login |

Stargate Atlantis: évadzáró és sorozatértékelés- írta Platschu

2009. 01. 15. 16:36 - Írta: vendegblogger

55 hozzászólás | kategória: kritika,

A Csillagkapu: Atlantisz sorozat elérte a jubileumi 100. részét, amely a 20-20 részes évadok miatt éppen a sorozat befejező része is lett az ötödik évaddal. Az epizódot szintén körüllengték az elmúlt évek Atlantiszos kiszivárgásos botrányai, mivel a félkész animációkat tartalmazó epizód az egyik sajtó DVD-ről valahogy megint a nagyközönségnél landolt. Így, aki tehette és nem bírta leküzdeni a kíváncsiságát, már karácsony előtt megnézhette az évadzárót, mely egyben sorozatzáró is lett.

Megkérdezhetnénk magunktól, hogy mi vonzza az embereket a Csillagkapu : Atlantisz esetében? Hiszen a nem hivatalos letöltési statisztikák élmezőnyében tartózkodott éveken át. Ha konyhanyelven akarnék fogalmazni, akkor a lightos űrben játszódó sorozat könnyedebb heti szórakozást jelent komorabb és összetettebb társaihoz képest. A múltkor elmeséltem pár szóban a leállításhoz vezető utat, itt attól most eltekintenék és helyette a kezdetekről mesélnék egy picit bővebben először.

Az Atlantisz eredetileg a Csillagkapu: CSK-1 hatodik évadát váltotta volna fel. Ám mivel a Showtime csatornáról öt év után a SciFi Channelre költözött eredeti sorozatot meghosszabbították, így az Atlantisz kezdete is tolódott. Az eredeti sorozatban is a Goa’uldokkal vívott állóháború arrafelé tartott, hogy Anubisz legyőzte volna mindegyiket az Abydos vagy egy évaddal később az Antarktisz fölött, s utána egy nagyobb szabású tévéfilmben elkezdték volna az Antarktisz jege alatt felfedezett város kalandjait bemutatni a Tejútrendszerben.

Ám közben a terv megint módosult és az SG-1 újabb évados megrendelést kapott. A bevezető részt átírták, s így született meg az SG-1 7. évados duplarésze a Lost City, míg az Atlantisz sorozatnyitó része a Rising. Utána az Atlantisz gyakorlatilag önálló életet élt, mivel az egész testvérsorozatot másik helyszínre költöztették, hogy ne zavarják az SG-1-t. Különböző mélységű crossoverek persze így is gyakran előfordultak, így közös történeti szálak, szereplők, hajók felbukkantak mindkettőben. A tovább mögött folytatom.

A sorozat elindulása tehát már évek óta érlelődött a készítők fejében, aztán meg nagyon váratlanul érte őket, hogy egyszerre kellett párhuzamosan két sorozatot forgatniuk. Mi rajongók persze a legjobban jártunk, hiszen három évadon át fej-fej mellett haladt a két SG-sorozat és a kisebb-nagyobb történeti botlások ellenére mégiscsak 40 epizóddal lettünk évente gazdagabbak. S persze ami az egyik nézőnek nem jön be, az a másiknak igen, így a sokféle stílus keveredésében a többség azért talált szeretnivalót. Érdekességként megemlíteném, hogy az Atlantis-szal együtt indult a Battlestar Galactica, azaz magyarul a Csillagközi Romboló sorozat is. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az a péntek esti hármas legendás lett és a csatornán minden nézettségi adatot felülmúltak együtt.

A casting is olyan gyorsan zajlott le, hogy pár héttel a februári forgatás előtt még nem volt ismerős a szereplők neve, s bár kritikus rajongók szerint ezért is lett Ford vagy Teyla karaktere ilyen. Tény, hogy az írók itt-ott nem nagyon tudtak mit kezdeni a saját szereplőikkel, mintha nem tervezték volna meg előre, hogy hova is akarnak velük eljutni, hanem csak a pillanatnyi túlélést szolgáló évadot összerakták nekünk. Később ugyan a színészek mindegyike bizonyította, hogy nem véletlenül lettek beválasztva és valóban tudnak színes etnikai háttér mellett játszani is, de valahogy mégis többen a háttérbe szorultak az öt év során. Ez azért az Atlantisz egyik negatív tulajdonsága lett, még ha próbáltak is tenni ellene, de alapvetően a sorozat a földi karaktereket tette előtérbe.

Az Atlantisz az SG-1-hez képest mindenképpen egy sokkal technikásabb sorozat lett, mivel jóval több különleges effektet használtak, mint az SG-1-ben bármikor korábban. Ez persze a kor és az informatika előretörésének is köszönhető volt, s amíg az SG-1-ben gyalogosan kalandoztak az idegen – vancouveri – erdőkben, addig itt már apró hajókon át repkedtek a részben űrben lebegő kapuhálózaton belül.

Az SG-1-ben többnyire nem világűrben játszódó, éppen ezért sok élőszereplővel vegyített animációt láthattunk, míg az Atlantisz új vizekre evezett. Évekig nem is tudtak szerintem az azonos animációs csapatok többsége felnőni a feladathoz, mert bár gyönyörű űrcsatákat tudtak a szériába varázsolni, amikor éppen a kábelsorozat költségvetésének keretből ezt évente 5-6 részben igazán megtehették, attól még az érezhetően több pénzből, de főként még igényesebben és aprólékosabban készített BSG ül a scifik trónján látvány terén.

Hangulatában azonban az Atlantisz eltért mindkét sorozattól és az újdonság varázsa odáig fokozódott, hogy lassan az új SG-sorozat nézettebb lett, mint az SG-1. Az új nézők könnyedén be tudtak kapcsolódni, mivel kezdetben egy évadon át alig érintették a másik sorozat témáit a térbeni elszigeteltség miatt, aztán nyitottak egymás felé. Talán az SG-1 esetében a nézőket az RDA önkéntes távozása okozta szereplőváltoztatások és az új szereplők viselték meg, de addig az Atlantisz tovább erősödött, helyesebben mondva kevésbé gyengült a DVR-készülékek fokozatos terjedésével az USA-ban.

A második évadnál ugyanis már külön lettek választva a BSG-től, mivel a SciFi Channel a sikeren felbuzdulva az egész évet le akarta fedni a három sorozattal. Aztán az Atlantiszt is elérte az SG-1 átka, mivel az írók próbáltak egyre komorabb és komolyabb történeteket behozni a konkurens BSG sikere és a túlságosan rózsaszínű világról szóló rajongói vádak miatt, aminek következtében pár kulcsszereplőt és történetszálat lecseréltek.

Ezzel sajnos nem feltétlenül érték el a lojális rajongótáborban a kellő hatást, de igyekeztek ezt enyhíteni az SG-1-ből Sam Carter (Amanda Tapping) karakterének átemelésével. A negyedik évad átlagnézettségben még erősödött is, bár voltak elég rémisztő negatív rekordok is. A történetek terén az Atlantisz lehetőségei egy picit mintha beszűkültek volna, ahogy idősebbek lettek és a színészek és a stáb is egyre drágábban dolgozott.

A CGI-jelenetek száma viszont egyre növekedett, mintha elindultak volna abba az irányba, hogy egyre kevesebb díszlettel és kellékkel tudják megvalósítani a kalandokat, ha egyáltalán kimozdultak a városból. A technika is ennyit fejlődött az évek során, hogy a green-boxban készült jelenetek száma megugrott.

Az ötödik évad megint újításokat hozott új karakterek és történetszálak behozatalával, de ennek ellenére a sorozatot váratlanul leállította a csatorna, pedig terveztek hatodik évadot is. Nézettségét tekintve az elmúlt három év legjobbját hozta, de talán a színészekkel való egyeztetés, talán a még ígéretesebb Stargate : Universe sorozat elindításának feltétele lett a veszte. Hivatalosan ez már nem fog kiderülni, de a sorozat DVD-filmekben fog folytatódni és egyelőre egy fog belőle biztosan elkészülni, melyet 2010-ben adnak csak ki.

Az évadzáróról túl sok szót nem szeretnék beszélni, mivel egy nagyon pörgős és látványos epizódot kaptunk, amellyel az egész spinoff egy szép kört leírt. A rész talán legszebb és egyben legszomorúbb jelenete, hogy pár szóban megemlékeztek a júliusi forgatás előtt pár nappal elhunyt Don S. Davis színészre, aki az SG-1-ben Hammond tábornokot alakította és a tiszteletére egy hajót neveztek el. További spoilereket viszont nem kívánnék elárulni.

Az Atlantiszt mindenkinek csak ajánlani tudom, aki valaha szerette az SG-1 sorozatot vagy csak egy könnyedebb hangvételű scifi darálására vágyik. Annó az SG-1 sorozatajánlónál is azt írtam, hogy nem kell világmegváltó dolgokat várni. Dráma, humor, akció, felfedezés és egy csipetnyi politika érdekes egyvelege lett az Atlantisz, amiből ugyan kivették a mitológia faktort, de helyette jóval több klasszikus scifi elemet kaptunk.

A 100 rész alatt voltak itt is jobb, illetve rosszabb pillanatok, de összességében végig megmaradt egy magas színvonalú, kellemes, szerethető iparos munkának az SG-1 mellett, mert a készítők a költségvetésből és a színészekből kihozták, amit lehetett. Bár minden sorozatnak lenne ilyen öt évados testvérsorozata. Szép volt és köszönjük.

Értékelés:

* történet : 7/10
* színészek : 6/10
* látvány : 9/10

* összegezve : 8/10

55 hozzászólás Ne habozz!

szabi0601 - 2009. 01. 15. 16:43

Jó sorozat, kár érte!

Mizchris - 2009. 01. 15. 16:45

Sok mindenben egyetértek, főleg, ami a dícsérő jelzőket illeti :) Hiányozni fog, megmondom őszintén, minden ingadozása ellenére szerettem, még az SG1-nél is jobban, a karakterek is majdnem mind bejöttek (Teylával nem tudtam mit kezdeni). 2010-ig újranézem egy párszor, azt hiszem :) Köszi a kritikát, nagyon átfogó és alapos volt.

Mizchris - 2009. 01. 15. 16:46

Ó. Ja, és McKay for prezident!!! :DD

Lyana - 2009. 01. 15. 16:49

Köszönöm az értékelőt!

A karaktereken, és néhány történeten kívül fura módon jobban tetszett az Atlantis, mint maga az SG-1, nem tudom, hogy miért.
Valahogy a színvilága, az egész atmoszféra és egy ismeretlen univerzum titkai (az RL Föld miatt itt SG-1-nek ugye voltak kötelező megkötései) miatt valahogy jobban eltudott varázsolni (na persze Stargate az Stargate, topranked nálam mindkettő).

Nagyon szívesen néztem volna még jópár évadon át, s bár McKay karaktere nálam már kezdett kopni, Toddban és Christopher Heyerdahlban hatalmas lehetőségek rejlettek (tudom, hogy velem együtt sokan reménykedtek egy Ronon-Todd közti állandó interakcióban) s továbbra is fenn tudták volna tartani az érdeklődést.

Nem nagyon bízom a Universe-ben, remélem tartani tudja a színvonalat (az első részekben biztosan sok régi sorozatos karakter visszaköszön majd, s emiatt mindenkinél szépen felértékelődik:P).

.tnm - 2009. 01. 15. 16:56

“felfedezés és egy csipetnyi politika érdekes egyvelege lett az Atlantisz”

amúgy jó hosszú írás, és végülis egyet is lehet vele érteni, bár én valszeg én nem néztem volna végig Atlantis-t, ha nem lett volna már jó pár év “nézésem” invesztálva a Csillagkapu univerzumba.
Ugyanilyen okokból nagyon vacaknak kell lennie ahhoz az Universe-nek ahhoz, hogy ne nézzem. nagyon kompletista vagyok és nem akarom, hogy 15 évad és egyelőre 3 film függőben maradjon :D

Maniac84 - 2009. 01. 15. 17:23

Ez aztán alapos írás lett. Köszi a cikket!

Csak egyetérteni tudok az elhangzottakkal. Én valószínűleg azon kevesek közé tartozom aki kezdettől fogva jobban bírta az Atlantist. Annak idején az SG-1 cancelja nem is nagyon mozgatott meg, mondjuk ez nagyrészben köszönhető annak, hogy az utolsó 2 évadra az általam nem túlzottan kedvelt Farscape-ből töltötték fel a szereplőgárdát, valamint ez az Ori történet is kicsit összecsapott volt szerintem.
A Wraith kezdetben sokkal érdekesebb ellenfélnek tűnt mint a Goauld (az Ori-ról nem is beszélve), azonban szerintem nem aknáztak ki minden ebben rejlő lehetőséget. Ettől függetlenül korrekt kis története volt a sorinak, és akadt bőven kiemelkedő rész az 5 év során. Kár hogy vége lett, különösen így érzem ezt az utolsó két rész után. Az 5×19-es Vegas nálam a teljes SG univerzum egyik legjobb része volt (top5 minimum) és az utolsó záró rész is nagyon rendben volt.
Csak remélni tudom, hogy az új SG sorozat tartani fogja az elődök által kijelölt utat és minőségben se fogja alulmúlni őket. Az Atlantis filmet/filmeket pedig nagy érdeklődéssel várom.

kla - 2009. 01. 15. 17:24

Nekem az eredeti SG jobban bejött, mint az Atlantis, ami érthető, mert az eredeti sorozatban is a mitológiai utalások és az egyiptomi feeling fogtak meg leginkább. Az Atlantis pedig inkább az Ősökkel volt tele, akiket utálok. :) Ezen kívül a karakterek is kevésbé fogtak meg, hiányzott az az érzés, ami az SG-1-ben megvolt, hogy tényleg egy csapatról van szó.

Mindezek ellenére azért szórakoztató volt a sorozat, néha egészen epikus történetekkel, és örülök annak, hogy még csak az első 2,25 évadot láttam, szóval több, mint a fele hátra van. Kíváncsi leszek a változásokra.

Megara - 2009. 01. 15. 17:27

R.I.P. Atlantis! Én nagyon sajnálom bár nekem is jobban bejött az SG-1. A film meg a Universe viszont várós de nagyon! A Nép nem maradhat Stargate nélkül! :)

kd - 2009. 01. 15. 17:45

Az Universe új irányvonala nagyon érdekesnek ígérkezik, remélem már a kezdetektől azt a hangnemet próbálják megütni ami ahhoz illik, és nem mennek az eddigi SGk (jó értelemben vett :)) limonádé-sci-fi irányába.

Tyberius - 2009. 01. 15. 17:52

Nos nekem az SG-1 jobban bejött, bírtam a Farscape-es szereplőket is, bár RDA nélkül nem volt az igazi. Az Atlantis 4-5. évadja viszont összességében nem tetszett, bár az utcsó részt még nem láttam. Sok volt az olyan rész, amiben 2-3 főszereplő volt csak jelen, Carter tök felesleges volt a 4. évadban, Wosley meg még nagyobb felesleg. Talán a készítők féltek a feladattól, hogy a 4. évadban egymásnak eresszék jobban Cartert és MacCayt, talán nem is állt szándékukban, de így nem volt az igazi. Replikátorok… no comment, már a sima SG-1-ben is csapni való volt.
Viszont volt az az űrhajós nomád nép, akikbe Shephard belefut, na azok többet is lehettek volna, plusz az 5. évad elején a női csapat is jobban visszatérhetett volna. Aztán még az 5. évad előtt beigértek morcos Ronnont, meg lidércesebb Teylát, ami nem valósult meg, karaktereik a végére teljesen elszürkültek érdektelenné váltak. Todd, eszement jó húzás volt, egyik kedvenc karakterem, ellenben Michael kb. SG-1-es Baal és Apófisz, marha idegesítő volt egy idő után. Aztán maga Atlantis városa is kiaknázatlan terület maradt, hiszen egy idő után már megoldódott az utazás (jah Midway űrállomás elpusztítását nem tudom megbocsátani az alkotóknak, de ehhez hasonló csomó irritáló bénaság volt a simában is, de ez nagyon érzékenyen érintett) a Föld és az Atlantis között, mégse volt elég emberük, hogy 5 év alatt teljesen feltérképezzék azt a szerencsétlen várost. Igazából a 4-5. évadot sokkal tartalmasabban is megcsinálhatták volna, maga a sorozat nem volt rossz összességében, de az utcsó két évad a kihagyott ziccerek tárházát vonultatta fel. Mindegy, majd jön az Universe… várom nagyon…

András - 2009. 01. 15. 17:56

Stargate SG-1 -10 évadát átölelő- kritika nem lesz?

Amiről Platschu ír: “gyalogosan kalandoztak az idegen – vancouveri – erdőkben” , “sok élőszereplővel vegyített animációt láthattunk”
nagyon érdekes,jó lenne róla részletesebben is olvasni–legalábbis engem érdekelne :)

(mert mondanom sem kell, nagy kedvenc a Csillagkapu)

Jégcsákány - 2009. 01. 15. 17:57

Az egész Csillagkapu történetben Oneil ezredes (tábornok) volt a legjobb figura. RDA kilépése után elég lapos lett a sorozat, mind az SG1, mind az SGA szintjén.

EPluribusUnum - 2009. 01. 15. 18:02

Én sci-fi rajongó vagyok, úgyhogy az Atlantiszt ezért nézem, kipróbáltam 4 éve, megtetszett és azóta rajongója vagyok. Hiányozni mindenképpen fog. Anno a kasza hírétől nem tértem magamhoz jópár napig, annyira váratlanul ért de azóta egy-két ötödik évados részen azért éreztem, hogy “jogos”.

András - 2009. 01. 15. 18:17

én pedig pont azt érzem hogy az új történetszál elég ütős lett(nem spoilerezek-aki még nem látta)
és Ben Browder más miatt jó, mint O”Neill, de hasonlóságok vannak a karakterben…

CsMisi - 2009. 01. 15. 18:21

s jon az utolso 10 BSG resz is … eh, nem lesz ur-scifi egy ideig. az Universe-tol felek egy picit, radikalis modositas lesz az idaigi SG sorozozatokhoz kepest. Es ja, februarban kezdik a forgatast, es most sem tudunk sokat a szereplokrol ;)

vape - 2009. 01. 15. 18:30

Az írás remek, gratula a szerzőnek!

Sajnálom a kaszát, voltak ugyan hullámzások, de a jó sci-fi sorozat szintjét mindig hozta az Atlantisz:)

fromdtod - 2009. 01. 15. 18:39

Nekem az utolsó két évad már nagyon uncsi volt. Szerintem semmi ujdonságot nem sikerült belevinni. Én nagy SG1 rajongó vagyok. Még az ori dolog is bejött. Az ősös dolog. Az Atlantis szerintem kifulladt. Nem baj, hogy abbahagyták. Sajnálom , hogy a Universe nem fog ehhez a világhoz kapcsolódni.

Villám - 2009. 01. 15. 18:53

Szívesen írnám, hogy sajnálom, hogy véget ért a sorozat, de nyugodt lelki ismerttel nem tudom meg tenni. Gyakorlatilag az utolsó két évadot (jobban mondva a 4. évadot végig és az ötödikből csak öt rész bírtam végig nézni ebbe bele tartozik a záró két rész) csak megszokásból néztem. Nem tudom miért nagyon nem is keresetem rá magyarázatot. Mindegy is most már ez van. ( Ez persze 100% szvsz)

UI.:Platschu szép írás

leslieke - 2009. 01. 15. 18:58

R.I.P. Atlantis! Jó volt veletek, reméljük az Universe-ben is lesznek hasonlóan kedvelhető karakterek. és várjuk a dvd filmeket!

norbucso - 2009. 01. 15. 19:05

Platschu a magyar Stargate istene, mindent tud, amit tudni lehet a kapuról. Szép írás, bár én még néztem volna Sheppard gúnyos megjegyzéseit, Mckay önzését és h Teyla-t végre kiírnák a sorozatból, mert az utóbbi 2 évadban semmi nagy szerepe nem volt, vagy tévednék?

Bizakodom, hogy az SGU beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ütős sorozat lesz, remélem.

vape - 2009. 01. 15. 19:17

bocs, OFF:

A magyar szinkronban enidé, vagy enájdí az NID? :) (az előbb az AXN-en enidé-nek mondta Hammond :D)

geleven - 2009. 01. 15. 19:20

Nekem az SG1-gyel kezdődött még anno a sorozatfüggőség és nem lett volna az a pénz, amiért kihagytam volna egyetlen részt is! :)

Azóta változott már egy kicsit a világ, de a Csillagkapu megmaradt szerencsére.

Én személy szerint nagyon imádtam az SG1-et és SGA-t, nagyon sajnálom, hogy véget értek!

Platschu a post nagyon jó lett, szívesen olvasnék még ilyen jól összeszedett értékelést! :)

R.I.P. Atlantis!

Ja, és Universe startnál tuti ott leszek! ;)

geleven - 2009. 01. 15. 19:24

rövid OFF válasz: enájdí
:)

John_Abruzzi - 2009. 01. 15. 19:34

Az SG-1-t imádtam, főleg a 8. évadig, de nem volt bajom a többivel sem. Viszont mikor vége lett annyiból örültem, hogy majd az írók jobban fognak tudni koncentrálni az SG:A-ra, de sajnos ez nem igazán látszott meg szvsz. Volt olyan rész is ami szinte egy az egyben át lett emelve az SG-1-ból. Azért mindenképp sajnálom, hogy vége. Várom az SG:U-t, de félek, hogy az írók kezdenek kifogyni az ötletekből (remélem nincs igazam). Ja és Todd tényleg jó húzás volt :)

jani - 2009. 01. 15. 20:03

Én a második évad után kezdtem azt érezni, hogy nem tudják kiaknázni az Atlantisban rejlő lehetőségeket Ott volt egy egész, új galaxis, az Ősök története, akikből alig mutattak meg valamit, és sokan joggal utálják őket, bár nem az alteranok tehetnek arról, hogy ilyen történeteket írtak nekik . . .így nekem olyanná vált az három évad, mintha újramelegített SG1-et néznék, valahogy nem volt az igazi . . . pedig szép reményekkel indult, de szvsz a lidérceket valahol a második évad után zárni kellett volna, behozni új ellenfeleket, a rengeteg falus filler helyett normális(abb) történeteket írni. A harmadik évad után már rengeteget kapkodtak, össze-vissza történetekkel (replikátorok, aztán Weir kiírása, majd vissza egy semmi rész erejéig, majd ennek a Michaelnek az erőltetése . . ). Megkönnyebbültem, hogy vége. Az utolsó rész amolyan “dicső csata” volt (a sorozat szempontjából, nem történetileg), mintha kicsit elkapkodták volna, de ez legyen a legnagyobb baja. Szép lezárás lett.

fallen - 2009. 01. 15. 20:08

Platschu for president! Atlantiszért nagyon kár!

Pada0ne - 2009. 01. 15. 20:28

Eloszor is THX Platschu!
Egy reszrol ezt a remek ertekelest az SGA-rol, ami sajnos itt Junkie-n nem szerepelt sokat de sebaj.
Masreszt kossz az SGA-t. Anno egy Csillagkapu talin lattam eletem elso SGA reszet (Rodney meg vmelyik csaj szerepcsereje, sajna nem tudok pontos evad/resz-t) miutan hazamentem onnan azonnal elkezdtem daralni az SGA-t es azota is nezem.
SG-1 persze ment SGA mellett is de O`Neill (with two L`s :) ) kilepese utan SGA nagyobb szerepett kapott nalam.
SGU – Remelem nem fogok csalodni a rendezokben forgatokonyvirokban (bar ket ilyen sorozat utan ketlem) es nem megy at BSG klonba.
Varjuk az SGA DVD-t es a SGU-t.
/Sry az ekezetes betukert :)/

mANdY - 2009. 01. 15. 20:40

Pada0ne, majd én mondom, 2×04 – Duet. ááá, nem tudnék belőle idézni… xD

nekem igazából nagyon hiányzik ez a klasszikus csapatos sci-fi. a legtöbb helyen már az egyéni karakterekre kerül a hangsúly, ami persze szép dolog. csak amikor ráfogják, h csapatosnak ott van a Star Trek, az úgy nem esik jól. az is véges. én szeretem látni az emberi kapcsolatokat (még ha nincsenek is teljesen kidolgozva), a munkakörülményeket, az egymásrautaltságot.

Hewlett mindig is a szívem csücske lesz. hiányozni fog. meg Joe haja is.

DeadMan - 2009. 01. 15. 21:03

Hát, én kicsit úgy voltam ezekkel az SG sorozatokkal, hogy fájt a szivem, hogy ezeket csinálják, ahelyett, hogy az eredeti film készítői (akik mellesleg maguk is lopták az ötletet) csinálnának egy trilógiát a Stargate-ből.
Sokáig dacból nem is néztem az SG-1-et, aztán véletlenül az Atlantis-ba csekkoltam bele, és nagyon bejött…ennek hatására daráltam le aztán utólag az SG-1 10 évadot is (szintén bejövős).
Szóval ma már azt mondom, sokkal szegényebbek lettünk volna e két sorozat nélkül, még ha fenn is tartom még mindig, hogy a film az etalon.

Zárórésszel kapcsolatban:
szépvoltjóvoltmegminden, DE
Nem hiszem el, hogy nem bírták volna ezt az uccsó részt legalább egy 15 perccel hosszabbra csinálni…vagy akár egy duplarészt. Mert én nagyon azt éreztem rajta, hogy ez egy akkora történet, és annyi apróság van közbe, hogy ezt kínszenvedés volt belezsúfolni 1 szem részbe, és bizony éreztem is, hogy emiatt néhol…hát most összecsapottat akartam írni, de nem is az volt az érzésem, hogy összecsapták, hanem hogy egyszerűen nem volt elég a 42 perc. Spoilereket nem akarok írni mert lusta vagyok, de aki látta már az tudja mire gondolok. Ettől eltekintve méltó lezárás, de azért dádá a készítőknek, hogy nem bírták egy kicsit hosszabbra venni a sorozat csúcspontját, ha úgy tetszik.

Egyébként jó kis sorozat volt, és szerintem 2-3 dvd kiadást még tuti meg fog érni!

Ezt az Universe-t meg majd meglátjuk…remélem nem lesz belőle tinisorozat az űrben:)

Pada0ne - 2009. 01. 15. 21:05

DeadMan
Az csak poen video volt :) Hagyjatok mar. :)

mANdY
Tell a Duet THX!

tomiqa - 2009. 01. 15. 21:31

engem az SG1 indított el a sorozatok útján…imádtam, meg az atlantist is..és most várom az újat…

Swarley - 2009. 01. 15. 22:10

Nagyon jól sikerült az Atlantis fináléja, kár hogy annyit kell várni a dvd folytatásra. A Universe-ben remélem azért valahogy fel fognak tűnni a régi arcok is.

Lx - 2009. 01. 15. 22:49

Először is: a cikk remek lett. Mindkét sorozatot (és a mozifilmet is) nagyon szerettem. Én bízok a Universe sikerében, Robert Carlyle neve nekem garanciát jelent valahol :). A sorozatzáró epizóddal kapcsolatban DeadMan barátom megelőzött, így csatlakoznék az előttem szólóhoz.

Platschu - 2009. 01. 15. 23:21

Köszi szépen a dicsérő szavakat. A cikket csak úgy könnyedén írtam olyanok számára, akik esetleg egyáltalán nem ismerik ezt a sci-fi világot és éppen ezért nem is akartam mélyebben belemélyedni az évadok cselekményébe. Reméltem, hogy a sorozat iránti szeretetem érződni fog valamelyest, mert idestova már nyolc éve vagyok az aktív rajongók között és kis túlzással az egyik hazai vezéregyéniség is én lettem. Az SG-1 kritikámat és a hozzá kapcsolódó személyes történetemet – itt a reklám helye – az AXN blogján tették közzé pár éve:
http://www.axn.hu/blog/csillagkapu-egy-rajongo-szemszogebol-i

Az itt leírt Atlantisz kritikámhoz képest sokkal-sokkal több apró anekdotát is el lehet csípni a hivatalos hírek és spoilerek mellett az Abydos Gate fórumában is. Pedig higgyétek el, hogy én sem tudok mindent, hiszen nem állok napi kapcsolatban a készítőkkel, még ha olykor az ékes angolsággal feltett kérdéseimre is válaszoltak. Egyszerűen csak járogatok pár fontosabb külföldi oldalra és nyitva tartom a szemem. Egyáltalán nem olyan nagy dolog ez, aki egy kicsit ért angolul és hajlandó az olykor vérre menő amerikai rajongók rigolyáit elviselni. Hozzájuk képest egy átlagos hazai sorozatrajongó közösség roppant szelídnek mondható. Kint elég vad viták szoktak tombolni egyes karakterek homoszexuális vagy heteroszexuális párosításáról vagy annak hiányáról, illetve olyan számomra bizarr szinteket ütnek meg emberek, hogy a szereplők lelki vagy testi megkínzásáért szorítanak. Persze ez már nem a készítők hibája, hanem a sorozat után rajongói történeteket irkáló emberkék saját kívánsága, amit szeretnének a sorozatban is viszont látni.

Érdekesség, hogy maguk a készítők is olvassák persze a rajongói visszajelzéseket és ennek volt köszönhető, hogy Beckett doki v2.0 felbukkant ismét a sorozatban. A stúdió előtt volt egy kis tüntetés, a helyi sajtó meg szépen elcsámcsogott a témán. Hozzá kell tenni, hogy Vancouver Kanada egyik sorozatos fellegvára, mert rengeteg tévéfilm és sorozat készül itt a határ másik oldalán. A város pedig szépen prosperálhat, mert 2010-ben a téli olimpiát rendezi.

A költségvetésről is tudok pár pontosabb számadatot mondani, bár ezekről általában mindenki mélyen hallgat és ezért az itt-ott elkapott DVD kommentárokból, blogbejegyzésekből és sajtóanyagokból kell ezt-azt megtudnom. Régebben az SG-1 sorozat költségvetése részenként durván 1,5-2,0 millió dollár volt, míg az Atlantiszé szépen felkúszott 1,8-2,2 millióra a több effekt miatt. Az egyik újságcikkben olvastam a kanadai és amerikai dollár közötti átváltás nehézségeiről, ami rányomta sok vancouveri produkcióra a bélyegét. Ott említették, hogy éves szinten 75 millió dollárba került a két sorozat, tehát a 40 rész évadonként. Ebből durván 10-15 milliót fizet a SciFi Channel, illetve az angol Sky One is eléggé a zsebébe nyúlt a vetítési jogokért.

Annó a Rising című Atlantisz sorozatnyitó kiemelt költségvetésként 5 millió dollárt kapott, s ezt a készítők szépen vissza is tudtak forgatni a látványra. Egy új sorozatnál persze maga az állandó díszlet is iszonyat drága lehet és utána ezért kellett nekik egy kicsit átszínezve (pl. növényekkel, használati tárgyakkal) újrahasznosítani a meglévő elemeket mindkét sorozatban. Az első Ori falu pl. 1,5 millió dollárba került, míg a külső helyszínen felépült Sodan falu is benne volt 800 ezer dollárba. S mintha olyat is olvastam volna, hogy az Atlantisz 4. évadban használt függőhíd és annak biztonsági őrökkel való őrzése is benne volt több tízezer dollárban, ami utólag pénzkidobás volt, mert nem tudták később más részben felhasználni. A belső gyűrű forgatására alkalmas SGC-ben álló csillagkapu is kb. 250 ezer dollár volt, ami a 8. évad során eltört, ezért kénytelenek voltak a történetekben nem mutatni az évad közepén, amíg ezt a legfontosabb díszletelemet nem pótolták. Ez persze az Atlantisznál már másképpen ment, mivel ott eleve nem is volt már külső helyszínre szánt csillagkapu díszlet, mert mindent számítógéppel oldottak meg többé-kevésbé hihetően. A város díszletei is mozgatható falak sokaságából áll, így lehetnek a kapu indítóterméből az étkező vagy a tárgyalókból a hálószobák és a laborok. A speciális effekteket 2-3 stúdió készíti, akiknek azonban eltér a csillagkapu és Atlantisz modellje, ezért a figyelmesebbek észre vehetnek olyan apróságokat, hogy a tornyokból kevesebb van vagy a csillagkapu kétoldalas vagy esetleg eleve nyolc ékzáras. Ilyen hibák fölött sajnos szemet kell hunynunk, pedig a címadó tárgynál azért elvileg nem lenne fontosabb.

Az előbb felsoroltak miatt az átlagos készítési költségek mellett immáron jobban megérthetitek, hogy miért kell spórolniuk, hogy utána pár igazán látványos részt összehozzanak az évadnyitókban, évad közepén lévő duplarészekben és az évadzárókban. Joseph Mallozzi, az egyik producer a blogjában arról beszélt, hogy nem a kreativitásukkal van a baj, hanem a költségvetéssel. Abban igaza lehet, hogy egyszerűen kábelsorozatként így is remekül beosztják a keretüket. Meglepő őszinteséggel beszélt arról is, hogy pl. a LOST részenként kerül 8 millió dollárba, de ott a sok főszereplő gázsijára és a helyszínen való forgatásra megy el a pénz és hogy ők annyiból mit ki tudnának hozni. Egy kis kalandozásként ilyenkor mindig eszembe jut a JMS írójával kapcsolatos anekdota, aki régen a Star Trek : Voyager sorozatnyitó részére szánt kb. 18-19 millió dollár kapcsán csak szomorúan annyit mondott, hogy ők abból még három komplett évadot tudtak volna készíteni úgy, hogy még a búcsúpartira is jusson fedezet. Most meg 2 millió dollárból volt kénytelen forgatni a Lost Tales című DVD filmet, amely bár visszahozta az árát, de utána a szerző közölte, hogy ennyiből ő nem hajlandó újabb B5 filmmel vesződni.

Én magam is ábrándoztam arról, hogy esetleg az Atlantisz vagy most a Univerzum nem járna-e jobban országos csatornával. Winniék biztos konkrét példákat tudnának felsorolni, de mivel a klasszikus űrben játszódó scifi annyira rétegműsor, ezért lehet az SG elvérezne 2-3 rész után. A készítők szempontjából pedig még mindig jobb 20 rész után átlagot vonni, mint 2-3 leadott, majd esetleg DVD-n megjelent többi részből. Én szerintem az SG:U esetében ezt meg kellene lépniük, mert összehozhatnak akármilyen jó új SG sorozatot, egyszerűen matematikailag nem fognak tudni olyan nézettséget hozni a DVR készülékek miatt egy fizetős kábeladón, mint a producerek szeretnék. A SciFi Channel így is pofátlan módon azért csökkentette le a főcímek hosszát, hogy azt a fél percet is eladhassa reklámnak… Lehet ilyen háttérdolgokat nem is kellene mondanom, hiszen ezzel a nagy gyerekeknek szánt mese elkezd a valóság felé tartani a számadatok terén, de gondoltam, hogy jobb, ha ezekkel is tisztában vagytok, hogy mi mennyi és miért. Tehát lehet egy résznél elmondani, hogy CGI lényt akarunk, de filmes szempontból az SG átlag két milliós költségvetése erre alig elég 42 percnyi forgatott anyagnál.

S ha már itt tartunk, akkor arról is mesélnék egy picit, hogy az Ark of Truth költségvetése 7 millió dollár, míg a Continuum a hosszabb médiakampány miatt 10 millió volt, pedig ezek durván 90-95 perc hosszúak, tehát lehet mondani, hogy 2-2,25 epizódnyi játékidőt tesznek ki. Mondanom sem kell, hogy csak az amerikai DVD eladások és kölcsönzések együtt meghaladták mindkét filmnél a 10-15 milliót, tehát ezért tervez az MGM később is DVD filmekkel. S ebben még nincs benne a többi országban eladott lemezek utáni bevétel, illetve majd a tévék vetítési díjai. Az egyetlen gond itt már csak a színészek kellő affinitása lehet, hiszen többen más-más projektekben vesznek részt és egy ottani főszereppel és a vele járó szerződéssel már nem feltétlenül éri meg nekik SG filmhez szabaddá tenni magukat.
– Michael Shanks és Christopher Judge egy angyalokról és ördögökről szóló általuk írt sorozatot tervez, amiben ők játszanák többek közt Gabriel és Lucifer szerepét.
– Amanda Tapping eleve a Sanctuary sorozat főszereplőjévé lépett elő.
– Ben Browder egy „Coming Homer” című sorozatot ír, amely egy Amerikában játszódó Odüsszeia történet keretében egy kisfiú látja a görög mitológiai isteneket, akik közöttük járnak. A színész emellett elkötelezett a FarScape websorozat mellett is.
– Claudia Black a két kisfiát neveli, de mellette több sorozatban vendégszereplő volt legjobb tudomásom szerint (pl True Blood)
– Torri Higginson an NCIS-ben lett visszatérő szereplő, illetve érdekességként elmondanám, hogy az Angol beteg című film elején is szerepel pár percet a hölgy
– David Hewlett újabb tévéfilmek írásán töri a fejét, illetve a valódi és egyben sorozatbeli testvérével (Kate Hewlett) együtt forgatott „A Dog’s Breakfast” film népszerűsítésével foglalkozik, illetve pletykák szóltak arról, hogy ő lesz az új Dr. Who, de végül kiderült, hogy mégsem őt választották
– A többiek esetében az IMDB tud tanácsot adni :)

A DVD filmek készítéséről azért a többség pozitívan nyilatkozik, mivel a stáb és a színészek tényleg közös családdá váltak, míg a szennyest úgysem fogják nekünk kiteregetni egy-egy színész távozásának igazi okáról.

A Stargate : Universe sorozatról oly sok szó még nem esett itt, ezért beollóznám ide, az egyik összefoglaló híremet, amely azért a DVD filmek mellett az SG franchise még fényesebb jövőjét (vagy gyors bukását) is előrevetíti.

Pár mondatban összefoglalnám JM blogja alapján, hogy a Universe mitől lehet érdekesebb és izgalmasabb, mint a két korábbi SG sorozat.
– Nem lesznek emberi civilizációk
– Sokkal több nem humanoid lény fog szerepelni
– Nem fognak angolul beszélni az idegenek
– Szinte sohasem fognak erdőkben járkálni, mert egy másik galaxisban ez nehezen is lehetne hihető. Vancouver mellett ugyanis Új-Mexikó sivatagában fog forgatni a stáb egy ideig
– Több digitális díszletet vetnek be
– Új hajók, köztük csillagkapun való átkelésre alkalmas komp
– Új kapuhálózat, új típusú tárcsázás
– Szinte az összes rész egymásba fog kapcsolódni, mintha egy húsz részes kalandot néznénk
– Szélesebb karakterek közti interakció
– Sokkal komorabb hangvétel, mert lesznek immáron vissza nem fordítható halálesetek is

Ha ezek közül csak párat sikerül betartani, akkor már előbbre sikerült lépni a szórakoztatás további emelése terén. Azt hiszem eleget meséltem mára, ha van még esetleg kérdés, akkor szóljatok itt vagy a fórumunkban.

Laca - 2009. 01. 16. 00:05

Nekem az SG-1 RDA-val jött be. Megnéztem utána is, de nem volt az igazi.

Az SGA nekem tulképp végig tetszett (bár még nem láttam végig az 5. évadot). Pont amikor kezdtem kevésbé lelkesedni érte, bejött Jewel Staite, és meggyőzőtt, hogy maradni kell…

Az biztos, hogy a Universe-ig nagyon fog hiányozni… már nem az SG (meg szoktam nézni, ha megy a tv-ben), hanem a tudat, hogy 2 évig nem lesz új rész.

wouhn - 2009. 01. 16. 00:09

Nem akarok sok mindent írni, az előttem szlók már megtették. Nekem top 5-ös sorozat volt a Stargate Atlantis, nagyon nagyon sajnálom, hogy véget ért. Szerintem jobb az SG1-nél. Nagyon várom az SGU-t és a DVD-t is.

Colmath - 2009. 01. 16. 00:29

Régi Stargate fan vagyok (még anno a TV3-mon láttam az első részeket), és imádtam. Talán az első sorozat volt amit életemben néztem. Hasonló mérföldkő volt nekem az SGA is: ez volt az első sorozat, melyet eredeti nyelven, a gépemen néztem, nem pedig a TVben, valamint az első amit Amerikával párhuzamosan néztem…. nagyon hiányozni fog, remélem hogy a Stargate Universeben nem kell csalódnunk!

Platschu - 2009. 01. 16. 08:26

Köszönöm a dícséretet.

A DVD-re azért kell ennyit várni, mert nyáron forgatják. Legalább 3 hónap csak az utómunkálat, illetve a Sony (MGM) is megkövetel a kész filmnél egy féléves türelmi időt, amit többnyire marketingra használnak fel. Éppen ezért a számításaim alapján nem jöhet ki korábban, mint 2010 március. :(

Tegnap este írtam még egy hosszabb hozzászólást ide, remélem az is kikerül majd vagy majd esetleg újból elküldöm, ha a linkek miatt elnyelte volna a rendszer. :)

winnie - 2009. 01. 16. 08:52

ja, hülye spamszűrő. visszaraktam.

Llew - 2009. 01. 16. 09:33

Anno én is a Csillagkapuval lettem addikt. Az Atlantiszt csak amolyan ráadásnak tekintettem, de aztán megszerettem. A díszletek, meg a helyszínek miatt valahogy nagyobb szabású lett, mint az előd, de alapvatően mindkettőnek a könnyedségét szerettem. Sajnálom, hogy ennek is vége lett. Most egy kicsit örülök, hogy a 3. évad után abba maradt a követése, így még minimum egy hét darálásra váró új epizód áll előttem. Minden esetre bizakodással tekintek az Univerzumra.
Platschu köszi a remek írást, és a nagyon informatív kommentet a háttérről.

fallen - 2009. 01. 16. 11:33

Platschu fantasztikus, ha eddig nem szerettem volna az Atlantiszt, akkor most biztos ledarálnám. Amúgy csak ez és a Deep Space 9 volt, amit a felségemmel is meg tudtam nézetni, és szerette is, bár nem kedveli a scifit.

fallen - 2009. 01. 16. 12:01

Teyla az egyik részben énekel egy halotti dalt, meg tudná mondani valaki, hogy ő énekli-e, illetve mi a címe a dalnak? Mert a soundtrack-en nincs rajta, vagy nem találtam.

Platschu - 2009. 01. 16. 12:55

A dalt tényleg ő énekli és azért nincs rajta a lemezen, mert az a 2. évadban szerepelt, míg a korong az 1. évadhoz kötődik. A címe : “Beyond the night”. A szerző pedig természetesen Joel Goldsmith, aki eddig is a két sorozat zenéjét komponálta.

fallen: Köszi. A mese és a realitás keveredik az SG világban és ezért emberközelibb, mint más scifi sorozatok. Hiszen itt velünk azonos korban élők keverednek más világokon kalandokba és legalább mindenkit kimozdítanak a szürke hétköznapokból. Végülis az összes sorozat erre törekszik. :)

babe - 2009. 01. 16. 13:55

hu. ez de jó írás volt!
nekem nagyon fog hiányozni az sga, nagyon megszerettem a szereplőket…

Startmenu - 2009. 01. 16. 14:04

Tényleg az elején állat volt, de most már csak kitöltő nem tudom abbahagyni de miértisnem érzéssel néztem sokszor mér. Bár hogy kár érte az igaz talnán.

Cinzina - 2009. 01. 17. 09:30

Én is a TV3-on kezdtem a Csillagkaput nézni, RDA és Shanks miatt, és velük maradtam. Később ugyan kicsit jött a “megszokásból nézem” éra, de számomra Ben Browder és Claudia Black újból meghozta a kedvem a sorozathoz. Atlantisba nehezen fogtam bele, annyira SG1-centrikus voltam, de a végén nem bántam meg. Végigkövettem a sorozatot, és alapjában véve nagyon tetszett. Beckett halála nagyon megrázott, ő a kedvenc karakterem, és örültem neki hogy találtak módot arra, hogy visszahozzák, ettől függetlenül a 4-5. évad tényleg nem lett olyan ütős mint az első 3. Ettől függetlenül sajnálom hogy itt vége. Platschu, köszönjük a kimerítő írást.

Olman - 2009. 01. 18. 21:55

Nagyszerű volt ez a sorozat a kezdetektől, ott újított, ahol a sima SG már uncsipoénossá vált, és ott hagyta meg a klasszikus SG érzést, ahol kellett… kezdem azt hinni, hogy SG már örökké velünk lesz vmilyen formában. Már-már Star Trek szinten lesz a sorozataival… :)

Ja, a lidérc Toddot én inkább Potternek neveztem volna a homlokán lévő villámalakú jel miatt. :D

Olman - 2009. 01. 18. 22:28

Ja, meg az akcentusok! Oké, volt a sima SG-ben is némi sajátos beszédstílus, de itt Beckett és Zelenka szövege nagyszerű hangulatot árasztott. Állítólag McKay is kanadai akcentussal beszélt de a zedpíemen kívül nem igazán lehetett észrevenni. Szóval magasra tették a lecet, de ha ügyesek, tudják hozni a szintet az Universe-ben is (as Star Trekben is sikerült remek sorozatokat összehozni).

Olman - 2009. 01. 18. 23:24

már megint én…

az uccsó rész előtti zseniális, főleg CSi rajongóknak, ugyanis az egész rész CSi-stílusban zajlik. Shepperd alakítja “Horatio”-t, aki Las Vegasban nyomoz a rejtélyes halálesetek ügyében.

hady - 2009. 01. 20. 22:59

Jolett az iras. Nallam az SG-1 marad az orok kedvenc. Azt es RDA-t felulmulni nehez lesz szamomra. Az Atlantiszt is szerettem, hianyozni fog Sheppard es Mckay a nagy dumakkal :)

gyuri - 2010. 07. 28. 09:50

mikor lesz a sorozat záró film sga-ból tudom, hogy lesz de mikor ha tudjátok írjátok meg minnél hamarab kösz

winnie - 2010. 07. 28. 09:54

nem lesz zárófilm. filmek lesznek, de majd, ha lesz rá pénz. egyelőre nincs.

Kaliff - 2011. 06. 18. 11:43

Rettenetes bűnrossz karakter volt a doki azzal a lefele görbülő harcsaszájával és az állandó elégedetlenkedésével, meg azzal a hozzáállásával, hogy mit miért nem tud megcsinálni. Szájtépés 30 percig, aztán megpróbálom rinya 5 percig, majd 1 perc alatt mégis megcsinálja.
Ilyenkor mindig eszembe jutott Yoda örökbecsű mondása “Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!”
Szörnyű karakter volt, a szinkronja pedig nagyon idegesítő, pedig kedvelem Kerekes József hangját. Csak ne ezt a szerencsétlen lássam mellé.
Nálam ez a színész és amit előadott (erőlködés) agyonvágta az egész sorozatot. Még Jason Momoa is jobb volt. Ami nagy szó.

humorpalanta - 2013. 02. 24. 12:33

2013 február 24. Atlantisz filmről már a pletykák is abbamaradtak… :(

encore - 2020. 05. 25. 10:36

2020.05.25 Most daráltam újra és fájó, hogy nem lesz belőle film, az ígéretek ellenére.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz