login |

Kiskáté: Sztrájk 2007

2007. 11. 08. 11:06 - Írta: winnie

130 hozzászólás | kategória: fogalmak

Kik sztrájkolnak? Az írók szakszervezetébe, érdekvédelmi szervezetébe, céhébe (Writers Guild of America – WGA) tartozó tollnokok.

Az miért gáz? Mert a sorozatok epizódjait csak WGA-tag írók jegyezhetik. Továbbmegyek: a napi szappanoperák és az esti és délutáni talkshow-k is szívnak, hiszen ott is írók jegyzik a monológokat.

És most mi lesz így? Az lesz, hogy a csatornák leadják a sorozatok leforgatott epizódjait, és utána ismételgetnek, konzervanyagokat adnak, valamint jönnek a reality-hegyek és a vetélkedők, melyek azok annyira nincsenek az írókra szorulva.

Hény rész van hátra a sorozatomból? Itt a lista, ott van benne a sorozatot. (Ez pedig egy december 14-i dátummal frissített lista.)

Most akkor megáll az élet Hollywood-ban? Nem, mivel a rendezők, producerek, színészek dolgozhatnak a meglévő forgatókönyvek alapján, bár így is leállt nem egy író-színész sorozatának forgatása. Általában az újonc sorozatok megíratták a megrendelt 13 epizód forgatókönyvét, 8-12 résznél tartanak forgatásilag – míg a régi sorozatok változó módon 8-16 forgatókönyvvel bírnak. Itt egy lista, hogy melyik sorozat hogy áll, de erre majd nemsokára külön bejegyzésben is kitérünk. A 8-12 rész az országos sorozatokra vonatkozik, a kábeles sorik zöme a premierig le szokott forogni.

A midseason sorozatok (új rendelések, Jericho) jó helyzetben vannak, hiszen a kevesebb rész miatt már leforogtak, az animációs sorozatokat is elkészítették, mint ahogy akad “strébersorozat” (Everybody Hates Chris), melyet már egész évadra elkészítettek. Ezek a sorozatok, mivel más nem nagyon lesz idővel a tévében, nagyot szakíthatnak nézettségileg, mert a nézők jobb híján fogják nézni őket,

Szóval unalom a köbön, lehet darálni télen? Nem feltétlenül, hiszen decemberben amúgyis csak ismétlés van. A hatást leghamarabb januárban érezzük meg, de a szerializált sorozatok (PB, 24, Heroes, Lost) átütemezése valóban hamarabb is érződhet.

Milyen hatása lehet a sztrájknak? Amellett, hogy a becslések szerint akár 1 milliárd dollár veszteség is érheti egy, a 88-ashoz hasonló sztrájk esetében a stúdiókat, leginkább a nézői elvándorlástól kell tartani, a nagy nézettségcsökkenésektől, valamint a friss, első évados sorozatok korai kaszájától. (Ld. a Dirty Sexy Money egyik készítője aggódott, hogy nézettség ide vagy oda, lehet, hogy a sztrájk a sorozatnak is beteszi a kaput…)

És a filmekkel mi van? Azok is szívnak. Az eredmény pár lóhalálában befejezett forgatókönyv lesz, de a mozis téren azért nagyobb a raktárkészlet és nem is kell minden héten produkálni.

Mikortól sztrájkolnak? 2007. november 5-t, hétfő 0.01 perc óta.

És meddig? Lehet, hogy pár napig, de lehet, hogy hónapokig. A legutóbbi 1988-as írósztrájk 22 hétig tartott és 500 milliós veszteséget okozott.

És hogy néz ki ez az egész? Mint egy látványos médiaesemény. Szó szerint az utcára vonulnak az írók, pár fontos stúdióépület elé beállnak táblákkal és skandálnak álló nap. Néhány jófej médiaszemélyiség meg fánkokat és pizzát osztogat nekik, mert meg szoktak éhezni.

Miért sztrájkolnak? Mert november 1-én lejárt a “kollektív szerződésük” az AMPTP-vel (Alliance of Motion Picture and Television Producers), vagyis a stúdókkal. Az előzőt 3 éve írták alá. Íme a stúdiók ajánlata – ez meg az írók követelése.

Mi a vita tárgya? Röviden: az új médiából (DVD-eladások, legális netes letöltések, webizódok) kapott részesedés nagysága. Hosszan: íme a stúdiók ajánlata – ez meg az írók követelése. Sok minden akad, de a részesedés a sarkallatos pont. (Nem térek ki a többire, mert annyira tényleg nem érdekes.)

Miért 2007 a címben? Mert jövő júniusban a színészek és a rendezők szakszervezetével kötött megállapodások is lejárnak. Akkor lesz csak balhé, ha addig nem lesz megegyezés.

Mi az akadálya a megegyezésnek? Mindehol az alábbit hangoztatják a sok közül: az írók keveslik a 4 centnyi részesedést és 8 centet szeretnének a DVD-k eladásai után. A stúdiók azonban nem tudnak többet fizetni.

De a francért szívóznak az írók? Nem szívóznak, csak a jussukat követelik, mert látható, hogy az új média (net, DVD) megjelenése hatalmas pénzekhez juttatja a stúdiókat, az írók, pedig az egész ranglétra legalján vannak, pedig nekik köszönhetjük elsősorban a sorozatokat. Itt nem meggazdagodásról van szó, hanem a megélhetésről, a partnerként való kezelésről vagy legalábbis a munkához viszonyítottan őket megillető elbánásról. Kábé, mint minden sztrájk esetében.

Most komolyan kell az a plusz 4 cent az így is milliomos Tim Kring-nek? Nyilván nem róla van szó. Nagyon kevés a sztársorozatíró, aki így megszedi magát. (Ld. Jeffrey Lieber, aki a Lost-pilot visszadobott draft-ját írta mindig megjelenik a főcímben, mint készítő és minden egyes névkiírásnál kap 100ezer dollárt!)

A legtöbben normál fizetésért dolgoznak napi 10-12 órát, ráadásul eléggé hektikus a sorozatok világa, így ha elkaszálnak egy sorozatot, nem egyszerű bekerülni egy már intakt írói stábba, sorozatpilot-ot készíteni pedig pláne nem tud mindenki hátszél nélkül. Az író ilyenkor olyan lesz, mint egy nem állandó szereplő színész. Olykor “vendégír” egy-egy szériába – van is egy olyan szabály, hogy minden sorozatévadban kell lennie olyan epizódnak, amit külsős író jegyez.

Ennyire tesznek ezek a nézőkra? Ezek, mármint az írók? Ők, oké? Nem tesznek, csak szolidárisak egymással. Nekik a legnagyobb szívfájdalom, hogy ott kell hagyni a sorozat írói szobáját vagy a forgatást és ők is tudják, hogy az ilyen kihagyás sok sorozat esetében a kimúláshoz vezet, de nem tehetnek mást. Egyszerűen nem tehetnek.

(Tele a net forrásokkal, fel sem sorolom mindet, ahonnan tájékozódtam. Ha még van kérdés, akkor azokra egy második bejegyzésben kitérek, mint ahogy jönnek nemsokára a csatornák menetrendjei is. A röhej persze az, hogy ha megegyeznek, akkor minden stornó. Adná az ég.)

130 hozzászólás Ne habozz!

DICKtator - 2007. 11. 08. 11:16

Köszi winnie! Nagyon jó ez az összefoglaló, jól körüljártad a témát!

Orso-borso - 2007. 11. 08. 11:18

Értem én, de nem tudok egyetérteni az írókkal. Ők megírtak valamit a megbízójuknak. Innentől kezdve az a dolog a megbízó tulajdona, azt tesz vele, amit akar. Ha akar, készít belőle sorozatot, ha akar, akkor nem. Ha befuccsol, kifizették az írónak a mondjuk 13 rész forgatókönyvét, leforgatták, de 3 rész után kasza, az az írónak nem fáj, ő már megkapta a pénzét, a színészek, stábtagok szintén, ezt a producer és a stúdió kénytelen benyelni. Az írók csak akkor akarnak nagyobb részesedést, ha a mű sikeres. A sikertelen munkák kockázatából érdekes módon nem veszik ki a részüket.

winnie - 2007. 11. 08. 11:21

szerintem ez az efféle szellemi munkák esetében mindehol így van. mármint, hogy vannak jogok (könyv, zene), amik az újramegjelenésnél, részletek közlésénél illetik a szerzőt.

(ld. tévében, ha egy operatőr anyaga többször megy le a híradóban, akkor többször is kap pénzt. stb.)

de amúgy passz. laikus vagyok ezerrel, csak figyelem az eseményeket. régebben kommentekben voltak nagyon jó megszólalások, remélem átmásolják a vélemények gazdái ide is őket, mert azért nem ilyen egyszerű a kérédés, gondolom.

Gaines - 2007. 11. 08. 11:25

Ez kurva jó összefoglalás volt, gratula.

Bruti - 2007. 11. 08. 11:29

Grat!

Skoo - 2007. 11. 08. 11:29

Jo, akkor foglalkoztassanak kulfoldi irokat. Briteket, svedeket, irjak kanadaiak a South parkot. Az nem menne?

Orso-borso - 2007. 11. 08. 11:30

Igen, tudom, hogy a szellemi munkák esetében így van. De amíg egy asztalosnak el kell készítenie minden egyes széklábat, hogy eladhassa, az írónak elég egyszer, és aztán csak a pénztárgép csengését kell figyelni. Nagyon aránytalannak érzem.
A másik meg, hogy a dupláját kérik az eddigi pénznek. Mire föl? OK, meg lehet emelni mondjuk az infláció mértékével, na de 100% emelés eléggé pofátlan kérés.

Orso-borso - 2007. 11. 08. 11:31

Skoo: benne van a postban “Mert a sorozatok epizódjait csak WGA-tag írók jegyezhetik.”

Bruti - 2007. 11. 08. 11:36

Igenis sztrájkoljanak, mert a jobb részesedés, jobb háttér, magasabb színvonalat hozhat, ha a jövőt tekintjük.
Amúgy is tele azzal a tököm, hogy mindig a szegény melóst szopatják. Márpedig az író a filmipar riksakulija. :)

DICKtator - 2007. 11. 08. 11:46

Skoo: Meg különbenis, ha a South Parkot kanadaiak írnák, akkor folyton Terence és Philip lenne! :DDD

dragon1986 - 2007. 11. 08. 11:46

Orso-borso: és szerinted színészek mire fől kapnak 7 számjegyű összegeket pl. X %-t a bevételekből?
Tidom sok színész nem keress ennyit csak a kiemeltek, d azok közül csomószor nem érdemli meg a felajánlot Teljesítménye miatt) zsebrevágott összeget.

Én meg tudom érteni őket. De lévén, hogy elég sok sorozatot nézek , elég nagy hatással van rám ez a sztrájk.

És a studió mért nem tud 4% helyett 8%-t adni? mert szvsz így is temérdek maradna nekik.

lucifer - 2007. 11. 08. 11:50

Orso-borso: És ezt ki írja így elő? Törvény, vagy csak a kollektív szerződés, ami meg ugye lejárt, és mint ilyen érdektelen (persze ettől függetlenül a totális harag elkerülése érdekében tarthatják magukat ehhez a stúdiók továbbra is)?

gn - 2007. 11. 08. 11:50

orso-borso: nagyon nem akarod megerteni, hogy jon ide egy asztalos?? ebben az iparagban ez igy mukodik: ha valami megirtal/elkeszitettel, mindig amikor ujrafelhasznalasra kerul (bevetelt termel) akkor a jogtulajdonosok osztoznak a hasznon. a helyzet az hogy a studiok zsugoriak es nem hajlandok reszesedest adni az iroknak a haszonbol (2004es adatok szerint 4.8 milliard dolláros ez az üzlet!!).
bekaphatjak! hajrá írók!

darkspell - 2007. 11. 08. 11:50

Orso-borso

Egy CDt is csak egyszer vesznek fel, mégis kicsit többször adnak el ;)
Ne hasonlítsd már a fizikai (asztalos) dolgokat a szellemiekhez.
Elég nehéz úgy forgatókönyvet írni, hogy abból csak 1 db DVD legyen.

Miért pofátlan a 100% emelés? 3 évvel ezelőtt a DVD eladások sehol nem voltak a mostaniakhoz képest. Akkor az még csak mellékes volt (gondolom ezért van a kis összegű megállapodás), most viszont már elég húzós iparág.

Miért nem alkalmaznak külföldieket: Tegnap sztrájkolt a vasútas szakszervezet. Hívjunk osztrák vasutasokat?

darkspell - 2007. 11. 08. 11:53

Arról nem is beszélve, hogy az asztalos dolgok is pofátlanul drágák :)

DICKtator - 2007. 11. 08. 11:56

darkspell: Ha sztrájk van, akkor sok esetben előfordul, hogy felvesznek “sztrájktörőket”, azaz olyanokat, akik elvégzik a sztrájkolók munkáját – szó volt erről a BKV sztrájk beharangozásakor is: kiemelt fizetésért kerestek járművezetőket pl… Szóval elvileg nem lenne hülyeség, csak ez nem egészen ugyanaz, mert egy mozdonyt ugyanúgy el tud vezetni mindenki, aki megtanulta, írni viszont konkrét tervek, elképzelések alapján kell – az íráshoz fantáziára és tehetségre van szükség, így nehezebben pótolható az ilyen munkaerő, épp ezt tudják kihasználni, ezért tehetik meg hogy sztrájkolnak.

darkspell - 2007. 11. 08. 12:03

Mindig az a drága, amiből kevés van.
Gyémánt, sorozatírók.
És ha másokat vennének fel, hogy “sztrájkot törjenek”, csak maguknak ártanának.. Asszem lenne rajongói csalódás ezerrel néhány leadott rész után.

Orso-borso - 2007. 11. 08. 12:07

dragon1986: Szerintem is túl vannak fizetve a sztárszínészek. Rám is nagy hatással van a sztrájk, mert sok sorozatot nézek. Eléggé bosszant is, de ez van. Azt azonban nem értem, hogy az írók arra nem gondolnak, hogy ha munka helyett sztrájkolnak, nekik sem lesz bevételük? Egy sztárírónak persze akkor is gyarapszik a számlája, ha ismétlik a sorozatát, de a mezei melós mennyivel kap többet a stúdiók előtti táblalóbálásért, mint a billentyűzet koptatásáért?
Lucifer: nem tudom, benne van a postban, én is ott olvastam.
gn: pontosan ismerem az iparág működését, csak nem tetszik.
Darkspell: pont azért túlzott a 100%-os emelés, mert a dvd eladások nőttek. Amíg mondjuk 3 éve eladtak X db-ot abból a 4 cent sokkal kevesebb, mint ha a mostanában a többszörös eladott mennyiség után kért 8 cent/db. Nem elég, hogy a mennyiség nőtt, még a darabárat is felsrófolnák.

Adama7 - 2007. 11. 08. 12:08

Jajj ne már itt is terjed az indexes szájbarágó stílus – “Ezek, mármint az írók? Ők, oké”? Amúgy az összefoglalás jó és szükség is volt rá, grat.

kicsitian - 2007. 11. 08. 12:08

“Jo, akkor foglalkoztassanak kulfoldi irokat.”

Nem lehet, lasd cikk: “Az miért gáz? Mert a sorozatok epizódjait csak WGA-tag írók jegyezhetik.”

Azaz torvenyileg vedve vannak az irok. Aminek en szemely szerint orulok, mert van egy bizonyos QA (Quality Assurance = minosegbiztosites vagy hogy mondjak magyarul), azaz nem outsource-olhatjak Indiaba a forgatokonyvirast a studiok.

Masreszrol meg ez most igy szopas :)

Angelus - 2007. 11. 08. 12:09

Darkspell egyet értek veled, csak a gyémánt rossz példa ott más a helyzet. Ugyanis kevesen tudják, de gyémántból igenis sok van, csupán a világ gyémántkészletének 95% egy kézben van. Az illető pedig elég keveset ad ki, ezért ilyen drága…

tOcikA - 2007. 11. 08. 12:09

az 1988 as sztrájknak mi lett a vége?

Jamesch - 2007. 11. 08. 12:10

Ezeket a kérdéseket vki itt tényleg feltette? Merhogy itt nem az írók a gecik sztem, igenis követeljék ami jár nekik. Stúdiók ígyi-ugyis kurvasok pénzt akasztanak.

djhady - 2007. 11. 08. 12:10

jo iras, koszi

Mammut - 2007. 11. 08. 12:11

hmm… no de ez a részesedés, amit most kapnak (0,3% vagy mennyi), nem is 3 éves, nem? mármint ez még a vhs-es megállapodás volt anno 88-ban, vagy rosszul tudom?
szóval ideje változtatni rajta
a tehetséget meg meg kéne fizetni, nem kizsákmányolni

Hapci - 2007. 11. 08. 12:14

Engem is az erdekelne, amit Lucifer kerdez. Miert csak WGA irokat alkalmazhatnak? A szerzodes lejart. Mar semmi nem koti a studiok kezet, hogy mondjuk berendeljenek egy uj sorozatot valami nem-WGA irocsapattol, vagy akarmi.

Yeto - 2007. 11. 08. 12:15

“az írónak elég egyszer, és aztán csak a pénztárgép csengését kell figyelni. Nagyon aránytalannak érzem”

És az rendben van, hogy amit az író egyszer leírt, a színész egyszer eljátszott, azt a stúdió akárhányszor eladhatja akármennyiért, és a színész max akkor kap a plusz lóvéból, ha ő a Brad Pitt, az író meg akkor se?

Meséld csak el, melyik stúdió magyar képviseletén dolgozol…
:-))))
just joking

bakfitty - 2007. 11. 08. 12:19

kicsit magyaráz az office crew is (Michael Schurr, BJ Novak, Mindy Kaling…)

http://www.youtube.com/watch?v=b6hqP0c0_gw

Mammut - 2007. 11. 08. 12:20

hozzáfűzném az előzőhöz, hogy azért is ért már a váloztatás, mert pl. a webizódok újdonságok, és nincs is rájuk szabály
a netes eladás meg ha jól tudom, totálisan szabályozatlan ilyen szempontból, szóval a studiók degeszre tömik velük a zsebeiket

darkspell - 2007. 11. 08. 12:25

Hapci

Nem értek hozzá, de ha jól vettem ki, a WGA cucc nem a szerződéssel, hanem törvénnyel van szabályozva.
(Ha tévedek, mea culpa ^^)

Hapci - 2007. 11. 08. 12:25

Egyebkent en hideglelest kapok az ilyen monopolisztikus szakszervezetektol es egyletektol. Marmint felolem legyen annyi tagja, amennyit csak akar, de az, hogy olyan szerzodesuk van, hogy csak szakszervezet tagok irhatnak a studioknak, az nagyon gaz. Szabad piac mi? Erosen a kozepkori cehekre emlekeztet a dolog, es kb. annyira is van helye a 21. szazadban.

Orso-borso - 2007. 11. 08. 12:32

Yeto: Kinek a kockázata, hogy a film/sorozat beválik-e? A stúdióé. Hát akkor őket illeti meg a nagyobb bevétel.

Nem dolgozom egyik stúdiónak sem. Titkárnő vagyok. Ha megírok egy überf*sza szerződést, amit aztán a kilépésem után még évtizedekig használ a cég más üzletekhez, szerinted mennyi részesedést kapok belőle?

Mammut - 2007. 11. 08. 12:35

Orso-borso : tehát dögöljön meg a szomszéd tehene is alapon?

Hunnenkoenig - 2007. 11. 08. 12:38

A szakszervezetek nagyon is jo dolgok es szükseg is elnne rajuk meg több helyen.

Amerikaban szerencsere skerült a 20. szazad elejen kibulizniuk, hogy a szavuk erjen is valamit.

Magyarok tanulhatnanak tölük, s akkor nem lenne ez a rablokapitalizmus, ami van es nem kene mindenkinek lopni csalni hazudni es akkor nekem nem egne a pofam minden alkalommal, mikor azt kell mondanom, hogy magyar vagyok.

DICKtator - 2007. 11. 08. 12:40

Amúgy a 4 cent vs 8 cent dolgot nem nagyon értem, szóval ez ha belegondoltok elég nevetséges különbség: DVD-nként kevesebb mint 10 Ft-tal kérnek többet, ha jól értelmezem. Ha a kiadóknak ez nem tetszik, tovább is háríthatnák a vásárlókra, szerintem nem olyan nagy a kereslet árrugalmassága, hogy emiatt kevesebben vegyenek DVD-t…

menyet - 2007. 11. 08. 12:40

A wga, vagyis az irok szakszervezete mellett van meg a szineszek, meg a producerek szakszervezete is. Es ennek a sztrajknak meg a megegyezesnek a kovetkezmenye valoszinuleg, hogy a masik ket csapat is ezek a feltetelek alapjan fogja megkotni az uj szerzodest jovo juniusban. Pont a masik ketto miatt nem lehet amugy nem WGA irokkal iratni a sorozatokat, mert gondolom azokat a producereket igencsak gyorsan kidobnak a sajat szakszervezetukbol, aztan mar nekik sem lenne munkajuk tobbe.

Freevo - 2007. 11. 08. 12:50

Ahogy winnie is írta, nemcsak erről a DVD-s részesedés-emelésről van szó, hanem arról is, hogy pl. a tévéadók mostanában szoktak rá arra, hogy a netes is közvetítsék a műsoraikat, ám mondjuk az iTunesszal ellentétben itt nem a letöltésekből jön a pénz, hanem a reklámokból. Na, ezekből a pénzekből semmit sem kapnak az írók, azaz 0 a részesedésük abból, hogy kikerül egy-egy műsoruk a netre. Emlékeztek, tavaly volt olyan sorozat, amit idő előtt elkaszáltak, aztán a weben vetítették le a részeket. Az írók szívhatták a fogukat, mert nem kaptak érte fizetést.
A vita ott kezdődik az egészen, hogy a stúdiók szerint nem lehet kiszámolni, hogy a reklámokból mennyi jön be egy-egy epizód webes megtekintésével, ezért egy 3 éves(!) esettanulmányt javasoltak, hogy valamilyen statisztikai átlagra tudják alapozni a részesedéseket.
Erre lehetne mondani, hogy “mégis mit sírnak azért a pár letöltésért”. Ez volt a helyzet a DVD eladások hajnalán is, csak most időben kapcsoltak a WGA-nél.

alien - 2007. 11. 08. 12:51

En meg weboldalakat csinalok, bazira nem kapok reszesedest sem a latogatok sem a vasarlas utan…
pedig az en szellemi termekem hasznaljak fel ujra es ujra
lehet sztrajkolni kellene, meg torvenybe foglalni,h fizessenek…

Freevo - 2007. 11. 08. 12:54

Kihagytam: szemléletes példa még a BSG tavalyi 10 webisode-ja is, amiért egy kanyit se kaptak a készítők, de még a stáblistát se írták ki az epizódokban:
http://uk.tv.ign.com/articles/833/833633p1.html

DICKtator - 2007. 11. 08. 12:55

Egyébként nekem elég meglepő, hogy Amerikában ilyen egész szakmákat, sőt iparágat átható szakszervezeti tevékenység folyik, nem gondoltam volna róluk…

Orso-borso - 2007. 11. 08. 13:03

Mammut: Egy szóval sem mondtam ilyet.
Amit én mondok, hogy a stúdió vállalja a kockázatot, az író/színész/stáb pedig elvégez adott idő alatt adott munkát. Azért a pénzét megkapja. A részesedés pedig azé, aki a nagy kockázatot beleteszi. Szerintem.
A stúdió a befolyó pénzt nem az egyik sarokból söprögeti a másikba, hanem új produkciókat hoz létre.

Desperate HOUSEwife - 2007. 11. 08. 13:05

Jól összeszedted winnie, jó írás!

Nekem egy kérdésem lenne: nem szívesen gondolok erre, de mi a worst case csenario? Vagyis ha elhúzódik hónapokig, akkor lehetséges, hogy kb 10 részes csonka évadok lesznek mindenből? Tehát nem csonálnak olyat, hogy mondjuk 5 hónap után folytatják a Heroes 2. évadot onnan, ahol abbahygták, hanem akkor a 2. évad annyi amennyi lement, és szeptemberben jön majd a 3. évad?

Hapci - 2007. 11. 08. 13:15

Hunnenkonig, nem a szakszervezetek letezesevel van bajom. Legyenek szakszervezetek, hurra. Az az ubergaz, hogy kotelezo a tagsag. Normalisan egy dolgozo ember eldontheti, hogy akar-e valamilyen szakszervezet tagja lenni, vagy sem (es sokszor tobb, mint egy valasztasa van).

DICKtator, elolvastam nagyjabol amit winnie belinkelt, ott 0.3% -rol akarnak 0.6%-ra emelni, ez kb. 13$-os DVD arnal jon ki 4/8 centre, mondjuk hogy OK. Szerintem is valami mas a problema, a DVD arba ezt siman bele tudnak epiteni, mi vasarlok eszre sem vennenk. Az internetes tema is egy dolog, de szerintem nem csak penzrol van szo. Az, hogy nem tudjak mennyi lesz a bevetel ebbol nem teljesen hulyeseg, ugyanis az irok a brutto arbol akarnak %-ot (internet eseten 2,5%-ot), nem a haszonbol. Mint Orso-borso is irta, reszesedes a bevetelbol kene, de reszesedes a kockazatbol az mar budos… Joval tobb van abban a kovetelesben, mint penz. Pl. egy csomo dologra ki akarjak terjeszteni a szerzodest, amik eddig nem voltak benne (animacios filmek/sorozatok, stb.), van valami a reality-rol meg vetelkedokrol is, amit nem teljesen ertettem. Na mindegy, valoszinuleg ugy sem fogjuk megtudni, hogy tenylegesen mi a problema, mindket fel mondja a sajat verziojat.

daniba - 2007. 11. 08. 13:16

ha ezt jól elhúzzák akkor lehet, hogy a hirdetők miatt főleg, kártyavárként összedől az egész, utána meg majd mehet mindenki az utcára. Valamilyen szinten igazuk van az íróknak is mert szinte rajtuk múlik “minden”, de azért ahogy néztem az áraikat, azért hogy a laptop előtt gubbasztanak kötetlen munkaidőben nem rossz pénz üti így se a markukat.

Yeto - 2007. 11. 08. 13:16

Szia Orso,

“Amit én mondok, hogy a stúdió vállalja a kockázatot, az író/színész/stáb pedig elvégez adott idő alatt adott munkát. Azért a pénzét megkapja. A részesedés pedig azé, aki a nagy kockázatot beleteszi. Szerintem.”

Az rendben van, hogy a stúdió kapja a NAGYOBB lóvét, az nincs rendben, amikor az író, aki a kreatív folyamatnak azért egy elég LÉNYEGES szereplője, szinte semmit sem kap az összhaszonhoz viszonyítva.

“A stúdió a befolyó pénzt nem az egyik sarokból söprögeti a másikba, hanem új produkciókat hoz létre.”

Igen, meg X millió dolláros fizetéseket dobál az igazgatóknak meg producereknek, tök mindegy hányadik helyen van a csatorna, vagy milyen balfaszságokkal tesznek tönkre műsorokat (ld Joey, Firefly, sorolhatnám).

Szárszóként: én is szerződéseket írok a megélhetésért, igaz, hogy egy non-profit szervezetnek, de álmomban eszembe nem jutna az én kreatív munkámat egy forgatókönyvíróéval összehasonlítani.

Utózárszóként: azért mert Te és én ki vagyunk zsákmányolva, még nem kellene fújni azokra, akik nem hagyják magukat.

modzso - 2007. 11. 08. 13:19

alien: de ha meg tudnád tenni, hogy részesedést kérj, nem tennéd meg? Inkább hagynád a fenébe?

DICKtator: pedig a 8 órás munkanap is onnan jön eredetileg. http://en.wikipedia.org/wiki/Labor_Day

Hapci - 2007. 11. 08. 13:24

Egyebkent ez most egy eleg nagy lehetoseg kulfoldi studioknak (kanadai, brit, ausztral, stb.) akik amerikai piacra akarnak eladni pl. sorozatokat, nem? Vagy? Az egesz sztrajknak olyan hangulata van, mintha az USA-n kivul senki nem keszitene jo (angol nyelvu) sorozatokat. Ez mennyire van igy? Nem igazan ismerem a nemzetkozi piacot ilyen szempontbol.

Es arra mennyi esely van, hogy a sztrajk alatt a nagyobb csatornak szindikalnak regebbi kabeles/kisebb sorozatokat? Csak hogy ne csak a sajat regi sorozataikat ismetelgessek :) Pl. valami mainstream studio megvesz tobb evadnyi Closer-t, vagy SG1-t es elkezd daralni naponta egy reszt. Az ilyesmi eselytelen?

Hapci - 2007. 11. 08. 13:27

daniba, nem fog osszedolni. Csokkenni fog a nezetseg egy darabig, de van egy kozonseg, akinek egyszeruen az az esti szorakozas, hogy TV-t nez. Es akkor is TV-t fog nezni, ha csak reality-t, vetelkedoket, regebbi filmeket es regebbi sorozatokat nezhet, mert egyszeruen a TV nezes az esti program. Es ne gondold, hogy ez egy elenyeszo kisebbseg :)

Orso-borso - 2007. 11. 08. 13:33

Yeto: igazad van abban, hogy az író az összhaszonhoz képes alig kap valamit, de ő az, aki a legkevesebb kockázatot tesz bele. Az én véleményem az, hogy az írók kapjanak kialkudott fix összeget per epizód. Ha jó az író, és már bizonyított régóta, akkor többet kérhet/kaphat, de ő ugyanannyi kockázatot vállal, mint a jelmeztervező, aki szintén elcseszheti a munkát, mégse kér jutalékot az eladások után. Márpedig az ő munkájának eredménye is az, amit aztán milliószám lehet eladni.
Nem vagyok irigy, ne gondold, hogy azért jár a szám, mert én is ki vagyok zsákmányolva. Csak máshonnan nézem a dolgokat. Nem biztos, hogy jó, de ez az én vélemnyem.
Igazgatók/producerek sokmilliós fizetéséről: vérlázító, de ne felejtsük, hogy egy neves igazgató/rendező/producer az, aki meg tudja szerezni a befektetőket és a jól teljesítő, kurrens alkotókat. A befolyásukat vásárolják meg ezzel a sok pénzzel.
A műsorszervezési balfaszságok tekintetében abszolút egyetértek. :D

alien - 2007. 11. 08. 13:33

nyilvan megtennem de attol meg nem tartanam fair-nek :)
felkernek egy munkara kiszamolom mennyiert eri meg ha nem felel meg nekik elbucsuzunk egymastol, nem kezdem el bojkottalni oket semmikepp :P

ugy altalaban is ez a velemenyem a sztrajkrol, elvallalt egy munkat, mikor elvallata tudta mit kell nyujtania mennyiert, ha valtozik a helyzet es nem felel meg el lehet menni oda ahol megfelel. ha jo abban amit csinal fog talalni olyan helyet, ha nem jo mire fel tobb penz?

modzso - 2007. 11. 08. 13:34

Amcsik nem olyanok szerintem, mint akiket a külföldiek által írt/készített dolgok érdekelnek, legalábbis mainstream szinten.

Esetleg a TV-zés helyére bejön a netezés, chat, stb.

majdénírok! - 2007. 11. 08. 13:36

Szóljatok Gergényi hadúrnak! Namajd ő rendet tesz, van elég gumi, meg gáz!

modzso - 2007. 11. 08. 13:40

Igaz, elvállalta, de mondjuk akkor még nem voltak DVD eladások. Nem volt webes értékesítés.
Ki tudja, lehet a jövőben lesznek direkt csak webre írt sorozatok, amiket ingyen lehet megnézni, a csatolt reklámokkal együtt. A studió kaszál, az író meg koppan?
Nyilván a %, amit kérnek nem fix, de valamiből kell tudniuk engedni :)
Amúgy én is remélem, hogy hamar megegyeznek…

majdénírok! - 2007. 11. 08. 13:41

Ja persze itthon már le lennének ná-cizva az írók, mert tüntetnek.

Seeley Booth - 2007. 11. 08. 13:44

egy haszna lesz csak ha elhúzódik, hogy szar valóságsókat meg realytiket úgysem nézek, lesz mit bepótolnom darálásban (amiket nyárra terveztem de természetesen nem jött össze), meg tudok készülni a félévi vizsgákra :D de különben meg szar ez :-(

Denisa Wry - 2007. 11. 08. 14:09

Azért ha író lennék én is követelném a több pénzt. Főleg azért, mert ott közelről látják, hogy ezek az ugynevezett celebrek, akiket leszerződtetnek pár részre és szájukba adják azt amit az írók megalkodtak, és jól el is kúrják, mert agyon vannak drogozva, vagy egyszerűen totál tehetségtelenek mennyi lóvét vesznek fel a pár mondatért. (csirkeláb-android kisasszony és társai)

PishT - 2007. 11. 08. 14:14

Szép tájékoztató, winnie!!
De biztos, hogy az írók nem tehetnek semmit a sztájk ellen? Mármint azok, akik dolgoznának és a “sorozatjukat” féltik? Mert lehet olyat hallani sztrájkok esetén – legalábbis itthon -, hogy vannak olyanok, akik nem vesznek részt a sztrájkban. Vagy a szakszervezetből való kitiltást vonná maga után, ha nem vesz részt a sztrájkban?
Köszi!

evilous - 2007. 11. 08. 14:14

” de azért ahogy néztem az áraikat, azért hogy a laptop előtt gubbasztanak kötetlen munkaidőben nem rossz pénz üti így se a markukat.”

a WGA tagok atlagfizetese 5000 USD/ev, mivel kb. feluknek nincs munkaja. akiknek meg van azok meg baromi sokat dolgoznak.

winnie - 2007. 11. 08. 14:15

a szakszervezet helyett (ez túl magyaros) inkább a céh vagy érdekvédelmi szervezetet használnám így utólag.

Kyra Emett - 2007. 11. 08. 14:16

Én nem egészen értem ezt a nagy felindulást! Sztrájkolnak, jó, szívük joga. Közel sem biztos, hogy olyan sokáig húzódik, közel sem biztos, hogy annyira nagy gázok vannak… miért kell már előre drillezni, hogy húúú, lehet, csak 8 rész lesz egy éved, stb?! Vége lesz ennek (is) hamarosan, és a sorozatok hömpölyögnek tovább…

Kyra Emett - 2007. 11. 08. 14:18

“a szakszervezet helyett (ez túl magyaros) inkább a céh vagy érdekvédelmi szervezetet használnám így utólag.”
Miért? az ugyanaz… nem túl magyaros, hiszen az egész, mármint maga aszakszervezet is az amcsiktól alakult ki…

winnie - 2007. 11. 08. 14:18

“azért hogy a laptop előtt gubbasztanak kötetlen munkaidőben nem rossz pénz üti így se a markukat.”

pedig direkt leírtam. sorozatírónak napi meló bejárós. és a x ezer tagból 200, ha dolgozik sorozatban.

egy író azt csinálja, hogy 8-tól 6-ig ül egy ablaktalan szobában és 7-8 napig ötletel egy epizódon 8-10 másik íróval.

ez a meló.

aztán, ha a soros epizód megírását ő kapja, akkor a fix munkaidőn kívül otthon megírja.

sarkítva így néz ki. nem otthonülős melót kell elképzelni. az a nem szerződött írókra igaz, akik még ennyit sem keresnek.

winnie - 2007. 11. 08. 14:20

Kyra Emett: ugyanaz, csak beszédesebb az édekvédelmi szócska.

(egy adat, hogy odakint sincs eltúlozva a szakszervezetesdi. a nem állami alkalmazottak 9%-nak van érdekvédelmi ernyő a feje fölöt)

modzso - 2007. 11. 08. 14:26

Ja, meg ha lecsukják az egyik szereplőt, elvonóra megy, stb. akkor írhaja újra máról holnapra a forgatókönyvet.

Ádám - 2007. 11. 08. 14:27

Teljesen jó a cikk, winnie, viszont egyetlen pontban nem stimmel, a következő mondat:

A stúdiók azonban nem tudnak többet fizetni.

Egyrészt az hogy nem tudnak vagy nem akarnak az megítélés kérdése (nyilván a stúdiók azt szeretnék elhitetni hogy nekik nincs pénzük), másrészt meg nem is a saját tőkéjükből kellene tbbet adni, hanem a bevételekből.

Mindehol az alábbit hangoztatják a sok közül: az írók keveslik a 4 centnyi részesedést és 8 centet szeretnének a DVD-k eladásai után.

Emellett én kiemelném az internetet, ami talán még fontosabb, és a kommentek között is volt már említve, de én még egyszer aláhúznám. Az írók például a reklámtámogatott internetes tartalom után 0 azaz 0 pénzt kapnak, amikor a reklámbevétel ugyanúgy megy a nagy céghez. Elég szemét dolog, főleg ha azt nézzük hogy ez az egész most kezdődik, pár év múlvára még nagyobbra nő az internetes televíziózás.

A sztrájknak még a cikkben nem szereplő de nagyon fontos eleme, amit az egyik korábbi commentemben már említettem. A cégek már húsz éve nagyobb közönséghez jutnak el a VHS majd DVD eladásokkal, mint amit akkoriban mondtak, és mint ami alapján akkor számolták az írók részesedését. Az AMPTP meg azóta nem volt hajlandó változtatni a szabályozáson. Gyakorlatilag két évtizedig vették ki az írók zsebéből a pénzt, mert valójában többszörösét kerestek az eladásokból mint azt az első szerződéskötéskor állították. Azért is van sztrájk, mert egy ilyen lehúzást az írók nem hajlandóak még egyszer elfogadni az internetes részesedéssel.

Végül egy szó arról, hogy az ilyen típusú munka hogy működik, azoknak, akik nem értik, hogy miért van egyáltalán szó ilyenről, hogy utólagos részesedés. Egy sorozatírónak nem állandó a munkája. Ha mázlija van és sorozatot ír, akkor épp van munkája, és kap érte fizetést. Ha nincs munkája egy évig, valami muszáj, hogy legyen. Amellett, hogy jogos hogy az utólagos bevételekből ő is kap (gondold el, eredetileg 10 ezerre értékelik a munkádat, aztán a nézettségek alapján kiderül hogy egymilliót ér, akkor nem lehet úgy gondolkodni, hogy bocs akkor megszívtad – ugyanez íróknál, zenészeknél, stb.), ez fogja életben tartani amikor nincs munkája fél-egy évig.

einzweidrei - 2007. 11. 08. 14:28

Na ez vicces lesz. Most már nagyon kezdem várni a Skinst :D
A sok ismétlésnek meg talkshownak az lesz a vége, hogy csökken a nézettség, és az átlagamerikai ráun a tv-re. EZ nem jó a tvseknek, úgyhogy a megegyezés elég hamar meg fog jönni, még akkor is, ha pofátlanság a 100%. Nem is értem ezt a száz százalékot. Egyszerűen képtelenség. Sehol máshol nem lehetne ezt megcsinálni…

isti89 - 2007. 11. 08. 14:37

Szerintem megérdemlik, hogy nagyobb részesedést kapjonak, de azért remélem nem húzódik el sokáig.

Ádám - 2007. 11. 08. 14:38

Einzweidrei: Épp tegnap volt arról cikk hogy nem hajlandó az AMPTP tárgyalni amíg ezek kint vannak az utcán. Legalábbis most ezt mondják.

Egyébként félrevezető hogy mindenki 100%-os emelésről beszél. Persze, statisztikailag 100% az emelkedés, de ez olyan mint egy tanárom aki a hetvenes években elment egy barátjával az iskolájában vért adni és utána kitüntették az iskolát mert 100%-kal nőtt a véradók száma, annak ellenére hogy az azelőtti évben 1 volt akkor meg 2. Az íróknál a 0.3%-os részesedés iszonyatosan kicsi, és a 0.6%-os részesedés is még mindig pici, akkor is, ha 100%-os az emelés. Mégsem lesz pofátlan.

Oscee - 2007. 11. 08. 14:45

DICKtator: ja, sztárjktörők jó arcok, MÁV sztrájknál is volt egy fazon Miskolcon, aki egyedül nem sztrájkolt, de dolgozni se tudott egyedül :D

Amúgy jó a cikk, tetszik.

Megérdemelnék a pluszpénzt, én aztán nem sajnálom tőlük, csak kár, hogy ez ide fajult, és mi szívjuk meg, lehet, hogy három hónap múlva a híd alatt rángatózunk habzó szájjal, hogy “prizonbréket, prizonbréket”

btw más kérdés, hogy tényleg tudnának-e adni a stúdiók pluszpénzt. Gondolom az egyéb személyzeti leépítésekkel járna, valszeg csak úgy nem csengetnek ki milliókat jópofiból. Mert hát biztos van pár száz nélkülözhető díszletes, takarítő, sminkes, futár, de akkor meg nekik is lesz alapjuk sztrájkolni…

i'm_rick_james - 2007. 11. 08. 14:53

megfogadtam, hogy végigolvasok minden kommentet, mielőtt valamire reagálok, de orso-borso nagyon nem akarja megérteni, hogy miről van szó…

kedves orso-borso,
szerintem – ne haragudj, de az a véleményem, ami persze neked is lehet rólam – hogy baromságokat írsz. az asztalos dolgot nem lehet ehhez hasonlítani, ez az egyik. azért sem, mert lehet, hogy az asztalosnak minden darabot le kell gyártania, hogy el tudja adni, de rossz volt a hasonlat, mert úgy jobb lenne, hogy az asztalos csak egyszer tervezi meg az adott bútordarabot, aztán utána már mondhatni “gondolkodás nélkül” csak gyártja, gyártja a sok ugyanolyat. vagyis a tervezés a forgatókönyvírás, a sorozatgyártás pedig a dvd-eladás/tv-vetítés.

amit arról írsz, hogy az írókat nem kell túlértékelni, mert megkapják a pénzüket a forgatókönyvért, aztán nekik legyen kuss, az is érdekes. abba gondolj bele, hogy ha nincs író, nincs sorozat. hiába a színészek operatőrök, egy megírt forgatókönyv nélkül olyan lenne, mint amikor gyerekkoromban beindítottuk unokatesóimmal a kazettás magnót, aztán “mondjál valamit!” felszólítással nekiálltunk “vicces felvételeket gyártani”. tetszik-nem tetszik, az írónál kezdődik minden.

aránytalannak érzed, hogy az írók annyi lóvét kapjanak. miért, szerinted az úgy rendben van, hogy az író megírja a forgatókönyvet, kap érte (csak mondok számokat hasreütésszerűen) mondjuk 200,000 dollárt, aztán utána a filmstúdiók azzal, hogy megvalósítják, amit az író elképzelt, keresnek mondjuk 20,000,000-t? erre meg mondhatjuk, hogy a stúdiók akkor más f*szával verik a csalánt. mert pl ha előre tudnák az írok, hogy mennyit fog hozni a cucc, kérhetnének többet, és lehet, hogy még az sem vágná földhöz a stúdiót, így meg, ha valami nagyon sikeres, akkor utólag úgy néz ki, hogy az írónak csak kiszúrták a szemét valami a bevételhez képest pitiáner összeggel.
egyetértek mammuttal, hogy:
“Mammut – 2007. 11. 08. 12:11
a tehetséget meg meg kéne fizetni, nem kizsákmányolni”

persze, persze, biztos lesz, aki meg nem ért egyet velem, aki szerint meg én írtam baromságot, de hát ez van, ez a véleményem. a dolognak biztos két (vagy több) oldala (is) van, biztos az írók is hülyék valamiben, na de meg lehet őket is érteni, feltéve, hogy “kihúzzuk a fejünket a seggünkből”.

Ádám - 2007. 11. 08. 14:54

Dehogynem tudnának adni pénzt. Mondom, nem a tőkéjükből hanem a bevételükből, a profitból kérnek részesedést. Nem fizetésemelésről van szó, hanem hogy a későbbi bevételből legyen nagyobb a részesedésük. Előszedném a korábbi statisztikámat. 2004-ben a gyártó cégek 1.7 milliárd dollár profitot kerestek mozizásból és 4.5 milliárd körüli dollárt a home video piacból (VHS, DVD és minden egyéb)! Ez csak a tiszta profit. És azóta eltelt három év, és még nagyobb lett a piac és a profit. És ez meg a nagy cégek zsebébe.
A nagy cégek meg azért nem akarnak több pénzt adni mert az ilyenek úgy működnek hogy az egyetlen vezérelv a profit. Semmibe nem mennek bele ami kevesebb profitot eredményez, ebbe is ezért nem akarnak belemenni. Szerintem még inkább várnak is akár sok hónapot hogy sztrájkoljanak az írók és utána belemenjenek az ő feltételeikbe (hasonló kivárás volt 1988-ban!), mert még mindig kevesebb pénzt vesztenek, mintha hosszú távon az írók megkapják a megérdemelt jussukat. Mert tényleg nem fair, hogy a profitnak a legnagyobb része a cégek kincstárába megy (még csak nem is a vezetők zsebébe, bár azért ők is nagy falatot kapnak a tortából).

Még egy dolog a részesedés kérése mellett. Ismét a korábbi példa. Az író megírja azt a művet, amit utána pénzért a gyártó elad. Az író munkájáért azután miért a cég kapja a pénzt az író helyett, ha továbbra is az író művéből keresi magát halomra? Olyan, mintha könyvkiadásnál csak a kiadó kapna pénzt, az író nem.

Mammut - 2007. 11. 08. 14:59

Orso-borso:
“Amit én mondok, hogy a stúdió vállalja a kockázatot, az író/színész/stáb pedig elvégez adott idő alatt adott munkát”

miért, az író mit vállal azzal, hogy nem fizetést kap, hanem részesedést?
ha vki részesedést kap és nem fizetést, akkor ha bukik a dolog, logikusan nem kap semmit a munkájáért, avagy csak azt a minimális összeget, amennyi azért befolyt
ugyanúgy kockázat, csak ő a szellemét viszi bele, nem a tőkét

Oscee - 2007. 11. 08. 14:59

fuck. FUCK. Kanadaiak is csatlakoznak, úgy néz ki. :@

azért thx az információt Dohinak…

zsemlye - 2007. 11. 08. 15:01

Kérdés: – amíg sztrájkolnak a szakszervezet fizet nekik valamit a kieső bérük helyett?? Tagdíjakból gondolom kéne erre telnie…

groundwalker - 2007. 11. 08. 15:02

“A stúdiók azonban nem tudnak többet fizetni.” Khm… :D

Mammut - 2007. 11. 08. 15:03

zsemlye: én nemtom, de sztem nem, viszont az ismétlések miatt gondolom lesz bevételük :gonosz:

Yeto - 2007. 11. 08. 15:06

Ez a nagytőkés eszme: a munkás örüljön, hogy egyáltalán dolgozhat, és még nem verik jól végig korbáccsal párszor napközben…

evilous - 2007. 11. 08. 15:17

“DICKtator: ja, sztárjktörők jó arcok, MÁV sztrájknál is volt egy fazon Miskolcon, aki egyedül nem sztrájkolt, de dolgozni se tudott egyedül :D”

a szrajktorok utolso mocskos fergek.

alien - 2007. 11. 08. 15:22

Ok rosszak a korulmenyek, keveset keresnek
Ki fog a fejukhoz pisztolyt,h ezt _kell_ csinalniuk? Menjen komuvesnek majd jobban keres :)
aztan kerjen a hazbol jutalekot annyiszor ahanyszor eladjak…..

friendsfan - 2007. 11. 08. 15:27

Azért azt furcsállom én is, hogy csupán a WGA-ba tömörülő írók, írhatnak a sorozatokba. Ahogy Hapci írta: “Normalisan egy dolgozo ember eldontheti, hogy akar-e valamilyen szakszervezet tagja lenni, vagy sem…” Szabad paic van kérem. Írok egy sorozatot nem adhatom el, csak ha tag vagyok? A másik topicban -http://www.sorozatjunkie.hu/2007/11/08/heroes-lost-24-prison-break-borul-minden/ – Carlton Cuse-ról van szó, aki aggódik hogy a terveik, a 16 részes Lost évad miatt, mert csupán 8 rész van. Na most ez milyen patt helyzett! Ő showrunner, de amellett író is. Lindelof-al és Abrams-al akár továbbírhatnák a Lostot (szívük szerint), de nem tehetik mert sztrájkolnak ők is. (nem mintha pénzügyileg nekik pont szükségük lenne rá…)

darkspell - 2007. 11. 08. 15:33

alien

Aztán a “sorozatgyárak” meg 2 év múlva lehúzzák a rolót, mert nem lesz normális folytatása egyik sorozatnak se.
Ez nem csak arról szól, hogy az íróknak szükségük van a stúdiókról. A dolog visszafele is működik. Most még verik magukat, mert pár rész le van forgatva előre. De ha az írók kitartanak (neadjisten) 0,5-1 évig, már nem lesz ám akkora szájuk.

Yeto - 2007. 11. 08. 15:34

Friedsfan:
“Szabad paic van kérem. Írok egy sorozatot nem adhatom el, csak ha tag vagyok?”

Bátran eladhatod, a törvény nem tiltja, csak a moziszövetség kötelezte magát az un. kollektív szerződésben, hogy nem vesz forgatókönyvet nem WGA tagoktól. Tehát az “írhat”-ot inkább úgy kell érteni, hogy írhat bárki, de csak WGA tagokét lehet használni :-)

darkspell - 2007. 11. 08. 15:35

friendsfan

(Szvsz) ez nem úgy működik, hogy most x vagy y szakszervezet tagja akarsz-e lenni. (Ugye ez nem M.o.) Ha író vagy, akkor az író szövetség tagja vagy. Nem választhatsz, hogy a Piroska írószövetség vagy a Hófehérke írószövetség tagja akarsz-e lenni.
És mivel csak egy van, hát azzal az eggyel van szerződés.

Human Insect - 2007. 11. 08. 15:40

és író csak diplomával lehetsz? vagy hogy leszel író és tag? :)

darkspell - 2007. 11. 08. 15:42

Úgy író hogy ír. Izéket. Tag meg gondolom jelentkezés útján :)

evenor - 2007. 11. 08. 15:50

@alien: a különbség az írók műve és a te weblapod között, hogy az oldaladat nem fogják kinyomtatva se szórólapként, se újságként, se előadás anyagaként felhasználni újra.
Itt nem arról van szó, hogy mennyit kapnak, hiszen az esetleges emelés is nevetséges, hanem arról, hogy csak a TV-ben és a DVD-n való megjelenésért kapnak pénzt, de már a netes letöltésekért és a webisode-okért semmit. (lásd feljebb Office videó, ők ráadásul neten az egyik legsikeresebb sori)

Lehet, hogy egy darabig nem látok új részeket, de abszolút megértem őket, és remélem nem adják fel, és sikerül kiharcolniuk azt ami számukra megfelelő, akármennyi időbe teljen is az. Legfeljebb az amcsik majd csak megunják a reality-ket, ami már önmagában nem lenne rossz következménye a sztrájknak. :)

Yeto - 2007. 11. 08. 15:51

Elolvastam a belépési feltételeket, nagyon vicces! Pontrendszer van, állásban töltött idő ennyit ér, megfilmesített forgatókönyv annyit stb. és ha megvan x pont y idő alatt, akkor beléphetsz.

AttisAn - 2007. 11. 08. 15:51

“Néhány jófej médiaszemélyiség meg fánkokat és pizzát osztogat nekik, mert meg szoktak éhezni.”

Ez a fajta sztrájkkultúra hiányzik nálunk. Itt a mávos dolgozók sztrájkjánál is sok ember őket hibáztatta és butaságokat beszélt, holott minden bérből élő érdeke, hogy jogait tudja érvényesíteni és ennek egyik leghatékonyabb eszköze a sztrájk. Hajrá írók!

Yeto - 2007. 11. 08. 15:52

Író meg gondolom úgy leszel, hogy irogatsz és küldözgeted amit írtál ügynökségeknek. Ha előtte elvégzel valamit, az csak plusz.

Hapci - 2007. 11. 08. 16:04

Mammut, nem vallalnak kockazatot azzal, hogy %-ot kernek. Egyreszt a % ha jol tudom csak pluszpenz, a forgatokonyvnek ugyanugy ara van (vagy, ha alkalmazott, akkor kapja a havi fixet). Valamint a bevetelbol akarnak %-ot, nem a profitbol. Vagyis, ha egy film a DVD-s forgalmazassal egyutt is veszteseges, az iro akkor is kapja a penzt a DVD-k utan.

Oscee - 2007. 11. 08. 16:05

Épp ma mondta az űrkutatás tanárom, hogy “az írás nem szakma, hanem adottság”. Ezzel tökre egyetértek, kár, hogy odaát már nagyiparként működik, nem is szakmaként. Ha nem vagy WGA tag, kopoghatsz ahol akarsz, nem sok sanszod van (európában azért jobb a helyzet, van egy jó stuffod, elviszed egy fesztiválra vagy konferenciára, és ha jó vagy talán el tudod adni…)

Kifacsart a rendszer, felvételizni kell, meg szerződést szarakodni, százalékokon veszekedni, többiekkel osztozkodni, anyámkínja, ahelyett, hogy megmutatnád, és bólintanak, fasza vagy öcsém, itt a pénz, írjá még sokat. Bár valszeg az se működne ebben túlpörgetett fogyasztói társadalomban…

friendsfan - 2007. 11. 08. 16:07

De gondolom a WGA nem szabályozza az egyéni szerződéskötési feltételeket a stúdiókkal. Mondjuk hogy én eladok mit, nem szólhatnak bele hogy mennyiért adom el, csak tag vagyok és kész.

friendsfan - 2007. 11. 08. 16:09

Oscee, sokkal emberibb lenne az tény…

evenor - 2007. 11. 08. 16:11

Egy jó oldal a témáról:
http://www.unitedhollywood.com

Két író podcast-ja a sztrájkről és sztrájtörőkről:
http://tinyurl.com/33xes9

WGA-sok a Youtube-on:
http://www.youtube.com/wgaamerica

yaze - 2007. 11. 08. 16:20

“Írják kanadaiak a South Parkot” ez mehet a hét idézetébe simán. Rendezőnek felkérném Mel Gibsont, a főcímdalt meg énekelhetné Bono.

Hapci - 2007. 11. 08. 16:25

i’m_rick_james, hat abban igazad van, hogy van olyan aki nem ert egyet veled :). Es tenyleg ugy gondolom, hogy baromsagokat irsz. Konkretan az szep reszletes pelda, hogy ha nincs iro, nincs sorozat. Lehet, hogy ez ujdonsag neked, de : ha nincs szinesz, nincs sorozat; ha nincs operator, nincs sorozat; ha nincs jelmeztervezo/keszito nincs sorozat; ha nincs kellekes, nincs sorozat; ha nincs diszletes, nincs sorozat; ha nincs kamionsofor, nincs kulso felvetel (tobbnyire)… Az irokat igy kiemelni hulyeseg.

Es lehet, hogy az ironak fizetnek 20000-et es kaszalnak szazszor annyit (ez azert nem jellemzo), de az is elofordulhat, hogy az ironak fizetnek 20000-et es buknak parszazezret/milliot. Mar volt errol szo.. kockazat..

Dohi - 2007. 11. 08. 16:28

bono? even more crap? :D

lynx - 2007. 11. 08. 16:30

Köszönöm a cikket

friendsfan - 2007. 11. 08. 16:35

Hapci az írókat igenis ki kell emelni. Az ő agyában születik meg az egész, az ő ötletei alapján dolgozik díszletes, a kellékes stb. Valamit meg alkot amiből esetleg rengeteg pénz születik. A többiek is fontosak, de az íróhoz képest csupán asszisztálnak a dologhoz. Egy díszlettervezőt be lehet tanítani a szakmájára, lehet hogy nem lesz olyan jó, de képes ellátni majd a feladatát, viszont írókat nem lehet betanítani az született adottság…

friendsfan - 2007. 11. 08. 16:38

Egy két “ismerős” arc a tüntetésekről:
http://www.youtube.com/watch?v=-1W-HHK6SS4
http://www.youtube.com/watch?v=tkE_GPi2p1E

lynx - 2007. 11. 08. 17:38

Én lélekben az írókkal vagyok, de mondjuk attól, hogy van egy jó ötleted, még nem érsz vele semmit.
Még meg is kell valósítani

nzs - 2007. 11. 08. 18:28

“fuck. FUCK. Kanadaiak is csatlakoznak, úgy néz ki. :@”

Ha a kanadaiak nem szállnának be, akkor egy picit kisebb lenne a gondjuk, hiszen a sorozatok egy részét ott csinálják (Smallville, Csillagkapu: Atlantisz, 4400, Holtsáv, Eureka, Psych, Kyle XY,…). Pl. Ezekkel a sorozatokkal mi a helyzet?

Oscee - 2007. 11. 08. 19:06

SGA az kb tisztán kanadai, többi említett szerintem van jópár államokbéli író is, bár nem nagyon vágom a készítőket.

De én speciel ReGenesis és Sling and Arrows miatt izgulok, no meg két idén debütáló kanadai sorozatért :P Azok nem csak kanadában készülnek, hanem kanadai stúdiók/szervezetek égisze alatt is, eddig bíztam benn, hogy ők kimaradnak a mókából…

evilous - 2007. 11. 08. 20:24

“Kifacsart a rendszer, felvételizni kell, meg szerződést szarakodni, százalékokon veszekedni, többiekkel osztozkodni, anyámkínja, ahelyett, hogy megmutatnád, és bólintanak, fasza vagy öcsém, itt a pénz, írjá még sokat. Bár valszeg az se működne ebben túlpörgetett fogyasztói társadalomban…”

vagy inkább: fasza vagy öcsém, de bill olcsóbbért megírja, sorry.

“De gondolom a WGA nem szabályozza az egyéni szerződéskötési feltételeket a stúdiókkal. Mondjuk hogy én eladok mit, nem szólhatnak bele hogy mennyiért adom el, csak tag vagyok és kész.”

úgy tudom van szakszervezeti minimálbér.

TorrenteXY - 2007. 11. 08. 21:19

Nem tudom valaki írta-e már, de ez jó esély pár realitynek.

Például az Amazing Race ha még nem forgatták le, beleszuszakolhatna még 1-2 non-ellimination részt. Minthogy Survivorhöz is gondolom csinálnak majd legalább 1 kicsit összefoglalós, meg pár be nem mutatott jelenetes részt.

Ha már a kedvencekről lemaradok, legalább legyen valami jó! :D

Zsurmi - 2007. 11. 08. 23:06

AttisAn,:

“Ez a fajta sztrájkkultúra hiányzik nálunk. Itt a mávos dolgozók sztrájkjánál is sok ember őket hibáztatta és butaságokat beszélt, holott minden ”

Én azért nem említeném a MÁV-os szakszervezeteket egy lapon. A MÁV az egyik utolsó szocilista nagyválallalat aki az adófizetők vérét/pénzét szívja (azokét is akik nem utaznak vele). Mindezt egy iszonyúan pozarló, minden racionalizálást elutasító gazdálkodással. A szakszervezetek asszisztálnak ehhez. Érdekük, hisz szükségszerűen leépítéssel járna. És ahogymár írták, ez egy megtanulható szakma.

A WGA tagjai a mozi/TV ipar többi résztvevőjével egy profitorientált iparág tagjai. A nézőknek a pénzért nyújtanak valamit, értekeltek a hatékonyabb gazdálkodásban (pl. az íróknak keveset fizetni).

A szakszervezeti kultúrának ki kell alakulni (nincs ingyen), nem csak az emberek nyakába ültetni (mint ahogy az átkosban történt). Akkor sokan éreznék ennek fontosságát, nem csak hülyeségeket böfögnének a kommentbe.

Prophet - 2007. 11. 09. 00:00

Bár sajnálom, hogy pl megvágják a Heroest, vagy átalakítják, mégis “szolidáris” vagyok az írókkal. Mindenki, aki dolgozik, meg akarja kapni a munkájáért járó pénzt. Nem nekik kell engdni, nem ők teszek szívességet a stúdióknak (nekünk ugyanakkor igen a sorozatokkal), fordítva.

Aztán a külföldi írók szerződtetése gusztustalan húzás lenne. Sztrájktörők? Ugyan már! Annak a pofáját kéne leverni, aki ilyet vállal: míg más a megélhetéséért tüntet, vagy sztrájkol, addig jön ő, és felvszi helyette a munkát. Gondolom értitek a szitut.

TMax - 2007. 11. 09. 00:48

Ha ha! Külfoldi irokat hoznanak be Swedorszagbol?

Hmmm…
El tudom kepzelni az eredmenyt..

BAUER: En zsaru lenni! Vagy te adni informacio, vagy en teged megverni!

friendsfan - 2007. 11. 09. 01:15

Én azt nem értem, hogy ak elolvasta ezt az elemzést az hogy tehet fel ilyen kérdést…

evenor - 2007. 11. 09. 13:03

@TMax: poén amit írsz, mert a svédek kiskorúk óta angolt tanulnak, kicsit magasabb szinten, mint mi magyarok.

@TorrenteXY: te nem véletlenül valamelyik F*X exec.-nek vagy a rokona. A kis reality lover. :D

TheOne - 2007. 11. 09. 15:44

végre egy cikk amire hivatkozhatok, ha valaki nem ért semmitse a sztrájkból.

Winkie - 2007. 11. 10. 01:26

http://www.petitiononline.com/WGA/petition.html

sztem ennek a linknek érdemes lenne egy külön posztot is szánni…

Yeto - 2007. 11. 12. 12:25

“Lehet, hogy ez ujdonsag neked, de : ha nincs szinesz, nincs sorozat; ha nincs operator, nincs sorozat; ha nincs jelmeztervezo/keszito nincs sorozat; ha nincs kellekes, nincs sorozat; ha nincs diszletes, nincs sorozat; ha nincs kamionsofor, nincs kulso felvetel (tobbnyire)… Az irokat igy kiemelni hulyeseg.”

Az meg gondolom neked újdonság, hogy operatőrtől kezdve kellékesen át kamionsofőrig mindenkivel Dunát, Hudsont stb. lehet rekeszteni, Officeból, Dexterből meg az íróiból meg valamiért csak egy van…

danesdzsu - 2007. 11. 12. 20:32

evenor: a muszlim bevándorlók is?:)

iBenny - 2007. 11. 22. 19:11

Ne haragudjatok, hogy itt kerdezem, de nincs jobb otletem, hol tegyem: a heten nem volt Reaper???! Mert nem talaltam sehol..ha megis, akkor nezzetek el tudatlansagom..

winnie - 2007. 11. 22. 19:29

nem volt, ismételtek, ezt a hírekben és/vagy a napi nézettségi listán jeleztük is. jövő héten megint lesz epizód

iBenny - 2007. 11. 22. 20:54

Koszi szepen, pedig direkt rakerestem, ezek szerint nem eleg alaposan, amiet elnezest..a szandek megvolt:)

johny - 2007. 11. 23. 16:23

Google és winnie a barátunk :)))

teddike - 2007. 11. 28. 03:56

reggel remélem valami olyan hírre sikerül felkelni, ami mindenki szívét megmelengeti majd….

TYL3r - 2007. 12. 02. 00:27

Dögüjjön éhen a összes sorozatgeci

Winkie - 2007. 12. 04. 01:12

BAN, plz

flexsnake - 2007. 12. 15. 11:04

Azért nem ugy van az hogy csak azért sztrájkolnak ami megilleti őket.Elég szomorú hogy a kollektív szerződések ilyenek.Ha egy szinész elválal egy mosifilmben szerepet egy fix összeget kap, nem kap plusz juttatást egy dvd után.A szerzői jog dolog igyis elég érdekes, mert miután a studio megcsinálta a sorozatot a szerzői jogok őket kellene hogy megillessék,nem az írókat akik azután is kapják a pénzt ha pár éve lefutott sorozatukat ismétli a kabuli imatévé.Olyan ez mintha a kenyérért nemcsak a kkor fizetnék a pékségnek mikor hazaviszem hanem mikor belőlem kijön.persze hogy 1 helyre van 100 iró, de azért sajnálni nemfogom őket mikor veszteséget okoznak mind a nézőnek mind a sorozatnak ami nem az ő tulajdonuk, nem lesz az auto az egyik alátété, attol hogy ő is közremüködik a hajtásban még nem a tulajdona.A studióknak kellene összeállniuk és kirakni ha valaki kajabál.nemcsinálod öcsém,sztrájkolsz?Puff, jön más a helyedre.Csak gazdagéknál divat sztrájkolni.

winnie - 2007. 12. 15. 11:23

“Ha egy szinész elválal egy mosifilmben szerepet egy fix összeget kap, nem kap plusz juttatást”

ööö, ez óriási tévedés. jack nicholson csak úgy vállalta anno a batmant, hogy rohadt nagy részesedést kért és 60 milliót kaszált a filmmel.

idén a csúcsformában 3 esetében christ tucker a 25 milliója mellé 20% bevételt kapott, jackie chan a 15M mellé 15% bevételt, plusz az ázsiai forgalmazási jogokat(!) és a rendező is kapott bevételt. (volt már arra is példa, hogy a dvd-pénzből kap a színész)

“A szerzői jog dolog igyis elég érdekes, mert miután a studio megcsinálta a sorozatot a szerzői jogok őket kellene hogy megillessék,”

a szerzői jog a szerzőt illeti meg. a könyvek után az író kap pénzt, nem a kiadó, a zene után a zeneszerző, a híradós filmrészletek után az operatőr, stb. aki ír egy népszerű dalt, egész életre megél belőle, aki ír egy sikeres reklámdallamot, többé nem lesz anyagi gondja. a happy birthday írói vagy elvis (örökösei) évente több tízmilliót kaszálnak csak a szerzői jogokkal.

“nemcsinálod öcsém,sztrájkolsz?Puff, jön más a helyedre.Csak gazdagéknál divat sztrájkolni.”

épp ez az,hogy nem jön. mert az írók sztrájkolnak. jöjjön a díszlettervező? és, hogy a gazdagok? háát, mondd ezt annak az 5 ezer WGA-tagnak, akik átlagfizetés alatt keresnek és évente 20-30 szkriptet írnak hiába.

ez nem fekete-fehér kérdés. nem arról szól, hogy egy oldalnak igaza van, hisz mindkettő mellett lehet érvelni. (az viszont egyértelmű, hogy a stúdiók sárosak az új mádiás dolgokból származó bevételek lenyelésében, hiszen az nekik milliós/milliárdos biznisz.)

mannoo - 2007. 12. 19. 20:50

winnie, miért raksz bele hosszan betöltődő, haszontalan linkeket? pls…

winnie - 2007. 12. 19. 21:24

megnéztem. minden link azonnal betöltődik – haszontalant cuccot meg pláne nem raktam be.

flexsnake - 2008. 01. 09. 06:50

jack nicholson… :D Ellenpélda mindig lesz de nem ez a jellemző.
A szerzői jogokban erős tévedésben élsz, a szerzői jogdij nevével ellentétben nem a szerzőt illeti meg hanem azt aki megvásárolja.Igy történt az hogy Michael Jacksonnak a kezébe kell tejelni ha valaki Beatles dalokkal akar variálni, még az élő tag Paul Mccartney sem nyomulhat gitárral Help-ezni ha Jackonak nem fizet vagy az nem bólint rá.Vicces de ez így van, annak idején nagy pénzt fektetett igy be .
Vagyis ha a studió azt mondja hogy öregem itt a pénz, és a szerzői jogokat megvettem, nem magyarázhatsz többet hogy mivel jár neked ezután több.
Nem minden író sztrájkol, szó sincs róla, ezért készülnek még most is sorozatok.Naponta százan kopogtatnak forgatókönyvvel,ötlettel, nem az a baj hogy nincs író, annyi van mint a svábbogár a legtöbb olyan is.A baj hogy gusztustalan modon golyozzzák egymást nyalnak ide-oda hogy eladják magukat.A vezetés is hülye hogy hadja magát megvezetni.Kimegyek az utcára és szedek össze 10 embert közülök 8 olyan sorozatot fog irni hogy nyugodtan lehet vetiteni, az emberek annyi sorozatot néznek hogy bárki elmond neked egy kitalált történetet egy alapötletet, nem kell azt hinni hogy van 10 ember a földön aki golyostollal a fenekében született és majd ők szorongatják a studiokat… Csak ugye mamár a nagy demokrácia nevében mindenféle kis érdekképviselet osztogathatja az észt.Gyorsan elintézném az ilyen sztrájkot, nemdolgozol puff egy pofon, masem, puff kettő, harmadnap már fizetés sincs.Egy havi fizujukat szépen visszatartani, akkor kapsz pénzt ha ledolgoztad a következőt :D

mANdY - 2008. 01. 10. 14:00

nem tudom, valakit érdekel-e, de itt van egy vicces/viccesnek szánt videó a sztrájkkal kapcsolatban.
http://www.youtube.com/watch?v=u_igKSYspPs

winnie - 2008. 01. 10. 14:45

há, ez állat.

razzor - 2008. 01. 13. 10:47

Nem tudom, hogy írták-e már, de itt van Randy véleménye a sztrájkról(MNIE)
http://blog.nbc.com/randy/2007/11/i_dont_like_scabs.php#more

Conroy - 2008. 01. 31. 19:26

Srácok, van valami újdonság a sztrájkkal kapcsolatban? Előre is kösz minden infót!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz