login |

Alapfogalmak: roast

2008. 08. 22. 14:12 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: fogalmak, video,

A műfaj, amit, ha megvalósítanának idehaza is (hahó, Comedy Central!), akár sikeres is lehetne. Persze lehet, hogy már volt rá példa és csak én maradtam le róla, de mivel nemrég tartotta meg az amerikai Comedy Central az éves roast-ját (Bob Saget volt a célpont), ezért nem árt a sokaknak idegenül csengő fogalmat is definiálni. Magyar szót már nem merek kitalálni rá.

A roast egy majd évszázados komédia műfaj, melynek van egy célpontja és van 6-8 közreműködője, plusz egy ceremóniamestere. A lényeg, hogy a közreműködők válogatott módokon, nyilván humorosan alázzák, megszégyenítsék a célpontot. Természetesen, mivel esetünkben roast tévés műfaj, ezért az hírességek közreműködésével kerül adásba. (Alapdolog, hogy a fricskákat a célpont, a roastie ne szívja mellre, sőt, ha tud, akkor épp olyan szellemesen is vágjon vissza.)

Ha tévé és roast, akkor Comedy Central. A humorcsatorna évenként rendezi meg hírességalázásait, melyek a legnézettebb műsornak bizonyulnak a csatorna történetében – ha nem számítjuk a South Park-részeket. 2003-ban Denis Leary kapta meg a magáét, 2005-ben Jeff Foxworthy és Pamela Anderson, 2006-ban William Shatner, 2007-ben Flavor Flav és idén Bob Saget. (A linkek a Comedy Central oldalára vezetnek, ahol meg lehet nézni ezen roast-ok részleteit. Éppen ezért a videómegosztókon már viszonylag kevés részletet találni, bár annak idején a YouTube-tele volt a Pamela Anderson-féle roast poénjaival.)

Én arra lennék kíváncsi, hogy idehaza vajon 1. elvállna-e valamelyik híresség egy roast-ot, 2. lennének-e olyan humoristák, megmondó emberek, akik tényleg nem fognák vissza magukat?

26 hozzászólás Ne habozz!

Obi1 - 2008. 08. 22. 14:26

Én szívesen beszólnék egy Győzike típusú magyar hírességnek, de abban nem lenne köszönet.
Remélem idehaza is lesz hasonló műsor.

JBG - 2008. 08. 22. 14:35

Simán reális. VAnnak erre valóban alkalmas személyek, akik ezt tudnák csinálni hogy “válogatott módokon, nyilván humorosan alázzanak” egy célpontot, vannak erre alkalmas célpontok is. Ez esetben jó is lehetne.
És persze van hazánkban egy csomó ember, aki kettőt fingott a tévében és azóta nagy “sztár” meg “celeb”, és jó pénzért bármilyen szart elvállal. Ezt az irányt mondjuk nem biztos, hogy nézném.

lilcso - 2008. 08. 22. 14:50

Szerintem a Bagi-Nacsa páros simán bevállalná a megmondó szerepet, eddig is ezt csinálták, mondjuk nem minden célpont viselte úgy, ahogy “kellett” volna…
Nagyon lejön abból, h vki h viseli/kezeli az ilyeneket az, h kb mennyi az agyi kapacitása…

Feddo - 2008. 08. 22. 14:55

Hát ez talán egy kicsit hasonló a Sváby vezette tv2ös Nem a te napodhoz, nem?

geo - 2008. 08. 22. 14:56

Elég kötsög “müfaj”, nem nagyon hiányzik nekem.

JBG - 2008. 08. 22. 14:58

feddo: nem.

sixx - 2008. 08. 22. 15:04

égetés? én is filóztam rajta sokat.

CyClotroniC - 2008. 08. 22. 15:04

Feddo: közük nincs egymáshoz.

Idehaza ez az olyan “celebekkel” (de szeretem ezt a szót) működne, akik már eleve abból élnek meg, hogy nyíltan sík hülyék vagy annak tettetik magukat. Előbbire pl Kelemen Anna, utóbbira Győzike lenne teljesen ideális alany, ők ugyanis ebben “celebkedtek” eddig is. Egy Kiszel Tünde mondjuk sírva futna ki a stúdióból, míg Pákó azt sem fogná fel, hogy mi történik vele.

Az mondjuk megint érdekes, hogy nálunk csak a bulvár hírességek jöhetnek szóba, míg azért az USA-ban, ha megnézitek, mindegyik célpont olyan, aki azért valamit le is tett az asztalra. Megnézném, ahogy egy Balázst, Hajóst vagy egy Korda Gyurit “savaznának” itthon a komikusok. Bennük azért is látok fantáziát, mert felvennék a a kesztyűt a magukmódján a kivégzőosztaggal. Bár végül is néha vannak roast ellemei a Heti Hetesnek is, mikor a Farkasházyból csinálnak hülyét hatan.

Djuri - 2008. 08. 22. 15:15

Ááá, nemhiszem hogy ez nálunk menne.. Másnapi Blikk: GYŐZIKE IDEGÖSSZEOMLÁSBAN SZENVED AZ ŐT ÉRT VÁDAKTÓL!

Obi1 - 2008. 08. 22. 15:23

CyClotroniC: Hát azt a kötsög Balázst eléggé le lehetne égetni a Viva-ról kikerült videóival. Az egyikben egy kövér lánnyal szemétkedik, de olyan is van hogy ugrálva mutogatja az ánuszát (:D).

Human Insect - 2008. 08. 22. 15:40

itthon nem menne, ehhez kicsi az ország. Ahogy egy saját Daily showhoz is. Akárki elvállalná a “rossz oldalt” az onnantól elásta magát.

Horny Reaper - 2008. 08. 22. 15:43

Roast: Kiszel Tünde
Ellenfelek: Bödöcs Tibor, Kis Ádám

Ezt mondjuk szívesen megnézném :-)

sixx - 2008. 08. 22. 15:47

azért ha megnézzük, a roasterek először kiosztják a többieket (kibaszott keményen), és utána szólnak be az alanynak, csupa szeretetből persze. Kis Ádám nem hinném, hogy tényleg szeretné Tündibündit, így elég rosszízű szopatás lenne belőle. Mondjuk egy Szőkebandi ül a székben, Litkai, Bödöcs, Kiss, Hadházi, Rudolf, Fábry, Badár szopatja dolgot el tudok képzelni.

Tyler - 2008. 08. 22. 15:59

Lehetne a magyar neve : Cinkelés :D
Egyébként kétlem hogy itthon működne a dolog..

winnie - 2008. 08. 22. 16:39

“Elég kötsög “müfaj”, nem nagyon hiányzik nekem.”

csak első blikkre tűnik abban. inkább játéákos cívódás az egész pro és kontra. “kötsögösködés” éegy centi sincs benne, ha jól csinálják.

Kaktusz - 2008. 08. 22. 17:40

“csak első blikkre tűnik abban. inkább játéákos cívódás az egész pro és kontra. “kötsögösködés” éegy centi sincs benne, ha jól csinálják.”

nem szeretek vmit kapásból leírni, most mégis megteszem:) itthon sztem már ott megbukna a dolog, h csupa olyan kaliberű célpontot választanának, akik megfordultak teszem azt a Vacsoracsata vagy a Hal a tortán adásaiban. ebből fakadóan pedig az egész elmenne egysíkú anyázásba és fantáziátlan beszólogatásba…

Chimera - 2008. 08. 22. 17:47

Én nem tudom elképzelni, hogy Magyarországon egy ilyen lemenjen kereskedelmi tévén, a kereskedelmis celebekkel a célpontban. Már azért sem, mert ők nem tudnak visszavágni. Sértődékenyek és nagyon keveésnek van humorérzéke (szegény kiszel tünde havonta egyszer belelapoz egy újságba, és abból azért lesz hír, mert leesik neki, hogy az ország rajta röhög, aztán perre megy)
DE!
Kísérleti jelleggel ezt meg lehetne csinálni a dumaszínház tagjaival aki egy ilyen belterjes roast-t nyomnának. Úgy értem rajtuk látszik, hogy jól kijönnek egymással, de beszólnak ha a helyzet adja. Van humorok, annyira csak nem sértődékenyek. (Ilyen haknis pálya érzékeny lélekkel egy öngyilkosság szvsz) Bár egyikőjük sm celeb, de szerintem eladható.
És ha már magyar cím, akkor cinkelés helyett én inkább a ‘szapulás’-ra voksolnék.
Most így hirtelen ennyi. (nem rég ébredtem, remélem értelmes amit írtam)

barom - 2008. 08. 22. 18:58

Gyerekek ilyen már volt anno a ,,Mi kérünk elnézést”-ben nem? Mintha halvány emlékeim lennének egy Verebes Istvánról készült roastról…

JBG - 2008. 08. 22. 19:17

Cyclotronichoz hasonlóan nekem is a Heti Hetes ugrott be először egyébként, ahogy ott Teddy-t vagy Hajóst szopatják, Hajós meg vissza is szopat, és szerintem teljesen rendben is vannak ezek, én legalábbis jókat szoktam röhögni.

Swarley - 2008. 08. 22. 19:52

Ez itthon nem hozná ki magát jól. A mi kis országunk celebjei, sztárjai, bulvárszereplői (hehe) nem elég érettek ehhez a műfajhoz szvsz. Meg menne a sértődés, a visszavágás. De ha ez olyan Bagi-Nacsa stílusban menne akkor az elviselhető, de akkor az már megvolt. DE a legjobb akkor is a Heti Hetes:D Ott mindenki szopatja a másikat és nincs sértődés de van visszavágás. Mind jogos, mind kicsit túlzás, de ezért nevetünk rajta, mi is, ők is. Szerencsére.

kiskiraly - 2008. 08. 22. 20:09

Nem sok ilyet néztem, de én is először “köcsögölős” dolognak tartottam ez egészet. De akinek van egy kis humorérzéke és nem veszi szívére a dologokat, az jól szórakozik (még az illető alany is).

Chimera-val és human-nal egyetértek:
Mo-n, de még sztem Európában se divat az ilyenfajta humoros kritikai szónokbeszéd.

Tudom, hogy nem comedy central, de sixx ajánlotta anno a c:c-n Bush “roast-ját” Stephen Colbert előadásában (Fehér házi tudosítók vacsorapartiján).
http://www.youtube.com/results?search_query=Speech+at+the+White+House+Correspondent%27s+Dinner+2006&search_type=
Gyerekek! Ez az igazi sajtószabadság. Ha ezt valaki megcsinálná egy vezető beosztású politikussal szerintem búcsút inthetne a további pályafutásának :)

vgxuk - 2008. 08. 22. 20:19
Horny Reaper - 2008. 08. 22. 21:22

Sixx: ez igaz, Ádámka valószínűleg nagyon nem szimpatizál Donatellácska anyjával :-)
De amit leírtál az tuti nézős műsor lenne, csak az a kár hogy erre itthon nincs igény országos szinten :-S

geo - 2008. 08. 22. 21:35

Igen, szűk körben vagy ha ismerik egymást az emberek, akkor talán működhet, de amúgy az alázás engem nem szórakoztat.

madcows - 2008. 08. 22. 23:48

szerintem a “team”-ben elferne egy Kiss Adam, Kap, Bodocs, Hajos, meg esetleg egy Balazs, mint musorvezeto (azert a Balazs show-ban o is szokott szivatni, mondjuk ezt kb 3 reszbol szurtem le)
amugy meg jo volt a Kiss Adam-Kiszel roast, amikor poenkodott kiszelel, es Kiszel ugy valaszolt, h o meg mindig szobeszed lesz, amikor Adam mar reg el lesz felejtve, mire kiss adam:
-az mennyivel jobb, h te, ismered Kiss Adamot?
-nem, es te Kiszel Tundet?
-Baaaaaaa*d meg….

guriga2580 - 2010. 07. 26. 18:12

Szerintem a magyar címe, “Égessük le…!” teljesen tökéletes, láttam W. Shatner és P. Anderson égetését, évek óta nem röhögtem ennyit. Nekem külön tetszik, hogy nagyon durva és alpári poénokat is megengedhetnek maguknak, így az igazi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz