login |

Sarah Connor következő (2×07) krónikája

2008. 10. 23. 15:39 - Írta: human

27 hozzászólás | kategória: kritika, video,

És mintha most megint egy hét szünet következne, hogy aztán a novemberi sweeps-re belehúzzanak az akcióba. És az a helyzet, hogy bizony bele is kell húzniuk.

Bár egyes vélemények szerint a mostani részekben ismét jó kis első évados hangulat van, de szerintem meg pont ez unalmas. Néha belefér egy kis karakterépítés, de azért az eheti részt szinte végig untam. Sőt, folyamatosan egyre unalmasabbak a részek, pedig az első három baromi jó volt ebből az évadból. Na jó, a “baromi” kicsit erős szó, de teljesen korrekt akciósorozatnak bizonyult, erre most megint az első évad szokásos unalmas epizódjai sorakoznak más köntösben.

Amúgy teljesen fura nekem, hogy mennyire epizódikus ez az egész, hiába van a nagy storyline. De tényleg, tökre lecsökkentik és nem használják a szereplőket, egy, esetleg két szálat mozgatnak csak igazán egy részben. Gondoljunk csak a Cameron mászkálására: John kereste, és ennyi. Ez volt 45 perc kvázi, teljesen epizódikusan. Szinte mindig van egy aktuális probléma, amit a rész végére megoldanak, ha tudnak, és ennyi. Így teljesen furcsán szerializált ez a sorozat, de mivel Terminátor, én nézem tovább természetesen. Amúgy az évad kezdésről meg általánosan itt dumáltunk a Sarah Connor Chronicles-ről. Az a nagy poszt.

És akkor végül a következő rész előzetese.

27 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2008. 10. 23. 15:50

epizodikusság: remek észrevétel, én is akartam mondani.

érdekes is, hogy ez a rész a produkciós sorrendben a 8., míg 2 hét múlva a hatodik jön, így nekem is az jutott eszembe, hogy simán felcserélhetőek, s ha van nagy szál, akkor az 1 jelenet, amit át tudnak rakni.

lehet, hogy ez lesz a túlélés záloga és nem is biztos, hogy baj ez, csak én sem arra számítottam, hogy a “na, mi legyen a köv. részben?” kérdésre az írók azt a választ adják, hogy az a-sztoriban johnnak vesszen el a bűgócsigája és azt keresse 2 másik szereplővel, a b-sztoriban meg anyu találkozzon egy betörővel, akinek a minisztorijába beleírják a többi állandó arcot.

Desmond Wallace - 2008. 10. 23. 15:54

Szerintem is elég unalmas. Az első rész tetszett. A 2. rész volt számomra eddig az évad mélypntja. A többi epizód meg úgy elmegy, ha nem Terminator lenne, nagy valószínűséggel már nem nézném.

Butyokanime - 2008. 10. 23. 16:11

Lehet tul nagy rajongó vagyok, de szerintem nincs ezzel gond. A következő rész jónak ígérkezik. Akkor most megint lesz egy hét pihi? Nem ugy volt hogy a pb pihen és a TSCC megy? Vagy most a csere miatt van így?

Deino - 2008. 10. 23. 16:23

Remélem az évad hátralevő része jobb nézettséget hoz a FOXnak, és lesz harmadik évad is TSCCből…

ampervadasz - 2008. 10. 23. 16:29

Nekem semmi problémám nincs vele, még mindig bejön, és a második évadra még jobb is lett.

Malen - 2008. 10. 23. 16:31

Én valami rendes átívelő szálat hiányolok belőle. Nem azt mondom, hogy az egész rész arra épüljön, hogy “még mindig a Törököt keressük”, vagy ilyesmi, de abba a 42 percbe úgy 10 percnyi főszál igazán elférne. Valahogy engem az epizodikus sorozatjelleg nem is tud megfogni annyira, és én is úgy vagyok vele, ha nem Terminator lenne, és nem Summer játszana benne, nem is nézném már. Az előző részben is ez a cicaharc elég semmitmondó volt, amolyan “ezt meg mi a frászért rakták bele?” érzésem volt, míg néztem.

Talán a 7. rész már érdekesebb is lesz…

Sefi - 2008. 10. 23. 17:01

Nekem bejött az utolsó rész. Tény hogy nem volt sok akció, hanem inkább a karakterek lelkivilágát mutatta: robotnak mennyire nehéz embernek lenni, JOhnnak mennyire szar gyerekkora van, és sosincs biztonságban meg ezek.

kaito - 2008. 10. 23. 17:21

én se untam annyira. csaj írta és rendezte az epizódot, lehet ettől lett kicsit érzelgősebb a kelleténél.
dorian harwood jó karakter, remélem visszatérő lesz. a catfight tényleg szerintem is felesleges volt, ráadásul tök bénára sikeredett (pedig mondták hogy de jó lesz, egy napig forgatták, stb).

Pocok - 2008. 10. 23. 17:23

Nekem is teljesen bejön. A legutolsó rész ráadásul nagyon tetszett. Én örülök ennek, lehet valakinek nem jön be, de nekem nagyon is. Pedig nem voltam nagy terminator rajongó, mert kb első részt nem is láttam, de ez a sorozat megfogott.

JBG - 2008. 10. 23. 17:33

Ha, én is pont ezen agyaltam a legutóbbi rész alatt, hogy teljesen epizodikus benyomását kelti a második évad. Ettől függetlenül engem a hangulat megvesz, illetve majd’ minden részben van egy-egy annyira maximálisan eltalált jelenet, amitől padlót fogok, és az esetleges blődlik felett szemet hunyok.

muhaddib - 2008. 10. 23. 18:37

A legnagyobb csalódás. Az első évad se volt túl nagy szám, pedig igazán vártam. De a másodikat már az elején elkaszáltam. Egyszerűen érdektelenné vált. Unalmas. Így is sok sorozatot nézek, egy unalmas nem fér bele. Ez van.

m76 - 2008. 10. 23. 19:16

Érdekes, nekem pont a leírtak miatt tetszik a sorozat. Ha vérbeli akciósorozatot várnék biztos azt mondanám rá, hogy unalmas. És a 2. évad jobban tetszik mint az első. Jó persze nem az év sorozata az igaz. A karakterépítős részek a jók. Az aktuális rész pont a savannás szál miatt jött be, egyszerre ijesztő meg feelgood. Nem tudom másképp kifezeni azt, amikor egy gép próbál érzelmeket utánozni.

Butyokanime - 2008. 10. 23. 21:10

Egyszóval “kurv@ajó” :D

leeadama - 2008. 10. 23. 21:48

Kizárólag Dezsi kérésére:
-sztem is q… jó. Kicsit néha vergődnek.. de belefér 9/10

CainKellye - 2008. 10. 23. 22:54

Nekem is nagyon bejön, mindennel együtt. Ha több lenne az akció, akkor az nyomná le az egészet gagyi szintre. Én szeretem a drámázást, és itt tényleg annyi különleges karakter/élethelyzet van, amit vétek lenne nem körüljárni picit.
Speciel nekem a T2:Judgement Day rendezői változata is azért tetszett jobban, mert abban benne van pár ilyen “gondoljunk csak jobban bele” jelenet, ami a mozis verzióból kimaradt.

vargatom - 2008. 10. 23. 23:38

Szerintem sokaknak az a baja, hogy a T2-re mint etalon akciófilmre emlékeznek, és ezt várták a sorozattól is. Csak hát itt 22×45 percre összesen nem jut annyi idő és pénz, mint 1×120 percre akkor; és hiába lehet ma ekkora büdzséből hozni a lassan 20 éves T1000 CG effekteket, ha közben se autórobbantásban, se forgatókönyvírásban nem volt sok százszoros a technológiai fejlődés. Az egy napig forgatott bunyóban pl. az a durva, hogy egy egész részre hét-nyolc nap jut – tehát az a két perc elvitte az erre szánt pénz és idő jó 15%-át! Képzelhetitek hogy mibe fájhat egy még összetettebb koreográfiájú és veszélyesebb jelenet…

Azt meg mindenki elfelejtette a jelek szerint, hogy James Cameron a két filmben a scifi vonalat is nagyon jól nyomta, pl. Dick alap novellái (Impostor, Second Variety) óta sztem ő tett hozzá a legtöbbet az emberszabású robotok háborús témájához. Ráadásul szép logikusan járja körül a kérdést, pl. hogy a gumibőr nem lehet elég meggyőző, ha emberek közé kell feltűnés nélkül vegyülni, vagy milyen emberi viselkedés foghat ki a gép felfogásán. Ironikus módon pont ezt a vonalat adta fel Arnold szerepeltetésével (eredetileg Lance Henriksen lett volna a robot), és mégis ettől lett átütő siker a film.

És bizony benne volt az emberi dráma is mindkét részben, meg a kis filozofálgatás hogy mondjuk John Connor eleve jó vezér volt és különleges ember – vagy ő is csak egy átlagember, de mert megmondták hogy messiás lesz, ezért belenőtt a szerepébe?

Sztem a sorozat készítői okos és jó irányt választottak azzal, hogy üres akciós utánzás helyett szépen elővették és átgondolták ezeket a felvetéseket, amikben egy csomó potenciál volt, de Cameron a filmes keretek (90-120 perc) és a sok akció miatt nem vesézte ki őket. Nagyon is pontosan követik szinte mindig az eredeti filmeket, de nem csak másolják, hanem igyekeznek érdemben hozzátenni.
Ott van mondjuk az időutazás, ami mostanra állandóan alkalmazott fegyver lett a sorozatban. Visszajön egy hírnök, aki meghal ugyan de előtte rávezeti Connorékat a pszichiáterre, akit követve valószínűleg eljutnak újra a Turkhoz (a többi nyomot eltűntette Weaver). Erre Skynet visszaküldi a csajrobotot, hogy lezárja ezt az szálat; ráadásnak már önmegsemmisítő a chip, hogy se átállítani, se “kihallgatni” ne lehessen a katonákat – csapás, ellencsapás. És a jelen meg a jövő is oda-vissza kölcsönhatnak egymással, sztem ez egy tök jó ötlet.
Meg Cameron figurája is jó ötlet, még ha nem Summer Glau játszaná, akkor is érdekes, hogy előveszik az eredeti koncepciót az elvegyülésről és igyekeznek körbejárni a következményeit.

Csak, és itt jön be megint a tévés vonal, túl gyorsan kell dolgozni és nem érnek rá elég alaposan letisztítani a forgatókönyveket. Sokszor kínjukban előszedik az amerikai sorozatos sablonokat, meg kénytelenek elvetni a túl ambíciózus megoldásokat. Bár megmondom őszintén, engem jól elszórakoztattak a gimis részekkel is, de megértem azokat akik a hajukat tépik, hogy mit merészelnek csinálni a szent Terminatorral… :)
És persze akit inkább az akció fogott meg, aminek Cameron vitathatatlanul nagymestere, az meg aztán érthetően végigunatkozza ezeket a részeket, akárcsak a BSG-ben azokat amiben nem lőnek (vagy dugnak robottal :) hanem politikán meg moralitáson meg egzisztencián rinyálnak a szereplők. Meg azért lássuk be, a BSG-ben se mindig sikerül jól elkapni ezeket a témákat. Ja, és ellenben ha ott akcióznak, az többnyire CG űr-ramazuri és azt olcsóbb ma látványosra megcsinálni; amikor Starbuckék géppisztolyoznak meg rohangálnak, az viszont ugyanúgy TV sorozat szintű, mint a TSCC-ben.

Egyébként ez az egész érdekes kérdéseket vet fel a Star Wars TV sorozat kapcsán is – a Clone Warson ugyanis látszik a tudatos spórolás, tehát várhatóan az élőszereplős sem fog látványban és akcióban közelíteni a mozifilmekhez. És bár ott is lehet színvonalasan körbejárni a két trilógia felvetéseit, de így a Terminatorra adott reakciókat elnézve azt se fogja sok ember értékelni, még ha tök jó sztorikat találnak is ki az írók.

Szóval én azt gondolom, hogy igenis vannak pozitívumai a sorozatnak, és ha nem Terminatornak hívnák, talán jobb lenne a megítélése is – viszont akkor még kevesebben foglalkoznának vele. Így aztán lehet hogy saját csapdájába dől a végén, bár így hogy 22 részes lesz és talán kikerül a hétfői adásidejéből, talán még visszanyerhet nézőket. Rajongói mindenesetre már vannak, kampányoltak is érte, és ha a T4 nem lesz hatalmas bukta, akkor talán megtartják csak azért is, hogy szem előtt maradjon a franchise a T5-ig…

Human Insect - 2008. 10. 24. 03:51

de miért a másik véglet vagyunk rögtön akik szerint ez unalmas? Azért a BSG amikor nem akciózik sokkal komolyabb kérdéseket jár körbe kímélet nélkül, minst a TSCC bármikor. Nehogy már azt mond, hogy a Cameron bolyongós rész az igazi mélység? A kiképzőtáboros igen, bár az is kicsit unalmas volt már, de vicces, hogy pont az akció miatt pl, mert nem illett oda bele a kopasz.

Ennek ellenére egy drámába is kell a feszesség, és ez az ami nem megy az íróknak annyira jól mindig. És ezért érzem unalmasnak jó párszor a sorozatot, nem azért mert nem lőnek. (Ellenben az olyan poénok meg klafák, hogy mozdítsa el a fejét 2 centivel – csaj elmozdítja pont két centivel – tökéletes)

Necros - 2008. 10. 24. 05:54

Szerintem sem unalmas, bár azzal egyetértek, hogy lehetne ennél jobb is.

vargatom - 2008. 10. 24. 11:17

Persze, én se azt mondom hogy ez így tökéletes, csak hogy szerintem jó irányt vettek a sorozattal. Már csak sokkal jobban kéne csinálni :)

Egyébként meg nekem is pont az amnéziásrobotos résszel volt eddig talán a lgetöbb bajom, erre meglepetésemre kiderült hogy pont azt írta a BSG-s írók közül az egyik. Arra jutottam hogy biztos kicsit keveri a terminatort a cylonnal…

juhrobi - 2008. 10. 24. 11:29

Szerintem nagyon egyszerű a megoldás, hogy miért is nézzük annyian Terminator-rajongók és nem annyira rajongók, még akkor is, ha ESETLEG sz*r:

A T3-ban nagyjából lezárták a szálakat, kaptunk megoldást, Skynettel kapcsolatban is.

A sorozat készítői ezt rúgták fel azzal, hogy megmondták, más történetvonal, alternatív megoldás, nincs köze hozzá. A terminatorokban mindig is az volt a lényeg: mi lesz a Skynettel, és mi az ember-gép viszonya. Ha valami (könyv, film, sorozat, előadás, akrmi), viszonylag hitelesen, és minőségileg megfelelően (nem szuperjól) boncolgatja ezeket a kérdéseket, már csak azért is végig fogjuk nézni, hogy “na, akkor mutassátok, ti mit hoztok ki belőle a végén”.

Ez az én véleményem. Az, hogy fanyalgunk, meg sírunk amiatt, hogy mennyire nem illett bele a részbe ez, meg az, meg hogy nincs elég akció, vagy nem túl feszes a drámai rész, ez már csak a nagyon kifinomult, és minőségigényes kritikai érzékünket dicséri. :)

blabla - 2008. 10. 24. 14:11

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de nekem kezd rohadtul elegem lenni ebből a sorozatból. Figyelgetjük már néhány rész óta a jellemfejlődést. Hát fasza. Kár, hogy nem ezért kezdtem el nézni.

GK - 2008. 10. 24. 18:31

Szerintem a sorozat jó. Nem akciósorozat, nem is akarnám kategóriába sorolni. Olyan “terminátoros” :)

Nekem is a karakterépítős részek tetszenek. Szerintem nagyon jó szálakat hoztak be a 2. szezonra.

A T1000-es / Savannah / ex-FBI-os vonal is tetszik, kiváncsi vagyok, hogy merre megy majd tovább.

A másik oldalon Cameron – John kapcsolat is érdekes, várom már, hogy mikor derül ki több a múltjukról.

Ezek mellett szerintem Derek karaktere is jó: a veterán, keserű katona, aki egész életében harcolt és most visszajutott a paradicsomba. De mégsem pihenhet, hiszen itt is háborúznia kell. Kiváncsi leszek, hogy a BSG Razorból feltűnt csajjal milyen iránybe mennek el. Vajon átállt a SkyNet oldalára?

Az egyetlen, akivel nem vagyok kibékülve az Sarah. Kicsit úgy érzem, hogy inkább visszafogja Johnt és nem engedi kibontakozni. Mondjuk ez tipikus kamaszkori anya – fiú ellentét, jó lehet a történetvezetéshez.

Üdv,
GK

mcsabee - 2008. 10. 25. 07:29

Nekem is total bejovos a cucc :-). Ha csupa akcio lenne szvsz nem is neznem ^^. Nekem bejon, hogy probaljak boncolgatni a karakterek lelket. Foleg ez a csunyaneni terminator “meg akar tanulni anya lenni” jott be nagyon. Ahogy probalt tanulni, hasznalta a lehetosegeket, hogy jobban beilleszkedjen. Varom mikor nyilik ki John zsebeben a bugylibicska a sok herce-hurca miatt. Remelem lesz valami szep kis konfliktus kozte es az anyja kozott (mar volt egy parszor de ilyen 10 perces, szal az nem nem volt eleg :-D). Csak nem volt jovobenezos resz sajnos :C. Az a legizgibb :-D.

Dark Wolf - 2008. 10. 25. 13:55

Ez az a sorozat, ami tényleg lehetne jobb is és tudom, hogy nem a legminőségibb cucc, de egyszerűen szeretem nézni.

browncoat - 2008. 10. 25. 23:04

Dark Wolf, ott a pont. A szereplők, a zene és a hangulat miatt én biztos addig nézem, ameddig csak lesz… (írtam már, hogy játszódhatna akár egy töküres színpadon az egész, akkor is)

hunnenkoenig - 2008. 10. 26. 12:25

nekem nagyon bejott az utolso resz. Ezt nevezem dramanak. A terminatorbunyo meg fenomenalis volt. Telefonrol most korulmenyes lenne kifejteni, de a jelenet szerintem tokeletes volt.

Alex - 2008. 11. 05. 08:55

Érdekes, hogy össze-vissza cserélgetik a részeket…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz