login |

Battlestar Galactica – az utolsó felvonás

2009. 01. 18. 12:01 - Írta: human

459 hozzászólás | kategória: kritika, merre tovább,

What else is there?

De komolyan, mi van még, mit lehet betenni? Az írók a félévad fináléjánál olyan ébresztőt fújtak nekünk nézőknek, hogy a folytatást egyszerűen tűkön ülve vártuk. Rég voltunk ennyire a sötétben a folytatást illően, mint az utóbbi majdnem egy évben a BSG kapcsán. Hogy lehet onnan folytatni, mi van még hátra, mit lehet csinálni 10 részben, hogy lehet lezárni a világ egyik legjobb scifijét? Mert hogy a végső finálé közeledik, gőzerővel. A többit spoileresen a tovább mögött.

Nem tagadom, szerintem egy kicsit unalmas volt ez a premier, talán azért, mert továbbra is a sötétben tartott, nem látom igazán azt az irányt, ami kielégítő véget hozna a sorozatnak. Meg mert a vallás, hit, és hasonló belső marcangolások kellé nekem kell “történés is”, olyan ami az elmém birizgálja rendesen. Rendben, azért volt WTF amikor Starbuck megtalálta magát, de valahogy kevés. erről akarok többet megtudni, nem a cylonok emlékeiről. Persze ez utóbbiról is, nyilván, de kicsit gyorsabb tempóban.

Ami viszont derék, hogy a Föld megtalálása után nem tököltek már sokat, felfedték nekünk az ötödik cylont, amivel kijelentették, hogy ez a maradék 9 rész nem az ő kilétére fog elmenni. Ezt a balls-díjjal tudom jutalmazni, egyértelmű. Tökösek az írók, remélem a jövő hétre jobban összekalapálják a cselekményt is, nem csak belső marcangolásra fog elmenni az idő. Nem akcióra gondolok ám, vagy űrcsatára, dehogy, csak (atyaég ilyet is rég mondtam) több Starbuckra, meg a cylonok/emberek közötti kapcsolat mélyülésére, meg gyorsabb haladásra a final5 emlékeiben.

Az biztos, hogy ennyire szarba még nem volt az emberiség maradéka. Gods? Kik?

Amivel viszont én kicsit bajban vagyok, az az idővonalak. Valaki beavathat, de csak hardcore fan, találgatós nem kell. Xena kommentjéből én úgy hámoztam ki “újra meg újra meg fog történni”, hogy volt a cylon-ember háború a Földön, amiből lettek a kolóniák 2000 év alatt, a Földről lett Kobol és onnan a 12, meg a sok földi mitológiára utalás ezek szerint, mert beépült az övékbe. Viszont akkor a Földön hogy éldegéltek kvázi “elpusztításra várva” a cylonok? Hogy kerültek oda az atomos emberek? A Cylonok teremtették az embert, aki evolved és ellenük fordult, aztán ez visszaütött a kolóniáknál? Az 5 hozta létre az emberek között a 12 kolónián a gépeket? Ez csak elmélet (késő éjjel írom a cikket, most ez világít a fejemben), és szerintem csak HC, nem 1 sorban érvelőknek fogom hagyni az ellenkommentjét, más elmélet kifejtését.

Csomó kérdés van, ami egyelőre számoma zavaros az időben, de csak érzésre, újra kéne nézni az előző évadokat, vagy majd belerázódunk 3 rész alatt megint. Egy biztos: furcsa volt visszatérni ebbe a sötét, pesszimista scifibe.

Közben rájöttem, a BSG miatt még tuti geeknek számítok.

459 hozzászólás Ne habozz!

kla - 2009. 01. 18. 12:21

Én örültem annak, hogy most nem nagyon pörgött a cselekmény. Mivel a történet legnagyobb fordulópontján vagyunk túl, kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzák a karakterek. Szerintem zseniálisan volt bemutatva a pesszimista hangulat, a kiábrándultság. Ez a legjobban talán a mindenttudó Leobenen látszott, amikor megtalálták Starbuck Viperét, és hirtelen elkezdett félni tőle.

Gaius meg hogy visszatért első évados önmagához. :)

Deino - 2009. 01. 18. 12:29

Starbuck volt nekem az egyik nagy WTF moment, a másik, mikor kijelentették, hogy a 13. törzs a cylonok voltak. WTF? Akkor sztori szerint elméletben mi, most itt a földön cylonok lennénk? Erre remélem kicsit még rágyúrnak kifejtésből, nem csak annyi lesz, hogy “Oké, a Föld nem jött be, hagyjuk a fenébe, csá, léptünk!” a továbbiakban meg nem is foglalkoznak majd vele. Kicsit olyan Lost íze volt a dolognak, elég raktak egy rakás kérdést, meg pár homályos választ, és ott hagytak minket a ködös félhomályban. Megy mindenkinél gondolom a barinstoming, és nem csak nálam villogott a nagy piros WTF? felirat a rész nézése közben.

Solmyr - 2009. 01. 18. 12:33

Lehet, hogy az elfogultság meg a 8 hónap várakozás teszi, de én tegnap 3x néztem meg és nem unatkoztam rajta:)
A tempó szerintem itt kifejezőeszköz volt, a hangulat megteremtésében volt szerepe. Ez a hangulat volt az, ami teljesen a hatása alatt tartott, ahogy a cselekmény bemutatásában a dialógusok háttérbe szorulnak, teret adva a képnek és a zenének…
Ha jobban belegondolunk, akkor az is látszik, hogy mindemellett a “lassúság” mellett jó sok érdekes infot kaptunk (centurionok, cylonok a Földön, Starbuck, utolsó cylon). Az egyetlen dolog, ami kicsit engem is zavart, az az irány hiánya, de ez a kiúttalanság jelzéseként beleillett végül a történetbe. Bízom a készítőkben, várom, hová viszik a sorozatot. A rész meg egyértelmű 10/10, ha lehet még értékelni a hagyományos skálán.

Balca - 2009. 01. 18. 12:34

Egy nagyon jól indult, de nagyon félre ment sorozat ez. Milyen jó is volt a minit nézni az elején, csak lesett az ember, előtte tv-ben ilyen minőséget nem látott. Most meg kb annyi értelme, mint az olyan keleti mély értelmetlenségeknek, hogy milyen hangja van a kidőlő fának ha senki nem hallja.

Solmyr - 2009. 01. 18. 12:40

Balca: nem vagy egyedül, a mini óta jelentősen csökkent a nézettség. Nem kötelező maradni, én személy szerint nagyon örülök ennek a valóban jelentős változásnak, pont ilyesmit vártam tőle.

H5N1 - 2009. 01. 18. 12:42

“A Cylonok teremtették az embert, aki evolved és ellenük fordult, aztán ez visszaütött a kolóniáknál? Az 5 hozta létre az emberek között a 12 kolónián a gépeket?”

Hát ya nemigen…Már 4. évadja látjuk, hogy “Cylons were created by man”.Sokmindent nem kell hozzáfűzni..BSG introjának alapja, és habár a te elméleted elfogadható lenne, de tuti nem ez a helyes.Vagy majd a legutcsó rész introja valami hasonló lesz:
“Cylons were created by man, and man were created by cylons after they evolved and they rebelled, and then cylons evolved and they rebelled.”
(sry ha angol nyelvtani hiba lenne benne, nincs nyvizsgám)

Ez mos kb olyan, mint hogy ki az 5. cylon..Volt szép hosszu angol cikk róla, hogy miért Géta az…:)Mindegy mire gondoltok, ugyse az a helyes.

alfar - 2009. 01. 18. 12:46

En nem csalodtam, habar elso ranezesre nekem is kicsit tul sotet es lehangolo volt. DE ha jobban atgondoljuk, teljesen ertehtodo volt h az irok nem ugranak at csak ugy a szereplok erzesein, 4 evadon keresztul a Fold megtalalasa volt mindenki celja.
Dee halala sokkolo volt, Tigh felismerese pedig jol kivolt dolgozva.Starbuck wtf. 2000eve a Foldon masok is eltek nem csak az 5 cylon modell.

Szerintem is a lenyeg:”All this has happened before, and all of it will happen again.” Mink van most? egy flottank kb 40ezer emberrel, egy anyahajonk 4 cylon modellel,mihez kezdenek? Vajon ujbol megtortenik minden? Talalnak egy bolygot ahol letelepednek, talan a cylonok ujbol elmennek es letelepednek egy uj Foldon? hisz egyszer mar minden megtortent. ahh, meg 9 resz es vege..

zsolti - 2009. 01. 18. 12:47

szerintem nagyon komoly volt ez a premier, imádtam minden percét. Majdnem előjött közben belőlem egy férfias fájdalom könnycsepp. Az a jelenet volt a kedvencem amikor adama elkezd sétálni a hajón és közbe az emberek kezdenek megzülledni. zseniális

Idővonal szerintem a 10. részig nem lesz tiszta addig mindent csak sejteni lehet de az már biztos hogy már 2 éve az a kedvenc mondatom hogy ez már megtörtént és újra meg fog :)

Smash - 2009. 01. 18. 12:53

Időutazás lesz a végén… A flotta is belerepül abba a valamibe, amibe Starbuck, és visszajutnak a múltba, letelepednek a földön, keverednek a Cylonokkal (így lesz mindenki fél cylon), aztán elvándorolnak a kolóniákra (talán a föld lenukeolása miatt), és kezdődik minden előről. Starbuck meg simán megmurdált, de a földi cylonok a múltban adtak neki egy új testet, így lett egy 13. cylon (milyen meglepő már megint a 13-as szám), és valóban ő vezet mindenkit a halálba, ha ő vezet vissza mindenkit a múltba, aminek az lesz a következménye, hogy lebombázzák a földet, meg a kolóniákat újra és újra. Roslinból meg lesz mondjuk Pythia miután megérkeznek, és a kör bezárul (kb. mint a Babylon 5-ben).

kacsababa - 2009. 01. 18. 12:54

A rész értékelésével, meg az irányvonallal kapcsolatban teljes mértékben egyetértek Humannal. Habár azért unni nem untam. :)

Az, hogy ki kit teremtett azt meg nehogy már az intró szöveg alapján ítéljük meg, az eddig is változott, ott nem lőhetik le a poénokat előre.
Az meg, hogy mi lesz a helyes vagy nem, az mind1 is, a találgatások, elmélet gyártások az ember saját szórakozására vannak.

Marvinian - 2009. 01. 18. 12:56

Szerintem 9.5/10es rész volt, pont olyan amiért a BSG-t imádom. Érdekes h Dee fölött így elsiklottak az eddigiek, pedig nagyon kész volt, sokkal inkább WTF volt mint mondjuk Ellen (legalábnis nekem), admirálisunk “I’ don’t frakking know!” kész. Pont olyan rész volt amilyennek lennie kellett. Át mentek tűzön-vízen a föltért, ezért a földért, nem csoda h mindenki ki van és semmit nem tudnak hirtelen csinálni mint self-destruct. Galactica graffitikkel tele, áh Roslin nem talál szavakat és Phytiát éget, hihetetlen.

Az idővonal meg elvileg (bár tény h sok helyen zavaros, de Ron Moore azt modta h tisztázzák még, és lesz bőven kielégítő válasz) kb. Kobolról inulunk, 10e évvel ez ellőtt a 13.törzs elhagya Kobolt, 3600 évvel ez előtt a 12 törzs hagyal el Kobolt kb 2000 éve a 13. nukeolja (saját magát v valaki őket) 50éve 1 cylon war a többi meg aszzem egyértelmű :)

flimo - 2009. 01. 18. 12:56

“hogy volt ez a cylon ember háború a földön, amiből lettek a kolóniák 2000 év alatt, a földről lett Kobol és onnan a 12, meg onnan a sok földi mitológiára utalás ezek szerint, mert beépült az övékbe, viszont akkor a földön hogy éldegéltek kvázi “elpusztításra várva” a cylonok?”

Kobolról indultak, 12 emberi törzs a kolóniákra, a cylon törzs a Földre. Pythia még járt a Földön, aztán megszakadt a kapcsolat. Most újra együtt keresnek új hazát, és ha ez egy ciklus, akkor letelepednek egy új Kobolra, ahonnét szétszélednek, az emberek jobbra, a cylonok balra, és szép lassan elfelejtik egymást, hogy aztán az emberek robotokat alkossanak..

Nyitott kérdések: földi cylonok hogy kerültek a kolóniákra, Starbuck micsoda, kik atomozták le a Földet (polgárháború?), honnét tudnak a cylonok a körforgásról (final five?), létezik-e az egy Isten?

Human Insect - 2009. 01. 18. 12:59

hát ezaz, már a kérdéseiddel is aláásod az elméleted :)

“az emberek jobbra, a cylonok balra, és szép lassan elfelejtik egymást, hogy aztán az emberek robotokat alkossanak..”

“honnét tudnak a cylonok a körforgásról (final five?)”

Ergo a final fivenak köze van a “fiatal” cylonok teremtéséhez, vagy egyszerre teremtődtek velük

ignion - 2009. 01. 18. 12:59

Xena tényleg valami ilyenre célzott szerintem, én ebből valami olyat szűrtem le, hogy ez ugye akkor nem az első ember/cylon generáció(meg csatározás), meg ugye akiket találtak a Földön azok is centuriók voltak csak olyan régiverziósnak kinéző, meg ugye a régikből evolved cylonok.

De a Starbuck-szál biztos tartogat valami brutál magyarázatot.

Meg oké, hogy kiderült, hogy ki az 5. cylon, de amikor mondta, hogy nem gáz úgyis lesz reborn. Az hogy meg miért? Mert nem hinném, hogy van valahol egy kétezer éves vagy nemtom akármilyen kaptárhajó.

Szóval szerintem lesz valami “vallásos” végkifejlet, hiába haragszik az elnökasszony Pithia jövendöléseire. Eddig minden igaz volt belőle, nem? Szóval, van Föld, ott volt a 13.törzs. A többi meg, ki tudja…

Az emberek meg a cylonok meg most elvileg kezdenek békülni?
Úgyis valami senki által nem várt befejezése lesz a BSG-nek. Azért én is megnéztem háromszor a részt:D.

flimo - 2009. 01. 18. 13:02

Human, nem értem ez mit is ásna alá. A final fivenak max az emberi modellekhez van köze.

ijanos - 2009. 01. 18. 13:06

Ez volt az utolsó kész rész az írósztrájk előtt. Bear McCreary írja a blogjában, hogy elég depressziós volt a légkör a forgatáson, a színészek már-már elkönyvelték hogy ez a rész lesz a végső lezárás.
Na az milyen durva lenne!

Mellesleg nekem nagyon bejött, az milyen lett volna ha megtalálják a földet, oks hamu az egész és mosolyogva mennek tovább. Kellenek ezek a részek is! Egy apró dolog zavar még most is, D’Anna vajon tudta ki az ötödik és hallgatott róla, mert tudta hogy halott (elve honnan tudta volna hogy halott?) vagy gőze nem volt ki az ötödik?

Shrike - 2009. 01. 18. 13:07

Human: a Kobol volt az őshaza, ahonnan kiszakadt a 13. törzs, és elindult a Földre. Kb. 2000 évvel később jött a teljes kivándorlás, aminek során a többi 12 törzs létrehozta a 12 kolóniát. Nagyjából megint 2000 évvel később kitör az első cylon háború, majd eltelik 40 év, és kezdődik a sorozat. (Persze sok a homályos részlet, de hát van még hátra 9 rész.:)
Na én sem fejből mondtam most ezt, mert bár anno kibogoztam, elfelejtettem mostanra, de ez a battlestarwiki remek információforrás.

Az értékeléssel egyetértek, iszonyat nagy hangulat(és WTF-)bomba (amikor Starbuck megtalálja a repülőroncsot, az valami eszméletlen), csomó nagy kérdésre kapunk választ egyetlen részben (persze maradt még bőven:), mégis, lehetett volna jobb a tempó, meg voltak jelenetek, amik nem tettek rám nagy benyomást, noha érezhetően nagynak szánták (Adama látogatása Tigh-nál), sőt, az egyik egyenesen béna volt (Dee kíséri a folyosón Lee-t).

Shrike - 2009. 01. 18. 13:08
avada - 2009. 01. 18. 13:08

Szerintem nem volt valami “hűdejó” rész. A történet nem haladt semmit. De legalább már tudni hogy ki az utolsó cylon. Kiderülhetne már hogy ki küldte vissza Thrace-t és hogy hogyan.

Jans - 2009. 01. 18. 13:22

1. A rész nem a legjobb volt, amit eddig láttam, de a sok várakozás, és a WTF pillanatok felhúzták a BSG mérce szerinti fokra.
2. a final cylon:
Nah most szerintem egyáltalán nem egyértelmű, hogy Ellen az, ugyanis a készítők ebben a részben minden egyes elméletre ráhúztak egy lapáttal, hogy jobban fokozzák a várakozást.
Gaeta: legnagyobb érv mellette, az volt, hogy Boomernek ő adta a parancsot arra, hogy lelője Adama seniort, és most Dee halála előtt is ő beszélt vele utoljára. Tudom sántíthat, mert Dee nem cylon, Boomer meg az, de azért ez még felvet pár dolgot.
Starbuck: A másik nagy ász, akit minden fórumon tippeltek a rajongók. Megtalálja önmagát, akit szépen el is hamvaszt. De hogy lehetne belőle kettő, ha nem cylon??? Tudjuk, hogy ő a harbinger of death, de hogy lehet belőle kettő, vagy esetleg több, ha nem cylon. Ki készítette akkor a másodikat. Egyáltalán hogyan került oda? Vagy ő esetleg a Gods egyik tagja? Mert szerintem lehet, hogy még behoznak a végén egy ilyen vonalat, amiben a görög mitológia istenségei felfedik magukat (Adama – Zeusz, Roslin – Héra, Apollo – Apollo).
3. Adama: ezen a vonalon nem haladtunk előre, Leoben mondta még, hogy Adama is a cylon, de lehet valószínűleg hazudott, ugyanis a hat nem tudhatott az ötről, ez benne volt a programjukban, mégis sokan tippeltek rá, mint a végső cylonra, ugyanúgy mint Lee-re és Zack-re, aki megjelenik majd az utolsó részekben.
4. Roslin: vajon csak a Kamala miatt álmodatak közösen sixxel és Athenával, vagy neki is van valamilyen kapcsolata a cylonokkal, esetleg mint istenség (lásd feljebb).
5. Ellen: ő egy teljesen új vonal, amolyan senki nem gondolt rá eddig korábban, mert soa nem volt fajsúlyos szereplő, illetve Tigh hamar elintézte árulás okán. Mellette érv: Tigh álmában is benne volt, mint aki a Földön élt cylon, és hát ott volt a flottában is most, ami csak úgy lehetséges, ha Ellen is cylon volt, azaza akkor ő az utolsó. Ellene érv: igazából nincs is, ha csak az nem, hogy nem szeretném, ha ő lenne. Annyira felsrófolták a várakozást, hogy ez így számomra kicsit csalódás jellegű, nem is ütött, hanem inkább vmi olyat éreztem, hogy “ne már ez így nagyon gyenge”, semmi nem utalt rá eddig, ez olyan kihúzok a kalapból vmi ad-hoc lehetetlent és elétek dobom rágódjatok rajta dolog volt, amit nem szeretek. (ugyanez néha a bajom a Losttal is, de tudom, hogy ez csak engem zavar)

Kis közbevetésként: Mekkora volt, amikor Chief megszólalt, hogy az én vagyok ott a falon. :)))

Az idővonal:
Nekem úgy rémlik, hogy Kobolról vándoroltak el a törzsek, a 13. is. Így az idővonalad, sztem nem jó. Meg a Földön, mint ahogy kiderült cylonok éltek, és nem voltak atomos emberek.

Most pedig gyorsan befejezem ezt a kommentet, mert lehet már nyolcan beírták előttem ezeket. :)

vargatom - 2009. 01. 18. 13:23

Fontos:
csak azért, mert Starbuck azt mondja és akár azt is hiszi, hogy ez a bolygó a Föld, még nem lesz az! Az előző év végén láttuk egyszer a mi kis kék bolygónkat, felismerhető Észak-Amerikával, ez igaz – de erről a bolygóról nem volt olyan felvétel, ami alapján azonosítani lehetne, nem láttunk kontinenseket.

Ugyanígy a hibrid cylon jóslata (a Razorben) szerint is Kara egyáltalán nem a Földre vezeti a flottát. Roslinnek pedig, megint csak jóslat szerint, meg kell halnia, mielőtt a túlélők a Földre érkeznének. Persze lehet a jóslatokat képletesen értelmezni, lehetnek önbeteljesítő jóslatok is, igazából erre a misztikus vonalra még nem volt egyértelmű válasz a sorozatban.

A legfontosabb kérdés viszot tényleg az, hogy mi történt Starbuckkal, kicsoda vagy micsoda az, aki a Galacticára visszatért (és ne feledjük hogy egy Vipert is hozott magával valahonnan).
Az például egy viszonylag logikus és sok mindent megmagyarázó lehetőség, ha akiket embernek gondoltunk, azok is valamiféle cylonok, abban az értelemben hogy mesterségesen hozták létre őket. Ez lehetővé tenné, valamilyen külső erő vagy hatalom rájuk kényszerítse a ciklusok újraélését, robotok feltalálásával és lázadásával, ide-oda vándorlással, feltámadó halottakkal és a cylonokkal közös víziókat látó Roslinnal…

vargatom - 2009. 01. 18. 13:25

Jans:
Ellen az ötödik cylon.
– Ron Moore maga nyilatkozta le.
– Plusz ha megnézed az Utolsó Vacsora képet, amiről azt mondták hogy hiányzik róla, akkor Thigh mellett van egy üres hely, előtte az asztalon egy kehely; na oda pont be lehetne ültetni Ellent. Azt hiszem úgy is fogalmazott akkor Moore, hogy “missing”.

leo - 2009. 01. 18. 13:38

Nagyon rossz az egész.Világít a cylonok gerince meg csontról megmondják,hogy itt mindenki cylon,de az elején atomrakéta robbanófejes cylon detektor kellett.Baltar mért halucinált folyton sixet?They have a plan.Milyen plan?Egész eddig ölték egymást,új capricán sem hagytak nyugtot az embereknek,most meg kéz a kézben szállnak a Földre.Logikatlan zavaros kibogozhatatlan szar lett.Pedig ahogy fentebb írták olyan szépen indult.

Sefi - 2009. 01. 18. 13:38

@vargatom: szerintem fel lehet ismerni, hogy az new york akart lenni. Lehetett látni a Szabadságszobor romjait. (bár lehet tévedek)

flimo - 2009. 01. 18. 13:41

Nem vagyok benne biztos, de a jóslatban nem Föld, hanem új otthon szerepel. namost ha tényleg az új Kobolra tartanak, akkor még meghalhat. A Földet szerintem tudnák azonosítani, hisz Athéna sírjában látták a Föld éjszakai egét, ahol csillagképek alakjában szerepel a 12 kolónia jele.

A 12 Isten is érdekes kérdés, én afelé hajlok, hogy ők egyszerű emberek voltak, akik az előző ciklusban vittek véghez nagy dolgokat, és ezért alakult ki kultikus tiszteletük.

andras123 - 2009. 01. 18. 13:45

Azért a hangulatért, ami tegnap megint a BSG alatt, után elfogott nagyon fog hiányozni ez a sorozat. Nézem és szeretem ezt a sorozatot. És nagyjából pont annyit agyalok rajta mint a Damagesen szoktam. Minden egyes rész után, és minden egyes rész közben ott van a WTF dolog.
Amikor megtalálja Starbuck magát, az ütött.
Kiderül, hogy ki a final five.
De ami igazán üt, az a mosolygós Dee, ahogy agyon lövi magát…
Az Old man és X.O. közötti beszélgetés is jó volt szerintem, hisz kiderült, hogy Adamanak is egyre kevesebb az ereje…
Nagy rész volt megint, igazi nagybetűs SCIFI.

vargatom - 2009. 01. 18. 13:59

Leonak van némi igazsága azért a logikátlansággal kapcsolatban, bár szerintem a világító gerinc kapcsán koncepcióváltás volt (az első évad óta nem láttunk ilyet).

A cylonokat az ember teremtette.
Oké, de pontosan milyeneket? Harcra kész Centurionokat építettek? Ennyire hülyék nem lehettek – na de akkor mifélék is voltak eredetileg a cylonok?

Menjünk tovább, lázadás. Centurionok este a kamrában összedugják a fejüket, hogy ez tarthatatlan?

Tűzszünet, cylonok elvonulnak másik bolygóra. Visszatérnek emberi formában és most már ők irányítják a centurionokat.
De ki is csinálta az új modelleket? Centurionok most, hogy felszabadultak az emberek rabigájából, csináltak maguknak új emberformájú elnyomókat? Mi a fenének?

És akkor kiderül hogy kétezer éve is voltak emberszabású cylonok?

Szóval van itt némi zavar, amit jó lenne a végére rendezni valahogy…

Jans - 2009. 01. 18. 14:05

Technikai kérés: Human, winnie, majd rakjátok be légyszi oldalra kibeszélőnek a postot. Gyűljenek csak a kommentek! :)

Az elején a nukleáris detektor azért kellett, mert sixx így oldatta meg Baltarral, hogy legyen egy atomjuk. Tényleg a jó öreg Baltart nem is említettem meg a final one aspiránsok között, pedig mennyien tippeltek rá is.

Tudom vargatom, elég egyértelmű volt a rész vége, csak :) nem szeretném elfogadni a fentebb leírtak miatt, azok után, hogy fél évadon át azon rágódtam, és sokan mások is, hogy ki lehet az, erre kapnánk egy ilyet?!
De elég egyértelmű azok után, hogy az öt a Földről jön, Ellen ott volt a Földön is, meg a flottában is, így nagyon sok vita sajnos nincs rajta, de én még reménykedek. :)

JarodFree - 2009. 01. 18. 14:07

Nekem az a bajom, hogy 10 részben már csak összecsapni lehet a végső lezárást. Vagy kapunk 9 nagyon ütős részt ezután, akkor tényleg minden idők legjobb sci-fije lesz. Esetleg 9 jó rész és egy záró film.
De 9 átlagos BSG rész nem lesz elég semmire…

Jans - 2009. 01. 18. 14:11

A gerinc szex közben világított náluk. :) Azóta nem sok ilyen jelenet volt. Baltarék meg valószínűleg mindig reflektorokkal megvilágítva dolgozhattak az ügyön sixxel, mert nem esett le neki soha. :)
Az emberi modellekkel meg maguk a gépek kísérleteztek, azért mert olyanok akartak lenni mint a teremtőik. Ami valahol érthető, hiszen a tökéletességre törekednek és ki a tökéletes példa a teremtett számára, ha nem a teremtő. A Razorban voltak jelenetek Senior Adama fiatalkorából, amikor járt egy ilyen gyárban, ahol hibridekkel kísérleteztek.

vargatom - 2009. 01. 18. 14:17

Megint leírnám, hogy ez nem biztosan a Föld – egy bolygó, ahol Starbuck lezuhant és meghalt, és ahol kétezer éve szétbombázott valaki egy cylon civilizációt.

Egyébként olyan, mintha a Viper még a levegőben hullott volna szét – nagy területen voltak a darabjai és nincs kiégve a talaj meg a növényzet körülötte. Valaki lelőtte a légkörben?

vargatom - 2009. 01. 18. 14:19

Igen, a gépek, de kik? A centurionok?

Olyan, mintha lenne egy hiányzó láncszem, az _eredeti_ cylonok akiket az emberek teremtettek. Ők lennének a vezetők, ők építették aztán katonának a centurionokat, aztán az új centurionokat és új (szerves belsejű) raidereket, és aztán kvázi saját maguknak teremtették az emberszabású új formát is. Legalábbis valami ilyesmi lehetne logikus magyarázat így elsőre…

Ysu - 2009. 01. 18. 14:21

Szerintem zseniális rész volt. Kevés akció? Igen, lehet. De annál több karaktermozzanat: Roslin, Dee, Starbuck, Adama, Tigh, Tyrol, Anders, Three… A reménytelenség ábrázolása nagyon fájdalmas volt. Tényleg meg kellett egy pillanatra állni, ott, ahol vannak most, amikor egy világ omlott össze bennük. Amikor az utolsó reményüket is elvesztették. Majd biztosan mennek tovább, és akció is várható, hiszen ne felejtsétek el, a Webisode-ban azért ugrik a flotta, mert jönnek Cavilék.
Azért ahhoz képest, hogy itt nem történt semmi, azért csak megtudtunk egy csomó mindent a Földről (Moore megerősítette, hogy ez a Föld), Starbuck szembesült vele, hogy halott, Dee öngyilkos lett, kaptunk egy rövid betekintést a 2000 évvel ezelőtti életbe, kiderült az 5. cylon személye. És még hátravan kilenc epizód. Mi értelme lenne egyszerre letudni az összes rejtélyt?
Írtam egy elemzést az epizódról, ha érdekel valakit:

vargatom - 2009. 01. 18. 14:23

Világító gerinc meg azért nincs már szerintem, mert gépiesebbé tenné a cylonokat.
A szerzők viszont már jó ideje azt feszegetik hogy hol a határ ember és gép között. Robotnak számít-e Thigh és Galen, hogyha képes egy életet leélni anélkül, hogy akár ő vagy bárki más tudná ezt róla, és közben eszik-iszik, öregszik, boldog és szomorú, gyereket csinál, meg minden. Ha róluk kiderülhet sok év után, akkor bárki másról is… és számít ez még valamit egyáltalán?

sixx - 2009. 01. 18. 14:31

frak earth, everybody’s a cylon.

NPeete - 2009. 01. 18. 14:33

vargatom ha jól emlékszem, amikor a Maelström c. részben meghalt, akkor a mittoménmilyen légkörbe beérve vagy szétéghetett vagy darabokra hullhatott a gép.
Amúgy szerintem sem egyértelmű, hogy Ellen az 5. Én még aszittem, h a Kara az :)

lomexx - 2009. 01. 18. 14:35

Hatalmas rész volt bámulatos színészi játékkal és rendezéssel. Hihetetlen, milyen tökéletességgel tudták visszaadni a karakterek lelki vívódását!Grat!
9/10

Ysu - 2009. 01. 18. 14:35

Leo: Azért nem minden cylonnal olyan nagy a barátság, csak egy darab lázadó anyahajóval. Cavilék még mindig szívesen kiirtanák az egész emberiséget, és nem biztos, hogy nem sikerül nekik.
Viszont mindenki nem lehet cylon, mert akkor hogyan bírják megmondani, hogy a földiek cylonok voltak? Kell valami különbség, hogy elhatárolja őket egymástól.

Encsi - 2009. 01. 18. 14:48

Itt a fentiekben a türelmetlenül kommentezők gondoljanak már bele, meg fogadják el, hogy az 5 és a 7 cylon NEM egy tőről fakad, még csak nem is hasonlók :) (bár az valóban nem kizárható, hogy az 5-ök besegítettek a 7-ek teremtésébe anno, mégse a centúrióknak kelljen már túlhevíteni a kis fémdobozt a nyakukon… ;) )

Ahogy a dolgok kinéznek, az ötök nem letöltődnek valami intergalaktikus resurrection shipre, hanem a “hagyományos” újjászületési módszert követik (azaz így megmagyarázható, hogyan nőnek fel és öregednek, pl Adama ugye vagy 40 éve ismeri az XO-t, felteszem hasonlóképp Ellent, stb).

Starbuck meg még nagy kérdőjel, szerintem nem cylon, vagy ha igen, akkor egy 13. :) de valószínűbb, hogy valaki(k) csak hozzásegítették egy új testhez. Bár semmire nem emlékezett amúgy a földből, meg hogy hogy került ide-oda, ez kicsit “hétcylonosabb” emlékmanipulációnak tűnik…

flimo - 2009. 01. 18. 14:55

“Ők lennének a vezetők, ők építették aztán katonának a centurionokat”

Nem, őket az emberek építették, katonai célokra. A radiereket is. Ha csak utcaseprő robotok lettek volna, akkor nem tart sokáig a lázadás. Ugyan így az emberi modellek megalkotása mögött sem centúriók voltak az agytrösztök.

H5N1 - 2009. 01. 18. 15:10

Hogy ki-kit teremtett ne az intro alapján ítéljük meg?
Hát hidd el, ha az introba az van ,akkor azt az utcsó évadban sem fogják felrugni..anem teljesen más magyarázattal álnak elő, amire ugysem gondolnál.A cylonokat az ember teremtette, ez nem kérdés. Nagy butaság olyan síra terelni a most elkövetkezendőket, hogy a cylon teremtette az embereket, csak azért,mert a Földön mászkáltak cejlonok.

Ysu - 2009. 01. 18. 15:17

Az előbb véletlenül lemaradt a cím, ahova a Sometimes a Great Notions elemzését írtam. A marymcdonnell pont freeblog pont hu -n találjátok.

qdog - 2009. 01. 18. 15:19

Hu szerintem még egyátalan nem biztis hogy Ellen lenne a final one, nektek nem tünt fel hogy eléggé hasonlit a 6-re?
Szerintem ö egy idösebb 6 modell, és emiatt volt az hogy Tigh mikor kihallgatta az egyik 6-et( az amelyik teherbe esett töle) mindig Ellen-t látta benne.

kla - 2009. 01. 18. 15:28

“Hát hidd el, ha az introba az van ,akkor azt az utcsó évadban sem fogják felrugni”

“Cylons were created by men” – Hát, pár cylont tényleg kreáltak, de nem ők indították el az egészet, legalábbis egyelőre úgy tűnik.

“They evolved” – Kérdés, hogy maguk fejlődtek-e, vagy valaki fejlesztette őket. És ugye azelőtt, hogy az emberek 50 éve “kitalálták” a cylonokat, már bőven voltak náluk fejlettebbek is.

“They rebelled” – Ez még úgy nagyjából igaznak tűnik, bár csak az emberek által nemrég alkotott cylonokra. Az is kérdés, hogy ezt maguktól tették-e.

“And they have a plan” – lol.

Encsi - 2009. 01. 18. 15:33

qdog:

A készítők nyilatkozták, hogy Ellen a final five és pont.
Arról is beszéltek, hogy azért hozták be az Ellen-víziókat az előző részek során, hogy a casting hírekből ne derüljön ki idejekorán, hogy miért kap újra szerepet a színésznő, így kvázi megvolt az alibi.

qdog - 2009. 01. 18. 15:35

Encsi:
Köszike, ezt nem tudtam.

Encsi - 2009. 01. 18. 15:36

nem ‘five’ hanem ‘fifth’… bocsi :)

Politeista - 2009. 01. 18. 15:37

Azért a világító gerinc mellet ne felejtsük mikor Boomer az alkarjába dugott valami csatlakozót, már elég régen volt alig emlékszem.

ijanos - 2009. 01. 18. 15:38

Hehe a csatlakozódugdosásért én is haragszom a készítőkre :)

Politesita - 2009. 01. 18. 15:48

Ja és ott van a halál utánin tudat áttöltés, ahhoz kell egy adó is a testbe, nem feltétlen rádió, sőt inkább valami neutrínó sugárzó inkább jobb lenne, mert az nem árnyékolja semmi. Azért egy ftl ugrásra képes hajókat építő néptől elvárható, hogy ilyesmikre gondoljon, ne valami vallási szarral intézze el a körülötte lévő világ magyarázatát.

ijanos - 2009. 01. 18. 16:19

@Politesita végülis a resurrection ship úgy néz ki mintha tele lenne antennákkal :)

jani - 2009. 01. 18. 16:27

vargatom: Ez a Föld, megmondták az Ötök, lakói cylonok voltak, akik kivándoroltak Kobolról, és letelepedtek egy bolygón, amelyet Földnek neveztek el. Megerősítették a jóslatok, a csillagképek, elvileg Starbuck is, mi kell még?

Ronald D. Moore maga is ugyanezt nyilatkozta, nem hiszem, hogy félretájékoztatna, legalábbis kétlem, hogy ő maga is hamis pletykákat indítana útnak.

http://featuresblogs.chicagotribune.com/entertainment_tv/2009/01/final-fifth-cylon-ellen-tigh-battlestar-galactica-dualla-dee-.html

Itt van vele egy interjú, nagyon hosszú, de a lényeg:
“They have found Earth. This is the Earth that the 13th Colony discovered, they christened it Earth. They found Earth.”

Roslin meg az új otthonig nem fog meghalni. Még ha a Földön telepednének is le (valami csoda folytán, később visszatérve), most akkor sem halhatna meg, hiszen még nem az otthonuk az.

vargatom - 2009. 01. 18. 16:28

A tudat áttöltés elég fura, mert
1. azonnali, különben egy felrobbanó űrhajóról egy cylon se menne új testbe
2. bár korlátozott hatótávolságú, de késleltetés nélküli, fénysebességnél gyorsabb, különben hónapokig is császkálhatna egy-egy cylon tudata az űrben

Ezek alapján nem hagyományos rádióantennára kell gondolni, azt hiszem. Egyébként is a cylonok agyában nem nagyon lehet szervetlen elektronika, különben egy sima röntgennel ki lehetne szúrni őket.
Ez afféle szerzői deus ex machina inkább, alárendelték a dramaturgiának…

spedway - 2009. 01. 18. 16:31

“And they have a plan” – lol.

Erről külön film lesz, lolka-bolka.
Másrészt az összes intro szöveget az emberek, a flotta szemszögéből értelemezendők, az azóta megtudott dolgokra visszamenőleg nem lehet reflektálni. Te komolyan azt kéred számon a készítőktől, hogy az első szériában nem a negyedik szezon történetével egyező szövegeket írtak az intróba? :DDDD

Jans - 2009. 01. 18. 16:34

Csatlakozódugdosás nem csak régen volt, hanem most is a webizódoknál. Lehet, ogy vmiféle nanorobotszinten oldják meg ezt a dolgot, de szerintem erre nem fogunk választ kapni.

Encsi: A cylonokat az ember alkotta DE csak mint fajt. Egyértelmű volt a Razorban is, hogy a telep ahol hibridekkel kísérleteztek, cylon bázis volt és nem ember, így nem felelőtlenül kommentezünk. Az újakat, a hetet, lehet, hogy nem volt egyértelmű a postomból, de én rájuk gondoltam, a gépek készítették azért, mert fejlődni akartak emberformájúvá. Az első pár szezonban, mostmár kevésbé, de nagyon hangsúlyos volt az a vonal, amiben azon vívódtak, hogy vajon mennyiben kell hasonlítaniuk az emberekre, ezt hogyan érhetik el és így tovább.

Ellen-t meg mint írtam elfogadom, sajnos mindenhol megerősítik, hivatalos hírek, interjúk Ellen-nel, de számomra csalódást jelent ez a megoldás. :(

Jans - 2009. 01. 18. 16:40

Annyi kérdésre kell itt választ adniuk még:
pl. most ugrott be a 13. cylon esete – a kisbaba, aki megfogant Tigh és az egyik Six együttléte alatt

ÁÁÁ remélem mindenre felelnek majd, mert ha nem az nem fer, de nagyon nem. :)

flimo - 2009. 01. 18. 16:44

““Cylons were created by men” – Hát, pár cylont tényleg kreáltak, de nem ők indították el az egészet, legalábbis egyelőre úgy tűnik.

“They evolved” – Kérdés, hogy maguk fejlődtek-e, vagy valaki fejlesztette őket. És ugye azelőtt, hogy az emberek 50 éve “kitalálták” a cylonokat, már bőven voltak náluk fejlettebbek is.”

Egysíkúan gondolkozol. A fejlettebb cylonokat is ember készítette, a mókuskerék eggyel korábbi szereplői.

kla - 2009. 01. 18. 16:45

“Te komolyan azt kéred számon a készítőktől, hogy az első szériában nem a negyedik szezon történetével egyező szövegeket írtak az intróba?”

Épp ellenkezőleg, csak arra reagáltam, hogy nem érdemes az intro alapján következtetéseket levonni a 4. évad történetéről, ahogy azt páran szeretnék. Semmilyen számonkérő jellege nem volt a dolognak. (A tervről meg valóban lesz film, de az a terv csak a sorozat kezdeti szakaszában létezett. Az Új Capricás részek óta a cylonok egyértelműen nem valami Nagy Terv alapján működnek)

Tod - 2009. 01. 18. 16:47

Jans: Ellen csak azoknak csalódás, akik nem emlékeznek az előző évadokra elég tisztán. Gondolj bele, mit művelt New Caprican, miért kellett meghalnia, ki ölte meg. Gondolj bele, hogyan menekült meg a Piconról a támadás első napján, és hogy hogyan is viselkedett úgy általánosságban. Ehhez vedd hozzá, hogy az ötödik jóvátételre szomjazik és máris meglátod, hogy kicsit sem csalódás. Sőt, sokkal jobb, mintha bárki más lett volna a főbb karakterek közül. Így elég sok dolog értelme mélyül. Azt meg már halkan jegyzem meg, hogy a földi halálakor 2000 éve megmondta, hogy újjá fognak születni. Senki más nem adott volna ennyi pluszt a sorozathoz ötödikként, mit Ellen Tigh.

kla - 2009. 01. 18. 16:47

flimo: Jó, de nem tudhatjuk 100 %-ra, hogy a Final Five-ot, vagy legalábbis a földi cylonokat is ember készítette-e.

flimo - 2009. 01. 18. 16:50

““And they have a plan” – lol.”

Izé, volt tervük, New Capricáig.

“Annyi kérdésre kell itt választ adniuk még:
pl. most ugrott be a 13. cylon esete – a kisbaba, aki megfogant Tigh és az egyik Six együttléte alatt”

Tigh előző generációs cylon volt. Ha Kobolon együtt éltek az emberekkel, simán keveredhettek, mint van arra már nem is egy példa. Így meg simán csinálhat gyereket Sixnek. Ez megmagyarázza, miért fontos Hera, és miért nem az Chief gyereke. Chief már eleve “keverék” volt, míg Hera egy első generációs cylon gyereke.

Sőőt, ezt továbbgondolva Starbuck is lehet részben cylon, hisz ha Kobolon keveredtek, akkor nem biztos, hogy mindenki elment, aki részben cylon volt.

sagar - 2009. 01. 18. 17:01

Ha a fentebb említettekre nem lesz válasz akkor akár a Twin Peaks-et is nézhetnénk, az meg a világ eddigi legszarabb tévé műsora volt.

ijanos - 2009. 01. 18. 17:02

Tod: Ellen tényleg egy ügyes és váratlan húzás, de ne keverd ide az előző évadokat, az utolsó 5 cylon kilétét Ron Moore és csapata a 3. évad vége felé találta ki.

spedway - 2009. 01. 18. 17:03

“(A tervről meg valóban lesz film, de az a terv csak a sorozat kezdeti szakaszában létezett. Az Új Capricás részek óta a cylonok egyértelműen nem valami Nagy Terv alapján működnek)”

Azt hittem ez mindenkinek egyértelmű volt eddig is. Ugyanakkor elhangzottak utalások a tervre vonatkozóan (legalábbis én úgy vélem, hogy az arra az eredeti tervre vonatkozott), miszerint a cylonok meg akarták valósítani az együttélést az emberiséggel. Az Új Caprica “projekt” is ennek lehetett a rézse, erre a 4×09-ben vagy 4×10-ben utalás is van, miszerint megpróbálkoztak az együttéléssel, sőt az egyik Six is azért ölte meg az egyik Raptoros csajszit, mert ő (mármint Six) semmit nem ártott neki Új Capricán, miközben a csaj élvezettel nézte végig, ahogy megfojtja.

Továbbgondolva a dolgot, lehetséges, hogy a cylonok ezzel a közös együttéléssel akarják megszakítani a körforgásos ciklust?

Jans - 2009. 01. 18. 17:04

Tod: Elég tisztán emlékszem az előző évadokra, meg Ellen viselkedésére, ugyanis háromszor láttam már mindegyiket, egyszer egyedül, kétszer meg ismerősökkel “lassú darában”, és pont emiatt nem tetszik sajnos.
Ellen egy alkoholista kurva, aki még Lee-re is rámászott, Tighról legalább elmondható, hogy csak simán alkoholista, és egyébként szerethető karakter, de Ellen… Számára nem volt megterhelés minden nap rámászni Cahilre, szerintem csak a fáradtság ült ki az arcára nem az undor. :) szóval ennyit new capricáról.
Az lehet, hogy megváltásra vágyik, de ezt majd nagy szenvedés árán éri el majd csak.
A négy rejtőzködő többé-kevésbé szerethető karakter, de Ellen számomra nem az. Ezért csalódás. :(

Jans - 2009. 01. 18. 17:08

flimo: De a Földre csak a 13. törzs tagjai vándoroltak ki, akik elvileg csak cylonok voltak, mondjuk ki tudja ki-kivel volt Kobolon. De tény, hogy Chief gyereke nem kapott annyi szerepet a sorozatban, csak Hera. Inkább a rajongók jövendölték meg őket Ádám és Éva szerepére, nagy jelentőséget tulajdonítva mindkettőnek.

Tod - 2009. 01. 18. 17:16

Hát pont ez az. Egy tipikus ellenszenves karakter. Pont Ő lett az Ötödik. Így az igazi. Nyilatkozták a készítők, hogy még sok minden ki fog derülni Ellenről. Ki tudja, mi lesz még itt? Nem egy nulla karakter lett az Utolsó, mint Tory vagy Anders, hanem egy igazi érdekesség. Nekem kifejezetten tetszik az ötlet.

spedway - 2009. 01. 18. 17:33

Tod egyetértek veled, nekem is tetszett hogy Ellen lett az Ötödik, rá aztán én abszolút nem számítottam, így aztán WTF volt nekem a pillanat nagyon is. Hát még amit mondott…:)

spedway - 2009. 01. 18. 17:35

félOFF
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a BSG a zenéje nélkül félkarú óriás lenne. Számomra az élmény Bear McGrary fantasztikus dallamaival teljes. Ezért külön jó hír, hogy ő szerzi a Caprica zenéjét is.

kla - 2009. 01. 18. 17:41

“Ugyanakkor elhangzottak utalások a tervre vonatkozóan (legalábbis én úgy vélem, hogy az arra az eredeti tervre vonatkozott), miszerint a cylonok meg akarták valósítani az együttélést az emberiséggel. ”

Nem hiszem, hogy a cylonok eredetileg nagyon békésen viszonyultak volna az emberekhez. Az első évadban nagyon kegyetlenül üldözték őket, egyáltalán nem vetették fel a békekötés szándékát. (nem mintha az emberek hajlottak volna rá) Ráadásul asszem Ron Moore is nyilatkozott valami olyat, hogy a cylonoknak volt tervük, de az nem számolt túlélőkkel. Az emberekhez való jobb hozzállás inkább Caprica Siynek és Boomernek köszönhető szerintem. Az mondjuk érdekes, hogy vajon mi lett volna az eredeti terv (ezt tudjuk meg gondolom majd a filmből), de ennek szerintem semmi köze a mostani eseményekhez.

blabla - 2009. 01. 18. 18:27

Én továbbra se tudom, hogy mi van ezzel az ötödik cylonnal? Hiába flashbackel nekem itt Tie, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem Starbuck az ötödik. Számomra eddig ez tűnik egyetlen értelmes magyarázatnak arra, hogy hogyan juthatott vissza a Galacticára.
Várom a következő részeket, a mostani pedig nekem simán tökéletes.

boci - 2009. 01. 18. 18:28

Mindenki Cylon, akiknek feltámadás hajó kell régebbiek, akiket embereknek hittünk újabbak. Ők élnek, szaporodnak, meghalnak. Starbuck meg kettő közt. Az egész csak ott bukik, hogy akkor a vipere is. :)

imx - 2009. 01. 18. 18:39

Nem egy vidam resz volt…
A zene viszont meg mindig nagyon jo.

NPeete - 2009. 01. 18. 18:49

amúgy csak nekem tűnt fel, hogy most először nem volt főcim? :O

Blackpanther - 2009. 01. 18. 19:06
Ysu - 2009. 01. 18. 19:09

NPeete: A Crossroads 2-ben sem volt. Ezzel is nyertek pár percet.

kla - 2009. 01. 18. 19:10

NPete: a Crossroadsban se volt, ami ott furcsán hatott, de itt nekem nagyon tetszett, hogy földi képeket mutattak helyette, amik megalapozták a hangulatot.

Viszont kíváncsi leszek, hogy mit írnak a főcímbe és az intróba.

NoX - 2009. 01. 18. 19:10

Tökéletesen tudjuk, hogy hova halad a sorozat; a miniseries kezdete felé.

De a hogyant még nem természetsen:)

Jans - 2009. 01. 18. 20:08

most olvastam el Freevo blogjában a RDM interjút. Bár ne tettem volna. Ez az ötletelős dolog csak igazolta azt az elméletemet, hogy Ellen-t csak mint nyuszit előhúzták a kalapból. A lényeg, hogy a harmadik és a negyedik évad közötti ötletelésen találták ki, hogy ő legyen az utolsó és akkor sem voltak biztosak benne, mert úgy volt, ha jön jobb ötlet, akkor megváltoztatják.
Én eddig abban a hitben éltem, hogy a fontos átívelő szálakkal tisztában vannak és csak az egyes részek történéseit írják meg frissen. Ez így kis csalódás volt számomra, ami nem von le a sorozat értékéből, csak fura, mert annyi összefüggés van benne, amit meg kell magyarázni, hogy remélem mindenre sort kerítenek majd.

Wanille - 2009. 01. 18. 20:11

Nekem akkor sem stimmel Dee, akármit mondanak a készítők. Volt már példa beetetésre…

Nyaggatja Lee-t h ismételje a mondókáját mert “minden szóra emlékezni szeretnék”. Ez lenne egy öngyilokra készülő gondolata?!
Az ajtónál így ér véget Lee szövege: -“…immár szabadon mehetünk amerre csak akarunk, és lehetünk azok, akik csak akarunk.”
Aztán bemegy vmi dallamot dúdolva, és főbelövi magát.
A dallamra való bekapcsolást már ismerjük a 4-ek esetéből(lehet csak véletlen). Hogyan juthat “haza” 1 cylon?…ha megöli magát. Vagy nem?

Az a megkönnyebbült nevetés az “akik csak akarunk” után nekem úgy tetszett, mintha azért kellett volna elvezetnie ide az embereket, hogy a saját szemükkel láthassák hogy nincs értelme tovább kutatni a 13. törzset, aminek az ilyen módon való megvédése lett volna a feladata!
S dolga végeztével “hazament”.

Húúú…ez már beteg??? :Đ

Tod - 2009. 01. 18. 20:27
vargatom - 2009. 01. 18. 20:35

Jani

Pont erről van szó, hogy Moore kibújt a válasz alól:
“They have found Earth. This is the Earth that the 13th Colony discovered, they christened it Earth. They found Earth.”

“Megtalálták a Földet. Ez az a Föld amit a 13-ik kolónia felfedezett, elkeresztelték Földnek. Megtalálták a Földet.”

Egy szóval sem mondja, hogy ez a mi Földünk lenne. Nincs róla olyan kép, hogy ott a flotta az űrben és alattuk Amerika vagy Európa.
Tény hogy visszafelé találnak ki dolgokat, de nem hülyék és nincsenek véletlenek. Ha nem mutattak általunk ismert helyszíneket, földrészeket, akkor annak valószínűleg oka van…

ijanos - 2009. 01. 18. 20:54

az “ez nem az a föld” és “ellen nem is az ötödik” kezd uncsi lenni. Nagyon olcsó és kiábrándító lenne ha ezeket elsütnék, 3,5 évad alatt nem csináltak ilyet, miért tennék most?

Dee érzéseiről a zeneszerző Bear McCreary blogjában olvasni érdekeseket. Miszerint kifacsarja magából az összes reményt, átadja az őt körülvevő embereknek majd végez magával, és ezt már a visszafelé tartó raptorban eldöntötte.
forrás: http://www.bearmccreary.com/blog/?p=981
fanoknak kötelező olvasmány.

jani - 2009. 01. 18. 20:54

vargatom: ez igaz lehet, bár nekem ez a nézőpont eszembe sem jutott . . . és mikor mondták, hogy a “mi” Földünket fogják megkeresni? Van egy Föld, amit most megtaláltak, szerintem ennél több nincs benne. Persze, még bármi lehet . . .

Waldi - 2009. 01. 18. 21:01

Hat nem tudom, en mar regota nem nem erzek WTF-ot a BSG kapcsan. Inkabb ez nem volt eddig is nyilvanvalo vagy most ezen meg kene lepodnom?
Scifi-kent egyre ertelmezhetetlenebb. A tarsadalomrol, technikai szinvonalrol nem igazan tudtunk meg melyebben semmit.
A skinjob cylonokrol se tudjuk, hogy most mi az istenek. Ha kepesek hybridet kepezni az emberrel, akkor DNS-uk kell, hogy legyen, tehat lenyegeben biologiai lenyek esetleg nanotechnologiaval turbozva? De mitol lennenek erosebbek, mitol tud a tudatuk halaluk eseten eljutni a kaptarhajora? Satobbi, satobbi.
A Losttal szemben, ahol ugy erzi az ember, hogy minden egyes informacio illeszkedik egy kristalyszerkezetbe, es megvilagit valamit megha megtobb kerdest is hoz felszinre, a BSG-ben ugy erzem, hogy mindent kalapaccsal kell bepofozni egy duledezo szerkezetbe, es lassan mar orulhetunk ha elobb lesz vege, minthogy vegkepp osszedoljon az egesz.

Racoon - 2009. 01. 18. 21:06

ha starbuck is letöltődött a földön egy új testbe akkor Dee is lehet meg fog lepődni a fejlövés után.
Sőt nem tudom jelent e valamit de Dee szerepel az imdb stáblistáján a következő részekre.
mi van ha a földön van egy régi “feltámadás hajó” ami starbuckot visszahozta(és minden a föld közelében meghalt embert is).

montanosz - 2009. 01. 18. 21:23

nekem nagyon bejött ez a rész, mintha a dead man hangulata köszöntöt volna vissza)))
a tengeri séta képe pedig egyenesen festői volt)))

CsMisi - 2009. 01. 18. 21:55

Human-el ellentetben en ezt imadtam. ok, h az otodik Cylon santit de azonkivul … szuper. Dee-nek az ongyilkossaganak a felepitese csendes es zsenialis volt

szekpi - 2009. 01. 18. 22:02

Waldi, pontosan! Én is ugyan így látom a BSG-t.
Racoon resurection ship ide vagy oda, a viper mitől született újjá?

ijanos - 2009. 01. 18. 22:03

Technológia? Nanotechnológia? Nem tűnt fel hogy a BSGben minimális a technoblabla? Minek szenvedjenek (önmagukkal többé kevésbé konzisztens) hülyeségek kitalálásával (star trek) ha ráfeküdhetnek a drámára és a karakterdrámára. Aki cylon kapcsolási rajzokat vár a következő 9 résztől (ja igen amiből az utolsó 2 órás lesz!!) az jobb lesz ha most abbahagyja :)

bullseye - 2009. 01. 18. 22:05

Én a they have a plan alapján furcsállom, hogy a final 5-ból 3 alapvető szerepet játszott az emberiség harcában a túlélésért. Nélkülük nem jutottak volna el idáig. Ami újabb frakcióharcot jósolhat pirítóéknál.

+Starbuck engem is megijesztett. Van belőle min. kettő, de inkább 3 (emlékeim szerint az első szétrobbant és elégett a légkörben, ez a demo modell amit talált már egy második lehetett). És ha nem pirító, akkor miért van többen, és főleg miért nem tudja miért (kissé a tököm tele ezzel, hogymég csak nem is tudják – csak hogy mi meglepődjünk). De az újratermelődő tudatlan Starbuckok és a viperáik miatt tartok tőle, hogy itt is befigyel majd valami Braga féle időutazásos könnyebbik út… remélem nem azt választják.

tr - 2009. 01. 18. 22:15

Méghogy képesek hybrideket képezni, de már most van 3féle hybrid. (Hera, Tigh+CapricaSix gyereke,Tyrol gyereke)
A kérdés az, hogy ezzel kezdenek-e valamit.
A 13.törzs eleve a cylonok voltak, akiket a 12 törzs kreált, vagy csak emberek akik később kifejlesztették a saját cylonjaikat, és később őket pusztította ki valami a Földről.

szkepi - 2009. 01. 18. 22:26

ijanos egy dolog a karakterdráma és egy másik a hülyeség. Az elején a viszonylag primitív technológiát is megmagyarázták, szerintem zseniálisan,a már ma elavultnak számító, de masszív katonai belső design, vezetékes telefonnal, a régi Ralph Mcquarrie űrhajó designok és az ahhoz kapcsolódó újak, nem a technológia magyarázat hanem az átgondoltság veszett ki a sorozatból.

Plastchu - 2009. 01. 18. 22:42

Én amiatt vagyok dühös, hogy D’Anna karakterét ezzel ki is írták a sorozatból. Lucy Lawless tudomásom szerint már nem lesz benne több részben. Pedig D’Anna látta az Utolsó Ö arcát és mégsem szól semmit Tighnak erről… :(

A Föld megtalálása volt a fő szenzáció az előző rész végén, mégis engem jobban érdekelt volna, hogy hogyan dolgozzák fel az Utolsó Öt személyét a Cylonok és a flotta tagjai. Efölött az Adama-Tigh beszélgetés kivételével könnyedén átsiklottak…

A hangulat egyedi, a történet is csavaros és roppant zavaros, csak kiváncsi leszek, hogy mindent meg tudnak-e magyarázni a maradék részekben.

flimo - 2009. 01. 18. 22:51

“Racoon resurection ship ide vagy oda, a viper mitől született újjá?”

Ehh bazze, most komolyan, meddig tart egy Viperen átfesteni a lajstromszámot, újjászületett, eheh.

Waldi: és akkor mi van, ha a kérdéseidre a sorozat végén kapsz választ? Akkor már nem is scifi, mert nem mondják meg az elején, hogy műküdik? Tudod mit, amilyeb böszmeségeket műveltek Star Trekben a technológiával, akkor inkább ne is.

stopperos - 2009. 01. 18. 23:00

Ez a rész alapjában hozta vissza a WTF érzést.

A sorozat amúgy a Temple of the five os résznél kezdett sántítani. Akkor a Chief azt mondta, hogy a családjuk vallásának része volt ez is. Ezen gondolkodott már valaki?

jani - 2009. 01. 18. 23:04

A dologban az lesz a fantasztikus, hogy mennyi mindent elmeséltek eddig, a lényeg mégis hiányzik. A 9 rész a fináléval, a “minden a helyére került”-tel majd szentté avatja az írókat/rendezőt, vagy nem :D

Reg5 - 2009. 01. 18. 23:10

ijanos: Az utolsó rész 3 órás lesz.

stopperos - 2009. 01. 18. 23:15

Még egy érdekes dolgot szeretnék hozzáadni:
amikor Ellen meghal a múltban, akkor azt mondja, hogy:”we will reborn …again”
Ez pedig összevág a “This has happened before, and will happen again, again…” mondattal.

NPeete - 2009. 01. 18. 23:22

áhh, befejezem a kommentolvasást, csak mégjobban összezavarodok :D inkább várok türelemmel

Bruti - 2009. 01. 18. 23:24

Végtelenül tetszett ez a rész, és annyi dolog jut eszembe, hogy inkább bele se kezdek.

Egy biztos: mocskos sz*r lesz kivárni ezt a pár epizódot, de ha a főnök asszongya, hogy minden részlet a helyére áll, akkor legalább lesz értelme.
Szerintem a végén mindenki elégedetten dől majd hátra, mert megkapjuk a válaszainkat.

victor1103 - 2009. 01. 18. 23:27

Hihetetlen volt ez a rész!Még több kérdést hozott magával és megválaszolt egy bazi nagyot de istenem mennyire hiányzott már a heti BGS betevő!Alig várom a jövő hetet. A nagy finálé tényleg 3 órás lesz?Ezt hol olvastad?

Reg5 - 2009. 01. 18. 23:33
Jans - 2009. 01. 19. 00:14

tr: Six és Tigh gyereke ne hibrid, ugyanis mindketten cylonok, ebben pont ez a furcsa, hogy elvileg nekik nem jöhetne össze, erre még nem volt példa.
A földön meg csak cylonok éltek, ők voltak a 13. törzs, akik elvándoroltak először kobolról, akik kifejlesztették a saját centúrióikat, az egyik fejmaszkját láthattuk az ásatásos jelenetben.

Adamwarlock - 2009. 01. 19. 00:19

Kedves cikkíró!

A Föld-et nagy betűvel írjuk. És kérlek írásodat olvasd el újra, mielőtt közzéteszed, mert szörnyen kapkodós, összeszedetlen, stílushibáktól hemzsegő munkát adsz ki a kezed alól.

Alá’ szolgája!

bullseye - 2009. 01. 19. 00:51

a “szarba” pl. nekem is fájt, mert beszédben is hasogassa a fülem, de azért a hemzsegés túlzás…

Vödör - 2009. 01. 19. 01:08

Romo Lampkinnek kellett volna lennie az 5.-nek! A picsába!

Thrasher - 2009. 01. 19. 08:17

“So what?”
Ennyi jutott eszembe Ellenről. Sokat nem tesz hozzá a sztorihoz a dolog, mert halott karakter, sok érdekes helyzetet nem eredményezhet, az meg, hogy így most visszagondolva húdeérdekes, amikor Cavilen pörgött, meg a furcsa feltűnése, meg minden, nekem kevés.
Megint hasonló érzésem volt, mint a másik négy cylonnal kapcsolatban, ott volt egy egész sorozat, hogy érdekessé tegyék ezeket a felfedezéseket, de nem, az adott pillanatban csak előrángattak valakit, próbáltak olyan karaktert keresni, akinek a történetére a legjoban rá lehet erőltetni a dolgot, és annyi.
Őszintén, ezért erőltették annyira ezt a final fifth dolgot, hogy a végén ez derüljön ki? Ráadásul azt olvastam, hogy egy darabig nem is akarnak ezzel foglalkozni. Ezzel az erővel egyszerre kiderülhetett volna mind az 5, aztán csoki, ez a húzás másra nem volt jó, mint hogy mi megszállott geekek ezen pörögjünk egész télen.
Még mindig nagyon szeretem a BSG-t, még mindig iszonyat jó nagyon sok szempontból, de ez a high conceptség nekem mindig csak csalódásokat okoz.
Persze a maradék 9 részben még helyre lehet pofozni a történelmi zagyvaságot, csak hát, volt rá 3 és fél évad, hogy ne legyen akkora zagyvaság… :/
Bármennyire is a Twin Peaks, és a Lost a kedvenc sorozataim, a BSG-re azt mondom, hogy jobb lett volna hanyagolni a rejtélyeket, és egy szimpla epizodikus sorozatot készíteni, a “realizmusa”, komorsága, stb, akkor is megvett volna mindenkit kilóra. Pl. most Dee, utána Adama, hatalmas volt, a végén a nagy felfedezésre meg a szemöldököm se moccant.

Waldi - 2009. 01. 19. 09:21

Flimo:

Nem az a bajom, hogy nincs techno blabla, hanem hogy nincs egy konzisztens vilagkep.
Ok, elovettek az eredeti sorozat univerzumat, de nem volt atgondolva, hogy akkor ebbol most mit is akarnak letrehozni. Peldaul, ha vannak olyan bolygok, ahova adott ido alatt el lehet jutni es lakhatoak, van vegetacio (megis honnan?), akkor ott miert nincsenek emberek? Miert nem szorodott jobban szet az emberiseg a Galaxisban? Stb.
Ezert mondom, hogy nem tudom komolyabban venni, mint egy szuperhosos akcio “scifi”-t, piff-puff, meg karakterdrama, esik ahogy puffan, de hogy ragodjak rajta, hogy akkor ezt most miert, meg hogy, na ne.

flimo - 2009. 01. 19. 10:23

Honnét a kisfaszomból lenne vegetáció, a Földön honnét van?

Nem szoródtak szét, Istenem, ez legyen a legnagyobb bajod..

Forceracer - 2009. 01. 19. 11:59

Kár hogy már kevesebben fognak itt agyalni azon amit írok, de csak most néztem meg a részt…
Szerintem nem Ellen lesz az ötödik Cylon – akármit is ír a főnökség! Nem is értem miért hiszi a többség azt. Azért mert egy ködös emlékképben előbukkan? És Starbuck-ra miért gondolnak kevesebben? Az mégiscsak nyilvánvalóbb hogyha valaki megtalálja a saját hulláját akkor azzal valami nem stimmel. Ha Dee nem öli meg magát kiöntötte volna a szívét Lee-nek és elmondja hogy “Cylon vagyok”.
Na ennek ellenére szerintem ő sem az!
Gondoljunk vissza D’Anna templomos jelenetére, amikor végignézi az utsó ötöt. Mit mond az ötödiknél? Valami olyasmit hogy “Te? Bocsáss meg. Fogalmam sem volt róla…” (legalábbis ez van a fordításban.) Ezt miért mondaná Ellen-nek? (A többi négyre sem stimmel)
Semmit nem csinált eddig Ellen, ha most elővesznek egy csomó flashbacket amint D’Anna kínozza új-Capricán, akkor tökönbököm magam.
Az introban az ötödikről mindig ezt írták: ONE WILL BE REVEALED – nehezen fordítható – az utolsó kilétét felfedik. Hát ez nehezen fog menni egy halottal.
Ebben a részben inkább mindenkire ráterelték a gyanút. Nincs olyan szereplő akit ne lehetne elképzelni (Gaetával az élen) cylonnak.
Kivéve a két Adamát!
Gyanús!

Pesza - 2009. 01. 19. 12:16

Egyszer mintha olvastam volna arról, hogy Starbuck megtalálja a saját hulláját, de ettől még nem ő az egyik Cylon. Az meg, hogy Ellen az 5. azt elég könnyen lerendezték a végén 1 mondattal. Szerintem se ő az 5. legalábbis nagyon remélem.

Waldi - 2009. 01. 19. 12:24

Ha egy galaxis Star Wars vagy Star Trek modra nyuzsog az elettol, az OK.
Ha minden bolygo elettelen szikla, manapsag mar egyre kevesbe hiheto, de azert meg ok.
De, hogy minden otodik heten heten megyunk egy belelegezheto legkorrel rendelkezo bolygora, amik amugy itt vannak egy kozmikus kopesre, de nem lakik ott senki, azt azert el karakterdramazhatnak nekem, hogy mitol van.
Az original series-t nem neztem, de a mozifilmben tutti, hogy talalkoztak menet kozben mindenfele emberkoloniakkal.

Amugy a legnagyobb bajom, hogy az egesz misztikus, vallasi hablatyos vonallal, hogy nem fejtik ki bovebben, de ha kell, akkor meg azt a keveset is hanyagoljak, amit profeciakbol tudunk.

Jans - 2009. 01. 19. 12:42

Jó lenne tényleg Forceracer, ha így lenne. Ezeket én is leírtam még az első kommentek egyikében, és még mindig abban reménykedek, hogy terelés az egész, de RDM és más interjúkban mind kategorikusan kijelentették Ellen az utolsó. A templomost is már úgy magyarázza RDM, hogy valójában nem Tigh-tól mint eddig gondoltuk, hanem Ellentől kér bocsánatot Dianás. :( – utólagos belemagyarázás :(

Tegnap, mikor olvastam, hogy csak úgy ötletelésben jött fel Ellen neve és meglépték ezt, csalódtam is a sorozatban. A drámából, karakterekből, szövegkönyvből, fényképezésből nem von le semmit, de sajnos már nem tudok ugyanúgy tekinteni rá. Tegnap még ezekkel a szavakkal illettem, mikor megkérdezték mi ez: az újkori történelem egyik legnagyobb tv-s eposza. Ma már nem tudnám ezt mondani… :(
Eszembe nem jutna a cancel soha, de kellene a következő rész, most nagyon, hogy végül ezt hogyan fogják lerendezni.
A sehogy-ot meg nem fogadom el kedves RDM mert ezzel húztak minket, hogy one will be revealed, szóval jó lenne akkor foglalkozni vele és nem elfelejteni, mint ahogy pár kommentel feljebb Thrasher írta, hogy erről olvasott!

Forceracer - 2009. 01. 19. 13:46

Korábban azt olvastam, hogy pont az ötödik illetve utolsó cylon volt az aki az első pillanattól kezdve tiszta volt az alkotók előtt. Ezt a másik négyet találták ki nem rég.
Na meg azt sem hiszem hogy kitalálnak az utolsó ötből négyet, az ötödiket pedig nem. Ez dilettantizmus lenne. Ennél profibbak! Muszáj hogy profibbak legyenek, mert nem akarok csalódni.
Egyébként még nem láttam olyen évekig tartó összefüggő sorozatot aminek volt vége. Ez lesz az első. Kíváncsi vagyok hogy meg lesz e a végső kielégülésem…

kla - 2009. 01. 19. 13:54

Ron Moore soha nem csinált titkot abból, hogy nincs eltervezve előre az egész, menet közben találják ki a történetet. (Nyilván ez a 4. évadra már nem nagyon igaz) Az utolsó cylon kilétével is úgy voltak, hogy “ő lesz, hacsak nem jut eszünkbe még jobb”. Szerencsére jól csinálják a dolgukat, és így is többé-kevésbé értelmes a cselekmény. (Ebben különbözik Ron Moore és Tim Kring :D)

Az egyébként tényleg furcsa, hogy a 12 kolónián kívül sehol sincs még egy kis szerencsétlen bányásztelep sem. Elvileg a letelepedéssel sem lehet problámájuk, ha jobb bolygót nem találnak, akkor is visszamehetnek Új Capricára, ami mondjuk elég szar hely volt, de úgysincs már hova menniük.

kla - 2009. 01. 19. 13:55

Egyébként a Final Five gondolata sem merült fel a harmadik évad elejéig.

Platschu - 2009. 01. 19. 15:12

Valahogy az egész koncepció kezd szétesni… A sorozat élvezetes, de gyakorlatilag elég nyakatekert lett a történet. :S

A rész nézettsége DVR-rel kb. 1,8-t ért el, ami az jelenti, hogy 20%-kal nőtt az előző részhez képest. Mégis azt érzem, hogy fog ez visszafelé is esni és a Caprica se biztos, hogy életképes lesz. :(

Reg5 - 2009. 01. 19. 16:13

kla: Az 1. évadban találtak egy bányászbolygót :)

kla - 2009. 01. 19. 18:32

De azon csak ők bányásztak, nem? Emberek nem voltak rajta. (lehet, hogy tévedek)

Jamesch - 2009. 01. 19. 20:51

Hát sztem is unalmas volt kissé, nem igy kéne visszatérni.
Meg hogy Ellen az 5. cylon, ez fasságnak tünik, ennyi erővel Jockey is lehetne a Dallasbol. Néhol már annyira logikátlan mint a Heroes, pedig ez az egyik kedvencem. Kell a lelkizés, mert azért is szerettük meg, de vmi történjen is, legalább egy kis politika. Ennyi erővel a 3 nővért is nézhettem volna Csehovtol.
Starbuck meg mintha a Lost szereplőktől vette volna a mentalitást: elégetjük a testet, nem szolunk senkinek, még véletlen se derüljön ki hogy wtf.
Ja meg tényleg nincs irány a jövöre nézve, nincs bonyodalom, legalább egy cliffh a végére vagy vmi.

False - 2009. 01. 19. 23:20

Tudjátok mi a legnagyobb elkurás a BSGben?Az h Athena/Boomer modelje az elejétől kezdve a 8-as sorszámot viseli…..

Donnie - 2009. 01. 19. 23:52

Valahogy nekem egy másodpercre sem jutott az eszembe az unalmas jelző a rész nézése közben… ilyen pesszimista hangulatú részt vártam, szinte tökéletesen bemutatva a szereplők lelki tusáját. Ráadásul a sokak által már annyira vágyott kérdések közül is kaptunk választ, igaz még sok tisztázásra váró dolog van, de ezek nagy részét(ne legyen kétségünk, hagynak azért nyitott kérdéseket is) Moore-ék megválaszolják majd a hátralevő 9 epizódban.

Döbbenetes erejű jeleneteket kaptunk, Starbuck :”mi vagyok én?”, Dee öngyilkossága, final five – Ellen, de nem ezek miatt tartom igazán nagyra ezt a részt. Michael Nankin egészen fantasztikus munkát végzett, gyönyörű beállítások, szinte minden egyes jelenet pazarul kidolgozva, ahogy a fényekkel játszottak… a Földön játszódó jelentek szinte mindegyike, de akár megemlíthető Dee és Lee első beszélgetése, vagy amikor Lee áll Dee teste fölött stb. Már a nyitó képsoroknál megvettek, a szereplők nagy részének világfájdalmat tükröző pillantásai, majd szinte mindenkinek időt juttatva(kinek kevesebbet – egy arcvonás, kinek többet) bemutatták, hogy miképp élék meg a remény elvesztését. Ebből a szempontból talán még Adama-nál is fájdalmasabb volt Roslin-nak, MM pedig ismét kitett magáért.

A színészi játék a BSG-től már megszokott módon elsőrangú, és talán nem is kellene külön kiemelni senkit, de EJO ezúttal mindenkit(még az előbb említett Mary-t is) felülmúlt. A Shrike által negatív szempontból felhozott Adama vs. Tigh jelenet elsősorban őmiatta működött, és sikerült olyan erősre, amilyennek az írók is szánták. És a Lee-Dee féle jelenet is abszolút illett a képbe véleményem szerint, nem fért volna el két nagy szónoklat a részben (Adama kissé hiteltelenre sikerült beszéde mellett), és hangulatilag sem illett volna ida a Qourum előtt elhangzó Lee beszéd. És ugye a Dee és Lee közötti jó hangulatot is kellőképp megalapozta.

McCreary is hozta magát, bár az kétségtelen, hogy ezúttal több ízben sem a megszokott dallamokat hallottunk tőle, de illettek a részhez.

Egymás után most néztem meg kétszer a részt, de a következő epizódig még mindenképp sort kerítek rá legalább ugyanennyi alkalommal. Számomra minden perce egy élmény volt és mielőtt valaki elfogultsággal vádolna: az agyonhypeolt Exodus második része (3×04) az én értékelésem szerint a közelébe sem ér ennek a műremeknek. Így kellett visszatérni, méltó volt a BSG-hez, hogy így kezdtek bele az utolsó 10 részbe.

Sometimes a Great Notion: 10/10

zolij - 2009. 01. 20. 00:44

Arra a kérdésre, hogy miért nincs tele a galaxis emberi élettel a BSG-ben, idéznék a pilot feliratából

812

01:00:13,527 –> 01:00:15,802

És hova megyünk, parancsnok?

813

01:00:15,887 –> 01:00:17,718

A Prolmar Szektorba.

814

01:00:17,807 –> 01:00:19,957

Az messze túl van a Vörös Vonalon.

815

01:00:20,047 –> 01:00:22,402

Elő tudja készíteni ezt az ugrást?

816

01:00:22,487 –> 01:00:26,162

– Sosem ugrottam még ilyen messzire, uram.

– Még senki sem. Meg tudja csinálni?

817

01:00:27,687 –> 01:00:29,598

– Igen, uram.

– Csinálja…

Plusz az FTL-t se használták túl gyakran, mivel elég egy számítási hiba és egy napban kötnek ki (pilot első részében említik is, hogy 20 éve senki nem csinált FTL ugrást)

BZL - 2009. 01. 20. 10:13

“Az mégiscsak nyilvánvalóbb hogyha valaki megtalálja a saját hulláját akkor azzal valami nem stimmel.”

Nem értem mi ezzel a gond. :D

Kara-t nagyon becsültem, nem mindenki képes eltemetni saját magát, pláne éjszaka és tök egyedül egy kihalt bolygón.
Nekem most ő a legszimpatikusabb szereplő, bezzeg amikor a hajón idegbetegen festegetett, legszívesebben megfojtottam volna.
Ügyesen játszanak a karaterekkel.

“Szerintem nem Ellen lesz az ötödik Cylon – akármit is ír a főnökség! Nem is értem miért hiszi a többség azt. Azért mert egy ködös emlékképben előbukkan?”

De az a dramaturgiából azért egyértemű volt, hogy a “ködös emlékképek” valóban megtörténtek.
Semmi értelme nem lenne a filmnek, ha ezeket mind képzelték volna.

“És Starbuck-ra miért gondolnak kevesebben?”

Mert ez így túl nyilvánvaló lett volna már a 3. széria végén is.
Múmia nélkül is lehetett tudni hogy a halálból jött vissza, de erre valamilyen más magyarázat lesz.

Donnie - 2009. 01. 20. 12:15

Ellen az ötödik cylon ez tény, Moore is lenyilatkozta már, a karaktert alakító Kate Vernon is megerősítette. Nem mintha Tigh utolsó mondata nem lett volna elég egyértelmű…

Egyébként Moore-ék sok kérdést megválaszolnak az epizóddal kapcsolatban, érdemes utánanézni. A magyar BSG blogon freevo által jó részük le lett fordítva.

BZL - 2009. 01. 20. 12:54

“Tudjátok mi a legnagyobb elkurás a BSGben?Az h Athena/Boomer modelje az elejétől kezdve a 8-as sorszámot viseli…..”

Szívesen látnék egy olyan sorozatot amiben az a legnagyobb elkúrás hogy nem növekvő sorrendben osztják ki a modellszámokat. :)
De értem mire gondolsz, az elején nem gondoltak a final 5-ra, és ez itt tetten érhető (gondolom a 8-as jobban hangzott mint a 7-es, akkor más szempont nem volt).

A BSG-ben ennél sokkal nagyobb csúsztatások vannak csak hogy nagyobb legyen a dráma de mivel itt a dráma a lényeg, azok is meg vannak bocsátva.

Csak pár példa:
– Gyalázatos (mai szemmel is) orvosi ellátás
– Emberivel egyenértékű cylon haditechnika
– … ami nem fejlődik egyáltalán
– Embernél okosabb cylon-ok hiánya
– Általában: minden emberi mértékhez van igazítva, máshogy nagyon rövid lenne a sztori
– A cylon-ok gépek speciális képességekkel, de mégis emberi biológiával, sőt: a sorozat elején még meg sem tudták különböztetni őket az emberektől.

kla - 2009. 01. 20. 16:07

“A producer kimerítő válaszokat ad rajongók kérdéseire, és elárulja, hogy nagyon bánja, hogy évekig hitegették azzal a nézőket, hogy a cylonoknak van egy terve.”

(battlestar.freeblog.hu)

Szerencsére aztán mégis csak kitaláltak nekik egyet – ezt látjuk majd a The Plan-ben.

CainKellye - 2009. 01. 20. 16:17

Hát, már Dee meg Lee nem vesz közösen házat… Pedig az lehetett volna az ő DeeLee-házuk. – HAHAHA :D

CainKellye - 2009. 01. 20. 16:32

Amúgy nekem annyi volt furcsa ebben a részben, hogy a final five-ról nem tudták megállapítani, hogy cylon-ok, de a Földön talált csontokról 5 perc alatt kiderítették, hogy nem emberi maradványok.

jani - 2009. 01. 20. 20:20

blogen
“- Gyalázatos (mai szemmel is) orvosi ellátás”

Ezt kifejtenéd? Nem vagyok orvos, de érdekel, miben hibáznak benne. Cottle/orvosi személyzet általában applikál egy szép kötést, aztán mehet Isten hírével. Kivéve nagyon betegek, őket nem is mutatják, illetve Roslin, a haldokló vezér, akinek meg hivatali kötelessége az állapota :)
A haditechnikában egyetértek, de legalább szépen megoldották: a cylon támadás igazi “art of war” művelet volt, ahogyan szoftveresen/egyéb módon szétszedték a flottát, és a hajóknak csak “takarítani” kellett. Másképpen megnéztem volna, ha néhány tucat Mercury-féle battlestar összeáll, hamar vége lett volna a történetnek :D

qdog - 2009. 01. 21. 00:51

Huu, lenne egy kérdésem, a final five tagjai újratudod-e volna születni mikor még létezett a resurrection hub?

Loky - 2009. 01. 21. 08:31

Akkor most Starbuck az utolsó cylon, vagy a fészemű felesége? Mert mind a kettő lehet. Ugyebár Starbuck-ból van mégegy (igaz hogy kissé elszenesedett, de nha) és a félszemű felesége is lehet, mert hát ugye azt mondta amit mondott… Vlk tudna segíteni?

Forceracer - 2009. 01. 21. 09:30

Elolvastam a battlestar blogon a nyilatkozat fordítását. Nem térek magamhoz… Most tényleg az a szuka az ötödik? Ez azért elég kínos.

BZL - 2009. 01. 21. 21:14

“Gyalázatos (mai szemmel is) orvosi ellátás”
Ezt kifejtenéd?

Kifejtettem de nem küldte el… :)

Nem kell orvosnak lenni (és én sem vagyok), látszik hogy semmi olyan gyógymódot nem alkalmaznak, amit nem ismertek volna akár 10 évvel ezelőtt is. Sőt: nem ismerné mindenki.
(Fájdalomcsillapító: morfium – persze, az elfekvőben esetleg, ha már semmi más nem használ.)
Ha valaki rákos annak ugyanúgy reszeltek, esetleg próbálkozhat néhány – jelenleg is használt – durva terápiával.

A gyengélkedő is sokkal jobban hasonlít egy rögtönzött tábori műtőre mint egy mai modern kórházra. Tudom, ez egy hadihajó. Na és ? Mesterséges gravitációra tellik.
Meg összesen hány orvos is van ? Egy ? – legalábbis a többi túl lüke ahhoz hogy szóhoz jusson. Az az egy meg hagyján hogy aggastyán, de ha konzultálsz vele közben a pofádba fújja a cigarettafüstöt (ez azért már elég régen nem divat).
Képtelenek ellátni egy meglőtt lábat úgy hogy ne üszkösödjön el pár óra alatt ? – az OK hogy nem volt orvos, de akkor is.
Ha meg már megérkezett a sérült: nem ám vizsgálat hegyek, gyógyszerek, konzultáció, több órás műtét meg titánszegek, lóf.szt: csontfűrész. Egyből. Szinte rá se nézett.

De ezek igazából nem hibák, azért van így hogy minél több drámai helyzet adódjon, és mindenkit kiverjen a frász már a gyengélkedő látványától is.

Tény hogy elég unalmas lenne ha egy holodoki mindenkit 5 perc alatt összefoltozna.

BZL - 2009. 01. 21. 21:29

“Másképpen megnéztem volna, ha néhány tucat Mercury-féle battlestar összeáll, hamar vége lett volna a történetnek :D”

Aztán a történet végén a nejlonok kielemezték volna a hibáikat, ez alapján terveztek volna új típusú hajókat, legyártottak volna egy új flottát, és fél óra múlva már vissza is értek volna hogy belekezdjenek egy új történetbe.

Miért hiszi mindenki a scifi-kben hogy a gépek emberi léptékkel működnek ? Persze valamiről szólni kell a forgatókönyvnek.

Persze ettől függetlenül a BSG nagyon jó, csak az embereken van a hangsúly – a többi elem csak díszlet.

Grongos - 2009. 01. 21. 23:42

Sokan írták, hogy hülyeség hogy mostmár tudják hogy milyenek a cylon csontok. Szerintem egyértelmű, most velük vannak a cylonok, és ők is átkutatták a földet. Ők csak tudják mi a különbség a cylonok és az emberek között. Csak eddig az embereknél nem voltak ilyen cylon tech-ek, a cylonok meg nem vizsgálhatták meg a final five-ot, mert azt se tudták kik azok.

Donnie - 2009. 01. 22. 00:12

Loky: csak pár sorral kellett volna feljebb olvasni… de azért még egyszer leírom, Ellen az ötödik cylon. Egyébként megnéztétek a részt? :) Ha Tigh bácsi a végén nem mondja azt, hogy te vagy az ötödik, még akkor is több, mint egyértelmű a dolog.
Egyébként remek húzás volt a készítőktől, Moore erről is nyilatkozott, és talán a legjobb választást hozták vsz.

jani - 2009. 01. 22. 08:18

“Aztán a történet végén a nejlonok kielemezték volna a hibáikat, ez alapján terveztek volna új típusú hajókat, legyártottak volna egy új flottát, és fél óra múlva már vissza is értek volna hogy belekezdjenek egy új történetbe.”

Persze, és egy cylon támadást túlélve (és hárítva) az emberek is a meleg kandalló mellett várják, mikor jönnek megint . . . Miért hiszi mindenki, hogy pusztán attól a ténytől, hogy gépek, rögtön hasra kell esni? Attól, hogy cylonok, még köti őket a fizika, az idő, a nyersanyagok, stb. Nem fognak új hajókat “szülni” a semmiből, főleg nem percek alatt. Maradjunk annyiban, hogy a cylon támadás sikerének alapját a beszivárgás & felderítés adta, és ha ez nem lett volna, szedegethették volna a szép, karcsú basestarok darabkáit az űrben. 40 éve már vívtak egy háborút, 12 évig húzódott, és végül nem tudtak dűlőre jutni, ezt akarhatták mindenáron elkerülni. A harc lehetőségének esélyét sem adták meg, ehhez pedig kellett a “hátsó ajtó”.

Az orvosi dolgokkal egyetértek, most hogy mondod, tényleg elég sokat szemétkedik Cottle :D . A radioaktivitás-védő szuriról nem is beszélve.

jani - 2009. 01. 22. 08:22

BZL:
Nem mondom, hogy nagyon komolyan kell az ilyen technikai (pont technikai) kérdéseket venni a BSG-ben, és tényleg csak díszlet, de Rómeó és Júlia és furán nézne, ha Júlia alatt leszakadna az erkély, vagy nem lenne ajtó, amelyen kimehetne oda, és a jelenet megállna :D Egy határig ügyelni kell rá, és a fenti gondolatmenetem terén szerintem jól megoldották.

Stub - 2009. 01. 22. 09:32

Haj! Szerintem Ellen teljes félrevezetés. Dee az 5. Cyklon. Fejbe lőtte magát, és valahol újjáéledt. Még találkozni fogunk vele. Csak így van értelme.

BZL - 2009. 01. 22. 09:36

“Persze, és egy cylon támadást túlélve (és hárítva) az emberek is a meleg kandalló mellett várják, mikor jönnek megint ”

Ha találnak kandallót, egyébként meg pihennek, alszanak, esznek, beszélgetnek meg egyéb emberi dolgokat művelnének, ami egyébként teljesen rendben van.

“Miért hiszi mindenki, hogy pusztán attól a ténytől, hogy gépek, rögtön hasra kell esni?”

Miért ? Nem ? Azon senki sem lepődik meg ha egy gép erősebb, azon sem ha gyorsabban számol, mert ezeket már megvalósították.
Senkinek nem jutna eszébe egy motorral versenyezni futva, szuperszámítógép helyett számolgatni a Bing Bang-et, vagy akár fejben összerakni egy web-oldalt, miközben netezik.
Mindenkinek teljesen természetes a több nagyságrendű különbség.

Viszont az intelligenciát (pl. ami egy űrhajó tervezéséhez kell) mindenki hajlamos csak a saját szintjén elképzelni, mert olyan még gépben nincs.

A gyártáshoz meg annyi gépet helyeznének üzembe amennyit akarnak, amiket nem kéne külön-külön beállítani (mivel intelligensek). Egy földi építkezés sem azért tart évekig mert nincs elég anyag meg energia, hanem mert addig tart még az emberkék mindent a helyére tesznek.
Emiatt ugyanúgy kijöhetnének elképzelhetetlen gyártási idők, mint ahogy pl. a Párizs – New York távolságra is elképzelhetetlenül rövid menetidő jön ki, csak ez már nem tűnik fel senkinek.

Persze nem akartam elrontani az “emberek hősiesen küzdenek a túlélésért hangulatot”, csak egy kicsit a műfaj korlátairól írtam.
(Szinte mindhol megvannak ezek a korlátok, az olvasmányaim alapján eddig csak Iain M. Banks mert ezen átlépni, főleg a Kultúra regényekben.)

BZL - 2009. 01. 22. 09:46

“Szerintem Ellen teljes félrevezetés. Dee az 5. Cyklon.”

Szerintem ne reménykedj :D

jani - 2009. 01. 22. 13:03

““Miért hiszi mindenki, hogy pusztán attól a ténytől, hogy gépek, rögtön hasra kell esni?”
Miért ? Nem ? Azon senki sem lepődik meg ha egy gép erősebb, azon sem ha gyorsabban számol, mert ezeket már megvalósították.”

Igen, de ez a nézet is(a gép automatikusan mindenben magasan az ember felett áll, ha támad, akkor mindenben maximálisan tökéletes, és az ember mindig, mindenhol letolt gagyával, szétzilált / felkészületlen haderővel, szegényen, éhesen, szomjasan, pucéran várja, hogy megöljék) is egy “műfaji korlát”, ahogy fogalmaztál. Ezt a korlátot az a gondolkodásmód hozza létre (írói részről), hogy a gépek előnyben vannak, egyszerűen úgy, hogy gépek (ahogy említetted, gyorsabbak, erősebbek, stb), de azt nem veszik figyelembe, hogy saját maguk milyen sarkítva, és az emberek helyzetét egy ilyen, gépek ellen vívott háborúban. Mintha a gépek “felemelkedésének” pillanatában az embert megfosztanák a gondolkodás és az eszközhasználat előnyeitől, és úgy tekintik, mintha egy centurion ellen csak egyetlen, meztelen ember állhatna ki, senki más (fegyverrel főleg) még véletlenül sem.
Ehhez kapcsolódik:
“Miért ? Nem ? Azon senki sem lepődik meg ha egy gép erősebb, azon sem ha gyorsabban számol, mert ezeket már megvalósították.
Senkinek nem jutna eszébe egy motorral versenyezni futva, szuperszámítógép helyett számolgatni a Bing Bang-et, vagy akár fejben összerakni egy web-oldalt, miközben netezik.”
Persze, de az ember direkt ezért készít “eszközöket”, amelyek segítségével gyorsabban, egyszerűbben, hatékonyabban old meg egy feladatot. Nem kézzel verek be egy szeget a falba hanem kalapáccsal például. A BSG-ben az intelligens gépek egy része “fellázadt”, de ettől még az eszközhasználat az emberek részéről nem szűnt meg, maximum korlátozódott, és nemhogy alacsonyabb “rendű” ellenfelei egy hiperszuperultrafejlett gépnek, hanem éppenhogy potenciális veszélyforrásoknak számítanak.

Érted, hogy az ilyen korlátok nem csak a emberekre, hanem a gépekre is ugyanúgy igazak?

jani - 2009. 01. 22. 13:11

Persze, mindezek mellett a Te állításaid / érveid is igazak az “emberi léptékkel” elképzelt gépi intelligenciával kapcsolatban. És a kettőnk álláspontjából meg azt lehet következtetni, hogy milyen jól egyensúlyoznak az írók a nagyon felerősített gépek és a nagyon legyengített emberek között, valahol félúton.

BZL - 2009. 01. 22. 17:17

Persze, ha gépeket használnának akkor lenne az esélyük, de úgy hogy ők találják ki a stratégiát, vezetik a gépeket, meg javítják a technikát – vagyis ők végeznék az agymunkát – úgy nem.

Képzeld el hogy látsz egy csapat értelmi fogyatékost, akik egy csiga sebességével mozognak, és 1 napig tart míg elmondanak egy mondatot.

Erre írtam valahol hogy “cyclon-ok megtalálják a flottát jelenet” reálisan így nézne ki:
“RADIS kontakt… jé mér’ haltunk meg.”

Miért várnák meg míg az emberek kényelmesen tájékoztatják egymást hogy mi történik ?
Az a pár másodperc egy gépnek szinte mindenre elég lenne.

jani - 2009. 01. 22. 19:28

“ha gépeket használnának”

Nem nának, nének, nem feltételes mód, hanem kijelentő: használnak. Galactica (a motor a példádban), Viperek (fegyverek, karok), DRADIS (szem/fül), rakéták-bombák (fegyverek, karok). Az tény, hogy kicsit javítanak a játékszabályokon, hiszen a “dradis contact” pillanatában (+1 másodperc mondjuk) már repülnének a rakéták, és mire a flotta eljutna oda, hogy “felkészülni az ugrásra”, már csak darabokban lennének. De a gépek túlbecsülését és az emberek erős alábecslését én ugyanúgy a műfaj korlátoltságához sorolom, mint ahogy te a gépek “lebutítását”, vagy inkább “lelassítását”.

Mondok egy hasonlatot, mekkorát sarkítanak, amikor egy gép-ember harcot bemutatnak, akár a BSG-ben, akár a Terminátorokban. A képzeletbeli ring egyik sarkában áll egy terminator (vagy centurion, teljesen mindegy), a másikban pedig egy ember. Ki nyer? Nyílvánvaló, hogy a robot, aki/ami 5 perc alatt kutyakaját csinál az emberből. És az a gond, hogy szinte minden sci-fi képes arra, sőt természetesnek veszi, hogy egy teljesen meztelen, akár ostoba embert állítson ringbe ahelyett, hogy egy plazmapuskát adna például a kezébe. Amikor azt mondják, “ember” azt a maga természeti valójában képzelik el, bele sem gondolnak, hogy egy ember több, mint 80 kilogramm nyers hús, mert mondjuk gondolkodik, eszközöket gyárt (erre írtam korábban a hajókat). Mindjárt más lenne a küzdelem képe (még ha tegyük fel, akkor is a gép győzne).
Ezért írtam, hogy “nem kell hasra esni attól, hogy gép”. A ring csak egy hasonlat volt, remélem, nem ragad le senki ott, hogy “minek a kezébe plazmapuska”, vagy “ki adja a kezébe”. Ő maga készíti, mert gondolkodik, cselekszik. Ha egy gépet tudunk ábrázolni a maga véres és kegyetlen valójában (ha már gyilkológépről beszélünk), célszerszámként, akkor egy embert is megillet a “gondolkodó emberként” történő kezelés.

BZL - 2009. 01. 22. 21:49

“ha gépeket használnának” a gondolkodásra. – így értettem.

“használnak” – teljesen igaz, nagyon sok eszközt használnak, olyan sokat hogy lényegében gépek állnak egymással szemben.

A probléma hogy nekünk nem lenne gépünk a gondolkodásra, nekik meg igen. Na ez a gond.
Emberi agy (csupasz, nincs segítsége) vs. gépagy.
Futóverseny a motorkerékpárral.
Ezen nem segítenek a számítógépek sem, azok csak számolnak, ha már kitaláltad hogy mit akarsz kiszámoltatni.

Persze, mennének azok a rakéták, de bután automatikusan, a gépeknek meg egy örökkévalóságnyi idejük lenne kitalálni mit csináljanak velük.

Nekünk is AI-kat kellene használni, akkor meg már nem gép-ember háború, ezért ezt ki szokták hagyni.

Ezért mondom hogy bármilyen scifi-ben ahol gépek háborúznak emberekkel csúsztatnak egy nagyot, hogy észrevehető hosszúságú legyen a film.

ijanos - 2009. 01. 22. 22:26

A TV és a mozi arról szól hogy csúsztatnak egy nagyot a kedvünkért, de attól még hogy egy gép egy másodperc alatt meghozz 1000döntést, az ő rakátája sem fog gyorsabban repülni mint a miénk ;)

jani - 2009. 01. 22. 22:32

“Mennének azok a rakéták” . . Félreérted, azt a gépekre írtam, a cylon flottára :) A gyorsaság (ami a gondolkodás –> tett kapcsolatban felülmúlhatatlan náluk) az egyik legnagyobb előnyük. Dradis contact esetén az emberi flotta darabokban lenne addigra, mire normál esetben (tehát a sorozatban, a képernyőn) Tigh felkapja a telefont, és beleordít, hogy “Jump”. Észlelés, helyzetjelentés, parancs az ugrásra, motorok “felpörgetése”, ugrás . . . ezalatt 3x szétlövik őket úgy, hogy mellette a hibridek fele még úszkálhat is egyet a “mennyek vizében”.

“Ezért mondom hogy bármilyen scifi-ben ahol gépek háborúznak emberekkel csúsztatnak egy nagyot, hogy észrevehető hosszúságú legyen a film.”
Én ugyanezt vallom, de én megtoldom saját részről annyival, hogy sokszor az embereket is gyengítik, mint azt fentebb írtam, a ringes példában. Ezzel körülbelül egy szintre érnek, így egyik sem tudja elpusztítani a másikat, és lehet jó hosszú sorozatokat készíteni :)

Jans - 2009. 01. 24. 10:50

Így már érthető, hogy Chief gyereke miért nem olyan fontos. Haladunk, haladunk…! :)

stopperos - 2009. 01. 24. 11:33

Hát ez a mostani rész nem sok fátylat rántott le…

Jans - 2009. 01. 24. 11:55

Igen inkább ment a kavarás még jobban, csak legyen idő mindenre, nehogy elkapkodják a végét, de bízni kell bennük, hogy normális lezárást kapunk.

Gaeta meg Zarek a két sértett kisgyerek most összeálltak, meglátjuk mi lesz belőle.
Tigh és Sixx milyen aranyosak voltak az elején. Cottle: “This is the second best.” Kár egyébként, hogy nem szerepel többet, mert nagyon nagy arc.
Sejthető, hogy jövő héten durva részt kapunk! Revolution meg minden és szerintem Cavilék is megjönnek lassan.

Grongos - 2009. 01. 24. 12:19

Már megint ez a Roslin Adama szál.. falnak megyek tőle. A másik meg, hogy a tanács miért mindig ordibál? Mintha a flotta legkevésbé civilizált embereit hívták volna össze akik nem tudnak egy mondatot elmondani egymás közt, mert úgyis mindenki csak kiabál. Azért szerencsére volt haladás is valamennyire, de nekem az 11. jobban tetszett.

Solmyr - 2009. 01. 24. 12:49

Elég so-so volt a 4×12, főleg az eleje volt kegyetlen unalmas, de lehet, hogy csak az előző rész fényében tűnik ilyennek (hiányoznak a külső helyszínek, megint nagyon egyhangú a szín- és képi világ). Felvezető résznek jó volt, de így önmagában nem nagyon állja meg a helyét.

kla - 2009. 01. 24. 15:22

Csak az én release-emben nem volt cylonos intró?

Szerintem nem volt rossz, olyan régi BSG-s feelingje volt a résznek.

Crias - 2009. 01. 24. 17:38

Üdv
engedelmetekkel én is beszálnék a vitába janinak azért van igaza mert

ad1: általában nem baseshipekkel támadnak hanem raiderekkel (amik általában felderítők) vagy max 1-el támadnak rájuk (mivel nekik is keresni kell, ok néha többel)

ad2: nem egymás nyakára ugranak rá hanem azért kellő távolságra egymástól ami elég ahhoz hoyg értesítsenek mindenkit és hoyg felkészüljenek na és amit mondtatok is már attol hoy ggyorsabban gondolkoznak a fegyverek uyganolyan “lassúak” és a galactika arra van kitalálva hoyg beszedje a találatokata szálító hajók elől (csak rá kell nézni a 4. évadban annyi lyuk van rajta hoyg öröm nézni) pl uj capricán 4-5 bázis hajó lőt rá és mégis meddig kitartot (a pegasust elcseszték ez van)

ad3: amit elfelejtetek a raidereknek és a centurioknak van egy helyes kis chipje ami miatt hamár inteligenciás kérdésekbe mentetek bele alacsonyabb rendiekké teszi őket mint az embereket magyarul nem sokat gondolkoznak csak beégetet stratégiáik vannak + a saját tapasztalatuk amikkel összetudnak hozni komolyabb dolgokat de pont ez az ami tipikusan 0. generácios gépekké teszi őket hiába lehetne nekik komolyabb harci tudásuk mégse tudjákl kihasználni azt a komplexebb gondolkozást már nem értik.

Csigusz - 2009. 01. 24. 23:29

Annyira nem értem már mivan, annyira nem emlékszem a régi évadokra, nekem nemhogy mégegyszer de vagy 3x meg kéne néznem.

hagyom h sodorjon az uccsó 9 rész magával!

spedway - 2009. 01. 25. 21:33

Erősen felvezető jellege volt ennek a 4×12-nek, keményen ráfeküdtek újra a drámai vonalra. Gaeta és Starbuck pábeszéde zseniális volt szvsz, készül a forradalom/polgárháború, és Roslin-Adama talán még csak nem is sejti. Nagyon furcsa de úgy érzem most sokkal inkább szimpatizálok a Zarek-Gaeta vonallal, akiknál elszakadt a cérna a cylonokkal szemben, azért a Chief állampolgári jogokat követelő érvelése meglehetősen vérlázító volt.:) Végre megtudtuk, miért nem fontos a Chief-Cally gyerek, helyébe jön az első full cylon baba. A 13. törzs cylonjai már ebben is különböznek a “mi” cylonjainktól, hogy tudnak emberi módon szaporodni, és a jelek szerint a két (?) cylon faj is tud egymással.

Izgalommal várom a folytatást, noéspersze Cavilék megérkezését:)

plantag - 2009. 01. 29. 23:00

hú, végigolvastam az összes postot, nem volt semmi. én csak pár hete kezdtem nézni a sorit, és csak daráltam eddig, kicsit össze is folyik, de tény, hogy minden idők legjobb sci-fije, ilyet még nem láttam, pedig nagy sci-fi rajongó vagyok. mind a karakterek, a színészek, a képi és zenei világa lenyűgöző. nos nekem is van néhány kérdésem hogy mindenkit csak mégjobban összezavarjon:

1. Ellenről: pro: még az 1. évadban kiderült, hogy cylon, amikor adama rátalált, és elvitte tighoz. akkor felvetődött, h esetleg cylon, és baltar megviszgálta, de a fülébe suttogó six azt mondta neki, h hazudjon róla is ahogy boomer esetében is, mert akkor nem lesz semmilyen probléma..

kontra: új-capricán halt meg, ahol a közelben volt feltámadás-központ, és ha cylon, akkor mért nem támadt fel? lehet, h mégis, és azóta is bújkál valahol, mondjuk a cavilékkal?

2. az is érdekes, hogy csak a cylonoknak – közülük is csak a final 4-nek van víziója: tyrol, sam, tory és tigh, az embereknek nincs, még roslinnak sem..

3. Starbuck láthatóan megsemmisült a 3. évad vége felé.. azt nem lehet megmagyarázni. és szerintem mikor felrobbant belekerülhetett valami idővonalba, és végül a Földre zuhant, hisz elhangzott, hogy a Földön vannak (4×11), a csillagképek bizonyítják. hogy mégis életben van? tuti, hogy valaki visszaküldte az időben, nem hiszem, hogy cylon lenne..

4. Dee: csak nekem tűnt fel, hogy az öltözőben azt a dallamot dúdolgatta, amit a többi cylon – tigh, tory, tyrol és adams – is hallott, mielőtt felébredtek volna?..

5. reveal: leleplezés, az utolsó mondatot az intróban így is lehet fordítani: 1et még le fognak leplezni, és nem hiszem, hogy rögtön az első új epizódban, aminek az intrójában ez szerepel, meg is teszik.. túl egyértelmű lenne..

tranus - 2009. 01. 29. 23:27

Nem ugyanzt dúdolta. Írják is az egyik interjúban, hogy a dúdolás eleve improvizáció volt a színésznő részéről, nem volt bent a forgatókönyvben, csak annyira hátborzongatóvá tette, az amúgy sem gyenge jelenetet, hogy benne hagyták.

samedi - 2009. 01. 30. 00:42

visszatérve a gép-ember vitához… :)
ugye a fejlődés a próba-hiba elv mentén zajlik, vagyis egy mesterséges inteligencia sem tud jobbat kitalálni a természetes evolúciónál. Hiszen nincs birtokában a fizikai világ tökéletes ismeretének, tehát csak azért mert szuperintelligens nem fog egy szobában ülve 50szer jobb ftl drive-ot feltalálni. A sorozat legelején kirajzolódott, hogy per pillanat mekkora köztük a technikai különbség, és az milyen taktikai fölényre elég a nejlonoknak. Szerény, laikus elképzeléseim szerint egy űrcsatában viszonylag nagy szerepe van a véletlennek, és egy bigBlue nem feltétlen nyomná le kaszparovot, hiszen a sakkban a kombinációk száma nem végtelen, tehát csak kapacitás kérdése a dolog. Egy mesterséges intelligenciának inkább olyan előnyei lehetnek, ami az equilibriumban bemutatott statisztikai elemzésen alapuló fegyveres harc, ami barmi jó volt, szerintem :) Idővel vélhetőleg sokkal jobban az emberek fölé nőhetnek az eszközeik,, hisz nagyjából ez létezésük értelme, olyan eszközök, amik arra vannak kitalálva, hogy tökéletesítsék magukat, és jobb eszközökké váljanak. Ez mondjuk oké.
Ami számomra teljesen gagyi, az az alapfelállás… Egy mesterséges öntudat, mi a túróért tartaná ugyanazokat fontosnak, mint egy ember, akinek a személyisége erősen az emlős és mégkorábbi multjából táplálkozik. Egy kalapács valószínüleg, ha egyáltalán, nem az ember ellen, hanem a szögek ellen “érezne” ellenszenvet, nem? Ha meg az ember ellen, akkor arra freudnak lenne egykét szava, hogy mi a picsáért építünk egy rendszert önmagunk elpusztítására…
De ha már igen, akkor engem új caprica zavart rendkívül… Képesek megtervezni a legergonomikusabb űrhajót, a legjobban viselhető, szuperszexi, kényelmes, újrafelhasználható testet, be tudnak épülni az emberi civilizációba, úgy, hogy ők is elfelejtik, hogy beépültek, elcsábít egy gyakorló pszichopata őrült tudóst, stb, stb, stb, de a legyek urát nem olvasták, és valamiért hihetőnek tartják, hogy elég megkínozni az embereket, és megalázni mindenkit, és szeretni fognak minket… ennél a napelemes órám okosabb, és c64en írok egy szoftvert, ami észreveszi, hogy a megölt emberek számával fordítottan arányos a népszerüségi indexe.

Jans - 2009. 01. 30. 22:47

AAAAAAAAAAAAA!
Most volt egy kis brainstorming itt egy haverommal, ahogy olvastuk plantag kommentjét.
Tozó theory-ja: tényleg letöltődött Ellen és a kontra érved nem jó!!! Abban a Sixxben van, amelyik terhes lett!!!! Nem véletlen, hogy benne látta többször is Ellent!!! Ugyanis csak a tudat töltődik le kész testekbe, és nem volt Ellen test, azaz egy másik testbe töltődött le, már ha az uccsó ötnek is van ilyen speckó skillje.

Ez egy nagyon logikus és jó magyarázat lenne, szerintem. Várjuk a véleményeket! :)

plantag - 2009. 01. 31. 10:07

Jans, mondasz valamit. ezek szerint ellen six volt, csak hát, az idő múlik, és nem halt még meg előtte fiatalon, hanem együtt öregedett tigh-al, ezért az öreg külső, míg meg nem hal, és akkor már viszont fiatal testbe töltődik át..

Jans - 2009. 01. 31. 10:11

Huhh nem pont erre akartam rávilágítani, de ez is lehetséges. Csak annyi, hogy Ellen egy Sixxbe töltődött le, abba, akitől gyereket vár Tigh, de most nézzük a részt, és ámuljunk, jóra számítok nagyon!!! :) Utána meg kommenthegyek, remélem most lesz mit kibeszélni, nem úgy mint a múltkori után! ;)

Jans - 2009. 01. 31. 11:06

Nemigaznemigaznemigaz

Úgy ültem végig a részt a székbe kapaszkodva, hogy lélegezni is alig mertem. Ennyi feszültséget, rég nem adott át semmi.
Nem láttam az utóbbi időben semmit, se filmet, se sorozatot, ami ennyi feszültséget hordozott magában és így tudta közvetíteni. Lehet mondani, hogy Lost székbeszögez, de ez is… SŐT… ez másképp.
Lehet mondani, hogy most kimaradt a mitológia, meg egyebek, de ez egy tökéletes rész volt. Ilyen szinten végig fenntartani a feszültséget, nem sokaknak sikerülhetett még, de most egy példát sem tudnék mondani. Pörgős, izgalmas, feszült, mikor láttunk utoljára ilyen filmet a moziban, a tavalyi év mindenbki által, általam is legjobb akciójának tartott Taken, hol volt ehhez?
Minden tiszteletem a készítőké, nagy köszönet érte, és nagyon fog hiányozni majd a sorozatok világából egy gyöngyszem.

Lehet majd mondani, hogy elfogult vagyok, meg kicsit túlértékelem, de aminek készült, abban tökéleteset alkotott. Feszültségbomba.

A részről magáról még nem is tudok írni, mert annyira a hatása alatt vagyok, valamint nehogy belefusson bárki spoilerbe, aki csak bekukkant a kibeszélőbe. Délután vagy este back és remélem ki tudjuk tárgyalni.

Maniac84 - 2009. 01. 31. 13:35

Ez a 4×13 egyszerűen cool volt, nagyon pörgött. Egyébként meg ne már ezt a cliffet, hogy fogom kibírni jövő hétig? :S

vargatom - 2009. 01. 31. 14:53

Hát igen, az utolsó pár részben már semmi sem szent, senki sem sebezhetetlen, gyakorlatilag bármit megtehetnek a szerzők. Még arra sincs semmiféle garancia hogy Adama életben marad a végéig! Nemhogy a többiek…

Malachi - 2009. 01. 31. 18:01

Huh, anyám. Wáwáwáwá. Szóval ez megint odavert, nagyon. Talán még soha ennyire. Kész.

A hét idézete egyértelműen látatlanba is “Semper frakkin’ fi.”

Az a végén meg úgyis villanógránát volt. Nyilván. Azt nem értem, hova tűnt Lee és Starbuck? Mintha elrejtőztek volna. Lesz itt még meglepi. Remélem tényleg nem tökölnek és annyi lesz a lázadó csürhének.

Adama és Tigh mekkorák voltak azzal a két nyikhajjal! Uh, komolyan, ez nagyon durva.

dorcssa - 2009. 01. 31. 21:19

Bsg postot a népnek, ez a rész megérdemli! Sokkal inkább, mint a heroes részek…

Egyébként én is majd lerágtam a körmöm az egész rész alatt, nagyot ütött.

Jans - 2009. 01. 31. 22:03

Nem reklámzni akarok, de el lehet olvasni sixx írását. Ő is körülbelül olyan extázisban lehetett a rész után, amikor megírta, mint én a reggeli bejegyzésemnél.
Jó látni, hogy másokból is hasonló reakciót váltott ki a rész, mert ütött, de nagyot, ezt az ütést pedig most bevállalom még egyszer, mert kell… :)

dorcssa - 2009. 01. 31. 22:14

Jans: már elolvastam, jó írás, csak gondoltam itt is érdemelne külön postot.

Jans - 2009. 01. 31. 22:38

Persze, nem is azért írtam, csak pont akkor olvastam, gondoltam megosztom, hogy már megjelent.
De várjuk Human a véleményed! ;) Gondolom Neked is tetszett. :)

HRG - 2009. 02. 01. 21:37

Múlt héten megijedtem, hogy tényleg érfelvágós-anarchikus irányba megy el a sztori, de ez a rész nagyon ütött, pedig a főszál egy fikarcnyit se mozdult előre, mégis hihetetlenül izgalmas volt. Le a kalappal a BSG előtt.

samedi - 2009. 02. 02. 17:15

sztem is király volt… kicsit csodálkoztam is, hogy nincs új poszt a részhez, mikor heroes minden része kapott, ez meg egyrészt már a finishben van, másrészt meg még elfogultság nélkül is jobban teljesíti a saját igéreteit, mint heroes, és nem parasztvakításból áll csupán.
Király volt, a vénfiúk felvették a kesztyűt :D Az tetszett:)

Jans:
Kicsit össze vagyok zavarodva, hogy melyik six is ez a terhes jószág, de mintha ez a Balthar excsaja lenne, aki akkor került a Galacticára, mikor visszaszerezték a kiskölköt. Emlékszem egy olyan jelenetre, mikor Saul vallatja, kérdezi, hogy milyen érzés volt kiírtani az emberiséget, és akkor skizo Balthar mondja a sixnek, hogy ez csak egy elkeseredett öregember, vagy valami ilyesmi.
Namost, ha ez az a six, akkor az az elmélet, hogy egy six testben Ellen “lelke”, (emlékezete, személyisége) van, már meg is bukott. Hiszen akkor nem örökölhette volna annak a sixnek a (skizo)személyiségét is.
Elvileg a testek olyanok, mint batman szekrényében a batman rucik, csak egy rakás sejt, semmi saját emlék, és mikor meghal egy abba a szériába tartozó cylon, akkor az elkezdi használni, nem?
Tehát ha még nem is a Baltharos six a terhes six, akkor sem hiszem, hogy lehetne Ellen. Elvileg Ellen ugyanúgy nem tudta, hogy ő cylen, mont a többi 4. Ha tudta volna, valószínüleg ügyesebben kavart volna new Capricán… Tehát halála után, frissen felébredve egy six testben, nem tudott volna beépülni a többi cylon közé, azoknak meg tutira feltünt volna, hogy nem halt meg egy six-sem, mégis letöltődik valaki. Szal szerintem ez nagyon nem valószínü magyarázat.
Az sem áll, szerintem, hogy Ellen egy korábbi six verzió, aki öregszik, mert legénység idősebb férfi tagjainak egyböl leesett volna, hogy a six kiköpött fiatal Ellen, akivel ugye nagyjából mindenki lefeküdt annak idején.
Nekem egyébként az a gyanum, hogy kicsit Asimovosra veszik a figurát. Az eredeti 13. törzs, vagy annak túlélői, olyasmi, mint a második alapítvány. 2000 év óta forognak a kerekek, amik előidézik a második cylon civilizációt és az emberek közti háborújukat. Az eredeti cylonok “leszármazottai” az emberek között munkálkodnak, önmaguk előtt is ismeretlen programoknak engedelmeskedve, egyengetve a terv útját. Vagy van valahol egy mastermind, mint az asimov univerzumban Daneel Olivav, aki létrehozta a nulladik törvényt, ami az egész emberiség megmentésének alárendeli az egyes emberi életeket, és ő hat a final five-ra valahogy… Ez mondjuk már teljesen elrugaszkodott filozofálgatás, de van egy ilyen megérzésem, hogy valami hasonló turpisság fog kiderülni.
Bocs, ha túl hosszú voltam! BSG rulez

False - 2009. 02. 02. 22:29

13.ik BSG részt néztétek már?Nagyon durva volt,történetileg erre számitottam h ez fog történni,de a megvalósitással megleptek,kurva jó volt :D

Encsi - 2009. 02. 02. 23:05

Van egyetlen nagyon egyszerű oka, miért nem Six=Ellen. Köztudottan a színésznő visszajön, ugyebár… És ennyire azért cylonéknál sem dobálóznak a porhüvelyekkel… :)

Az asimovos párhuzam már nekem is eszembe jutott, és van benne ráció… nu majd kiderül.

Crias - 2009. 02. 03. 18:07

samedi … Jans szerintem arra akart rávilágítani hogy Ellen a terhes sixbe költözött azaz a babába vagy nem ? gyakorlatilag ugy tartják fenn a saját fajukat hoyg magukat szülik meg ?
hehe leaglábbis nekem ez jött le :)
(Amugy ahoyg újra és újra elolvasom nem is tűnik annyira hülyeségnek)

Joe - 2009. 02. 03. 23:03

Crias – 2009. 02. 03. 18:07
Ez tényleg egész ésszerűen hangzik :) De nem hiszem hogy ezt lépnék meg. Mondjuk régen azt hittem, hogy majd a baba lesz a final fifth, mert végülis csak nem egy six vagy Tigh klón születik majd.
Még mindig reménykedek, hogy nem Ellen az ötödik, és csak átverések voltak az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok is.
Végülis eddig csak Tigh emlékei utalnak erre, és ő six helyett is sokszor Ellent látta. Egy halucinációs emlékképbe is simán beleláthatta őt, ha nem is ő volt a felesége a Földön.

lacalaca - 2009. 02. 04. 17:02

Ron Moore kijelentte, hogy Ellen az ötödik és kész.

samedi - 2009. 02. 04. 23:06

hát… ugye az íróktól akármi kitellik, de csak nem :D

Jans - 2009. 02. 07. 07:49

Ennyi…
Egyszerűen ennyi…

Jans - 2009. 02. 07. 09:05

Este spoileresen is, de most csak annyi jött ki, hogy ennyi. :) Köszönjük készítők! Nagyon fog hiányozni!

blabla - 2009. 02. 07. 12:43

továbbra is csak annyit, hogy: “What else is there?”

Malachi - 2009. 02. 07. 16:13

Lassan csorog, nem bírom ki basszus. Még 1 óra.

samedi - 2009. 02. 07. 20:27

ez jó volt:)
van valami szabály, hogy mennyi időt várjon az ember, hogy ne spoilerezze el a többieknek a részt?

Malachi - 2009. 02. 07. 21:57

Én csak annyit mondok, többször elszorult a torkom. Sorozat ilyet velem még nem művelt.

kla - 2009. 02. 07. 22:34

Best episode ever. (mármint a sorozatban, de az összes sorozatot nézve is a legjobbak közt van)

Baldrick - 2009. 02. 07. 23:01

Ez tényleg az egyik legjobb epizód lett. Zzeniális …

Jans - 2009. 02. 07. 23:03

Szerintem nincs szabály, csak én mindig megnézem reggel felkelés után, ma direkt korábban keltem miatta, mert egész nap nem értem rá és most értem haza. Nem szeretem elrontani mások szórakzását, tudjátok a 11. parancsolat a Ne spoilerezz!, csak akkor még nem tudták miről van szó és lehagyták. Hátha benéz vki anélkül, hogy látta már, meg tényleg extra korán kommenteltem volna a részről.

Szerintetek mi volt az amit Chief észrevett a falon? én azt nem értettem, olyan mintha vmi repedés, vagy gigantikus marásnyom lenne, lehet azt mutatja, hogy ha FTL beindult volna, akkor felrobban a hajó, mert léket kapott ott vmi burkolat? Vagy nem is volt jelentősége? Vagy csak én nem értettem? pls help :)

muforlife - 2009. 02. 07. 23:29

engem meg az érdekelne hogy most Gaeta-val mi van? Baltar tud valamit róla amit eddig nem mutattak? Már az valamelyik előző részben is mondta hogy ő tudja csak a titkát vagy valami ilyesmi. Tudom, hogy nem lehet ő is Cylon, de akkor meg mi volt ez az “I know who you are” itt a végén?

Malachi - 2009. 02. 08. 00:12

Gaeta Baltar titkára vagy alelnöke (nem tudom, de jobbkeze) volt a Cylon megszállás alatt. Ott neki – Gaeta-nak – kellett írnia egy listát a kivégzendő emberekről, és végül is megtette. Ez az a titok, amit csak Baltar és ő ismert. Az “I know who you are” szerintem csak arra vonatkozott, hogy Baltar végül is értette Gaeta alapvető indíttatását és azt, hogy végül is csak egy báb volt Zarek kezében. Végig látszott rajta a bizonytalanség, a vívódás, volt benne valami erős tenni akarás, bizonyítási vágy ami nem adatott meg neki és a lába elvesztése és az összes frusztrációja együtt vezetett ehhez a lázadáshoz. Zarek csak eszközt látott benne, kihasználta a gyengeségét, akár azt is mondhatjuk, hogy a jóságát.
Egyszerűen megfogalmazva Gaeta-t hibás és zavart gondolatok vezették, de végül is végig meggyőződése volt, hogy jól cselekszik, jól AKART cselekedni. Tragikus, de egyértelmű volt, hogy ide jut. Zarek egyszerűen csak egy bűnöző, mindig is az volt, a hatalomvágy vezette, mindent és mindenkit kihasznált.
A múlt heti rész végén még gyűlöltem Gaetát, a mostani végére ha meg nem is bocsátottam, de sajnáltam. Gyönyörűen felépítették a karakterét.

Chief nem tudom mit látott, majd kiderül. Az fix, hogy repedés volt a falon.

muforlife - 2009. 02. 08. 00:16

Malachi: Ezt én is tudtam csak azt hittem, hogy azon kívül van még valami, de most hogy mondod valószínű, hogy csak ezt jelentette

grongos - 2009. 02. 08. 00:59

Hihetetlen nagy rész volt, és az összes hatalmas megszólalással együtt szerintem az utolsó 5 másodperc sikerült a legbrutálisabbra: “It stopped.”

Mostmár tényleg nem tudom hogy fognak egy ilyen történet végére pontot tenni(ráadásul ilyen hamar), de ahogy telnek a részek, egyre biztosabb vagyok benne, hogy méltó lesz a vége.

(ja, külön pluszpont Roslin alakításáért amikor megfogadta hogy elkapja zarekéket. Általába ki nem állhatom a nőt, de ez nagyon meg volt csinálva ^^)

galactrix - 2009. 02. 08. 01:14

El se hiszem hogy már csak 6 rész és vége.11.-dik rész óta megint olyan szinten növekszik a feszkó a soriban hogy ihaj.Nagy beindult megint a történet és kíváncsi leszek a végkifejlettre. Nekem idén már nem márc.15 pirosbetűs ünnep a naptáramba hanem márc 21. Nagyot fog ütni a finálé ebben biztos vagyok.

samedi - 2009. 02. 08. 02:24

ja, én csak pár hete kezdtem nézni, és lenyomtam napi 1-2-3 résszel, és hát… azért volt jópár üresjárat, de most összeszedték magukat :)
Szerintem Zarek nem csak egy szimpla bűnöző. Azért a szép új világ politikiai rendszere elég érdekes, Roslin annak idején valami tanárok sztrájkját oldotta meg, és előzött meg valami brutális kormányzati akciót. Tanárok! :)
Roslin és Adama sem sokat tökölt, ha a hatalom megtartásáról volt szó, mondjuk nem lőttek halomra embereket, de a szabályok miatt sem aggódták halálra magukat.
Zarek pedig annak idején robbantgatott, hogy megdöntse a rendszert, és lehúzott 20 évet, amit nem a békés megoldásokon meditálva tölött. Ő változtatni akart, és semmi az égvilágon nem volt szent számára, hogy elérje, nem (csak) puszta hatalomvágyból.

Nekem van egy ronda gyanum, egyébként, hogy mi az a hasadás, amit a Chief látott. Nem hiszem, hogy ilyesmit követnek el az írók, de nekem egyből a warhammer 40000, meg a halálhajó ugrott be. Ott ugye a hiperűrben mindenféle szimpi lények tengődnek, akikkel nem jó összefutni. Namost gondolom nem fognak behozni valami nyálkát, aki ellen édes egyetértésben összefog mindenki, de biztos, hogy nem egészséges egy működő FTL driveban túrkálni, senki ne csinálja meg otthon :D

Jamesch - 2009. 02. 08. 04:20

Azzal nem értek egyet hogy GAeta báb volt Zarek kezében, se azzal hogy Zarek közönséges bűnöző.
Gaeta ténylegvégig azt hitte, hogy ő jót tesz, és egész erőskezűen ő is irányított az elején, csak a végén csúszott át Zarekhoz az irányítás. Ezért Gaeta megadta magát, ennek az egésznek így a lefolyása azért elég klisés volt(nem azt mondom hogy nem volt jól megcsinálva, de ezt a cselekménysort láttuk már párszor).

Jans - 2009. 02. 08. 09:40

Igen Gaetánál valószínűleg erre gondoltak az írók, ezért is volt a miniwebizódok főszereplője ő.
Callisék is érkezőben vannak biztosan. Mi lesz itt még? Szerintem most kapunk majd megint egy átvezető részt és onnan öt rész durvulás a fináléig. Ez a kettő meg simán elmenne egy egész estés tvfilmnek, vagy minisorozatnak is, persze akkor több háttértörténet meg egyebek kellene, de végig hatalmas iramban pörgött, a feszültség meg az egekben járt folyamatosan.
Ami nélkül pedig elképzelhetetlen lenne ez a zene: Annyira jól játszik Bear McCreary a dallamokkal, hogy az hihetetlen.
Mindenki a maximumot, a legjobbat hozza ki magából ebben az utolsó 10 részben!

Sztárbák - 2009. 02. 08. 09:54

Az lesz a vége, hogy mindenki Cylon.

Koshy - 2009. 02. 08. 10:17

Nem vagyok mérnök de mivel a törés/repedés az FTL szobában van lehet azt fogja eredményezni hogy nem/ vagy csak meghatározott kevés számút tudnak már ugrani és game over. Mert bár nem tudom hogy működik az FTL sanszos, hogy amikor ugranak akkor nagy nyomás helyezkedik a hozzá közel eső falakra mivel az lövi ki a hajót. Egy repedt fal pedig azt nem sokáig bírná.

Malachi - 2009. 02. 08. 11:06

Én úgy gondolom Geata saját (hibás) szándékból akarta a változást, de mindent egészen másképp csinált volna, ha nem Zarek-et állítja maga mellé. Így értettem a bábot, onnantól romlott el minden nagyon, hogy Zarek képbe került.
Az meg, hogy utóbbi nem bűnöző…fene tudja. Ki az, aki egy működő, nem tökéletes de MŰKÖDŐ és pozitív irányba vezérelt rendszert akar folyton megdöntögetni meggyőződéses alapon? Terrorista. Bűnöző. Olyanok is voltak az eszközei. Roslin elcsalta a választást. Zarek kivégeztette a quorum-ot. Hát…

vargatom - 2009. 02. 08. 16:40

Nekem ez a rész nem tetszett annyira, főleg az előző rész zsenialitása után…

A zendülés nemcsak elkerülhetetlen volt, de lényegében jogos is. Adama és Roslin tetszés szerint értelmezte a demokráciát, sorsdöntő kérdésekben cselekedtek kizárólag a saját belátásuk szerint, ezzel már régóta gerjesztették a konfliktust a többi emberrel. New Caprica után általános amnesztiát adtak. Csalódást okoztak a Földdel, és senki nem vette a fáradtságot, hogy megmagyarázza akár ezt az ügyet, akár azt hogy a final five igazából nagyon más, mint a többi cylon (még Lee Adama sem érti a különbséget!)
És akkor mindezek után kinyilatkozzák, hogy akkor mostantól a kolóniák szétbombázásában részt vevő cylonok a szövetségeseik, ráadásul ismeretlen mértékben kiszolgáltatják nekik az egész flottát (az FTL hajtóművek cseréjével).

Ez volt az első zseniális elem, hogy nem volt jó és rossz oldala a lázadásnak, nem foglaltak állást az írók, sőt az egyik legszimpatikusabb szereplőt állították szembe a többivel (és csatlakozott hozzájuk sok másik is, pl. Racetrack és Seelix).

Csakhogy nincs békés forradalom és az évek óta elnyomott ellentétek is szépen felszínre törtek, jött az erőszak és a lövöldözés. Ez volt a másik erősség, hogy bizony ennyi idő után már nem nagyon lehet békésen rendezni a dolgot, túl sok a sérelem.

Na ezt az egészet szerintem eleve agyoncsapta az, hogy Zarek lemészároltatta a politikusokat, és ezzel egyértelműen rossznak nyilvánította magát. Ezzel az írók megkérdőjelezik a zendülés (nem az eldurvulása) jogosságát, kvázi felmentik Adamáékat, és az elsőre merésznek tűnő fordulatot szépen visszaterelik a szokásos mederbe.
Mondjuk van még egy kis remény, hogy a következő részekben visszatérnek a kérdésre, kiváncsi vagyok nagyon hogy mi lesz a lázadásban részt vevő mellékszereplőkkel (és mondjuk kap-e Hotdog kitüntetést ;)

A másik, ami zavart, hogy egyedül Roslin viselkedett úgy-ahogy következetesen. Adama halálhírének túlreagálása is befért, tehát hogy kész lett volna a több száz ártatlan embert is elpusztítani a Galacticával; vagy ha komoly esélye nincs is a cylon hajónak, akkor is a csatát túlélő civilek teljesen védtelenek maradtak volna a Cavill-féle cylonokkal szemben.
Utána pedig nagyon emberi volt a megrendülése, amikor visszatért a Galacticára.
Ehhez képest Adama végig úgy viselkedett, mint aki olvasta a forgatókönyvben hogy mi lesz a befejezés, és még a kivégzőosztag előtt is neki állt feljebb. Se a saját életéért nem aggódott, se egy cseppnyi felelősséget nem érzett. A foglyokon se látszott se beletörődés, se igazi ellenállás, se félelem se semmi, csak türelmesen várták a megmentőket.

Még a legjobban az a mellékszereplő viselkedett, aki visszaengedte Tyrolt a szellőzőaknába. Lényegében az ő cseledetei voltak a legreálisabbak és leghatásosabbak, és főleg ehhez viszonyítva csalódás, amit a többiekből kihoztak.

Szóval remélem, hogy azért még lesz szó erről az egész lázadásról, mert így nagyon sablonos és harmatos befejezése lenne…

samedi - 2009. 02. 08. 21:40

somindenben egyetértek vargatommal, nekem is az a mellékszereplő jött be a leginkább.
Viszont admirális szerintem jól adta a figuráját, szerintem nem rezignált volt (akart lenni), hanem rendíthetetlen, mr. vassszigor, kinek keblében dúlnak az érzelmek, de szikla arcán csak egy lebiggyesztett ajak látható :) Lássuk be, vicces lett volna, ha neki kellett volna előadni Roslin sírós, kifakadós jelenetét.
Egyébként igen… new Capricai amnesztia is rossz vért szült, és egyértelműen rossz döntés. Egy összezárt közösségben lappangó feszültségeket hagyni, teljesen időzített bomba. Különösebb tálalás nélkül elvárni, hogy megbízzunk azokba, akik kiírtották az emberiséget, és desszertnek még 1 évig kínoztak, és terrorizáltak… hát… nem kicsit beborúlt lépés. Bennem mondjuk él a remény, hogy megpróbálják feloldani ezeket a dolgokat, és nem megúszásra játszanak az írók. Végülis eddig is pakoltak kérdőjeleket a központi “jó” karakterek mögé rendesen, és nekem a hibái ellenére pont ezért tetszik ennyire. Nem egy kereszteshadjárat, ahol a jók és gonoszok összecsapnak, hanem egy rakás kétségbeesett és összezavarodott humanoid, a nagy semmi közepén.
pl. Ha teljes bizonyossággal tudod, hogy két lehetőség van, az egyik a teljes megsemmisüléshez vezet, a másik pedig a túlélést jelenti, és 12 idióta leül monopolizni, mert nem fogják fel, hogy a világnak már évekkel ezelőtt vége volt… mit csinálsz? veszel nekik vattacukrot? Légyszi légyszi, éljük túl, ne izéljetek már…
ok, hogy Zarek nem ártatlan, de nem bankrabló, vagy autótolvaj kategória… Másrészt Adama is eljátszott annak idején a gondolattal, hogy a Pegasus admirálisát nem pont tiszta játszmában győzi le, és ki tudja mire kényszerűlt volna, ha nem adódik az a kényelmes helyzet, hogy a six lepuffantja.

samedi - 2009. 02. 14. 07:33

wow, ez király rész volt!
Talán eddigi legjobb!

Jans - 2009. 02. 14. 11:40

WHAT THE FRAK?????!!!!!
Nah akkor most mindent újragondolni, meg egyéb. Ezt még jópárszor meg fogom nézni, többször is, mint az előző kettőt együttvéve, pedig abból pl. Adama elfogatását, és Roslin fenyegetését naponta újranéztem, annyira jó voltak. Jöhet az elméletújragyártás. Egyszerűen remek, ahogy játszottak az idővel és Ellen-t mutatták. Mostmár nem az az alkoholista kurva volt, de nem ám!!!
Hét beszólása: What about the swirl? Mekkora volt!!!
Ott le kellett állítanom a lejátszást… :)

vargatom - 2009. 02. 14. 12:11

Wow… revizionista megoldás mindenre, de jó… :)

Jans - 2009. 02. 14. 12:18

Emellett megkövetem Ellen-t, és mindenkit, akivel eszmét cseréltünk róla itt a postokban :), mert bár eleinte azt hittem rossz választás volt, nagyon ott van mégis. A Cavil-es, vagy John-os :) párbeszédek simán vitték a részt és nagyon erőteljesek voltak.
Elnézést, hogy kétkedve fogadtam; az írók, készítők megint bebizonyították, hogy értenek ahhoz amit csinálnak! Biztos vagyok benne, hogy a lehető legjobb lezárást kapjuk ezek után. :)
Déután meg megnézem a részt még egyszer!

Kyp - 2009. 02. 14. 17:45

az állam az állam

el se hiszem végre lettek válaszok
ááááá

egyébként meg majd lehet kimondják hogy daniel=baltar

és tényleg meg kell ezt a részt még nézni min 1xer, majd ha lesz hozzám magyar sub is…

Kyp - 2009. 02. 14. 17:49

all happened before, hát igen
sokan szeretik elgedni a fantáziájukat, és így lesznek az időugrásos, minden előről kezdődik elméletek, amikben volt h én is hittem…na tereltek is erre minket…de mi van starbuckkal?

jól értettem hogy john/cavil fogta és az 5t fogta és benyomta az emberek fejébe?
de akkor ezek szerint nem is ez volt a rendes eredeti alakjuk, csak az emberi testek amikbe belekerültek rávetültek az emlékeikre a földi atomozásról…ez a rész kicsit még zavaros nekem, na de majd a sub segít

vargatom - 2009. 02. 14. 18:19

Rosszul értetted; szépen kinyírta őket, de ügyelt arra hogy az újraéledéskor ne kapják meg a korábbi emlékeiket. Ezt oldotta fel valamennyire a halálközeli állapot Andersnél, illetve maga a halál és újraéledés Ellennél.
Meg úgy egyébként is kavart ide-oda, kiiktatott pár tényezőt a többi humanoid cylonból (nem öregednek, nem tudnak a teremtőikről stb) és sejthető, hogy az emberek elleni támadás is nagyrészt az ő nyomására indult be. Szóval Cavil a főgenya, és az ő Terve az, ami majd a DVD-re készülő film, a Plan témája lesz.

Daniel elvileg kampec, talán a Caprica sorozat foglalkozik majd vele; az kiábrándító lenne, ha Baltar mégis cylon. Az meg még nagyobb hülyeség, hogy Danielből lett valahogy Starbuck ;)

vargatom - 2009. 02. 14. 19:14

Starbucknál egyébként is nagyon annak áll a zászló, hogy ő egy kívülálló, egy új szereplő – vagy legalábbis az eszköze – ebben az ismétlődő konfliktusban, amit több évezred után végre le is zárhat a megjelenése. Emiatt valószínűleg csak az utolsó rész magasságában fogjuk megkapni a választ a vele kapcsolatos kérdésekre…

Malachi - 2009. 02. 14. 20:07

Azok a párbeszédek Cavil és Ellen között! A teremtő és a gyermeke, aki számon kéri rajta a szenvedést…irodalmi szintű, komolyan.

Másik kedvenc részem, mikor Apollo úgymond megkapja az elnöki kinevezést, a szétlőtt véres irodában. Semmi cicoma, semmi felhajtás, csináld fiam, mert csinálnod kell. Az a kép, ahogy ülnek Roslinnal a végén. Elképesztően erős.

És akkor ugye megvan a számmizéria magyarázata is, miért 8, miért nem 7. Tuti. :D

Adama szála szinte semmi volt annyira erősre sikerült ez a rész. Egy “élő” cylon technológia menti meg az emberiséget? Hm, pff, áh, viszlát.

Ezek zsenik.

muforlife - 2009. 02. 14. 20:31

Danielről nem mondtak valami olyasmit, hogy He was an aritst vagy painter? Úgy emlékszem hogy mondtak ilyet és akkor szerintem simán lehet valami köze Starbuckhoz, mert neki meg a lakásában volt valami festmény még Capricán, aminek valahogy köze volt a Föld megtalálásához, de már nem emlékszem pontosan, hogy hogy. Ha tévedek javítsatok ki.

Joe - 2009. 02. 14. 21:14

Eddig nagyon nem voltam megbarátkozva azzal, hogy Ellen az ötödik F5, de ez a rész más megvilágításba helyezett sokmindent :)

Nem gondoltam, hogy ennyi mindent megtudunk ebből az epizódból. Szuper volt. Persze sokat kell még megtudnunk :) Cavil érdekes karakter.

Joe - 2009. 02. 14. 21:16

Starbucknak szerintem is valami köze van Danielhez. Volt ahol azt írták, hogy biztos Daniel volt az apja :)

grongos - 2009. 02. 15. 00:18

Starbuck kívülálló lehet mert: igaz hogy ő rajzolgatta a szupernovát ami a földre mutatja az utat, de arról a cylonok semmit nem tudtak, ha jól emlékszem ellentől még kérdezte is cavil, és nem tudta miről van szó. És ha az lenne, akkor az azt jelentené hogy cavil őt is visszaküldte szenvedni az emberek közé, akkor viszont ezt a szupernovás dolgot törölné ki leginkább a fejéből, nemhogy ezt rajzolgatja gyerekkora óta.

Viszont nekem cylonság mellett szól hogy a hibrid tudott róla. Sőt, tudott róla mindent. Ezért nem hinném hogy új szereplő lenne a “körforgásban”.

Én személy szerint remélem h semmi köze a danielhez, hanem valaki különleges :).

samedi - 2009. 02. 15. 04:51

Bevallom, hogy én féltem, hogy valami cápa ugrás lesz, vagy valami béna módon kötik össze a szálakat. De írók is, rendező is, színészek is nagyon odatették magukat. Még a közepes, vagy gyengécske színészek is kihozták a legtöbbet magukból. Ez volt az első rész, hogy majdnem elhittem starbucknak, hogy vele történnek a dolgok, és nem csak “játsza”. A Cavilt és Ellent játszó színészek meg szerintem biztos vettek egy ferrárit az íróknak, hálából :D

Ami a storyról kiderült, az meg egyszerűen király :D Még a korábbi bénaságokat is feltakarítja. Például new Caprica… ami nekem mindig is halál gyenge volt, ami a cylonok motivációját illeti, teljesen jó, és érthető.

Baromi jó arányt találtak szerintem.
Sikerült összegyúrniuk egy főgonoszt, aki egy személyben felelős a mocsokságokért, de ezzel együtt egyértelmű, hogy a katasztrófák és a háború az emberiségből ered, a technikai civilizáció belső feszültségeiből, az emberi hülyeségből, és érzelmi instabilitásból. Egy hatalmas láncolat, aminek valahol az elején egy majom ücsörög az atom indító gomb mellett :) Hisz Cavil nélkül is elég elcseszett volt már a helyzet eleve, a második cylon civilizáció sem éppen a zöldségtermesztés útján haladt :) ((( most esik le… az embereknek miért kellettek katona robotok???? nincs idegen civilizáció, akikkel szemben védekezni kéne, a 12 kolónia pedig szövetségben élt, nem? vagy a második cylon civilizáció alapját a pénztárgépek alkották, akik létrehozták a centúriókat??)))


daniel lehetett éppen starbuck faterja, hisz festő volt apuci is, viszont daniel a final five által alkotott széria tagja volt, akik nem tudnak szaporodni… (kivéve héra… szal ez nem kizáró ok)
Viszont Anders elmondta, hogy nem a cylonok találták föl a letöltést, hanem az emberek, valami sejt emlékezeten alapuló okosság, amihez nem kell gépnek lenni, hogy működjön, így starbuck lehet, hogy vmi ősi módszerrel lett copy-paste-elve :)
Sztem lesz itt még egy játékos, mert Cavil terve ugye az volt, hogy a jól megkínzott final five halála után szembesül a nagy igazsággal, viszont a nebula mellett elhaladva öntudatra ébredtek. Plusz starbuck, akárhogy is éledt újra, valakinek közre kellett működnie, mert ha cylon is, nincs belőle 74 tartalék példány. (bár ugye Ellen raktárról sem tudtunk)

grongos - 2009. 02. 15. 12:14

samedi: én úgy hallottam itt a valamelyik korábbi hírnél a hosszázólásoknál hogy a centúriók az emberek egymás elleni háborújához kellett. Szóval a támadás idején lehet hogy szövetségesek voltak, előtte viszont háborúzhattak egymással a kolóniák.

vargatom - 2009. 02. 15. 14:34

Tessék újranézni a miniseries-t, az elején szerepel kb. a következő szöveg:
“The cylons were created to make life easier on the colonies.”

Írtam már korábban is, hogy szerintem a centurionok már egy később cylon modell lehetnek, amit az elsők terveztek vagy amivé átalakították magukat, miután fellázadtak.
Egyébként akkor még értetlenkedtem, hogy miért csináltak új urakat maguknak a skinjobok személyében… Hát ez a legutóbbi rész valamennyit javít ezen az ellentmondáson.

Ja, és Cavilnál némi kavarodás, hogy azért belőle is több van, legalább ketten szerepeltek a sorozatban… és remélem ez a Starbuck-Daniel vonal se valósul meg, rémesen béna lenne megint egy “itt a cylon hol a cylon” játék…

samedi - 2009. 02. 15. 15:59

köszönöm, miniseriest nem láttam :( mea culpa

elvileg a centúriók maguk is próbálkoztak skinjob-ok létrehozásával, ezt most is mondták, meg a razorben is volt.
Az összes robotlázadós storyval az a bajom egyébként, hogy sosem látunk terminátort/cylont/smith ügynököt vattacukrot enni, teniszezni, vagy valami robbot hobbit művelni. Ha tényleg értelmes lények, akkor baromi gyenge a motivációjuk a lázadásra, ha meg nem, akkor valaki rosszúl írt meg valahol egy for loopot :D
Úgyhogy ez a Cavil féle megközelítés nekem nagyon tetszik. Belőle egyébként ugyanúgy rengeteg kópia van, mint a hatosokból, 8asokból, és a többi. Szal nem az az egy példány görény, hanem az egész vonal.

HRG - 2009. 02. 16. 14:06

Egy kérdés, bocsánat, ha hülyeség, és már volt:
A Kobolon élt, és a Földre kivándorolt cylonok eleve emberi külsejűek voltak?
Ha igen, akkor a Földön talált ős-centuriot ők fejlesztették ki?
Amikor Baltar azt mondta, hogy az elpusztult Földön mindenki cylon volt, arra gondolt, hogy az egyébként ember formájú lények (csontjaik) is cylonok?
Tehát a Földön is párhuzamosan éltek a skinjobok és a gépszerű cylonok?

vargatom - 2009. 02. 16. 15:06

Asszem igen, ez történt, legalábbis én is így értettem.

HRG - 2009. 02. 16. 15:33

Köszi :) Azért rendesen lehet agyalni ezen a sorozaton..

nebazd - 2009. 02. 17. 14:47

Lassan már én is úgy gondolom, hogy az lesz a vége, amit Sztárbák is írt: “Az lesz a vége, hogy mindenki Cylon.”

Ráadásként csak egy érdekesség. Nem vagyok jó Bibliából, de egy nemrégi Szabad Földben ezt olvastam:

“Pál korábban Saul volt, és az egyik legkegyetlenebb keresztényüldöző, de a híres damaszkuszi úton az égből hangokat hall, és megtér. Innentől kezdve Pál apostolként emlegetik.”

Hmm. Mi is a keresztneve kedvenc XO-nknak? Hát persze, hogy Saul. Előbbi idézet átírva:
“Saul az egyik legkegyetlenebb cylonüldöző, de a híres Földet kereső úton az égből hangokat hall, és ráébred, ő is cylon. Innentől kezdve cylonként ezredes a Galacticán.”

Aztán majd jön Baltar, mint Jézus-figura. :)
És kiderül, hogy mindenki cylon, csak különböző időkben alakultak ki. :)

GK - 2009. 02. 18. 15:47

Komolyan, 4 évnyi ködösítés és keverés után elkeztdek megjönni a válaszok. Hihetetlen. Én csak bámulok. :)

jajli - 2009. 02. 18. 21:00

És végre megjelenik itthon a Battlestar Galactika 3 évad, március 26. :)))

Jans - 2009. 02. 21. 14:22

Ellen azért bebizonyította, hogy miért volt eddig is ELLENszenves :) számomra. Régi önmaga azért visszaköszön.

Egy dolog nem világos, ami most jutott eszembe. Ő mióta tudja, hogy ötödik, valahogy nem ugrik be, hogy említették volna múltkor, bár lehet, hogy én nem figyeltem.

A rész kicsit lassan hömpölygött, szerintem nem is nagyon haladtunk. Sajnos lassan vége… :(

grongos - 2009. 02. 21. 17:18

Jans: nekem is hasonló érzésem volt a rész közben. Az előző rész után azt mondtam nagyon ügyes ahogy 1 rész alatt megszerettették velem ellent. Hát most sikerült visszacsinálni ^^.
És ha az a kérdés hogy ellen mióta tudja hogy cylon, akkor azóta hogy meghalt és újraéledt. Szerintem ezért zokogott a szmötyis kádban.

samedi - 2009. 02. 21. 17:56

sztem is feltámadásakor tudta meg, hogy cylon. Ez a rész kicsit ilyen filler volt, az egyetlen fontosabb esemény a babával kapcsolatos fejlemény volt, de a köré rittyentett dráma szerintem kicsit papírmasé volt. Megint kicsit elvékonyodtak a szereplők. Ellen igazából min is akadt ki? Hogy Saulnak volt képe és egy általa tökéletesen befolyásolhatatlan dolog megtörtént? szaaal nem volt azért rossz a rész, csak így a hajrában, meg a korábbi két rész fényében gyenge.

alexaa - 2009. 02. 22. 20:20

engem legjobban az érdekel, ki vagy mi igazából Starbuck.
ha Leoben és a hibrid szövegét figyeltük, akkor “ez már mind megtörtént korábban és újra meg fog történni”. és ugye megtalálta a saját holttestét is. illetve egy csontvázat szőke hajjal (az miért is nem égett el??) és a dogtagjével. ha nem tagja a skinjoboknak, akkor ki vagy mi? lehet hogy ő a fő fő fő cylon, aki létrehozta Ellenéket?

ja és nemtom, feltűnt-e még valakinek az Ödipuszi szál, hogy Calvin új Capricán a saját anyjával szexelt? és hogy megvakította Sault, a saját apját?

bauer - 2009. 02. 22. 21:06

Huh de kíváncsi vagyok a következő heti részre.A pénteki kicsit olyan filler rész volt de ez is kell hogy tiszta legyen az összkép.Jövőhét viszont ütnifog.Szerintem most Kara megtudja az igazat a sorsával kapcsolatba de még ígyis annyi kérdés marad megválaszolatlanul mint égen a csillag.

galactrix - 2009. 02. 22. 21:07

3. évad szinkronos lesz?Nem értem TV2 miért nem adja le.Csak ülnek rajta úgy mint a CsK 10.évadán és az atlantis 3.évadtól számított részein:/

samedi - 2009. 02. 22. 23:25

én zsinorba nem vettem észre az egyik kultúrtörténeti utalást sem… se szent pál, se oidipusz… biztos van még benne egy nagy rakás. mondjuk ez a már minden megtörtént c. szöveg lehet a nézőknek szól? “mi csak újacsomagolunk gyerekek” :D

nebazd - 2009. 02. 24. 17:23

Legutóbbi részben ráadásul Gaius kevés ételtől eljutott az ételosztásig, és a szeretet fontosságát hirdette?

Ez sem tűnt fel? :)

nebazd - 2009. 02. 24. 17:24

-? +.

Jans - 2009. 02. 24. 23:23

Olmosnak szülinapja van! Boldog szülinapot! :)

samedi - 2009. 02. 25. 02:09

de, ezek azért feltünnek, de ebbe semmi finom utalás nincs, jó hogy szandál nem volt rajta, meg töviskoszorú.
Mondjuk ha már itt tartunk, ez is érdekes, hogy Gaius, ha már valaki, akkor ő ugye Judás, nem?

Jans - 2009. 02. 25. 11:29

Nem, Gaiusra olyan karaktert írtak mint Jézus, sokan mondták ezt már az előző évadoknál is, amikor szakállal meg hosszú hajjal mászkált, vagy egy megtért próféta. De semmiképpen nem Júdás, mert ő elárulta és vége, felakasztotta magát.
Egy, a vallásnak megtért ember, a fejében élő Six meg egy angyal, eljutott a materiális tudománytól a vallásig, hitig, ami szerintem nála nem meggyőződéses, bár volt az a rész, amikor Six-nek a végén kínjában bevallotta, hogy hisz, de inkább úy tűnik, hogy akkor hisz, ha ebből előnye származik.
Engem speciel mulattat még mindig, amikor Six-el társalog, nagyon jól hozza a szerepet. :)

samedi - 2009. 02. 25. 17:43

nekem is tetszik egyébként a figura…
de Júdás nélkül ugye nem lehetett volna megváltás sem, úgyhogy a passió nem jött volna létre, ha nincs Júdás. Gaius meg feláldozta önmaga helyett az emberiséget, szal egy az egyben az ellenkező eljárást alkalmazta, mint a názáreti fickó …

alexaa - 2009. 02. 25. 18:43

hát ez a rész nekem olyan semmilyen volt..
ha nagyon filozofikus akarnék lenni, értekezhetnék arról, hogy amikor Ellen és Saul vitatkoztak, a “gyerekeik” akkor jöttek rá, hogy a szüleik nem tökéletesek, ahogy mi emberek is rájövünk. de nincs kedvem filózni, mert ez a rész nekem tökuncsi volt. inkább az érdekelne, mi lesz a Starbuck-szál vége..

False - 2009. 02. 26. 17:40

Nekem is bejött ez a rész is,pl az iylen dolgok miatt h Gaius megint flashelte Sixet..nagyon jó jelenet volt… Gaius mien fejet vág,mikor Six mondja neki a szöveget h és eközben azt h szerezhenek jobb fegyvereket,sztem ez a rész minden fillersége ellenére is szuper volt.

nebazd - 2009. 02. 27. 12:39

Én is kb. azon a véleményen vagyok, mint Jans, hogy Gaius egy érdekember. Aztán majd 1-2 évszázad múlva pár ember ír róla történeteket, és végül egy kötetben kiadják…

Szerintem pont ezért poén a BSG “vallási” szála, rámutat, hogy most látjuk, hogy mik az inditékai Gaiusnak, mik a cselekedetei, ugyanígy Saul-Péter-nél. Az utókor meg már nem látja az indítékokat, csak a feljegyzett történeteket.

Ettől poén szerintem az egész, hiszen azt sugallja a sorozat, hogy vaze, mi van, ha az egész vallás (konkrétan a mostani kereszténység) háttere igazából egy űrhajós-háborús történet, és a “nagy” “emberek” (szándékosan külön idézőjelezve) is csak esendő lények voltak, akikre már csak ezekből a kétértelmű szövegeből tudhatunk meg valamit.

grongos - 2009. 02. 28. 12:26

Ááá, ez a rész. Hát ez kegyetlen volt. Nagyon durva.
És ha valaki tudja esetleg hogy mi a frakking song címe vagy hol lehet meghallgatni az írja már ide mert énis kezdek bekattani tőle :D

Jans - 2009. 02. 28. 12:48

Frak you Chief!
Csak ennyit tudok mondani, annyira felhúzott, hogy lehet valaki ennyire hülye??? Most komolyan Xszer átbaszta már, akkor most úgy mégis miért hitt neki, mert villantott pár képet???
Chief is jó helyen hordja az eszét…
Csalódtam benne, mert nem gondoltam volna ennyire hülye…
A jövő hetet meg nagyon várjuk és ajön az utolsó három rész… :(

A dal meg Bear McCreary feldolgozásában az All Along The Watchtower volt, szerintem ez jobb is mint az eredeti, egyébként ugyanaz a dal, ami a négyet beindította a ködnél. Jó hallgatást, én is sokat hallgattam még anno, jó kis dal, erőteljes, feszült, tetszik.

grongos - 2009. 02. 28. 12:50

sőt, ha jól emlékszem akkor a 3. évad végénél is ugyan ez a dal szólt amikor starbuck visszatért.. vagy lehet az egyszerre volt a beindulással? Fú nemtudom már ^^ köszi a szám címét.

Érdekesség képp pedig: http://www.scifi.com/battlestar/images/downloads/desktops/season04_1024.jpg
utolsó vacsora festmény? ^^

SpockCooper - 2009. 02. 28. 14:03

Chief is hülye volt, meg Helo is, meg a kis Hera is talán aki elment vele. A Kara az apjától tanulta a dalt dologhoz mit szóltok? Ki lehet az apja?

Jans - 2009. 02. 28. 14:29

Apja szerintem az a modell, akivel Cavilnek baja volt, number 7.

Helo meg igen…. Szóval ott is üvöltöttem volna, bazz milyen lehetett már Athenának, hogy Boomert kente a padlón, ő meg megkötözve fekszik a WCben, a rész címe: Hülyék gyülekezete. Talán a kis Hera felmenthető, és szerintem nem is az a kérdés, hogy ki az apja, hanem Hera honnan tud mindenről??? Tudatalattiból törnek ki belőle olyan dolgok, hogy ihajj, nem véletlen ő volt a fontos az álomban is. Félek, hogy túl gyors lesz a lezárás, úgy nézném még egy évadig. :((((

Alex Vincent - 2009. 02. 28. 16:14

Ez hatalmas jó rész volt, végig élveztem, Starbuck apja szerintem is az elfeledett cylon, de akkor ezek szerint Starbuck is félcylon, de ez még mindig nem magyarázza, hogy tért vissza az elők közé.
Zene pedig végig nagy volt, megadta a hangulatát az egész résznek. Aki tudja a zongora feldolgozás címét, letölthetőségét, az dobjon 1 linket :)

Jans - 2009. 02. 28. 19:14

Most újranéztem pár jelenetet. Hatalmas, ahogy Saul néz, amikor meghallja a dallamot. Kérek egy COMMON Emmyt a stábnak!!! Nem hiszem, hogy ezt nem értékelik! Bezzeg tavaly Glenn a reszketős tóparti hisztijéért megkapta… GRR.. Nem kicsinyíteni akarom az érdemeit, mert egyik jelenlegi kedvencem a Damages, és Glenn Close azt a jelenetet kivéve szerintem hihető és jó alakítást nyújtott, csak a BSG kimarad a szórásból és ez fáj!!! :( Sokan a mostani Lost-nál elmondták, hogy Locke-nak és Bennek is elkél az Emmy az akasztós jelenetsorért, igaz, de a mezőny erős, a BSG sajnos meg nem fog kapni semmit, mert elsősorban scifinek nézik, és nem drámának, pedig szerintem fordított a helyzet. A BSG-ben szinte minden héten kapok olyat, mint a mostani Lostban, míg ott csak kb. Locke és Ben emelhető ki alakításügyileg, itt az egész stáb odateszi magát, és általában sikerül is nekik olyat alakítani, hogy besüppedek a székbe. :)

vargatom - 2009. 02. 28. 20:25

Marha jó volt a rész, az utolsó pár percet tökéletesen felépítette a kezdetben lassúnak tűnő felvezetés… És nem is tudom mikor láttam utoljára hogy ilyen jól használta volna egy film a zenét.

De lécci lécci ne legyen már Starbuck is cylon, meg az apja az elveszett hetedik modell, ennél valami eredetibbet és váratlanabbat szeretnék…

stopperos - 2009. 02. 28. 20:51

Az utolsó pár részben fogják kicsapni a biztosítékot…
Nem tudom meddig birom még a feszültséget.

grongos - 2009. 03. 01. 01:08

vargatom: attól függetlenül ha ő fél-cylon még lenne bőven érdekesség, például hogy a francba tudott akkor újraéledni? Ez akár azt is jelenthetné hogy az embereknek is van feltámadás, ami meg azért nem mind1.

vargatom - 2009. 03. 01. 02:58

Ha Starbuck félig cylon, akkor az egész Hera körüli kavarás értelmét veszti. Plusz továbbra is kérdéses, hogy ugyan hol lehet nullkilométeres Vipereket szerezni.

Az, hogy az egész negyedik évadot lenyomták Starbuck feltámadásának megmagyarázása nélkül, arra utal, hogy az egész sorozat lezárásához lesz köze. Szerintem ezért is valószínűtlen, hogy egy szimpla cylon legyen… de hát úgyis meglátjuk pár héten belül…

samedi - 2009. 03. 02. 02:02

hát nem tudom… nekem nem igazán tetszett ez a rész.

hady - 2009. 03. 02. 04:56

bazz ez a cylon zene amit zongoraztak es az a jelenet kozben az kesz volt, egyik kedvenc jelenetem lett a show alatt, nagyon durva volt a“` 10/10

zdawg - 2009. 03. 02. 12:41

na én friss BSG fan vagyok, egy jóideje halogattam, aztán egy jóbarátom 3 hete odaadta, mindent elmond gondolom, hogy a 4×17-re már uptodate lettem :)

kíváncsi vagyok starbuck sorsára, de az all along the watchtower szám zongorázása hera “kottái” alapján, az eltűnt, művészetre hajlamos apja mind-mind ordít azért, hogy a daniel nevű modell gyereke lesz.

alapjában véve én a star wars-on kívül nem nézek sci-fi dolgokat, de ezt annyira áthatja az idealizmus, a drámai szálak, hogy képernyő elé szögel. olyan elképesztően nyomasztó a hangulata az utolsó részeknek, hogy valami nagyon nagyon sötét, szomorú és katartikus dolog érkezik az utolsó részek képében…

False - 2009. 03. 02. 15:32

Nem depresszióst akartál irni? :)

Alex Vincent - 2009. 03. 03. 01:18

Itt a szám: http://www.youtube.com/watch?v=WalRgIjHjas
(nagyon jóóó :)

ndavid42 - 2009. 03. 03. 08:36

Hű, ez a zongorás jelenet valami hihetetlen jó volt! Ahogy beindul a zene… :D
itt van egy másik verziója a zenének.

Dondy - 2009. 03. 03. 09:12

Lehet nem figyeltem eléggé, de számomra az nem egyértelmű, hogy kik írtották ki a földi cylonokat, illetve azok most hol vannak?

Lehet az ő előkerülésük még okozhat váratlan fordulatot a sorozatban.

Nagyon jó a sorozat bízom a jó befejezésben és hogy nem csapják össze a végét. Eddig legalábbis arra lehetett számítani, hogy pontosan kigondolt a sorozat, és már megvan a koncepció a befejezésre.

vargatom - 2009. 03. 03. 20:21

A Földön élő cylonokat az általuk épített és ellenük fellázadó centurionok irtották ki.

Crias - 2009. 03. 03. 22:54

Vargatom az odáig ok de ha volt a foldieknek is egy ujraélesztő hajójuk akkor miért csak 5-en éledtek újra ? szerintem erre gondolt Dondy

Más:
Starbuck mellett a zongorista hova tünt ?
vagy azt csak képzelte és az apja volt (aka daniel) ?
ha képzelte akkor meg … na mind1 inkább megnézem még1* :)
bár ez a rész annyira szerintem nem volt jó a végét leszámítva, vagy csak az előző részek miatt érzem ezt :)

Criminal - 2009. 03. 05. 16:50

Crias: nekem az jott le, hogy Starbuck a zongoristat vegig csak odakepzelte, tulkepp O probalta felidezni az apjatol tanult dallamot.

samedi - 2009. 03. 06. 01:31

szerintem is csak képzelte, mondjuk nem hiszem, hogy bármi szándékosság lett volna benne sturbuck részéről. Gondolom amikor először kurjongatott neki a bárban, a többieknek nem tünt fel, mert soha nem volt normális :)

Földi nylonokat a saját centurióik nyírták ki????

nebazd - 2009. 03. 07. 15:21

A mostani rész után egyre egyértelműbb, hogy – akármilyen céllal is, de – Gaius egy Jézus-szerű figura, még ha teljesen el is tér a motivációja a Bibliából megismert Jézusétól…

(Előző részben ételosztás, szeretet fontosságának hirdetése, mostaniban az emberek feltámadásáról beszél, meg hogy angyalokat lát – akárhogy is értelmezi ezt ő.)

Jans - 2009. 03. 07. 22:18

Baltart szegényt sajnálom, mert az önös egyszerű érdekei szerint alakítja a vallást és valami gusztustalan amit művel. Starbuck helyében nem csak egy pofont nyomtam volna le neki…
Remélem nem lesz világmegváltó szerepe az utolsó részekben!

samedi - 2009. 03. 08. 19:10

azt nem is értettem… nem mondja el senkinek, emészti magát, aztán egyszercsak az univerzum legmegbízhatatlanabb görényét beavatja…
Valszeg héra ugye feltrája a nagy igazságot a végén, és szerintem vmi közép depressziós dolog lesz a vége, ha már starbuck a pusztulás hordozója… :D
Mennyi van hátra, 2 rész?

G com - 2009. 03. 08. 22:53

Csak nekem tünik úgy hogy a ‘haldokló vezér’ szerepe egyre jobban magára a Galactica hajóra illik?

blabla - 2009. 03. 09. 23:00

Remek, remek, átment ez a rész megint karakterdrámába. A hajó szétesik, az emberek piálnak, veszekednek, Gaius éli világát. Az egész részben nem történik semmi akció. Nem tudom, mit akarnak ezzel kezdeni ebben a maradék részben. Bár ha tippelnem kéne, akkor megjelennek a gonosz cylonok, mert Hera nagy titkokat hordoz.

Az utolsó jelenet, a “To Galactica”-val viszont nagyon hangulatos volt, ilyet én is fogok mindenképpen nyomni az utolsó rész után. Talán ez már kiköszönés volt az alkotóktól?

karit - 2009. 03. 10. 13:02

Adama már többször feladta, jól berúgott, majd eddig mindig megrázta magát: megborotválkozott, kidobta a maradék piát és ő öntött új reményt a legénységébe. Roslint és a hajóját pusztulni látni… ennél nagyobb trauma még nem érte. Vajon hogyan hat ez a Galactica sorsán túlmutató küldetésére? Feladja?

Gaiuson nem csodálkozom: ő már rég nem a tudomány embere, hanem a hité… Régebben első dolga lett volna mintát venni az élő Starbuckból is – vajon milyen DNS-e lehet egy Angyalnak? Lehet, hogy a temetői hangulatban ez már senkit nem érdekel???

Minden ellene szóló jel ellenére én romantikus befejezést szeretnék kapni. Volt már rá utalás, hogy a hibridek ismerik a múltat és a jövőt; kicsit talán “kezelni” is tudják az időt, hiszen az FTL technika sem kevésbé “scifibb” ennél…

Most, hogy a Galaktikának is lett egy saját hibridje, örülnék, ha az evakuálás végén Adam felnyitná a szemét és azt kiabálná: JUMP! Bele Cavil állomásának közepébe. Adamáék pedig a kimentett Hérával és minden jóravaló embere az utolsó Basestar sérült hibridjével “véletlenül” az ókori Föld mellett kötnének ki…

Talán még behallatszik a végén az öreg hibrid kántálása: Mindez már megtörtént, de többé már nem történhet meg. Soha. Soha. Soha.

Adamáék az első BSG-fanklub megalakítása mellett a világvallások magvait is szétszórnák; új esélyt kapva-adva, hogy a körforgást megszakítsák, és elindítsák az emberiséget egy talán atomháború nélküli boldogabb jövőbe. Ámen.

purity - 2009. 03. 11. 18:09

karit:

Nos, ez igen szép elgondolás, de a mostani 8 részt (sőt az egész 4. évadot) végignézve ez lenne a legnagyobb hazugság a sorozat univerzumán belül. Rózsaszín befejezés kb. annyira valószínű, mint Baltar jóhiszeműsége. Akkora a pusztulás és a zuhanás, hogy csak tragikus vége lehet. Ha nem az lesz, és mégis jó lesz, akkor vlszg. varázslók dolgoznak odaát a nagyvízen túl:). Ha nem az lesz, és rossz le (ez a valószínűbb), akkor meg egyszerűen elcseszték. (Ami eddig nem nagyon volt jellemző, ugyebár…) Kérdés: mi erősebb: a művészi igazság vagy a megszokás?

karit - 2009. 03. 11. 18:53

Purity:

Nem tudom elképzelni, hogy Amerikában, a leghazafiasabb országában ne egy pozitív katarzissal zárjanak le egy ekkora ívű eposzt. A rengeteg vallási hókusz-pókusz (jóslatok, égi jelek, “csodák”) után én a konkrét deus ex machinát is elfogadhatóbbnak tartanám – és gondolom, a 90%-ban istenhívő amerikaiak torkán is lecsúszna.

Ennyi HIÁBAVALÓ szenvedés és hősiesség olyan negatív üzenet lenne, amit a kinti “ORTT és ifjúságnevelő-államvédő akármi” egyszerűen nem engedhet át.

Ha mégis, akkor sok kilátástalanul élő felköti majd magát – vagy a “cylon-gyanús” szomszédját… Ne legyen igazam.

purity - 2009. 03. 11. 22:04

Nos, ezt értettem megszokás alatt.

hammett79 - 2009. 03. 11. 22:14

S.O.S

Picit off, de a BSG-hez kapcsolódik. Megvan mind a 4 évad. Egyik este berakom az első évad első részét, és hogy kezdődik???-Az előző részek tartalmából!
Nem mertem elkezdeni nézni. Valaki megmondaná, hogy van-e előzménye vagy itt mi történik?
Köszönettel

spedway - 2009. 03. 12. 00:14

A 3 órás bevezetőfilmmel kezdődik, “miniseries” néven keresd.

purity - 2009. 03. 12. 10:55

karit:

…ezt értettem megszokás alatt. Nyilván úgy is lesz, ahogy írtad, de attól még művészi hazugság marad, még ha szép hazugság is.

Amúgy talán nem is 90% a hívők aránya Amerikában… —- lásd: http://YesNoGod.com

karit - 2009. 03. 12. 11:30

OFF (azért nem egészen, ha BSG) : )

purity:

A netező közönség cseppet sem reprezentatív a teljes demográfiára, ezért egy ilyen “szavazós” adat hatalmasat csal.
Bár az alábbi meg 10 éves, de legalább nem netes közv. kutatás:
http://kspark.kaist.ac.kr/Jesus/Intelligence%20&%20religion.htm

Igaz az is, hogy az általad linkelt oldal látogatói valószínűleg nagyobb arányban lehetnek nézői a BSG-nek mint a teljes USA lakosságban.

Száz szónak is egy a vége: szerintem olyan megoldás lesz, ami az eddig látott “realista” elemekből nem következtethető ki előre; azaz “Valamit” (nagy V-vel) még nem láttunk.

hammett79 - 2009. 03. 12. 19:22

spedway: köszi!

purity - 2009. 03. 12. 22:09

Igaz amit leírsz – lehet hogy csak a naív reménykedés él bennem, hogy esetleg találnak valami ütős véget – felőlem lehet az a Valami igazán különleges, meglepő, “deus ex machina”, nem logikus – igazából ez nem érdekel, ha jó. De tedd csak a szívedre a kezed: TÉNYLEG olyan véget szeretnél, mint amit néhány kommenttel feljebb írsz? Vagy olyat, ami örökre emlékezetessé teszi a sorozatot (ha nem lenne nagy szó, aszt írnám: műlakotássá).

OFF (azért nem egészen, ha BSG) : )

Tényleg ennyire súlyos lenne a helyzet?
(http://kspark.kaist.ac.kr/Jesus/Intelligence%20&%20religion.htm)

Amúgy azt is említed hogy “rengeteg a vallási hókusz-pókusz (jóslatok, égi jelek, csodák)”… Szerintem ezek is inkább azt mutatták, hogy az ilyen jelekre való hallgatás és a bennük való hit totális csődöt és összeomlást eredményez – a sorozatban legalább háromszor majdnem szétesett a maradék 40.000 ember. Mostanra már konkrétan is.

Kell hát az ilyen “hit” a továbbéléshez? A legutóbbi epizódok pont az ellenkezőjét sugallják. Én csak azt mondom, hogy ebből kimászni úgy, hogy ne essen csorba színvonalon, igen nehéz, hacsak nem lehetetlen. Meg lehetett volna úgy is csinálni, hogy a süllyedés egy hatalmas erupció katalizátora legyen, e őszintán szólva, ezt nem érzem.

precise - 2009. 03. 13. 12:35

Az emberiséget, mindig is a hit, és a vallás segítette a nehéz időkben, ha megnézed a történelmet, szóval kell a hit a továbbéléshez. A mai világban viszont ez egyre kisebb szerepet kap. A BSG-ben az írók a 4. évadban nem találták a helyes irányt, nálam pl nagyon rezgett a léc. Remélem méltó lezárást kap majd a sori.

purity - 2009. 03. 13. 18:32

puff… na ezt jól megkaptam (precise)

Talán ha nem “hittek” volna annyira az emberek, nem bíztak volna annnyira a vallási vezetőkben előrébb tartanánk. (sokkal…)

grongos - 2009. 03. 14. 11:34

purity: nem vagy hívő, ebből látszik, innentől meg fölösleges vitázni rajta. a hit nem logikai dolog, ezért nem is lehet így felfogni ahogy próbálod.

nebazd - 2009. 03. 14. 14:23

s04e19: hát banyek, azért ennél többre számítottam.

Utolsó 5 percben történik csak valami, és az előző résszel együtt azért ez egy kicsit már túl sok (azaz kevés).

Dehát biztos spóroltak az utolsó, dupla részre,
és ott elköltik az utolsó dollárt is a látványra. :)

Malachi - 2009. 03. 14. 17:28

kemény ez, nagyon kemény.

látvány? ide? minek.

vargatom - 2009. 03. 14. 18:16

Na mer a New Caprica az nem nézett ki úgy hogy egy mozifilmbe is elment volna…

Sitrep - 2009. 03. 14. 19:17

Milyen New Caprica? Az Caprica volt.

nebazd - 2009. 03. 14. 20:29

Úgy értem haladtunk előre bármit is, az utolsó 5 percet kivéve?

Haladtunk előre valamit az előző részben? :)

Így már két “felvezető” rész volt, amik kicsit fillerek voltak. Jó, tudom, a legújabb rész már a befejező epizód első harmada, de akkor is két hét telt el úgy, hogy nincs előrelépés.

És igen, a BSG attól a legjobb sci-fi az utóbbi években, hogy sok benne a karatkerfejlődés, a dráma.
De amikor 90 perc van hátra, és az előző 90 percben lényegi előrelépés nem volt, azért az gáz, nem?

vargatom - 2009. 03. 14. 20:48

Ja igen, Caprica, na, de akkor is nagyon komoly volt…

purity - 2009. 03. 14. 21:53

grongos:

Semmit sem tudsz rólam, ne vonj le elhamarkodott következtetéseket; én se teszem…

plantag - 2009. 03. 15. 13:16

nekem tetszett eza visszaemlékezős dolog. egyetlen hiba volt csak, hogy az elején gaiusnak hosszú haja volt, ebben meg olyan rövid, mint most. ez rontott egy kicsit az összképen, mert nem volt olyan érzésem, mintha télleg visszatekintés lett volna – az ő részéről.

a történet most télleg lelassult kicsit, de lehet rajta érezi, hogy amolyan vihar előtti csendről van csak szó. kiv leszek hera és kara szerepére, persze a többiekére is.

grongos - 2009. 03. 15. 15:16

purity: neharagudj, tényleg nem volt szükséges azt hozzáírnom, ettől függetlenül szerintem rossz irányból közelíted meg a kérdést.

“ne vonj le elhamarkodott következtetéseket; én se teszem…”

viszont ez se teljesen igaz, hisz szerinted a vallási vezetők nélkül előrébb lennének az emberek, talán egy kicsit ez is elhamarkodott.

karit - 2009. 03. 16. 16:03

Nagyon meglepő tartalmú (de jó) a finálé felvezetése, tetszett, hogy a Caprica-szál új eseményekkel gazdagodott – csak hát most már minek…

Sokkal inkább időhúzó mint “éheztető” jellege volt: ha ezek után a Baltar-papa szál nem kap értelmet, morcos leszek (ti. miért törte magát Six, ha tudta, mire megy ki a játék…, azaz csupán Gaius közelében akart maradni?); és a Roslin személyes tragédiáját mutató rész nekem túl erőltetett volt (mentségük, ha merénylet volt).

Ami viszont nagyon nem tetszett, hogy az utolsó 5 percben gyakorlatilag lelőtték a végső megfejtést az emberiség sorsáról – jobb lett volna, ha ez meglepetés marad.

nebazd - 2009. 03. 16. 19:17

Hogyhogy lelőtték? Minden világosan kiderült?

karit - 2009. 03. 16. 21:29

Világosan nem. De sötéten, akarom mondani feketén igen…

Öt éven át el tudták kerülni a scifi közhelyeket, a nem (túl) racionális műszaki eszközöket, mindenféle egzotikus “tudású” égi jelenségeket (…járatokat, …hidakat, …lyukakat), talán csak a real time FTL-nél rezeg a léc.

Amikor végre a lepukkant Földre értek, akkor gondoltam rá (de csak poénból), hogy valami deus ex machina lesz a végén, hogy kapjanak (kapjunk) még egy esélyt elkerülni a Föld pusztulását.

Erre a legvégén sportszerűtlenül előhúzzák a “klasszikus” scifi megoldást egy két t-re végződő akkréciós korong közepének képében, és csak azért nem mondom, hogy kisstílűek, mert a világ legjobb scifi-eposzára ember nem mond ilyet; meg aztán szép még lehet a vége – ha “racionális” már nem is. : ((

purity - 2009. 03. 16. 22:35

Utálom azt mondani, hogy “én megmondtam”, de én megmondtam…

vargatom - 2009. 03. 16. 23:38

Ha a szingularitásra és időutazásra tippeltek, akkor azért várjatok, eleve nem gondolom hogy Moore ismételné önmagát (Star Trek Next Generation záróepizód, ami egyébként mennyire jó is volt…). Oké hogy pisztoly a falon, de sokféleképpen lehet elsütni…

karit - 2009. 03. 17. 00:50

vargatom: kívánom, hogy a próféta szóljon belőled! Azt se bánnám, ha Baltaré… ; )

Végül is egy Mosolygós-Angyalos vattafakkra is húzni fogom a számat, akkor meg nem mindegy, hogy Isten vagy szingularitás?

Mert hogy demagóg, “hajráamerikás” végefőcím lesz, az szinte biztos – ennyi borongás után félek, nem lesznek elég tökösek egy “nemvénnekvalóvidékes” pofán veréssel lezárni.

purity - 2009. 03. 17. 02:27

Alternatív Battlestar Galactica finálé by Purity
(azaz, ahogy én szeretném…)

Az önkéntesek – akikhez csatlakozott az cylon anyahajó – iszonyatos veszteségeket elkönyvelve csaknem elbuknak a rajtaütés során. Hérát, a félig cylon-félig ember kislányt sikerül ugyan kimenekíteniük, de elpusztul a Raptorok nagy része, és az anyahajó is helyrehozhatatlan sérüléseket szenved, végül belezuhan a fekete lyukba. Alig tudnak visszamenekülni a civil flottához.
Nem állnak másképp sem a „konzervatív” cylonok sem. Alig néhány tucatnyian maradtak, továbbra sem tudják reprodukálni a „Feltámadás hajóját”, pusztulásra vannak ítélve.
Eltelik néhány év. A depresszió nagy része elsorvasztja a civilek nagy részét. A „végső öt cylon” végül összerakja ugyan a „Feltámadás hajójának” egy új változatának tervét, de elkészítéséhez hiányzanak az erőforrások. Letelepedésre alkalmas bolygót azóta sem találtak.
Mikor mindkét táborban érzik, közel a végóra, Cavil békét és szövetséget ajánl – náluk megvan a technika, az embereknél a „végső öt cylon” jóvoltából megvan az eljárás, csak így élhetik túl. Héra azóta megnőtt, és a csatában elhunyt anyja helyett Kara nevelte eddig. Héra – kettős eredete miatt – karizmatikus kisugárzással rendelkezik, és úgy tűnik olyan vezető válna belőle, amilyenre a tragédia éveiben lett volna szükség. Hallgatnak rá, a döntés megszületik, újraépítik a feltámadás hajóját – de csak néhány tucatnyi ember-cylon hibrid számára, akik addig reprodukálják, amíg a Föld újra lakhatóvá válik.
Eltelik 230 millió év. Az utódok úgy találják a Föld végre benépesíthető. Egy kis gond van csak, óriási hüllők garázdálkodnak a bolyón. Gondoskodnak róluk. Ismét eltelik egy csomó idő. Végre a Föld alkalmas a benépesítésre. Legyártják az utolsó 64 ember-cylon párt, elhelyezik a Földön, és elkezdik nevelgetni őket.
Természetesen a Nevelők között ott van Baltar egy leszármazott példánya is – valahogy kibulizta ezt még 500 millió évvel ezelőtt. Most is ő a vallási vezető, és továbbra is a mindenható egy Istenről prédikál a gyerekeknek.
Amikor a fiatalok kérdezik a világ keletkezéséről, azt mondja nekik: „Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld pedig kietlen és puszta volt, és sötétség volt a mélység színén, és az Isten Lelke lebegett a vizek felett.” Amikor a gyerekek a saját létezésükről kérdezik, azt mondja: „És mondta Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.”
Ahogy múlnak az évek, a cylon tulajdonságok egyre halványabbak az új nemzedékekben, egész addig, amíg nagyjából 4000 év múlva egy kis ország egy elhagyatott vidékén megszületik egy kisfiú, aki megsejdíti magában az ősök erejét. Titokzatos módon valahogy tudomást szerez – látomása támad a még mindig üzemképes „Feltámadás hajójáról”, és lépten-nyomon prédikálni kezd róla. Nem is sejti, hogy lágy modorú szónoki képességét kitől örökölte – egy egykori atomtudóstól; sajnos annak túlélési ösztönéből viszont nem sokat, ezért egy tüzes napon keresztre feszítik. De halálával nem bomlik fel a „Feltámadásról hajójáról” prédikáló kis közösség, sőt, minden üldözés és kegyetlenkedés ellenére hatalmas és befolyásos egyházzá és vallássá válik. Csak várják, várják, hogy megláthassák a „Feltámadás hajóját”, de nem tudják, hogy bár a hajó üzemképes, senki sincs ébren a fedélzeten. Csupán csak az időtlenségbe merevült Kara Thrace várja egy tartályban azt a pillanatot, hogy az emberiség újra elérjen a pusztulás szélére. Akkor majd felébred, s mint a Halál Angyala, rendet tesz a garázdálkodó leszármazottak között, hogy még egy ilyen tragédia ne történjen…

karit - 2009. 03. 17. 08:59

purity: hatalmas gratula! Ilyesmire gondoltam, de ez már szinte forgatókönyv. Szerintem küldd el Moore-nak, hátha átgondolja és gyorsan újraforgatja a finálét. ; ))

purity - 2009. 03. 17. 13:14

karit:

Nagyon meglepő tartalmú (de jó) a finálé felvezetése, tetszett, hogy a Caprica-szál új eseményekkel gazdagodott – csak hát most már minek…

Nem lehet hogy már a spinoffra gyúrnak?

Jans - 2009. 03. 18. 01:26

Ezekkel a jelenetekkel biztos, hogy nem a spinoffra gyúrnak, mert a Caprica pont a kezdetekről szól, a cylonok felfedezéséről, hogyan kezdődött minden, és Adama nagypapa játszik benne.

purity - 2009. 03. 18. 09:25

Kár. Illetve nem az, csak így komplikáltabb a helyzet.

grongos - 2009. 03. 18. 14:21

nemtudom hogy álltok a The Last Frakkin’ Speciallal, de szerintem érdemes megnézni aki még nem látta. Jó látni hogy csinálták a látványos jeleneteket, hogy pattant ki a készítők fejéből az a rengeteg nagy ötlet, na meg az utolsó 2 perc ahol mindenki mondd egy összefoglaló mondatot… hát libabőr mint az évadzáróiknál szokás ^^

samedi - 2009. 03. 19. 03:23

purity :D:D:D
király

hady - 2009. 03. 21. 04:10

Senki ebren ? ez eszmeletlen fina`le volt!

Bruzsy - 2009. 03. 21. 04:10

Akciódús, gyönyörű, kielégítő, zseniális. Többet nem tudok elmondani, én bizony megkönnyeztem.

zdawg - 2009. 03. 21. 06:04

na én most kezdem :)

zdawg - 2009. 03. 21. 07:46

csodálatos volt!

Malachi - 2009. 03. 21. 09:15

KÖNYÖRGÖM el ne spoilerezzétek, csak azt akarom kérdezni ezt a Last Frakkin Special-t a 4×20 előtt, vagy után nézzem? Ha választ kaptam a Firefoxot sem indítom el, amíg nem láttam a finálét.

Waldi - 2009. 03. 21. 09:44

Azert amikor Starbuck eltunik, az meg Boby feltamadasat is alulmulta. :(

seven - 2009. 03. 21. 10:01

nem spoileres vélemény

mint csendes BSG néző, én csalódtam. Nos csendes alatt azt értem hogy engem sosem nyűgözött le. olyan 7/10 volt végig, ez a finálé viszont.. hmm

az első fele még nem is lett volna rossz, de a második… hát, én pofára estem, többet vártam.

nézve a fórumokat úgy látom eléggé megoszlik a vélemény, bár jobban belegondolva, végülis egy finálétól nem is lehet mást várni.

azért jó kis sorozat volt, hiányzoni fog.

Malachi - 2009. 03. 21. 10:12

Waldi, te rostos f@sz. DIREKT könyörögtem. na mindegy. ennyi.

zolij - 2009. 03. 21. 11:00

@Malachi, azért hívják kibeszélőnek, mert lehet benne spoilerezni

Malachi - 2009. 03. 21. 11:06

Tudom. De olvasni is lehet, nem? Egyetlen kérdésre óvakodtam be, fél óráig kellett volna kibírni. Mert kértem. Azért kértem, mert tudtam, hogy itt komoly spoilerek mennek. Mindegy, persze én vagyok a barom, hogy azt hittem normálisan is lehet.

sevennek furcsa módon ment.

Jans - 2009. 03. 21. 11:37

Malachi: teljesen mindegy, hogy megnézed-e, az egy dokumentumfilm a sorozatról.

A fináléról meg annyit elöljáróban, délutánig várva a spoilerekkel, és kibeszéléssel, most úgyis még le kell ülepednie, hogy KÖSZÖNJÜK EZT AZ ÖT ÉVET RDM ÉS EICK! Nagyon jó volt a lezárás! Minden illett oda, és nincs hiányérzetem sem. Csodálatos volt, csatlakozom Bruzsyhoz, én is elérzékenyültem közben.

Jó szórakozást annak, aki még nem látta!

Alex Vincent - 2009. 03. 21. 11:41

Nekem nagyon bejött az utolsó rész, harc nagyon ott volt és ahogy közbe a az elvarratlan szálakat megoldották, hogy minden Roslin víziójához volt köthető, a Final Five megjelenése felettük… Chief meg úgy hülye ahogy van, nem bírt volna még várni pár percet hogy kinyírja, csupán az emberiség békéjét áldozta fel… ennyi esze van. Starbuck végre kapott valami értelmet, Cavil-en meg jót nevettem amikor fejbe lőtte magát :D Igazából annyi minden volt benne, hogy leírni sok lenne, első fele nekem 9/10
második fele meg úgy-ahogy elment, nyugis lezárás volt, mindenki békében el…
Jó sorozat volt, hiányolni fogom a heti nézendőből nagyon.

Maniac84 - 2009. 03. 21. 11:51

OMFG!
Nálam ez best series ever, zseniális volt a finálé is ahogy az egész sori.

Szkifi - 2009. 03. 21. 12:31

“All of this has happened before, and it will all happen again.”
Hááááát. Szüpszüp… vége…
Szerintem tökéletes volt a finálé. RDM is szerepeltette magát egy kicsit, de a legvége! Beleborzongtam a robotos összeállításba!

Gyönyörű, tökéletes, akciódús, drámás, nyugis, filós rész és jobbat nem is kívánhattunk volna!

samedi - 2009. 03. 21. 14:36

jó volt, sztem.
első fele gyakorlatilag egész sorozatban kivételesen király akció volt, második fele, meg kb 90% – ban purity profetikus kommentje volt :D kivéve a dinókat :D

stopperos - 2009. 03. 21. 16:13

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

joshua7 - 2009. 03. 21. 16:48

SPOILER

A végén 150 ezer év elteltével mit keresett ott Gaius meg a szőke? Ők is cylon-ok, akik megfigyelők? Vagy leszármazottak? Vagy is-is? :)

Szkifi - 2009. 03. 21. 17:25

SPOILER (bár ide nem kell kiírni :D)
joshua7: ők ANGYALOK!!!
Isten (bár ő nem szereti, ha így hívják) küldte őket. És Baltar és Caprica Six fejében levő látomásegymás végig angyal volt és a segítségükkel valósult meg a terv, miszerint létrejön a Föld (v2.0)
Ott meg épp azt diskurálták, hogy úgy látszik mégsem lett lezárva a körforgás.

joshua7 - 2009. 03. 21. 17:45

Biztos, ami biztos, h ne rinyáljon senki. :)
Van benne ráció, köszi. :)

Thrasher - 2009. 03. 21. 18:39

igazából joshua kérdése azért stimmel, mert teljesen logikátlan, hogy két, senki által nem látott “angyal” pont Baltar meg Six képében flangáljon ott
de nyilván ezt dramaturgiailag muszáj volt így, mert mi csak így láttuk eddig őket.

hajj, emberek, nem volt tökéletes sorozat ez, de ez az űr, ami marad utána, ez hatalmas lesz :/
remélem, ezután nem csak a komolytalan Stargate, vagy az újraélesztőben levő Star Trek franchise fogja a tv-s SF-t jelenteni…

Thrasher - 2009. 03. 21. 19:52

ezt Freevonál linkelte S0und: http://cinemablend.com/television/Why-The-Battlestar-Galactica-Finale-Is-A-Huge-Copout-And-It-Doesn-t-Matter-16337.html

ennél tökéletesebben szinte nem is lehetne megfogalmazni a véleményem

vargatom - 2009. 03. 21. 21:27

Aki válaszokat és cselekmény-központú befejezést várt, az nem ezt a sorozatot nézte eddig sem… SZVSZ.

Szkifi - 2009. 03. 21. 21:33

Viszont most nekem lenne szükségem egy válaszra, lehet, hogy csak a nem perfect angolom miatt nem tudom ár a választ:
Tehát kiderült, hogy Kara is angyal volt. De mikortól? Születése óta és az alakját az Earth v1.0-ról szedte, vagy csak a repülőgépbaleset után ? Mert akkor meg nincs értelme az Earth1.0-s holttestnek…
Bennem asszem csak ez a kérdés marad nyitott…

vargatom - 2009. 03. 21. 21:58

Kara az aminek gondolod…

M76 - 2009. 03. 21. 22:10

Na ez érdekes volt, leszögezem én mélységesen megvettek mindenféle vallási meg istenes mumbo jumbo-t, ettől függetlenül pozitívan csalódtam a finálében. Azt hittem az lesz ami ilyenkor szokás, a nagy csata, aztán 5 perc és vége. Ez így sokkal jobb volt, hogy a csata 50 perc volt csak és volt idő rendese lezárásra. Ami az its god-os dolgot illeti, sokak úgy érezhetik, hogy pofánvágták őket, de szerintem ebből nem lehetett volna mást kihozni. Mégis mit vártatok? Hogy gaius agyába van építve egy kis chip amitől néha látomásai vannak? Ugyan már, ez lett volna kisstílű.

Persze amit a linkelt cikk ír, hogy technológia utálat az valóban lerontotta a finálé értékét, de szerencsére nem annyira. Hiába semmisítik meg a hajókat ha egyszer a tudásuk már megvan másikat építeni, semmi értelme. Nem fogok kőbaltával vadászni bölényre, ha tudom hogyan kell íjat csinálni.

Bocs a hosszúságért, de szeretem leírni minden gondolatom nem megy rövidebben. Még így is visszafogtam magam.

susubond - 2009. 03. 21. 22:28

Gyerekek, nem tudom egészen megfogalmazni azt, ami bennem kavarog így 10 perccel azután, hogy számomra vége lett. Valahol a gyönyör, az elégedettség, és a már jelenlévő hiányérzet az amit érzek. Én azt kaptam a finálétól amit vártam. Szerintem művészi volt ez a 4 évad. Grat Galactica!

hartam - 2009. 03. 21. 23:59

that was frakkin’ awesome
R.I.P

Ryke - 2009. 03. 22. 01:54

Szerintem ez emészthető lezárása volt a sorozatnak, bár én valami drámaibbra is számítottam azután, hogy hány embert (és főbb szereplőt…) mészároltak le eddig, főleg ebben az évadban. No sebaj :D

Részemről hiányolni fogom azért erősen :(

—-
btw azért az utólag a sorozatba erőszakolt dolgok (utolsó Cylon modell…) elég erősen sántítottak itt-ott logikailag. A felvezető doksirészt nézve esett le, hogy ugyan honnan vannak pl Tighnak fiatalkori képei a feleségéről, amiket elégethet a Galacticán? meg ilyesmik… :D

vargatom - 2009. 03. 22. 02:29

Thigh 30 évvel a második Cylon háború előtt került a kolóniákra, Ellen valószínűleg pár évvel később. Tehát ha magyarázat kell, akkor mondjuk Cavil megoldotta, hogy fiatal testben szülessenek újra, miután megölte őket.

Volt is egyébként egy jelenet viszonylag fiatal Adamával és Thigh-al valamikor a harmadik évadban…

kla - 2009. 03. 22. 02:43

Hmmm…hát nem erre számítottam. Ahhoz képest, hogy 4 évadon keresztül ez volt a legdepresszívebb sorozat, most eléggé happy endet kaptunk. Voltak benne szomorú piilanatok, de összességében még mindig a sorozat legboldogabb pillanatai közé tartoztak.

A Föld előtti részek szerintem fantasztikusak lettek, a csúcspont számomra az “operaházas” jelenet, ami tökéletesen meg volt csinálva, még akkor is ha az “Oh, it’s God” szövegen kívül más magyarázatot nem nagyon kaptunk. Ami a Föld megtalálása után történt, azzal kapcsolatban viszont felemásak az érzéseim. Néhány jelenet nagyon sokáig emlékezetes marad: Adama kirepülése, a flotta eltűnése, Roslin halála, Gaius sírása, Roslin halála, Kara eltűnése az, hogy Hera a mitokondriális Éva, a képsorok a 150 ezer év ugrás előtt (a zene, ami akkor ment a kedvencem a BSG-ben, nagyon örültem, hogy a 2×20 után mégegyszer hallottuk) ; és le tudom nyelni azokat a dolgokat, amik elég sok embert zavarnak: hogy az egész Isten műve, és, hogy mindenki beleegyezett a civilizáció feladásába.

Viszont a Földes jelenetk szerintem pofátlanul propagandisztikusak lettek. Ember, szeresd a természetet és vigyázz a technológiával, mert önmagad pusztítod – vajon el tudod-e kerülni az önpusztítást? A jelenkorban játszódó jelenet ötlete jó volt, de a tartalma nagyon nem, a robots montázs és a két angyal “minden jó, ha a vége jó, de valóban vége?”-beszélgetése sem. (bár az All along the Watchtowert jól esett hallani) Nem mondom, hogy tönkretette ez a téma a finálét, sőt, még keserű szájízem sincs, mert a finálé többi része tényleg kiemelkedő volt, csak sajnálom, hogy ebben a formában rakták bele a Nagy Üzenetet. Az utolsó kép is elég elcseszett volt, lelketlen és egyforma emberek mászkálnak az utcán?

De nem akarom negatív véleménnyel befejezni a kommentemet, mert szinte minden más zseniális volt a fináléban. Úgyhogy éljen Lampkin elnök és Hoshi admirális. :) Ja, és Gaius sírása a lehető legszebb befejezés volt a karakterének.

Ryke - 2009. 03. 22. 05:15

vargatom: persze lehettek fiatal testben újra letöltve… de hogyan öregedtek utána? :)

Ryke - 2009. 03. 22. 05:21

“Ja, és Gaius sírása a lehető legszebb befejezés volt a karakterének.”

talán… bár lehetett volna szebb, ha a lándzsás portyázó csapat elhurcolja és megfőzi egy kondérban :D

—-

így másodszor visszanézve azért nem volt annyira sokkoló/meglepő ez a finálé… Persze, jó látni, hogy mi lett a karakterekkel és hiányozni fognak a heti menüről, de… de…

samedi - 2009. 03. 22. 06:34

ne mond, másodszorra nem volt meglepő? :D:D

Nem tudom, rám nem nagyon hatott ez az üzenet dolog… eddig is nagyjából ez volt a véleményem a misztikus szálról, és fel voltam vértezve, hogy revelációba fog torkolni a sorozat, a tényfeltárás helyett. Starbuck gyakorlatilag el lett mismásolva, aki szeretné, annak angyal, aki szeretné, annak meg ott lapúlt a fűben…
Aki szeretné, annak a túlélők beolvadtak az ősemberekbe, akinek jobban tetszik, annak meg ott van Atlantis és társai, mint további történet.
Mondjuk van egy kicsit vicces csavar, hogy Héra leleteivel kapcsolatban ugye azt mondják, hogy fiatal nő maradványai… vagyis nem élt boldogan öreg öreg koráig, lehet mégis apjuk tanította vadászni és nem jól sült el a dolog.

Cavilék csoportja nem tudott a végére sem igazán megszilárdúlni, valahogy nem tudták rendbe tenni nekem a cylonok motivációját.
Mindegy, nem volt tökéletes, dehát mi tökéletes, ugyebár :)

Voltak emlékezetes pillanatok az egész sorozatban, és a fináli rendesen hozzátett az élményhez, el tudtam volna még viselni pár évadott, zokszó nélkül. Nagyszerü karakterek, érdekes szituációk, érzelmek, miegymás, jó volt ez :D

grongos - 2009. 03. 22. 11:42

hát ez fantasztikus volt.
“You know i doesnt like that name” ez meg kész, kb felröhögtem.. :D
nagyon tetszett ahogy befejezték, és mindenre választ kaptunk. És akármennyire is valószínűtlen ez az egész, azért elgondolkodtatja az embert, “most tényleg, honnan is jövünk?”

nagyon fog hiányozni.

HRG - 2009. 03. 22. 12:12

Eszméletlen nagy volt ez a sorozat…én csak pár hónapja kapcsolódtam be, de rögtön megfogott, ellentétben a többi sci-fi sorozattal, az SG1-et pl. elkezdtem nézni, de úgy kell rávennem magam, hogy még egy részt megnézzek, ez viszont teljesen lekötött.
Finálé: szenzációs képek és pillanatok, kevésbé koherens szerkezetben, mint egy Lost, ezt mégis jobban szeretem minden hibája mellett. Gaiust eddig is bírtam, itt a végén meg minden hülyeségét megbocsátottam, Cavil vonulása a testőrökkel eszméletlen cool volt, mint ahogy a festékes cylonok megjelenése, harca az emberekért is ott volt + gyönyörű képek, pl. a repülés a flamingók fölött, Lee és Kara kapcsolata, és a feeling… Szóval részemről 10-es.

nebazd - 2009. 03. 22. 12:39

Űrhajók a Napba:

Szerintem azért van logika abban, hogy megsemmisítették a Galacticát, és a többi hajót.
Hiába tudod, hogy kell űrhajót építeni, ha nincsen meg az infrastruktúra, meg az üzemanyag sem.

Pl. vigyünk vissza 1000 évvel egy repülőgépet a tervrajzaival együtt. Sőt, adjunk hozzá néhány repülésre elegendő kerozint. Lenne értelme?
Lehetne új repülőket gyártani?

(Csak a kerozinhoz kellenének olajfúrók, ipari gyémánt, és még sok más precíziós készülék, és alapanyag. Az olajfinomítókról nem is beszélve.)

Vagy pl. hiába tudjuk, hogy kell alumíniumot csinálni, ha kidobnak a szabadba néhány ezer emberrel, nem nagyon tudnánk mihez kezdeni a tudásunkkal. Alumíniumgyártáshoz nem csak a gyár kellene, hanem elektromosság, ahhoz meg erőmű, ahhoz meg szénbányászat, vagy olajfúrók, vagy atomenergia.

Meg műanyag is kéne egy csomó mindenhez…

Szóval, amint kifogynak a BSG és társainak üzemanyaga, úgysincs mit tenni.

vargatom - 2009. 03. 22. 13:16

A flottának megvoltak az eszközei több éven keresztül az önfenntartásra, üzemanyagfinomító és bányászó hajóval meg mindennel. Az egyetlen igazán komoly veszteség a Galactica volt, de azt szétkapva a többi hajó valószínűleg elég lett volna egy fejlett technológiájú civilizáció megalapításához. Az persze jó kérdés, hogy mennyi idő alatt juthattak volna el oda, hogy egy sajűt új űrhajót meg tudjanak építeni…

De szerintem ezt a befejezést nem annyira szó szerint kell értelmezni, hanem egy kicsit allegorikusan, hogy idejöttek és különösebb feltűnés nélkül beleolvattak a már itt élő emberiségbe.

crs - 2009. 03. 22. 16:00

Igy a szezon lezarasa utan szamomra a BSG inkabb ugy fog megmaradni mint egy remek kis scifi sorozat sok emlekezetes karakterrel.

Ez az utolso eved a lazadas leveresevel nekem vegetert, azota a reszek szepen lassan valtak egyre unalmasabba.

A vallasi/misztikus vonalat soha nem tudtam ertekelni, ezert ezt a “frappans” blame it on God lezarast sem minositenem.

Azert annak orulok hogy nem tartott olyan sokaig a halaltusa mint az SG1-nel.

copas2 - 2009. 03. 22. 16:28

Igen… Az egész kezdődhetett volna úgy is, hogy “Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…”, de akkor rögtön lelőtték volna a poént… :-)

Malachi - 2009. 03. 22. 17:07

@crs, haláltusa? ember, miről beszélsz te?

engem teljes mértékben kielégített a lezárás. fantasztikus volt a végén a “150000 years later” felirat. és ott látni gaius-t és nr6-et new yorkban. (nem ŐKET nyilván)

az egész egy nagy kísérlet. amiről végül is semmit nem tudunk, sem a céljáról sem a kiindulásáról. benne pedig az emberek, mind egy külön világ, világrengető tragédiákkal, örömmel, hatalmas vagy gonosz tettekkel. nem erről szól az élet?

tökéletes volt. néha suta de akkor is. tökéletes.

diccs - 2009. 03. 22. 17:48

BSG blogon is írtam, de nem volt rá reakció, hátha majd itt:

“Épp a legjobb jeleneteket néztem újra, mikor észrevettem, hogy amikor Kara elkezdi beütni a zene alapján a koordinátákat, akkor legelőször az 5-ös számot nyomja meg, erre az FTL-képernyőn megjelenik egy 1-es. :)”

Egyébként jó volt, hogy a legvégén beadták a Jimi Hendrix-féle All Along the Watchtower-t, kicsit mindig hiányoltam a soriból, mert ez eléggé ismert változat.

plantag - 2009. 03. 22. 19:06

én csak azt nem értem, hogy a 10. részben is a Földet találták meg a zene segítségével, meg most is. akkor hogy lehet, hogy most egy korábbi időbe érkeztek? mitől mentek vissza az időben?

plantag - 2009. 03. 22. 19:08

én csak azt nem értem, hogy a 10. részben is a Földet találták meg a zene segítségével, meg most is. akkor hogy lehet, hogy most egy korábbi időbe érkeztek? mitől mentek vissza az időben?

egyébként hatalmas volt a finálé, ahogy az egész sorozat is. anno csak az SG1-et ismertem, és már az nagy élmény volt, de ez!! felülmúlt mindent. sajnálom, hogy vége, nagyon fog hiányozni!

Bruzsy - 2009. 03. 22. 19:14

Köze sincs a két bolygónak egymáshoz, azon kívül, hogy mindkettőt Földnek nevezik. Nincs alternatív idősík, vagy hasonló… Ha jobban érdekel a háttér, Freevo lefordította az RDM-mel készített interjút a fináléról, minden apróságra kitér, amin fennakadhat az ember.

http://battlestar.freeblog.hu/archives/2009/03/22/Ronald_D_Moore_a_Battlestar_Galactica_finalejarol/

diccs - 2009. 03. 22. 20:06

közben újrakockázva a jelenetet, mégis jól üti a billentyűket a kisangylunk :)

Jans - 2009. 03. 22. 21:52

Az első Földet meg nem a zene alapján találták meg, hanem Kara hajójának a jelzése juttatta el őket oda. Csak ezt a másodikat sikerült a zene alapján meglelni.

blabla - 2009. 03. 22. 22:37

Zseniális egy sorozat, valami hihetetlen. Szavakat sem találok rá. És az egész folyamat, amíg eljutottak Capricáról ide. Hát wow. Egy élmény volt, nagyon örülök, hogy ennek élőben részese lehettem.

Kyp - 2009. 03. 22. 22:43

de mitől a halál angyala Kara?

jó volt ez a sori, hiányozni fog

blabla - 2009. 03. 22. 23:11

na, human, kérünk szépen egy végső bejegyzést

Arilian - 2009. 03. 22. 23:20

You know, I know about farming.

I know.

I know you do.

Hiányozni fog…

human - 2009. 03. 22. 23:25

bla: minek? mindent kiírtatok már

darkspell - 2009. 03. 23. 00:17

Human azért, mert a BSG megérdemli. Szerintem :)

M76 - 2009. 03. 23. 00:19

Kyp: Mitől a halál angyala?
Mert akkor jól hangzott, ennyi. Sokmindent nem magyaráztak meg, hanem elmismásolták a történetet, a finálé igazából történet szempontból nem nyújt lezárást szinte semmire, csak a karakterek oldaláról van closure. Nincs is rá magyarázatuk, mert maguk is rájöttek, hogy a sorozatot a karakterek tették jóvá, így úgy döntöttek akkor a finálé is szóljon csak róluk.

Egyébként nekem az utolsó jelenet egyáltalán nem jött be, sokkal jobb lett volna ha a hegyen ülő adama az utolsó jelenet.

blabla - 2009. 03. 23. 06:20

csak a végtisztesség miatt gondoltam, de így belegondolva igazad van.

grongos - 2009. 03. 23. 08:16

ez kicsit érdekes, tökmindegy milyen Lost rész megy le, ha gyengébb ha jobb, arról perceken belül jön a post. De amikor egy legendás sci-fi sorozat 4 évad után végetér akkor “minek?”…

nah mindegy inkább megnézem mégegyszer a részt ^^

Kyp - 2009. 03. 23. 10:33

“You know i doesnt like that name”, hmm ezen néztem egy jót
a régi centúriók az újjak ellen is marhára bejött

Cavil bumm a febe jelenetén kicsit pislogtam egyet, de végül is valahol illett a kemény kis fejéhez; de a legjobb volt amikor keményen vonult a galacticán

OFF:
egy végső bejegyzést szerintem is megérdemel, kiemelkedő egy sorozat

elég abból kiindúlni hogy frappáns cím, a kép előtt nem spoileres figyelemfelkeltő, és hátha mások is nekiállnak nézni a sorozatot

én se az elején kezdetem hanem itt láttam róla sok bejegyzést meg ajánlót másfél 2 éve, felkeltette a figyelmem, aztán beszippantott teljesen

fogom én ajánlani a haverjaimnak de sztem itt egy ajánló általános post több emebert elér :P

Kyp - 2009. 03. 23. 10:38

“You know iT doesnt like that name”, a t-t ütő újjam vacakol :)

bogabi - 2009. 03. 23. 11:39

Nem a világ legnagyobb problémája, de ebben most nagyon egyetértek grongos – 2009. 03. 23. 08:16 -al.

vargatom - 2009. 03. 23. 22:14

Harbinger nem angyalt jelent, hanem hírnököt vagy ilyesmit…

vargatom - 2009. 03. 23. 22:15

Nem néztem meg az oldalt, de a kép lehet Firefly is…

vargatom - 2009. 03. 23. 22:16

Eh, ez mellément :)

irahib - 2009. 03. 24. 02:42

gondolom lesz külön poszt majd ott bővebben, de köv hét idézete simán:
“Nothing but the rain”

Annatar - 2009. 03. 24. 18:09

vargatom:
“Harbinger nem angyalt jelent, hanem hírnököt vagy ilyesmit…”

Az angyal is hírnököt jelent ;)

Hasufel - 2009. 03. 24. 18:26

Sziasztok, én csak annyit szeretnék, hogy szerintem teljesen elképesztő finálét láthattunk, és igazából nem annyira ide tartozik, ezért lehet picit offtopic is, meg már más is irta, de egy ilyen kaliberű sorozat fináléáról semmit, de az ég világon semmmit nem irni, az sztem egészen elképesztő. Na mind1, én életem egyik legjobb sorozat fináléát, de mindenképp egyik legjobb sorozat végét láthattuk. 10/10.

M76 - 2009. 03. 24. 18:53

Azt mondták lesz róla írás igaz, hétfőre igérték most meg már kedd este van, de én még adok 1-2 napot, aztán ha a blog vivőemberei mégsem méltatják arra, hogy írjanak róla pár sort, akkor az őket minősíti, és nem azért mert az nem lehet normális ember aki nem bírja a bsg-t, hanem azért mert ezzel próbálnak kisstílű elégtételt venni. Aki korpa közé keveredik ne csodálkozzon azon ha megeszik a disznók, értsd.: ha beállsz zsurnalisztának, akkor elkerülhetetlen hogy néha olyan dolgokról is kell írnod adott témában amit utálsz. Ő döntésük, hogy most ez kisstílű magánblog ahol szubjektív preferenciák alapján vannak szűrve a hírek és írások, vagy valami komoly dolog.

Bruzsy - 2009. 03. 24. 18:57

LOL, még egy elsőbálozó?

Amúgy én is várom a posztot humantől, de mégse vinnyogok, úgyis jön majd.

ax - 2009. 03. 24. 20:55

Reszemrol 2/10, borzaszto befejezese egy nagyszeru scifi sorozatnak.

***SPOILER is lesz***
(ja es hosszu is)

A fosztorit talan itt is kitalalta mar valaki elore, a sok “all this has happened before” mantra utan sztem keveseket sokkolt a felugro 150.000 years later szoveg.
Ja, latvanyos volt az elso 1 ora, de ilyet 100-szor lattunk mar a BSG-ben, ami utana jott az meg tenyleg a szurrealis kategoria: igen, felejtsuk el a haborut, dobjuk el a technologiat es irany a kokorszak, mert ooo csak… bar valoban nagyszeruen lehet ellenpontozni a MSNBC-n menetelo Sony robotokkal!

OK, ha mar RDM is felrotta a whiteboardra hogy its all about the characters, akkor szoljon errol a lezaras. Vegiggondoltam, egyetlen karakter nem volt akinel barmit hozzatettek volna ezek a toltelek flashbackek. De tenyleg, mi ujat adott a Roslin vagy a Lee/Starbuck flashback? A karakterepites meg azert nem azt jelenti h a leadek premier planban kozhelyeket mondanak, neha mar Lenke neni szintu aranyigazsagig emelkedve, es ezt persze az obligat national geographic nagytotalokkal kozpontozzak (szimfonikus alafestes is kotelezo). Ennel semmitmondobb parbeszedeket soha meg a BSG-n nem hallottam. Vegyetek elo a miniseries barmelyik jelenetet, vagy a 33-at, vagy a Bastille Dayt, mikor Zerek kilep a cellabol es mond 2 mondatot, vagy amikor Roslin feleskuszik, nema csendben, fadein es fadeout, vagy Starbucktol barmit – a feszultseg, a vagasok, a szineszi jatek, na az nekem a viszonyitasi alap.

Ami engem a legjobban zavart: abszolut lehangolo volt hogy az iroknak lathatoan lovesuk sincs a miertekrol meg a szalak elvarrasarol (vagy meg rosszabb: RDM lesoporte oket a deus ex machinaval), angyalok, Hera, a plan, a sulytalan final 5… azertmertcsak, Isten es kesz! Jo mikor a 2 angyal oltja Baltart meg Caprica 6-et, hogy koszonjuk a jatekot ennyi volt, ok meg neznek a fejukbol hogy wtf?

Nem akarom senkitol elvenni a befejezo resz elmenyet, akinek tetszett, nekem eleg nagy csalodas volt, de ettol persze meg nem fogom az egesz BSG-t az 1 resz alapjan megitelni.

Hasufel, es a tobbiek akiknek bejott – kivancsi lennek hogy mi tetszett benne, miert adsz ra 10/10-et? Nem flame szandekkal irom, tenyleg erdekel.

M76 - 2009. 03. 24. 21:45

Egyébként tökéletesen igazad van abban amit írsz, ettől függetlenül én nem csalódtam. Talán azért mert nem is számítottam világmegváltó magyarázatokra, valahol sejtettem hogy az úgysem lesz. De azt legalább nem lehet mondani, hogy klisés vagy szokványos lezárás lett volna.

M76 - 2009. 03. 24. 22:12

Bruzsy: nem tudom mi számít neked elsőbálázónak, sajnos magam sem emlékszem mióta olvasomgatom a blogot még a költözés előtt kezdtem. Igaz közben kiesett egy jó kis idő, ahogy snake eltűnt én se nagyon olvasgattam kb ~1 éve vagyok újra rendszeres olvasó.

M76 - 2009. 03. 24. 22:21

Előre is bocs az offtopikért, csak most hirtelen felindulásból nosztalgiáztam egy picit, újra elolvastam snake pb oltását, meg megtaláltam egyik első újkori bejegyzés kommentemet, 2008.03.06-án íródott, szóval az 1 évvel nem hazudtam olyan nagyot.

As you were

Bruzsy - 2009. 03. 24. 22:50

OFF

Ebben az esetben mea culpa és elnézésed kérem, csak mostanában egyre több bölcs ember nyögi be az okosságait a szerkesztőkről, pláne olyan dolgokkal kapcsolatban, amik eléggé alapvetések az idejárók között, pl. hogy human vagy winnie mit szeret, mit dicsőít. Ezért akadtam ki kicsit, mert humanre azt mondani, hogy a BSG-t a háta közepére kívánja, eléggé erős (anno 4.5 premier előtt is megpróbálkozott valaki, még aranyosabb jelzőket a nyakába aggatva).

De lényegtelen, a lényeg, hogy várjuk a posztot, szépen, türelemmel, majd megírja human mester, ha lesz rá ideje…

spedway - 2009. 03. 25. 22:20

Szuper finálé volt, else tudom mondani mennyire tetszett a BSG, hatalmas űrt hagy maga mögött.
Nagyjából azt kaptam amit vártam, volt űrcsata, dráma, megoldás és nyitva hagyott kérdések, egyedül ez az angyalos dolog meg isten akarata nem fér a fejembe, de asszem pár nap múlva találok magamnak egy racionálisabb magyarazátot.:) Sok-sok jelenetet ki lehetne emelni a finálé két órájából, fantasztikus volt. Hiányozni fog a BSG, és gratula vmint nagy köszönet az alkotóknak, a csatornának, a stúdiónak és mindenkinek, akik közrejátszottak ennek megvalósulásában.

A The Plan film még érdekes lesz, de a Galactica pusztulása után már más szemmel fogom nézni, az biztos…

Találkozunk a Capricánál! :)

biggie - 2009. 03. 25. 22:32

nekem is nagyon bejött a befejezés, sztem nem szabad túl sok választ keresni.
Egyszerűen hangulatos volt az egész sorozat, és sokszor már ez is elég :)
vicces, ahogy a befejező muzsikára szinte “táncol” a robot a tévében.

Ami viszont nem hagy nyugodni, az Gaius és caprica 6 utolsó mondatai.
Nekem tisztára úgy tűnt, mintha azt akarnák elhitetni, hogy Gaius az “Isten”.

Több apró jel is utal rá szerintem, pl. Caprica (alig láthatóan, szinte csak a felkar mozgása látszik) megböki Gaiust, amikor azt mondja: “Ez is Isten tervének része”.
Gaius válaszára pedig (“Tudod, hogy nem szereti ezt a nevet”) Caprica arca elkomorodik, mint aki nem ismeri a viccet.
A reakció pedig a kulcsmondat (mintegy viccelődve) Gaiustól: “Silly me”, amit sztem többféleképpen lehet fordítani, de a nyers valójában azt jelenti: “ó, én buta”.

Ha ezzel nem azt akarja mondani, hogy “hisz én vagyok az”, akkor mégis mit?

Nyugtassatok meg, hogy nem pofázok hülyeséget, és ez másnak is eszébe jutott :)

grongos - 2009. 03. 25. 22:39

biggie: eszembe jutott nekem is, csak igazából teljesen mindegy :) Hiszen ennek a gaiusnak semmi köze ahoz aki eladta az emberek sorsát egy nőért, aztán elnök lett és szektát alapított és hősként harcolt… :D akik a végén beszélgettek csak angyalok voltak (vagy ugye az egyik Isten) de abból a szempontból nem számít hogy melyik alakra húzzák ezt rá.

biggie - 2009. 03. 25. 22:58

Kösz grongos ;)
Igen persze, én is így gondoltam.
De ha így van, akkor szerintem érdekesebb a párbeszéd mondanivalója a végén, hiszen közvetlenül Istentől halljuk.
bár kicsit elcsépelt már ez a “szabad akarat, körforgás bla bla…” mégis nekem jól jött ki, megkoronázta a végét.

grongos - 2009. 03. 26. 09:37

zseniálisan megvolt csinálva szerintem is. az adamas tájat nézős meg aztán repkedős képektől az ember már szinte teljesen elérzékenyült és akkor bamm, adnak egy ilyen párbeszédet amitől olyat kapsz hogy a székben maradsz :D

Thrasher - 2009. 03. 26. 09:48

“A reakció pedig a kulcsmondat (mintegy viccelődve) Gaiustól: “Silly me”, amit sztem többféleképpen lehet fordítani, de a nyers valójában azt jelenti: “ó, én buta”.

Ha ezzel nem azt akarja mondani, hogy “hisz én vagyok az”, akkor mégis mit?”

azt, hogy Sixangyal arckifejezését látva rájött, hogy nem kellett volna az “IT” kifejezést használnia, és ezzel elárulnia a tanmesét figyelmesen követő nézőknek, hogy isten egy nemnélküli entitás.
olyan ez, mintha egy angyal véletlenül kibökné valami southern rednecknek, hogy isten egy fekete nő.

v - 2009. 03. 26. 11:43

Thrasher: ekkora ostobaságot még életemben nem hallotam, kurva nem volt jelentősége az egésznek.

Chocho - 2009. 03. 26. 11:47

Nos, végre én is megnéztem a finálét, hála Cicmax feliratozásának. Érdekes, de a BSG és az egyetlen olyan sorozat, amit angolul képtelen vagyok megérteni. Túl sok benne a számomra ismeretlen kifejezés. Szóval innét is köszönöm Cicmax munkáját, mert nagyon sok örömet okozott!

Magáról a fináléról:

Nekem nagyon tetszett. Először is ugye a harci jeleneteket remekül lettek megkomponálva, másodsorban pedig nem volt túl szakrális a váltás a kegyetlen háború és a nyugalom képsorai között, amit egy alig kétórás filmben nagyon nehéz hiba nélkül végrehajtani. Az egyes szereplők sorsával is elégedett voltam (Cavil öngyilkossága teljesen beleillett a személyiségébe, ahogy Tori és Boomer is megérdemelték a kivégzést – még akkor is, ha a többi szereplő sem volt tiszta). A földi jelenetek pedig szerintem teli találatok voltak, főleg Adama végső megnyugvása, és Kara eltűnése.

Fentebb sokakat zavart a “deus ex machina”. Engem nem. Tanulság milliónyi levonható, elfogadni pedig szerintem a legnyersebb materializmus mellet is el lehet, hiszen ez a sorozat sosem rejtette véka alá, hogy vonzódik a hithez. S mi másban hihetne egy kipusztuló nép, mint Istenben? Én a magam részéről örültem, hogy a finálé nem tagadta meg önmagát valami végtelenségig pragmatikus, tudományos maszlaggal teletömött magyarázattal. Hogy ettől kevésbé sci-fi, és inkább már űropera, az egy dolog. Mindenki döntse el, hogy ez jó-e, vagy sem.

Volt pár olyan kérdés és helyzet, ami talán magyarázatot érdemelne. Pl. a híradásban elhangzik, hogy a megtalált maradványok egy fiatal nőhöz tartoztak, tehát Hera valami oknál fogva nem élte meg az öreg kort. Furcsa kis adalék, a jelentésére nem igazán jöttem rá. Talán a bibliai Genezis előtt tisztelegtek volna Éva fiatalságával? Még ez sem teljesen helyes, mert a Bibliában Éva később a korba hal bele. Na mindegy.

A másik kérdés, ami sokakat foglalkoztatott, az Gauis isteni léte, és az erre tett utalások helyessége. Szerintem van benne valami. Gaius eleve egy Jézust formáló figura lett pár évaddal korábban, de még ennél is súlyosabb bizonyíték – még ha csak közvetetten is – a szereplő személyisége. Gaius a legemberibb az összes karakter közül. Törékeny, gyakran hoz rossz döntéseket és saját magával sincs tisztában. Kíváncsi, érdeklik az élet megfejthetetlen kérdései, de ezzel szemben nagyon is szereti a halandó élvezeteket. Ám mégis mindent túlél, és ha kell, hát erős. Kiáll az ügyéért, még akkor is, ha látszólag saját maga sem talál rá magyarázatot. Gaius Baltar egyszemélyben kritika az egész emberiségre. Ki más képét öltené hát fel Isten a megmutatkozáskor, ha nem az övét?

Persze ezek csak a saját eszmefuttatásaim. Nem hiszem, hogy valaha válaszokat kapnánk (sem a The Plan, sem a Caprica nem fog ezzel a témával foglalkozni), és azt sem, hogy nekünk kéne legyártani őket. A lényegen ugyanis nem változtat a véleményünk: ez egy nagyon jó sorozat volt, a legérdekesebb, amivel eddig találkoztam, és öröm volt nézni minden egyes percét. Köszönjük, Sci-Fi Channel!

Thrasher - 2009. 03. 26. 13:48

v:
kérlek fejtsd ki akkor, hogy mi a lófasz volt az az “oh, silly me”. köszönöm.

Joe - 2009. 03. 26. 13:49

Nem lesz több Frak és So say we all a Galacticán! Nagyon fog hiányozni.

Sok részlet nem tetszett a befejezésben, de összességében nagyon jó lett. A Földről gyönyörű felvételeket készítettek, és a színészek is nagyon jól játszottak.

Más befejezésben reménykedtem, de ez az Istenes se volt olyan rossz. Főleg, hogy a végén “angyal Gaius” azt mondja, hogy “AZ” nem szereti, ha istennek nevezik.

Mind a félcylon Hérától származunk :)

A jelenkori befejezés is tetszett, ahogy gondolkodnak, hogy vajon lassan ez a civilizáció is megérett a pusztulásra?

Sajnálom, hogy Cavilt ennyire hanyagolták, neki írhattak volna nagyobb szövegeket is a fináléba. Bár a Final Frak az övé lett :D

Az nem tetszett, hogy embereket találtak a Földön, mert így visszamenőleg csökkentette az eddigi események súlyát. Eddig az emberiség utolsó megmaradt példányai küzdöttek a túlélésért, így utólag “csak” pár tízezer ember, nem az egész emberiség. Mondjuk ha nem találtak volna embereket, akkor még jobban sántított volna a sztori, úgyhogy végülis jó így.

Meg persze az fura volt, hogy ilyen simán belement mindenki a nomád életmódba, ezt azért jobban kifejthették volna, még egy-két perc erejéig.

Számomra a hibái ellenére a legjobb sci-fi sorozat eddig :)

Falatka - 2009. 03. 26. 19:01

Szép, szép a finálé, csak azt nem értem, az írók miért hugyozzák magukat szemközt ezzel az istenes megoldással. Porba tiporták azok lelkesedését, akik BSG-hez méltó befejezést vártak. +Az interjú RDM-mel rohadtul lelombozó, mert kiderül, hogy fogalmuk sincs, hová akartak kilyukadni ezzel az egésszel. Nagyon sajnálatos… De legalább néhol a 4. évadban visszaköszönt valami az 1. évad hangulatából, legalább végre megint volt dráma, történet, nem csak lövöldözés túlméretes konzervdobozokra.

karit - 2009. 03. 26. 19:35

Előrebocsátom, életem végig az NO1 scifi-sorozat marad – és legyek átkozott, de a készülő méltatás érdekmúlás miatt elmarad.

Három hete az alábbiakat írtam ugyanitt:
“Minden ellene szóló jel ellenére én romantikus befejezést szeretnék kapni. Volt már rá utalás, hogy a hibridek ismerik a múltat és a jövőt; kicsit talán “kezelni” is tudják az időt, hiszen az FTL technika sem kevésbé “scifibb” ennél…

Most, hogy a Galaktikának is lett egy saját hibridje, örülnék, ha az evakuálás végén Adam felnyitná a szemét és azt kiabálná: JUMP! Bele Cavil állomásának közepébe. Adamáék pedig a kimentett Hérával és minden jóravaló embere az utolsó Basestar sérült hibridjével “véletlenül” az ókori Föld mellett kötnének ki…

Talán még behallatszik a végén az öreg hibrid kántálása: Mindez már megtörtént, de többé már nem történhet meg. Soha. Soha. Soha.

Adamáék az első BSG-fanklub megalakítása mellett a világvallások magvait is szétszórnák; új esélyt kapva-adva, hogy a körforgást megszakítsák, és elindítsák az emberiséget egy talán atomháború nélküli boldogabb jövőbe. Ámen.”

Aztán jött az utolsó előtti rész, és az akkréciós korong láttán már fölényesen biztos voltam a végében: ahol fekete lyuk van, ott az időutazás is biztosan megjelenik… Most azt mondhatnám, minden oké, hisz’ nagyjából azt kaptam, amit vártam… Hát egy nagy retkest! Moore-t többet a közelébe nem engedném írógépnek.

Két angyal, akik a két ellenfél között lavíroznak – rendben. És egy harmadik angyal aki még magáról se tudja, hogy (mióta) az, és mi volna a dolga – nincs rendben. Kérem a magyarázatot! Ennyi erővel a Mikulást is beleírhatta volna, úgyse kéri senki számon. DE IGEN!

Aki már gyerekként mandalákat rajzolt és akinek a sosem látott apja/Istene (szabad a vásár) a fülébe játszotta a MI Földünk koordinátáit, amit később egy félcylon gyermek még le is kottáz… A halál hírnöke, aki az öreg hibrid szerint a pusztulásba vezeti a népét? Hol itt a körforgás?

Ez mind kicsit több magyarázatot érdemelne, kedves Mr. Moore, hiába jön nekem utólag a karakterek nagyobb fontosságával… Ez bullshit! Nem kellett volna az utolsó részeket időhúzó alibiszálakkal megtölteni, inkább MAGYARÁZNI! Volna mit!

Amikor anno Athéna kriptájában Apollo nyilával az ÁLTALUK ismert ősi Földre “kerültek”, a MI Állatövünk csillagképei köszöntek vissza rájuk. Pedig az a lenuke-olt Földjük múltja volt!!!

És ha így van, akkor a két Földgolyó csúnyán össze van kavarva a vallási próféciáikban, a kolóniák történelmében és ami még durvább, csillagászatilag is – és ez nem fogható semmilyen sztrájkra, csakis írói bollock-ságra. Pedig igazán nem sok plusz kreativitás kellett volna…

Szegény Xéna tök feleslegesen maradt a lepukkant “Földön”, szopás… Volt egy ziccerük a (szintén tök feleslegesen belerakott) fekete lyukkal, ami hiába lett volna túl tápos megoldás, még mindig lenyelhetőbb – mert beleillik valamennyi fél mitológiájába -, hogy ugyanannak a lepusztult Földnek a múltjába (vagy ha úgy tetszik, a jövőjébe) kerültek volna Adamáék: szép zöld fű, őslakosok, persze nem frakkin 150 ezer, csupán 1-2000 évvel Krisztus előttre.

Az eddigi szuicid-fáradt túlélők érthetően boldogok, de nem hülyék önként eldobni minden technikát, miközben végig ott a zabszem a seggükben a koordinátákat ismerő cylonok miatt…, meg aztán enni is csak kell: több tízezer civilizált ember a vadonban íjjal és nyíllal elég agyzsibbasztó megoldás… (Szerencsére nem néztek sok Star Treket menekülés közben, különben Adama jött volna az Elsődleges Irányelvvel a be nem avatkozásról… és szép lassan éhen halnának.)

Az űrhajókat minimum gondosan szétszerelik és felhasználják, így elindítva a vaskort: görög, római isteneik nevei honosodnak, Baltar leszármazottja (akár saját maga?) lóg a kereszten (hiszen az oldalsebét már megkapta korábban – Roslin maga kötötte be) stb. stb. és boldogan élnek, amíg.

Az én jóval borúsabb epilógusom az lett volna, hogy a romos Földön egyedül maradt D’anna egy régi múzeumban mászkál, és odatéved egy “Ismeretlen műszaki eszköz az ókorból” feliratú emelvényhez, amin a tiszta rozsda alatt is jól felismerhető a Galactica egykori kiszerelt parancsnoki hídja.

Szemmeresztés, száj elé kapás, a fejében “… és újra meg fog…” kántálás, majd Giacchinótól lopott, egyre magasabb vonós cincogás – és DUMMMM.

Persze, az már egy teljesen másik műfaj bocsánatos lenyúlása lett volna, amit – szerencsénkre – két földönkívüli (a BSG végén érezhető izzadság nélkül) ír… szerintem emlékezetből…
Namaste.

des - 2009. 03. 27. 01:15

Én kb 1 hónapja kezdtem el nézni a bsg-t és mostanra végeztem vele. Az első rész már megvett és tetszett is egy darabig. Aztán bejöttek ezek a fate, destiny, god, visions, scripture és ilyesmik és nekem innentől kezdve kezdett már kevésbé tetszeni. Egy scifiben nekem ezek furán hatnak és nem tetszenek. Illetve itt túl sok volt ebből, itt nem jött be ez a dolog.

De persze csak végig néztem, mert valamilyen szinten érdekelt a vége, lekötött. Habár voltak részek, dolgok amik számomra unalmasak voltak. Nem, nem az űrcsaták / akciók “hiányára” gondolok, meg nem arra hogy minden részben értelmetlen űrcsata és “akció” legyen, nem. Ezek szerintem pont a megfelelő arányban voltak jelen a sorozatban. Hanem inkább a történet / megvalósítás ezzel az istenes, látomásos dologgal nekem már kevésbé tetszett.

Amikor megérkeztek a halott földre nekem ott lett vége a sorozat, azután már engem elvesztett a sorozat, kevésbé érdekelt már a történet.n Nekem az egy jó lezárás pont volt. Az ezutáni részek már nem is tetszettek szinte. Ezt az utolsó 10 részt már nem is darálva néztem, hanem kb napi 1 részt.

Anyway. Nem rossz sorozat, de nekem nem lett a kedvencem. Szerintem hamar elfogom felejteni az egészet.

Remélem nem bántok meg ezzel semmilyen bsg rajongót. Egyszerűen nekem nem jött annyira be mint azoknak, akik nagyon áradoztak róla, hogy legjobb vere. Ennyi.

H5N1 - 2009. 03. 27. 11:04

Pedig a halott Föld után a lázadásos 2-3 rész az jó volt.Nem kicsit.Nem is értem, ha annyira nem tetszett a vallásos része a sorinak ,neked az hogy nem tetszett?!

des - 2009. 03. 27. 11:30

H5N1

Az mondjuk tetszett. Mármint a többihez képest, amit már nagyon lassúnak éreztem néha.

vki - 2009. 03. 27. 17:17

A finálénak szerintetek lesz kritikája itt az oldalon?Nem értem miért nem írnak róla pedig igazán megérdemelne egyet hiszen az idei év legjobb legjobb fináléja továbbá sorozatzáró epizódja lett szerintem úgy ahogy van.

Joe - 2009. 03. 27. 17:34

Még az sem biztos, hogy van Isten a sorozatban. Mert “Az” nem szereti ezt a nevet. Nem tudjuk mi is az “Isten”, ami az angyalokat küldte és visszahozta az életbe Starbuckot, stb. Még az is elképzelhető, hogy az is egy mesterséges inteligencia, amit valaki létrehozott egy korábbi ciklusban. Akár az előző generáció cylonjaiból is kifejlődhetett, vagy sokkal régebbről. Lehet tudományos magyarázat rá.

Ha jól emlékszem nem mondtak olyat, hogy “Az” teremtett volna mindent, örökké létezett, vagy mindenható lenne.
Lehet, hogy valami olyasmi, amiről Cavil is álmodozott, nincs bezárva egy testbe, szinte a végtelenségig fejlődhet, már-már isteni szintre.

mykie - 2009. 03. 28. 09:43

Sziazsok olvasgatom a hozzászólásokat és megdöbbnet, hogy ki mikor hogyan kivel mit mikor miért és mért nem úgy.ezekkel foglalkozik mindenki.
Oriási volt az egész, de valóban voltak vontatott részek egy-két olyan szál ami elvaratlan stb stb.
Viiszont arról senki nem beszél, hogy a szereplők milyenek voltak és mennyire jól átjött az ahogyan, ha mindezt a jelen világunkra teszük rá, ilyenek vagyunk, nagyon sok tulajdonságát mutatják be az emberiségnek hatalom vágy gyarlóság stb mindezt ennyi éven át és csak ~50.000 fővel.
Pesze látványában Oriási volt, jól jött le minden a végével meg sajnos az a baj ,hogy vége semmi nem tart örökké.Majd úgy 15-20 év múlva újra előveszik- majd újabb 150.000 év elteltével újabb csatákat látunk, hiszen az ember nem változik meg teljesen-.Akárhányszor kezdi újra.
Hatalom luxus pénz….stb ezek sem tünnek el.

Engem a stori a jelenetek a látvány és ahogyan minezt az emberei gyarlóságon keresztűl mutatja be szóval az egész egy egész volt számorma, talán azért, mert nem kerestem benne olyan apróságokat amik nem teszik egésszé a BSG-t, de nem is akarok.Viszont jó volt olvasni arról, hogy ki és hogyan élte meg ezt a sorozatot.Mit látott benne hiba és pozitívum terén szoval jó hogy belekeztem annó és megnéztem a BSG-t

Remélem, majd vki egyszer egy jó sztorival folytatja hisz van mibe belekapaszkodni és újra nekirugaszkodni.

helsinkirokker - 2009. 03. 28. 18:47

A végét kicsit összekendácsolták. Nem mondanám hitelesnek, hogy 30-40ezer ember pikk-pakk lemond a civilizált életről, és belevág a kőkörszakba. Akárhogy csűröm csavarom, ezen nem birok túlépni.

Jerico - 2009. 03. 28. 19:49

szerintem azért nem ir Human mert igazábol nem ezt a lezárást várta ö se, és nem akarnak nagyon negatív kritikát irni.

Számomra nem tetszett a sorozat vége nem ezt vártam, de nem is mondanám, hogy nem lehetett igy lezárni a sorozatot. Sokáig ugy gondoltam hogy saját N1 listánom az elsöhelyezet sorozat lesz de az utolsó 3 rész ezt elvette és vissza ememelte a B5 az elsöhelyre.Kár! Pedig ugy gondolom hogy a következő 8-10 évben hasonloan magasszinvonalú sci-fi sorozatot nem fogunk kapni.Ne legyen igazam persze:)

mattty - 2009. 03. 29. 19:40

ennyi idiótát komolyan, ez egy blog human azt csinál amit akar és senkinek nincs hozzá fasz köze sem, ha nincs saját véleményetek/életetek alapból huzzatok a picsába. hameg van nem kurvára tök mindegy hogy ide írkáltok be olyan értelmes dolgokat hogy: “fú ez nálam 8.5/10 simán” meg hasonló általános iskola első osztály szintű állatságokat. szerezetek be pár barátot vagy barátnőt hogy ne legyen ennyi időtök ilyen jelentéktelen dolgokon verni a f@szotok.
mattty out.

mattty - 2009. 03. 29. 19:45

human te meg könyörögve kérlek ne írjá semmit még egy jó darabig(1 év min:)) a fináléról, had örlődjön a sok marharépa hogy most akkor jó volt-e vagy sem.

winnie - 2009. 03. 29. 21:17

nna, kicsit irtottam az offtopikot (ezt is kiirtom). egyrészt jó látni, hogy milyen jó kis kommentek születtek – látszik, hogy a sorozat az intelligensebbek közül való, legalábbis a nézői kör jó része szeret agyalni, gondolkodni. (én meg úgyis el fogom valamikor kezdeni a sorozatot, most már ideje lenne, de előre tudom, hogy be fogom dobni a törölközőt, mert nekem az effélék általában nem jönnek be, pedig nem vagyok egy buta gyerek:)

másrészt pedig valahol megdöbbent, hogy épp pár bsg-rajongóban kell csalódni ekkorát – sosem hittem volna, hogy egy bsg-fanatikus képes ennyit duzzogni, hogy miért nincs írás a sorozatról. egyrészt a kibeszélő sokkal ellentében rendesen pörgött, másrészt meg a legtöbben tisztában vannak vele, hogy a blog egyik legistenítettebb sorozatáról azon nyomban írt volna human, ha lett volna rá lehetősége.

amint lesz, írni fog. (a magam példájából tudom, hogy mennyi mindenről akarok írni és miről tudok. döbbenetes a különbség.)

a legdurvább mégis az, amikor valaki azt hiszi, hogy egy megjelent poszt egy másik elől veszi el a helyet. ez nem úgy megy, hogy azért én írok az in the motherhood pilotról mert jobban kedvelem, mint a damages-t. baromira akarok írni a damages-ről, a mostani office-részről és még sok mindenről, de nem mindig megy/van rá idő/lehetőség. (komolyan, még 1 éves vendégkritikát, egy halom crossovert sem volt lehetőségem még betenni, pedig de jó lenne.)

és, mint blogoló entitás, éppen ezért ép ésszel fel nem fogom a más topikba való OFF-olást (hadd menjen az idő a moderációval, majd pedig annak türlésével, amikor a totál OFF-on felháborodott troll kérdőre vonja a moderatúrát, hogy hogy képzeli.), valamint az üzengetést, amire a legjobb módszer a PM lenne. egy mail és minden el van intézve, más kérdés, hogy a válasz nem biztos, mert megint elcsúsztunk a levelekkel, de nagyon.

szerintem tök egyértelmű a helyzet: akik fennhagon követelőznek, maguk alatt vágják a fát, hiszen kontraproduktív a tettük, tuti nem azt érik el, hogy human belelkesedjen és megnézze a bsg-t (majd megírja), hanem csak azt, hogy tolja, vagy neadjisten, beintsen. (a “többet nem olvaslak titeket” komment különösen érthetetlen, mert szerintem human nem rendül meg különösebben, még akkor sem, ha neki minden olvasó kedves.)

szóval egyrészről gracc a remek, tartalmas hozzászülásokhoz, a bsg-sekben nem csalódik az ember – másrészt pedig WTF, hogy létezik olyan, aki besértődik meg utasításokat osztogat. (erre mondanám, hogy vendégkritika mindig jöhet és bsg nem jött, de jött, csak sajnos még nem olvastam el.) (suxx a dolog, mert ma látom, hogy reggelig fent leszek és még a my boys premiert dem jeleztem ki, videót sem tettem, stb – most pedig akartam írni az office-ról, de a gyerek makacsolta meg magát és nem akart aludni, így mínusz 45 perc. nem jók ezek a 160 órás munkahetek. főleg akkor nem, ha vagyok olyan gyépés, hogy ilyen kommenteket írok, amikkel 25 percet ölök ki a totális semmire az életemből, ahelyett, hogy az említett office-t megírtam volna. tiszta haszon:)

OFF vége

ha lehet, erre itt ne reagáljatok:) az sem szülne sok jót.

2009 - 2009. 03. 29. 21:32

Nagyon jó a sorozat az egyik legjobb ami a scifi kategóriába valaha is született és a fináléval kapcsolatba meg egyszer biztos lesz kritika és tényleg csak ahogy az egyik kolléga említette a gesztus ami fontos lenne elvégre minden BSG rajongó látta már a finálét szal újat nem igazán tudnak mondani nekik akik meg még el se kezdték vagy épp pörgetik a részeket azokat se nagyon fogja meghatni hogy írás van a blogban a fináléról.

M76 - 2009. 03. 29. 22:08

Azért néhány hozzászólásból nem az derül ki, hogy inteligensek a bsg nézők, az alapján hogy néhányan milyen triviális dolgokat nem értettek meg, és nem feltétlenül az itteni hozzászólásokra gondolok, hanem bárhol.

Annyi biztos, hogy nagy űr marad a bsg után, a capricának meg nagyon fel kell kötnie, de főleg a színészeknek akik szerepelnek benne, ha csak fele olyan jó is akar lenni.

Samuel T. Anders - 2009. 03. 29. 23:42

Hát valóban voltak olyan dolgok amik elég triviálisak voltak(pl sokan kérdezték hogy most Baltar a végén mit keres ott 150.000 évvel később és hogyhogy nem halt meg,szerintem ez elég buta kérdés már csak elég volt megnézni a ruháját…). Viszont rengeteg kérdés van ami tényleg vitának és ellentmondó véleményeknek ad támpontot( főleg Isten és az angyalok, és Kara szerepe ami nem tisztázott 100%ban)
Nekem is volt egy kérdésem de nem is tettem fel mert tudtam hogy az írók így tervezték és így alakult.A konkrét kérdés pedig az volt hogy ha láttuk felrobbanni Kara Viperét akkor hogy lehetett az a Földön? Azért nem várok rá értelmes választ mert erre még az alkotók se tudnának adni. Öszinté szolva ez a “baki” se zavart úgy mint egyeseket mert én életem egyik legjobb sorozatát köszönhetem a két alkotónak és a gárdának továbbá nem utolsó sorban a színészeknek.Számomra sokáig scifiben csak a Csillagkapu volt az abszolút überkirály, de a BSG játszik könnyedséggel happolta el ezt a pozíciót és így lett nekem a legjobb scifi sorozat of all time.:)

zero - 2009. 03. 30. 01:33

nagyon elkurtak a sok spiritualis meg misztikus hulyesegekkel

hunvik - 2009. 03. 30. 11:22

Szerintem pedig épp ezért volt jó hiszen mert újítani más elemek behozatalával.Nem csak arról szólt 4 évadon keresztül hogy jönnek az idegen lények és idegen bolygók sokasága.Így utólag belegondolva milyen fura lett volna ha minden rész jóformán arról szolt volna hogy új bolygók felfedezése a bombázás után.

zero - 2009. 03. 30. 14:22

Szerintem meg siman meg lehetett volna csinalni erdekesre isten meg angyalok nelkul is. Nekem a “nem tudnak mar mit kitalalni” feelingem volt az utolso season nezese kozben. Maga a sorozat az elejen jol indult es nagyon igeretesnek tunt. A kozepetol kezdett felremenni a misztikus szal miatt. Akkor meg remenykedtem racionalis lesz a lezaras, de vege fele mar egyre nyilvanvalobba valt hogy ebbol nem lehet jol kijonni. Nem is sikerult nekik.
De legalabb jol beleillik a kor tudomanyellenes kreacionista szemleletmodjaba :(

maxx - 2009. 03. 30. 20:36

De ez a mitikus szál nem csak az utolsó évadban jött mint derült égből a villám hanem már az egész sorozat alapját képezte a kezdetektől. Már jóformán a minisorozatban megalapozott lett azzal hogy elkezdtek keresni egy “misztikus” bolygót a Földet továbbá a Caprica angyal Gaiusnál is 1.évadtól aktuális.A többi évadban csak jobban mélyítették.Engem nem igazán zavart

zero - 2009. 03. 31. 00:39

Nem tudom pontosan mikor jelent meg. De egy darabig meg remenykedtem hogy normalis magyarazatot adnak mindenre, de minimum hogy nem ez lesz a fo vonulat.
De nem csak a vallasal rontottak el hanem az egesz befejezes technika es tudomanyellenes volt. Elhiszem hogy egy letelepedunk ide urhajostol es mindenestol egyutt majd boldogan elunk mig meg nem halunk tipusu befejezes nem tul erdekes. De ez a masszunk vissza inkabb a fara tipusu meg nagyon gaz. A betegek sem tiltakoztak azellen hogy lojuk bele a gyengelkedot urhajostol egyutt a napba. Legfeljebb majd kihalunk egy pestistol, de addig is jol el leszunk itt a zoldben. Mindezt azert hogy megtorje a “korforgast” es ne tudjunk letrehozni olyan gepeket amik majd jol kiirtanak minket. Ebbol az jon le h a technika nem segiti az eletunket hanem megneheziti es rosszabba teszi. Nem hiszem hogy egy scifinek (vagy akar barmi masnak) ezt kene reklamoznia.

zorrobomber - 2009. 03. 31. 10:34

zero, ez nem reklám hanem egy sorozat. egyébként meg nézz stargate-et és akkor boldog leszel

Jerico - 2009. 03. 31. 18:56

Igazábol akkor a Vatikán tv-n kellett volna menni-e nem a Sci-Fi chanelen. Szvsz.

zero - 2009. 03. 31. 21:22

zorrobomber, tokmindegy, akkor fogalmazhatok ugy is hogy egy scifitol nem ezt varja az ember. (A stargate nekem nem jott be)

Bruzsy - 2009. 03. 31. 22:10

Unom már ezt a vallásellenességet. Oké, nem kötelező mindenkinek tetszenie a lezárásnak, de csak azért ne vessük már meg, mert megjelenik benne egy olyan szó, ami nem fér bele az egyéni világképedbe. Főleg, hogy az Isten vagy Istenek kifejezés csak egy elnevezés egy másik hatalomra. Honnan tudod, hogy nem egy idegen faj legfőbb vezetője az, akit Istennek hisznek, az Angel karakterek meg nem az ő “követői”, akiknek képességük, hogy a távolból mind trickekkel belevetítsék magukat mások elméjébe? Szerintem itt nem a deus ex machinával van az emberek egy (kisebb) részének gondja, hanem magával az Isten névvel. De ne legyen igazam, én csak abból indulok ki, amilyen állapotokat látok, amikor kishazánkban értelmiségi körökben megjelenik a vallás, mint téma.

Természetesen tisztelet a kivételnek, de szerintem ezen el lehetne gondolkozni anélkül is, hogy túl filozofikusak lennénk.

zero - 2009. 04. 01. 14:30

Bruzsy: Ha azt akartak volna h az isten szo egy alien fajra utaljon akkor alien fajnak neveztek volna. De igy magaban hordozza azt hogy egy megismerhetetlen es folottunk allo valami. Amivel nem lehet csak ugy a kapcsolatot felvenni mint egy idegen lennyel.

A legfobb baj azonban a kreacionizmus/intelligens tervezesbol meritett befejezessel van. Az hogy ez a “higherpower” teremtette az embereket.
Abbol, hogy ezt a keszitok meg mertek jatszani lehet lehet kovetkeztetni az emberek ilyen iranyu fogekonysagra. Mivel nyilvan olyan befejezest akartak ami sok embernek tetszik. Ez viszont egy veszelyes dolog. Tobbek kozt az ID hivok azon dolgoznak h bekeruljenek az altalanos iskolai tananyagba, es kezeljek elmeletuket egyenertekukent az evolucioval. Es ez az amivel az altalad emlitett “ertelmisegieknek” (ahova bele tartozik minden ertelmes ember) baja van.

Joe - 2009. 04. 01. 16:45

“Ha azt akartak volna h az isten szo egy alien fajra utaljon akkor alien fajnak neveztek volna.”

A végén azt mondja “Gaius-angyal”, hogy “Az” nem szereti, ha Istennek nevezik. Bármi lehet, egyáltalán nem biztos, hogy ő teremtette az embereket, még az is lehet, hogy “Azt” teremtették az emberek. Lehet, hogy egy hihetetlen szintre fejlődött mesterséges intelligencia. Nem biztos, hogy mindenható, csak azt tudjuk, hogy vannak jó “trükkjei” (angyalok, Kara).

zero - 2009. 04. 01. 17:47

“A végén azt mondja “Gaius-angyal”, hogy “Az” nem szereti, ha Istennek nevezik.”

Igen, de attol meg elotte a tejes sorozaton keresztul annak nevezik :). Egyebkent Gauis az elejen egy racionalisan gondolkozo tudos. Mennyivel egyszerubb lett volna beadni neki hogy szuperintellinges idegen lenyek befolyasoljak, mint azt hogy egy isten. Igy kellett egy teljes evad mire vegul “megtert”. Ellenben az alien-es magyarazatot valoszinu elhitte volna 2 resz utan.

Azt hogy isten teremtette az embereket szerintem eleg egyertelmuen sugaljak (gondolok itt az emberekre az uj Foldon akiknek megegyezik a dns-uk a koloniaiakkal). Akkor is ha lehet mas, kisse eroltetett magyarazatot talalni ra. Ha valami nem 100%-osan eldontott az nem jelenti azt hogy a keszitoknek nem volt valami koncepciojuk a dologgal kapcsolatban. Ezert mondtam hogy ha azt akartak volna h idegen fajra utaljon az isten szo akkor annak nevezik. Lehet akkor is 10%-a a nezoknak istent ertene alatta. Igy viszont 90% ert istent alatta.

Chem - 2009. 04. 02. 18:00

Az hittem itt majd értelmes gondolatokat olvashatok egy fantasztikus sorozat záró részeiről, de ehelyett csak vad ateista fröcsögést látok. Sajnálom…

M76 - 2009. 04. 02. 20:53

Miért vad vallási fröcsögés az jobb lenne? Amíg istenhit van a földön addig mit is várunk, könnyebb leülni a sarokba és imádkozni mint tenni valami pozitívat.

zero - 2009. 04. 04. 02:55

Chem: Ezen jot rohogtem, koszi :D

Racoon - 2009. 04. 04. 09:13

Chem:
egy az elején fantasztikus sorozat, gyenge zárórészeiről olvashattál értelmes gondolatokat.
meg kellett volna állniuk a 4.10-nél, az illett volna a sorozat drámai, negatíg hangulatához.
így a végére barátok köztet kaptunk, 10 részen át, és egy csöpögős finálét.
amit éveken keresztül felépítettek lerombolták 10 hét alatt.

Arilian - 2009. 04. 07. 11:09

A Lázadás csöpögős volt?

Egyébként a lezárás rengeteg embernek tetszett nekem például a negatívabb lezárás nem tetszett volna egyáltalán így is meghalt mindeki. :)

A “csöpögős” hozzáállás is tetten érthető volt pl. Helo révén már majdnem az elejétől.

A Leg elejéne majdnem abba is hoagytam azzal a felkiással, hogy minek nézzek egy olyan sorozatot amiben mindeki szemét :)

Racoon - 2009. 04. 08. 22:23

a lázadás értelmetlen volt.
kiiírtak két mellék karaktert és minden ment tovább a régiben.
kábé mintha lecserélték volna Tildát akkora jelentőségű.
és végig arra verték magukat milyen komor részeket írtak.

JBG - 2009. 04. 13. 14:15

Talán nekem van túl rossz véleményem az emberekről, de azt nem nagyon tudom elképzelni, hogy leraknak a földre pártízezer embert, és onnantól mindenki rohadt békésen éldegél, amíg meg nem hal. Ha a Galacticán, amikor aztán tényleg kérdéses volt az emberiség jövője, folyton egymást szúrták hátba, balhéztak egymással minden szaron, akkor majd pont itt változnak meg. Pl.valaki le akar telepedni a haverokkal egy szép tengerpartra, de ott már mások élnek. Megkérik őket hogy menjenek el, azok nem mennek. Mit csinálnak? Pl. azok, akik az űrben is folyto basztatták egymást, meg feketebizniszt folytattak, meggarázdákodtak, mit csinálnak? Fognak néhány baltát, aztán agyonverik azokat, akiknek a földjükre fáj a foguk. Nem veszem be ezt a mindeki jó szentimentalizmust.

Amúgy amikor Cavil elengedte Hera-t a közös béke ürügyén, ott azonnal le kellett volna lőni őt is, meg a teljes bandáját, biztos, ami biztos alapon. Adamáék komolyan gondolták, h majd Cavil is örök életére emberszerető, felvilágosult Cylon lesz? Na mindegy, idegbeteg Chief ezt (is) megoldotta.

Bruzsy - 2009. 04. 14. 12:41

És akkor most egy kis Caprica. Tudom, hogy lesz róla poszt, de max. majd írok akkor is egy véleményt. Szóval figyelem, SPOILERES hozzászólás jön, csak az olvassa, aki már látta.

ÓMÁJGÁD. Na ez az, amire nem számítottam. Ez ugyanis nem BSG. Sőt, azt mondanám, hogy az általunk ismert BSG univerzumtól olyan messze áll, amennyire csak lehet (aki nem hinné, nézze csak meg az első 5 percet, és megérti). Persze, ott van a magyarázat, hogy anno a Galacticán direkt a cylonok ellen volt évszázados technikai felszereltség, hálózatmentes számítógépek, meg hasonlók, de az ilyen szintű áltechnológiát sose képzeltem volna mögé. És az a legjobb az egészben, hogy működik.

Jó, a sztori kicsit szedett-vetett, néha kicsit kilóg a lóláb, lassan indul be (le is pontozza nálam), de van egy olyan érzésem, hogy ez szépen le fog tisztulni a sorozatra. Ami viszont azon túl van… Továbbra is itt van a RDM-től már megszokott filozofikusosság és a vélemények egymásnak ütköztetése (mindig is hiányoltam kicsit a BSG-ből a “Kinek áll a jogában a teremtés?” témakört, hiszen Shelley óta eléggé gyakori téma ez. A monoteista / politeista szállal nem tudom mit akarnak kezdeni, egyelőre se füle, se farka (bár kezd értelmet nyerni a centurionok vallásossága), és attól félek, hogy már elmondtak ezzel kapcsolatban mindent, amit el tudtak, látjuk is, hogy hová vezetett Baltar szektásodása. Ugyancsak jó téma még az AI létrehozása, bár kicsit sablonosnak éreztem körülötte a véleményeket (lehet azért, mert ezekről én mind tanultam), de nagyon sokat lehet belőle kihozni, ha tudják, hogy vigyék tovább. A maffiás szálat kicsit túlzásnak éreztem, de majd kiderül.

És ezzel vissza iskanyarodtunk a sztorihoz. Elmondtam az elején, hogy kicsit defektesre sikerült, viszont magával az írással már nem voltak ilyen gondjaim: a párbeszédek továbbra is ott vannak a szeren, Jane Espenson nyújtotta mindazt, amit megszoktunk tőle. Aztán a színészek: megint belenyúltak a remek castingba. A két “öreg” csatája már most vonz, hiszen mind Morales, mind Stoltz olyat nyújtott, amit nem felejt el az ember egykönnyen. Ugyan a Mrs Greystoneról és a fiatalok nagy részéről nem mondhatok ilyeneket, de ott is bizakodó vagyok (egyedül a Ben nevű kölyök volt számomra az, aki megtestesítette az antiszínészetet, de szerencsére ő nem sokáig húzta, szívtam is a fogam, amikor utána megjelent a flashbackben). Rendezés, vágás remek, és akit zavart anno a kamerarángatás, az is eltűnedezőben van teljesen.

Amiért még kritika érheti őket, az a gyenge CGI. Oké, tévéfilm, nem kapott az elején túl sok bizalmat a Universaltól (és gondolom ennek köszönhetően pénzt se, bár az anyagi hátterével nem vagyok tisztában), de néha tényleg gáznak éreztem az effekteket, főleg a robbbanásnál és az első paintballos cylon bemutatásánál.

Kihagytam még valamit? Hát hogyisne, a zene. És itt már muszáj kiabálnom: VALAKI HOLLYWOODBAN FEDEZZE MÁR FEL VÉGRE BEAR MCCREARYT, MERT EZEKET A ZENÉKET ÉN A MOZIK ERŐSÍTŐRENDSZERÉN IS HALLANI AKAROM! De most komolyan, the man’s a frakkin genius.

Nagyjából ennyi, ez összességében egy 7/10 volt nálam, ha jön a sorozat, mindenképpen nézős lesz egy darabig. Csak a sztorit rántsák rendbe.

winnie - 2009. 04. 14. 12:43

heh, a szendvics belsejét nem olvastam el a spoilerfóbia miatt, de azt hittem az elejéből, hogy a végére egy 3/10 lesz, szóval kellemes meglepetés volt a hetes.

Bruzsy - 2009. 04. 14. 12:54

Hát, 3/10-et illetve annál lejjebbet tényleg csak arra adok, amit már végignézni se bírok (anno még a Cavemen is 2-est kapott, lehet felül kéne bírálnom a pontozórendszeremet). Bár így utólag végiggondolva kicsit sok lett a hetes. talán inkább 6 és 7 közé tenném. Az tény, hogy ajánlom, és mivel nem több science fiction van benne, mint egy átlagos JJ darabban, szerintem még az előítéleteseknek is bejöhet majd. Várjuk a héten a kritikát. Ja, és jól tetted, hogy nem olvastad el végig, a nagyobb durranások egy jó részét tényleg lelőttem benne, bocsi. :-)

Thrasher - 2009. 04. 14. 17:40

nálam 9/10
de most nincs kedvem fejtegetni, miért

Tyberius - 2009. 04. 16. 03:59

Kész vége… Egy korszak lezárult! :( utcsó 10 rész 8-9/10, az utcsó két rész egyértelműen 9/10. A 20. rész közepén a csata az baszott jó volt… Igazából nem gondoltam volna, hogy ilyen faszán le fogják zárni. Aztán a végén az a kis filozófiai okoskodás, meg a “nagy számok törvénye”, hát azon röhögtem egy jót. Még kell egy kicsit ülepednie, de ez fantasztikus utazás volt 4 évadon meg számos kiegészítőn keresztül. Még kíváncsi leszek a The Planre, hogy teljes legyen a kép… De már így is eléggé teljes…

bam - 2009. 04. 16. 15:00

Hali, most ismerkedem a BG sorozattal, annyit segítsetek, hogy milyen sorrendben kell nézni
A S1 első epizódja előzményekkel kezd, mivel kezdődik a történet?

Az általam nézett “Razor”-rip gyűjteményben ezek találhatók meg:

Razor Flashbacks
Battlestar Galactica Mini Series (1)
Battlestar Galactica Mini Series (2)
Season 1-4

Bruzsy - 2009. 04. 16. 15:48

szia, a helyes sorrend:

minisorozat 1-2
S1-S3
Razor film (a flashbackek nem azok, azt még le kéne vadásznod, de a razor bővített directors cutjában nagyjából mindegyik flashback benne van)
S4

És ha fokozni akarod a BSG élményt, van még két websorozat, a Resistance, a 2. évad vége után, illetve a The Face if the Enemy a 4. évad 10. része után.

Jó szórakozást hozzá.

bam - 2009. 04. 16. 18:57

Bruzsy: kösz a részletes segítséget… nekifutok :-)

Olman - 2009. 04. 19. 20:45

Jó volt a Caprica, bár tényleg nem volt olyan ütős, mint bármely BSG rész. Örülök neki viszont, hogy Magda Apanowiczot tovább viszik a sorozatba is. :)

SPOILER SPOILER SPOILER

Kíváncsi leszek, milyen gyorsan fog végbemenni a cylonok öntudatra ébredése… Jelenleg egy centúrióban van benne Zoe, és a sorozatgyártásban valszeg nem fog öröklődni a személyisége, meg ő nem gyilkos… max később terjeszti el az öntudatra ébresztő kódot, megsajnálva a centuriók szolgaiságát.

SPOILER SPOILER SPOILER

HRG - 2009. 04. 20. 16:08

Én rosszabbra számítottam a Caprica-t illetően, aztán nagyokat néztem, hogy te, a végén még ez egy jó sorozat lesz…Bevallom, a trailerekben meg a promófotókon látható kalap zavart leginkább ;) ilyen 20-as évekbeli Al Capone-világot vizionáltam, amitől mindig hidegrázást kapok, ehelyett a nyitó képek elég ütősek voltak, és a felépített jövővel se volt semmi gond, jók voltak a színészek, és a sztori is jó irányba halad. Majd, 2010-ben :(

spedway - 2009. 04. 28. 21:20

Caprica megnézve, és felírva, mert ez nézős nagyon. Nálam a BSG nem halt meg.

SPOILER

Amikor Adams a fiával beszélget a család eredetéről, majd elárulja, hogy a valódi családnevük Adama, “Egy jó, becsületes tauroni név.”, és megszólal a BSG-ből ismert Adama családi téma…hát ott elsírtam magam a gyönyörtől.

Folytatás 2010-ben… :(((

Gunter - 2009. 04. 30. 13:06

na en most akkor nekilatok a Capricanak. Bár sztema BSG-t nem lehet überelni. Nagy Stargate fan vaok, de azt azért el kell ismernem, hogy a BSG minden idők legjobb scifi sorozata.

cyrus - 2009. 05. 03. 23:56

Végre sikerült megnéztem végig, nem vagyok teljesen elájulva, de azért mégis végtelenül sajnálom, hogy vége ennek a fantasztikus történetnek.

Na lássuk a Capricát.

joey006 - 2009. 05. 10. 12:06

CAPRICA !!!

Iszonyatosan nagy! Teljes Battlestar élmény (természetesen Battlestar megvolt elejétől végéig). Hihetelen ahogy a Battlestar érzést át tudták vinni a Caprica-ba. Nem kell hozzá sok tehetség hogy túlnőjön a Battlestar-on, mivel ott túl kötött volt a téma itt viszont 12 kolónia teljes ( 58 éves) története áll a rendelkezésükre. Gratulálok a készítőknek és hihetetlenül várom a folytatást!

joey006 - 2009. 05. 10. 12:10
Batistuta - 2009. 06. 17. 21:32

http://www.bearmccreary.com/blog/?p=2167#more-2167)

“Kara Remembers,” “Heeding the Call” and “All Along the Watchtower” és még sok egyéb finomság:)

Bruzsy - 2009. 07. 06. 22:46

Bear pletykált egy kicsit, állítása szerint nem kizárt, hogy jön majd koncertdvd, lehetőleg még idén. Na az lesz az igazi karácsony.

Razor, S4, Caprica OST, plusz DVD, istenem, micsoda év ez.

Bruzsy - 2009. 07. 20. 03:27

végighallgattam az s4 soundtracket. esküszöm, újra végigzokogtam a végét, starbuck eltűnése, roslin halála, adama roslin sírja mellett, 250.000 years later… szinte láttam magam előtt a jeleneteket.

Bear is a God.

M76 - 2009. 07. 26. 09:36

Megnéztem én is a capricát. Az itteni véleményeket olvasva a többiek biztos mást néztek. Csak annyit tudok mondani, hogy mi ez a gagyi szar? Pár percig bírtam, aztán elkezdtem beletekergetni, de bárhol is néztem bele mindenhol ugyanaz a rémgagyi tinisorozat feeling ömlött. Talán a legvégén volt valami elkeseredett fellángolás, de az már rég késő volt. Ahhoz, hogy pontozzam először végig kellett volna, hogy tudjam nézni, jelenleg értékelhetetlen besorolást kap. Méghogy battlestar feeling, muhaha. Már ott fetrengtem a földön kínomban, amikor megláttam a keresztirányban áthúzott teniszpályát. EZ a tipikus “coolnak kell kinéznie, nembaj ha totál értelmetlen” szindrómája.

SPOILER innentől

Az elején az a virtuális valóságos kavarás, jó lett volna, de nálam valahogy totálisan fordítva sült el nem értem miért. Talán gollam miatt, mert már ott is dőltem a röhögéstől, hogy miaszar ez. Amúgy is ez szerintem iszonyat nagy klisé ez a virtuális valóságos tiltott nem tiltott kavarás.

SPOILER vége

Pedig esküszöm nem úgy ültem le elé, hogy fú ez biztos valami szar lesz, hanem valóban komoly dolgot vártam. Talán ha lesz majd 2. rész is újra adok neki egy esélyt, de most ez így nagyon rosszul sült el, a warehouse 13 amit jól lehúztam ehhez képest csúcsnak tűnik.

Joey006 - 2009. 07. 30. 15:27

Kedves M76!

Ez egészen furi, hogy ugyanaz az előítéletmentes megnézés hogyan esik le más-más embereknél. Sajnálom, hogy nem azt kaptad a Caprica-tól, amit vártál. Tény, hogy lassabb mint a Battlestar. Én ennek ellenére totál oda voltam érte. A hangulat amit a rendező igyekezett megteremteni nekek totál bejött. Na meg persze a zene. Amit beletekerésnél nem lehet megérezni. Az elején szerintem nem kellett volna tekerned.

Malachi - 2009. 08. 10. 23:27

egy dupla mokaccsínót valaki?

http://i28.tinypic.com/34ou4c8.jpg

jíhá!

Bruzsy - 2009. 08. 11. 13:00

aztakurva. kell egy ilyen. :-D

Malachi - 2009. 08. 11. 16:51
cyrus - 2009. 09. 04. 20:26

Malachi most irigyellek:)

precise - 2009. 09. 13. 19:01

Bruzsy The plan mikor jön ki ? Valaki?

cyrus - 2009. 09. 22. 12:50

precise: 2009 okt. 27

fromdtod - 2009. 10. 22. 00:52

valamit én most fejeztem be, amire az volt írva “Plan!”. Háááát, én nem pont ezt vártam. De ami jött az is jó volt.

zoey - 2009. 11. 03. 11:10

Már rég nem néztem be ide. A The Plan számomra sem volt akkora bumm, de azért tetszett.

Malachi: köszi a linket, már rendelem is :D

Sneer - 2009. 11. 18. 02:28

The plan nem volt rossz, csak a jótól volt messze,mint az utolsó Battle rész.
Na talán a Caprica lássuk mit hoz ez a sorozat ,)

Shrike - 2009. 12. 18. 02:23

Ha valaki kipróbálná Békéscsabán a BSG társasjátékot (vagy csak további játékosokat keres), az írjon az it_will_come@freemail.hu címre.

ar - 2009. 12. 18. 10:30

Ma hajnalban ertem a vegere a 4. evadnak, es wow! Nallam a legfelso polcra kerult a sci-fi “irodalomban”, megosztott elso helyre a Dune ciklus melle. Mikor belekezdtem nem gondoltam volna, de ez mindent vitt.

Timi - 2010. 05. 11. 22:50

A Hallmarkon most megy egy film és Katee Sackhoff is játszik benne. :))

clark - 2010. 10. 03. 13:02

most néztem meg teljes egészében a sorit,mert csak elel kaptam néhány részt ,de így egyben a 4évad,mini széria és a két film most sikerült darálnom,kb 1hét volt.nagyon jó kis scifi,sori sok érzelemmel a szereplők is rendeben vannak kivéve starbuck az ő játszó spiné nekem nagyon ellenszenves,már a legelejétől,a többiekkel nem volt semmi gondom,egy-két unalamasabb részt eltekintve igazán jó időtöltés,és ó kicsit kinézni a star trek viágából,bár szerintem elég jó a farscpe,firefly vmint a sg1,sga is.10-ből egy 8.5 így átlagba simán megérdemel,mindenkinek csak ajánlani tudom!

simi1029 - 2011. 01. 25. 23:41

Én most fejeztem be a sorozatot + filmeket. Még mindig a hatása alatt vagyok.
Én is úgy voltam, hogy 1-2 részt tévében láttam, de egybe nem ültem le megnézni.
Most 1 hét alatt daráltam végig én is. Elöljáróban Stargate SG-1, Atlantis, és némi Star Trek után vágtam neki a sorozatnak.

Azt kell, hogy mondjam a világ legjobb scifijét néztem. Nagyon élveztem. Végre egy kerek egész sorozat, amit úgy fejeztek be, ahogy kell. Főleg a 4. évad nagyon erős annak ellenére, hogy elég sok improvizáció volt benne érzésem szerint. A végén még mindig töprengek. Azt a sorozatot szeretem ami elgondolkodtat és szórakoztat.

A jellemek nagyon jól ki lettek dolgozva. A szereplőknek mindnek a mondanivalója gondolkodásra, tovább gondolásra ad lehetőséget és pont ezt szeretem benne.

Végre jó volt kiszakadni a “megszokott” scifi keretekből. A grafika lenyűgöző, a zene zseniális, a karakterek elképesztőek, a színészek nagyszerűek…

összességében nekem 99%os sorozat azért 99 mert azért volt egy-két gyengébb rész, de az összhatás nagyot üt.

Történet: 99%
Zene: 100%
Karakterek: 100%

Bocs a hosszú kommentért, ez most így kikívánkozott belőlem :-D

simi1029 - 2011. 01. 25. 23:44

Igazából a kritikára válaszolva: meg fog történni újra és újra…

Szerintem a 4. évad 15-20 részeit egybe kell megnézni és úgy nagyon adja magát az egész szál. Szerintem.

orika - 2011. 07. 13. 14:15

Sziasztok!

Először is, kéretik nem totál idiótának nézni :) Mivel az évek kíváncsivá tettek, hát megvettem DVD-n a teljes sorozatot, gondoltam, vannak klasszikusok, amiket vétek kihagyni. Ma szántam rá magam, h belevágok, de elég érdekesen indul a dolog, konkrétan a kezdés :”az előző részek tartalmából” szöveg… Gyorsan rákerestem a neten, elvileg van egy 3órás minisorozat, ami nélkül nézek, mint a lőtt medve??? vagy anélkül is felfogom, hogy mi a sztori??? mert azt se tudom, honnan vadásszam le (főleg így nyaralás közben :-D )…
Szóval ha valaki nagy helyzetátérzésében megdobna valami válaszfélével, azt köszönöm :)

winnie - 2011. 07. 13. 14:22
orika - 2011. 07. 13. 22:59

Köszi winnie, itt épp nem néztem (máshol csak 500 év múlva lenne, itt azonnal szállítható :) ). Ezek szerint enélkül nem értek semmit :-D De ezután megvilágosodok :)

orika - 2011. 07. 16. 17:52

Hali! Ismét egy hülye kérdés :) :
az előbb fentebb olvastam a nézési sorrendet, eszerint minisorozat
s1-s3
penge
s4.
Ez így OK is, de akkor hová pakoljam be a Terv-et?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz