login |

Pilot-mustra: Legend of The Seeker – 1×01-02

2008. 11. 08. 20:23 - Írta: winnie

65 hozzászólás | kategória: kritika, merre tovább, pilot-mustra,

(Jó tudni: a Legend of The Seeker Terry Goodkind Sword of Truth című könyvsorozata alapján készült, melynek az első része a Wizard’s First Rule, mely itthon Az első szabály címmel jelent meg. A sorozat pedig nem egy tévécsatornán fut, hanem az amerikai tévés rendszer legkisebb egységein, a helyi kábeltévéken, de ezekkel majdnem az egész országot lefedik, s éppen ezért nem annyira nézettségfüggő produkcióról van szó.)

És azt is jó tudni, hogy ezen sorokat úgy írom, hogy nem olvastam a könyvet, mely nagyjából akkor jelent meg, mikor kiléptem a fantasy-, meg egyébként is a könyvolvasós korszakomból. Előtte heti 1-3 könyv tempóban tartottam a lépést az akkor még zsenge hazai fantasy- és egyéb megjelenésekkel, azóta maximum veszem a könyveket, de nem olvasom. Még. Ráérnek. Nem szaladnak el.

LEGEND OF THE SEEKER – 1×01-02 – 7/10

Azért siettem kijelenteni, hogy szinte nulla tudásom van a könyvekkel kapcsolatban, mert olvastam pár könyvrajongó véleményét, akik finoman szólva nem voltak megelégedve bizonyos leegyszerűsített dolgokkal, kihagyásokkal, ami persze nem is csoda. Ezen momentumok mibenlétéről nem is tudok nyilatkozni, majd kommentben elolvashatjátok. (Kérés: kommentben a könyveket ismerők előremutató spoiler-eket az újoncok kedvéért ne írjanak!)

Bár két órás a premier (nettó 87 perc), de nem dupla részről van szó, hanem két szimpláról, s egyébként is a sorozat epizodikus lesz (persze háttérben mocorogni fog a fő cél), így szerintem kifejezetten kemény dió a könyvet sorozatosítani. És minden nehézség ellenére a kezdet remekül sikerült, bár a konfliktusok, az alaphelyzet, a megvalósítás annyira sok újdonságot nem rejt magában, de a Sam Raimi-brigád többi sorozatát (Xéna, Herkules) egyelőre felülmúlja – talán annak is köszönhetően, hogy itt a humorvonal negatív tartományban mozog.

A sorozat két menekülő leánnyal kezdődik, akiket üldözőik egy erőtérhez, egyfajta kapuhoz, a Határhoz szorítanak, s legnagyobb meglepetésükre az egyik lány valami varázslat segítségével képes áthatolni a világokat elválasztó falon, így az üldözőknek sincs más választásuk. A pilot másik szála egy klasszikus jólelkű “szegénylegény” sztori, melyben a legényről kiderül, hogy magasztos sorsot szántak neki, hiszen ő a Seeker (Kereső).

Természetesen a két szál összefut és addig szerencsére, a színészeknek is köszönhetően sikerült megismerni a hátteret, a fő karaktereket és engem lepett meg legjobban, hogy nagyjából mindenkit sikerült megkedveltetni velem (lehet, hogy az író érdeme?). Az új-zélandi forgatási helyszín hozza magát, bár egyelőre nem nagyon használták ki, mint ahogy jó helyi színészeket is látni – mint jeleztem fent, velük, sem az általam eddig csak ügyészként látott Bridget Regan-nel (Kahlan), sem Craig Horner-rel (Richard) nem volt gondom, pedig felkészültem az olcsó sorozatokra jellemző pótlékszínészekre.

Summa summarum, a kezdés kellőképpen látványos volt, a karakterek sorsa és a sztori alakulása érdekel, a gagyifaktorról nem tudok nyilatkozni, mert én nagyjából mindent könnyen befogadok, ha tévéről van szó. Aki kedveli a hősökre kihegyezett fantasy-ket, a nagy szavakat és elhatározásokat, a némiképp kiszámíthatóságot (sejtjük, hogy a részek végén győz a jó), annak érdemes bepróbálnia. Én már csak a zene miatt is maradok, mert vagyok olyan sucker, hogy az efféle dallamokkal, női vokálokkal, simán meg lehet fogni.

Aki akarja, itt megnézheti az első 10 percet, s ígérem, hogy a lassítások 70%-át ellőtték az elején, bár ahogy látom, az akciórészeknél szívesen fogják alkalmazni, ami nekem abszolút bejön, látványosak a mozdulatok meg ahogy lebbennek a hosszú hajak, de akit az efféle trendizés miatt sikítófrász kerülget, annak nem igazán ajánlom a sorozatot.

65 hozzászólás Ne habozz!

ucnlm - 2008. 11. 08. 20:40

Nem hallottam még róla, de bepróbáltam a 10 perces videót, és a leírás alapján tetszetős. Mindenképp teszek egy próbát, köszi az ajánlást!

Lyana - 2008. 11. 08. 20:50

Én nem olvastam a könyveket, szóval frissen ültem le elé:

Nekem összességében tetszett, örültem, hogy Xéna után van hasonló nyomon járó sorozat.

Fényképezés szerintem szuper lett, a mostani sorozatokhoz képest sokkal jobban ki voltak dolgozva a számítógépes hátterek/effektek, a látványvilága el tudott varázsolni.

A szövegek helyenként ostobának hangzottak és néhány szituációban erőltetettnek, gyengének éreztem őket.

A színészek közül viszonylag mindenkivel elégedett voltam. Érdekes, hogy míg a Merlinnél a trailer alapján a főhőst megszemélyesítő emberkét ütnivaló gyökérnek könyveltem el, de a sorozatban nagyon tetszett az alakítása, itt a rész közben sem változott meg a véleményem a főszereplő pasasról, szerintem nagyon rossz választás volt (feje: testéhez képest aránytalanul kicsi (nagyon!), arca meg mintha kiráncigálták volna az ágyból hajnali 3kor, no meg alapból is nyomott..brr.)

A lány igencsak szemrevaló és gyönyörű, ha az egész sorozat gáz lenne, miatta akkor is képes lennék nézni.
Örültem, hogy az öreg velük marad (bár tipikusan korán elhalálózós karakter, ha a könyvben elhalálozna, akkor itt is biztos ilyen évadzáró jelenet lenne – mivel nem olvastam, nem tudom mi lesz a sorsa).

A történetvezetésben az nem tetszett, hogy sok lényegtelen dolgot elhúztak, míg sok olyat, ami igazán érdekelt volna gyorsan lekevertek.
Volt olyan is, a kardos jelenetknél, hogy bár éreztem, hogy próbálják belénk sújkolni mennyire csodálatos tárgy is az, hiszen végig mondogatták ezt, az azzal való jelenetek felépítése miatt valahogy nem tudtam ezt teljesen átérezni.

Szóval egyértelműen nézős, 8/10-et adok rá, mert egész végig sikerült lekötnie, és nagyon örülök egy ilyen kategóriás sorozatnak is.

Desmond Wallace - 2008. 11. 08. 21:00

Rajongóként én is 7/10-re értékelném a kezdetet. Tény, hogy sokat egyszerűsítettek a dolgokon, meg sokat változtattak, de szerintem teljesen rendben van a sorozat. Egyedül a főszereplővel nem vagyok teljesen kibékülve, de másodszori megtekintés után már javult a helyzet. A Zeddet játszó színész pedig egészen kiváló.
Örülök, hogy neked is bejött a LotS.
Hál’ Istennek semmi köze a Xénához illetve a Herkuleshez!

“üldözőik egy erőtérhez, egyfajta kapuhoz, határhoz (a könyvben mi a neve?) szorítanak” – Határ
“Seeker” – Kereső vagy Igazság Keresője

Én is azt mondom, hogy érdemes nézni a folytatást is.
Az epizodikussághoz meg annyit, hogy a ma esti rész a gyártás sorrendjében a 4. Az 1×06 lett volna eredetileg a 3. rész.

sil - 2008. 11. 08. 21:25

A lassításoktól én frászt kaptam, de a sorozat, – ha folytatja ezt a tempót és szintet – nagyon jónak ígérkezik és mindenképpen nézni fogom. Mivel nagy Final Fantasy rajongó vagyok egyértelműen visszaköszönnek a filmből a fantasy klisék. Biztos, hogy nemcsak hárman fogják folytatni a kalandokat hanem csatlakoznak még hozzájuk. A könyvet nem olvastam mivel azt sem tudtam, hogy kiadták,… de aminek nagyon örülnék, ha végre Terry Brooks – Shannara ciklusait is megfilmesítenék/sorozatosítanák. Na azok nagyon bejöttek. Visszatérve a filmre szerintem rendben vannak a színészek (az öreg fószer nem a Mad Max 2-ben játszott?). Míg pl. a Merlin-nél még mindig nem tudom eldönteni, hogy zimpi-e a srác vagy sem. De azért kötelező darab az is. :) Viszont, mint itt írva lett epizódikus lesz a sztori, ez viszont nem tetszik és nem vall egy jól kidolgozott fantasyra. Kb. enyi.

Qwertre - 2008. 11. 08. 21:42

Ha akartak se tudtak volna tobb fantasy kliset belezsufolni egy ilyen kezdesbe.

Attol még nézni fogom.

Bence004 - 2008. 11. 08. 22:02

nekem nagyon bejött, 9/10

izgalmas volt sztem..

Máté - 2008. 11. 08. 22:05

Hát mos akartam megkérdezni hogy mikor jön már ennek a pilot kritikája. Már nagyon vártam köszi szépen winnie. Ha te szakértői szemednek 7/10 lett akkor ez mindenképp bepróbálós.

Malen - 2008. 11. 08. 22:08

Én egyelőre kíváncsi leszek az epizodikusság fenntartására, meg ara is, hogy vajon végig így oldják meg, hogy az egész csapatot max két percig cincálják e szét.
Szerintem alapvetően jó sori volt, de ha a főszereplők szerződését kissé Smallville formátumra veszik, az egész Határon való átkelés lehetett volna egy külön rész, az öreg nélkül. Mégpedig egy meglehetősen sötét Supnat hangulatú rész.

A kard filmre vitele tényleg nem volt olyan jelentőségű, mint lehetett volna, de valójában maga a kard annyira nem feltűnő jelenség, csak a hatalma nagy. Ami viszont gáz, az az egész felavatásos-villámos téma, egyrészt nem lesz így működik a kard ereje, másrészt meg kissé nevetséges volt…

Chrissss - 2008. 11. 08. 22:25

Én először, csak addig láttam amíg át nem megy/mennek a Határon, de azóta megnéztem végig és eddig nagyon bejön! :)

Maniac84 - 2008. 11. 08. 22:44

Én se olvastam a könyvet, alapvetően tetszett ez az első 2 rész. A zene nagyon jó lett hozzá, megteremti a kellő hangulatot a sorihoz. Ami nem tetszett az a néhol fura párbeszédek, meg én valahogy az öreggel nem vagyok kibékülve, még nem döntöttem el, hogy a karakter vagy a színész miatt. A többi szereplővel nem volt problémám, a lány kifejezetten csinos is. A történetről meg annyit, hogy a majd 90 perc során végig sikerült fenntartania az érdeklődésemet, még ha néhol klisésnek is lehet titulálni. Tetszik az is, hogy eddig úgy tűnik, hogy ez egy komolyabb hangvételű fantasy lesz. Nekem hiányzott már egy ilyen típusú sori, a Merlin se rossz ugyan, csak ott fiatalabb a célközönség. 8/10

fuzaco - 2008. 11. 08. 22:48

Ettől a cikktől kedvet kaptam hozzá, mindig is közel állt hozzám a fantasy, úgyhogy töltöm is le. És tényleg ritka, hogy winnie egy pilotot 6/10 fölé értékel. :)

winnie - 2008. 11. 08. 23:28

igazából sokban hozzájárult az, hogy egyszerűen jó volt nézni. nem tartottam világmegváltónak (nem írtam bele, mert túl sokszor használom a kifejezést), de ilyet szívesen néznék hetente. (mint ahogy tudom, hogy jó páran látva a pilotot, csak megvonnák a vállukat, hogy “na és?”:)

persze kiderül, hogy milyen lesz a folytatás.

ampervadasz - 2008. 11. 08. 23:39

Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz, nekem is tetszett. Az egész látványvilág nekem nagyon bejön, még a belassítások is tetszettek. Annyi negatívumot tudok felhozni, hogy a párbeszédeket nem mindig találták el, néhol egy kicsit vontatott volt (és néha talán kicsit túl érzelgős?). Összességében nagyon tetszett, továbbra is nézős.

Csabeee - 2008. 11. 09. 00:27

Nekem is tetszett, épp ma néztem meg és örömmel láttam, hogy van kritika. Nézős lesz…8/10

kaito - 2008. 11. 09. 00:34

hogy legyen ellenvélemény is, én az első rész végén kinyomtam. nekem a szereplők (a csajon kívül) sem tetszettek, és ahogy mondták páran, gagyik a dumák és a sztori. a látvány (díszlet, kosztüm) rendben volt, mondjuk egy gagyi szörny cgi-n kívül, zene szintén. szerintem addig rém unalmas volt, a második rész izgibb?

fuzaco - 2008. 11. 09. 01:20

Na megnéztem. Eddig tetszik, végre valami igazi fantasy. A történet eddig elég sablonos (spoiler: van egy kiválasztott, akinek le kell győzni a csúnya gonosz embert), de ezt persze lehet változtatni. Nem tudom, hogy akarják ezt epizodikusan megoldani, de remélem nem rontják el vele.

ucnlm - 2008. 11. 09. 01:21

Elkezdtem nézni, de fáradt vagyok, uh félúton pihentetem. Eddig valóban nagyon bejövős, és egyet kell értsek Winnie-vel, szimplán az a jó benne, hogy jó nézni, kellemes, hangulatos.
Egyelőre szerintem én ezt követni fogom :)

Ja, amúgy a lassítáok külön nagyon bejönnek! Én nem vagyok ezzel sem így, sem úgy, van ahol jó, van, ahol idegesít, ebben valahogy nagyon el van találva az én ízlésemnek.

darkspell - 2008. 11. 09. 03:37

Nekem bejött, még úgy is hogy frissen olvastam a könyvet és így bizony jópár helyen néztem egy nagyot…
Kahlan arca néha olyan furcsa, de amikor Chasenél ráadták azt a barna cuccot… Kedvem lett volna leszaggatni róla azonnal :D
A zene szerintem simán átlag feletti, és a látványvilág is meglepően erősre sikeredett.

A párbeszédeken-folytonosságon van még mit javítani, de ugye ha már az első rész tökéletes lenne… és a könyv alapján van potenciál benne.

Részemről 8/10, simán.

darkspell - 2008. 11. 09. 03:39

Jah és még valami: Zedd szerepére a színész (nincs erőm megkeresni a nevét) valami brilliáns választás volt. Ha nem tudnánk, hogy egy varázsló, kb. azonnal rávágnánk, hogy pszichopata, de legalábbis mentálisan instabil.

És működik, legalábbis szerintem a legjobban eltalált karakter az elmúlt pár évben. :)

Desmond Wallace - 2008. 11. 09. 08:23

“gagyi szörny cgi”
Na az pont nem cgi volt.

Ami nekem még hiányzott a pilotból, az a főcím. Nem bánnám, ha a 3. részben már lenne egy jó kis zenével.

rhynn - 2008. 11. 09. 09:20

Akkor mint a könyv nagy rajongója, pár dolgot megemlítenék: /elvileg elkerültem minden spoilert, s nem az észt akarom osztani, de kicsit úgy éreztem, ha nem olvastam volna a sorozatot, sok minden érthetetlen lenne./

A legnagyobb hibának Zedd kivégzését tartom. A könyvekben ő a legnépszerűbb karakter, egy agyalágyult, habókos varázsló, aki egyébként nem varázsol. Talán az egész sorozatban nem emlékszem, hogy wizard’s fire-t lőtt volna, max 1x, a második könyv elején. Az ugyanis egy eszméletlen durva varázslat, kb. mint egy atombomba, nem szabad használni, mert nagyon durva következményei vannak. A könyvsorozatban 4x van említés róla. Itt meg már egyből lövik. A karakter egyébként rendkívül humoros, minden mondatán röhögni lehet… Ezt sem sikerült átemelni.

Az Igazság kardja egy kétélű fegyver: elvileg csak akkor használható, ha a használója teljesen meg van győződve róla, hogy akit megöl vele, az bűnös, s megérdemli a büntetést… Richard majdnem bele is hal, amikor használja a katonán… Ha viszont ezt kiveszik, mi az értelme a kardnak, ami a könyvsorozat címét is adja…

A harmadik: Darken Rahl picit (csak 10-15 évvel) fiatalnak tűnik, de ezt nem részletezem.

A negyedik, ez már spoileres lesz, kivéve akkor, ha valami váratlant húznak az alkotók, de ezt kétlem, úgyohgy aki nem akar egy minor bugot lelőni magának, az ne olvassa: A Book of Counted Shadows: Richard mindösszesen azért dobja be a tűzbe, mert apja gyerekkorában megtanította neki szóról szóra, hamár ellopta a Wizard’s Keepből… Erről sem esik szó.

rhynn - 2008. 11. 09. 09:21

Hogy pozitívumokat is írjak: a szinészeket tényleg nagyon eltalálták, Kahlan és Richard is megfelelő választás volt, Zedd szintén (ja az előzőben nem is írtam, hogy Zedd annyira népszerű, hogy külön könyvet is kapott…), kár (és egyben nagy pozitívum) hogy Terry Goodkind nem kapott nagyobb szerepet a megalkotásban…

Desmond Wallace - 2008. 11. 09. 09:30

rhynn: a 7. kötetben elég gyakori a varázslótűz alkalmazása.

És még egy-két elnevezés a könyvekben:
Kahlan – Inkvizítor Anya
Zedd – Első Varázsló

Darken Rahl tényleg elég fiatalnak néz ki, illetve én úgy emlékszem, hogy csak a későbbiekben szerepelt igazán, addig csak emlegették.
Adie (csontasszony) szereplése nagyon le lett egyszerűsítve. Remélem, azért még fog szerepelni.

mergodon - 2008. 11. 09. 09:59

Sziasztok,

Kicsit komolyabban az összehasonlítást, sajnos a sorozat pont azzal veszti el a jó feldolgozás irányt, hogy epizodikus részeket kellett/akartak belőle csinálni. Magyarul szerintem annak aki olvasta a könyvet az egész full gáz, mivel a könyv nem erről szól:

SPOILER – mert ki tudja milyen csavarokat raknak még bele a sorozatba
Darken Rahl-t pl nem lehet az igazság kardjával megölni
Darkan Rahl, nagyon nem menekül Richard elöl faluról falura, hanem jól elvan egyhelyben is
Richard gyerekkora ismeri Zeddet, és igen jóban vannak
Richard nem rohangál a karddal és négyel fel embereket teljesen feleslegesen, legalábbis a könyv elején biztos nem:)

És még sorolhatnám
SPOILER END

Ami biztos, hogy mivel így akarták feldolgozni, ezért pont azok az apró részletek fognak elveszni amitől a könyv nagyszerü volt… Mindenkinek ajánlom az olvasását egyébként, és egy “átlagos” fantasy story lesz belöle, ami egyébként nem rossz, mert már nagyon vártunk egy ilyet, de az biztos hogy a könyvhöz képest elég csalódás.

Alice - 2008. 11. 09. 12:21

De jó, Seeker kritika! Jövök én is. A könyvet jól ismerem. Sok olyat írtatok előttem, amivel egyetértek.

Pozitívum:

– A látvány. A kezdésnél máris megvettek kilóra. A tájak, a színek, a nem véletlenül fehér és fekete ruha és a testvérek külsejének kontrasztja, a hangulat, az izgalom, a búcsú a folyónál. Még a lassítások is tetszenek. Könnyű dolguk volt velem, na :)
– Felkeltette az érdeklődésemet és ez kitartott végig. A változtatások egy része jól sikerült és bőven sikerült meglepniük. Bár sajnálom a túl gyors iramot, megértem, miért itt zárták le a pilotot (átkelés).
– Vicces, hogy ló nélkül nem tudnak elképzelni egy ilyen filmet, bár főhőseink eredetileg rengeteget gyalogolnak :D
– A színészek mind szimpatikusak, eyecandy is van bőven, a “kémia” is megvan, már most látszik, hogy ha vmivel, akkor a szerelmi szállal nem lesz baj. Szinte csupa új arc, ez szuper. A velejéig gonosz, ám nyugodt és karizmatikus ellenfél is jó lesz. Kahlan a kedvencem eddig, nemcsak a színésznő, de a vele kapcsolatos szálak nagyon rendben vannak könyvhűség szempontjából is.
– A komolyabb hangvétel
– A mágia megjelenítése

Negatívum + ízlések és pofonok:

Igazából egyetlen dologról van itt szó, a forgatókönyvről, szerkezetről, koncepcióról. A hajamat tépem attól, hogy jöjjön 1 bármilyen színes, csavaros fantasy történet, fogják, és adaptáció címen teljesen átgyúrják, de valahogy mind kísértetiesen hasonló lesz. Mintha mindenki ugyanazt a “hogyan írjunk fantasyt” c. útmutatót használná, amiben ráadásul külön fejezet, hogy mit akarnak látni a nézők. A nézők nem egészen ezt és nem így akarják látni és erre rá kéne végre jönni. Szerintem :) Mindig Philippa Boyens, a LOTR egyik forgatókönyvírója ugrik be, ő részletesen beszélt arról, náluk mi volt a koncepció.
– Titkokkal való bánásmód. Van, akitől az összes titkát elvették, más infókat azonnal az arcunkba kaptunk. Én óriási lehetőségeket láttam volna ezekben. Rejtélyeket, feszültséget akarok! :P
– Butaságok. Sok-sok butaság és klisé, ami merem állítani, h. a könyvhűségtől eltekintve is tök gáz (túszejtés és egyebek, piha). A belepréselt szálaktól döcögött a történet, kellett volna még dolgozgatni ezeken.
– Éppen a lényegre szántak kevesebb időt. Olyan súlytalanok lesznek a fontos dolgok (mit jelent a Határ túloldala mindkét félről érkezőknek, az egész kereső téma a karddal együtt stb) és igen, a könyv valóban messze nem erről szól. Aki jót akar magának, különösen ha már sokadik könyvadaptációját fogyasztja, ettől eltekint és teljesen külön kezeli a sorozatot, hiszen az ettől még jó. Az is igaz, hogy van, amit még nem késő kibontani a későbbi részekben.
– Karakterek. Szomorú, hogy sok helyen nyomokban sem emlékeztetnek magukra. Itt is elveszik a lényeg. Marhaság, hogy Richard nem ismerte Zeddet és Kahlan nem egy lekezelő Leia hercegnő + Richard múltja stb. (lásd sablonok, megint)

Jellemző, hogy a negatívumokat mennyivel hosszabban lehet taglalni, még ha az embernek tetszik is valami. Örülök a sorozatnak, kíváncsian várom a folytatást és alig várom a mellékszereplőket és h. mit hogyan oldanak meg a másik világban. Már elérhető jónéhány epizódcím is. Még annyit, hogy meglepett, h. nem használtak flashbacket sehol, én számítottam rá. Persze még lehet :)

redc - 2008. 11. 09. 14:31

Én csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy még mindig bosszant ez a sorozat, de már nem egy, hanem két okból:

(1) Azért, mert a készítők pofátlanul sz@rnak a könyvekre.
(2) Azért, mert (1) ellenére van valami a sorozatban, ami miatt már most tudom, hogy nézni fogom. Szóval valamit mégis csak jól csináltak.

Sok könyvadaptációval kellett már megküzdenem és ez sajna a legrosszabb fajtából van. A 2. résznél azért már könnyebb volt elvonatkoztatnom a könyvtől és remélem, ez minden résszel könnyebb lesz majd. Megpróbáljuk. Még a végén élvezni is fogom :)

ucnlm - 2008. 11. 09. 17:23

Befejeztem, és végigolvastam a többi véleményt is (most hogy már túl vagyok a spoilereken).
Úgy tűnik hatalmas előnyben vagyok én és a hozzám hasonlók, akik nem olvasták/ismerik a könyvet. Nekünk “szimplán” egy fantasy sorozat jutott, ami elég pörgős, ahhoz, hogy lekössön, elég szép, hogy elámítson, elég hősies, hogy elvonatkoztasson a valóságtól, és benne van szinte minden, amit ma, egy nem Gyűrűk Ura szintű költségvetéssel, de a sorozathoz és a látványhoz való értéssel ki lehet ebből hozni. A forgatókönyvírók még kicsit gyúrhatnak, a vágóknak is van mit tanulniuk (jelenetek közti elsötésülés, felharsanó 1 mp-es zene – mint valami vetélkedőben :D).
Bár eddig nem is tudtam erről az igényemről, de most már tudom; kellett egy ilyen sorozat.
Engem megvett, bár most még csak kilóra, de ez akár változhat is! Nem mellesleg megszületett a legújabb kedvenc női karakterem Kahlan személyében, de bevallom egyelőre inkább a külső tényezők miatt :D
(Közben láttam, hogy a könyvek megjelentek magyarul is, lehet, hogy utánanézek a dolognak pár rész után, úgyis rég olvasgattam jó fantasykat.)

doremi - 2008. 11. 09. 18:34

A könyvsorozatot egy darabig (úgy 8-10 részt) én is olvastam… és azért csak egy “darabig”, mert azt kell mondjam, hogy az egész story a fantasy műfajban jóindulattal is csak gyenge középkategória, szódával elmegy. Szóval aki még nem olvasta, szerintem ne is fárassza magát vele, különösen ne a sorozat miatt…

Desmond Wallace - 2008. 11. 09. 18:42

Szerintem meg “fáraszthatják” magukat a könyvekkel is mert jók. Vannak laposabb kötetek, de az eleje kifejezetten jó. Mondom ezt úgy, hogy más fantasy könyveket is olvasok. Nem értem mi ez a nagy Goodkind utálat, amivel mostanában sok helyen találkoztam.

doremi - 2008. 11. 09. 19:27

Nem utálat… csak ha már az ember olvasásra adja a fejét, akkor ott azért ebben a “könyvsorozat”-műfajban vannak messze jobbak: pl. Steven Erikson (Malaza) vagy George R. R. Martin (Jég és Túz dala), ami így hirtelen a közelmúltból eszembe jut – mindkettő sokkötetes ciklusban “utazik”, de egyik sem olyan lapos, mint ez a Richard Rahl történet.
Persze mindenkinek más tetszik.

redc - 2008. 11. 09. 19:51

Szerintem is döntse el mindenki maga, mivel is fárasztja magát szabadidejében, az ízlésórákat meg inkább hagyjuk.

A sorozatra visszakanyarodva: úgy tűnik, szinte mindenkinek, aki zéró előtudással vágott bele, bejön a sori. Na ilyenkor sajnálom, hogy már olvastam a cuccot (amúgy nem :) Közben meg rájöttem, hol láttam már korábban Zeddet: a Mátrixban vasutazott. És ő volt Szauron Szája a Gyűrűk Ura 3-ban.

zako1 - 2008. 11. 09. 20:06

Az itteni és külföldi kritikák alapján nagyon megoszlanak a vélemények: akik olvasták a könyveket, azok lehúzzák, akik nem, azok pedig dicsérik. Én az utóbbi kategóriába tartozom, bár próbáltam beszerezni a könyveket, eddig nem jártam sikerrel.
Én sem vártam világmegváltást ettől a sorozattól, csak egy kis fantasy környezetben játszódó könnyed esti kikapcsolódást – ezt pedig “hozza”. Szépen fényképezett, filmszerű, pörgős kis sorozat, tökéletes kikapcsolódás fantasy fanoknak. A Merlinnél mindenesetre fényévekkel jobb.

sil - 2008. 11. 09. 20:25

doremi
Mint fentebb írtam Terry Brooks – Shannara ciklusaira várok megfilmesítés terén. Azok mögött elbújhatnak Erikson Malazai Bukottak kötetei. Persze kizárólag egyéni vélemény. Olvasott már itt valaki Shannarát? Az Európa adta ki az első ciklus 4 kötetét és a második ciklusból az első kötetet aztán abbahagyták… a köcsögök.

rhynn - 2008. 11. 09. 20:30

A sorozat a Naked Empire-ig szerintem nagyon jó, főleg a második könyv, az Óvilági utazással, stb. Az első kettőt 4x-4x olvastam, utána kétszer eljutottam az ötödikig is, végül a befejező két részt már nem bírtam. A nagy Goodkind-utálat oka az lehet, hogy a 6. könyv környékén belépett egy vallási csoportosulásba, s onnan a hangnem eléggé áttért egyfajta hittérítésbe.

Az első kettőt érdemes elolvasni, bár nem magyarul, a fordítás – szerintem- a silánynál is rosszabb lett. Jordan, Martin és Eriksson tényleg jobb, talán még Carol Berg (Rai Kirah) és R.Scott Bakker (Warrior-propet) is. De azért nagyon bírtam a sorozatot.

Amit a filmben csináltak, nem más, mint egy 2008-as Xena, annak pedig kiváló. Jópofa, leköt, csak akkor nem tudom, miért kellett licenszelni? (bár tudom, így könyebb volt eladni)

Desmond Wallace - 2008. 11. 09. 20:57

“a 6. könyv környékén belépett egy vallási csoportosulásba”
Mármint az író? Melyikbe?

Jordan könyvei is jók, de azok is főleg az elején, a vége már nagyon vontatott. Martin regényei színvonalban mindkettőt verik, de itt elég sok a durva dolog, illetve az is érdekes, hogy a főszereplők nagy része gyerek.
Az Excalibur tényleg fordíthatna nagyobb figyelmet is a Goodkind könyvekre, mert hemzsegnek a hibáktól, sok a helyesírási hiba is.

“2008-as Xena”
Érdekes, én épp’ ellenkezőleg látom. Az eléggé poénosra volt véve.

blogen - 2008. 11. 09. 22:37

Én nem olvastam a könyveket zako1, de ez egész egyszerűen nézhetetlenül bugyuta.

Desmond Wallace - 2008. 11. 09. 22:52

Az 1×03 nem volt valami nagy szám.:(

fuzaco - 2008. 11. 09. 23:52

Hát igen, az 1×03 tényleg nem volt túl jó.. Elrontják az epizódikussággal. :/

Qwertre - 2008. 11. 09. 23:58

De legalább volt benne Joxer.

Ihi - 2008. 11. 10. 01:55

A könyvek komolyabb ismerete nélkül (Ismertem az alapsztorit, meg h mi az a határ, egy két ilyen dolog), nagyon tetszett a pilot. 1×03 is jó, persze a színvonal esett a pilothoz képest, de kevés esetben nem szokott. Az epizodikusság mellett azért finoman a főszál is megbújt, kicsit jobban előtérbe hozhatnák később.
Nagyon örülök azért, hogy kábelen megy, így nem veszélyes rá a nézettség. legalábbis nem annyira, mint országos adón.

rhynn - 2008. 11. 10. 09:57

Desmond: javítom, nem vallási, hanem filozófiai csoportosulás. Ayn Rand-féle objectivism vagy micsoda. (legalábbis az író honlapja szerint, emlékszem, pár évvvel ezelőtt még valami vallásos dologban hitt éppen, majd otthon megkeresem, mert melóban a szűrő kiveszi). Nem baj ez, csak nagyon átjött a könyvekből a nagy filozofálgatások során.

Robert Jordan könyveit nagyon szeretem, bár az utolsó 2-3 már kiadói nyomásra elég lapos lett. (egyszer vacsoráztam vele még fan club vezetőként, én őt nagyon tisztelem). Kiváncsi vagyok mi lesz a megfilmesítéssel és a befejező kötettel.

Martinból meg szintén jön a sorozat a HBO-ra asszem.

freak - 2008. 11. 10. 11:10

A magyar forditasban a hatar nem Fatyol volt? Regen olvastam a konyvet, valaki javitson ki…

A leegyszerusitest es epizodikussagot en sem ertem, hiszen a sorozatban pont az a jo, hogy van idejuk kifejteni a karaktereket es a sztorit. Pont ezt a lehetoseget dobjak el.

A pilot tetszett, este megnezem a 3. reszt, de attol felek, csalodni fogok.

Olman - 2008. 11. 10. 11:30

Fúúú… hogy az a confessor milyen harcedzett. Képzett késharcos, és úgy csapkod a kétkezes bárddal, hogy azt Conan is megirigyelné.

Olman - 2008. 11. 10. 11:31

A másik meg: a nyílvesszők elől való kitérés mindenkinél alap képesség ebben a világban?

Alice - 2008. 11. 10. 11:46

Ajajj. Hát erre nem számítottam. Az 1×03 óriási csalódás :( Egy az egyben Xena-Herkules vonulat. Ég és föld a bevezetőhöz képest. Ha a pilot mondjuk 7/10 volt, ez 2/10. Ne értsetek félre, szerettem a Xena sorozatot, voltak eszméletlen jó részei, de ezek után egészen mást vártam és erre minden okom megvolt. Ezek máris eldobták a könyvet? 0.0

Nem mondom, néhol hangosan vihogtam, de ha másképp hívnák a szereplőket, az ember jobban tudná kezelni az egészet és jobban is élvezné. Mert most, amikor kimondják az inkvizítor vagy kereső szót, sajnos a gutaütés kerülget. Vajon ez el fog múlni? :)

rhynn - 2008. 11. 10. 14:22

én is írtam egyet, nem ilyen ékes szavakkal, mint winnie, de ha van kedvetek, jól kibeszélhetjük ott spoileresen a dolgokat, s nem zavarjuk azt ebben a topicban, akit nem érdekel!
Itt lehet megnézni

Megírtam fantasyfilm-rajongóként meg könyvrajongóként is a kritikát külön-külön.

PieSar - 2008. 11. 10. 21:19

Kész, engem megvettek a zenével és Kahlan-nel. Mindkettő gyönyörű. A varázsló is jó, Richard meg csak szimplán elmegy. Egyébként csak nekem tűnik úgy, hogy van egy kis Sylar-es beütése?

hohó - 2008. 11. 10. 21:35

rhynn: Robert Jordan könyveit nagyon szeretem, bár az utolsó 2-3 már kiadói nyomásra elég lapos lett.

:)))

Ezek szerint van olyan kiadó, amelyik kényszeríti az írót, hogy “lapos” könyveket írjon?

Desmond Wallace - 2008. 11. 10. 22:04

Szerintem arra gondolt, hogy kiadói nyomásra nyújtotta tovább a történetet a kelleténél, mert eredetileg kevesebb kötetre tervezte az író.

szasa - 2008. 11. 11. 07:15

Hát ez közepesre sikerült, olyan 10/5. Kap még egy esélyt, azt meglátjuk. Az első 10 perc volt a legjobb, aztán onnan lejt menetbe kezdett a sorozat. És most nem sorolnám fel, hogy mi volt vele a baj, előttem megtették már.

rhynn - 2008. 11. 11. 08:33

hohó: konkrétan a kiadó beleszólt, hogy kb. mi legyen benne a könyvben. Megiratták vele pl. a 100 oldalas előszót, hogy el lehessen adni 5 dollárért e-book formátumban (1.2 M letöltés…), aztán meg mondták, hogy 12 könyvet terveznek, pedig ennyi nyilván nem lett volna. A Crown of Swords és a Path of Daggers az gyakorlatilag egy könyv kettészedve, tartalmilag, méretileg, Knife of Dreams-ben szinte semmi nem történik. Közben jött ugye a kibővített New Spring, meg a kettészedett és 1-1 fejezettel felturbózott nyitókönyv. Ez mind kiadói nyomásra volt, mivel RJ-t nem igazán a pénz motiválta.

hohó - 2008. 11. 11. 16:23

rhynn: van erre bizonyíték (pl. hangfelvétel?)?

BWizard - 2008. 11. 12. 08:36

Nem szoktam kritikákat írni és az észt osztani, most mégis úgy határoztam, “tollat ragadok”.

Igazi fantasy rajongóként olvastam a könyveket mindet és tetszettek is (főleg az első 2-3 kötet)(bár alúlról verik azok is csak George R. R. Martin (Tűz és Jég dala)és Steven Erikson (Malazai bukottak) sorozatait (ezen kár is vitatkozni), szóval már nagyon vártam a negatív kritikák elenére is a sorozatot, szóval megnéztem az első 3 részt egyben.
A pilot még csak-csak elment szódával, de igazából annyira nem jött át a hangulat, hogy az már fájt (1-2 jelenet volt csak benne, ami jól volt megcsinálva). A 3. rész meg úgy volt rossz ahogy volt sajnos. Persze a környezet szép ahol jáccódik de azért inkább természetfilmet néznék. Az epizódikus szerkezet miatt ez a sorozat ugyan olyan lesz mint a Xéna vagy a Herkules volt (azok sem jöttek be kicsit sem nem titkolom), elvesztette azokat az erényeit amik miatt a könyvek jók voltak. Ha nem a könyv feldolgozása lenne már a pilot közepén abbahagytam volna örökre a sorozatot igy még kitartok pár részre és megnézem bele jönnek-e az alkotók, de ha marad így, akkor engem elvesztettek mint nézőt (gondolom ez nagyon nem érdekli őket, de ez vica versa is igaz).

A negyedik részt már nem várom semennyire sem sajnos, és csak reménykedek, hogy az HBO berendeli és megcsinálja a saját sorozatát a Tűz és Jég dala ciklusból!!! Ha náluk lennék megmondó-pénz-ember, már a 3. évadnál járnánk minimum :P – (bocs,bilibe lógott a kezem, már ébren vagyok)

Érdekes lehet, hogy feleségemmel néztük mindhárom részt és ő nem olvasta a könyveket (semmilyen fantasyt sem olvasott kb), és neki tetszett nagyjából (bár neki a Xéna és a Herkules is tetszett), bár inkább a táj és a fényképezés mint a történet kötötte le.

Terry Brooks Shannara könyveit is olvastam mindet, és nem voltak rosszak az tény, de azok sehol nincsennek eredetiségben és történetvezetésben az IGAZI fantasy írókhoz képest (Martin, Jordan, Erikson, Goodkind és még nagyon sokan).

TR - 2008. 11. 12. 21:11

A pilot után reménykedtem, de a harmadik rész sajnos lelombozott engem is.

Ami az adaptációt illeti, az első két részben valóban sokat változtattak a karaktereken. Ugyan én csak elkezdtem az első kötetet, de néhány rajongói kifogást nem teljesen értek: az első két rész Zedd karaktere szerintem humorosabb és kimunkáltabb az első könyvénél, ráadásul a könyvben is elszór néhány komolyabb mágiát, mágustüzet is a történet elejénél. Kahlan is más karaktert kapott, de szerintem az első két rész ettől működött.

A harmadik viszont mintha más sorozat lenne, valóban Xena-párhuzam. Gonosz, bőrrucis ellenség, a megmentendő nép a megszokott, árulásra kényszerített jóemberek… Kahlan az első részben még ki volt egyensúlyozva a varázshasználó és az amazon mögött, a harmadik részben néhol Xena, néhol a sikítozó főhősnő. Richard a szabványhős, Zedd pedig semmilyen.

Az egészben az a bosszantó, hogy az első két részben megvolt a lehetőség egy jó – ha nem is könyvhű – sorozatra, a harmadik pedig valamiért ugyanaz az új-zélandi/amerikai epizodikus szabványfantasy, amit annyiszor láthattunk. Egy Kahlan-eyecandy pedig nem nagy érv a rendszeres nézése mellett.

Egyébként van olyan fantasy sorozat mostanában, ami nem esik ebbe a csapdába? Nem értem, annyi jó és különböző sci-fi sorozat megy, a fantasy miért lesz mindig szabványtermék?

Aziren - 2008. 11. 13. 21:20

Hát nem is tudom mit írjak ennyi hozzászólás után.

Szóval a könyveke olvastam, és ezért nem is tudtam végignézni az első két részt sem. Ez van. De amit magáról könyvről írtak azt nem egészen értem. Oé van akinek nem tetszik, ez van. De gyenge közepesnek nem mondanám.
Igen olvastam minden ASOIAF regényt, olvastam Martintól többet is; tetszik. Malazia nekem nem annyira jött be. Olvastam fantasy stílusban vagy 200 könyvet, mégis Goodkind az egyik nagy kedvencem. Igaz, hogy a sorozat vége kicsit vontatott, és nem is mindegyik könyve remekmű, de az első speciel nagyon frappáns, a hatodik szintén, és a szabályok két kivétellel nagyon passzolnak.
Mondjuk nem nevezem meg az írót, de azt mondta: ” a valódi érdem az olvasóé, ő az aki a tartalamt mögé rakja. Anélkül csak szavak egymás után.” Ha nincs az olvasóban rezonancia a történet felé, nem kell elolvasni.
Egyébént George Martin szerintem annyiban sokkal egyszerűbb, hogy közelebbi a történelme a mienkhez, tehát jobban együtt vagyunk a storival. De azért ő is elég klisés fordulatokat használ, ha úgy nézed. Félre ne értsen senki, nagyon szeretem olvasni, kedvenceim között avn, de nem lepődöm meg a storin, mert kiszámítható…

De a sorozatra visszatérve: a köyvhöz képest szerintem csak a karakterek motivációit vették el, és a jellemüket részben. Itt ugyanis máso, mint ott. Sajnáltam, hogy az alapvetően kedvelhető főszereplők nem tudtak megnyerni.

Aziren - 2008. 11. 13. 21:42

Hopp, látom, tele írtam a szövegem helyesírási hibával. Azért még így is olvasható, de bocsánat érte.

Csak egy apróság tűnt fel. A könyvben, legalábbis az eljén tényleg nem igazán varázsolnak. De Zedd már használ varázslótűzet a legelső könyvben. Ami igazán durva a regényben a fényvarázslatok (angol Lghtweb), az az amit csak később használnak, ritkán. Mondjuk nem is igazán szükséges, mert mint tudjuk, az ész a komolny fegyer….

fuzaco - 2008. 11. 16. 21:55

Na, a negyedik rész sokkal jobb volt, mint az előző, ez most tetszett. És az előzetesből ítélve a következő sem lesz rossz.

Alice - 2008. 11. 18. 11:13

Csatlakozom, a 4. rész nekem is jobban tetszett. Kezdek belerázódni az új hangvételbe. Az új rész hangulatos, izgalmas + értelmesebb volt :) Az előzetes ígéretes, talán most jobban előtérbe kerülhetnek maguk a szereplők is.

Elnar - 2009. 04. 26. 17:41

javában a közepében járok, és tetszik. Igaz, a könyvsorozathoz nem sok köze van, de jó. A karakterek eltaláltak, bár Kahlan azért komolyabb eredetiben. Richard tényleg ilyen felelőtlen suhanc gyakran. SPOILER //kedvencem, mikor a 4. könyven valahol bement egy kapun ahol csak a pusztító mágusok mehetnek be. Mikor Zedd szól neki hogy de hát ki volt írva: “Azt nem tudtam elolvasni, úgyhogy bementem”// Amúgy meg Megszámlált árnyékok könyve: Richard betéve tudja az egészet, azért nem aggódott a könyv elégése miatt. És hát azért kell Rahlnak mert Orden szelencéi elvileg teljesen egyformák… meg az Igazság kardja nem csak akkor vörös ha valakit dühből öl meg? Jó ügyért harcolva fehér SPOLER END.
Na igen. A pusztító, és teremtő mágia is hiányzik belőle. Pedig ez az alapja Richard kivételességének.
Legjobban Zedd lett eltalálva. Jellemileg. Viszont a könyben ha jól emlékszem alig varázsol, és a színész sem szolgál rá épp a “Mackótremetű” jelzőre.

Összességében jó ez. Csak annyi köze sincs a könyvhöz mint a Gyűrűk ura filmnek.

zsirfecske - 2009. 08. 03. 21:21

2 nap alatt daráltuk, gyakorlatilag nonstop. simán legjobb fantasy mozgóképen (a gyűrűk ura trilógia kivétel, az az alapja mindennek).

muszáj megnézni és zokogni az új évadért :)

oxigen - 2010. 01. 22. 02:47

mostanában kezdtem el nézni, de nagyon berántott – pedig tudtam hogy nem kéne, míg tartanak a vizsgák…
most kezdtem a második évadot, teljesen más hangulatú, mint az első, de ez is nagyon tetszik

mark00011 - 2010. 10. 04. 21:42

Én ma fejeztem be az első évad utolsó két részét. Csak annyit tudok mondani, még akarok többet! Szinkronosan néztem meg az évadot. Gyönyörű a környezet, nagyonszép kidolgozott effektek. Igazi korhű helyszinek falvak, a ruhák iszonyatossan szépek, kidolgozottak. A történet is tetszik. A szinészek szerintem tökéletesek arra a szerepre amit kaptak. Ahoz képest hogy nem nagynézettségű, igencsak színvonalas. Ahogy tudom megszerzem a második évadot is és a pletykák szerint lesz harmadik is. Aki teheti nézze meg. Nálam 10 pontból 12-t kap.

Desmond Wallace - 2010. 10. 04. 22:05

“a pletykák szerint lesz harmadik is”

Ha szétnézel a blogon, akkor találsz pár írást, ahol szó van arról, hogy nem lesz 3. évad.

Márk - 2013. 03. 08. 19:31

3 évadrol valakinek valami infója van?

zsibic - 2013. 06. 18. 10:38

Sziasztok lehet 3. évad, itt kell szavazni: http://www.smgo.tv/shows/legend-of-the-seeker/#_=
megkeresik a Producereket és később pedig lehet támogatni a sorozatot ha minden jól megy..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz