login |

Damages: az 1. évad

2008. 07. 28. 20:37 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Mivel kezdjem a Damages kritikáját? Azzal, hogy sikeresen kivettem a sublótból, ledaráltam és baromira nem bántam meg? Vagy essünk túl gyorsan azon, hogy mi is az a Damages és kinek ajánlom? Ecc, pecc…: az utóbbi nyert. (Természetesen egy deka spoiler nem lesz.)

Az FX tavaly nyári-őszi sorozatáról van szó, mely ugyan nem hozott nagy nézettséget, de a díjkiosztók szeretik és, ami a lényeg, az FX berendelte a 2-3. évadot, szóval aki szereti a jogi krimiket, a Josh Grisham-regényeket, a szerializált sorozatokat és a flashbackes elbeszélési módot, az nyugodtan kezdjen bele a sorozatba.

Damages - Glenn Close

A történetről elég annyit tudni, hogy egy csurom vér fiatal nővel kezd a pilot (8/10 az 1×01-nek, simán – human 6/10-et adott), aki kirohan egy társasházból bele a vakvilágba, New York utcáiba. A zsaruk kisvártatva lekapcsolják és ki akarják kérdezni, azonban a nő hallgat és kapunk az arcunkba egy “6 hónappal korábban” feliratot, valamint a már megismert zilált lányt (Rose Byrne), amint éppen kezdő ügyvédként próbál elhelyezkedni egy nagy cégnél, amelynek a vezetője egy ritka számító, kvázi lelkiismeret nélkül vérszívó ügyvéd (Glenn Close – sé ne tessék félni az elsőnek sablonnak tűnő karaktertől).

Eszerint tehát két idősíkon zajlik a sztori, természetesen a múlt, a felvezetés a domináns, de részről-részre jutunk előre az “eseményekig”, miközben a jelenben szép lassan kiderül, hogy mi is történt, számos meglepetést tartogatva a nézőnek a múlttal kapcsolatban, hogy aztán Memento-módra összefusson a két időszál. (A jelen erősen szűrőzött jelenetei alatt tisztára Memento-effekteket hallani.)

Persze az elbeszélési mód csak álca (de remekül használják a suspense növelésére) és maga a Damages egy jogi krimi, mely egyetlen ügyet ölel fel (Murder One, valaki?), nem csábulnak el az ügyvédek egy epizódra sem, hogy mással foglalkozzanak és, ami a legfontosabb, nincsenek tárgyalótermi jelenetek a sorozatban, sem szívhezszóló záróbeszédek, hiszen ami keresztkérdések, meghallgatások zajlanak a sztoriban, mind egy irodában mennek végbe elég gyorsan.

Damages - Rose Byrne

Az egyetlen sztori szerencsére nem azt jelenti egy nagy poénra gyúrnak a készítők, nem “Ki a tettes?” krimiről van szó kevés szereplővel, hanem egy szövevényes sztorin keresztül mutatnak be egy klasszikus class action pert (tudjátok, a nagy cég vs kis emberek, a’la Erin Brockovich, Esőcsináló vagy Zavaros vizeken és még sok más jogi dráma, mindez némi Cég-es érzéssel), amelynek a végkimenetele ugyan sejthető, de közben annyi meglepetés, csavar, fordulat van, hogy az ember csak kapkodja a fejét.

És, hogy miben más a Damages, mint a többi geciügyvédes széria? Abban, hogy Glenn Close karaktere újraértelmezi a mocsokság és manipulálás fogalmát, bár valljuk meg, hogy az eddig komikus szerepekből ismert rosszfiú, Ted Danson vagy az ügyvédjét alakító Zeljko Ivanek sem menne a szomszédba tanácsért, ha szemétkedésről lenne szó.

Ja, és abban is, hogy a teljes egészében New York-ban forgatott sorozatnak maga a város is kölcsönöz egy sajátos ízt, plusz a karakterizálást a Damages olyan nüanszokkal oldja meg, amiket először negatívumként emlegettem volna: hirtelen elindítanak egy mellékszálat (könyvírás, álmatlanság, a szülők balesete), hogy aztán sose térjenek rá vissza. Ennek viszont ellentmond, hogy az epizódok rém alaposan fel vannak építve, és jár minden dicséret azon 2-3 másodperces jelenetekért, amelyekben kvázi nem történik semmi, csak egy beállítást kapunk (pl. a mozis alvás), mégis beszédesek – az ilyesmire a legtöbb sorozat nem szokott erőforrást pazarolni, mert nem túl költséghatékony.

A berendelt 2-3. évad érdekes lesz – először is azért, mert olyan színészek lesznek benne, mint William Hurt, Timothy Olyphant, Marcia Gay Harden és Mario Van Peebles, másrészt pedig, mert változtatni kell az elbeszélési módon, ugyanis ezt a poént még egyszer nem tudják elsütni. Aggódni nem kell, interjúban a készítők elmondták, hogy azért nem fognak teljesen szakítani a formával, kapunk flashbackeket és bizonyos színészek miatt sem kell aggódni, ugyanis a három főszereplővel 6-6 évadra van szerződésük.

Jó sorozat a Damages, szó se róla, mint írtam, nem bántam meg, hogy ezzel kezdtem, de hazudnék, ha nem ismerném el, hogy a pilot 8/10-e után nálam nem lett DVD-n megvevős alapsorozat. Nem sok hiányzott, úgy 6.5/10 környékén állapodott meg a szezon (az igényesség ellenére voltak erős hullámhegyek és -völgyek és egynémely rosszfiú szööörnyen sokat bénázik), de az nem kérdés, hogy folytatom (2009. első negyedév). Kíváncsian várom, hogy heti rendszerességgel milyen lesz nézni egy efféle sorozatot, mert ennél a műfajnál más lehet a hatása a darának és a normál figyelemmel való követésnek – bár azt meg nem mondom, hogy melyik a jobb megoldás.

25 hozzászólás Ne habozz!

Mizchris - 2008. 07. 28. 20:42

Ez nagyon érdekesen hangzik, Grisham ráadásul nyerő nálam könyvben,ezt valószínűleg bevállalom. Egyébként nekem először minden ilyen ügyvédes krimiről a Murder One jut eszembe, Stanley Tucci rulez!! Azt is érdemes megnéznie annak, aki még nem látta, és a Damages-t esetleg kedveli.

Palmafa - 2008. 07. 28. 20:50

Hehe, elolvastam a kritikát, és teljesen megjött a kedvem a Damagesre.
Most vagyok a Rescue Me darám végén, ezért néztem pár FX-es sorozatot [:)], és hát megakadt a szemem a Damagesen, csakhát ugyebár ügyvédes sorozat, azt meg nem szeretem, ugyanakkor a kritika alapján tetszene. Szóval mondhatni tanácstalan vagyok. Kezdjem, ne kezdjem?
Mivel egy nagy ügy, gondolom nem annyira epizódikus.
Használja a kábelcsatorna által nyújtott lehetőségeket? :)

andras123 - 2008. 07. 28. 21:02

Nálam winnie, ez abszolut az év sorozata volt. Kicsit sajnáltam is, hogy a junkie-n egy Losthoz, vagy Heroeshoz képest csak mostohagyerek volt. :)
Heti sorozatként nézve még jobb, leginkább azért mert pokoli jó elméleteket lehet a sorozathoz gyártani, amire azt hiszed, hogy megdönthetetlen, és már rájöttél az egészre, majd 1hét múlva 1mondattal semmissé teszik az ötleted.
A flashbackek pedig remekek.
Ehhh, most felhoztad a témát és ez tuti azzal jár, hogy holnap megnézem az egészet mégegyszer. :)
Jahm, akinek a polcon van még winnie írása után is, az nyúljon oda érte és tegye be a meghajtóba…

Donnie23 - 2008. 07. 28. 21:10

Talán egy hónapja lehetett, hogy bepróbáltam a pilotot. Nálam 7.5/10, eléggé hasonló, mint winnie-nél. Aztán nem néztem tovább, pedig filóztam rajta, de maga a sorozat felépítése nem ragadott meg. Ezzel együtt is jó látni, hogy az FX a nagy hármasa után (+ Philly) ki tudott jönni egy újabb minőségi darabbal. Riches-nél azért nincs ekkora kritikai siker, a Dirt-nél meg pláne nem (volt).
Remélem a következő nagy FX dobásnál a Sons of anarchy-nál megmarad a színvonal és engem is megvesz a sorozat.
Jah, nagyon pofás lett a kritika egyébként, mondhatni tökéletes a figyelemfelkeltéshez, Brotherhood-hoz is ilyen kellene.

Fej - 2008. 07. 28. 21:13

Kurva jól hangzik, különösen mert sztem csak a szerializált sorozatok az igaziak.

Mindazonáltal most elégge le vagyok foglalva sorozatilag, úgyhogy várok magyar vetitésre – remélhetőleg lesz valamikor.

Lui - 2008. 07. 28. 21:32

Köszi winnie, sikerült vmi olyat ajánlanod amit nem ismertem és felkeltette az érdeklődésem. Pár nap és csekkolom is a pilotot :))

DooM - 2008. 07. 28. 21:54

Talán ebben a sorozatban csalódtam a legnagyobbat, pozitív értelemben.
Nem mondhatnám, hogy kifejezetten parkolópályán volt, hiszen egyszer csak hirtelen felindulásból beszereztem a teljes évadot és megnéztem a pilotot, mondván “Ügyvédes sorozat tárgyalás nélkül? WTF?”, de azonnal magába szippantott.
Talán leginkább a történet elbeszélése tetszett (két idősík, amely halad előre, de a végén mégis összefutnak), de a színészek is remekül alakítottak.
Rose Byrne ráadásul még gyönyörű is.
Az apró “kicsapongások” (be nem fejezett mellékszálak) valami különleges ízt adtak az egésznek. Még a leggecibb emberről is megmuttaták, hogy mélyen belül mégis csak egy ember, emberi gondokkal, vagy a legjóságosabb emberről is kiderült, hogy nem teljesen makulátlan.
Számomra az évad simán 9/10. Ebben már benne van, hogy semmi nagyot nem vártam (persze egy bizonyos alapot jelent, hogy az FX készítette), és ehez képes mit kaptam.

Jamesch - 2008. 07. 28. 22:41

Ezek alapján sztem én is bepróbálom. kösz, már ugyis hiányom van

friendsfan - 2008. 07. 28. 23:10

Nálam várolistás. Az üygvédes sorozatokat amúgy is szeretem, a pozitíc kritika meg mindig dob az egészen…

kla - 2008. 07. 29. 00:18

Nekem az Emmy-jelölésekkor tűnt fel ez a sorozat, ugyanis rájöttem, hogy gőzm sincs, mi ez. Utánanéztem, és tetszett az alpötlet, a kritika pedig még jobban meghozta a kedvem, lehet, hogy majd megnézem.

phantom - 2008. 07. 29. 00:47

Ősszel fedeztem fel teljesen véletlenül,és magasan túlszárnylta a várakozásaimat. Semmi különösebb hype-ot nem érzékeltem előtte, ezért különösen meglepett, hogy milyen durván erős első évad lett ez. Csak ajánlani tudom.

JBG - 2008. 07. 29. 01:22

Pofás és korrekt ajánló, még a kedvem is megjött a sorozathoz, de nem fogok most belekezdeni, mert mert így is annyi minden van várólistán.

sliderz - 2008. 07. 29. 07:12

Nekem is hasonlóak az érzéseim, a szuper pilot után kisse lecsappant nálam is a minőség. Persze nem fordult rosszra, csak kicsit több jogi dráma lehetett volna, meg nyomozás.
És szerintem is csak darálni jó, második évad is nyárra marad jövőre!

Donnie23 - 2008. 07. 29. 09:28

Hype valóban nem volt, de a metacriticen már a pilot után nagyon jó volt a visszhangja. Erre jöttek a díjak és jelölések, valószínűleg emiatt kaphatott még 2 újabb évadnyi berendelést.
Meg azért látszott, nagy reményeket fűz hozzá az FX, és mivel a “szakma” elismerte a nézői visszhang pedig közepes ill. annál vmivel gyengébb volt, így adnak még neki esélyt, és a mellékszereplőket nézve talán a közönség is jobban rátalál.

Kaktusz - 2008. 07. 29. 10:20

azannya, ez ám a kritika XD én is csak azt mondhatom, h megjött a kedvem. pedig egyáltalán nem terveztem csekkolni, mivel az utóbbi időben csalódtam az általam nézett ügyvédes sorozatokban…

besessenbobsessive - 2008. 07. 29. 10:44

Elkezdtem nézni a Kabel1 csatornán, akkor annyira nem fogott meg, de lehet, hogy átgondolom. Egyébként a Murder One S1 volt szerintem a valaha forgatott legjobb jogi sorozat, a hangulata az egész nagyon egyedi volt.

Donnie23 - 2008. 07. 29. 10:58

Murder One tényleg jó volt, ha (nálam) nem is a legjobb, de egy okosan felépített jogi sorozat volt. Ahogy winnie is írta a kritikában, az sem volt mindennapos, hogy egy ügy körül forgott és mégis izgalmassá és érdekessé tudták tenni.

castro - 2008. 07. 29. 12:22

A Murder One nagy kedvenc, főleg Daniel Benzali feje:))

A Damages mennyire FX-típusú sorozat? Értsd: szexjelenetek, durvulás, stb.

ace05 - 2008. 07. 30. 02:39

Én pont most fejeztem be a daráját!Hát az meg kell mondjam hogy mondjam rohadt jó volt az egész ,bár az eleje nekem nagyon döcögősen indult be, de a vége az 100°% lekötött!A finálé végén konkrétan kerestem az államat !A pontozással pedig 100% ban egyetértek Winnievel ,ennél többet én se adtam volna rá!

R. - 2008. 08. 18. 22:56

Köszi az ajánlást, nagyon tetszik a sorozat !:)

sepsta - 2008. 08. 24. 03:53

Király volt a sori,most fejeztem be,az ajánlásod hatására kezdtem bele,és nem bántam meg!!
Még több ilyen “noname”sori ajánlást Winnie!!!
8/10,simán.

seven - 2008. 12. 29. 16:02

végignéztem, jó volt. 7/10,a pilot pedig… hát, talán 9 pontos.

krá, hogy a pilotot egyik epizód sem karcolta, bár 5/10-nél gyengébb nem volt egyik se.

a két idősíkon futó sztori elég jó ötlet, és kreatív, ugyanakkor túl sok volt a red herring és a jelenet ismétlés, szájbarágás….

kicsit úgy éreztem hogy egy túl egyszerű történetből akartak egy nagyonnagyonnagyon komplexet kreálni.

a finálé azért meglepett, tetszett.

összeségében remek sorozat, főleg a színészek miatt. Ted Danson, Zejlko Ivanek és Glenn Close mind-mind fantasztikusak voltak.

hibák, hiányosságok is akadtak, ezért bízom, hogy a 2. évad kicsit összeszedettebb lesz.

Bruzsy - 2009. 01. 16. 23:31

Na, én is bedaráltam, már hónapok óta halogattam. A pilot nálam is kiverte a biztosítékot, annyira elkapott a suspense, aztán jött a második rész, ugyancsak. Kicsit ugyan visszavettek, de az 1×11 vége megint hidegrázást okozott, és bár a finálét kicsit összecsapottnak éreztem, a vgén belengetett szál elég erős második évadot sejtet. Csak legyen igazam.

Na, szerintem lassan el is kezdem a 2 részt a S2-ból, még úgyis van 4,5 óra BSG-ig. :-D

Donnie - 2009. 01. 18. 12:14

Úgy tűnik, hogy ez a Damages dara ideje, tegnap én is végeztem vele. A pilotot már a kikerülése után nem sokkal csekkoltam, mégis elég sokat vártam a folytatással. Aztán a héten egy kis 1×01 újranézés után jöhetett az újabb próba, és ezúttal sikerült végleg beszippantania. Az előzetes félelmeim ellenére jól kezelték a flashforward-ot, egy rendkívül szépen fényképezett, pazar színészi alakításokkal megtűzdelt évadot láthattunk. Zeljko, Danson és Close is parádézott, de Byrne-ra sem lehet panasz, megbirkózott a feladattal. Az utolsó rész kapcsán egyetértek Bruzsy-val, kicsit siettetősnek éreztem én is, nekem pedig a többséggel ellentétben pont a középső részek tetszettek a leginkább :)

Értékelésileg ez összeségében 8/10 lett.
Visszanéztem a korábbi hsz-kat, érdekes, hogy az általam nagyon várt Soa végül elég gyorsan ment a levesbe, míg a Damages-re csak később tértem vissza, de minőségibb, jobban összerakott sorozatnak tartom.

NatoLocator - 2011. 08. 01. 18:11

nagyon nagy sorozat, sokáig húztam, hogy belekezdjek, mert eleve nem szeretem az ügyvédes dolgokat, de ez baromi más, pár nap alatt megnéztem az első évadot, beszippant, imádom!
és Rose csodaszép, őt is imádom!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz