login |

Numb3rs: vége a 4. évadnak

2008. 05. 22. 11:44 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: 2007/08 finálék, kritika,

Amikor a Numb3rs (itthon Gyilkos számok) elindult, abszolút belelkesültem, hiszen már iskolában is elég erős volt a matekos hátterem és ígéretesnek tűnt az ügyek megoldásába matematikai magyarázatokat csempészni. (Ja, és Sabrina Lloyd is szerepelt.) Aztán pár rész után rájöttem, hogy a Numb3rs-szel nem lesz hosszú a kapcsolatunk (Sabrina is elhagyta a sorozatatot hamar…), mivel nem annyira az esetekre koncentráltak, hanem pénteki sorozat lévén nagyon erős volt benne a családi és magánéleti szál, ami nekem sajnos érdektelennek tűnt.

Értékelés: De aki szereti a sorozatot, az nyilván ezt (is) szereti benne – én viszont csak azt tudom dicsérni benne, hogy talán még mindig ez a legakciódúsabb (fura, hogy egyben a legunalmasabb is…) krimi, hiszen a fináléban is vagy háromszor volt pisztolyelőrántás, lövöldözés, voltak üldözések, miegymás. Ennek ellenére nem ajzott fel, így maximum 2.5/10 az epizód – nekem, mint nem rajongónak. Pedig volt benne Ravi Kapoor és Zeljko Ivanek is… (Ja, és “Jé!”, itt is belengetik NCIS-módra a reklám előtt a következő reklám előtti képkockát? És mi lett a főcímmel?)

Egyszerűen, míg az NCIS-ban sok a poén, élénkek a karakterek, itt valahogy mindenki olyan belassult és túl sok is az állandó szereplő, így némelyek (főleg a nem ügynök játékosok) sokszor csak a szappanhabzású szálakat viszik. (Jó és Charlie helyett kitalálják azt, amit Charlie is kitalálhatna.) Amúgy most is volt némi matekozás, bár eléggé minimális, amit dettó sajnálok, az más kérdés, hogy ennyi epizódon keresztül nem tudom, mennyi újat lehet vinni matekszempontból a sorozatba. (Vagy csak ez a rész volt matekmentes?)

Beugrási pont: Nem nagyon utalgattak vissza, így akárki megnézheti, hogy mit is tud a sorozat. Megint volt egy ügy… és kész. (Az úgy érdektelensége ellenére is hordozott egy szokatlan aspktust, de csak rávilágított arra, hogy ez nem az én sorozatom.)

Cliffhanger: Hál istennek nem az volt a fene nagy cliffhanger, hogy az egyik szereplő kiszáll, hanem sokkal ötletesebbet kapunk (5/10), bár nem falkaparós és én ezt a kamucliffhanger-ök közé sorolnám, ami a következő évadban nem fog sok vizet zavarni, de… ki tudja?

24 hozzászólás Ne habozz!

Necros - 2008. 05. 22. 12:25

Én csak az elején néztem a TV2-n, és nálam is főleg Sabrina Lloyd jelenléte volt az egyik ösztönző elem, hogy kipróbáljam, de miután ő elment, kevesebbszer néztem bele és ugye eredeti nyelven sem kezdtem el leszedni. Ennek ellenére azt mondom, jó kis sorozat ez, és engem a családi szál sem riaszt el. Igaz, ebben nagy szerepe van a színésznek, aki a testvérek apját alakítja, őt a Függetlenség Napjában imádtam. :D

kacagomikulas - 2008. 05. 22. 12:36

nem volt a legjobb, az előző évad cliffhangere sokkal jobb volt, de én meg pont a magánéleti szálat szeretem (a matek mellett) a sorozatban.

dragon1986 - 2008. 05. 22. 12:39

én elejétől fogva nézem a sorozatot:) igen 4.évadban már kevésbé érdekesek a matek magyarázások.

engem is zavar a sok magánéleti esemény, mert mindegyik olyan , hogy “whos care”

yaze - 2008. 05. 22. 13:07

Még nem volt ilyen “hét kérdése” de ez a sorozat nálam a “fogalmam sincs miért nézem tovább” kategóriába tartozik. Az FBI-os szereplők szürkék, a családi szálak 90%-ban unalmasak. Talán az ügyekben volt pár meglepetés. Mindezek ellenére nézem az elejétől.
A matekkal kapcsolatban meg az jut eszembe, hogy ti komolyan bármit is értettetek belőle? (Mármint az első két évadban, mert azóta kb abból áll a dolog, hogy itt a dosszié csarli, gyere vissza fél óra múlva és mondd el ki a gyilkos.) Csak nekem tűnik nagyon elszálltnak?

deus - 2008. 05. 22. 13:08

Csatlakozok, én is azért kezdtem el nézni, mert mondom, húúúú matekos bűnmegoldás, mekkora ötlet?!
És még az elején volt 1-2 olyan igazi magyarázat is, hogy ezt a módszert használom mert…igy és igy működik…
ezeket szerettem. aztán pár rész után már inkább csak megnevezték a módszereket, ahelyett, hogy belemélyedtek volna és emiatt csalódtam a sorozatban.

Szerintem is bőven sok benne a családi szál. Ahogy dragon mondta, kit érdekel?!
De hát el kell fogadni, hogy a készítők nem igy vélekednek.
Csak az a baj, hogy ez a matekos látásmód emelte volna ki a többi FBI-os sorozat közül. Néhol már tényleg olyan érzésem volt, hogy Sue Thomas FBEye-t nézek:)

Dohi - 2008. 05. 22. 13:16

eleinte tetszett, pedig nalam jobban senki nem utalja a matekot, de a 3. evad vegen elkaszaltam.
igencsak tetszett a finale, de tul sok volt a szar/unalmas epizod menet kozben, igy erot vettem magamon, es a 4×01-re se tertem vissza, pedig a 3. evad vegehez volt koze (meg ha kulonosebb cliffhanger nem is volt, elkaptak a rossz fiut, kesz).

a csaladi/maganeleti szalat nagyon erosnek nem neveznem, annyi, hogy itt van, mig mashol esetleg egyaltalan nincs – ahhoz kepest tenyleg eros :)

focim meg mar a 3. evadban sem volt.

canaze - 2008. 05. 22. 13:24

Én úgy szeretem a Numb3rst, ahogy van, bár én is csak Sabrina Lloyd és a matek miatt kedztem el nézni, de a 2. évad során már jobban megszerettem a karaktereket is. FBI-nál megy az eksön, közbe jókat mulatok rajta, hogy Eppesék meg Fleinhart mit művelnek az egyetemen, meg otthon, bár a matekos része egy kicsit tényleg leeresztett, és kezd klisés lenni (pl.: hirtelen eszébe jut a legjobb módszer egyetlen közönséges mondattól: “Charlie, nem kérsz kávét?” “Hát persze, kávé! Apa, zseni vagy!” :D:D).

A magyar vetítést követem, úgyhogy a 4. finálé még nem érint, bár Ravi Kapoorra kíváncsi lennék (így a Crossing Jordan után), remélem nem valami terroristát csináltak szegényből… :)

canaze - 2008. 05. 22. 13:26

Sőt, a főcím már a 2. évad végefelé is el-elmaradgatott, amit én nagyon sajnáltam, mert szeretem a főcímeket… :(

Dark Wolf - 2008. 05. 22. 13:48

Én is nézem az elejétől kezdve, és el kell ismerni, nagyon sok az unalmas rész. De azért a pár kiemelkedően jó részért megéri nézni :)

jaste - 2008. 05. 22. 14:16

Én még a tv-ből ismertem meg a sorozatot amikor az első évadot adták, meg is tetszett, aztán szépen letöltöttem és daráltam az első évadot majd jött a második, de ott abba is hagytam évad közben, mert elmúlt a varázs, azóta sem nézem, jah és a 2. évadban én még nem nagyon vettem észre olyan nagy karakterépitéseket, de gondolom később ez megtörtént.
Más: a CSI: Las Vegas-t is elkezdtem nemrég darálni, de valahogy a 3. évad elejére az is túlságosan unalmasnak bizonyult, úgy látszik az epizódikus sorozatokat nem nekem találták ki…

winnie - 2008. 05. 22. 14:30

“Még nem volt ilyen “hét kérdése” de ez a sorozat nálam a “fogalmam sincs miért nézem tovább” kategóriába tartozik.”

pont akartam egy hasonlót írni. nekem is van egy sorozat amit nézek, mert nézek.

winnie - 2008. 05. 22. 14:31

“remélem nem valami terroristát csináltak szegényből… :)”

szakállas pakisztán biloógiaprofesszort, akit terrorizmus vádjával csuknak le:)

Seeley Booth - 2008. 05. 22. 15:25

Hihi, ezt én is csak úgy nézem…van hogy elfelejtem letölteni, aztán állnaka részek és valamikor megnézem..sok az átlagos rész, de van egy két igen kiemelkedő, jó akcióval, talán ezért is nézem.

Engem nem zavar hogy a matek részt nem fejtik ki nagyon, nem is érteném, bőven elég ennyire…a családi rész meg, nos én az Epps családot bírom, a többi annyira nem izgat, de mindegy…

Alapban bírom a nyomozósokat, ez nem oylan megdöbbentős, de jah, még nem kaszáltam el..nem is fogom, csak vana mikor hanyagolom.

juhaszvik - 2008. 05. 22. 15:34

az origo főoldalról van belinkelve ez a cikk :) (gyakran megtörténik?) :)

hát nem a kedvenc sorozatom, de a családban szeretik. engem zavar, hogy “matekos humbukkal” oldanak meg olyan problémákat, amiket más sorozatban egyszerű földi halandók egy kis agyalással elintéznek. sőt kis túlzással az fbi ügynökök a matekzseni nélkül még … se tudnak.
a magánéleti része akár még jó is lehetne, de nem az (két kedvencem: az apuka és a fizika prof szinte teljes kihagyása az ügyekből nálam rossz pont).
eredmény: nyomozás 3/10, szereplők 4/10, történet 1.5/10, akció 6/10, összességében: 3/10 (nem átlag)

nonu - 2008. 05. 22. 15:57

szentem írtó jó sorozat, az egyik kedvencem
én azt sajnálom, h a matek egyre kisebb szerepet kap benne
“hirtelen eszébe jut a legjobb módszer egyetlen közönséges mondattól: “Charlie, nem kérsz kávét?” “Hát persze, kávé! Apa, zseni vagy!” :D:D).” – ez jó:d, egyébként igaza van annak, aki ezt írta:D

canaze - 2008. 05. 22. 22:58

“szakállas pakisztán biloógiaprofesszort, akit terrorizmus vádjával csuknak le:)”

áhh, valahogy éreztem, mit is alakíthatna egy indiai(?) színész…

“az origo főoldalról van belinkelve ez a cikk :) (gyakran megtörténik?) :)”

Szépen át ís írták a címet “Gyilkos számok: ennyi!”-re, hogy megtévesszék az átlag netezőt… :\ :)

“ez jó:d, egyébként igaza van annak, aki ezt írta:D”

Naugye. :D Néha még effektezik is, hogy jobban észrevegyük… :D

Bosco - 2008. 05. 23. 02:03

Teljesen jó TV-nézős sorozat ez, bár jobb lenne, ha 22 helyett 21kor kezdődne. 7/10

fm! - 2008. 05. 23. 12:22

“családi és magánéleti szál”
Párszor megégettem magam ezzel (Kyle XY, Journeyman), azóta ez a még véletlenül sem kezdek bele kategória.

fm! - 2008. 05. 23. 12:23

Ki.: Köszönöm, hogy törölhettem egy sort az excel táblámból! :)

Turorudi - 2008. 05. 23. 22:24

Én a Numb3rs-t mindenkinek úgy definiálom, hogy “intellektuális krimi”, csak azt nem értem így hogy ért meg ennyi évadot.

Gondolom, az akció és a magánéleti szál.
Elvégre, azokat, különösen a Charlie-Amita <3 ügyet én is nagyon szeretem. :o)

Egy epizódot akár kétszer is meg tudok nézni, mert néhány kamumatekozástól eltekintve fordulatos (szerintem nem egyből kitalálható) ügyek és elegáns megoldások szerepelnek benne.

Bírom ezt a “három pasis mindenben összetartós, este otthon sörözős” fílinget (pedig nőből vagyok); a finom poénokat, jó párbeszédeket, magyar vonatkozásokat. :)

Az évadzáróról:

Épp amiatt, hogy kevés, de bebetonozott szereplő van, érdekesen meg lettek kavarva a viszonyok. Persze nem rágom azért le a körmöm, de nem is ez a sorozat profilja, egyébként.
Mi lesz? Ki fog matekozni? Amita? Larry? Egyik sem? Charlie-t mossák tisztára? (Az lenne a leggagyibb.)

Mondjuk, miko megláttam a címet (“When Worlds Collide”), azt hittem valami nagyon ütős jön, de azért mégis találó a cím az epizód fényében.

canaze – 2008. 05. 22. 13:24
“a matekos része egy kicsit tényleg leeresztett, és kezd klisés lenni”

Jah :), mostanában minden játékelmélet, de hát… Végül is mi más lenne…? :)))


“remélem nem valami terroristát csináltak szegényből… :)”

szakállas pakisztán biloógiaprofesszort, akit terrorizmus vádjával csuknak le:)

De így legyen ötösöd a lottón! ;)

Turorudi - 2008. 05. 23. 22:25

Jujj, ez sok lett. Bocsika. :)

NagyZ - 2008. 05. 28. 00:57

mint matematikus, en a matek miatt nezem. szerintem tok jo :) es altalaban nem mond hulyeseget. csak elmeletbol atultetni a gyakorlatba azert nem olyan egyszeru esti melo mint ahogy o csinalja, de hatarozottan nem mond hulyeseget amugy soha. (neha a tablakon latszik, pl a Venn-diagramm nagyon szar volt…, marmint, kb altalanos iskola szintu)

sanyi - 2008. 10. 12. 18:40

Nem tudja valaki h honna lehet leszed az összes Gyilkos számok évadot magyarul?

Zizi - 2010. 05. 18. 16:08

Canaze…
Ez a “bár a matekos része egy kicsit tényleg leeresztett, és kezd klisés lenni (pl.: hirtelen eszébe jut a legjobb módszer egyetlen közönséges mondattól: “Charlie, nem kérsz kávét?” “Hát persze, kávé! Apa, zseni vagy!” :D:D).” rész nekem nem áll meg.. House dokinál minden áldott epizódban ez van:)
Mégse fikázza érte senki..
most akkor?:) hogyan is vagyunk?:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz