login |

Legend of the Seeker: félúton az 1. évad – írta darkspell

2009. 02. 02. 15:18 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika, merre tovább,

Feléhez érkezett a Kereső (első évados) Legendája, magyar idő szerint vasárnap hajnalban levetítették a 11. epizódot. Úgy tűnik, az embereknek igénye van egy színvonalas fantasy sorozatra, és ugye ezen a fronton nem nagyon vagyunk elkényeztetve. A 2. évad tehát már a zsebünkben, szóval még egy darabig nézhetjük. De mit is? Nézzük a választ spoilermentesen.

Dióhéjban, aki esetleg nem ismerné: a sorozat Terry Goodkind művein alapul, mi több, ő is tevékenyen részt vesz a sorozat irányának alakításában. A regényciklus 11 regényből áll, jelen pillanatban az első kötet történéseit tapossuk nagy bőszen. A főszereplő egy átlag fiatalember, akiről persze kiderül, hogy mégsem átlag, és egy kedves kisasszony, aki néha azért tud nem is olyan kedves lenni. A harmadik főszereplő pedig egy varázsló, akinek általában legnagyobb gondja, hogy a hasa üres…

Könyv vagy sorozat?

Mivel ez egy feldolgozás, szerintem ez a kérdés jut eszébe mindenkinek. Melyik a jobb? Miért? Tényleg? Megéri a másikat megnézni/elolvasni? Aki olvasgatott erre-arra, elég sűrűn futhatott bele ilyenekbe:

Nem tetszik, mert nem olyan, mint a könyv.

Na ez a halálom. El kell fogadni, hogy van a könyv és van a sorozat. A kettő együtt, egymás mellet. Egyszerűen nem lehet több száz oldalt belesűríteni pár részbe. NEM. És nem is kell. Kell, hogy a sorozat megállja a helyét külön is, a könyvtől függetlenül. Hiszen az emberek nagy része valószínűleg nem olvasta, így nem tudja miről szól.

A másik érvem a kettő együtt mellett: a látvány. Erről majd még kicsit később bővebben, elöljáróban:

Mert ez a regényben is jól néz ki. Tényleg. Vagyis biztos, mert ott csak elképzelni tudom. Viszont amikor itt látom, akkor úgy áll-leesés. Mert szép. És szeretjük a szépet. Tényleg. Lényeg a lényeg: Összehasonlítgatni felesleges, és bizonyos szinten értelmetlen is. Ezt nézni kell, kikapcsolódni, élvezni. Sorozat, fantasy, kikapcsolódás. Fun. Mi is történt eddig? A tovább mögött folytatom spoilermentesen.

Amit eddig láttunk

A történet az epizodikusságra alapul, tehát minden egyes résznek van lezárása. Nagyjából követi a könyv történéseit, de jó pár epizód teljesen most kitalált, “könyv-független”. Ilyen mondjuk Brennidon, Elixir, Sacrifice. Nem kapcsolódnak szervesen a főszálhoz, viszont segítenek jobban megérteni a “miért?”-eket, meg jobban megismerni a szereplőket.

Természetesen a főszál is mindig halad valamennyit, ugye a fő cél a gonosz legyőzése: van egy Darken Rahl nevű emberke, akinek mivel nincs jobb dolga, hobbiból csak úgy mellékesen világuralomra tör. Általában ugye a rosszfiúk így szokták. Szerencsére még nem szerepel túl sokat, inkább amolyan háttérből irányító valaki.

Nagyon a történetről nem szeretnék mesélgetni, remélem ez az írás úgyis meghozza a kedvet azoknak, akik még nem látták. Aki szeretne, például itt lehet elmélkedni a prokról meg a kontrákról.

Sok dolog miatt lehet panaszkodni a Seekerre, de a látvány ezek közé biztosan nem tartozik. A sorozat Új-Zélandon forog, és ez a vágóképeken meg is látszik: nagggyon gyönyörű képeket tudnak találni, olyan eláll az ember lélegzete kaliberűeket. A természet lélegzetelállító, és a körítésre is nagy gondot fordítanak. Ez ugye egy fantasy sorozat, egy varázslattal is működő világgal.

Ezzel kapcsolatban pedig a készítők nem tréfálnak. Minden egyes effekt ott van a szeren, szépen kivitelezett és lélegzetelállító. Még az olyan egyszerű dolognak, mint az Inkvizítori érintés is sikerült egy színvonalas effektet létrehozni.

A világ azonban elég unalmas lenne, ha csak néznénk, de nem hallanánk. A hangeffektek, aláfestések is megállják a helyüket – a 10. részben pedig egyenesen a hátukon viszik a részt. Szerintem. Panasz mindenesetre erre sem lehet.

Hogyan tovább?

Félúton természetesen ez a legfontosabb kérdés. Az évad eddigi feléből kiderült már, hogy úgy nagyjából milyen irányba szeretnének elmenni a készítők, és ez annyira azért nem rossz. Mindenesetre a regények legalább támpontot adhatnak, szerintem így könnyebb kitalálni az összekötő részeket is. Nem mellesleg azért több ezer oldalnyi világleírás áll már a készítők rendelkezésére – nem is beszélve az emberről, aki az egészet megalkotta.

A jelenlegi információk szerint az első évad az első regény történéseit fogja elmesélni, bár az eddigi 11 részben már jó pár történés megtörtént. De van még mit elmesélni. Bőven.

Amint tehát ez az eddigi szűk három hónapból kiderült, a dolog működik, és az emberek nagyrészt szeretik is. Hogy ezután mi lesz belőle, csak a készítők tudhatják. Talán még ők sem. De az eddigi visszajelzésekből, tapasztalatokból okulhatnak, hogy egy kicsit még jobbat csinálhassanak.

30 hozzászólás Ne habozz!

DeadMan - 2009. 02. 02. 15:32

Na én ezzel kapcsolatban érdeklődnék.
Anno megnéztem az első két részt, de az nem igazán jött be. Stílustalannak találtam a lassításokat, a sztori eléggé sablonos volt, a karakterek se lettek egyből szivem csücskei, de még a látványtól sem estem hasra.

Az érdekelne, hogy ez a további részekben mennyire változik, mert hogy nyilván történnie kellett jelentős minőségi növekedésnek, pl. itt a képeket nézve mindjárt egy nagyon király effektekkel szórt 2 képet láttam.
Szóval valaki írja meg nekem aki nézi, hogy az első két rész után ha most nekiállnék folytatni, akkor bejönne-e a dolog?
Nem jóslást kérek persze, csak véleményt:)
Mert szivesen nézném, nekem is nagy igényem lenne egy igazán jó fantasyra, csak az első két rész sajna nem győzött meg…a folytatás megfog?
Előre is köszi mindenkinek, aki válaszol…

Olman - 2009. 02. 02. 15:33

Nekem (legalább) a következő három dolog miatt tetszik a sorozat:

– Új-Zélandi környezet
– Remek varázslásos effektek
– A confessor kisasszony :)

A főhős Seeker szerintem elég idétlenre sikerült, ha jól néztem, alacsonyabb a nőnél is. A könyvet nem ismerem, de a sorozatot történetileg kellemes szórakozást nyújtó kategóriába sorolnám.

Lyana - 2009. 02. 02. 16:20

@DeadMan:
Nem hiszem, hogy a többi rész tetszeni fog, mert az első részek után egyre csak sablonosabb és kliséktől hemzsegő történeteket kapunk. Érdekes kiindulópontok vannak minden résznél ez való igaz, de utána mindig rendkívül kiszámítható lesz az egész.

Én pozitívumnak a látványvilágot tudnám felhozni, és azt, hogy hangulata van a világnak (nem egységes, de legalább van).

A zenét két-három részben éreztem tűrhetőnek, a többiben teljesen lapos háttérzenéket adtak.

Richardnak választott színész a sorozat legeslegnagyobb baklövése volt, nem kell sorolnom az okokat. A többi főbb szereplő viszont egytől egyig nagyon jó.

Mindettől függetlenül, szerintem nézd még meg a következő részt, esetleg az utána levőt is, és csak aztán dönts.

Desmond Wallace - 2009. 02. 02. 16:26

DeadMan: Ha nem jött be a pilot, nem hiszem, hogy tetszene a folytatás, de azért én megpróbálkoznék még a 8-9. résszel.

A sorozat leginkább a könyv lebutított véltozata, de ettől még elég jó. Az utóbbi epizódokkal sikeresen kapaszkodott fel a sorozatos toplistámon. A vizuális trükkök egészen jók. A zene is néha egészen remek. Nekem hiányzik egy jó zenés főcím, ezt kár, hogy kispórolták.
A szereplők közül tényleg Richard a leggyengébb, pedig neki kéne elvinni a hátán az egész történetet.
Darkspell, Dennát kihagyni – az egyébként remek – írásból? :D

DeadMan - 2009. 02. 02. 16:44

Lyana, Desmond köszi mind2őtöknek!

Azért megnézek még pár részt, hátha hirtelen elkap a feeling.
Régen néztem Herkulest, meg Xénát, semmivel sem voltak különbek ennél, sőt, nekem a bajom ezzel még is az, hogy én szintekkel jobb valamit vártam. Illetve nem is az a pontos szó, hogy vártam, inkább az, hogy egy olyannak örülnék.
Persze sorozatos költségvetés meg minden.
De mondjuk képzeljetek el egy fantasy sorozatot egy Rome-éhoz hasonlóan profi gárda műveként. Na én valami olyasmire várok még továbbra is.
Addig meg biztos jó szórakozás a Seeker, kapni is fog még egy esélyt.

A. - 2009. 02. 02. 16:58

“De mondjuk képzeljetek el egy fantasy sorozatot egy Rome-éhoz hasonlóan profi gárda műveként. Na én valami olyasmire várok még továbbra is.”

Trónok harca, remélhetőleg:PPP

Lyana - 2009. 02. 02. 17:00

Xénánál jóval gyengébb történetek vannak itt, illetve ugyanazon alapokon nyugszik mindegyik, csak kiszámíthatóbb. Persze be van burkolva a könyv világának köntösébe, de aki már végignézett bármilyen kalandsorozatot (világtól függetlenül ilyen az SG-1, Sliders és hasonlók), az szerintem semmi újat nem fog itt találni történetek terén.

@ Desmond Wallace:
Sokan emlegetik a Dennás részt, ez valamilyen szarkasztikus poén áldozata, vagy komolyan ezt ajánlja sok ember? Én a sorozat legégőbb, legnevetségesebb (rossz értelemben) részének vélem, amit tiszta szívből kitörölnék emlékezetemből, s nem értem, hogy most ti más véleményen vagytok, vagy csak viccelődés tárgyaként utaltok rá?

Desmond Wallace - 2009. 02. 02. 17:05

Lyana: Más véleményen vagyunk. Egyik legjobb rész, pedig a amikor láttam először a promót, nagyon háborogtam. Én a 3-4-5. rész környékén gondolkodtam azon, hogy talán mégse kéne néznem.

Lyana - 2009. 02. 02. 17:08

Értem, köszi.

Nálam fordítva volt, első 5 részt élveztem, aztán utána szinte egyesével felváltva hol tetszett, hol nagyon nem. Sajna a 10.-nél már cancelt fontolgattam, s egyelőre szüneteltetem is a sorozatot, várva a szezonfinálé kritikáira.

Remélem lesz még pár beszámoló sorozat részeiről, hogy követni tudjam az állását:) – köszi darkspell!

symor - 2009. 02. 02. 18:04

Nem tetszik, de nem is tudok túl ésszerű indokokat felhozni ellene.

A helyszín remek, a lassítások heroikus küzdelmek illuzióját adják a legegyszeübb koreográfiának is, a színészekre sem lehet panasz, néha idegesítően naív szövegeiket is megprobálják komolyan előadni, és a Mad Max nyakigláb “Gandalfjáért” külön dicséretet érdemel a szereposztó.

Valahogy mégis hiányérzetem van, nekem a történetek hangneme túl Robin Hood-os a fantasy sötéten hömpölygő mágiakereteit sem érzem eléggé kihasználtnak, a szereplők legtöbbje, ahogy a nagykönyvben(könyvekben) megvan írva nem okoz meglepetést, sztereotípikusan megfelelő alakok, akik kiszámíthatóan állnak a kalandok elébe.

Hiányzik a meglepetés, a bűvület a jobb fantasyk legjobb vonása. Számonkérve magamon a hiátus érzését a Willow-ra gondolok, annak sem volt nagy szövevénnyel gombolyított története, de megvolt a megfoghatatlan varázslata.

A látvány szemsimogatóan szép, nem érzem viszont az őserőt sem a történetben, sem annak alakjaiban, lehet hogy mert egy Conanon nevelkedett kisgyermekkor “áldozata” vagyok. A ’80-as évek nevetséges tucat fantasy-ái számomra érthetetlenül bátrabbak voltak, így az új évezred termékéhez képest. Talán mert akkor a legtöbben, néha nem is egy, hanem ikerszülött egykori pankrátorok vívták meg harcukat és az egyetlen egyértelmű érdemük erejük sosem hiányzott szerepeikből. Ne értsetek félre, nem az ágyékkötős szteroidsziklák figuráját sírom vissza, csak a fellépésük rám tett hatását. Megállíthatatlannak tűnő, romboló acélosságukat.

Ez a vágyódás, a tündéket reggeliző hősalakok után, kisérti a műfajhoz kapcsolódó összes érzésemet. A mostani, Eragoni divatérzékenységgel írott alakok változást, átalakulást élnek át a maguk története során, ennek mégsincs látszatja. Maradnak szépvonású, tágranyíló szemű aranyifjak mint annakelőtte. A felnőtté válásuk igérete ellenére, egyszerűen nem feszítik szét maguk körül a teret. Nem a fizikalítás hiányát látom, hisz jól láthatóan áramvonalas, kardtartó izmokat növeszt személyi edzőjük ezekre az érzékeny hősökre. A Frodói meghasonlást nem találom, amivel az átalakulásuk, hősiességük felelőssége járna, pedig ez a jó fantasy-irodalom egyik alappílére. Hiányzik az igazi szellemiség.

Mégsem hozhatok fel semmi karakán kifogást a sorozat ellen.

Lágyan hullámzó és meseszerű, aki így szereti az megtalálja benne a kedvérevalót.

Nekem nem jött be.

blade78 - 2009. 02. 02. 18:07

Nagyon jó kis sorozat. Kedvetkaptam a könyvhöz is. Továbbra is tartják a minőséget akkor maradok melletük. :D És gyönyörű az Inkvizitor :D Imádom.

Desmond Wallace - 2009. 02. 02. 18:09

“Remélem lesz még pár beszámoló sorozat részeiről, hogy követni tudjam az állását:)”
Darkspelléknál gyakran találhatsz infókat a sorozatról, meg én is sokat szoktam posztolgatni Seeker téren (spoileres képek, videók).

Teofil - 2009. 02. 02. 19:17

Én az írás alapján azt hiszem bepróbálom az első részt. Köszi darkspell!

darkspell - 2009. 02. 02. 20:27

Lyana

Denna a könyv egyik meghatározó alakja, emiatt vártuk nagyon. Emellett a rész nem lett rossz, annak ellenére, hogy vértelen maradt.

DeadMan

A látványra, effektekre panasz nem lehet, ez ne legyen visszatartó tényező :) Heti 42 perc szórakozásnak elmegy, ha többnek nem is.

Sayon - 2009. 02. 02. 21:07

A probléma nem azzal van hogy adaptálták a könyvet, hanem hogy rosszul. Én a kevesek közé tartozom aki olvasta, és ha a hangulatát vissza tudták volna hozni, egy szavam sem lenne a kimaradt szálak miatt. Így csak egy üres-bár látványos-közhely és lopás túltengés….

sil - 2009. 02. 02. 21:38

Sayon
Egy-egy könyv olvasása mindenkinek más hangulatot teremt, hiszen mindenkinek a fantáziájára van bízva mennyire tudja magát beleélni a sztoriba. Ki így, ki úgy. Ne várd el, hogy egy sorozat visszaadja a fantáziád szüleményét (meg mások se) mivel mint írtam nem egyformák az értékrendjeink. El kell vonatkoztatni a könyvtől és csak a sorozatra figyelni. Tudom, hogy nehéz annak aki olvasta, de meg kell próbálni. Ne rontsátok már el mások szórakozását a túlzott negatív véleményeitekkel. Mi nem olvastuk a könyvet, nekünk így jó ahogy van. Ha ez sem lenne akkor az lenne a baj. Nem sértésnek szántam csak pont nálad pattant el az a bizonyos húr. :)

montanosz - 2009. 02. 03. 08:08

engem nagyon zavar hogy itt még az agyon páncélozott lovagok is gyalog járnak, holmi királyocskáknak 10 fős hadserege van, főhőseinkről nem is beszélve akik szintén gyalog rohangásznak és mégis oda érnek mindenhova percek alatt.
szerintem ezen kár volt spórolni, mert illúzió romboló.

Sayon - 2009. 02. 03. 08:36

Sil! Én bizony lelkem összes örömével vártam ezt a sorozatot, és bizony nagyon fáj… és én sem bántásiból, de az a bizonyos húr… legalább a címét változtatták volna meg…

darkspell - 2009. 02. 03. 09:00

montanosz

Valahol spórolni kell, mert muszáj :)
Nem hinném, hogy valami hatalmas költségvetése lenne a sorozatnak…

GK - 2009. 02. 03. 09:18

Nem értek egyet az írással: van értelme összehasonlítani a könyvet és a sorozatot. Én láttam a sorozat pár részét, utána olvastam el a könyveket, és továbbra is nézem a sorozatot.

Egyetértek azzal, hogy nem lehet a könyv történetét elmesélni TV sorozatban, maximum szérializált sorozatot lehetne belőle csinálni irdatlan költségvetéssel, ami viszonylag hamar cancelt kapna.

Nem értek egyet azzal, hogy a könyv világának alapvető törvényszerűségeit megváltoztassák azért, mert az sorozat írói nem elég kreatívak.
Nem akarok spoilereket írni ide, de sok ilyen volt.
Ez már nem a “feldolgozás” kategória, hanem “nyomokban Seekert tartalmazhat”.

Véleményem szerint a technikai stáb remek, a helyszín szép, a színészek jók és bele fognak tanulni a karakterekbe. A sorozat íróival nem vagyok kibékülve.

Mivel a könyvet nem lehet (és nem is kell!) átültetni egy az egyben, nagyon jó írókat kell összeszedni, akik kellő képzelőerővel és tehetséggel rendelkeznek, hogy jó történeteket találjanak ki és valósítsanak meg.

A szomorú, hogy az ötleteik nem rosszak, sőt jók, de valahol a kidolgozás közben szétcsúsznak. Ez volt a Denna-val, a Sacrifice-szal és a Confession-nal is a bajom. Mindegyik “majdnem sikerült” érzést keltett bennem.

Üdv,
GK

RaveAir - 2009. 02. 03. 09:47

Ha végigment az első évad, akkor majd én is be fogom próbálni. De igazából a George R. R. Martin féle HBO-s sorozatot várom már igazán… legyen már valami!

GK - 2009. 02. 03. 20:58

montanosz:

Az első könyvben szinte végig gyalogolnak, és viszonylag nagy hadseregek se jönnek szembe.

Tehát ezzel szerintem nincs baj.

Üdv,
GK

Deino - 2009. 02. 04. 08:39

GK: én nem olvastam a könyvet. És emiatt abszolút semmi bajom a sorozattal, fekszik mindenhol, és tetszik is. Aki olvasta a könyvet, csak attól hallom, hogy ez mennyire nem így volt már, meg ilyenek. A könyvet és a sorozatot SOHA nem szabad összehasonlítani, mindegy melyikről van szó.

Alice - 2009. 02. 04. 09:01

Örültem az írásnak, köszi darkspell.

Desmond Wallace - 2009. 02. 05. 12:53

“A könyvet és a sorozatot SOHA nem szabad összehasonlítani”
Ezzel mondjuk nem tudok egyetérteni. Miért ne lehetne? Elvégre a könyv alapján készült, így eleve van összehasonlítási alap.

Panka - 2009. 03. 18. 12:02

A sorozattal semmi bajom, egymás után megnéztem az összeset, és most várom a következőt. A főszereplőt tényleg nem találták el.
A sorozat zenéjét keresem, nem tudja valaki, honnan tudnám letölteni?

Shasha - 2009. 05. 16. 01:17

Én egy hete kaptam rá, ki is végeztem az első regényt, szerintem teljesen jó, ahogy eltávolódik néha a sorozat. A sablon sajnos kivédhetetlen de úgy egészében jó móka:)

cinkoxid - 2009. 06. 01. 19:02

Nekem nagyon tetszik.
Nem érdekelnek a klisék meg a kiszámíthatóság, akkor is jó.

Csilla - 2010. 02. 14. 19:37

Sziasztok! Most olvastam, hogy a könyvekből sorozatot csináltak, és feltévedtem erre az oldalra. Én magam nagy Goodkind rajongó vagyok. Rengeteg könyvet olvastam az Igazság kardja sorozatból. De tudtommal eddig 32 könyv jelent meg, nem tizenvalamennyi, amit itt olvastam. És nem szeretnék a levegő beszélni, úgyhogy itt egy link:

http://excaliburkonyvek.hu/Excalibur_Konyvek/fantasy.html

CameronSaryn - 2010. 03. 03. 00:35

Csaták + dögös nő és izmos pasi akik soha nem lehetnek úgy együtt nálam nyerő párosítás :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz