login |

The Long Way Round – írta Lex

2008. 07. 19. 17:05 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: ajánló, kritika,

Hazai vetítés infó: A The Long Way Round-ot Hosszú motorozás címmel már sokadjára adja a Viasat Explorer (legközelebb 07.22 18.10, 07.23 6.00 és 12.00), míg annak folytatását, a 2007-es Long Way Down-t Hosszú motorozás lefelé címmel holnap, vagyis 07.20-án, 21.00-tól mutatja be a National Geographic – ez utóbbi a premier alkalmából dupla lesz, hogy aztán jövő héten vagy 6-szor megismételjék.)

De elő a farbával! Ewan McGregor és Charley Boorman 1997-ben ismerkedtek össze az A kígyó csókja című film forgatásán. Barátságuk ekkor, életük legnagyobb közös kalandja azonban csak 7 év múlva kezdődött.

2004 – LONG WAY ROUND (Ewan McGregor és Charley Boorman)

2004 április 14-én a két színész útnak indult, hogy Londonból rajtolva, keletnek indulva 31 ezer kilométeres utat követően, Ázsián keresztül jussanak el New Yorkba – mindezt egy-egy motor nyergében. Az úton, ahogy az szokás, számtalan kalandnak voltak részesei. Ukrajnában maffiagyanús fickók házában aludtak, Mongóliában jurtában ebédeltek, de megjárták a Magadán kietlen útjait is. Az izgalmas utazást pedig filmre vették. Így született meg a Long Way Round című dokureality, dokumentumsorozat – amelynek íme az előzetese.

Az út során a főhősökkel tartott a pakisztáni börtönt és háborús zónákat is megjárt tapasztalt, ám mégis galamblelkű operatőr, Claudio von Planta. Ezen kívül mindkét színész két kamerával rendelkezett, melyek közül az egyiket a bukósisakra erősítették. A sisakjukban egy-egy mikrofon is el volt helyezve, hogy így élőben kommentálhassák mindazt, amit útjuk során látnak. A két motorost a Dakar Ralihoz hasonlóan két kisérőautó is támogatta, ám azok csak többszáz kilométerrel mögöttük haladtak, a volánoknál a show két producerével: Russ Malkinnel és az amerikai David Alexaniannel.

A Long Way Round hatalmas siker lett, a 7 részes (DVD kiadásban 10 epizódos) dokumentumfilmet a világ számtalan országában vetítették, így nálunk is, Hosszú motorozás címmel. Sőt, mi több, a kalandról egy könyvet is írtak, ami szintén kapható hazánkban, “A hosszabb úton” címen érdemes rákeresni – na, igen, következetlenül sikerült itthon a dokufilmnek és a könyvnek más címet adni.

2006 – RACE TO DAKAR (Charley Boorman)

A Long Way Roundot követően Ewan társa, Charley Boorman ismételten kihívásra vállalkozott, így készült el a Race to Dakar Long Way-spinoff. Ebben a szériában Charley Boorman megkísérli teljesíteni a Dakar-ralit. Íme a Race to Dakar előzetese.

2007 – LONG WAY DOWN (Ewan McGregor és Charley Boorman)

Az embert próbáló vállalkozásról szóló sorozatot szintén nagy sikerrel vetítette a BBC, ami további világjárások képét vetítette előre. Ráadásul Ewan McGregor is kedvet kapott a sivatagi homokhoz barátja kalandja láttán, így a páros elhatározta, hogy a Long Way-csapattal ezúttal a Fekete Kontinens rabságába esnek. Így készült el a második évad, a Long Way Round után a Long Way Down.

A két színész 2007. május 12-én indult el Skócia északi csücskétől, hogy motoron közelítsék meg Afrika déli csücskét, Fokvárost. Útjuk során jártak a római Via Appián, elmotoroztak a piramisok mellett, átlépték az Egyenlítőt, találkoztak Ruanda elnökével, s számos egyéb emlékezetes pillanatban volt részük, mely érezhetően és meghatározóan átalakította a magukban kialakított képet Afrikáról. De jöjjön a szokásos előzetes, ami talán beszédesebb a szavaimnál:

2008 – BY ANY MEANS (Charley Boorman)

A Long Way Down-sorozatból természetesen egy újabb könyvkötet is készült (itthon is kapható, címe: Hosszabb úton Afrikába), mely korántsem meglepő módon ismételten hatalmas sikert aratott. Várható volt, hogy idén ismét útnak indulnak a kalandorok. Ezúttal ismét Charley volt a soros, hogy egy önálló elgondolását valósítsa meg.

A By Any Means során Charley és a Long Way-csapat oszlopos tagja, Russ Malkin indult neki, hogy az írországi Wicklow-ból úgy jussanak el az ausztrál Sydney-be, hogy csak a helyi közlekedési formákat vehetik igénybe. Boorman-ék így ebben a sorozatban fognak stoppolni, tevegelni, vonatozni. Így jutnak majd el 24 országot érintve az ausztráliai Sydney-be. A sorozat idén ősszel kerül képernyőre a BBC műsorán.

2009 – LONG WAY UP (Ewan McGregor és Charley Boorman)

A Long Way-sorozat harmadik darabja 2009-ben várható. Az esztendő elején Ewan McGregor és Charley Boorman a teljes Long Way-csapattal együtt Dél-Amerikába utazik, hogy ott a már-már szokásos forgatókönyvnek megfelelően a két motoros és az egy operatőr magára maradva induljon neki az újabb kalandnak. Ezúttal Dél-Amerika déli csücskéből fognak az Egyesült Államokig motorozni. A sorozat a tervek szerint 2009 őszén lesz a BBC egyik fő attrakciója. Tehát a kalandok szerencsére nem érnek véget. Ahogy Ewan McGregor mondta: “It’s all about motorbikes. Always has been, always will be.”

Zárásként hallgassátok/nézzétek meg a sorozat főcímdalát, melyet kifejezetten az első világkörüli útra, külön Ewan McGregor kérésére írt a Stereophonics frontembere, Kelly Jones.

18 hozzászólás Ne habozz!

Dave46 - 2008. 07. 19. 17:18

A GS BMW-k nagyon jó választás voltak a hosszú úthoz.Nagyon jó kis műsor ez.

Lyana - 2008. 07. 19. 17:21

TV-újságban én is felkaptam rá a fejemet, erősen fontolgatom a megtekintését.

mirelitkacsa - 2008. 07. 19. 17:56

A Long Way Downt holnap este kezdik a NGC-n.
Még az első kapcsán olvastam egy interjút Ewan McGregorral a VOX-ban, és ott is áradozott az útról. Irigylem őket, szívesen mennék én is.

lex - 2008. 07. 19. 18:17

Néhány gyöngyszem a LWD-ból :D

kelet-oroszországban, a semmi közepén a lelassító kocsi felé szólva:
“Ewan McGregor: [as Obi-Wan Kenobi] These aren’t the bikes you’re looking for.”

az asszonynak:
Ewan McGregor: I said, “Eve, I want you to look after my wedding ring while I’m away,” and she started to cry and I said, “Eve. Eve, I can’t wear my ring or I won’t get laid on the trip!

és a legjobb :D
Ewan McGregor: Most people bring a coffee [to the end of a dinner party], but he brought a f***ing machine gun! (On Igor, their host, and his dramatic entrance in the Ukraine).

PancakeSpeedy - 2008. 07. 19. 18:29

A régebbihez még sajna nemvolt szerencsém, de ezt a LONG WAY DOWN -t sztem nézni fogom.

kiskiraly - 2008. 07. 19. 20:15

Nézzéték, én is csak ajánlani tudom!
Jó kis összefoglaló.
Köszi Lex!

kiskiraly - 2008. 07. 19. 20:20

Itt van a TV Totalos interjú Stephan Rabbal.

http://www.youtube.com/watch?v=fSORw3cgAhg
(Kezdő angolosok is megérhetik)

Ez az első utazás után készült.

Sitrep - 2008. 07. 19. 20:45

Csatlakozom, tényleg nagyon jó volt eddig mindegyik! Abszolút nem csak motorosoknak való, én sem vagyok az.
A Dakaros nagyon jól megmutatja hogy valójában milyen egy Darak rali belülről. Embertelen, az biztos.

cinderella - 2008. 07. 20. 09:42

A Long Way Round-ot láttam és ezt is nézni fogom. :)

balage - 2008. 07. 20. 11:16

Jol hangzik. :) Asszem megnezem ma a NG-on.

Wynonna - 2008. 07. 20. 14:06

Nagyon jó mind a kettő:)Nekem mindkét könyv angolul is megvan,és most kedvet kaptam hogy újranézzem a sorozatot

JBG - 2008. 07. 21. 03:28

Most nézem. Fasza.

Crusader - 2008. 07. 21. 12:11

Jó kis műsor, kösz az ajánlót!

Teppik - 2008. 07. 21. 18:54

láttam mindkettőt. Az első sorozat nekem jobban bejött, valahogy több benne az hogy mit éreznek motorozás közben, éppen hoagyan érzik magukat, miket gondolnak. Az afrikaiban meg rengeteg gyönyörű táj van, nagyon jó az útvonal választás! 9/10 és 8/10. Várom a harmadikat erősen!

BobaFett - 2008. 07. 22. 11:10

Szimpatikus ember ez az Ewan! egy normál hálivúdi sztárocska sosem vállalna el egy ilyen kiruccanást

Jani117 - 2008. 11. 02. 11:18

Üdv Mindenkinek! Én mindkettőt láttam, az első talán egy hajszállal jobb, de fantasztikus mindegyik. A második út könyvben is megvan. Kíváncsi vagyok a 3. szériára, remélem nem okoz majd csalódást. Várjuk!

Németh Dávid - 2009. 12. 11. 16:42

Sziasztok!

Nekem megvan a Long Way Round és a Long Way Down magyar szinkronnal DVD-n. Akit érdekel írjon erre a címre: nemeth-david@freemail.hu

Üdv.: Németh Dávid

zoli221 - 2021. 06. 03. 11:49

Felkerült mind a 3 Long Way az Apple Tv+ra :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz