login |

Criminal Minds: vége a 3. évadnak

2008. 05. 28. 14:17 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2007/08 finálék, kritika,

A CSI: NY után a Criminal Minds is egy duplarészes fináléval hozakodott elő, melynek a befejezését csak ősszel tudjuk meg, de itt szerencsére sikerült egy érdekes cliffhanger-t is becsempészni. Mivel az eddigi finálékritikákból az jött le, hogy valamiért nem kattanok a karakterizáló nyomozósokra (NCIS, Numb3rs, Bones), meglepő lehet, hogy az erősen procedural Criminal Minds-ot, akárcsak a CSI: NY-t elkaszáltam annak idején.

Értékelés: A kasza az első 3 rész után jött (mekkora volt az 1×01 cliffhanger-je és milyen béna a feloldása…), utána még bepróbáltam egyet az 1. évadból (a vonatos filler-t, nem volt rossz), majd a sztrájk utáni kétszálas, hótt unalom 3×14 után el is ástam a sorozatot. Revideálni nem is fogom, de ez a finálé nagyon jó epizód volt – minimum 8/10-es.

Ha nem is pörgős, de végig nagyon feszült rész volt, korrekt alakításokkal és örültem, hogy nem tipikus fordulatokkal éltek a meglehetősen durva, kivégzéses sorozatgyilkosságok felderítése során az írók. Az ismert mellékszereplőkért külön pacsi, főleg Sienna Guillory-ért, akiről azonnal megállapítottam, hogy tiszta Meredith Monroe és le sem esett, hogy amikor az epizód közben megjegyzik, hogy úgy néz ki, mint Haley, akkor éppen a Meredith Monroe által játszott karakterre gondolnak. (Rég láttam az első részeket, na!)

Megjegyzem CM-fórumokon olvastam, hogy mely részletek tetszettek egy embernek és kiemelte a karakterizálós jeleneteket – látszik, hogy ha az ember megkedvel egy procedural krimit, akkor elkezdik érdekelni a karakterek. Sajnos ők nem annyira jönnek be nekem (főleg a Hotch…), de anno az 1. rész kritikájánál írtam, hogy csak egy mellékszereplő, Garcia tetszett, örültem is, hogy hamar állandó lett. (Megjegyzés: minden riszpekt a készítőké, hiszen a Garcia-t alakító Kristen Vangsness és a Dr. Reid-et játszó Matthew Gray Gubler is kvázi első szerepét kapta a sorozattal.)

Beugrási pont: Persze. Én is beugrottam simán, szinte mindent értettem – bárki megnézheti, bár egy magánéleti szálat lelepleznek, de attól még nagyon ütős és különálló epizód. Ezért jó nyomozós sorozatot nézni, mert nem kell figyelni a sorrendre.

Cliffhanger: 7/10. Amikor néztem nekem egyértelműnek tűnt, hogy kamucliff, de attól még jól megvalósított – akkor üt a legnagyobbat, ha az embernek nincs “videója”, hogy visszatekerje. Többet készítői interjúkban lehet olvasni, de akárcsak a Bones esetében, itt sem értem, hogy miért árulnak el az írók olyan dolgokat, amik csökkentik a bizonytalanságot.

13 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2008. 05. 28. 14:44

a kamucliffet definiald mar legy szives :) illetve inkabb a nem-kamut, mivel altalaban olyan a cliff, hogy ‘jajj most mi lesz’, es jo esellyel semmi: a foszereplo eletben marad, nem kapjak el, mittudomen.

janika - 2008. 05. 28. 14:46

Amúgy nagyon nagy volt a Criminal minds!
én imádom is, és bocs, hogy nem tartozik ide szorosan, de nagyon látszik/látszott a sorozat 2. évadában, hogy ezek a készítők csinálták a 3. műszakot is, mert a 2. évadban az összes 3. műszakos főszereplő feltűnt 1-1 epizódban…
Bosco pl valami pszhicopatát alakított, de volt sully is, a tűzoltók is, carlos nyeto, doki is szerepelt benne…

Denisa Wry - 2008. 05. 28. 14:58

Ez az egy nyomozós sorozat maradt amit még nézek, a többire ráuntam (pl.CSI-k) vagy hamar kasza lett (Bones).
Pont azért szeretem mert jók a karakterek (Derek, Garcia, Reid), Hotch-t én sem csipem, de ebben a csajok jók, pedig általában mindig a nőknél bukik meg nálam az ilyen tipusú sorozat.
Az utolsó 3 részt még nem tudtam megnézni, de a Lost mellett a CM amit minden héten igyekeztem megnézni (most mindennel lemaradásban vagyok)

winnie - 2008. 05. 28. 15:14

“a kamucliffet definiald mar legy szives :) illetve inkabb a nem-kamut, mivel altalaban olyan a cliff, hogy ‘jajj most mi lesz’, es jo esellyel semmi: a foszereplo eletben marad, nem kapjak el, mittudomen.”

már definiáltam. sima szivatás, “jaj, mi lesz”, a kliff kedvéért.

a nem kamu cliff az összes többi. az évad jó részében nem kamu volt: csi, office, bones, a csi: miamiban sem arra ment ki a játék, big bang és sok mások. kamu mostanában csak pár volt szerintem.

a cliff nem csak az lehet, hogy meghal valaki, de akkor kamu, amikor sejtetik, hogy meghal és tudjuk, hogy mégsem. vagy ott az ncis, ami dettó kamunak hat, pedig nem halál.

a cm esetében nem tudjuk, hogy ki robbant fel, ezt bernero sem mondta el, de akárki is volt “illik a képbe” szerinte és súlyosan megsérült. elvileg. (de ezt persze utólag olvastam, ennek ellenére kamunak tartottam nézés közben a cliffet, de kamu vagy nem kamu, jó a cliffhanger. jól volt kidolgozva, f*sza volt ez az osztott képernyő, így a “kamu” nem minősítés, csak ténymegjelölés. és talán reménykedés:)

winnie - 2008. 05. 28. 15:21

szóval a lényeg, hogy az igazi cliffhanger tényleg változást hoz és nincs tabula rasa, nem csak pamela álmodta az egészet.

Dohi - 2008. 05. 28. 15:33

ertem, koszi.

Ráhel - 2008. 05. 28. 15:46

nálam eddig earl-t épphogy beelőzve ez volt az eddig a legjobb finálé. cliffhanger ügyes lett, kamu vagy sem, állam az bizony leesett. plusz eleve az eset, amin dolgoztak izgalmas volt, kíváncsian várom a végét.
harmadik évad tetszett eddig legjobban, remélem jövőre is kapunk még izgalmas/gyomorforgató/meghökkentő részeket.
3x14be nem értem, miért kellett még egy szálat belepréselni, egyébként nem lett volna rossz réssz, még úgy is, hogy rossinak nemigazán sikerült belelopnia magát a szívembe.
hotch-ot viszont én szeretem, garcia mellett nagy kedvenc.

koac - 2008. 05. 28. 16:04

Nálam is ez az egyetlen nyomozós cucc, amit nézek. Elég klafa volt az évad, Rossi eleinte nem tetszett, mostanra viszont lassacskán Gideon szintjén mozog nálam. Uccsó rész is hasonlóan fasza volt, mint az egész évad, sőt a cliffhanger is tetszett, csupán a megvalósítása nem. Igaz logikailag simán megindokolható, hogy miért száll mindenki külön kocsiba, nekem valahogy mégis fura volt az egész jelenet. Még valami: A JJ szál nyilván a A.J. Cook terhessége miatt alakult úgy, ahogy, de én vagyok az egyetlen aki az első évad várja, hogy Reid újra rámozduljon? Asszem vmelyik korai részben (1×03?) hívta el Redskins meccsre.

Kitti - 2008. 05. 28. 16:43

Én is vártam, de nem jött össze :)
Amúgy nekem eszembe sem jutto, hogy kamu lenne, szóval most megnyugodtam.

Seeley Booth - 2008. 05. 28. 17:03

3.-dik évadot nyáron darálom :P

a képért köszi, imádom Dr. Reed-et :)

JRC - 2008. 05. 28. 18:09

“de én vagyok az egyetlen aki az első évad várja, hogy Reid újra rámozduljon? Asszem vmelyik korai részben (1×03?) hívta el Redskins meccsre.”

valószínűleg annak a résznek csak a végét láttam, de nekem úgy rémlik, hogy a redskins meccsre a jegyeket gedeon adta reidnek azzal, hogy nem nagyon tudott hogy mi ez, mire reid hogy nem és erre jött gedeontól hogy ő ismer vkit aki rajong érte, és jj felé intett a repülőn.

morris - 2008. 06. 03. 22:50

BASSZUSKULCS!!!! Nagyon durva volt ez a finálé. Most jutottam oda, h megnézzem, de kiütött. Kész!

Denisa Wry - 2008. 06. 16. 12:43

Tegnap megnéztem és nem tekertem vissza, nem is akarok találgatni.
Korrekt évad volt, de nem a legjobb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz