login |

The Shield: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is.

2008. 12. 06. 16:03 - Írta: human

95 hozzászólás | kategória: kritika,

DONE, FINITO, FIN, END, and all that jazz.

Azt hiszem akkor ennyi, igazi zsarusorozatot innentől csak nagy körültekintéssel lehet csinálni, mert a Shield (és a Wire) hullámvasútjai után nehéz lesz bármi mélyet mutatni. Nagy szavak, de most fejeztem be az utolsó évadot, 2 nap alatt néztem meg azt a 9 részt amivel le voltam maradva, és csak ültem megkukulva amikor vége lett. Most spoilerek nélkül azért még pár szó.

Tudjuk, hogy a sorozatok világában ritka a tényleges befejezés. Országoson sokkal nagyobb a szórás, a kábeleseknél meg előre van leforgatva az évad általában, így ha meglegyinti őket a cancel szele a nézettség miatt, már nem nagyon módosítgathatnak. Természetesen mindkettőn akadt már lezárt sorozat, de mivel folytatásos történetekről besélünk, mindenki a hosszú mesélésre rendezkedik be, és nem biztos, hogy a nézettség kitart a végéig.

Az időhúzókat nem akarom idekeverni, hiszen a Shield nem volt olyan. Volt gyengébb évadja, persze, de szinte végig lehetett érezni a koncepciót, az átgondoltságot. A számla végén egy baromi hosszú film áll, nem pedig valami kuszaság. Természetesen nem minden részben foglalkoztak a főszállal, az új nézőket is lekötötték kisebb ügyekkel, de még ezen kicsik közül is mertek elővenni később, visszautalni rájuk, szereplőt visszahozni. És hát a karakterek nem váltottak oldalt részenként, ha valaki a rossz vagy a jó oldalra lépett, azt baromi sok gyötrődés előzte meg, és semmi “hát jó” hatása nem volt egyik döntésnek sem.

Nehéz érzékeltetni, de ez volt az a sorozat, ahol mindenki odatette magát. Főként Michael Chiklis, aki talán élete alakítását tudhatja maga mögött. A kerületében rendet tevő rendőrosztag vezetőjeként olyat alakított, hogy le a kalappal. Nem akarom a többieket kicsinyíteni amúgy, csak őnekik egyszerűen gyegébb szerep jutott, de ez kellett a realizmus árnyékához. Átlagemberek, nem szép nők, munkájukat végző rendőrök, akiknek bokáig ér a trutyi, de azért igyekeznek takarítani.

De tényleg egyrészt a Strike Team castingolásáért valami hatalmas jópont annak, aki ezért felelős volt, másrészt pedig Claudette (CCH Pounder) és Dutch (Jay Karnes) beválasztásáért is. Az elején nem biztos, hogy pont ide szánták őket a végjátékban, de kis történetbeli alakításokkal mégis jó helyre kerültek, és a színészek elbírtak a feladattal.

Még mielőtt besorolom a 10/10 sorozatok dicsőségcsaronkába, megemlíteném, hogy nagyon örülök a finálé megoldásának, miszerint mellőzték a zenét, csak a neonok zümmögtek. Ez mind az odafigyelést bizonyítja, hiszen a szomorúság + indie rock annyira túlhasznált mostanság, hogy már arra figyelünk fel, ha valaki nem abuzálja.

És akkor ennyi, viszlát Vic, Shane, Ronnie, Lem, meg persze a többiek, nem semmi 7 évadot zártatok.

(A kommenteket csak olyan olvassa, aki már látta a finálét, mert senki nem hajlandó spoiler felirattal jelezni ha spoilerezik.)

95 hozzászólás Ne habozz!

scottee - 2008. 12. 06. 16:10

Egyik legjobb sorozatzáró rész, amit valaha láttam. respect

las - 2008. 12. 06. 16:21

én anyira szeretném élvezni a shieldet, de egyszerűen nem tudom :( már minden évadból láttam részt, nem olyan vészes de nem is olyan jó…
valaki tudna adni tippet egy részről amit nézzek meg?

seven - 2008. 12. 06. 16:25

az utolsó

blogen - 2008. 12. 06. 16:26

Ez egy rendes sorozat las, ha bármelyik részét kiragadod, akkor semmit se fogsz érteni belőle, mivel a részek kábé annyira állnak meg önmagukban a lábukon, mintha tíz percre beülnél egy mozifilmre valahol középtájban.

winnie - 2008. 12. 06. 16:36

tapasztalatból mondhatom, hogy ez nem igaz:) nagyon kevés az olyan sorozat, amire ez igaz lenne (és nem az a “rendes”, hanem a másik féle:)

(de ne menjünk el ilyen irányba OFF-fal, majd írok a témában valamikor egy posztot – inkább shield)

Donnie - 2008. 12. 06. 16:42

Spoileres

Méltó lezárást kapott a sorozat. Az évad első felében részben egy-két szálat elvarrtak, másrészt felvezették az utolsó részek konfliktusait, közben persze a több évadon átívelő szálakat is nagyon szépen belefonták. A 7×08-től kezdve még az addigiakat is felülmúló, rendkívül feszült részeket kaptunk. A 7×12 vallomásos jelenetére pedig nehéz szavakat találni. Ahogy Chiklis habozik, közben a kamera folyamatosan közelít felé, majd elkezdi… A sorozatzáró rész is teljesen ledöbbentett, bár talán sokaknak nem úgy tűnt, de tökéletesen zárták le a karaktereket. Vagy inkább úgy fogalmazok, mindegyiküknél kaptunk előremutatást a későbbi sorsukat illetően. És milyen jó volt még a stáblista közbeni kivágott jelenetek és közben a zene.
“Nem akarom a többieket kicsinyíteni amúgy, csak őnekik egyszerűen gyegébb szerep jutott” – egyrészt egyetértek, hiszen Chiklis mindent vitt(oda az Emmy-t neki izibe, elég megnézni a 7×12 utolsó perceit), de az utolsó évad legnagyobb meglepetése számomra Walton Goggins volt. A 7×06 tükörbe nézős jelenete után végig parádés alakítást nyújtott. Nem hittem volna, de a menekülésük Marával és Jackson-nal végig lekötött, a sorsuk “beteljesedése” pedig a záró részben megdöbbentett. És azért a végére Ronnie is egyre nagyobb szerepet kapott, ügyesen oldották meg az írók, hogy szinte észrevétlenül kapott nagyobb figyelmet az ő karaktere az utolsó évadokban.
7. évad: 10/10

Mr. Bungle - 2008. 12. 06. 17:04

A legnagyobb kedvencem egy tökéletes évaddal és résszel távozott. Mindent elmond, hogy két napig nem tértem magamhoz utána és folyamatosan csak a végjáték járt a fejemben.

Doodle - 2008. 12. 06. 17:18

Szenzációs utolsó évad..Hiányozni fog a sorozat.
Remélem kellőképpen díjazni fogják.

tbm - 2008. 12. 06. 17:21

Legjobb sorozatfinálé ever!! Már régebben láttam az uccsó részt, max. 3-4 napos korában, szóval kopott az élmény azóta, de így visszagondolva, egyszerűen hibátlan!
Ha pontozni kell, akkor a finálé abszolút jogos, megérdemelt 10/10.
Pár hónap/év múlva, amikor valamelyik külföldi magazin egy top100-as listát fog csinálni minden idők legjobb TV-s fináléiról, akkor ez fog szerepelni a No.1 helyen…ide a rozsdás bökőt!!

JBG - 2008. 12. 06. 17:27

Hihetetlen sorozat volt, a lezárást meg maga Shakespeare mester is megirigyelte volna(ahogy egy külföldi kritikus nagyon találóan sugallta). Én sem nagyon jutottam szóhoz a végén, gyorsan bekaptam egy whiskey-t aztán újra megnéztem a kulcsjeleneteket, de nem lettem okosabb. Valóban részről részre húzták fel a feszültséget, hatásosan, idegőrlően de mégis óvatosan, hogy a legvége csattanjon a legnagyobbat.
7×12-ben a vallomásnál már azt hittem nem tudják überelni, de a 7×13 mindent vitt.

És milyen zseniálisan voltak a végén elrejtve amolyan összefoglalás+jövőre utalás jelleggel infó adalékok arról, hogy Farmington milyen volt a múltban, és merre halad tovább, a “kisemberek” sorsától függetlenül, a rendszer forog tovább, bűntől és mocsoktól bűzölögve.

Szerencsétlen Ronnie…

Ez is találó:
“Now The Shield officially takes its place in TV history. It will likely end without any final recognition from the Emmy voters. But most critics know that Michael Chiklis, Walton Goggins and CCH Pounder should all be winning Emmys for this episode anyway, if the Emmy gods were fair.

But if we had a fair world, the Vic Mackeys of this world wouldn’t exist, and then The Shield wouldn’t exist. The last seven years have shown that that wouldn’t be fair either, as The Shield series finale reminded us one last time.”

FlasH - 2008. 12. 06. 17:29

10/10 a sorozat, 10/10 a lezárás.

rátok meg kicsit haragszom (tudom, nem érdekel), egy olyan sorozatról, mint a Shield 2 post született összesen az egész záróévad során, addig a Heroes minden részéről van írás. végülis megértem, darálás, meg minden, de akkor is. ja meg még az évad elején, mikor kibeszélőket raktatok ki oldalra, külön szóltunk, hogy shield is kéne ám. fenét, TSSC-t inkább. nem fikázni akarok, csak kicsit rosszul esett, hogy ennyire elhanyagoltátok a sorozatot.

ja és mindenkinek ajánkom ezt a remek Shawn Ryan Q&A-t, a fináléról, és úgy az egész sorozatról.

http://www.nj.com/entertainment/tv/index.ssf/2008/11/the_shield_shawn_ryan_postfina.html

“You don’t end this show with people eating onion rings and listening to Journey.” haha, inyourfaces Sopranos fans.

jack25bauer - 2008. 12. 06. 17:30

Egyetértek Mr. Bungle-el.
Spolier
Shane öngyilkossága meglepő,de várható volt. Mara és Jackson halála viszont odabaszott!
Ronnie-t sajnáltam, hogy ilyen sorsra jutott. Dutch a kis gyilkos hülyegyerekkel majdnem megszívta.
A végén azon izgultam, nehogy Mackey is megölje magát.
Spolier-vége
Nem tudom leírni, hogy mennyire szomorú vagyok, hogy a világ legjobb zsarusorozata véget ért.(A második a Drót!) Minden részét láttam, az összes hét évad megvan. Nem kezdem el dicsérni, mert az elfogultság lenne részemről. Akinek nem tetszik az kezdje el nézni a Stohl Bucis-Szűzvonalbant.
Értékelés: 10/10. Az összes évadra. R.I.P. Shane Vendrell, Curtis”Lemonhead”Lemansky,Ronnie Gardocki, Vic Mackey, Dutch Wagenbach,David Acevada,Danni Sofer,Julien Lowe,Claudette Wyms. WE MISS YOU.

RP - 2008. 12. 06. 17:31

Csatlakozom az éltetéshez, ez tényleg 10/10. Az évad első 4-5 része tényleg csak alapozás volt, de onnantól fogva az utolsó percig büntetett. Az utolsó részek pedig annyi tömény és felejthetetlen jelenetet adtak, hogy hú (7×12 vége, 7×13 Claudette és Vic, zárójelenet stb). Ez pedig tényleg a nagyon tudatosan összerakott történetnek meg a remek színészeknek köszönhető. A sorozatnak tényleg minden összejött.

RP - 2008. 12. 06. 17:34

Bocs a szóismétlésért (“tényleg”), túl sokat akartam mondani. :)

DICKtator - 2008. 12. 06. 17:35

Zseniális sorozat, zseniális fináléval. A csöndben kitartott jelenetek nagyon ütöttek, nincs az a zene, amivel ekkora feszültséget lehetett volna teremteni. És maga a sztori lezárása is nagyon remekül sikerült, mert (Spoiler! azért kiírom, de gondolom ez most eleve spoileres övezetnek számít) Vic bár megmenekült, de milyen áron… Szóval igazi dráma volt a befejezés, tényleg megérdemel pár díjat! A stáblista alatt a bevágott régi jelenetek meg a zene telitalálat volt, tényleg felidézte a korábbi évadok eseményeit, hangulatát.

Én sem könnyen szabadulok a hatása alól: 10/10, ilyen a tökéletes fináléja egy tökéletes sorozatnak! ;)

Jans - 2008. 12. 06. 17:37

Hasonlóan fejeztem be az évadot mint Human, le voltam maradva a négyes résznél, de a finálé előtt egy nappal kezdtem felhozni magam, hogy csütörtök hajnal ötkor befejezzem a 13-as részt. Egyszerűen olyat ütöttek az utolsó részek, hogy nem is igen tudtam már aznap aludni, mert a jövőjükön gondolkoztam. Shane-t sajnáltam, mert egyébként rendkívül nagy idiótának tartottam, már Mara miatt is (nála nem sok idegesítőbb karakter van sztem), de nem ezt érdemelte volna.
A gyerekek és a feleség… Vic annak ellenére, hogy nem sok időt töltött otthon, nagyon szerette a családját, végig a hét évadon keresztül az volt a fontos számára, hoyg őket megvédje minden körülmények között, mert hát sok mindenbe belekeveredhettek volna miatta, elég csak a Kavanaugh-os nyomozásra visszagondolnunk.
Az a pillanat, meg amikor Shane elszökött… Az egyik legnagyobb tv-s élményem. Amikor érezte, hogy itt összedőlt minden, és mennie kell. Ahogy Vic és Ronnie utánavetették magukat. Nagyon nagy!
A másik, meg ahogy a nagy rakás, már hegynyi mocsok meg hazugság meg bűn az utolsó évadban végig ott dűlöngélt körülöttük, és már nem tudták menedzselni a körülmények hatására, mert minden egyes stiklivel nőtt a halom és bár úgy tűnt, hogy nem lesz gond, de egyre instabilabbá vált. A végén meg csak rájukdőlt…

This is what the hero left on his way out the door!

Jans - 2008. 12. 06. 17:39

Más: milyen fura volt Vic-en az öltöny!!! :)
később visszanéztem korábbi alakításait, és játszott már vmi kisvárosi sorozatban a kilencvenes évek elején, öltönyben és még hajjal!!! :) http://www.youtube.com/watch?v=xeozPN3_DPw

bz - 2008. 12. 06. 17:41

Human érdekelne a TI 10/10es sorozatoknak a listája :)

Jans - 2008. 12. 06. 17:42

A stáblista alatt meg olyan volt, mintha a forgatásról készült boldog életképeket, jeleneteket vágták volna össze főleg amikor Vic felesége rágót kap Kavanaugh-tól! Mert az egésznek volt egy kis dokumentarista hatása, mint azok az amerikai dokuk, amik rendőrökről szólnak. Gondolk itt a kamerakezelésre, szögekre beállításokra, főleg a rajtaütéseknél, mikor utánuk rohan be az operatőr.

tbm - 2008. 12. 06. 17:49

jaja…a stáblista alatti részletek nagyon ott voltak!

Maniac84 - 2008. 12. 06. 18:07

Na én itten akkor megtöröm a 10/10-ezők táborát, nálam “csak” 9/10 :D
Szó se róla, nagyon jól felépített évad volt ez is, mint ahogy azt korábban is megszokhattuk. Számomra azonban olyan irányba vitték el Vic karakterét, hogy kb. az évad felétől már nem volt többé szimpatikus. Innentől kezdve reméltem, hogy a végén ő sem fogja tudni megúszni. Ettől függetlenül egy nagyon színvonalas kerek történet lett, DVD-n tuti beszerzős díszcsomagolásban :)
A színészi teljesítmények is lenyűgözőek voltak mind a 7 évadon keresztül, különösen Chiklisé. Így hirtelen nem is tudok felidézni olyat aki kilógott volna a sorból. Kaptunk neves vendgszereplőket is 1-1 évadra mint pl. Glenn Close, Forest Whitaker. Valamint itt láthattam a számomra legjobb tv-s “gangsta” alakítást Anthony Anderson-tól, aki Antwon Mitchell-t személyesítette meg.
Hiányozni fog nagyon.

Bruti - 2008. 12. 06. 18:09

Elképesztő sorozat volt!
És igen, ahogy direkt galambszürke öltönybe öltöztették a végén, hogy még szerencsétlenebbnek nézzen ki, holtsápadt arccal… hát elképesztően jól játszott Chiklis. Remélem övé lesz az Emmy.

És ahogy szép lassan omlott össze körülöttük minden, tudtuk, hogy ebből nem lehet happy end, csak súlyos dolgok történhetnek.
Persze igazából nem is történhetett másként, mert végül is gyilkosoknak drukkoltunk 7 évadon át.

greenwar - 2008. 12. 06. 18:21

én az 5. évad elején csatlakoztam be és 1 nap/ 1 évad tempoban megvolt az 5.6., természetesen bepótoltam 4 nap alatt az első 4 évadot is

egy évvel korábban próbáltam a 4×01-et, de 3 nekifutásra sem tudtam végignézni, de az 5. évad és utána a 6. valahogy emgfogott, és így érdekes nézni az első részt, mert tudod mi lezs a végén, és akkor még nem volt strike team, ahogy kialakul, olyan érzésed van minthogyha előzményt csináltak volna az 5. évadnak:)

ui: Heroes-ról írjátok hogy relatív mennyire szar éslogikátlan, és midnen részhez 2 post (rész+előzetes), és akkor itt a shield ami szinte hibátlan és a kommentek tanusága szerint 10/10 :D, és erről meg 2 post/évad

na mind1, de nyár óta shield main theme a csengőhangom :)

sixx - 2008. 12. 06. 18:23

nálam 10/10 a drót, az oz, a sopranos, a firefly, a bsg és a shield.

Ryke - 2008. 12. 06. 18:33

nálam is megy a Wire mellé a csúcsra…

nagy kár, hogy vége, de ráveszem asszonyt, hogy nézze meg velem még egyszer :D

Ghostika - 2008. 12. 06. 18:37

hmm a 6. évad végére nem emlékszem, mi lett Alex O’Loughlin karakterével?
A shield pedig 10/10… amit a végén műveltek arra nincsenek szavak… remélem lesz valami díszkiadás amazonon, akkor tuti vevős:)

blogen - 2008. 12. 06. 19:14

Szvsz Vic megmenekült és az ár elfogadható volt, ugyanis Vic egyértelmű nyertesnek tekinthető. Az egész sorozat alatt kényszerpályán mozogtak a szereplők, a saját morális gátjaik és korábbi tetteik következményei miatt, különösen Mackey. Mindenki megbűnhődött kivéve Mackey-t, ő felszabadult. Ugye volt ez a sorrend, hogy:

1. Vic Mackey családja.
2. Vic Mackey csapata.
3. Vic Mackey maga.

A sorozat lényegében arról szólt, hogy ebben a sorrendben menteni próbálta őket a korábbi tettei(k) következményeitől. És a végén saját magát megmentette, míg a családját és a csapatát maradéktalanul elvesztette.

Vic Mackey szabad ember. Neki egyedül sikerült letérnie a kényszerpályáról amin mindvégig haladtak.

Enigma - 2008. 12. 06. 19:15

Én azért kicsit furcsálltam ezt az alku dolgot amit Vic és a Szövetségiek kötöttek, mert én azért nem hiszem h ez így működne hogy immunitást kap arra amiket bevall, fölég ha több ember megöléséről lenne szó. Nem vagyok persze szakértő, de amnesztiát tudtommal csak az USA elnöke, meg az egyes államok kormányzói adhatnak. Szóval ez nekem azért kicsit sántít…

Más: kíváncsi lettem volna azért h végül a kölyök megölte e az anyját vagy sem?

JBG - 2008. 12. 06. 19:33

SPOILERTENGER

Jans:

Hozzád hasonlóan Mara-t én is az elejétől kezdve gyűlöltem szívemből, reméltem h majd jól megkapja a magáét a sunyi kis picsa, erre az utolsó részekre-legnagyobb megdöbbenésemresajnáltam szegényt, a végén meg ugye pláne. Na emiatt-is-fantasztikus a sorozat, hogy ilyen érzelmi hullámvasútat képes bejáratni az emberrel.
És az tényleg óriási volt, mikor a feka fazont vallatták Dutch-ék, látszott rajta h megtörik, közben mutatták Vic-et, majd rázoomoltak a háttérben lévő Shane-re, a tekintetén látszott, hogy vége mindennek, és ezzel kifordult a szobából. Ilyen jelenetet nem gyakran ábrázolnak ennyire jólmegkomponáltan.

Ghostika:

Alex O’Loughlint kirakták a Barnból, mondta h átmegy más körzetbe, kb. ennyi.

Blogen: Na ne már, h Vic jól járt, meg felszabadult. Életben maradt, ez tény, de egész életében együtt kell majd élnie önmagával, meg a tudattal, h minden, ami fontos volt neki elszállt. Részben mert elvették tőle, részben, mert ő maga tette tönkre, részben mert az, aki fontos volt neki, nem akarta látni soha többé. Szerintem a lelkiismerete nem kicsit kínozza őt hátralévő életében.

Enigma:
megölte, nem? Véres ruhákat találtak.

zsirfecske - 2008. 12. 06. 19:36

“A számla végén egy baromi hosszú film áll”

ez bizony igaz, nekem éppen ezért zseniális az egész és ezért pipálta le 7. évados hajrájával a
9,7 imdb score-t elért wire etalont…

FINÁLÉRÓL:
a lezárás számomra is tökéletes volt, bár kellett 2-3 nap míg ezt ki tudtam modnani.

érdekes hogy vic mennyire elvesztette a szimpátiámat és shane mennyire visszaszerezte itt a vége felé. ronnie-n pedig majdnem zokogtam, nekem az ő utolsó jelenete tette be a kiskaput. ilyen sorozatot, jézus mennyi izgalmat örömöt és szomorúságot (rip lem) okozott.

szóval hiányozni fog nagyon, talán az újranézés segít majd..

JUNKIE KRITIKA:
tényleg baromi kevés shield post-otok volt ahhoz képest, hogy a világ 3 legjobb sorozata között van (sztem első helyen, hehe). pedig én mindig lelkesen üzengettem, hogy írjatok már :)

zsirfecske - 2008. 12. 06. 19:38

Enigma:
megölte hát, és claudette törte meg a srácot dutch helyett. nekem ez is zseniális volt, főleg úgy hogy nem mentek bele a hullamutogatásba meg a további kihallgatásba. adott egy szép keretet dutch és wyms kapcsolatának.

áhh, sosem látom többet őket :(

Human Insect - 2008. 12. 06. 19:44

Nyilván nem tudtam minden héten írni ha levoltam maradva csomó résszel, ez gondolom kikövetkeztethető.

Human Insect - 2008. 12. 06. 19:49

“Részben mert elvették tőle, részben, mert ő maga tette tönkre, részben mert az, aki fontos volt neki, nem akarta látni soha többé. Szerintem a lelkiismerete nem kicsit kínozza őt hátralévő életében.”

Hát nem tom, nemt udjuk hova rohant a fegyverre, a Shane kiút nem járható számára. Lehet a családja után eredt, a saját módszerével. Vagy a bűnt üldözni.

Donnie - 2008. 12. 06. 20:06

Az utóbbi szerintem.

blogen - 2008. 12. 06. 20:07

Ugyan miért kellene egyedül élnie? Vic Mackey a sorozat során nem tett tanúbizonyságot lelkiismeretről, szal ő jól fog aludni.

Human Insect - 2008. 12. 06. 20:21

Vicnek végig volt lelkiismerete, hiszen erről beszélt a néger nő is, sokáig hősnek hitték magukat. Shane és Ronnie is bezsélt róla, hogy “mi már tudjuk milyen szar minden”. És biztos kibírja a családja nélkül, de nem esik neki jól.

Jans - 2008. 12. 06. 20:25

Biztos sztem, hogy bűnt üldözni ment. Előtte mikor meghallotta a szirénát, onnantól fogva tudtam, hogy ennyi, ő nem fog asztalnál ülni!!!

lelkiismereti kérdés:
A végén nem véletlen, hogy egy olyan kép került ki a gép mellé, amin csak Lemmel volt együtt. A többiekre nem is tudott volna ránézni. Kínozza őt a lelkiismerete rendesen.

symor - 2008. 12. 06. 20:30

Michael Chiklis átalakulása Vic Mackey-vé körülbelül egy bebábozodással ér fel a természet lágy ölén. A vicces, mozgékony kövérkés színész helyét (ha visszaemlékszik valaki a megelöző szerepeire) egy megmagyarázhatatlan átalakulást követően átvette egy izmos, karakán személyiségformáló. Élete szerepét kapta, amihez “felnőtt” az arculatváltásával.

Szépséges szörnyeteget hozott létre Vic karakterével, amelyről nem tudjuk elvonni a tekintetünket egyszerre esendősége és ereje miatt.

Nem akarok egyoldalú lenni vele kapcsolatban, de őt előzményeivel ismerve változásában is tudom értékelni. Mindenki más, aki megfordult a sorozatban vendégként a sorozatban az telesen új és nagyszerű, vagy megszokottan zseniális tudott lenni. Ezek a lekicsinylő szavaim a sorozat egészét illetően.

Mit fogok nézni ezek után, ebben a műfajban!?
A vége egyszerre lenyügöz és kétségekbe taszít a jövőt illetően. Visszanézve pár kulcsfontosságú epizódot, rá kellett jönnöm: ilyen kreatívan, kívül-belül feszült atmoszférát újra létrehozni szinte lehetetlen lesz.

Talán csak James Ellroy irodalmának feldolgozásával mutathatnának fel mégegyszer, zsarutörténeteket illetően egy ilyen fennséges ritmusú sötét szívet.

Hálás vagyok, hogy láthattam a kezdetektől, mások márcsak visszatekinthetnek rá. A sorozat a kisképernyős felnőttéválásomat is jelentette.

Sitrep - 2008. 12. 06. 20:38

Először is, nálam is 10/10, egyértelmű.

1-2 dolog azért motoszkál bennem az utolsó pár epizóddal kapcsolatban ami nem teljesen tiszta.

Az egyik amit Enigma is emlitett, ez a blank-check immunity. Én valahogy nem tartom reálisnak, hogy immunityt adnak mindenre MIELŐTT elmondaná, hogy miket is csinált. Semmivel se csökkene a leverage-ük, ha azt mondják, hogy OK, mondja el miket csinált, és ha úgy gondolják megéri nekik a végső mérlegben, ha nem, akkor meg kösz nem. Persze akkor nem lett volna ennyire drámai minden, de valahogy én sem hiszem hogy igy menne a real worldben.

A másik meg csak a Shane dologgal, hogy azt gondolnám, volt azért más lehetősége, pl. felhivja Claudette-et, és elmondja hogy feladja magát, beismer mindent, vállalja a börtönt, de csak ha a feleség és a gyerek szabad maradhat. Bár kicsit jobban értem most már a Ryan commenteket olvasva (köszi a linket, Flash!), hogy az a Vic beszélgetés tehetett be neki.

Még nem néztem újra a finálét, majd akkor talán összeáll jobban. De az is biztos, hogy ez is csatlakozik ahhoz a pár sorihoz (SFU, Wire, még 1-2), amiket életemben sokszor fogok újra és újranézni.

Köszi, Ryan és stáb, és várjuk a következő munkákat!

Human Insect - 2008. 12. 06. 20:48

“A másik meg csak a Shane dologgal, hogy azt gondolnám, volt azért más lehetősége, pl. felhivja Claudette-et, és elmondja hogy feladja magát, beismer mindent, vállalja a börtönt, de csak ha a feleség és a gyerek szabad maradhat.”

Hát tényleg nézed újra a finálét, mert Claudette és Dutch beszél róla, hogy akkor már semmilye nincs Shanenek, amikor megkeresi őket (mert megkeresi), hogy vallana. Akkor hívja fel Vic-et amikor az ügyvéd közli vele, hogy nem kap az asszony mentességet.

Figyelmesebben tévézzetek, figyelmesebben.

Amúgy szerintem működhet a deal, Vic pont azon filózik, hogy nem-e táncolnak-e vissza ha vall, de aztán megteszi (és ezzel ugye Ronnie vesztét okozza, pedig addigra már a pénzvonat balhéból kijutottak).

malócz - 2008. 12. 06. 21:23

Pár évvel ezelőtt bepróbáltam a pilotot, de Vic annyira idegesített, hogy nem tudtam végignézni . Két héttel ezelőtt azonban újra adtam egy esélyt a sorozatnak, és hát tegnap éjjel fejeztem be a 7×13-at. Elképesztő volt az egész így egyhuzamban, óriási élmény, még a The Wire-nál is meghatározóbb. Viszont az is elképesztő, mennyi hanyagolják az Emmy-n. 
A színészekről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a legtöbbre Walton „Shane” Gogginst értékelném, de Chiklis is örök kedvenc marad mindezek után. De a többiek is, Whitaker, Glenn Close…
A Kemény Zsaruk szociológiailag, pszichológiailag és kulturálisan akkora olyan minőségű és akkora falat, amin nagyon sokáig el lehet majd még rágódni. Még ha keserű is az íze.

zsirfecske - 2008. 12. 06. 21:37

human egy ilyen sorozatról bárki írhatna, nem csak te :)

amúgy aki chicklis-t emlegeti mint legjobb szinészt a sorozatban, az nézze meg a dvd extrák között (talán s4), hogy goggins hogyan készül egy-egy jelenetre. simán transzban van, teljesen átszellemülten járkál. sztem magasan övé a legjobb alakítás.

chiklis meg inkább hús mint izom, még a vége felé is :)

ja és vic lelkiismerete. hogy lenne egy olyan embernek ilyen, aki az alábbiak védelméért (sorrend!) bármit képes megtenni (gyilkosság+):
1. család
2. csapat
3. önmaga

és lehet mondani, hogy ronnie ennek lett az áldozata (vic a sorrend szerint corrine-t választotta), de attól még a végkicsengés az, hogy vic mégis csak egy álszent féreg :(

ja és ha már itt tartunk, sztem simán corrine volt a legidegesítőbb szereplő (sokszor igazi p*csa) a sorozatban, bár mara is ott lihegett a nyakában..

Human Insect - 2008. 12. 06. 21:49

még winnie írhatna, de ő nem live nézi, ha nézi. de ezen nem értem minek lovagoltok mostmár.

jimi - 2008. 12. 06. 22:01

Vége lett, kb minden előttem leírt dícsérettel egyet értek.
1 éven belül vagyunk még a Wire fináléjától, és egy hasonló nagyágyú távozott, földbedöngölő fináléval. Letaglózó volt a vége.
Nemsokára BSG finálé is, mi marad?

blogen - 2008. 12. 06. 22:07

A jól fejlett hőstudat és a lelkiismeret közt mi az összefüggés? Az Strike Team esete pont az mutatta, hogy az utcák megtisztításában megnyilvánuló közösség iránt érzett felelősség kéz a kézben jár a legsötétebb módszerekkel.

blogen - 2008. 12. 06. 22:11

Szvsz a legidegesítőbb szereplő Kavanaugh volt.

DICKtator - 2008. 12. 06. 22:21

Mara tényleg borzasztó idegesítő volt mindig, azóta utáltam, hogy a pénzvonatos zsákmányhoz hozzányúlt, de a végére én is megsajnáltam, tényleg szenzációs, ahogy elvarrták a szálakat. Corrine nekem is az agyamra ment, leginkább az elmúlt pár évadban, de nálam azért Marát nem tudja utolérni.

Az is üdítő volt amúgy, ahogy folyton szórakoztak a kamerával, üde színfolt volt a sokszor steril, már-már zavaróan tökéletes minőségű képet adó más sorozatok között, a realizmus maga nálam alapból nagyon erős érv egy sorozat mellett.

Remélem előbb-utóbb lesz megint egy legalább halványan a Shieldre emlékeztető széria, mert tényleg nagy űr keletkezett a távozásával.

DICKtator - 2008. 12. 06. 22:24

blogen: Tényleg, Kavanaugh is nagyon idegesítő volt, hogy is felejthettem ki :) Forest Whitaker nagyot alakított a szerepében.

trin - 2008. 12. 06. 23:51

Az gondolom ez egy olan sorozat, amelynek az utolsó része pont olyan izgalmas volt, mint az első.
(A pilot vége, anno, minden idők pilotja volt nekem.)
A zárás, megdöbentő volt, nem tudok más szót erre mondani, végre úgy éreztem, igen, ennek, itt és most vége. Nagyon elgondolkoztató volt, és ez nem gyakori sorozatoknál, legalább is nekem.

Tila - 2008. 12. 06. 23:59

10/10 … nyáron bedaráltam a 6 évadot és most a 7. minden új részére kegyetlenül feszültem. Nagyon szomorú vagyok, amiért végetért az egyik (ha nem a legjobb) sorozat, amit valaha láttam.

blogen - 2008. 12. 07. 00:33

A The Shield, a Wire és a Rome mellett van egyáltalán olyan sorozat amely hozza a 10/10-et?

Human Insect - 2008. 12. 07. 00:48

persze,de itt offtopik.

JBG - 2008. 12. 07. 04:16

Forest Withaker zseniálisan hozta a Kavanaugh figurát (Itt jegyezném meg, milyen rohadt gyakori a sorozatokban a Kavanaugh nevű zsaru) Ahányszor újranézek egy-egy ötödik évados részt, a faszi nem ember, hanem valami egészen más. Persze a karaktert gyűlöltem, mint a szart, de ez megint csak a színész érdeme szerintem.

JBG - 2008. 12. 07. 04:20

“Hát nem tom, nemt tudjuk hova rohant a fegyverrel, a Shane kiút nem járható számára. Lehet a családja után eredt, a saját módszerével. Vagy a bűnt üldözni.”

Ja, rengeteget agyaltam ezen, h vajon hova ment a végén. Én úgy értelmeztem-teljesen szubjektíven-h fogta magát és elindult Mexikó felé. A család után minek menjen, ha a család nem akarja látni őt ( legalábbis Corrine) a bűnt meg minek ldözze, a végén már a saját zsarutársai ugyanolyan megvetéssel néztek rá, mint az utcai drogárusok. Szerintem ha eltiplizik Mexikóba, jobban jár mint ha ott rhad az irodában.

Jamesch - 2008. 12. 07. 04:25

Én se csatlakoznénk a 10/10-es táborhoz, nálam inkább a 8. A Wire volt az etalon és maradt is.

Ettől függetlenül tényleg jó volt az évad, igazi dráma,bár a lezárás nekem kicsit fura volt.

seven - 2008. 12. 07. 07:23

nálam a shield az, amiről tudom, hogy milyen nagy minőség és durvulás, mégse tartom valahogy kedvencnek. nem tudom miért. de ettől függetlenűl adom, hogy ez a legerősebb zsarus sorozat ever.

9/10 az egész sorozatra.

lynx - 2008. 12. 07. 09:15

Én nem az évadhoz szólnék hozzá.
Mivel nagyon sokan dícsérték a sorozatot, ezért annó belekezdtem. Az első évadot úgy ahogy végigszenvedtem, de nagyon nem jött be a dolog.
Én azt hittem, hogy a sorozat jobban összefügg egymással, szóval serializást sorozatról van szó. Később hallottam, hogy csak később(talán a 4. évadtól) lesz igazán serializálva. Szóval adnék neki még egy esélyt, de nem az elejétől. Honnét érdemes belépni?
Én teljesen összefüggő sztorira vágyom, és cliffhangerekre.

zsirfecske - 2008. 12. 07. 09:32

off: asszem pont a drótban volt egy kavanaugh’s nevű rendőrbár. érdekes :)

valóban idegesítő karakter volt, de neki ez volt az egyetlen feladata. corrine és mara szerintem csak bónuszként volt kibírhatatlan. hehe

Human Insect - 2008. 12. 07. 11:57

lynx: ilyet nehéz mondani, mert később még az 1részes ügyek közül is előkerül csomó minden. De ha a 4.től kezded ott már jó, a vendégszereplőktől van évados szál, viszont akkor meg pont azt nem érted majd miért fosnak Vic-ék, mert a 3. évadban követnek el dolgokat.

Jancsi - 2008. 12. 07. 13:31

szerintem is 10/10 nagyon nagy sorozat volt, azt hittem az otodik evadot semmi nem fogja felulmulni, de a hetediknek sikerult minden tekintetben (pedig kavanaugh volt a kedvenc nem strike-teames szereplom). amin csodalkozom, hogy acevedarol keves szo esik a kommentekben, pedig karakter kibontasat zsenialisan oldottak meg a rendezok (ambiciozus parancsnok > korrupt polgarmester).

lynx! ha nem jott be az elso evad szerintem kar belekezdeni (amugy ha terry crowley lelovese neked nem cliffhanger a pilot vegen akkor nem tudom mi az:), az alaphangulat nem fog nagyon valtozni kesobb se cliffek ide vagy oda…. ebbol a soribol minden reszt latni kell.

zdawg - 2008. 12. 07. 14:29

én erre nyugodt szívvel dobom be a 10/10-t. hétről hétre követtem a zárószezont, mindig a nap fénypontja volt mikor néztem, átgondolt, durva és képernyő elé szögelő. ennél realistább már tényleg csak a the wire, ami a másik zsaruskedvenc (nagyjából amúgy ez a kettő rendőrsztori amit nézek/néztem).
a szezon és sorozatzáró pedig annyira durva és megrázó, hogy a vége után percekig bambultam magam elé. nyugodj békében shield, csodás 7 évad volt!

Máté - 2008. 12. 07. 18:16

Azért ne feledkezzünk meg Anthony Anderson-ról sem emberek a nagy Forest Whitaker mellet!!!!! Szerintem 1 évados szereplők között ő volt a legjobb és persze Forest Whitaker is hatalmasat alakított de Anthony Anderson-nak nézzük meg a korábbi munkáit és ezt amit itt alakított. Látható hogy mekkorát alakított…..szereintem frenetikus volt és imádtam Antwon Mitchell-t.

A sorozat az 10/10 és talán a best ever.

passatgt - 2008. 12. 07. 20:04

Nekem kedvenc részletem az, amikor Dutch megtöri a sorozatgyilkost

Bruti - 2008. 12. 10. 22:44

Meg mikor Dutch kinyírja a macskát.. az azért elég beteges volt :DD
Azt hittem, hogy ott bekattintják a jó öreg monyozónkat.

Link - 2008. 12. 10. 23:29

10/10!!!! A Shielden kivul csak a Sopranost tudta nalam megutni ezt az ertkelest. hianyozni fog a Strike Team…..

Blackpanther - 2008. 12. 11. 08:24

A sorozat összeségében (1-7 évad) 9/10. A finálét nem tenném a minden idők legjobbja első helyére.

Nálam a Six Feet Under 5×12 utolsó 10 perce a Number 1. befejezés!

jasooon - 2008. 12. 12. 20:46

Tegnap este néztem meg az utolsó két részt a 7. évadból és szóhoz sem jutottam hosszú-hosszú percekig. Eddig nálam a Sopranos volt tökéletes sorozat, de utolsó évad – és persze befejezés – miatt a Maffiózók fölé nőtt. Nagyon találóan írta itt valaki, hogy részről-részre érezni lehetett, hogy a sok így-úgy elsimított / szőnyeg alá söpört ügy előbb-utóbb a nyakukba dől és mindannyiuk vesztét okozza. Ronnie-t azért sajánltam…

A színészek előtt le a kalappal! Filmes karaktert még nem utáltam úgy mint Kavanaugh hadnagyot vagy Marát és sajnálni sem sajnáltam annyira senkit, mint szerencsétlen Lemet.

Nálam a Shield A SOROZAT, így csupa nagybetűvel! Ez az abszolút 10/10-es!

Wino - 2008. 12. 12. 22:35

Kérdés nélkül az egyik legjobb sorozat,furcsa befejezésel,de ez is egy reális lezárása a sorozatnak,úgy hogy ki tudja mi lesz később.10/10

zip - 2008. 12. 13. 03:59

Ez a sorozat, amit mindenki reálisnak hisz, közben nem az.

Ennek ellenére jó, első sorban Michael Chiklis-nek köszönhetően. Talán ő nyújtotta eddig a legjobb színészi alakítást, amit én valaha láttam.

winnie - 2008. 12. 13. 11:00

szerintem a reálist inkább naturalistaként, kendőzetlenként kell érteni, hiszen innen a monitor elől nincs sok fogalmunk az efféle realitásokról.

zsirfecske - 2008. 12. 13. 11:30

hát nem tudom. lehet hogy nem reális:

http://www.youtube.com/watch?v=vVs3wawszvk
http://www.youtube.com/watch?v=Sb8z3wjGloc

a lényeg hogy ilyet nem látsz sok sorozatban. és akkor ezek még csak a külsőségek..

Tyberius - 2008. 12. 16. 00:03

Hát végeztem vele… Benne van a top 5-ban ez a sorozat, és még sokáig ott is lesz. Mocskos jó volt. A rész végén jók voltak a bevágások a régebbi évadokból. Ronnie-t nagyon sajnáltam, de valahogy így volt tökéletes. Asszem, valamikor mégegyszer ledarálom az egész szériát a közeljövőben…

ryan - 2008. 12. 22. 10:59

Hát itt az ideje elkezdeni ezt a sorozatot. A drótot most vittem végig, eloszlatta a zsarus sorikkal kapcsolatos előitéleteimet. Remélem a shield után sem térnek vissza.

riviera - 2009. 01. 01. 21:57

Én csak azt nem értem, hogy az imdb-n hogy a francba húzza le ezt a sorozatot mindenki. Mert nagyon sokan lehúzzák.

Szerintem simán van olyan zseniális az egész, mint pl. James Ellroy White Jazz c. könyve csak napjainkban játszódó verzióban.

jjc - 2009. 01. 13. 12:57

1 kérdésem volna. a sorozat végén mindenki pénzhiánnyal küzdött (shane, vic, ronnie). mi lett az örmény pénzvonatos pénzzel? 2guriga/3=667e 2guriga/4=500e. nem kevés, viszont sok.

Roll - 2009. 01. 14. 14:21

jjc:

Ha nem csal a memóriám az el lett égetve.

jjc - 2009. 02. 04. 09:55

erre nem emléxem. véletlenül? mert a megjelöltek nélkül már biztonságos lett volna felhasználni.

Human Insect - 2009. 02. 05. 00:00

akkor néz dújra, Lem égette el, mert megmérgezte a csapatot

jjc - 2009. 02. 09. 14:27

1. nem nézem.
2. köszi az infot.

Lyana - 2009. 02. 26. 20:33

Most végeztem a darával. 10/10. Egyedül a 6. évadban volt egy pici hullámvölgy, de a 7. évad mindent vitt, az utolsó rész meg minden idők legjobb zárórésze lett nálam. Csak magasztos jelzőket lehet használni a sorozattal kapcsolatban. Bravó!

Ákos - 2009. 06. 19. 23:59

10/10 Kiválló sorozat.

weg - 2009. 10. 03. 13:43

Üdv!

10/10 nem kétség. Nálam ez főleg sokat jelent, nagyon kevés sorozat tud lekötni, magával ragadni. Ez a remekmű azonban.. áhh tökéletes volt.

Annyi azonban felmerült bennem, hogy a végén, mikor elsétál a pisztollyal hova mehet?
-szerintem saját magával nem végez. bár az utolsó másodpercekben(mikor csak ül maga elé és a fényképekre meredve)megfordult a fejemben.
-itt olvastam, hogy talán Mexikó felé vette az irányt. végülis van tapasztalata bandákból/drogügyletekből.
-ami szerintem is a legkézenfekvőbb, hogy nem bír az íróasztalánál ülni, irány az utca, a bűnüldözés, ő erre született(még ha ugye voltak neki is bűncselekményei korábban). Azonban ha nem tévedek, akkor ezzel felborul a szerződés nem? Hiszen tulajdonképpen “parancsmegtagadás”. Megmondták neki, hogy mit csináljon, mást csinál->kirúg(hat)ják->pápá mentesség..

Még valami: írtátok, hogy a Lem-el közös képet rakja ki, mert csak az ő szemébe tud belenézni. Szerintem is így van. Shane-t szerintem megutálta a végére, dokival meg még jobb kapcsolatot alakított ki(doki nem sok vizet zavart neki, mellette állt, követte az utasításait-korábban- és Lem halála után is). Ezért sajnáltam is őt. Bár azt sem feledem el(még ha a végére nekem is elég ellenszenves lett Vic), hogy tulajdonképpen csapdába csalták. Ő nem akarta aláírni a papírt doki nélkül, de mivel a feleségét “letartóztatták” rögtön rohant, átlépett a barátságon, és a családját próbálta védelmezni, azzal, hogy aláírta a papírt ha a családja(felesége) is mentességet kap. szóval ez szerintem nem doki ellen, vagy Vic mellett, hanem elsősorban a családja mellett(itt is látszik, mennyire szerette őket)szólt, bár kétségkívül a saját problémája is megoldódott. Fú kicsit elkalandoztam a Lem-es képtől, kicsit össze-vissza is írtam talán, de ebből is látszik hogy ez a sorozoat milyen nagy hatással van az emberre(rám meg pláne)….

Szóval a képről: szerintem az is benne van, hogy a Lem-mel közös képüket rakta ki, hogy megígérte, hogy elkapja a gyilkost. Sok mindenkinek ígért sok mindent(család, doki, shane)de ezt az egy ígéretét tartani is tudta(még ha shane magával is végzett)

Legidegesítőbb karakter:Kavanaugh. Azt hittem átugrom a részeket, amiben szerepel. Engem nagyon dúrván lehangolt(persze ez a karakter negatívuma, a színész dícsérete)

weg - 2009. 10. 03. 13:48

Ez kimaradt: szerintetek?

Lui - 2009. 10. 11. 01:04

10/10. könnyedén.
Sokkolt. Hihetetlen amit ez a sorozat letett az asztalra. Kezdve a zseniálisan egyedi kamerakezeléssel/vágással. Ilyet azóta is csak a Friday night lights-be láttam.

spoiler:

És amikor látjuk ahogy öltönyben sétál Vic.. ott kajak kirázott a hideg.. Nem beszélve ott, amikor Rony-t letartóztatják.. ahogy síri csendben megvetően néznek Vic-re. Ahogy megtalálják Shane családját. Döbbenet.. Eszméletlen. Meg mikor megkéri Claudette hogy üljön át a másik székre.. aztán ahogy maga elé mered, és rázoomolnak. rángatózik az arcizma, de 1 könnycseppet sem ereszt, még véletlenül sem. Majd mikor magára hagyják, aztán ahogy a kamerába belenéz..
Több száz, sőt már talán ezernél is több filmet, sorozatrészt láttam eddig, de ilyen minőségű alakításra nem emlékszem.

meg áh.. Ahogy a végén ül az üres irodában a viszonylagos szabadságával de az üres, értelmetlen életével. A síri csendben. Ahogy az ablakhoz megy, ahol látja a volt társai vonulását egy lövöldözéshez.. zseniális!

ez volt A ZSARUSOROZAT. Így, végig nagybetűkkel. Nagyon hiányozni fog :(

BelsoValtozas - 2010. 01. 30. 10:43

Senkit nem akarok megsérteni, de EZ volt az a nagyon híres sorozatzáró rész? Tényleg így ért véget? Csalódott vagyok, mert amit láttam az utolsó 5 percben az számomra elfogadhatatlan. Ami Shane-nel és családjával történt az tragikus volt, de várható, megrázó volt, de nem volt más kiút, így kellett történnie. Én a sorozat indulásakor nem kedveltem Shane-t, főleg a hülye, hirtelenkedő stílusa miatt, de miután megölte Lemet és széthullott, megkedveltem. Akármilyen is volt, az utolsó részekben szurkoltam, hogy sikerüljön a menekülés. Ronnie-t nemtudom miért sajnáljátok: attól mert csendesebb volt és soha nem kapott nagyobb figyelmet ugyanúgy benne volt mindenben, az meg hogy pont Vic miatt kerül börtönbe egy szép üzenet neki, had gondolkozzon. Az viszont, hogy Vic él, mint hal a vízben, nekem sok. Említettétek, hogy együtt kell élnie a lelkiismeretével, hogy elveszített mindent, családot, csapatot, de Vic egy túlélő, s ha van is lelkiismerete, az elég énközpontú lehet. Lesznek szar napjai, de korántsem gondolom, hogy belerokkanna. A halál lett volna számomra az elfogadható, de legalább a börtön, ahol mondjuk összetalálkozik a tekintete Antwon-éval, az lett volna pl. jó. Mert Vic amiket művelt és főleg ahogyan az utolsó évadban viselkedett (terhes nőt megölni, áááá), gyakorlatilag ő lett maga a gonosz, s ez a kamerába nézésből is látszott. Úgy érzem kibasztak a velem, a pilot óta abban a hitben éltem, hogy a végén mindenki megkapja ami jár, erre ez történik. Jó volt a sorozat (bár a Maffiózókhoz sosem fog felérni), de ha tudtam volna, hogy így ér véget, nem folytattam volna anno. Igazságtalan az élet, okés, de ezt talán mégsem kellett volna hagyni. Korábban említették, hogy nem fogják elművészkedni a sztori végét, mint tették azt Sopranoéknál, de szerintem pont ez történt, csak más stílusban. Az utolsó rész tehát nem nyújtott sem nagyobb meglepetéseket (kivéve a véget) sem megnyugvást.

TonyAlmeida - 2010. 03. 17. 21:18

Zseniális volt a sorozat! Terry megölése után tudtuk, hogy csak idő kérdése mikor szorul a hurok tulajdonképpen ezt húzták el 7 évadra, de milyen 7 évad volt ez. Ennyi fantasztikus és eredeti ötletből kb. 10-15 mozifilmet leforgathattak volna. Csak Dutch és Clodette vonalából egy önálló sorozatot készíthettek volna (amit néztem is volna persze). Amúgy nekem volt egy belső gondolatom, hogy a végén kiderül, hogy Dutch egy zseniális sorozatgyilkos. (ami a macska megölése után és a végén a csaj eltűnésekor benne is volt a pakliban, sőt szerintem így is van). A végén Vic szerintem biztosan rendet rak az utcán egyesség ide vagy oda. (Amúgy is szolgálatba helyezheti magát ha bűncselekményt fedez fel.)

TonyAlmeida - 2010. 03. 18. 22:03

Amúgy vajon Aceveda tényleg eltehette az útból az OutKast-es csávót??

mr_muu - 2010. 06. 10. 21:20

10/10!!!!! még az rtl klubbon néztem minden csüt éjjel! nem birtam ki hogy ne lássam. Remek utolsó évaddal zártak. nem is irók semmit már mindent leirtak az előttem szólók.

oh és hátha nem tudjátok! az utolsó részben az ügyvédnő aki Billingset képviselte és rányomult a végén Dutch-ra, az a való életben Dutch felesége :)

Fredericco - 2012. 06. 07. 18:52

Remek sorozat TOP3-ban benne van mindenféleképpen a Sopranos, Wire mellett (Dexter meg BE is jó persze).
Valaki Ronnie-t “Doki”-nak említette…bizos a magyar szinkron így nevezte el, jól alliterál a Ronnie-ra..én mindig eredetiben nézem a sorozatokat..a magyar szinkron 90%ban katasztrófa (A Sopranos kivétel, de az eredeti ott is jobb szerintem).
Lem-et én is nagyon sajnáltam, volt jó pár rész ami ütött, minden évadban, Forest Whitaker alakítása egyértelműen űberkemény, többször megnéztem azt a részt, mikor Lem-re mutatva azt kiabálja..”YOU, YOU….UNDER ARREST FOR POSSESSING HEROIN…” (nem pontos az idézet), miután Vic-kel kilesték, hogy gyogyós a felesége…Shane gránátos jelenete is epic, no meg amikor a feka csávó elköpi vallatószobába, hogy mi a pálya, és Shane menekülőre fogja…

Mikor még nem ismertem ennyire a sorozatot, azt hittem, Glen Close több évadot fog végigvinni..kicsit csalódtam, mert nagyon jól játszotta a szerepét ő is..Julien karaktere az első 3 évadban jelentősebb volt, ez a “meleg” vonal nagyon ellaposodott a többi dolog mögött.igazság szerint sosem csíptem a fickót, ellenszenves volt, túlzottan az igazságbajnoka, stb…
Egyetértek azokkal, akik az első rész után hanyagolni akarták, vagy hanyagolták is a sorozatot..mind Vic, mind a többi szereplő de főleg Vic ellenszenves volt, pláne miután meg”head-shot”-olta Terry-t, de aztán egyre jobban megtetszett, hogy itt senki sem tökéletes, átlagos kinézésű emberkék, pocakkal, kopaszon, rendetlen koszos utcák, szókimondás stb…azt hiszem tényleg nem sok sorozat ábrázolja ennyire életszagúan a dolgokat..

Visszatérve Ronnie-ra , az első pár részben szinte mellékszereplő volt a kis béna bajszával, hihetetlen, hogy hogy megismertettek minket vele is, Lem-mel is..Dutch nekem a kedvencem volt, idegesítő, éneklős beszédstílusa ellenére is..
Danny sosem tetszett mint nő, de igencsak életszagúan játszott ő is, akárcsak Claudette…nem tudom fokozni, űberkirály sorozat, kár, hogy vége, kár a sok karakterért, akik elhullottak…
5/5 ilyen egy remek sorozat!

Scat - 2012. 11. 20. 14:54

/Spoilert tartalmaz/
Hát ez…valami elképesztő volt. Az első olyan sorozatfinálé, amit kétszer is megnéztem egymásután.

Eszméletlen volt. Ahogy 7 évadon keresztül, egyre inkább nagyobb szarba kerültek, tipikusan az egy lépés előre, kettő lépés hátra helyzet. Ha valamit megoldottak, jött helyette más. És mindig, egyre mélyebbre. Olyan íve volt ennek a történetnek, hogy hihetetlen.
Pedig az elején nem is tetszett igazán, bár a pilot végén a csavar óriási volt, de az első évad ennek ellenére sem volt a szívem csücske. A negyedik évad volt a kedvencem egyébként.

Talán meglepő lehet -a kommentekből kiindulva -, de én végig szurkoltam Vicnek. Oké, a cél nem szentesít minden eszközt, de azokkal az elemekkel, akikkel dolga volt a kommandós csapatnak, nem is lehet finoman bánni. Én még Terry-ért sem haragudtam.
Az mondjuk furcsa volt, hogy a totál háttérszereplő Ronniet a végén elővették és egész meghatározó szerepet kapott, de ez persze nem volt baj.

A szinkronnal sem volt problémám, oké, kicsit finomítottak a nyelvezeten, de a hangok miatt megbocsátottam. Berzsényi Zoltán, Vic hangjaként piszok jó volt. Nem hasonlított az eredetihez, ez igaz, de a karakterhez abszolút illet. Ez a többi szinkronhangról is elmondható szerintem – egy-két kivételt leszámítva, mint mondjuk Ronnie hangja.

A legidegesítőbb szereplő amúgy szerintem is, toronymagasan Mara volt. Amint képbe került, rögtön hisztizni kezdett, wáh, de gyűlöltem.

A férfi wc lezárását meg azt hittem elhúzzák az utolsó részig, de Glenn Close nem hagyta :D

Hihetetlen jó sorozat volt, és adott egy keretet az egészhez, hogy Vic, saját magán kívül senkit sem tudott megmenteni, pedig 7 évadon keresztül ez volt a cél.

Egy élmény volt, a BSG mellett az egyik örök kedvencem lett.

Bazsi - 2012. 11. 29. 22:12

Most fejeztem be az újranézést, kb csak ismételni tudom magamat, zseniális sorozat, egyike azon keveseknek amik tényleg végig kiemelkedő minőséget tudtak hozni, mindezt egy fantasztikus fináléval megspékelve.
10/10 még mindig
De gyanítom a 3-4. újranézésem után is maradni fog a pontszám.

idioty - 2015. 10. 24. 03:48

Most fejeztem be. A Sons of Anarchy-hoz érkezett kommentek miatt kezdtem el.
Szerintem is 10/10. Összességében sokkal jobb lett, mint a SOA. Bár az is igaz, hogy a SOA 6. évad végén sokkal megrázóbb volt az a bizonyos jelent, mint itt a “Shane család” halála.
És szerintem is Goggins volt a legjobb színész, még ha az elején én sem csíptem. Bár akkor meg nagyon jól játszotta a befolyásolható embert.

El Presidente - 2015. 12. 16. 01:34

/Spoiler on/

Az előző hsz-hez hasonlóan, én is a rengeteg SoA alatti Shield-es utalás, célzás, említés miatt fogtam neki a sorozatnak.

Nos, nem bántam meg.Bár egy jó időt vártam a SoA után, azért jó volt ismerős arcokat látni.A sorozat szerintem nagyon jól bánt azzal, hogy időről időre a néző számára antipatikussá, majd ismét szimpatikussá tett karaktereket.

Pl. Vicet a sorozat eseményei közben rengetegszer negatívan szemléltem, máskor pozitívan.Shanet is többször felülvizsgáltam morálisan, egészen Lem haláláig, onnan utáltam, és annak szurkoltam hogy haljon meg.Azt mondjuk nem gondoltam volna, hogy a végén magával rántja a családját is.De, ahogy kiloccsantotta az agyát a wc-ben, az korrekt volt. Már az megérte a hét évadot. :D

Aztán. Ez a név, hogy David Rees Snell, ez egy életre beégett az agyamba.Az első évad bajuszos háttérszereplőjéből a legutolsó másfél-két évadra egy mennyire laza és vagány, igazi “kemény zsaru” (micsoda címadás, jóisten) lett Ronnie.Főleg amikor elkezdett öltönyt viselni…Ezért is szakadt meg majdnem a szívem, amikor rájött, hogy Vic átverte.Pedig, ahogy mondta, ő le is akart lépni.

Ha összevetném a SoA-t és a Shieldet, bár a motorsokat előbb láttam, és akkor az nagyon tetszett, most úgy érzem, a Shield még afölött jár.A Shield a végéig megőrizte többé-kevésbé a realitásokat, míg a SoA utolsó évadaiban a tömérdek mennyiségű vér és öldöklés már-már hihetetlenné változtatta a történetet.

Mindenkinek bátran fogom ajánlani.A sorozat 10/10, a finálé 9/10, de csak Ronnie miatt.

convar - 2017. 01. 13. 21:08

A LEGNAGYOBB.

Innentől spoileres.

Egészen eddig a sorozatig azt hittem, hogy a Maffiózóknál és a Drótnál már nem lehet feljebb. Mostmár tudom hogy lehet.

Na nem mintha a Maffiózókat és a Drótot már nem tartanám zseniális sorozatoknak, továbbra is masszívan 10/10 pontosak mindketten.

De mégis, a The Shield még hozzájuk képest is úgy érzem egy újabb szint, mert itt olyan játszmák mennek, olyan összefüggések alakulnak ki mint eddig egyetlen másik általam látott sorozatban sem. Egyszerűen überkolosszális a sorozat cselekménye, ahogyan az egész fel van építve, a pilottól kezdve egészen a s07e13-ig, végig sodró lendülettel üresjárat epizódok ill. mindenféle bakik, logikátlanságok nélkül. (Azt már tényleg csak zárójelben, hogy mindezt a tetejébe időnként milyen sztárokkal “fűszerezték meg”, lásd Glenn Close vagy Forest Whitaker vendégszereplését egy-egy évad erejéig.)

Szóval most megint azt gondolom hogy ezt már, tehát amit A The Shield nyújt már tényleg nem lehet felülmúlni. A The Shield csak saját magával versenyzik, pl. a 7. évad az előzőkkel, merthogy a 7. évad egyébként még rátett mindenre egy lapáttal…. leginkább dráma vonalon persze. Dehát aki látta az tudja ezt.

Nekem Dutch, avagy Dácsi Öcsi volt a kedvencem, talán mert sokszor éreztem azt hogy nekünk sok közös vonásunk van :) Tényleg, vele, az általa átélt helyzetekkel, a gondolkodásával igen gyakran tudtam azonosulni.

A valaha általam látott legéletszerűbb, és mégis, ezzel együtt a legmeghatóbb képernyőn látott kollegiális viszony is hozzá, ill. hozzájuk, tehát Dutch-hoz és Claudette-hez kötődik (“Mit tehetek? Mond meg.” “Továbbra is csak azt amit egy barát. Sokat jelent.”). Nagyszerű párost alkottak, amelynek egymás maximális tisztelete jelentette az egyik legfontosabb építőkövét.

Én különben örülök annak, hogy nem csináltak az írók sorozatgyilkost belőle. A macskás rész után adva volt a lehetőség, de szerencsére nem lépték meg. És jól is van ez így, így csak éppen érzékeltették hogy talán nagyon mélyen, tudat alatt neki is megvan a maga sötét oldala, csak mint az emberek 99,6 %-a, ezt magába zárja. Ja, a szegény macsekért mellesleg még így is pipa voltam rá :)

Aki meg nagyon nagy arc volt az Billings :) Az az elégedett, de közben mégis csak nagyon finom vigyor amit akkor vágott le amikor sikerült visszavágnia Dutchnak (amikor elérte hogy Dutch szemtanúja legyen hogy Tina kefél Hiatt-tal), az mindent vitt! :)
http://s30.postimg.org/wgernl4gh/The_Shield6093.gif

Akit viszont nagyon nem bírtam az pl. Julien, az ájtatos vallásosságával (én ateista vagyok) és a homoszexualitásával (meg egy kicsit homofób is, hiába na, ahogy öregszem úgy egyre kevésbé bírok elviselni bizonyos dolgokat :D), meg azért ahogy bánt Tinával, főleg az elején. Apropó Tina, na ő is nagy kedvenc volt, de nem ám azért mert már az első részben így libbent ki az őrsről :D
http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_Tina_hatasos_belepoje

Egyébként még annyi nagy-nagy pillanatot fel lehetne sorolni, pl. Gilroy Vic házában a s01e12-ben ( http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_Gilroy_fenyegetese_-_SPOILERES ), s04e05 vége Antwon Mitchell-lel, Shane-ékkel és a lelőtt kislánnyal, ami által Shane óriási slamasztikába kerül ( http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_igy_jarhatsz_ha_lepaktalsz_egy_gengszerfonokkel_-_SPOILERES ). Aztán Lemansky halála, Vic kitárulkozása a s07e12-ben (milyen lassan kezd bele, mert mennyi minden dolgozhat benne, de aztán hogy belejön a mesélésbe), ill. úgy amblokk Shane vesszőfutását onnantól kezdve hogy elszökik az őrsről. Meg az összes balhés helyzet Vic és Shane között – már az első is, ami még csak Lemansky pénzégetéséből ill. az azt követő veszekedésből indult ki.

Ja, és a Vic – Aceveda összes is külön élmény volt egytől egyig :)

Vic (is) amúgy egy sorozat központi figurájához méltóan egy rendesen összetett személyiség volt. Amikor igazán előjött belőle a sötét énje, olyankor azt a tekintete is elárulta. Nekem két ilyen pillanat rémlik: az egyik amikor/miután lelövi Terry Crowley-t, a másik a már említett FBI-nak tett vallomás közben. Ill. az utolsó részben többször is látszott rajta, mert már sz*rt bele, nem kellett titkolni senkitől semmit. Nagyon helyes Chiklis-nek az a Golden Globe, rászolgált.

Azt meg hogy hova ment, mit csinált azután, hogy eltette a fegyvert és felvette a zakót, csak a jóisten tudja :)

És végül: nem tudom másnak feltűnt-e hogy ez mennyire egy kiélezett pillanat volt:
http://indavideo.hu/video/Kemeny_zsaruk_The_Shield_-_A_bloff_-_SPOILERES
Ez a sorozat egyik legfontosabb korai kulcsjelenete szerintem, mert itt egészen más irányt is vehettek volna a dolgok, ha Aceveda tényleg elveszi azt a cetlit……

Legyen itt a vége, persze annyi mindenről lehetne még írni……

10/10

Dark Archon - 2021. 02. 12. 18:40

Én csak most értem a végére. Az ilyen karakterekkel, mint Vic, az a baj, hogy miután lelőtte Terry-t, rohadtul nem érdekelt a sorsa. Reméltem, hogy a végén leszedi Terry öccse, Shane vagy valami.

De ahhoz képest meg mit össze bénázott, amikor az égetett pofájú gengsztert kelle volna akkor kinyírni, az nem ment. De a zsarut simán pofánlőtte. Persze, különben nem lett volna évad.

A felsorolt nagy jelenetek nagy része elég erőltetettnek tűnt, a kislány halála, Lem megölése. Teljesen várható volt, hogy direkt úgy voltak csavarva a szálak, hogy látszott, mire fut ki az egész.

Shane sem volt lángész, hogy egyik szarból a másikba került, de mindig ki akarta vágni magát, pl. a vasalós esetnél. Ehhez képest elég karakteridegen volt a befejezése, pusztán csak a nézői sokk miatt – és ezt nem magyarázza, hogy betépett. Az is röhejes volt, hogy “kényszerítették”, hogy felszívja a csíkot.

Szóval, én nem tudom, ki mit nézett, hogy ennyire magasztalják ezt a sorozatot. A csúcs Mara volt, rohadt idegesítő egy hülye picsa karakter. Ő is csak arra kellett, hogy nehogymár’ megtarthassák a 2 millát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz