login |

Alapfogalmak: Antológia

2008. 05. 26. 12:56 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: fogalmak

Ha már úgyis nyakunkon a Fear Itself premierje, akkor ejtsünk pár szót erről az igencsak fura műfajról, annak is a tévés válfajáról, hiszen, aki vásárol könyveket, újságokat vagy mondjuk a Galaktikán nőtt föl, az pontosan tudja, hogy mi ez.

Az antológia olyan sorozat, melyben kvázi nincsenek főszereplők, nem függnek össze az epizódok, hiszen minden rész különálló történetet dolgoz fel. Eszerint nagyjából egy antológia úgy épül fel, mint egy nyomozós sorozat, vagyis egy kompakt történetet kapunk a végén lehetőleg egy csattanóval.

Egy sorozat esetében könnyű ítélni. Elsőre vagy másodikra eldöntjük, hogy bejön-e nekünk vagy sem és utána továbbnézzük vagy elkaszáljuk, hiszen nagyjából lehet sejteni, hogy mire számítsunk, nem fog annyira durván hullámozni a színvonal. Viszont egy antológia esetében, még akkor is, ha az írói stáb állandó, ez nem olyan egyszerű, főleg, ha hozott alapanyagból dolgoznak, mint például a tavalyi ABC-s Masters of Science Fiction esetében.

Szemét egy műfaj, na, hiszen arra gondolok, hogy talán a Masters of Horror első pár része gyenge, ha a hatodik vagy a nyolcadik üt – és ugyanez igaz visszafele is, hogy remek részek után bejöhetnek botrányosak, a kérdés, hogy ilyenkor mit reagál a néző. Összeszorított fogakkal tűr és folytatja a sorozatot vagy (lehet, hogy) meggondolatlan módon elkaszálja?

Sok antológiát azért összeköt valami – ha más nem, akkor a műfaji keretek vagy a filozófia, melyre a főcím is utal, bár olykor akadnak mesélők, tanulságleszűrő szakmunkások, összekötő szövegmondó kisiparosok, gondoljunk csak A Mesék a Kriptából kriptaőrére vagy a The Hitchhiker autóstopposára.

Nem tudom, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak antológiákkal. Nyilvánvaló, hogy Végtelen határokat (Outer Limits) vagy az Alkonyzónát (Twlight Zone) ismerik a legtöbben (tényleg, hol a Végtelen határok-DVD, már ígérték egy ideje?), a közelmúltból az említett Masters of Horror és Masters of Science Fiction említhető meg, de ott az év végén itthon is DVD-n megjelenő Spielberg-féle Elképesztő történetek (Amazing Stories) vagy az HBO sajátgyártású magyar sorozata, a Született lúzer is.

Én, megvallom, viszonylag kevés antológiát láttam, leginkább a fent említett bizonytalansági faktor mellett, így magamnak még összeszedtem párat, amikbe úgy döntöttem, hogy belekóstolok. A Hitchhiker-t azért is említettem fent, mert azt most kezdtem el (83-as a sorozat), de itthon ment a Túlvilági történetek (Two Twisted), most is láthatjuk a TV2-n az Alfred Hitchcock bemutatja címűt (Alfred Hitchcock Presents), anno valamelyik bulvárlap kiadta DVD-n a Thriller-t, de ne feledjük az Are You Afraid of the Dark?-ot, a Goosebumps-ot, a Meghökkentő meséket és a Friday The 13th-t sem, hogy csak az ismertebbeket említsem. (Ja, s bár mini volt két éve, de a Stephen King-féle Nighmares & Dreamscapes feldolgozása is idetartozik.)

13 hozzászólás Ne habozz!

lynx - 2008. 05. 26. 13:19

A végtelen határokat gyerekfejjel nagyon szerettem.

Az alkonyzóna már nálam felejthető volt.

Nemrég néztem a Masters of horror-t. hát elég gyengus volt, de élveztem.

Kovasz - 2008. 05. 26. 13:46

Végtelen Határokba sztem olyan 50-50% a jó/rossz részek aránya… ami jó rész az többször nézős, ami viszont rossz, azt tényleg csak “muszájból” lehet végignézni:)

Stagyar-zil-Doggo - 2008. 05. 26. 14:09

A CBS-féle New Twilight Zone egyik elsõ “külföldi TV-s” élményem volt anno a Super Channel-en… A Showtime-os Outer Limits nekem nem jött be, túl “prédikálós” volt.
Magyar tévében mentek valaha az eredeti (50-es, 60-as évek beli) verziók? Szerintem ezekbõl egyetlen részt se láttam…

Sonrisa - 2008. 05. 26. 14:20

Mesék a Kriptából – hmmm, elönt a nosztalgia:)
A Született Lúzerekben pedig már annyira béna lúzerek vannak, h az fáj. Ötlet egybként a Darwin-díjasokat megfilmesíteni.

A Friday The 13th is az? (van vagy 7 része…) Akkor ilyen szempontból a Texasi láncfűrészes és az Alien-Predatoros-őrületek (amikben szólóznak, ill. együtt fightolnak.) is idetartozik?(gondolom azért a filmtrilógiák nem)

Orso-borso - 2008. 05. 26. 14:23

Meghökkentő mesék. (ez ugye antológiának számít?) Volt pár eszelősen jó sztori benne meg jópár elég erőltetett. Kb. 25 éve láttam. Lehet, hogy csak mert nem nagyon volt jó műsorkínálat, de nagyon szerettem.

veiledxposure - 2008. 05. 26. 14:26

What a coinkidink! Pont most nézem vissza a régi Alkonyzóna epizódokat.
Igaz, sok újat nem tud felmutatni, mai fejjel már elég kiszámíthatóak a csavarok, de a hangulat azért ott van és nyílvánvaló miért számított a 50-es/60-as években úttörőnek ez a sorozat.
A Végtelen határokkal úgy vagyok, mint Kovasz. Amikor jó, akkor nagyon jó, amikor rossz akkor nagyon rossz. Különösen a végefelé.

winnie - 2008. 05. 26. 14:30

“A Friday The 13th is az? (van vagy 7 része…)”

sorozatos blog, ergó a péntek 13-sorozatról van szó:) 3 szezon, 72 rész.

Dohi - 2008. 05. 26. 14:52

az ‘uj’ alkonyzonat es a vegtelen hatarokat eleg sokaig neztem anno a tv3-on, illetve a mesek a kriptabolt az rtl-en, de egy ido utan rajuk untam, pedig voltak eszmeletlen jo epizodok. egyik kedvencem az alkonyzonabol az anyuka, aki valami nyaklanccal vagy mivel le tudja allitani az idot. meg volt a 3 kivansagos (rontgenszem, parancsoljak a szuleimnek es meg valami. good times :)

a masters of horrorban nyugodt szivvel allitottam le az adott epizodot 10-20-30 perc utan, aztan jott a kovetkezo. az sf-et vegigneztem, de 2 vagy 3 epizod tetszett csak a 6-bol.

a nightmares szerintem eleg jol (esetenkent meg jobban) sikerult 1-2 epizod kivetelevel, dehat en king-rajongo lennek, vagy mi :)

a fear itself-rol pedig el is felejtkeztem, jo, hogy szoltal.

es ha mar emlitetted a friday-t, akkor a nightmare on elm streetet sem kellett volna kihagyni. en egyiket se lattam, a filmek is eleg gyengek voltak tobbnyire.

Sonrisa - 2008. 05. 26. 15:10

winnie: oké, thx, feltételeztem, h fura lenne filmekkel dobálózni itt, csak én még nem hallotam róla, h lenne – utána is nézek rögtön:)

Ju - 2008. 05. 26. 16:51

nekem a gyerekkorom meggyőző élménye volt az Végtelen határok – X-akták -Millenium trió
a Végtelen határokban éppen az tetszett, hogy minden rész más szereplőkkel jött
ebből a hármasból ez lenne amit unszolásra se néznék újra
a többi kettő az még most is jöhet

i'm_rick_james - 2008. 05. 26. 19:56

az are you afraid of the dark-ból és a goosebumps-ból láttam pár epizódot még ’97-ben, amikor az usában töltöttem 5 hetet. konkrétumok azonban már nem rémlenek belőle.
a fear itself nekem várós, és majd nézős lesz.
masters of horrorból az első évadot láttam, végtelen határokat meg régen néztem a tv-2n nagyon sokszor.

Lui - 2008. 05. 27. 00:58

wow péntek 13 sorozatról nem is tudtam :O

Szemét dolog az biztos, én pl. nem nagyon tudok egy ilyen jellegű sorit kaszálni. MOH pont ilyen volt, több a gázos rész mint a jó, de azért csak végignéztem az évadot. Végtelen határok azon kevesek egyike ahol 1-2 összefoglaló évadvégi részt leszámítva minden rész üt és a nagybetűs mondanivalót a pofámba vágják a rész legvégén. Imádom :)
Alkonyzóna felejtős, MOScifi méginkább :D

jah és hát a Mesék a kriptából számomra klasszikus, kötelező. Csak már lenne minden részéhez felirat :D

zseb - 2008. 05. 27. 10:45

Nem ismerem a műfajt, de a Végtelen határokban volt olyan jó/ütős/hatásos epizód, hogy azért húsz rosszat is végigültem volna. Szóval én összeszorított foggal tűrnék, mert hosszútávon megéri.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz