login |

Méltatlanul hanyagolva: Law & Order: Criminal Intent

2008. 04. 26. 12:30 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: méltatlanul hanyagolt,

Na, az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék, vagyis rövidebb nevén a L&O: CI tipikus módon olyan sorozat, amiről eddig sem nagyon esett szó a blogon, szinte biztos, hogy nem is fogunk róla beszélni, az még biztosabb, hogy nagyon kevesen nézik nálunk és azt is kizártnak tartom, hogy a többi ismertetővel, ajánlóval, kritikával ellentétben, ennek a bejegyzésnek olyan hatása lesz valakire, hogy ő ezt látni akarja. Mondom mindezt annak ellenére, hogy a top10-es listáimban a jelenleg 7. évadában járó LO: CI folyamatosan benne van.

A bejegyzés apropóját az is adhatja, hogy egy ideje elstartolt a Hallmark-on a 6. évad – ha valaki nagyon érdeklődne, akkor belekukkanhat, vagy csekkolhatja bármelyik random ismétlést is, körülbelül 0.01% előtudás szükséges a sorozat megértéséhez. Naná, hiszen igazi nyomozós sorozat, igazi Law & Order, ahol szinte semmit nem tudunk meg a karakterekről, a magánéletükről, csak a nyomozásról van szó. (Az a parányi százalék pedig azt jelzi, hogy éveadonként akadhat egy rész, ahol egy régi ismerős bűnöző, egy nemezis köszön vissza.)

Maga a sorozat egy a pár Law & Order-variációból, elvileg a nagy horderejű ügyekkel foglalkoznak nyomozóink, de ez szinte mindent takarhat, nem úgy a Law & Order: SVU-nál (Különleges ügyosztály), ahol szinte csak a brutális ügyekben nyomoznak. Ami még megkülönbözteti a többi L&O-sorozattól, az, hogy mindössze két nyomozó van, vagyis egy páros járkálja végig a helyszíneket és kérdezi a tanúkat, míg összeáll a kép. (Régen volt egy főnökük meg egy ügyész, most már csak ügyész maradt, de talán a LO: CI-ben kapja a legkevesebb szerepet az ügyészség, vagyis az “order”.)

A járkálást szó szerint kell érteni, hiszen a LO: CI is abszolút a didaktikus LO-koncepcióra építkezik: tanúk kikérdezése, nyom, elmennek oda, kikérdezik, újabb nyom, esetleg tévút, stb – a sorozat epizódjait remekül fel lehet vázolni egy táblára: ez a siker titka, hogy szinte alig változtatnak a koncepción: csak beszélnek, semmi flashback és a háttérben, a vége felé a monoton, de mégis megkapó zene. Mégis, míg a többi LO-t sokkal nehezebb tudom nézni (az eredetin abszolút bealszom, az SVU-t pedig a pesszmizmusa miatt nézem olykor), a LO: CI nagy kedvenc lett, köszönhetően az egyik nyomozót, a Robert Goran-t alakító Vincent D’Onofrio-nak.

D’Onofrio ugyanis a nulla szkriptbeli utasítás ellenére egy olyan remek nyomozófigurát, egy afféle modernkori Columbo-t formált meg, hogy az ember csak csettinteni tud. Annyi apró manírt használ, hogy egyszerre éleseszűnek és nyüzügének mutassa be a karaktert, hogy az önmagában is élvezetessé tesz egy-egy epizódot. Persze az olykor nem feltétlenül tipikus és legtöbbször való életből átemelt történetek is segítenek az embert elgondolkodtatni. A LO: CI-ben nem feltétlenül a meglepetés okozásán van a hangsúly, nem egyszer tudni, hogy ki a gyilkos, mégis akadnak felfedeznivaló momentumok, amik nagyot képesek ütni.

Ja, ha LO: CI, akkor egy érdekesség. Egy nyomozópárosról volt szó az eddigiekben, de miután a nagyon leterhelt és lestresszelt D’Onofrio kétszer is összeesett a forgatáson, a készítők úgy döntöttek, hogy behoznak még egy nyomozópárost és így nem épp megszokott módon hetente váltogatják egymást a detektívek: egyszer az egyik, egyszer a másik pár nyomoz, mindkettő saját főcímmel és más-más stílussal.

A másik páros férfi tagja a leginkább a Szex és NY-ból ismert Chris Noth, a női tag pedig egyelőre évadonként változott, hiszen az 5. -ben Annabella Sciorra volt, a 6.-ban Julianne Nicholson, aki azonban elment szülni, így a 7. évadban már Alicia Witt nyomoz, akit annak idején még a Rémségek könyve című tinihorrorból ismertem meg. Azért remélem Julianne Nicholson visszatér.

A sorozat jelenleg 7. évadát tapossa, ebből hat az NBC-n ment, a hetediket az USA nyomja és az NBC ismétli. Szinte biztos, hogy jön a 8. is.

15 hozzászólás Ne habozz!

Kaktusz - 2008. 04. 26. 13:04

“azt is kizártnak tartom, hogy a többi ismertetővel, ajánlóval, kritikával ellentétben, ennek a bejegyzésnek olyan hatása lesz valakire, hogy ő ezt látni akarja”

hát engem kíváncsivá tettél hogy hogyan lehet operálni nulla magánélettel és nulla karakterekkel:)

Andi - 2008. 04. 26. 13:15

Én egy repülőn láttam két vagy három részt, és tetszett. Faltam. Pedig hát tényleg elvileg nincs benne semmi extra, de a nyomozópasi (el se gondolkodtam rajta, hogy ez Vincent D’Onofrio) nagyon jó volt – és hogy megcáfoljalak, az egyik rész amit láttam belőle épp olyan volt, hogy családi érintettsége volt… :-)

frocli - 2008. 04. 26. 13:20

Én a német adón szoktam nézni, ha épp ráérek. Én kifejezetten szeretem, az egyik kedvencem. :-)
(a másik a WAT….)

Shasa - 2008. 04. 26. 13:21

Winnie, szívemből szóltál! Sőt, nem csak a sorozatban, hanem úgy általában VD’O-t az egyik legjobb karakterszínésznek tartom. Amit itt hoz, Goranként, az pedig szenzációs. A Chris Noth-féle vonal annyira nem jön be, de a Vincent- Kathryn kombó kalsszikus. A többi L&O-tól a falat kaparom őszintén szólva, annyira unalmasak számomra.

Pacsi az írásért!

winnie - 2008. 04. 26. 13:42

“és hogy megcáfoljalak, az egyik rész amit láttam belőle épp olyan volt, hogy családi érintettsége volt… :-)”

teljesen jogos – idővel itt is bevontak bizonyos dolgokat. amikor a nézők már megkedvelik a karaktert, akkor elkezdenek karakterizálni, de mint mondjuk a cold case-ben vagy más procedurális nyomozósban, a karaktereket nem látjuk nagyon hazamenni vagy munkán kívül beszélgetni.

Imurai - 2008. 04. 26. 14:47

Na, ezt nem bírnám nézni. Az SVU is dögunalom lenne, ha nem lenne olyan drámai, mint amilyen.

Sir Gawenor - 2008. 04. 26. 15:08

Nekem is bejön.
Csak mostanában random nézem. :)

Lewis - 2008. 04. 26. 15:34

Könyörgöm, mikor lesz már a sima Law&Order?

JRC - 2008. 04. 26. 15:36

Chris Noth eredetileg a sima Law & Order-ban volt főszereplő onnan hozták át a karakterét ide a winnie által említett ok miatt. Akkor jöjjenek az ő partnerei: Alicia Witt nem kap új szerződést amiből vagy egy-két rész van hátra vagy már le is járt, és szerintem a legtöbb CI rajongó nagy örömére visszatér Julianne “Wheeler” Nicholson!

Nem rég belenéztem az első évadba is: nem kellett csalódnom. Talán még jobbak voltak a részek, a történetek, de a színvonalat szerencsére még mindig tudják tartani.

Szerintem túlélte a sorozat, hogy Goren-Eames páros mellé bejött a Logan és vki, valamint hogy új százados lett Jamey Sheriden helyett. Eric Bogosian-nak jól áll a szerep. Igaz a hallmarkon két évadot ismételnek csak mostanában, de még mindig bármikor meg tudom nézni őket. Egyik örök kedvencem (talán ez megy a heti kérdés topikba is..)!

castro - 2008. 04. 26. 17:31

Én kezdettől fogva a rajongója vagyok, szerintem ez a legjobb L&O sorozat. Az tetszett meg benne, hogy nem olyan sablonos nyomozós, hogy akár már az első percben tudod, ki a tettes, hanem végig figyelned kell, járatni az agyad, fejben tartani a mellékszereplők neveit, stb. Lassú, de élvezetes. Az utóbbi évadokban, főleg, mióta Chris Noth ott van, már mozgalmasabb, időnként izgalmas is, és egyre hangsúlyosabb a magánéleti szál, főleg a két férfi nyomozónál. Nálam ez a top “cop show”, utána jön a Gyilkos utcák (Homicide).

Dark Wolf - 2008. 04. 26. 19:12

“hetente váltogatják egymást a detektívek: egyszer az egyik, egyszer a másik pár nyomoz, mindkettő saját főcímmel és más-más stílussal”

Ez de gáz. Amikor már annyira semmit nem számítanak a szereplők, h cserélgethetők, mint a fabábuk, azt már nem veszi be a gyomrom.

winnie - 2008. 04. 26. 20:57

a law and orderben eleve sok a csere (de ez lesz igaz minden 6-8. évadához érkező nyomozóshoz, itt viszont írtam, hogy elég prózai oka volt a dolognak.

meg lehetne csinálni azt is, mint a többiben, hogy ide ez a páros, oda az a páros megy a részben, minden nyomozós sorozatot le lehetne tudni 2-3 emberrel, a sok szereplő csak színt ad és rajongókat hoz, de egyébként általában felcserélhetőek az emberek.

symor - 2008. 04. 26. 23:39

Köszönöm, hogy végre választ kaphattam arra miért érezhettem azt, hogy a 4. vagy a 3. évadhoz képest D’Onofrio ellustulta a 6-at.
Ez az esetlen, mindig nagy átéléssel eljátszott meggyöződéses nyomozó, ami akkora koncentráltsággal kelt életre jelenetről jelenetre kifárasztotta ezt az egyébként színházban, moziban egyaránt elfoglalt zseniális medvét. Chris North-tot szeretem, de ő laza profizmussal, nem érezhetően gátakat szaggató szerepformálással fekszik neki a feladatnak. A 6. évadból hiányzott Goren, nem szerettem, hogy megismerhettük mániás depressziós anyukáját. Rám úgy hatott, mintha leleplezték volna Colombo nejét egy aranylakodalmon, bár ez utóbbi legendás figura sokkal inkább mesei alak Gorenhez képest.

lila75 - 2008. 04. 29. 08:52

Szerintem Goren karaktere fantasztikus. Sajnálom is hogy nem tudtam elejétől végigkövetni a sorozatot. Talán egy évadot láttam teljesen. De nagyon jó, csak ajánlani tudom!

dydee - 2008. 06. 28. 16:14

végre, hogy valaki írt a LO:CI-ról :-) nagy rajongója vagyok. a hallmarkon is követem, de mivel hozzánk kicsit lassabban érnek az epizódok, eredetiben is nézem.

tény, hogy a hatodik évadtól goren magánéletébe is bepillantást nyerünk, és ezt már több rajongó is szóvá tette (elterelődik a bűnesetekről a gyanú), de véleményem szerint előbb-utóbb mindenki kiváncsi legalább egy kicsit a nyomozók munkán kívüli életére.
a másik páros behozatala pedig nem csak azért volt jó húzás, hogy így kiméljék d’onofriot, hanem azért is, mert nincs az az érzése az embernek hogy a különleges ügyek osztályán csak ketten dolgoznak igazán ;-)

köszi a postot!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz