login |

Alapfogalmak: reset

2008. 10. 10. 12:12 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: fogalmak

Ha már volt szó a reboot-ról, akkor említsük meg nagyon röviden a reset-et. Míg a reboot csak enyhe újragondolást, más irányból történő nekifutást, ismétlést jelent, vagyis változatlan kontinuumot, addig a reset esetén a sorozatokban (képregényekben, filmsorozatokban, könyvciklusokban) egy/pár/sok múltbéli eseményt eltörölnek, meg nem történtté tesznek. Ha sorozatokra gondolunk ez lehet valami fontos esemény, pár rész, egy évad, sőt, mint a példa is mutatja, akár egy teljes sorozat is.

Természetesen a reset-tel kapcsolatban a Tabula Rasa leírása az ajánlott olvasmány, írtam is anno a Dallas-nál, hogy mekkora durva, hogy egy teljes évadnyi cselekményt hirtelen egy tollvonással annullálnak. Ezt persze sokan skandallumnak tarthatják (és jogosan félhetnek, hogy az ő sorozatukkal is megtörténik), de én óvatosan inkább azt mondom, hogy ez akkora sokk szokott lenni, amire még évekkel később is emlékszik az ember és a belőle esetlegesen kiváltott negatív érzelmek ellenére (ld. még hülyének nézés) is az juthat az eszébe, hogy “bazz, ez ám a durvulás, nem semmi, mi vaaaan?“.

Természetesen a reset leginkább a fantasztikus sorozatokat fenyegetheti – a Heroes-nál mindig is nagyon neccesnek tartottam Hiro képességét, miszerint az időutazással bármikor meg nem történtté tehet valami nem kívánt eseményt (az írók ezért a Charlie-sztorival le is gyengítették szándékosan ezt a képességét és a 3. évad elején is utaltak rá, hogy nem fogja használni), mint ahogy a Lost vagy (hasamra csapok, nem nézem őket, de műfajba vág) a Stargate vagy a Battlestar Galactica is tudna olyanokat húzni, amit a sorozat mitológiáján belül simán meg tudnának magyarázni.

Kevésbé magyarázható, de a sorozatfinálé volta miatt elfogadható volt a St. Elsewhere húzása, amivel megteremtették a Tommy Westphall-univerzumot, hiszen az egész sorozat csak egy autista gyerek képzeletében játszódott.

8 hozzászólás Ne habozz!

Seeley Booth - 2008. 10. 10. 13:39

Nekem a reset hiteltelenné teszi az egészet, utána nem tudnám komolyan venni, mert benne van a pakliban hogy akár meg nem történté tehetik az írok, ha úgy akarják, minek izguljaK?

Ugyanez SPOILER pl. a PB-ben..kinyírták Saraht aztán néző nyomásra visszahozzák és megmagyarázzák, miért? Mert megtehetik, ezután már egy halál sem érint meg, remélem Whistler és Kellerman kéz a kézben visszatér :D

Pá Dee - 2008. 10. 10. 14:17

Képregényeknél ezt Retconnak hívják, bár ilyenkor valami magyarázat is van hozzá, hogy valójában mi történt, a nagy többségében rosszul sül el.

Pá Dee - 2008. 10. 10. 14:19

Tökéletes példa erre az utóbbi évek legnagyobb, legpofátlanabb és legroszabb retconja az Amazing Spider-Man két története, az One More Day és a Brand New Day, a sorozat abszolút mélypontja minden szempontból.

kacsababa - 2008. 10. 10. 15:56

Hm, mondjuk eddig ezt nem tudtam, hogy két külön fogalomként van kezelve (reboot, reset), megint okosabb lettem. :)

numberone - 2008. 10. 10. 16:44

a Lost ebből a szempontból erősen veszélyeztetett, de adja az ég h nem kerül ilyenre sor

Savemylife - 2008. 10. 10. 16:51

Egyetlen amire emlékszem az az Egy rém rendes család resetje, mikor peggy és marci terhességét tették semmissé

kla - 2008. 10. 10. 17:23

“mint ahogy a Lost vagy(…)a Battlestar Galactica”

Azért kétlem, hogy egy olyan high concept sorozat esetében, mint ezek, meglépnének egy ilyet. Az más dolog, ha egy kisebb eseményről, vagy valamilyen mitológiai tényről feledkeznek el (a cylonok és az ő tervük ugye…), vagy úgy írják a történetet, hogy korábbi események lényegtelenek legyenek, de nem hinném, hogy megcsinálnák, hogy “ja igazából a heccs csak Locke álma volt”. Lehet, hogy ki tudnának találni valami olyat, hogy elfogadható, de azért ennél többre tartom az írókat.

Dohi - 2008. 10. 10. 19:16

peggy terhessege irl is semmisse valt, valszeg azert.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz