login |

My Own Worst Enemy: 3 rész után

2008. 11. 13. 13:47 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: 2008/09, kritika,

(Este majd nagyobb hírben is megírom, hogy a sorozat megkapta a kaszát, de elvileg a 9 elkészült részt le fogja adni az NBC.)

human már megírta kritikáját a pilot-ról, így én nem teszem, ellenben az általam igencsak várt sorozat első három részét véleményezem (spoilermentesen), mert olvastam jó pár abszolút kedvező véleményt, én pedig ezúttal (is?) valamiért az ellenkező oldalra kerültem és bár sokkal jobbnak érzem a My Own Worst Enemy-t, de szerintem megtámadta a Bionic Woman-betegség. (Showrunner-váltás, nincs kidolgozott koncepció, túlzott epizodikusság, érdektelenség.)

Pedig a sztoritól kezdve a színészeken át, minden megvolt benne, hogy szeressem, de mégsem lett semmi a nagy egymásratalálásból. Ami meglepett, az a sorozat alapkoncepciója: azt tudtuk, hogy Jekyll-Hyde felállással lesz dolgunk, az viszont meglepett, hogy ezt a szituációt mesterségesen idézik elő, kvázi ki-bekapcsolják az ügynököt, akinek az új alteregója, miután elromlik ez a “kapcsoló” hirtelen rájön minderre és saját életet akar. Mindezt annak ellenére, hogy ő a “kitalált én”.

Ezt csak azok kedvéért írtam, akik hezitálnának a sorozattal kapcsolatban. Na, nem mintha illúzióim lennének, mert tudom, hogy kevesen olyan perverzek, hogy kaszált sorozatba vágjanak bele, pedig igazából érdemes lehet, ha bejön. Ráadásul eléggé epizodikusnak tűnik a cselekmény, s bár vannak benne átívelő szálak, nem merném a high profile jelzőt ráaggatni, maximum a high profile-nak látszani akaró-t. (Igazából nem hiszem, hogy lenne “végső titok”, az átívelés mindössze a menekülni akaró másik alteregó folytonos harcát jelenti. Az egyik majd nyerni fog. Na hiszen.)

És talán éppen ez volt a bajom a My Own Worst Enemy-vel, hogy ilyen hibridnek sikeredett. Mert egy dolog, hogy érdekes a személyiségváltás, Edward és Henry olykor még csak a szánkba sem rágott váltott jelenléte, de a kémsztorik, amikkel feltöltötték az átíveléses történetet teljesen érdektelennek tűntek, még akkor is, ha olykor mindig az átlagember Henry-nek kellett megoldania a problémát. Hiába Oroszország, Franciaország, Németország, Kanada vagy Mexikó, mint egzotikus helyszín, a MOWE nagyon messze marad az Alias-tól (sőt, a viccesebb Chuck-tól is), hiszen az akció szinte csak helykitöltés jelleggel kerül a képbe, rengeteg lyukat hagyva a sztori szövetében.

Hiába érdekes a Henry-Edward történet, valahogy nem érzem a tétet benne és abszolút az járt át a 3. rész befejezése után, hogy ez a sorozat épp a kiszámíthatatlansága miatt lett kiszámítható (merjék csak elővenni a Mrs. Smith-kártyát…), mintha kapkodva túl kevés idő alatt túl sokat akartak volna markolni, ahelyett, hogy nyugodtan építkeztek volna és megágyaztak volna a meglepő húzások előtt, hogy azok sokkal hangosabbat szólhassanak. (Az meg kifejezetten meglepett, hogy bár bejön a kopasz barát karaktere, de hogy már a 3. részben elővették az ő magánéletét is. Sok ez így egyszerre.)

Az első részre 4.5/10-et, a másodikra 4/10, míg a harmadikra 3.5/10-et adnék (a színvonal hasonló, bár azt hittem a flashback-es kezdés állandó lesz, csak az egyre kövekvő csalódottság érzete viszi le a pontszámot) és nem azért, mert olyan rosszak lettek volna, inkább csak kevésbé voltak érdekesek. Ja, és én kérek elnézést az NBC-től, ha nem kapom be a horgot a részek végére pakolt übercliffhanger-ökkel kapcsolatban. Az az érzésem ugyanis, hogy ezek csak csalik és, ha hagynám magam, akkor a 4. résszel (nem láttam, jöhetnek a vélemények) ugyancsak egy mézesmadzagot kapnék, aminek a képzetével kibírnám az ötödikig.

31 hozzászólás Ne habozz!

zdawg - 2008. 11. 13. 14:18

engem megvett a sorozat, jó persze, nem egy alias. sajnálom a kaszát, mert szerintem nagyon jó lehetett volna…

dzsiaj - 2008. 11. 13. 14:24

Én is csak 3 részt láttam, úgyhogy egyenlő erőkkel állunk neki a harcnak: szerintem az idei év legjobb országos újoncáról beszélünk eddig, és a véleményem homlpkegyenest ellenkezik. Épp, hogy a high profile jelleget emelném ki-jómagam az 1 epizód-1 ügy megoldásra tippeltem volna, ehelyett az ügyek kevésbé hangsúlyosak, mint az átívelő szál szvsz. Emellett pörög ezerrel: más sorozatok 1 évad alatt haladnak annyit a cselekménnyel, mint a MOWE. Semmi gondom azzal, hogy behozták Raymond-Thomas magánéletét is, sőt kifejezetten tetszett, hogy ezáltal az ő szerepe is fajsúlyosabbá válik. És a legszebb az egészben, az a karakterek “eltaláltsága”, hogy egyetlen regulart se érzek feleslegesnek, és mindengyikük remekül hozza a szerepét emellett. A cselekmény fordulatos, ahogy Henry és Edward szivatják egymást, az pedig valami szenzációs. És sajnálatos módon pont ilyen sorozatokban szenvedünk hiányt mostanság, az elmúlt 2-3 évben szinte csak a stand-alone részes szériák tudtak megélni, és sajnos nem a MOWE lesz az a kivétel, mely erősíti a szabályt.

dzsiaj - 2008. 11. 13. 14:26

Ja, bocs a rollért, de 8/10, béke poraira.

Effie - 2008. 11. 13. 14:28

sajnalom a cancel-t, sztem egesz jo kis sorozat volt, engem megvettek az alapsztorival.. Nah de sajnos ez van. Rip

Shana - 2008. 11. 13. 14:29

Teljesen egyetértek dzsiaj-jal. Ez a kedvenc sorozatom most, habár egy-két sori (pl knight rider) sokkal jobban élvezhető, a MOWE részein legalább lehetett kicsit agyalni. 8/10 szintén.

winnie - 2008. 11. 13. 14:35

“ehelyett az ügyek kevésbé hangsúlyosak, mint az átívelő szál szvsz. Emellett pörög ezerrel: más sorozatok 1 évad alatt haladnak annyit a cselekménnyel, mint a MOWE.”

nekem igazából ez a bajom, hogy az ügyek épp emiatt töltelékké silányultak, akkor inkább adjanak henry-edward sztorit és bontsák ki a többieket.

és a pörgés, bármennyire is magamnak mondok ellent (ki ne szeretné?:), nekem csak túlzott felszínességet hozott: belekapnak ebbe, belekapnak abba és mindent lerendeznek 10 perc alatt.

ld. a pszichiátercsaj a 3. rész végén – erre én: “és akkor?”. ellenben, ha teszem azt 10 részen át építgetik kettejük kapcsolatát, akkor biztos, hogy nem így reagálok. de épp ezért sajnáltam a társsal való kapcsolat gyorsvonat jellegét is.

valahogy a ló túlfelére estek át nálam – lehet, hogy én vagyok az átlagnéző, aki pártol el a sorozattól? mert nálunk tényleg abszolút pozitív vélemény túltengés van, amit jó olvasni.

Shana - 2008. 11. 13. 14:39

“ha teszem azt 10 részen át építgetik kettejük kapcsolatát”
Akkor az lenne a sorozat címe, hogy LOST :D
Én nagyon szeretem az elhúzást, pont ez a legnagyobb pozitívuma az egésznek, és én a 3dik rész végén pontosan azt mondtam WTF…

bakfitty - 2008. 11. 13. 14:41

én slatert is okolnám, mert mondjuk egy utolsó kúrógépet jobban tud alakítani, mint tisztes családapát, az aliasból is kilógott csúnyán.

winnie - 2008. 11. 13. 14:44

“én a 3dik rész végén pontosan azt mondtam WTF…”

akkor bennem a hiba:) én inkább a “végülis” pártján voltam, mintha a 24-ben egy új ctu-s karakterről kiderül a 3. részben, hogy áruló. (valahogy egy két-háromjelenetes karakternél másképp nem tudtam reagálni.)

i - 2008. 11. 13. 14:58

én még hozzátenném a semmilyen, vagy leginkább fakó hangulatot, mint probléma. kong a cucc az ürességtől, mégcsak nem is igazán borús.

kicsit hasonló volt a Journeyman alapállása (szerető családapa vs. problémamegoldó hős egy emberben) és ott pl a hangulat átsegítette a sztorit minden bukkanón. (hüpp)

Nick - 2008. 11. 13. 15:01

Pedig ez volt az egyik ujonc amit nagyon vartam… aztan ehhez kepest epp azert nem mertem belekezdeni amig ketseges a sorsa, mert sejtettem, hogy hamar cancelt kap, es utalom mikor ilyenkor hoppon maradok valami hulye cliffhangerrel, vagy hasonloval.
Igen, gyava vagyok, es baromira sajnalom, hogy igazam lett. :(
De ha epizodikus, akkor meg igy is megnezem.

anikros - 2008. 11. 13. 15:06

Hiába az akció, hiába a széthasadt személyiség, az egész nem állt össze, unalmasnak éreztem, számomra sem volt WTF a pszichiáter felbukkanása, sőt a harmadik résszel számomra kasza volt

johndoe - 2008. 11. 13. 15:22

winnie, nem tudod hány rész van dobozban?

dzsiaj - 2008. 11. 13. 15:24

“ha teszem azt 10 részen át építgetik kettejük kapcsolatát, akkor biztos, hogy nem így reagálok.”

Ebben egyetértünk, nekem is korai volt még, azt meg viszont mindenki sejthette, aki látott már néhány sorozatot életében, hogy a pszichológusnő nem szimpla pszichológusnő lesz, mindennek ellenére toltam egy WTF-et én is a rész végén.

tomee - 2008. 11. 13. 15:25

Pár előttem szólóhoz hasonlóan nálam is az idei szezon legjobb újonca volt, meglehetősen letört a cancel híre.

Dzsiaj mellesleg jól beszélt, egy igazi különlegesség a sorozat, néhány egészen eredeti ötlettel, amiből manapság elég kevés van.

winnie - 2008. 11. 13. 15:29

“winnie, nem tudod hány rész van dobozban?”

írtam az első sorban, összesen 9 készült el, és mindet le fogja adni az nbc.

kisgans - 2008. 11. 13. 15:46

A Mentalist után az idei év legjobb országos újonca nálam, sajnálom a kaszát. :S

BigBone - 2008. 11. 13. 15:54

Kár a kaszáért, engem megvett a sorozat néztem volna még néhány évadon át

De azért a humming bird position az epic :D

gizurr - 2008. 11. 13. 16:40

Nehez mit mondani, velemenyem valahogy winnie velemenye es a tobbseg tapasztalata kozott van. Eloszor is sajnalom a cancelt, szerintem ha Chuck tudott kapni masodik seasont akkor ez is megerdemelte volna. A story sajnos kicsit epizodikus, de elvezheto; a szereplok erdekesek es sok potencial van/volt benne. Uj national tv-n futo dramai sorozatokon belul csak ezt meg a Crusoe-t neztem, sajnos mind 2 kaszat kapott/kap, de hat igy megy ez. :) Bizok a kabeles adokban, ok mostanaban sokkal jobb munkat csinalnak mint nagyobb tarsaik.

Maniac84 - 2008. 11. 13. 17:53

Teljesen egyet kell értsek azzal, hogy a MOWE közelébe se ér az Aliasnak. Én is úgy érzem, hogy a főszálat illetően túl gyorsan történnek a dolgok. Ezektől függetlenül el tudtam volna nézegetni egy teljes évadot, mégiscsak komolyabb hangvételű kémes cucc akart lenni. A maradék részeket biztosan megnézem, viszont utána hiányozni se fog túlzottan. Az eddigi négy rész alapján nálam 5.5/10 a sori.

3 - 2008. 11. 13. 17:58

Hát én nem gondoltam volna, hogy lelövik.
Nekem bejön, megnézem még ami lemegy.
Szerencsére van egy csomó sorozat amit nézhetek majd helyette:)

JBG - 2008. 11. 13. 18:04

Ezt az újonc-soroztatot vártam mind közül leginkább, ahhoz képest viszont a második rész után kaszáltam ( azzal a tudattal, h mejd egyszer éhínség idején esetleg darálom, de így meg azt sem, sebaj).

Egyáltalán nem fogott meg, mert ugyan a Jekyll-Hyde koncepcióra vevő vagyok, de ez a ki-be kapcsolgatós baromság nem tetszik. AZ, hogy az egésznek semmi értelme nincs, még hagyján is ( hiszen egy szuperkém miért akarna “kikapcsolni” hogy közben egy alteregója az ő tudta nélkül éljen? mi benne a haszon? inkább felesleges rizikófaktor) de az, hogy elromlik, meg átvált egyikből másikba véletlenül-úgy h közben néha nem is egyértelmű, hogy most melyik énje dominál éppen-, közben az egész üres, számomra lendülete sem volt, az ügyeket meg ahogy esik úgy puffan alapon sütögetik el stb.
A második rész végén a “cliff”-nél mondtam, h köszi, nem érzem a késztetést.

raven87 - 2008. 11. 14. 03:00

Nah akkor én vagyok az a perverz, aki cancel sorozatokat kezd el nézzni, miután megtudta hogy az lett.

Traveler; Drive; Day Break (Bár ez királyúl le van zárva.); Hidden Palms… De jó is lenne a folytatás. :(

bargab - 2008. 11. 14. 09:07

Sajnálom kaszát, remélem lesz valami normális vége.

Teljesen pozitív csalódás volt a sorozat, nem egy alias de mégis heti 1 részes felállással nagyon jó. Maga az ötlet is hogy miért van a 2 személyiség szerintem nagyon jó.

Arra számítottam hogy legalább 1 évadot megél.

3 - 2008. 11. 14. 12:49

“úgy h közben néha nem is egyértelmű, hogy most melyik énje dominál éppen”

Többen is írtátok már ezt, hát nekem eddig mindig egyértelmű volt mikor Edward és Henry.

winnie - 2008. 11. 14. 13:03

arra gondoltam, hogy volt jelenet, amikor jó ideig nem csinált semmit – ott nem lehetett tudni. mint ahogy olyan is volt, hogy az egyik jelenetben henry, majd jön egy másik jelenet, amiben nem szerepel, de a következőban, ahol már szerepel, edward. (engem ez nem zavar, de az efféle nüanaszok frusztráhatják a nézőt.)

Spawn - 2009. 01. 06. 11:03

Na, megnéztem az első 9 részt. (Ha minden igaz, több nem is lesz.) Most kicsit sajnálom a cancel-t, mert végre kezdett (számomra) kicsit érdekes lenni a sztori, kíváncsi lettem volna, hogyan tovább. Kár. No, hát ez van. nincs mit tenni.

Néha egyébént én sem tudtam már eldönteni, hogy “hősünk” most akkor éppen Edward, vagy Henry, de ez engem annyira nem zavar.

norbucso - 2009. 03. 18. 00:17

Mind a 9 rész megnézése után nem értem, hogyan kaphatott kaszát ez a remekmű. Egyetlen üresjárat sem volt benne végig tartotta szintet. Nagyon nagy kár érte. A Bionic Woman után ez kéjutazás volt.

Nem is volt várható hogy valamelyik személyiség nyer, csak haladjon a sztori, bár azt a 2 cliffhangert benne hagyni?

Az a maradék 4 rész belefért volna a rendes lezáráshoz, tiszta hülyék az emberek odaát.

aa - 2009. 07. 14. 10:49

A sztorik is közhelyesek, sablonosak, a terrorista muzulmánokkal és atombombát eladó oroszokkal (ez nem rasszizmus?)

DarkSun - 2010. 02. 04. 18:00

Ez az első hsz-om, szal jöjjön a lefety. Ha új vagy számomra nem ismert sorozattal akadok össze mindig nmegnézem a sorozatjunkie kritikáit, kommentjeit. Nem tom, hogy hozzátok össze de grat nektek, mindig figyelembe veszem őket.
Így volt ez most is. Az SG kereskedelmis csatornás cíkke hívta fel erre a filmsorozatra így lekaptam a 9 részt. Jöttem ide de lustaságból csak a kritikát olvastam el a hsz-eket nem. Tegnap már nem volt mit néznem így adtam egy esélyt az első résznek…. és most 17.55kor bánom, hogy elmeszelték, kevés volt a 9 rész egyben :) Ráadásul az uccsó részben beinduló sztori is ürességet hagyott maga után.
Részemrő: 7/10

winnie - 2010. 02. 04. 18:03

hát, igen. érdemes elolvasni a kommenteket is, azok sokkal jobban árnyalják a képet:) meg azért humannek is bejött szerencsére:

http://www.sorozatjunkie.hu/2008/10/15/pilot-my-own-worst-enemy/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz