login |

CSI: kezdett a 9. évad – írta dzsiaj

2008. 10. 12. 13:30 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika, merre tovább,

Az előző évadban úgy tűnik, néhány nyomozós sorozat egy-egy kulcsszereplő látszólagos vagy valódi kinyírásával próbálta megtartani nézőit, nehogy azok véletlenül elfeledjék a nyáron kedvenceiket. Ez az a cliffhanger-típus, amit már kismilliószor elkoptattak, mégis mindig fel lehet vele kelteni az egyszeri néző érdeklődését. Beállt hát a sorba a CSI is, melynek egyik főszereplője került igen ramaty helyzetbe… és akkor még finom voltam.

A hardcore-rajongók előtt már nyáron sem volt titok a „függő játszma” lezárása, egyszeri kocanézők vagy friss rajongók kedvéért viszont itt most ennél többet nem mondok, majd csak a tovább után.


Bizony, szegény Warrick beadta a kulcsot, persze 8 évad után érthető, ha valaki menni akar, de további karrierjét illetően nem szövögetek rózsaszín leányálmokat. És ha már itt tartunk, lassan George Eads is mehetne. Tudom, tudom hölgyeim…olyan cukiiiii, csak sajnos nem egy színészóriás, szvsz. Azok a fintorok, amiket Grissom beszéde alatt sírás címen levágott… Egyből a szánalmas szó jutott eszembe, pedig nem újkeletű a dolog, emlékezzünk csak vissza a tavaly William Friedkin által rendezett epizódra, mikor Nick Stokes a kukába hajítja Warrick gyógyszereit. Na, az a jelenet biztos, hogy ütősre lett tervezve, de én személy szerint kifordultam a fotelből a röhögéstől. Persze, mindezek szubjektív dolgok, ha valaki szerint Eads Tom Hanks és Al Pacino egyszerre, én azt is elfogadom.

Előjött viszont a nem-karakterizálós nyomozósok lépfenéje: oké, az egyik főszereplője meghalt. Na és? Mi az, amit a Dourdan által alakított karakterről tudtunk? Szerencsejáték-függő volt, feleségétől elvált, nagyanyja meghalt, illetve, ahogy most kiderült, volt egy fia is. Mindezt 8 évad alatt. Vaó! És ezek után azt szeretnék a készítők, hogy sírjak együtt Grissommal és a többiekkel? Ha nem karakterizálunk, akkor ne is tegyük, ergó nem kell a temetés, a sírások, stb. Ha nyavalygást akarok nézni, ott a konkurencia az ABC-n ugyebár.

És mindezen negatívumok után, hölgyeim és uraim, ki kell jelentsem, ez nem a kontra kritika. Mert mindezen felsorolt negatívumok az egész sorozat hibái és nem az adott részé, amely teljesen jóra sikeredett, egyértelműen a bátyóé a legjobb nyitány a családból, a két öcsikének sajnos nem jött össze ez a teljesítmény (Miami, New York).

Persze azért hülyeségek itt is voltak: Nick eltalál a vérnyomok alapján a földön fekvő McKeenhez, de Brass nem. Milyen igaz, ő csak szimpla rendőr, tehát hülye, neki használnia kell a helikopteres segítséget. És hát az a lövés… Most komolyan, tegye fel a kezét, aki elhitte, hogy Nick tényleg lepuffantotta a tettest. Bármilyen durvulások is szoktak azért lenni ebben a sorozatban, mindig tudják, hol a határ (oké, a Gyilkos elmék bevállalta anno, de az más tészta).

Viszont legalább nem egy ragtapasz alapján jutnak el a tetteshez, mint egyes „más” sorozatokban. Sőt, még viszonylag korrekt kis bizonyítékokat is össze tudtak hozni, az „ujjpercvagymiahalál”-lenyomat például frankó ötlet, simán eszembe se jutott, és ezek szerint Warrick naponta mossa a kocsiját, mert az ablak ezen kívül olyan tiszta volt, mintha a helyi Joli néni minden nap megtakarítgatná szabadidejében. A golyóról vett részleges ujjlenyomatnál azért kicsit húztam a szám, de egye fene, hiszen a következtetések végig logikusak voltak. Ugyan miért hagyná ott Pritchard pont azt a fegyvert, amit ő foglalt le, illetve annak kiderítése, hogy McKeen nem hallhatta az „ál-lövéseket” a zene miatt.

Az a McKeen, akihez már most simán társítom a hét idézetét: „I didn’t have the heart to fire him.” És ahogy bement Brass-hez azzal a „lelkiismeret-furdalással”: simán hozzá voltak köthetők az adott rész legjobb jelenetei, és ez azért gáz, mert szomorkodni kéne, és nem szurkolni a főgenyónak, de ahogy említettem:ennyit tesz, ha nincs karakterizáció. Iszonyatosan jó színésznek kell lenned ahhoz, hogy így is ki tudj emelkedni és sajnáljanak téged a nézők, de ahogy ez Sara Sidle-nek sem jött össze, úgy Önnek sem, kedves Mr. Brown. Nyugodjék békében. Az ítélet: 6/10 és lehet dobni a köveket.

14 hozzászólás Ne habozz!

Rossy - 2008. 10. 12. 14:31

A köveket nem dobom. :)
Azt írod, hogy mi, a nézők keveset tudunk Warrick karakteréről, hogy “megsirassuk”. Mi nézők, talán…
Nézzük a sztori szempontjából is a dolgokat. Furcsa lenne, hogy a csapattársak csak úgy “átlépnének” társuk halála fölött. X éve együtt dolgoztak, barátok voltak, stb… Ezért én nem éreztem túlzásnak a “sírást” és a “temetést”.

mittom - 2008. 10. 12. 15:29

Lehet, hogy azért volt, mert most nyáron daráltam végig a 8 évadot, de… engem sikerült megrázniuk. Oké, talán nem az utánozhatatlanul brilliáns mimikának köszönhetően, de valahogy mégis, az összkép elérte ezt a hatást. Mondjuk szerintem bármelyikük meghalhatott volna, ugyanígy lennék vele. Nyilván nem csak a minőség, hanem a mennyiség is belejátszik, mégiscsak 8 évad… De összességében tetszett, ez a lényeg.
Egyébként azt is tudjuk, hogy Warrick gyönyörűen zongorázott. :)

Lord "Dwimorberg" Picard - 2008. 10. 12. 17:07

Nos igen, egyetértek Rossy-val. Warrick elég régen tagja volt a csapatnak, jól ismerték egymást, mégha nem is voltunk az elmúlt 8 évben mindennek a tanúi (pl. azt se láttuk konkrétan, hogy Grissom és Sara összejött, mégis lehetett érezni, hogy ők egy ideje együtt vannak már). A három sorozat közül persze a CSI a kedvenc sorozatom. Nem csak a szimpatikus karakterek, de az érdekes ügyek s sokkal hitelesebb nyomozati technikák miatt. Jó, lehet hogy nem Eads a legerősebb színész közöttük, de így legalább nem is mesterkélt játékot látunk tőle (egyébként pedig Tarantino duplájában nagyot alakított). Warrick-ot jól kivéreztették, ezt mondjuk elég durvának találtam, de tényleg össze volt zuhanva az elmúlt évadban, kicsúszott a lába alól a talaj s csúnyán ráfizetett. Amin még meglepődtem, hogy rögtön elkapták McKeen-t, úgy gondoltam, hogy majd Gil a távozása előtt leplezi le s a vegasi rendőrséget elárasztó korrupció miatt megy el. Mondjuk a későbbiekben még simán lehetnek s nyílván lesznek is rázós ügyek, ha Grissom lelép. Azt hiszem ennyit akartam írni :) Ja, még valami, Warrick-hoz: ahogy a NY-ban Mac és Stella, úgy Vegasban Warrick és Catherine között lehetett érezni, hogy van valami a levegőben (jó példa erre a 6×01, amikor Cath-et eléggé zavarja, hogy Warrick megnősült). Ugyebár a legtöbb sorozatban a szezonzáró és új évad között eltelő idő a sorozat idejében is eltelik, vagyis ha nem lesz még mély a Warrick halála miatti döbbenet a 9×02-ben az szerintem azért lesz, mert majd ugranak pár hónapot. Szép teljesítmény volt a producerektől, hogy 8 évig együtt tartották a csapatot, nem tudom, hogy fog bevállni pl. Fishbourne, de szerintem megfontolandó lenne, ha egy 10. évaddal azért lezárnák a szériát, 1-2 karaktert kiszórnának a kis tesókhoz, vagy új városban, újabb spinoff-ot készítenének velük, biztos vagyok benne, hogy nagy nézettsége lesz még a 10. évben is, de tudni kell nemet mondani.

Dark Wolf - 2008. 10. 12. 19:02

“de tudni kell nemet mondani”

No offense, de ez nagyon naiv elképzelés. Sajnos.

GGris - 2008. 10. 12. 20:58

szerintem is teljesen rendben volt ez a szezonnyitó, hozta a formát, bár én csak a miami-halálos sztorit tekintettem meg, annál velóben jobb volt..egyébként akármit mondanak, Warrick távozásában tuti benne voltak Dourdan egyre zűrösebb drogügyei…egyébként meg én azt mondom nekem az eredeti CSI összes karaktere szerethető, jó Sarával nem voltam kibékülve de végül őis lépett, viszont Grissomért kár lesz..egyértelműen Petersen alakít legnagyobbat a sorozatban, és bár nem úgy húzza egyedül a hátán az egész szériát gyakorlatilag mint Caruso, azért nagyon hiányozni fog…(egyébként Lord, a NY-ban azt olvastam h Lindsey és Danny-szál lesz, ráadásul gyerekkel megspékelve)

Lord "Dwimorberg" Picard - 2008. 10. 12. 22:36

GGris! Te nézed az AXN-en/Viasat-on a CSI:NY-ot? Csak mert SPOILER ON Ott már egész konkrét dolgok vannak Danny-éknél SPOILER END

Igen, Dourdan való életbeli zűrös viselkedése is valószínűleg beindított valamit az írók, producereknél, de azért sajnálom, hogy lelépett, főleg így. Sara-t mindig is kedveltem, mert egy részt egy kicsit olyan, mint Grissom, munkamániás :) Más részt pedig én is egy kicsit olyan vagyok, mint ő, csak férfi kiadásban, távolságtartó, befelé forduló, munkamániás :D Nekem is messze Griss azonban a kedvencem, s bár 1-2 évadot eredeti nyelven is nyomon követtem, Forgách Péter hangjával sokkal szimpatikusabb Petersen is :) Ugyebár nem csak színészként, de executive producer-ként is sokat tett és tesz a továbbiakban a CSI-iért, kiváncsi vagyok, a 200. részben Friedkin rendezésében mi lesz majd, Griss és Sara tuti benne lesznek szerintem.

Igazad van Dark Wolf, persze, tudom hogy amíg ilyen nézettségi adatokat szállít, műsoron lesz a széria, csak félek, hogy arra a sorsra jut, mint a Vészhelyzet, kicserélődik az egész csapat. Már pedig az ER a 11-12. évad óta nálam nem játszik, az unszimpatikus szereplőknek hála. Bízok abban tehát, hogyha a készítők úgy érzik, akkor fejezik be a sorozatot, amikor még nézett s nem majd egy évad közepén, csonka epizód-számmal. Most még itt lesz Cath, Nick, Greg, Robbins doki, Brass, Archie, Hodges, Wendy. Amíg legalább öten maradnak közülük állandó szereplők, gond nem lehet. Sara helyetteséhez sokat nem tudok szólni, nem ismerem a színésznőt, de remélem Laurence Fishbourne-nek jó karaktert írtak. Én mindenesetre amíg műsoron lesz, elkötelezett híve leszek a CSI-nek és a CSI:NY-oknak (nem szeretnék senkit se megbántani, de a CSI: Horacio-t képtelen vagyok nézni :D).

SzilviBarack - 2008. 10. 13. 10:43

Igen, Eads Gyurika nagyon ödorébl. Én sem a színészi képességeit használnám.

GGris - 2008. 10. 13. 13:28

nem egyébként nem nézem a NY-t az axn-en bár ha jól tom ott már a 4. évad megy(?). nemtom nekem Taylor nyomozó (vagy helyszínelő vagy wtf?) csapata nem annyira szimpi, Sinise-t se csípem annyira, bár Horác megmondta, hogy “Mac jó ember” :D NY-t addig néztem a nyáron míg nem volt se CSI, se Miami..mondjuk a végére kezdtem egészen megszeretni karaktereket, de ha van más is inkább azt nézem. egyébként az mex fix, hogy 10-11 évad után már nem sok eredeti szereplő fog maradni, de sztem akkormár inkább fejezzék be, mert ahogy mondod Lord az ER-hez hasonlóan nem kéne eztis elidegeníteni az “őshelyszínelősöktől” :) bár kitudja, lehet úgygondolják h Fishburne elhúzza a sorozatot még vagy 5-6 évadon keresztül..

Koga - 2008. 10. 13. 21:07

Számomra, ez egy közömbös rész volt. Nem volt rossz, csak Warrick sosem volt a kedvencem, így a távozását se tudtam sajnálni. Ez a rész jó volt búcsúnak, de remélem nem fogunk a továbbiakban sokat sírni utána. Sarah jobban hiányzott, mikor elment. Én elősször meg sem ismertem, mikor megjelent Grissom irodájában. :)

Cinzina - 2008. 10. 15. 10:11

Engem mellbevágott. Nem vagyok sem Dourdan, sem az általa alakított karakter híve, de azért nekem könnyeket csalt a szemembe a beszéd és a temetés, az pedig, hogy Grissom karjaiban halt meg, meglepően döbbenetes volt (arra számítottam hogy Nick találja meg). Lehet csak én vagyok érzékeny az ilyen dolgokra… :) Viszont az is igaz, hogy a Miami egyáltalán nem szólt ekkorát, de talán csak azért, mert majdnem mindenki tudta hogy a nagy Horác halhatatlan :)

uTomi - 2008. 10. 21. 14:23

Érdekes dolog ez mert bár valóban nem karakterizáló a sorozat attól még nálam ütött Warrick halála, bizony könnyeket csalt a szemembe végig az egész rész, bár lehet, hogy csak én vagyok túl fogékony erre de spec. egyáltalán nem támadt kedvem röhögni a rész alatt. Ráadásul nem tudom mit vártál vendégb., hogy ne legyen temetés amikor 8 éve már együtt vannak és gyakorlatilag egy család. Az mennyivel jobb lett volna már ha nem lett volna semmi csak konstatálják a halálát. :(

hijacker - 2009. 01. 16. 15:30

Nekem pont az tetszett a helyszínelőkben hogy nem az érdektelen szereplők lelki nyomoráról szólt -legalábbis még az elején- hanem a bűnesetekről, látványról, ötletekről. Aztán amikor elkezdték ezeket a tipródásokat, akkor hagytam abba a nézését, mert már a helyszínelés kezdet háttérbe szorulni, egyre több volt a nyavalygás… Most viszont Morfeus megjelenésével kíváncsivá tettek, mert már kb az eredeti szereplők lassan 50% kipotyog a sorozatból, szóval lehet hogy egy teljes vérfrissítésen esik át a sorozat? Én ezt remélem. Hogy megint valami olyan legyen mint a régi szép időkben…

Vanit - 2009. 02. 27. 02:21

Nagyon kíváncsi leszek Morpheus féle CSI-re, bár számomra Horatio az Isten! :)

kannaanna - 2009. 04. 10. 15:52

egyetértek nem kell összetörni… de azért mégis csak az egyik főszereplő akit imádtam én személy szerint…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz