login |

Pilot-mustra: Life on Mars (US) – 1×00 (2008/09)

2008. 06. 25. 14:49 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2008/09, pilot-mustra,

A Life on Mars eredetileg egy angol sorozat és egy mondatban úgy lehet összefoglalni, hogy a 2007-es zsarut elcsapja egy autó és, amikor megához tér, 1972-ben találja magát. WTF? – formálják ajkai a kérdést. Időt utazott vagy csak hallucinál és éppen egy kórházi ágyban kómázik. A válasz nem is lényeg, ellenben a harmadik évezredes nyomozó kiszolgáltatott kalandjai 35 év mínuszban igen. (human az angol 1×01-et és az 1×02-t már tollhegyre tűzte a Junkie indulása után pár nappal. Igazi hőskorszak volt, na.)

LIFE ON MARS (US) – 1×00 – 5/10

5.5-et akartam adni rá, de azért a Fringe jobban tetszett – lehet, hogy azt húztam le nagyon? Mindenesetre, amiben különbözöm több sorstársamtól, az az előtudás hiánya, hiszen sem a Life on Mars-ot, sem a spinoff-ját, az Ashes to Ashes-t nem néztem meg. Eleinte tologattam, mert az időutazás téma nézős, de amikor meghallottam, hogy David E. Kelley (Ally McBeal, The Practice, Boston Legal, Boston Public, Picket Fences) készíti az amerikai verziót, gondoltam kivárom.

A sorozat adatlapja: leírás, szereplők, képek, elvárások – a Junkie-ról

Ha az alapsztorit tehát eltöröljük, alapvetően egy 70-es években játszódó nyomozós sorozatról van, amelyet a főhős bizonytalansága (mi történt vele?) tart mozgásban.

Előzetes: 2,5 perces és abszolút nézhető, legalábbis a sztoriban nincs annyi spoiler, amit le lehetne lőni. Hogy ez jó vagy rossz, azt passzolom, de legalább egy előzetes is sokat segíthet annak eldöntésében, hogy nézős-e a pilot..

Pozitívum: Érdekesen hullámzó volt a pilot. Az első negyedóra tipikus zsarusztori, de pörgős volt, a második negyedóra totál leült, de megkaptuk a 70-es éveket, a harmadik pedig ismét beindult valószínűleg az eredetinek köszönhető remek jelenetekkel. Mivel az eredeti színészeket nem ismerem, így jogom van azt mondani, hogy egyikkel sem volt különösebb gondom, de ha egyszer le akarják cserélni őket, akkor biztos jobban tudják…

Negatívum: Igazából körbelengte az érdekltelenségnek valami fura bája a pilot-ot… Plusz, egy ideig hiányoltam, hogy a főhős, miután megbarátkozik a gondolattal, hogy 72-ben van, nem kezd el felfedezni és gyermekien rácsodálkozni a világra, hanem azonnal nyomozásba fog – amire szerencsére megvan a motivációja. De igazából az elalvást is okozó leülésen kívül másba nem tudok (vagy nem akarok?) belekötni.

Verdikt: 5.5/10 – Egyáltalán nem zavart, hogy nem tolakodott előtérbe a 70-es évek, nem utaltak folyton-folyvást arra, hogy hányat írunk, nem nyomták le a full slágerlistát, a főhős nem akar folyton a net elé ülni, hanem eldugva, szövegben elrejtve és képileg kaptunk csak utalásokat. Viszont mindent egybevéve, ennél több kell.

Vetítési időpont: csütörtök, 22.00 – a Grey’s Anatomy felvezetésével.

Túlélési esélyek: 15%. Egy dolog, hogy időutazás sucker vagyok, egyelőre nem tűnik kellőképpen kommersznek, hogy a GA-nézők sokaságát megfogja. A jó felvezetés általában pozitív, de van, hogy azonnal felhívja a figyelmet arra, hogy egy sorozat nem képes megtartani a nézőket.

Várható változások:Óóóóó… Egyelőre nem tudni, hogy mekkora változások lesznek, de tuti lesznek. Kezdve az effektektől egészen a színészekig (Jason O’Mara helye biztos, Colm Meaney és Rachelle Lefevre megy), plusz a szkriptet is az új showrunner-ök szája íze szerint alakíthatják. A pilot ráadásul több mint 50 perc, így még 10 perc lenyesése is adja magát.

Fanfavorit mutató: A nyomozós sorozatok alapból nem fanfavoritok, de az időutazó téma talán az átlagnál jobban megfoghatja a netes társadalmat.

7 hozzászólás Ne habozz!

Mizchris - 2008. 06. 25. 15:44

Hát, én még nem láttam, de megmondom őszintén, sajnálom, hogy Colm Meaney megy, mert direkt miatta akartam rávenni magam, hogy na megnézem már, tudja-e azt produkálni, mint Philip Glenister. Így most kicsit elkedvetlenedtem, de hátha találnak valaki még robosztusabbat a szerepre. Na, majd csak lesz valami ebből is. Értékelés alapján nézhetősnek tűnik, de nem kötelező programos.

Dohi - 2008. 06. 25. 15:53

winnie, talan ideje lenne adnod egy eselyt az eredetinek, aztan johet az ashes :)

Brigi - 2008. 06. 25. 16:15

Szerintem nézd meg az eredetit.

winnie - 2008. 06. 25. 16:33

meg fogom természetesen, de az nem szalad el:) és így mégis csak jó valahol, hogy van kritikánk az eredetit ismerő és az eredetit nem ismerő szemével is.

mindenki megkapja, amit akar:)

Brigi - 2008. 06. 25. 16:39

Persze, érdekes volt olvasni, hogy hogy látod te, mint az eredetit nem ismerő. :) De most, hogy megláttuk, már szabad az út. :)

asdkeke - 2008. 06. 25. 22:39

Life on Mars, Ashes to Ashes ezek mind David Bowie számcímek. a téma nagyon tetszik, ezt bepróbálom (az angolt először).

Annatar - 2008. 06. 26. 18:59

Ezt nekem nem sikerült végignéznem. Az eredeti hihetetlenül hangulatos volt, ütős zenékkel, profi színészi játékkal, remek akcentusokkal, ez az amerikanizált izé meg teljesen ízetlen. A felénél nem bírtam tovább…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz