login |

Dirty Sexy Money

2008. 04. 10. 21:42 - Írta: human

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem akarom a címet bepiszkolni holmi “vége az első évadnak” szöveggel, mert nekem az angol változat így, ebben a formában nagyon tetszik. Az írás apropója pedig az, hogy befejeztem a tulajdonképpen 10 részt számláló első évad megtekintését. Na jó, valójában az is apropó, hogy holnap indul az RTL Klubon a sorozat Édes, drága titkaink címmel, és nyugodt szívvel ajánlom a figyelmetekbe. Lássuk, mi is ez, miért imádható.

dirty-sexy-money-szines.jpg

Azzal kezdeném, hogy meglep az idei minőségdömping. Az ABC átragadta a stafétabotot az NBC 2006/07-es évadjától, és idén ők dobbantottak a színes-szagos popcornnal. Egyrészt mesélnek nekünk csodálatosakat a Pushing Daisies-ben, másrészt meg egy baromira over the top rejtély-operával támadnak. Az új Született feleségek? Hahh, nem bírtam megállni. Persze alig hasonlít rá, úgyhogy nem is akarlak igazán megvezetni a felemlegetésével titeket.

A sorozat alapfelállása szerint Nick édesapja ügyvéd New York leggazdagabb famíliájánál, afféle sötét ügyeket is intéző fószer, csakhogy lezuhan a repülőgépe. Vagy még lényegretörőbben: elteszik láb alól. Nick pedig elkezd nyomozni az ügyben. Mivel ügyvéd, ezért közel is megy a tűzhöz, és átveszi apja feladatkörét a Darlingoknál, ők lennének az említett multimilliárdos család. Egyelőre nem tudja kiben bízhat, hiszen a Darlingoknak is rengeteg okuk volt arra, hogy az apját kivonják a forgalomból.

Bár a főszálat, a részeket átívelőt emeltem ki, a sorozat nem ennyiből áll. Sőt, azt kell mondanom, hogy a tényleges nyomozás talán a sorozat leggyengébb része. Nyilván, ha 22 résznyit kaptak volna idén a készítők, akkor ezt nem jelenthetném ki, mert az utolsó részekre felpörgött volna a rejtély, de így egy picit lógunk a levegőben, amikor lepereg a 10. rész utolsó perce.

Akkor a lényegre térnék. Ideje már, így az 5. bekezdésben, nem? A sorozat lényege az, hogy csúcs szappanopera. Komolyan, nem akarom eltitkolni, a legminőségibb anyag, az tény, de rengeteg benne a ki-kivel izél, kibe szerelmes satöbbi. És jó. Az ABC valószínűleg lenyúlta a képbe drogot keverő munkásembert a “WB”-től. Ehhez persze szüksége volt egy olyan színészgárdára, amire mi is csak elégedetten csettinthetünk.

dirty-poster.jpgElőször is ott van Donald Sutherland, aki még nem lett szenilis öreg korára, így egy perc alatt uralja a jeleneteket amelyekben szerepel. Bár azért lássuk be, kicsit egysíkú a szerepe, de még így is simán beleviszi a drámát ebbe a képtelen, kicsit túlszínezett mesébe. Bár lehet, hogy ilyen a gazdagok élete, nincs itt túlszínezve semmi. Mellette megemlíteném Peter Krause-t, akit most sokan kedvelnek a Lost Room miatt, de ha visszanézünk a múltjára, akkor már a Sports Nightban is hatalmasat alakított. Ott főleg komédia jutott neki, itt főleg a komoly arcot vágás. A többieket nem is sorolnám, talán William Baldwin neve még ismerős, viszont női fronton olyan mennyiségű eyecandy-t kapunk, hogy nem is meglepő az Édes bűnözés (utalás a magyar címre) a férfi nézők részéről.

A fantasztikus szereplőgárda mellett talán azért működhet igazán, mert egy olyan világba nézhetünk be, amilyenben nekünk sosem lesz részünk. Még a magyarosított változatában sem nagyon, hiába nyerjük meg lottót. Vannak dolgok amikbe születni kell, vagy ha milliárdokat keresek a junkie-val (haha – majdnem leborultam a székről) akkor talán a kölyköm ilyen elkényeztetett, de befogadott gazdag lesz (vagy még akkor is kapná az újgazdagékat? Biztos). Én meg vén f*sz, fizetek majd a 22 éves közgázos csajoknak. Hopp, kicsit eltértem a témától. Tehát, visszatérve arra amit akartam mondani: igazi mai gazdagoknak tűnnek. Nem egy díszlet az egész, tényleg élnek, hibáznak, és mindent elsikálnak a pénzükkel.

Bár még lehetne folytatni, de azt hiszem itt elvágom most a gondolatfonalat. Az első évad nálam 7/10 volt, de a második évad megtekintése egy pillanatra sem kérdéses. Ebben a szezonban is akadtak üresjáratok dögivel, de talán még a DVD is beszerzendő lesz részemről, mondjuk ha 20 dollárért adják. Érdekességként ide a végére belinkelném winnie infóját, miszerint ez minden idők ledrágább újonc sorozata. Ez mondjuk nem lep meg, hiszen rengeteg díszlet kell hozzá, meg hát elég nagy nevek szerepelnek benne. Amire meg a gazdagok szórják a pénzt, annak az imitálására a készítőknek is kell.

Akkor holnap este 10 körül hangolj az RTL-re, a cím pedig: Édes, drága titkaink.

25 hozzászólás Ne habozz!

seven - 2008. 04. 10. 21:46

rtlen megnézem az első részt, mert a sztori hidegen hagy, de a színészgárda ütős, nomeg tetszenek a promóképek :D

FeGa - 2008. 04. 10. 21:56

Aszta micsoda hosszu post Humantől. Még ilyet. (komolyan) Ma már írtam de ide jobban vág. Szóval ez a 7/10 persze szubjektív ahogy kell de szerintem sok. Mármint a pilot annyira ütős és pörgős volt és később nem tudták ennyire megpörgetni és ez annyira nem tetszett. De vannak jó pillanatok ez tény és az utolsó két rész azért eléggé jól sikerült. De azért ide nekem a második évadot.

Zsab - 2008. 04. 10. 21:57

Én is tegnap fejeztem be az utolso részt, és nagyon bejött az egész ugy ahogy van. voltak benne persze néhol üresjáratok, de ettöl függetlenül mindenképp nézős. Várom a következő évadot, ami asszem már teljes lesz:D

szucsitg - 2008. 04. 10. 22:10

hetiben neztem, anno. szorakoztato cucc. semmi kiemelkedo, de jo nezni. en csak ajanlani tudom. eye candy meg van benne, nem is keves.

kisgans - 2008. 04. 10. 22:10

A legjobb idei újonc, mindenkinek ajánlom bepróbálásra. A pilot azonnal magával tud rántani, és a színvonal később sem esik, nálam 8/10.

i'm_rick_james - 2008. 04. 10. 22:29

bocsi az offért, de:
mostanában direkt mindig a szerző megkukkantása nélkül kezdem el olvasni a postot, és pár mondat után tippelem meg, hogy ki írta. megint eltaláltam :)

Human Insect - 2008. 04. 10. 22:41

ha egyformákat írnánk nem lenne színesség, változatosság.

danny - 2008. 04. 10. 23:05

Tegnap rászántam magam, úgy voltam vele mint a piemaker-rel és mindakettő kellemes csalódás…nem is akármilyen. Én is csak ajánlani tudom! :)

i'm_rick_james - 2008. 04. 10. 23:09

jogos human, nem derül ki egyértelműen a kommentemből, hogy nem mint problémát említettem meg a dolgot ;)
csak bírom, hogy te és winnie különböző stílusban írtok jól ;)
na kihúztam a nyelvem, meg abbahagytam az offot.

Donnie23 - 2008. 04. 10. 23:27

Pofás kis sorozat, bár azt a kis jelzőt a nevek és a költségvetés miatt felesleges is volt beletennem :D.
Jól eltalált karakterek, nálam a néger arc egy kicsit necces, de azért még ki lehet ebből jót hozni, ha a forg-könyvírók is úgy akarják. Az értékelés nálam is 7/10 volt, sajnáltam, hogy a sztrájk miatt csak 10 részes lett az első évad, de remélhetőleg jövőre minimum dupla ennyi résszel, egy hasonló, vagy még ennél is jobb (ne feledjük jön a Dexter showrunnere) második évad következik.

Flaki - 2008. 04. 10. 23:50

Mióta induláskor bepróbáltam a Bones-t az RTL-en (félig néztem mert annyira idegesített a szinkron, de a sorozat tetszett szóval azóta már vagy 2 évad megvolt belőle) azóta nem nézek tévében premiert, ellenben az egyik utóbbi ajánló (Dead Like Me) jó sült el szóval ezért és mert érdekesnek hangzik a posztból be lesz próbálva. Köszi human ^^

thingol - 2008. 04. 11. 05:58

anno elkaszáltam két rész után, most kap még egy esélyt mágyárul (ha tré a szinkron akkor azé’ nem:)

canaze - 2008. 04. 11. 06:52

Engem a szereplők meg a magyar cím ösztönöz arra, hogy megnézzem, csak el nem felejtsem… :P

Zoli a politika fenegyereke (Bakura az okostojás) - 2008. 04. 11. 08:20

Én nem ismerem, de olvasva az ismertetőt, nekem a Cukorbáró ugrott be.

El Diablo - 2008. 04. 11. 08:48

Ez az Édes, drága titkaink magyar cím megint olyan szerencsétlen lett, plüssmacis, kisgyerekes sztorit sugall. :)

Jadro - 2008. 04. 11. 08:53

Egyértelműen nézős. Ledaráltam a 10 részt és most keresnem kellett egy hiánypótló sorozatot. A Gossip Girl lett az. Bár nem olyan gazdagok, de azért jó lesz ahogy nézem. :)

hohó - 2008. 04. 11. 09:17

Annyira irigyellek Human, hogy te ebben az évben is minőségdömpinggel szembesültél.
(nagyon gonosz vagyok?)

Shrike - 2008. 04. 11. 10:06

Nálam a 6. rész után kicsit kifulladt a sorozat (ami véletlenül egybeesett a nyomozós szál eltűnésével; mármint tényleg véletlenül, mert nem az volt a fő gondom), de azért nem mondtam még le róla.

“itt főleg a komoly arcot vágás – kábé, mint a Sírhant művekben.”
Hát azért a Sírhant művekben az egyik legösszetettebb tévés karaktert alakította, szóval nem feltétlenül találó a “komoly arcot vágás”-sal való jellemzés. A DSM-es szerepére már inkább rá lehet fogni, abban tényleg nincs különösebb extra.
Sejtem, hogy csak viccesen fogalmaztál, de ez akkor is korrekciót igényelt. :)

“Annyira irigyellek Human, hogy te ebben az évben is minőségdömpinggel szembesültél.”
LOL :) Hát ja.

^Sunrise^ - 2008. 04. 11. 15:30

Nalam is az ev legjobbja eddig, en mondjuk 8/10-et adnak ra.

Nikita - 2008. 04. 11. 19:44

Hmm, ez a poszt elég PR (RTL megrendelés) ízűre sikeredett, ez anélkül is érződne, ha nem lenne a blog tetején az óriási banner a sorozatról.

Nikita - 2008. 04. 11. 19:48

Valamikor december környékén láttam a sorozatot, főleg az első rész erős. Az a jelenet külön meghatott, mikor a kissrác Patek Philippe órát kap ajándékba, mert az apjának is olyan van :-)

Human Insect - 2008. 04. 11. 21:11

Nikita most megbántottál. A DSMről nem volt eddig nagyobb írás, csak a pilotkritika, a sorozat jó szerinted is, én meg a héten fejeztem be. Ez így összeadva PR írás? a minőségit éltetni szoktuk.

Az ilyen komment a reklámok velejárója, tudom, de akkor is zavart most. HIdd el, ha valaha is lesz PR írás, én tuti (x)-el fogom jelölni, ahogy kell.

winnie - 2008. 04. 11. 21:28

ami pozitív, arra mind rá lehetne sütni ezt, de hidd el, rendelt írást tőlünk sosem fogsz olvasni – mint ahogy évadkritika is csak pozitív lesz, szinte biztos, hiszen ha nem tetszik valami, azt nem nézzük általában:)

ráadásul a hazai premierekhez mindig akarunk valami nagyot, most végre sikerült. remélem ezentúl is mindig lesz.

csak várd ki, hogy a skins vagy a pushing daisies elé milyen pr-szagú fog kerülni:)

Flaki - 2008. 04. 11. 22:38

A Pushingot már én is várom nagyon :) Amúgy az csak egy dolog hogy Peter Krause-t “átemelték” a The Lost Room-ból de hogy a lánya is jött vele xD

seven - 2008. 04. 16. 21:50

no,ledaráltam ezt a 10 részt.
wtf. 10 rész csak? mi lett volna itt még 12 rész alatt..

szerintem a főszál egyébként csak az “évad” közepén kezdett úgy igazán érdekes lenni, és szerintem az is lesz majd a 2. évadban.

de nem ez az erőssége, valóban, hanem a karakterek. szerintem cool mindenki. sutherland meg zseniális, csakúgy mint krause.

igazából minőség ezerrel, minden tekintetben. semmi túl komoly, de nem is baj. csúcsminőségű szappan.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz