login |

Pilot-mustra: Fringe – 1×00 (2008/09)

2008. 06. 16. 15:11 - Írta: winnie

37 hozzászólás | kategória: 2008/09, pilot-mustra,

(Megint spoilermentesen, bőbeszédűen a szokásos pontok alapján értékelek (előzetes, pozitívum, negatívum, verdikt, vetítési időpont, túlélési esélyek, várható változások az 1×00-hoz képest és fanfavorit mutató.)

JJ Abrams, ennyi elég is sokaknak a megvételhez, azt hiszem, hogy nekem is az volt, bár rég rossz, ha az ember készítő alapján ítél pro és kontra, hiszen Abrams eddig 3 sorozata teljesen különböző – ezt meg nem is ő írta alapjába véve. Azonnal jelezném, hogy a Fringe dupla pilot, 82 perces és bár első blikkre nem vett meg (pláne nem 10/10-es, mint pár klasszikus pilot), de érdekes a koncepció, ott leszek a folytatásnál, az tuti. Ja, és az utolsó jelenet? WTF-momentum*10.

FRINGE – 1×00 – 5.5/10

A Fringe-et alapjába véve egy misztikus sorozatnak kell elképzelni, úton-útfélen az X-aktákat emlegetik, s valóban az egyik jelenetből kiderül, hogy miféle megmagyarázhatatlan jelenségekkel kell majd megküzdenie hőseinknek, akik nem csak ketten vannak, hanem sokan, jó és rossz oldalon egyaránt. A várható epizodikus jelleg mellé be fog jönni természetesen egy nagyobb, átívelő szál is (a’la X-akták), valamint az sem szabad feledni, hogy némi komikus hangvétel is társulni fog a vérkomoly pillanaotk közé a koncepció alapján.

A sorozat adatlapja: leírás, szereplők, képek, elvárások – a Junkie-ról

A történetről elég annyit tudni, hogy egy repülőgépet fura járványnak tűnő valami támad meg – legalábbis erre utal az, hogy leszállás után az utasszállítóban több száz holttestre bukkannak, túlélők nélkül. A helyszínre mindenféle kormányügynökséget vezényelnek ki, köztük az FBI-t is.

Előzetes: 2 perces előzetes + 3,5 perces előzetes + két részlet + JJ Abrams-interjú + plakátok. Vázolják az alapszitut, pörögnek, mint az istennyila és nem különösebben spoileresek, főleg, hogy mire megnézi az ember az első részt, el is felejti a nüanszokat.

Pozitívum: Hehe, rég rossz, ha most a sorozatközi feliratokkal jövök – nekem nagyon bejöttek, a lelógó Q-betű egyszerűen pazar volt szerintem. A főhősnő azonnal megvett (lehet, hogy a sapka miatt?). Bár Anna Torv első blikkre a “szegény ember Mira Sorvino-ja”, de nagyon izgalmas színész, ami egyelőre a karaktert nem teszi még érdekessé, de ott van benne a potenciál. A végén a WTF-pillanat is nagyon ott van, meg egyébként is látszik a pilot-on az elköltött 10 millió. Boston + tél ugyancsak pacsi.

Negatívum: Az elején elég durva a látvány (például ilyen), de nem kell megijedni, nem szörnyfilmről van szó:) A hősnőn kívül a többi karakter egyelőre semleges, bár előre látom, hogy mindenki mást és mást fog tartani szimpatikusnak és gáznak (JJ fiatal, a prof idegesítő, stb.) , hiszen elég karakteresek. Abban viszont megegyezhetünk, hogy az ugyancsak állandó szereplő Astrid-ot hihetetlen pocsék módon “mutatták be” (na, ki ő? a főhősnő asszisztense), mindvégig dísz volt a háttérben. Emellett szerintem elég lassú volt a pilot. Nagyon lassú.

Verdikt: 5.5/10 – Más kritika is felrója, én is megteszem. Lassú volt. Nekem legalábbis. Érdekes, szó se róla és egy sorozatnak csak jót tehet egy nem összecsapott, hanem részleteiben is elmesélt pilot, de kicsit vizesnek tűnt a megvalósítás. Nem mondom, hogy 42 percbe belefért volna, de a rejtély nem 82 perces, ergó sok körítés volt. Ami nem baj, de kénytelen vagyok lehúzni a pontszámot. A sorozat attól még intriguing.

Vetítési időpont: kedd, 21.00 – szeptember 9-én startol dupla résszel.

Túlélési esélyek: 75%. Nem adok többet, mert lassúság és az elején a durvulás a mezei gyomrot megfeküdheti, ráadásul a duplapilot miatt csak a 3. részt fogja a House felvezetni, de az, hogy a legnézettebb FOX-sorozat van előtte, bizony remek esélyeket ad a túlélésre. Kérdés, hogy mennyire lesz ismételhető. A vetélytársak (The Mentalist, The Biggest Loser, Dancing With Stars, Surviving The Filthy Riches) nem gyengék.

Várható változások: A zene, mivel nagyrészt a Lost és az Alias muzsikájából van összerakva, biztos változni fog és nagy kérdés, hogy a “kevesebb reklám”-elvet követve a FOX a pilot-ot is meg fogja-e toldani 2*5 perccel.

Fanfavorit mutató: Szinte maximális. A pilot megnézése is megerősített abban, hogy elvileg a Fringe lesz az egyik legnépszerűbb sorozat a netezők között.

37 hozzászólás Ne habozz!

Human Insect - 2008. 06. 16. 00:30

szerintem az utolsó jelenetben semmi extra nem volt, még fel is vezették a 6 órával lőtte, amikor a prof mondta

winnie - 2008. 06. 16. 14:36

oké, sajtót nem olvasok mostanában, de azt hittem, hogy még nem tartunk itt. (nem tudom, de nekem az is WTF lett volna, ha valaki hirtelen teleportálja magát, ami akkor ugyancsak semmi extra más szerint, vagy az, ha jön egy repülő csészealj:)

az nem ugyanaz mindenesetre, hogy annak idején mit kutatgattak és mi valósult meg ebből – nem véletlen, hogy hooknak ezt tették jj-ék a végére.

de akkor majd szólunk nekik, hogy nem is WTF-pillanat:)

seven - 2008. 06. 16. 15:15

winnie, ha nem írsz pontszámot én 7-8 pontra tippeltem volna a kritikád alapján:)

a végétől én viszont libabőrt kaptam… szóval bejött.

Desmond Wallace - 2008. 06. 16. 15:19

1. komment: Human Insect – 2008. 06. 16. 00:30
???

Sajnos én még nem láttam, de a két kritika alapján biztos tetszeni fog.

lex - 2008. 06. 16. 15:23

az a kép nem durva, csak meglepő, hiszen leesik az álla

:P

Tomi - 2008. 06. 16. 15:25

Nekem a 3D-s betűk nem tetszettek. Néhol olvashatatlanok voltak.

A leesős állat meg szerintem a FOX úgyis kivágja a véglegesből.

Furcsa volt a sok Alias-os és Lost-os zene. Remélhetőleg kicserélik őket és lesz saját zenéje. :)

tnm - 2008. 06. 16. 15:39

hát én a végén úgy voltam vele, hogy a csajnak, aki amúgy is pofára elhitt mindent a zakkant profnak (aki értelmes mondatot alkotni nem tudó idegroncsból [frank]ensteinre 24 óra alatt gyorsul {???}), akkor az alap lett volna, hogy ő viszi el a hullát, hogy az befejezhesse amit mondani akart -meg hogy egy roppant romantikus jelentben elbúcsúzzanak egymástól-. főleg, hogy a prof dicsekedett, hogy 6 órával a halál után még képes kommunikálni a halottak tudatával

ac3 - 2008. 06. 16. 15:51

aranyos a kep, epp most akartam enni valamit….. :/

Human Insect - 2008. 06. 16. 16:20

ezek szerint csak serintem volt tipikus húzás a végén a csaj? Mármint nyilván nem találtam ki, de meg sem lepődtem, odaillett teljesen logikusan.

Andree - 2008. 06. 16. 16:47

Winnie a durva látvány szerintem pozitívum. Legalábbis az olyan elmebetegeknek mint én biztosan. :)

FlasH - 2008. 06. 16. 17:05

szerintem sem volt semmi extra a vege..

Endroo - 2008. 06. 16. 17:07

Mikor megszólalt a Lost-os “vonulós” zene, akkor azt gondoltam magamban, ezek össze fogják kötni a Lost-tal…mert akkor magam alá szarok:D:D

VladimirR - 2008. 06. 16. 17:25

ez itt spoiler-es lesz

nekem pont az utolso jelenet tette be a kaput, de nem a jo ertelemben
szoval mar ugy a vege elott 10-15 perccel volt egy felelmem, hogy csak nehogy az legyen, hogy van a nagy gonosz ceg, aki mindenfele csunyasagokat muvel (igazsag szerint mar ott gyanus kellett volna, hogy legyen, mikor bejott a kepbe a fiktiv multiceg), erre az utolso jelenet megmutatja, hogy igen, valoszinuleg ez lesz a fo szal

VR - 2008. 06. 16. 17:27

SPOILER
Én a végén az hittem, hogy azt mondja a “titkárnő”, hogy vigyék feléleszteni, de mikor kérdezte, hogy hány órája halott már tudni lehetett, hogy csak kikérdezés, mert a prof felvezett a 6 órát…
/SPOILER

Amúgy magával a sztorival nincs különösebb gond, érdekes is lehene, csak hát a megvalósítás…

Freevo - 2008. 06. 16. 17:46

Hasonló a véleményem winnie-éhez, bár én a castinggal meg vagyo elégedve, és még az első blikkre über-unszimpatikus Dawson haverja is kellemes csalódás volt. A sztoriról nem lehet szuperlatívuszokban beszélni, hiszen kismillió ilyen fantasztikus produkciót láttunk már, de a folytatásnál én is ott leszek, mert kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle. Két nagy negatívum volt nálam, az egyik a zene, ami nem rossz, csak ilyen régi iskolás megoldásokkal nemigen lehet 2008-ban bemutatkozni, plusz túlságosan sok volt, úgyhogy remélem, a vetítésre ezt is újrakomponáltatják másvalakivel. A másik rossz az írás volt, lehet, hogy csak én érzem így, de a párbeszédeket mintha két kamasz Star Wars-rajongó írta volna. Mondjuk Kurtzmanéknál ez a vesszőparipám, szerintem a Transformers is ilyen volt, de mivel sorozatról van szó, és nem fognak minden részt ők írni, a folytatásra azért benevezek.

seven - 2008. 06. 16. 17:53

azért egy Giacchinot lehúzni, így, elég meredek.. tekintve hogy két sorozatból volt összeollózva a soundtrack, emellé meg talán felvettek valami prüttyögést az átvezetésekhez.

Human Insect - 2008. 06. 16. 18:09

és tekintve h a zenét tuti lecserélik, elég fura h ennyien lovagolnak rajta. a heroesban sem a Batman begins zenéje volt a lement részben, szemben a kiszivárgott pilottal :)

Freevo - 2008. 06. 16. 18:19

seven, nem húztam le a zenét, csak nem illett ide, de nem tudtam biztosra, hogy nem ez a végleges, úgyhogy meg sem szólaltam. :)

VR - 2008. 06. 16. 18:39

“heroesban sem a Batman begins zenéje volt a lement részben, szemben a kiszivárgott pilottal”
Hát igen ott a kiszivárgottban jobb volt a zene, szerncsére ezen rosszabb nem lehet. :D

juhaszvik - 2008. 06. 16. 20:53

winnie ez profi munka

Ihi - 2008. 06. 17. 00:05

Érdekes mert a nő nekem is egyből bejött :) Bár ez a kockáztatom az életemet is érte nekem kicsit sok volt tőle. (Meg egyébként is túlzó és felesleges volt szvsz)
A pilot szerintem is lassú, első 20 és utolsó 20 perc nagyon unalmas volt, közben meg pörgött és az tetszett is. Jó a többi rész 40 perces lesz szóval emiatt nem kell aggódni talán.
Amit VladimirR írt engem is nagyon zavart, amellett hogy 100%-ig fel volt vezetve az a jelenet is, így nem volt ütős.

Szóval nekem olyan érzésem vam, mint eddig jó lenne a sztori, csak a FOX elcseszi.

Hunnenkoenig - 2008. 06. 17. 00:29

Nekem tetszett a cucc. Az egyetlen kritikam az volt, hogy az elejen a nemet szövegek nagyon rosszak voltak. Nem igaz, hogy amerikaban nem talalnak nehany nemet anyanyelvü statisztat. De legalabbis egy nemet tanart, aki megtanitja öket legalabb nyelvtanilag helyes mondatokat irni/mondani. Na mindegy, ez valoszinüleg csak nekem volt gaz.

Zenevel nekem nem volt semmi bajom. En nem vagyok akusztikus alkat, igy a zene nekem csak alafestes, es felölem a boci-boci tarka is lehet, ha illik. Ahol izgalmas jelent volt ott izgalmas volt a zene, ahol romantikus ott meg az. Nekem mint egyszeri nezönek teljesen megfelelt. Akar igy is hagyhatjak.

SPOILER
A vegen nem igazan wolt WTF. A faszin meg meglepödtem, de a csajon mar nem. En is azt hittem hogy ujraelesztik, de a 6 oranal mar en is levagtam mit akar.

A csajnak fasza keze volt. Azert nem tudom, hogy miböl gazdagodott meg a ceg, ha az ilyesmit nem dobtak piacra es senki nem tud rola. Gondolom az sem magyarazat, hogy a hadseregnek csinaljak csak, mert szerintem nem sok GI Joe szaladgal amerikaban ilyen kezzel…

Waldi - 2008. 06. 17. 10:23

Nem volt rossz, csak erzodott rajta, hogy bedobnak mindent, hogy a coach potato-kat is elvezzek. Lost-on edzodott elmemnek a WTF-ok olyanok voltak, mintha egy csapat cserkeszlany talalta volna ki oket, raadasul mindent jo elore be is jelentettek, nehogy valaki meglepodjon. Nyilvan feltek, hogyha infarktust kapnak a nezok, akkor csokken a nezoszam. :)
A veratomlesztesnel betettek az egyik kedvenc trance szamomat, Se.Ra.PhiC: After the last Breath.
Kivancsi leszek mit hoznak ki belole, de remelem idoben leszallnak errol gonosz megaceg szalrol, mert mar kezd unalmas lenni, annyira elcsepelt.

gab3sz - 2008. 06. 17. 13:18

Valakinek mond valamit a Boston Dynamics név? ha nem akkor elárulom, hogy az egy robotokat és egyéb (hadi) cuccokat feltaláló cég… mintha lenne némi hasonlóság… hmm, csak nem tudom miért dobálnak rájuk azt…

Sitrep - 2008. 06. 17. 15:41

hát előtte én is olvastam itt nálad hogy wtf*10, ehhez képest nem volt nagy szám tényleg

De Anna Torv nekem is bejött, csatlakozom.
Elején a szar német viszont engem is zavart.
Meg hogy arról volt szó hogy “w/o clothing” kell a tankba másznia, erre az alsónemű mégiscsak rajta maradt :((
Go Pacey!

Hunnenkoenig - 2008. 06. 18. 01:42

A special effektek jok voltak viszont. Ezt elfelejtettem hozzairni. A faszi atlatszosagat es a veratömlesztest jol megcsinaltak, na meg a gepen is a betegseget.

A bikini nekem is feltünt, hogy nem erröl volt szo :-P

En mindenkeppen bevallaloma sorit szeptemberben, mar csak azert is, mivel keves a jo misztikus akcio sori.

Mostmar csak valami jo kis Sci-Fi kene melle. BSG/Andromeda/Farscape nem tud lekötni. Na de nem akarom highjackelni a topikot, szal no OFF.

Waldi - 2008. 06. 18. 17:09

Remeljuk az adasba kerulo verzional, persze kizarolag csak a muveszi szempontok erdekeben, eltekintenek a bikinitol :)

rpeter - 2008. 06. 18. 23:07

Nekem, mint egyszerű tévénézőnek, tetszett, szeretem az összeesküvés elméleteket :-)

LouiS - 2008. 06. 19. 19:59

Jó lesz ez, most fejeztem be :)

SPOILER:

A 3D-s, LOST-os betűk nekem nagyon tetszettek, ahogy a vizuális effektek is rendben voltak.

Abban nagyon bízom, hogy JJ ezúttal is Giacchino mellett teszi le a voksát (az imdb-n még nincs zeneszerző).

figyelő - 2008. 06. 21. 02:12

nekem a főszereplő csaj nem a ‘szegény ember Mira Sorvino-ja”, hanem Cate Blanchett és Poppy Montgomery egymással keresztezve, majd ez egy másik keresztezés eredményével genetikailag elegyítve.
szóval asszem én már Anna Torv miatt is nézni fogom, mert többet érzek benne, mint ez az Ellen Pompeo-s kétségbeesett arc, amit már human is észrevételezett.
a pilot-ot én sem érzem olyan marha erősnek, de remélem hamar belerázódnak. ott leszek a folytatásnál.

Mizchris - 2008. 06. 25. 15:57

Örülök, hogy megnéztem, szerintem 7-8 körül mozog a tetszési indexen. Többen bevallották, hogy Anna Torv miatt is fogják nézni, akkor én is bevallom, hogy én meg Josh Jackson miatt :) A fazon már a Dawson-ban is többet ért, mint akármelyik másik szereplő, most sem volt csapnivaló. Sőt. A zene nekem nem tűnt föl annyira, nem vagyok nagy sorozatzene guru, ha haladnak a történések, általában a jó zeneni aláfestés csak egy plusz pont a sorozatnak. De például a függő 3D betűk nekem is tetszettek :D
Anna Torv is nagyon jó volt, nekem is szimpatikus lett egyből, a karakter is, a végén viszont meglepődtem a pasival kapcsolatos csavaron. Nálam kifejezetten előny ilyenkor a lassú reflex :D Ez a dupla epizód pont elég volt ahhoz, hogy megszeressem a sorozatot, volt finom kis humor is benne, akció, imádom, ha sok IQ repked a levegőben, egyszóval bejövős. Csak imádkozom, hogy ne járjak már úgy vele, mint anno a Threshold-al, hogy szépen beleszerettem és nézettség híján kinyírták :))

Human Insect - 2008. 06. 25. 16:05

hali, pont ezeket írtam az én kritikámban, ott teljes az egyetértés szinte ;)

spedway - 2008. 06. 29. 16:39

Ez a Fringe pilot nekem bejött.
A továbbiakban remélem, hogy az összejött kis csapat, a prof, a fia, a csajszi, az aszisztense és a nyomozótársa egy csapatként fog utánajárni dolgoknak, vagyis egy x-akták-szerű epizódikus sorozat kezdődik, néha érintve a főszálat, mondjuk havonta egyszer. Amennyiben pedig elfelejtik ezt a Lostra hajazó zenének hívott vmit, és komponálnak egy normális, saját muzsikát a sorozathoz, akkor hibátlan lesz. Néha nagyon tönkre tudott vágni egy-egy jelenetet az idegesítő prüntyögés. A lebegő betűket meg kicsit megcsinálhatnák “természetesebbre”, hogy jobban beleolvadjon a háttérbe, mert így elvonta a figyelememet a jelentről.

LouiS - 2008. 07. 01. 10:58

spedway: JJ nyilván nem hagyhatta ki a ziccert, hogy Giacchino szösszenetekkel töltse fel az űrt… És amint azt korábban írtam: bízom benne, hogy ő lesz a zeneszerző (remélem nincs kizárólagos szerződése a LOST-hoz).

Pétör - 2008. 07. 04. 00:46

na végre volt időm hogy ránézzek a fringe-re

az első dolog amin fennakadtam az a bődületesen primitiv főcím , a második sokkal nagyobb minusz , ez pedig a főszereplő színésznő egészen elképesztően túljátszott és gagyi játéka , nagyon irritál

kellemes meglepetés viszont hogy a dawson és haverokbol a gyerek nagyon profi színész lett

másik pozitivum a high tek cég épület kívülről , belülről , valamint az LSD ( abszolut ütött nálam az a szál ) és Spongyabob

kiváncsi leszek a következő részre , de nagy wtf-ek és omg-k kellenek hozzá hogy ez nálam nézős legyen

kár érte , szeretem az x akták hangulatot

seven - 2008. 09. 10. 04:49

zene, főcím megváltozott. a vége picit kibővült(jobb lett, oké, plusz 10mp, de hangulatos)

a “látvány” viszont maradt ugyanaz(első pár perc)

FeGa - 2008. 09. 28. 13:15

Még csak most néztem az 1×01-et (nem vagyok preair néző) és ez nagyon vastag 8/10. 7/10 lenne ham ondjuk nem Bostonban játszódik, de még akkor is az ötödik percben éreztem itt valami nagy születik. Nekem bejött nagyon, mostantól nem hallgatok winnie lehúzására :P

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz