login |

Jönnek a lányok 1.: Painkiller Jane

2008. 09. 11. 11:59 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika,

(A ma esti AXN-premier alkalmából.) Annak idején látványosan megosztott minket a Painkiller Jane pilot-ja. zsellerm ujjongott, Joe-ker fintorgott, én meg valahol középúton fanyalogtam, hogy a 2. rész után úgy döntsek, hogy a Painkiller Jane sem nem túl sötét, se nem túl kreatív ahhoz, hogy én hetente figyelemmel kövessem. Viszont a Magyarországon forgatott utolsó pár rész miatt ismét csak a látóterembe került a sorozat és úgy döntöttem, hogy kap egy esélyt a klasszikus freak-of-the-week sablonra építkező Painkiller Jane.

A sorozatról, ha valaki nem olvasta a fent linkelt pilot-kritikákat, akkor elég annyit tudni, hogy képregény alapján készült és egy titkos ügynökségbe beszervezett, sebeit regenerálni képes ügynöknőről szól (Kristanna Loken), aki neurókat, különleges képesseggel rendelkező embereket kap el, “hatástalanít”, majd ad be egy gyűjtőhelyre, hogy ott kísérletezzenek velük. Mivel minden héten más neurót kell elkapnia az ügynökségnek, ezért a végjátékig teljesen random is nézhetőek a részek, mint ahogy a DVD-s és a tévés részsorrend sem mutat sok közös pontot.

A sorozatról lerí, hogy nem sok pénzből készítették és nyilván a színészek sem a szakma csúcsát jelentik, de mégis, idővel az ember rádöbben, hogy van valami báj a Painkiller Jane-ben, valami, ami érdekessé teszi az olykor kiszámítható sztorikkal és klasszikus képességekkel (is) operáló sorozatot. Nem tudom, hogy pontosan mi ez, de biztos szerepe van ebben Jane, vagyis Kristanna Loken jelenlétének, aki dettó nem egy Meryl Streep, de mégis van valami kisugárzása, ami sokszor átjön az esetlen, bumfordi játékban és a gunyorosan naiv monologizálásában.

Hatalmas különbség, hogy bár a sablonokon nehezen lendül át a sorozat, de a Bionic Woman-nel ellentétben, itt használják is valamennyire a karaktereket. Persze az röhej, hogy ennek ellentmond a tény, hogy két állandó szereplőnek szánt alak (a szomszéd lány és a néger metrós ürge) két részben feltűnik, majd hirtelen elfeledkeznek róluk az írók – ami persze nem baj, de ha itthon is a főcímes verzió fog lemenni, akkor majd lehet nézni, hogy mit keresnek azok ott.

Ahogy a karakterekkel is erőlködnek az írók, úgy szegény Jane-nel is muszáj, hiszen minden részben ki kell térniük regenerációs képességére, hiszen anélkül Jane csak egy random ügynöknő, s ezt olykor tényleg fantáziátlanul teszik, máskor viszont felettébb ügyesen. Egy dolgot egy percig sem szabad feledni, a Painkiller Jane totálisan B-kategóriás sorozat, nulla újdonsággal, semmi high concept-tel, merészséggel – mindössze egy csajos trash-akciósorozat, de annak megfelel. (Én vártam, hogy kapjunk egy világképet is, valami sötét közeljövőt, de a város, a világ semmi szerepet nem játszik, igazából mindegy hol és mikor játszódik a sorozat.)

Olcsóság ide vagy oda, a látványvilágot tekintve azért elég gyakran próbálnak kreatívkodni a készítők és a rendezők, és bár nyilván nem értékes sorozat a Painkiller Jane, de azért mégis csak adok egy közepesnél jobb, mondjuk 5.5/10-es osztályzatot neki, csakis arra hivatkozva, hogy végülis bejött valamilyen szinten.

(És zárójelben: itt bújik elő az osztályzás nehezen kezelhetősége, hiszen a Damages nálam 6.5/10-et kapott és nyilván azon mód kényszergyógykezelésre kéne utalni azt a merész embert, aki a két sorozatot egy lapon/napon merészeli említeni. Ott a 6.5 a “jó ez, jó, de nem kiváló, lesz még jobb is”-ra utalt, itt az 5.5 pedig a “nézem, végülis akkor annyira nem rossz, a közepesnél jobb”-ra. Vagy…, lehet, hogy csak azért nem 4/10-eztem le, mert nem mertem bevallani, hogy 4-es sorozatot is nézek, miközben egy közepesnél simán jobb Heroes vagy Chuck felejtős volt az előző évadban? Nem tudom. Az elme és az ő kifürkészhetetlensége.)

14 hozzászólás Ne habozz!

fallen - 2008. 09. 11. 12:23

“Chuck felejtős” – monnyá le:))

szucsitg - 2008. 09. 11. 12:40

siman gp, valld be, nem szegyen ;) en mondjuk miutan a piloton 2szer szoszerint elaludtam, aztan 3jara mar eljutottam a vegeig, fel is adtam.

vizcsap - 2008. 09. 11. 12:41

Én nem jutottam el a pilot végéig, kb 15 perc után elkezdtem beletekergetni hátha jobb lesz, de nem…

winnie - 2008. 09. 11. 12:45

második rész sem lesz jobb, én is valami random résszel szoktam vissza:) valami sokkal komolyabbat vártam anno, de végülis, csak megnéztem, szóval.

lynx - 2008. 09. 11. 13:18

Ez alapján azért nem csavartátok ki a fejem.

Mondjuk majd a Magyarországon forgatott 3-4 részt bepróbálom.

Deino - 2008. 09. 11. 13:31

Nekem pilot után egyből cancel lett. Borzalmas volt. Nemtudom később javult-e, de a pilot szörnyű volt. Nagyon.

winnie - 2008. 09. 11. 13:50

“Nemtudom később javult-e, de a pilot szörnyű volt. Nagyon.”

prbáltam leírni pedig:)) nálam a pilot 3.5/10 volt.

lynx: nem is volt célom.

korovjov - 2008. 09. 11. 15:43

Nekem bejött a sorozat, bár a végére egészen rossz lett. Kövezzetek meg, de onnét kezdve kezdett el exponenciálisan zuhanni a minőség, hogy átköltözött a sztori Mo-ra. :( Persze ez a forgatókönyvet minősíti nem a forgatás helyszínét.

Kár érte, a végére pont kezdett volna belelendülni az átívelő főszál, ami értelmet adott volna az egész sorozatnak. Arra kellett volna koncentrálni már sokkal korábban, akkor lehetett volna belőle valami.

Az évad egészére én sem tudnék adni 3/10-nél többet, még azzal együtt sem, hogy sajnáltam, hogy vége lett.

iverson2 - 2008. 09. 11. 16:01

Ma 22:00-kor lesz?
Igaz, hogy egyszer már végignéztem, de heti egyszer, ha lesz időm ilyenkor, akkor újra nézni fogom.

VR - 2008. 09. 11. 16:03

winnie most komolyan ezt megnézted és Heroes-t nem? Talán a legrosszabb sorozat, amit valaha láttam. :D (A neandervölgyis sitcom előzi csak.) És kiemelném, hogy láttam, biztos létezik rosszabb. :D
Az első részen akárhogyis számolom, de 3x aludtam be, ha jól emlékszek. Valamilyen istentelen mazochizmus miatt megné… végigszenvedtem még 2 részt, de a 3.-at már nem voltam képes végignézni. Ezután még bepróbáltam az utolsó 4 itthon leforgatott részt (Ne kérdezze senki hogy mért, biztos ugyanaz vezérelt, ami winnie-t. :P), de azonkívül, hogy mindegyiken rendre bealudtam, kivétel nélkül, egy jó szót se tudok mondai az itthon forgatott részekre, bár jobbak mint az eleje, azaz kb. nem 0/10, hanem 0,2/10. :D
A sorozat egésze kap egy 3/10-et, bár nem tudom elképzelni milyen lehet egy 1-es…

Amúgy a sorozatnál, csak a 2005-ös film rosszabb.

winnie - 2008. 09. 11. 17:21

“winnie most komolyan ezt megnézted és Heroes-t nem?”

én is pontosan ezt írtam le, hogy a heroes magasabb osztályzatot kapna, mint ez, de mégis ezt néztem meg. ez van. indokoltam:)

de a PKJ a bionic womanhez képest még mindig isteni:)

_ - 2008. 09. 11. 19:50

Csak a Digitv-s AXN-en nem lesz, ott lement már szinkron és felirat nélkül…

Scoo - 2008. 09. 12. 09:41

Ez a pilot szenvedés volt. Ennél jóval többet vártam. Ritkán fordul velem elő, de bizony bele bele aludtam a filmbe. Azért még adok neki esélyt, hátha…

anoyinguncle - 2011. 09. 27. 19:48

Ez a sorozat valóban szenvedés volt.

Sorozatot ítélni csak az első három rész után szoktam.
És mivel a harmadik rész az előzőekhez képest hihetetlen javulást jelentett a színészek játékában, reménykedtem, hogy ez folytatódni fog.

NEM TÖRTÉNT. Az egész egy borzalom.

Ellenpélda a Sanctuary, amely ugyancsak nagyon bénán kezdett (ott azért jók a színészek), de folyamatosan emelte a színvonalat és igencsak nézhető lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz