login |

Pilot: Sons of Anarchy

2008. 09. 05. 16:22 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: kritika, merre tovább, pilot-mustra,

Az ilyet szeretem: leültem a motoros filmek iránt tanúsított közönyösségemmel a Sons of Anarchy elé, és bár volt benne pár dolog ami nem tetszett, de alapvetően szórakoztatott. Mondjuk feszesebbre kellett volna vágni, mert a tipikus részekhez képest hosszabb idő nem tett jót neki, hiába voltak végig történések.

A sorozat onnan indul, hogy van egy motoros banda, a Sons of Anarchy. Belehajtanak a naplementébe miközben szól a rock, effélék. Idáig megvan? Ezen kívül, hát, bűnözők, azon belül is fegyvercsempészek, plusz a területüket is védik. A banda felépítése teljesen diktatórikus, a főnök max a javaslatokat hallgatja meg, hiszen az a leghatékonyabb módja az erőszakszervezeteknek. A banda feje, a president, akit Ron Perlman (Hellboy!) alakít, alatt pedig az alelnök, akit Charlie Hunnam. A bonyodalom pedig onnan indul, hogy a Hunnam által alakított srác apja alapítótag volt a Sons of Anarchy-ben, de aztán a banda más irányba haladt, mint ahogy az öreg elképzelte. A fia megtalálja a régi iratait, s ezek miatt ő is inkább a kevésbé bűnöző útra térne.

Ezen kívül még van természetesen kisstillű bűnözési bonyodalom is, hiszen a jelenlegi banda természetesen felügyeli a területét. A rész azzal kezdődik, hogy valaki kirabolja és felrobbantja egy fegyverösszeszerelő rejtekhelyük, nekik meg vissza kell vágni.

Mint a bevezetőben említettem, ez a sorozat valahogy bejött. Ha kicsit megvágják, talán még jobban tetszett volna, pedig attól senki nem lesz cool szerintem, hogy motorra ül. A sok erőszak ellenére kevésbé volt tökös ez a pilot, mint mondjuk a Shield. Hiába veszik kábelesebbre a figurát és égetnek embereket, valahogy nem olyan erős a sorozat, mint amit sok-sok éve csináltak. Nézőbarátabb. Az FX szerintem kicsit visszább vonult. Persze nem kell aggódni, azért még így is beválalósabb, mintha mondjuk országos tévén menne.

Ami nagyon nem tetszett, az a szart kavaró anyuka, a csapat alelnökének a muterja. Egyszerűen rontott a részen, hogy egy ilyen tipikus rossz figurát beletettek, akit már láttunk százszor és a húzásai biztos idegesítőek lesznek. A többi szereplő fasza volt, Perlman persze, hogy az, Hunnam meg a tévé Heath Ledgereként (szerintem hasonlított rá a srác néhol). Csak az anyuka szerepét visszább kéne venni, maradni a heti 42 percnél és meg is lennénk.

Értékelésileg ez 6/10, a közepesnél jobb, de nézni kell még egy darabig, hogy mit hoznak ki belőle, mert teljesen nem tudtak meggyőzni. Annyira viszont sikerült nekik, hogy maradjak még 2 részig.

32 hozzászólás Ne habozz!

Gaines - 2008. 09. 05. 16:35

Nem rossz, nem rossz. Biztosan fogom nézni még egy darabig. A pilot sztem is túl hosszúra, és picit vontatottra sikerült, az erőtlenségben is van valami, hiányzott az igazi dög, és kissé sablonosak voltak a szituációk, a párbeszédeket – és Hunnam “faszagyerek vagyok” mozgását – időnként erőltetetten macsóskodónak éreztem, meg amúgy is volt nem egy papírízű megoldás a dialógusokban. Viszont hangulat van, a karakterekben van potenciál (igazából még csak vázlatokat kaptunk, de mire jó a sorozatformátum, ha nem arra, hogy ezeket aztán szépen kibontsuk). Hunnam sokszor jó, sokszor nem annyira (ld. fent említett mozgás), még sztem bele kell rázódnia a szerepbe (ja, amúgy van benne valami Heath Ledgeres, eddig a pszichopata filmszerepeiben tetszett a legjobban, Children of Men + Cold Mountain). Első blikkre amúgy Ryan Hurst Opie-ja (+ az ő mellékszála) és az Elvis-imitátor Mark Boone Jr. karaktere fogott meg, és természetesen Skinner, ő abszolút LOL. (És ha már nekikezdtem: Kim Coatesből néz ki még badass pszichopata, Tommy Flanagan akcentusa szörnyű, de amúgy régóta bírom, Maggie Siff meg Mad Men óta kedvenc.)

Egy momentum: Kicsit fura volt, hogy pont most találta meg az apja holmiját, nem valószínű, hogy most járt volna először abban a szobában. De mindegy, ez csak apróság.

Viszont hatalmas pacsi a Shieldes 1-9-esekért!

JBG - 2008. 09. 05. 16:58

Basszus éjjel elkezdtem, de elaludtam-ez nem a sorozatot minősíti, cak fáradt voltam. De ma bepótolom aztán. Én nagy várakozásokkal tekintek a SoA elé.

Dohi - 2008. 09. 05. 17:00

nahat, csak nem ezt is a hulye csaladi dolgokkal cseszik el, mint oly sok egyebet?

winnie - 2008. 09. 05. 17:02

dohi: irány csi-t nézni, abban nincs család:P egy kvázi családi vállalkozásnál kell család – meg egyébként is, hogy valaki háromD legyen, ott muszáj bemutatna a viszonyokat, nem?

Sitrep - 2008. 09. 05. 17:06

az anyuka az a Katey Sagal? (nem láttam még a részt)
Pedig hozzá jó reményeket fűztem.

FlasH - 2008. 09. 05. 17:08

nekem is tetszett, s pilot utan azt mondom van benne potencial. karakterek, szineszek rendben vannak naggyabbol.

SPOILER

es mondjuk ha bevallaltak volna azt, hogy meghal a gyerek, az szerintem jobb megoldas lett volna. kicsit darkosabb lett volna, ami szerintem jol passzolt volna a sorozat hangulatahoz, plane a kesobbiekben. na mindegy, igy is bejott, eros 7/10.

Gaines: szerintem azert talalta meg most, mert most keresett jatekokat a jovendobeli gyerekenek. bar mar nem emlekszem pontosan.

Human Insect - 2008. 09. 05. 17:16

Flash:

SPOILER

Szerintem is fasza lett volna, meg akkor az anyuka sem kerülne anynira előtérbe, mert tuti nála lesz a gyerek sokszor meg minden.

Dohi - 2008. 09. 05. 17:26

jo, de a csi-ban semmi mas sincs :) es nem azt mondtam, hogy minden esetben rossz, ha van, csak hogy sokszor jobb lenne, ha nem lenne.

JBG - 2008. 09. 05. 18:19

Na megnéztem, basszus, nekem ez rohadtul tetszett!
Bár lehetett volna rövidebb egy picit. Én imádtam benne Katey Sagal-t.Szerintem simán kell bele egy ilyen nőfigura, aki megélt már egy-két durva dolgot, gyakorlatilag mindenről tud, még ha nem is mutatja ki, hogy tudja, óvja kicsi fiát, ha kell bármilyen áron, közben behálózza a főnököt, hogy tűzközelben legyen, és szerintem Katey nagyon jól hozta ezt a figurát.
Engem Drea DiMatteo sokkal jobban irritált, a színésznő és a karakter is.

Alapból nagyon tetszik, hogy egy olyan világot mutat be ez is belülről, amely egyrészt gondolom sokunk számára ismeretlen, másrészt a sorozatok terén sem az n+1-edik ilyen széria, szóval mindenképp különlegesség. És biztos sokaknak afféle titkos vágy ez az életmód; az irodában rohadás helyett a mocira pattanni, leütni azt, akinek nem testzik a feje stb…

Tetszik hogy Mitch Piledgi nem egy újabb Skinner-típusú karaktert hoz, hanem egy szétvarrt, wife-beaterben feszítő alakot.

Nem jött be a srác, Jackson. Engem mondjuk inkább Brad Pittre emlékeztet, mint Heath Ledgerre, de idegesített ez a bemozgás, hogy séta közben fél-métert kileng a válla, meg a nagy dillemázós fejek, amiket vágott…Eleve nem értem a dilemmát. Ha nem képes meghúzni a ravaszt, akkor miért nem megy péknek kenyeret sütni, ha viszont keménykedik a bandában, akkor mit szarozik, ha akció van

By the way, szerintem jó, hogy a kisgyerkőc túlélte, jót fog tenni a karakternek. SZvsz szarabb lenne, ha a tipikus ” meghalt a fiam, dühös vagyok a világra, nincs már vesztenivalóm” karaktersablon lenne a későbbiekben.

Summa summarum, nálam továbbra is nagy favorit a SoA.

Ja, mégegy. Mekkora lett volna, ha csinál az FX egy Shield-SoA crossovert. ( ami nyilván soha nem fog már megvalósulni ) Mondjuk egy közös biznisz, vagy egy jó verekedés. Csak mellékszálként mindkét sorozatban, nem túlhangsúlyozva. Igaz, Mackey-ék már levarrtak egy motorosbandát a 4. évadban.

JBG - 2008. 09. 05. 18:26

Gaines: szerintem nem a saját szobájában találja meg a feljegyzéseket, hanem valami sufnifélében, ahová behajigálták az ezeréves szarokat, aztán most a gyerkőcnek játékokat keres és úgy akad a kezébe.

Gaines - 2008. 09. 05. 20:52

JBG (+FlasH): igen, az világos volt, hogy nem az ő szobája, a SOA “főhadiszállás”/bár/akármi emeletén volt, ha jól emlékszem, csak erőltetettnek éreztem, hogy ennyi idő után – azért nem most lépett be a bandába – most keresgél ott először. A játékkeresés felett viszont elsiklottam, így már jobban stimmel a dolog, thx.

Nem ismert világ belülről: igen, ez most egész jól sült el. Legutóbb a John From Cincinnatti próbálkozott hasonlóval a szörfösökkel: azt nagyon untam, ezt egész élveztem, pedig egyik világ sem érdekel amúgy túlzottan.

Katey Sagal jó, csak tényleg annyi ilyen kőkemény anyuka-karakterrel futottam össze az utóbbi időben, főleg a maffiás-krimis vonulatot képviselő sorozatoknál, hogy már nem nagyon jelent újdonságot. Skinner casting egyelőre a legjobb dolog a sorozatban, baromira szeretem, amikor egy ennyire ikonikus karakterbe betokozódott színészre az addigival homlokegyenest különböző figurát mernek bízni.

Shield-SoA crossover: részben megvalósult, még ha csak említés szintjén is, mert a banda, akikkel a Sons of Anarchysek üzletelnek, az a One-Niners, ami a Shield egyik fő fiktív bandája is. Úgyhogy van esély, van esély. :))

Donnie23 - 2008. 09. 05. 22:03

Vártam már nagyon a sorit és összességében nem kellett csalódnom. Ráadásul ez a motoros világ mindig is érdekelt.
Pozitívumok: elsőként a hangulatot kell megemlíteni, nagyon jó atmoszférát teremtettek. A casting szintén remek és nemcsak a főbb szerepekben (Perlman, Hunnam, Sagal), hanem a motoros banda többi tagja, valamint Skinner barátunk is remek választás. Jól sikerült a karakterek felvázolása, megfelelő kiindulópont ahhoz, hogy elmélyítsék majd őket. A sztori is rendben van, és még bőven van benne lehetőség. A Shield-es utalásért pedig jár a pacsi.

Negatívumok: valóban egy kicsit túl hosszú, de csak egy-két jelenet kapcsán lehetett ezt érezni.
Hunnam jó választás a szerepre, de ezt a nagyon laza járását el kellene hagynia, kizökkent a sorozatból, amikor ezt látom tőle. Volt egy-két sablon, de ezt tudták feledtetni a már említett hangulattal.

Sagal egyelőre nálam sem a pozitív, sem a negatív oldalon nem szerepel, idővel majd eldől. Gaines hozzászólásával egyetértve, valóban túl sok ilyen karaktert láthattunk mostanában.
A motoros jelenetek pedig cool-ak voltak szerintem, de mint mondtam én másképp állok ehhez a dologhoz.

És végül az FX tökösségéről: van benne igazság, de azért én még várnék vele. Két részre kell bontani: a régi nagyok még mindig, legutóbbi évadjaikat figyelembe véve is bevállalósak ( Shield, RM és N/P – ugyanolyan – sőt… – provokatív mint eddig. Az újaknál viszont érezhető ez az irány: Dirt (mondjuk minőségben is nagyon messze van a többitől), Damages és most a Soa. Damages-nél mondjuk csak a pilotot láttam, jó lenne ha valaki itt megerősíteni vagy cáfolná a “tökösség” hiányát. Soa kapcsán is még várni kell, hogy mennyire lesznek bevállalósak, persze annyira nem vettek vissza, ez még bőven rendben van.

7/10 – és várjuk a következő részt, a lehetőség megvan a sorozatban.

KTamas - 2008. 09. 05. 22:04

Katey Sagal badasssssssss :D

Sztem jo kezdese, 7/10, aztan majd meglatjuk.

Gaines - 2008. 09. 05. 22:20

Donnie23: Damages azért eléggé alázott, bár ott inkább a pszichológiai terror, a thriller vonás érvényesült, semmint a provokativitás.

JBG - 2008. 09. 05. 23:33

Gaines ér Donnie: jaja, a 1-9-ers dolog jó volt, de a Shieldnek ugye most indult a befejező évada, és már le is van forgatva, szóval a crossover ábránd marad! De a 4. Évadban egy kb. Ugyanilyen motorosbandát kapcsolnak le. K.Sagal figurájához hasonlót lehet látni a képernyőn, ez igaz, de valahol logikus, hogy az ilyen körülmények közt élő asszonyokat-pl. maffia, motorosbanda-megkeményíti az élet, nem tudom, én nem éreztem bántóan sablonosnak! Damages meg kötelező mű, zseniális, lebilincselő,idegileg leromboló! :)

Maniac84 - 2008. 09. 06. 02:43

Igéretes kezdés, valóban nem annyira tökös mint a Shieldé volt. Azonban ez egy kicsit unfair hasonlítgatás, hiszen az a best pilot ever kategóriába esik szerintem sokunknál. Kíváncsi vagyok a következő részekre, sztem sok potenciál van a soriban. A szereplőgárda is korrektnek tűnik.

SPOILER:

Hacsak el nem néztem vmit akkor az idegesítő junkie anyutól szerencsére meg is szabadultak.

7/10

A JFM-mel én nem nagyon hasonlítgatnám, ott a szörfözés csak körítés volt a sok wtf pillanathoz.
A Damages meg szintén remek, a két idősíkban vezetett történet nagyon egybe volt, Glenn Close által alakított ügyvédnőnek pedig igencsak “tökös” húzásai voltak. Kövezzetek meg, de én még a Dirt-öt is meg tudtam nézni :)

Gaines - 2008. 09. 06. 10:00

JFM-mel csak annyiban hasonlítottam, hogy az is egy olyan szubkultúrára épült, ami nem különösebben izgatott. Nyilván tök más a két sorozat.

zdawg - 2008. 09. 08. 02:37

sikerült végre megnéznem, tetszett kifejezetten, bár erőltetettnek érzem a főhös jax figuráját, de még jó is kisülhet belőle, a téma maga tetszik, katey sagal istennő, bár tényleg fullidegesítő a karaktere, ha a végén

SPOILER ON

ahogy említettétek többen, bevállalták volna a kisgyerek halálát

SPOILER OFF

még durvább lett volna, bár így is eléggé sötét hangulatú volt számomra. one-niners alap utalás, lehetne egy kicsit méginkább crossoverezni, bár ez inkább álmodik a nyomor kategóriába tartozik :)
én biztos maradok, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle

regg69 - 2008. 09. 27. 02:54

Frankó, tökös sorozatnak tűnik, kicsit hosszú lett a pilot, valamint a szarkeverő anyukát likvidálni kéne, de amúgy nagyon rendben van a Sons of Anarchy! 8/10

dreddbiro - 2008. 10. 15. 09:46

PRO:
A hatodik résznek ülök ma neki. Teljesen jól alakul a történet; az pedig, hogy masodik évadot is berendeltek talán jelzi, hogy van még benne tartalék. Kimondottan szórakoztató a cucc és a hangulata is rendben van. A karakterek is egész jól ülnek.
KONTRA:
Kicsit sántít nekem azért ez a jelenkori Kaliforniában motoros bandával, félig-meddig törvényen kívül nyomjuk az életet. De ez benne a fikció, a mese, így végülis ez sem feltétlenül “KONTRA”.
dredd

Gergoo - 2008. 12. 15. 17:28

10/10 nálam ez az év meglepetése!

laci - 2009. 06. 22. 21:13

sziasztok!a sons of anarchy motoros filmet hol lehetne megvenni!!!!

Acrab - 2009. 08. 22. 12:13

Over there sorozathoz tudnám hasonlítani, ahol az “akció” és a “családi/intim” részek váltják egymást. Az idegesítő muternek pedig valóbban túl sok szöveget adtak.

Részemről 7/10
Mert lehetne benne kicsivel több dög, és néha a történet mesélés vontatottá válik.
Viszont a jó hangulatos zenék és az érdekes alap koncepció örvényei miatt 7 és nem 6.

Gun - 2010. 02. 08. 13:32

Sziasztok!

Most akadtam rá erre a sorozatra, megmondanátok hol lehet megnézni?

Maya - 2010. 05. 03. 16:59

Wtf?!?
Hát eddig mért nem találtam ezt meg? Nálam simán benne van a top 3-ban a most futó sorik között, szépen kitölti az űrt amit a Sopranos hagyott… sőt!
S01 darán már túl vagyok, és kövezzetek meg, de én imádom benne Peggy Bundy-t :D Iszonyat jó a karaktere és az alakítása is!
Csak két évaddal csúsztam el, de majd szeptembertől jön a 3. évad azt már realtime :)
Na szóval, SoA első évad 9/10, ha a második is hozza ezt a színvonalat, akkor marad a top3-ban.

winnie - 2010. 05. 03. 17:01

pedig ej, de nagyon emlegettük, hogy az ősz legistenítettebb sorozata:)

Maya - 2010. 05. 03. 20:39

Tudom én vagyok a hibás, mert eddig leragadtam a Lost hsz-eknél, és az újabb kritikáknál, mert ugye szeretek itt lógni és olvasgatni :D
De most valahogy kellett egy sorozat és mélyebbre ástam magam… azt hiszem ennél jobban nem is választhattam volna :)
Ja, és kényszert is éreztem hogy megírjam ide…

winnie - 2010. 05. 03. 21:07

bár többen is éreznék ezt a kényszert:) ha meglesz a SOA, lehet kipróbálni a Breaking Bad-et is, hátha bejön:)

Maya - 2010. 05. 03. 21:29

Köszi a tippet, listán van :) És azt hiszem innentől le sem moshatom, hogy junkie vagyok :D

Estebanola - 2010. 08. 24. 20:33

Sziasztok!
A hamarosan az RTL-n futó sorozat kapcsán mernék megszólalni:
Az itt jelenlévőknek nyilván sokat mond Sonny Barger neve és valószínűsíthető, hogy valaha ült már motoron, vagy legalábbis látott hasonló szerkezetet.
Nos, szeretett csatornánknál ez nem bizonyos. Így az olyan zsargonok, mint chapter, color stb… noha – világméretű használatát- előre jeleztem feléjük, nem feltétlenül lelhetők majd meg a sorozatban… Ezért előre is elnézést kérek… Vki, aki tudja, mi lesz ebből…

winnie - 2010. 08. 24. 20:46

ha már motorok, akkor a tv2 nemrég adta a kanadai the last chapter c. sorozatot.

marcilu - 2010. 08. 25. 21:38

Csatlakozom, 10 perce fejeztem be az első évadot, és nem kellett csalódnom. Ez is azon sorozatok számát gyarapítja, amiket a junkie-hype-nak köszönhetően néztem meg, köszi srácok!
SPOILER
Az utolsó előtt részben, a bizonyos női szereplő halálakor nagyjából a következőket gondoltam, a jelenet közeledését nézve: “Ó, basszus, Opie, nehogymár kocsit cseréljetek! P*csába, Donnát fogja lelőni ez a barom Tig! De hátha nem, csak feltűnik neki, hogy nem egy fejjel magasabb, szakállas fickó ül a kocsiban! De mégis le fogja lőni, tudom, hogy ez egy bevállalós sorozat, az epizód elején mutatták a boldogan együtt alvó családot, meg fogják csinálni a szíveket összetörő k*rva nagy drámát, hisz ettől nagyszerű az egész! De akkor se haljon már meg! Ó, hogy rohadj meg Tig, te segg!”
Nagyjából. Fantasztikusan, döbbenetesen jól volt megcsinálva…
SPOILER vége

Csak hogy hozzászóljak a legutóbbi témához is: Abszolút nem vagyok járatos a motoroskultúrában, ezért a feliratot olvasva egy kis időnek el kellett telnie, míg rájöttem, hogy a color és chapter “szakszavak” lehetnek. Az különösen megzavart, hogy az eredetiben más szavakat használtak. Ez hogy van?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz