login |

Pilot-mustra: Dead Set – 1×01

2008. 11. 02. 17:51 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ez mostanság az angol módi, hogy lezavarják a minisorozatot és másnap már jön is a DVD, korrekt. A Dead Set ugyanis egy 5 részes minisorozat, melyet 5 nap alatt adott le az E4 és a sorozatok között egy meglehetősen rétegműfajt képvisel, a horrorsorozatét, azon belül is a zombisorozatét. A sztori röviden: adott egy Big Brother-ház, a kiszavazás estéje, pár izguló házlakó, maximális hőfokon égő tévés stáb, s mindeközben zombik törnek a stúdióra, a városra, s talán az országra is. WTF???

DEAD SET – 1×01 – 5/10

A filmben két (és fél) szál indul el, egyrészt a házlakók életét és tanácstalanságát követhetjük, másrészt a tévések rémületét figyelhetjük meg. S épp ezen kettősség miatt az 1. rész tempója elég egyenetlen volt, lévén a kinti, tempós (rázkodó kézikamera ALERT!) történések szöges ellentétben álltak a bentlakók elég unalmas torzsalkodásaival, s ez utóbbiaknak hiába volt az a feladatuk, hogy felvázolják a konfliktusokat és a karaktereket, rám egyik játékos sem gyakorolt túl nagy hatást – aggódni nem is fogok egyelőre értük, ami azért egy horrorban nem túl pozitív vonás.

Nehéz a kritika írása, még nehezebb a pontozás, hiszen minik esetében a pilot nem nyom olyan sokat latban, s a Dead Set is igazából egy 225 perces, vagyis majd 4 órás filmként kezelhető, aminek az első 3/4 órájából kellene ítéletet mondani. Mivel ez botorság lenne, így nem ítélkezem, fogjuk rá, hogy közepes a kezdés, de abszolút érdekel a folytatás, mert az ember kíváncsi rá, hogy az 1. rész végi patthelyzet hova vezet.

Magam, hiába vagyok horrorrajongó, a zombi zsánerben nem túlságosan merültem el, valahogy bennem van, hogy a stílusban nehéz újat alkotni, s még Romero korai zsengéi sem gyakoroltak rám olyan hatást, mint az elvárható lett volna. A Dead Set is a klasszikus alapokra építkezik, bár az oldschool rajongóknak előre jelezném, hogy ezek a zombi futnak, nem csak csoszognak előre a friss hús reményében. (Az efféle filmekkel kapcsolatban egyébként mindig is arra voltam kíváncsi, hogy a karakterek ismerik-e a zombi-jelenséget vagy újdonság számukra minden? A Dead Set-ben eddig a ‘zombi’ szót nem mondták ki.)

Ami eladhatja a filmet (és elrettenthet sokakat), az az angolsága és persze a gore (vér, belek és tsai). Tudjuk, az angolok eléggé másképpen tálalják sorozataikat, mint a hollywood-i rezidensek, így a Dead Set is tipikus jellemzőkkel bír, viszont aki ismeri/szereti a Danny Boyle féle 28 nappal később-et, vagy annak folytatását, a 28 héttel később-et, az úgyis be fogja próbálni a mustra tárgyát, írhatok én bármit.

A nagy kérdés, hogy mennyire éri meg, mennyire kamatozik a végignézés? (Erre jók a kommentek.) Egyelőre csak az biztos, hogy az alapszituációt sikerült felvázolni, s mivel az ismert volt, ezért nem sok meglepetés éri a nézőt (ezért sem pontozom az egekbe), a nemulass nyilván csak most fog jönni. Remélhetőleg.

35 hozzászólás Ne habozz!

coss - 2008. 11. 02. 18:36

Én megnéztem a második részét is, számomra is közepes. De azért végignézem most már, a főszereplő csaj miatt :D

Human Insect - 2008. 11. 02. 18:42

brains

dreamland12 - 2008. 11. 02. 18:58

Én most fogom megnézni az 5. részt és arra jutottam:
Ez egy 28. nappal később előzmény amibe beleöltöttek a 78-as és szerintem máig isteni Holtak Hajnala filmet.
A Házba lévők butasága amit említettél nekem kifejezetten tetszik mert így nem érzem azt hogy bármelyikük is fontos lenne ő lenne itt a sztár
Hiszen annyi filmbe volt már hogy akkor “a Jani” megver mindenkit itt meg ilyen nincs:D

//Na jó a kis csaj de remélem őt megeszik végén//

Hullanak az emberek és ez a jó:D

Rendezés: szóval legalább reálisan van megcsinálva a hülye szőke liba az tényleg hülye szőke liba nem fogja megmenteni a világot, Producer pacák isteni :)

Szerintem elégé szigorú voltál az értékeléssel winnie.

Lehet inkább sorozatnak kéne felfogni mint filmnek annak túl hosszú és lapos sorozatnak viszon már más tészta?

Szvsz vagyok vele ,hogy aki nem látta még a holtak hajnalát vagy nem zombi fan hát annak 1 tucat 12 alapon ne is nézze meg inkább mert nem 1 világrengető alkotás.
Akinek viszont tetszett a 28. nappal később annak kötelező.

Én az első négy részre eddig 7.5/10

sixx - 2008. 11. 02. 19:05

én lelőttem a pilot után.

Dohi - 2008. 11. 02. 19:21

en meg a pilot kozben. a rangatozo kameratol egyebkent is hulyet kaptam. mintha anelkul nem letezhetne horrorfilm (vagy sorozat).

vgxuk - 2008. 11. 02. 19:24

Megnéztem az egészet.. Ok volt.. :))
Jaa és az E4 adta le, nem a channel4 és kb. 145 perces egyben, nem 4 órás ;)))

Pocok - 2008. 11. 02. 19:37

Nekem bejönnek a zombis filmek, nagy RE rajongó is vagyok (na nem a filmeké). Ráadásul nekem kifejezetten tetszenek az angol sorozatok.

Még az utolsó részt nem láttam, nálam a pilot min 7,5 et kapott.

Voltak részek amikor pl. kint üldöztek valakit, és akkor átkapcsolt a benti punnyadt életre… nekem ezek is nagyon tetszettek.

Meg, ahogy az emberek reagálnak a különböző helyzetekre az is érdekes… Amikor jött az új lakó, vagy amikor beragadtak a szobába…

Pocok - 2008. 11. 02. 19:40

És még annyit, hogy már az alapötlet is annyira érdekes, hogy muszáj megnézni.

Adäm - 2008. 11. 02. 20:11

“már az alapötlet is annyira érdekes”

Na igen! Elkezdtem olvasni a kritikát: “a sorozatok között egy meglehetősen rétegműfajt képvisel, a horrorsorozatát, azon belül is a zombisorozatát.” Na gondolom ebben még semmi különös nincs, zombisorozat ez lehet egy picit érdekes. Talán bepróbálom…
Na és erre jött: “ adott egy Big Brother-ház, a kiszavazás estéje, pár izguló házlakó, maximális hőfokon égő tévés stáb, s mindeközben zombik törnek a stúdióra, a városra, s talán az országra is.” Reakció kb: IDE VELE :D

derelye vágó - 2008. 11. 02. 20:42

olyan holtak hajnala feling nagyon jó

Solmyr - 2008. 11. 02. 20:42

pilotot megnéztem, ha lesz időm, majd talán befejezem, de nem tűnik nagy eresztésnek, inkább az alapötlet fogott meg engem is. Mondjuk azért kinn elég poén lehetett, mert pl. a Davina arc az valóban az angol Big Brother műsorvezetője és zombit csináltak belőle :D Stohl Bucit én is megnézném, ahogy élőhalott ámokfutásba kezd az RTL-stúdióban, úgy hogy egy fél máj lóg ki a szájából :D

Pocok - 2008. 11. 02. 21:05

Igen? Ez +1 pont :P

mANdY - 2008. 11. 02. 21:26

nekem eleve nem túl erős a gyomrom, de elkezdtem október 31-én este, tök egyedül nézni. ügyes kislány vagyok, na.
de az a baj, hogy már eljutottam odáig, hogy érdekel, mi lesz a főszereplő csajjal. majd ha lelkileg felkészültem, folytatom.
azért vannak benne nagy beszólások, pl. mikor állnak a tetőn, szőke csaj meg mond egy okosat. bár alig fogja valaki érteni, de szerintem érdemes egy hét idézete jelölésre.

dreamland12 - 2008. 11. 02. 21:52

Megnéztem az ucsó részt is hát
BLOOD and GOREEEE :D

Ahogy a producer hatott golemre az külön tetszett:D

8 ra feljavítom amit mondtam de aláhuzom hogy :

Akinek a pilot se tetszett !NE! is nézze tovább…

Moziba viszont olyan szívesen megnézném teli közönséggel ááá:D

Ucsó rész spoiler:D
Ja azt nem értettem hogy a kertbe hogy jutottak be a zombik amikor elvileg csak a folyosóról lehetett odajutni a lakrészen keresztül.

Producer halála meg röhej volt azt igazán kihagyhatták volna…

bz - 2008. 11. 02. 22:15

angoloknak van stílusuk van a sorozataikban/filmjeikben valami egyedi valamitől kimagasló. A brit színészeket is sokkal jobban bírom :) … persze ők azóta belekerültek a hollywoodi gépezetbe de hát ez így van rendjén:) Hajrá Anglia!

Evil - 2008. 11. 02. 22:16

En ledaraltam gyorsan es egeszen a vegeig nem is fodult meg a fejemben hogy itt bizony semmi kiemelkedo dolgot nem mutattak, viszont ez a megszokott angol sorozatos hangulat nagyon passzol egy zombi filmhez.
Ossessegeben nem bantam meg hogy lattam. 6ost nalam boven meger.

Human Insect - 2008. 11. 02. 22:22

ja, később csak félórások a részek

Andre - 2008. 11. 02. 22:32

Nah, egész jó véleményeket írtok róla, 28 days/weeks later, [REC], Romero filmek nálam bejövősek, bepróbálom ezt is :)

Tso - 2008. 11. 03. 00:03

Azt kell hogy mondjam nekem bejött, legalábbis abszolút nem bántam meg, hogy megnéztem. Aki szereti a zombis filmeket annak tetszeni fog, feltéve ha nincs baja a klasszikus, lassú zombiktól eltérő futó zombikkal ahogy azt már a post-ban Winnie is megemlítette. Számomra pozitívum volt az, hogy megmutattak minden belsőséget :).

SPOILER
dreamland12: Hát az én értelmezésem szerint a következő történt: Ugye legutoljára futott a producer, és ott a vasrácsos ajtót be akarta zárni, de nem tudta, ezért elkezdett futni a folyosóban (vagy legalábbis az irányába) de elkapták. A többi zombi pedig csak egyszerűen futottak az élők után.
Különben ahogy meghalt a producer az tényleg nevetséges volt… nem kellett volna bele, egyet értek.

Craig - 2008. 11. 03. 01:43

Csodalatos volt, annyira szeretnek egy teljes 22 reszes amerikai zombi sorozatot, mondjuk a showtime-tol. Oke, biztos nem lenne benne Davina, meg ilyen sotet humor, de a Dead Set-et egyszeruen imadtam, a Skins ota ez volt a legjobb dolog az angol teveben.
Koszonjuk E4! :)

kisby - 2008. 11. 03. 10:09

első rész után nálam 7/10 alapvetően teljesen jó volt, néhol kicsit vontatott, meg már felsejlenek az alapvető zombifilm klisék (négercsaj lába megharapva, majd jön ugyérzem a benttartsuk-netartsuk-megöljük erkölcsi dilemma). egyelőre még nézős stádiumban van.

Dexter Morgan - 2008. 11. 03. 12:39

Hihi nekem a kedvencem részem az volt amikor a főhősnő (mondjuk aki végignézi rájön hogy itten bizony nincsennek főhősők) végre bejut a BB ház belsejébe a többiek meg azt hiszik valmi próba vagy feladat lesz, a kissé kettyent lánnyal kapcsolatban. A reagálások nagyon faszák voltak, meg úgy általában a színészi munka. A producer csávó überf**fej, a buta csaj az is marha jó:) Na meg persze kellett egy meghatározhatatlan nemi indetítással bíró karakter is mint minden valóságshowba:)
Mondjuk a Gollam poén is bejött……
A film egyébként tényleg a 28 nappal később valamilyen kistestvérének tűnik. Nekem nagyon tetszett 7/10.

monti - 2008. 11. 03. 17:32

nagyon tetszett 7/10
az ötödik rész már-már über, ha egy-két rosszul sikerült új horror filmhez hasonlítom (példa: organizm, ami nagyon gány lett, semmi izgalom)
egy ültőhelyemben néztem végig vasárnap mind az öt részt, én is a kávéhordó csajszinak drukkoltam…
És igen, teljesen bele illik a 28 nappal később és a 28 héttel később szériába.

vöce - 2008. 11. 05. 20:53

Brrrr basszus elment a kedvem az élettől a végére, legalább lehetett volna valami kis pozitiv a végére mondjuk hogy épp arra jár a katonaság vagy valami ilyen hogy legalább valaki még életben van:D

dreamland12 - 2008. 11. 13. 21:53

vöce:
Akkor nézd meg a Shaun of dead et :D na azon lehet nevetni:)

Kacc - 2008. 11. 16. 17:04

Megnéztem egyben az összes részt. Kemény volt. Bár néhol túl sok volt már a belsőség, de összességében tetszett.

SPOILER
Elég letaglózó volt a happyend nélküli befejezés.

vöce - 2008. 11. 17. 20:14

dreamland:
Már láttam de jó az ötlet mindjárt elő is veszem hangulatjavítónak:D

Cyberdog - 2009. 04. 17. 01:28

Vöce! Volt benne happy end, a csaj bekerült a TV-be a végén.

Aidamn - 2009. 12. 27. 13:39

Szerintem jó poén. Megnéztem a pilotot. Kellemes meglepetés volt. Jó poén, hogy a Big brotherbe tették bele. Reality más szemszögből.

zolko74 - 2010. 12. 05. 18:34

Hello mindenki!

Jó rég nem írt már ide senki kommentet! Valszeg nem is fogja senki elolvasni az enyémet, de azért leírom, hátha! Tegnap este egyben néztem meg az egészet. Zombi-rajongó lévén nekem mind sztorira, mind látványra átjött a dolog! Romero bácsi kapkodhatja a bakancsot, mert szerintem ezzel a legutóbbi mozijával(Survival Of The…) igen lemaradóban van! Egyébként a főszereplő csaj nekem is bejön! :) Kicsit a Mentalista főnökcsajára hasonlít! Mindent összevetve a műfajon belül egy olyan 8/10-re értékelmém! Ami megtudja jelenleg überelni, az a jelenleg futó comic – adaptáció, a The Walking Dead! Ez viszi most nálam a pálmát 15/10-zel! :)

DICKtator - 2011. 04. 15. 12:36

A kezdés nekem kicsit csapongó volt, a helyszínek folyamatos váltogatása, meg a sok szereplő miatt el-elvesztettem a fonalat, és a káoszban rángathatták volna finomabban is a kamerát, mert így nem sok dolog látszott, viszont ezek a dolgok már az első rész vége felé rendbejöttek, és elkezdett letisztulni, hogy milyen szálakon fog folyni a történet.

Ami engem legjobban megfogott benne, az a sötét, folyamatosan borús idő, és az ezzel párhuzamosan szürkés képek, amik megadtak egyfajta igazán csontig hatolóan nyomasztó érzést, mely a folyamatos feszült figyelmet is kiváltotta – ami azt hiszem az ilyen típusú sorozatoknak a célja.

A futkározó zombikat én kevésbé szeretem, de a lendületesen kibontakozó történet itt tényleg indokolta a gyors lefolyású fertőzést, és a szélsebes élőhalottakat.

Ami miatt a legjobban tetszett az egész sztori, az egyrészt a kiemelkedő hősök hiánya – mindenki hétköznapi ember, nincsenek rambók, katonák, rendőrök, ex-kommandósok -, másrészt a lezártság, a felépített és elvarrt története a kis csapatnak. A záróképek szerintem zseniálisak, az egész zombi-apokalipszis műfaj esszenciáját ragadják meg.

Aki szereti a zombikat, és a rendkívül sötét hangulatot, annak szerintem bátran ajánlható.

Azon én is sokszor elgondolkozom, hogy vajon a szereplők hallottak-e már a zombikról vagy autodidakta élőhalott-szakértővé válnak-e. Annak például nem láttam magyarázatát, hogy hogyan jöttek rá arra, hogy a fejüket kell szétcsapni, vagy arra, hogy halottak, és nem mondjuk betegek vagy őrültek.

Tamás - 2011. 10. 22. 22:26

Szerintem ez a film egy nagy kalap szar :(

Flanker - 2012. 02. 17. 00:12

Megírtam máshová a véleményem, itt nem is részletezném, 8/10 lett a vége nálam. Örülök hogy sok kommentelőnek bejött a kaland. A lezárás illik egy brit sorozathoz.
Annyit még, hogy a producer halála szerintem szándékosan, kikarikírozva lett úgy ábrázolva, ahogy.

Mark Bolt - 2016. 07. 03. 01:15

Messze alulpontozott sori, ez ebben a kategóriában 8/10 legalább, nekem egyik kedvenc lett.

mate - 2018. 09. 27. 15:56

Hali, hát ahogy elkezdtem máris vége lett, szívesen elnéztem volna még, nekem tetszett, a karakterek is rendben voltak.

Néhány zombinak eléggé érdekes volt a mozgása, de az is meglepett, hogy a zombikat zombiknak hívják ez jópofa volt, és elég vicces is volt, jó poénok voltak benne, szerintem megérdemli a 8/10-es értékelést :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz