login |

Alapfogalmak: A negyedik fal

2008. 11. 04. 12:59 - Írta: winnie

50 hozzászólás | kategória: fogalmak

Más néven Fourth Wall. A délelőtti videó kapcsán jutott eszembe a sokak által gyűlölt, de mások által (például általam is) imádott jelenség. A Negyedik fal az a láthatatlan elválasztó fal, ami a színpadot elválasztja a közönségtől, amin keresztül látjuk a történéseket, s amin keresztül a játszott karakterek nem látnak minket.

Azonban mi van, ha egy karakter, legyen színházi, mozis vagy tévés, tisztában van a közönség létezésével, ha átlát a Negyedik falon? Ha tudja, hogy ő nem létezik a valóságban, mindössze egy színdarab, film vagy tévésorozat szereplője? A technika már az ókori színházban is előfordult, mint ahogy filmekben is nem egyszer kibeszélnek a nézőnek (mindenki fel tud idézni egy-egy Mel Brooks-filmet, mondjuk az Űrgolyhókat, ahol lefejelik a kamerát, olvassák a forgatókönyvet, sőt a film kalózverzióját is megszerzik), s természetesen a tévés műfajoktól sem idegen a megoldás, gondoljunk csak némely Monty Python-szkeccsre.

Az azonban nem túl gyakori, hogy egy sorozat szereplői evilági dolgokról beszéljenek: a mostani sorozatok közül nagyjából a Boston Legal ilyen, hogy szereplői tudnak arról, hogy tévésorozatos karakterek – erről human már sokszor írt. Volt, hogy szóba került, hogy elkélne valami neves vendégszereplő, mert épp sweeps van és kell a nézettség vagy, hogy a 2. részben bemutatkozó újaknak a premierben kellett volna előjönniük, sőt, nem egyszer a sorozat időpontváltásait is szóba hozzák.

Régebbi sorozatok esetében, pedig ott a The Moonlighting, lásd a délelőtti videót, ahol az írók nagyban sztrájkolnak, a karakterek meg nem tudnak mit mondani szöveg híján. De egyébként is, a sorozat nevezetes volt az efféle kikacsintásokról, hiszen volt szereplő, aki a múlt heti béna nézettség miatt (ő mondja) elő sem akart jönni, van hogy valamelyik filmes stábtag bekerül egy jelenetben (egy kellékes elcseni a gyilkos fegyvert), sőt, még neves vendégszereplők is olykor valódi nevükön szólítják egymást.

De nyilván napestig lehetne sorolni a példákat más sorozatokból is, filmekből, képregényekből, számítógépes játékokból a példákat, mint ahogy az efféle Negyedik falas-effekteknek többféle variációja is akadhat.

50 hozzászólás Ne habozz!

Lyana - 2008. 11. 04. 13:05

Szeretem az ilyen típusú szereplői kikacsintásokat.

Olman - 2008. 11. 04. 13:05

Miért negyedik? Mi a másik három?

winnie - 2008. 11. 04. 13:07

a másik három a normális fal. képzelj el egy színpadot vagy a tévét.

Human Insect - 2008. 11. 04. 13:10

akkor inkább hatodik fal, mert csak az van a néző felé :)

CaWarin - 2008. 11. 04. 13:12

Én is csípem az ilyesmit :)

OFF: HBO Comedy sunyiban elkezdte adni a Weeds 4. évadját nov 1-én, ma ismétlik.

winnie - 2008. 11. 04. 13:12

a padló és a plafon nem számít falnak:P

Dohi - 2008. 11. 04. 13:15

life as we know it. legjobb. vagy az egyik 3. evados ned’s declassified school survival guide.

SzilviBarack - 2008. 11. 04. 13:25

Azért CSI-ba, Vészhelyzetbe, hasonlókba NE tegyenek ilyesmit, mert törékeny lelkemet lerombolnák, és nem tudnám magam beleélni többé a sztoriba. (Egyébként most is válságban vagyok a Feleségek miatt, annyi a hiba és a gubanc ezzel az előreugrással, hogy hiteltelennek érzem a legislegkedvencebb sorozatomat a Monk után.)

Gatts - 2008. 11. 04. 14:15

A The Office ilyennek számít? Vagy az külön műfaj? :)

Pá Dee - 2008. 11. 04. 14:16

Deadpool. :)
Tudom nem sorozatos példak képregényes, de kiváló.

gulliverfoyle - 2008. 11. 04. 14:22

Hú én nagyon bírom ezt az önreflexivitás témát, rengeteget lehetne erről beszélni…hogy mikor van értelme, mikor öncélú, megtöri-e a nézői befogadás folyamatosságát, satöbbi. A “nézőknek kiszólás” csak egy a sok eszköz közül ami ebbe beletartozik.

Általánosságban elmondható, hogy egyre inkább jellemző az a fajta hozzáállás, hogy a filmek/sorozatok tudatosak, tudnak egymásról és magukról, átjárható világot képeznek egymással, és ez hol jól sül el, hol meg nem.

Igazából most egy példát ragadnék ki, mert az nekem nagyon meghökkentő volt: A Drót-ban (ötödik évad) van az a rész, amikor Michael egy gyilkosság után hazarohan, és közli a lakótársakkal hogy el kell tűnniük azonnal, azok meg épp tévéznek, és mondja Dukie hogy “bazz ezt látnod kell, ez egy sorozatgyilkosról szól aki csak sorozatgyilkosokat öl”. (gyk.: Dexter)

Váratlan és kissé elidegenítő húzás volt, és egyáltalán nem jellemző a Drót-ra, hogy ennyire aktuális utalást tegyen egy másik sorozatra…

hohó - 2008. 11. 04. 14:29

A Magnumban kb. minden harmadik részben van ilyen.

Shana - 2008. 11. 04. 14:30

Boston Legal valamelyik évadkezdőjében volt ilyen, amikor a 2dik részben érkezett új karakter, Denny pedig közölte a mellette állóval, hogy új főszereplők nem jönnek a második részben, úgyhogy az a fickó nem lehet főszereplő :D Imádtam!
Nem biztos, hogy jól idéztem, de valahogy így rémlik :)

kacsababa - 2008. 11. 04. 14:35

gulliverfoyle: Ilyen történetbe teljesen illeszkedő volt nemrég a True Bloodban, heti idézetbe írta is valaki, amikor az egyik vérszopó monjda, hogy “I always look forward
to Monday nights. First Heroes, then.. you.”.
De ezeknél nem dönti le azt a negyedik falat, persze kikacsintás, de az belefér, hogy a Drót valóságában is fut a Dexter, vagy a True Blood világában a Heroes, az már kevésbé, hogyha besétál egy stábtag, vagy a saját sorozatukkal kapcsolatban mondanak valamit. :)

Lobster - 2008. 11. 04. 14:54

30 Rockban is megjátszották ezt tavaly: “Can we have our money now?” :D

tremonti - 2008. 11. 04. 14:58

Nekem is egyből Magnum jutott az eszembe, imádtam ahogy ahányszor egy jó csaj egy szexre való utalást mondott neki, mindig belemosolygott a kamerába.
Meg filmes körökben a Jay és Néma Bob visszavágban volt még egy pár ilyen.

winnie - 2008. 11. 04. 15:01

ahogy írtam és más is írta, ennek több fajtája van. a kamerába nézésnél azért súlyosabb, amikor nézettségekről beszélnek, vagy a szendében kimennek “véletlenül” a díszletből:)

Lord Picard - 2008. 11. 04. 15:04

Indy 4-ben mikor Indy haverja elárulja őt, arra a kérdésre, hogy miért, jól láthatóan nem a ruszkikra, hanem a nézőkre mutatott, hogy “mert jól fizetnek”. Na ez szerintem ez a kategória :)

De pl. a CSI itthon éppen legutóbb vetített epizódjában (amit a Két pasi meg egy kicsi írói írtak), abban több utalás is volt: az hogy a sorozatban megjelenő sorozat forgatókönyvírói említik, hogy a Két pasi…-ba el nem mennek írni, mert sz*r :) Vagy Grissom Brass-et faggatja, mi az hogy “megugrani a cápát?”, vagy mikor Griss az Emmy-t nézegeti csodálattal, egyértelmű utalás, hogy az Emmy semmibe veszi ezt a kíváló sorozatot.

Desperate HOUSEwife - 2008. 11. 04. 15:20

Azért nem minden itt felsorolt példa negyedik fal szerintem. A Szülifeliben is van olyan, hogy Bree fiacskája a Lost pilotot nézi, vagy a House-ban House az Emmyvel a kezében (mert éppen tv-sorozat forgatáson jár) Vagy szintén a House-ban a sztrájk-utalások az első sztrájk után forgatott epizódban, a lupusos poén is egy idő után már a nézőknek szól csak, de ezek mind olyan finom kiszólások, amiktől még nem lép ki a sorozat a medréből, nem történik meg az a váltás, amitől már egy színészt látok, és nem egy sorzatkaraktert.

Harlequin - 2008. 11. 04. 15:50

A Supnat 3. évadjában, a Ghostfacers részben, amikor a 2 szellemirtós csóka magyaráz a kamerába, h ezentúl nem para, h sztrájk van, mert ők tudnak műsort adni a tv-knek:) Ezt így komplette a kamerába mondva, mint vmi tv-shop reklám.
Ez is annak számít?

:) - 2008. 11. 04. 16:38

Emlékszem, House egyszer Jack Bauert emlegett, hogy milyen összefüggésben, azt már nem tudom.

kaito - 2008. 11. 04. 16:40

harlequin: a supnat-ban a fekete-fehér részben azért dean megmondta hogy az x-akták egy sorozat, ők meg a valóság ;)

egyébként az entourage is idetartozik? mert a főszereplők ugyan nem lépnek ki a karakterükből, de sok vendég szereplő magát alakítja, említenek filmeket, uccsó részben írósztrájkot, stb.

Jans - 2008. 11. 04. 17:12

Hogy még egy BL utalás legyen, amiben egyébként évadonként van egy pár, mint ahogy írtad winnie: Boston Legal mai epizódja, amikor Jerry begurul közli, hogy akár el is mehetnének spinoffot csinálni Alannal, meg Dennyvel de lehet Carl is csatlakozna, a történetben természetesen saját ügyvédi irodáról volt szó, de a spinoffot használták.

Biohazard - 2008. 11. 04. 17:13

Jay and Silent Bob…. Dogma…legjobbak! Urgolyhok meg igazi klasszikus :)
Mai TTBT-ban pl kulon emlegetik,hogy xy napon jon ki az uj BSG resz es azt latni kell :P

satya666 - 2008. 11. 04. 17:32

A Hustle-ban is szoktak ilyet. Egyszer csak megáll körülöttük minden és elkezdik magyarázni a közönségnek hogy most mit is csinálnak: hogy kell pókerezni, miért csak a rosszembereket vágják át, ilyesmi.

Kaktusz - 2008. 11. 04. 18:23

imádom a jelenséget XD bár konkrétan ilyet még nem láttam mint a Simlis és a Szendében (a BL is kasza lett kb egy éve)

az általam nézett sorozatok legtöbbjében konkrétan reflektálnak a szereplők a “valóság” történéseire, bár ugye a GG-t mint ennek a legjobb megvalósítóját már utolérte a végzet:P (sose felejtem el amikor Luke és Lorelai a gyűrűk ura-filmen vitatkoznak XD)

nem ugyanez a jelenség, de pl a PD-ben az egyik amit legjobban bírok hogy szinte csak szubjektív beállítást használnak, a szereplők gyakorlatilag a nézőhöz beszélnek (de az se semmi amikor Ned reagál a mesélő narrálására…:P). egy ideig fura volt, de mostanra már hiányzana ha máshogy lenne. más sorozatban meg el sem tudnám képzelni (pl a legutóbbi House-ban is sokszor volt ez, de ott meg vhogy folyton kizökkentett…)

FZoli - 2008. 11. 04. 18:56

A Simlis és a szende faltörései valóban nagyon jók, pl. amikor az egyik részben David kiszólt, hogy “Indulhat az üldözési zene!” majd nem sokkal utána egy piros és egy kék nyelű partvissal kardoztak – természetesen Star Wars zenére :)

Marci - 2008. 11. 04. 20:09

A Fresh Prince of Bel Air-ben volt egyszer, amikor Will majdnem visszaköltözött Philadelphiába az anyjához, és a főcimbe is beleépítették, hogy a producer azt mondta, vissza kell menned mert ez nem a “Fresh Prince of Philly”. :D Asszem.

Wolverine - 2008. 11. 04. 20:48

Ahogy Pá Dee is említette: Deadpool… :D Kíváncsi vagyok, hogy a Wolverine-mozifilmben is megtartja-e ezt a jó szokását, hogy kibeszél a nézőknek.

cat - 2008. 11. 04. 20:49

Talán a SupNatra is lehet mondani tágabb értelemben? Rengeteg filmes utalás van benne és nagyon a valóságban akar játszódni. Pl. a főszereplőknek ugye pontos születési dátumuk van, az, hogy milyen álneveket használnak rendszeresen, vagy ott a 4. évadnyitóban az újság dátum (azon akkor kicsit ledöbbentem).

“a supnat-ban a fekete-fehér részben azért dean megmondta hogy az x-akták egy sorozat, ők meg a valóság ;)”
Igen, ez jó volt :)
Nekem még ez ugrott be, az 1. évadban volt talán? Valahogy így:
– Girl kidnapped by evil cult.
– What’s her name?
– Katie Holmes.
:D

Gatts - 2008. 11. 04. 21:03

Közben eszembe jutott még a Stargate SG1. A 100. rész arról szólt, hogy sci-fi sorozatot akarnak forgatni a csapatról Wormhole X-Treme címmel. Már nem emlékszem pontosan a részre, de ha jól rémlik, akkor végig fikázták a “valódi” karakterek, hogy milyen béna a sorozat. Illetve talán meg is bukott az egész, mert rossz volt a nézettsége :) Mellette ment maga a sztori is, ahol elloptak valakik egy Földi űrhajót. Aztán a végén elég látványosan elő is került, valahol a forgatás környékén és a Stargate két valódi készítője ámulva nézi az égen és dícsérik, hogy nahát, micsoda speciális effekt :)
A 200. részben ismét eljátszották ezt, de ott mozifilmet akartak csinálni ebből a sorozatból és a csapatt tagjainak tanácsát kérték, hogy milyen legyen. Itt aztán volt mindenfélének a paródiája, Farscape-től, tinisorozatokig mindenféle műfajba belenyomták a Stargate-et :)

dzsiaj - 2008. 11. 04. 21:18

A Supnatban azt is megkérdezik, hogy ki a jobb? Jennifer Love Hewitt vagy Patricia Arquette?
Kojak és Magnum is beszólt egyszer-egyszer, hogy ez nem a Columbo, itt nem mindig kapják el a gyilkost.
Xander megkérdi a Buffyban, hogy ők is olyan komorak legyenek-e, mint a Helyszínelők? Sőt, a charlie angyalai 2-ben is a Who are you-ra helyszínelnek a csajok.
Kevin sorbo vmelyik Herkulesben kiszólt a nézőkhöz: “Nézők, ez a barátom!”- Iolausra célozva.
A Xenában a szereplők játszották el az egyik részben a sorozat íróit.
Huhh, hirtelen ennyi jutott eszembe.

JBG - 2008. 11. 04. 21:28

Ja valóban régi eszköz a “negyedik fal” és az ön-reflexió, meg öntudat, de mivel eszköz bármikor elő lehet venni, újabb és újabb célok érdekében felhasználni, hiszen ahogy írtad is, eszköz. Én attól kapok hidegrázást, ha céltalan (vagy öncélú) és ötpercenként előveszik ugyanabban, mert általaban poén híjján teszik ezt.

Igazán a színházban van ennek nagy jelentősége, vagy mondjuk live-audiences sitcomnál, ahol tényleg van lehetősége a közönségnek egy esetleges reakcióra ( vagy a színész egy nem szándékos reakciót pl. röhögés, felzizzenés, nemtetszés is azonnal leragálhat.) a közönéget közvetlenebbül bel lehet célozni, csak néha ezzel is túlzásba esnek.
Mint szköz, én azt mondom jó dolog, és ha tudják jóra használni, használják is bátran. mondjuk Jack Bauer nyilván ne.

ogRemanO - 2008. 11. 04. 22:05

Amiket írtok azokban keveritek a transztextualitást (amikor direktben vagy indirektben idéznek egy másik alkotásból), illetve az önreflexió (amikor a mű alkotója/szerepló direkt vagy indirekt célzásokat [nem feltétlenül verbális, hanem formait akár] tesznek arra, hogy tisztában vannak művi mivoltukkal). A kettő általában összekapcsolódik, de nem ugyanaz. Ez amúgy amiről winnie ír az önreflexió igen direkt formái.

Hickles - 2008. 11. 04. 22:18

ma láttam a 30 Rock 2. évadát, asszem ebben van valahol (talán a 6. részben?), hogy Liz telefonokat “reklámoz” konkrétan a nézőkhöz:)

Kaktusz - 2008. 11. 04. 22:48

“ott a 4. évadnyitóban az újság dátum (azon akkor kicsit ledöbbentem).”

hehe, most volt egy ilyen az NCIS 6. évadpremierben is, amikor vki sms-t kapott, ott is ott volt a nagyon korrekt dátum XD

Desperate HOUSEwife - 2008. 11. 04. 22:54

Valaki írta az Office-t, az megint nem ez. Ott az Office fiktív világának a része az a keret, hogy dokumentumfilmet forgatnak az irodájukban. És a karakterek ennek megfelelően viselkednek, de ha ki is szólnak, nem hozzánk szólnak ki, hanem a fiktív dokumentumfilm nézőinek. Egyszerűbben ott Michael Scott Michael Scott-ként szól ki, és nem Steve Carellként.

Megint más, amikor House OC-t néz, Dwight Heroest, Lostot, Aliast, 24-et és Battlestar Gallacticát meg Luke és Lorelai a Sith-ek bosszúját elemzik. Ezek csak popkulturális utalások, ettől még ők nem lépnek ki a saját szerepeikből.

Lord Picard - 2008. 11. 04. 22:59

Egy időben a CSI-ben is gyakran direkt mutatták a détumokat, pl. mikor egyszer egy helyszínen 1 hete lejárt tejet találtak s egy héttel korábban tényleg az a nap volt, mikor lejárt a tej :)

cat - 2008. 11. 04. 23:28

“ettől még ők nem lépnek ki a saját szerepeikből.”

Jaja, nyilván nem lehet egy lapon említeni a Simlis és a szendével. De jók ezek a kis kikacsintások :)

(Egyébként láttam olyan színdarabot, ahol a direkt vizet ráöntötték az első sorban ülő nézőre, majd hozzávágtak egy törölközőt. Az ide tartozik? :D :D)

Ad-M - 2008. 11. 05. 04:18

Nekem a Hallo Hallo ugrott be, ahol az előző részek eseményeit a főszereplő a nézőkhöz kibeszélve meséli el… Nehéz volt megszokni. :)

L@ci - 2008. 11. 05. 06:16

A Supernaturalban is volt mikor kerestek valami démon után nyomokat vagy valami ilyesmi és Sam mondja, hogy talált újjlenyomatot és Dean meg mondja neki, hogy oké Dave Caruso biztos örülne neki. :-)
Meg volt a Gilmore Girls-ben is rengeteg, volt olyan rész hogy a Gyűrűk uráról szólt asszem valami jelmezbálos vagy farsangos, meg Jack Bauer neve is felmerült egy autóvásárlás kapcsán.:-)
De rengeteg ilyen van még a House-ban és a Boston Legal-ban is.

El-ahrairah - 2008. 11. 05. 10:43

Mellesleg sztem az, hogy egy másik sorozatról/filmről beszélnek az még bőven nem áttörése a negyedik falnak. Ha elvileg a valóságban játszódó történésekről van szó akkor miért ne beszélhetnének róla?

Necros - 2008. 11. 05. 11:01

Ahogy mások is mondták, a Boston Legal tele van ilyenekkel, ezért is szeretem. :) A tegnapi epizódban is volt pár ilyen kiszólás.

Art Vandelay - 2008. 11. 05. 13:07

az Arrested Development is tele van ilyenekkel, folyton arról rinyálnak a harmadik évadban, hogy nincs nézettség, meg az HBO nem veszi át oket, ilyesmik. na persze közben meg kell halni a röhögéstol, annyira jól nyomják.
(egyszer pedig az ügyvéd konkrétan átugrik egy halott cápa felett, nagyon nagy!!!)

zseb - 2008. 11. 07. 10:20

Azért egy ilyennel el is lehet tolni egy filmet. Én pl. a Kiss-Kiss Bang-Bang végét nagyon nem szerettem.

Az, hogy az Életképekben Csűrös Karola részére sikerült egy „Csűri Karola” nevű karaktert kitalálni ide tartozik?

A legfapadosabb verziója asszem az lehet, amikor a szereplők a kamerába fordulva narrálnak a nézőknek.
Ezt a Klipperekben is szokták művelni. A színész egy rumlis (láthatóan egy stúdióhoz tartozó) szobában, fekete-fehérben (vagy legalábbis tompított színekkel) mesél a nézőknek, néha meglobogtatja a forgatókönyvet, és elmondja róla a véleményét. Aztán ebből olyan jelenet is kisülhet, hogy a karakter elhadarja, hogy a forgatókönyv szerint neki mit kellene mondania, aztán kifejti, hogy az miért is baromság, és aztán elmeséli, mit gondol valójában, és én itt már végképp nem találom a fonalat. Gyakorlatilag „úgy tesznek, mintha úgy tennének”, ami már sok.

Viszont van egy kedvenc példám is!
Az Ocean’s 11 elején Danny Ocean (Clooney) éppen bandát szervez. Első útja Rusty-hoz (Pitt) vezet, aki abból él, hogy feltörekvő sztárocskákat tanít pókerezni: Holly Marie Combs (Charmed), Shane West, Barry Watson (Hetedik mennyország), Joshua Jackson (Dawson és a haverok), és Topher Grace természetesen iszonyúan bénák… és naivak. Danny beül közéjük játszani; osztás közben arról folyik a társalgás, hogy „Ideje lenne végre a tv-képernyőt mozivászonra cserélni.”, végül elhangzik a mondat, hogy „De ez eddig csak neked sikerült”. A kamera épp Dannyt mutatja, aki vigyorogva oszt tovább, és folytatják a játékot. Na most ez akár véletlen is lehetne… ha lenne *bárki* a kis tévés társaságból, aki *tényleg* eljutott volna akkorra a mozivászonig (valahogy kötve hiszem, hogy Barry Watson „Bosszúból jeles” c. filmjéről lenne szó).

UndokBeka - 2008. 11. 07. 11:15

A Knight Rider 2008 S01E06-ban megtudjuk, hogy abban a világban is megy a Heroes. :)

Abdani - 2008. 11. 08. 01:20

A Lostban amikor a 3. évadban Hörliék megtalálják a lerobbant kocsit, Szójer Hobbitnak szólítja Csárlit. Egy pillanatra látjuk, ahogy Csárli elröhögi magát a nyilvánvaló utaláson.
Sztem ez is az…

ThomassLord - 2010. 07. 17. 14:12

Nem sorozat, hanem film, de a Hitman mozifilmben emlékszem berontanak egy lakásba, és két kölyök épp játszik a Hitman-nel :-D

Perseus - 2016. 06. 03. 19:49

Ezeket nem lehetne kirakni az oldalmenübe is, hogy később is könnyedén megtalálhassuk őket ?

Quantumleap - 2016. 10. 23. 11:45

A Miért éppen Alaszka “Háború és béke” c. epizódjában is van egy elég erős negyedik fal. Morris párbajozni készül valakivel, erre Joel közbelép és átíratja a forgatókönyvet, hogy senkinek ne kelljen meghalnia. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz