login |

Hustle: az 5. évad

2009. 02. 21. 19:03 - Írta: Bruzsy

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Kezdjük a legfontosabbal: a BBC berendelte a Hustle 6. szezonját – tudjátok, itthon a remek Vagányok – Öt sikkes sittes címmel futott. Röviden heist-, vagyis rablós-átverős sorozatról van szó, Ocean’s-rajongóknak kötelező, éljen a simlisreneszánsz! Nézzük hosszabban.

The Con Is On. Ötödjére is. Most kezdhetném azzal, hogy Leverage rajongók, figyelem, tessék a tekinteteket a nagy kék víz innenső oldala felé fordítani, hisz akinek a TNT tolvajos/rablós szériája bejött, az a Hustle láttán mind a tíz ujját meg fogja nyalni, de nem teszem, legyen csak ez a bejegyzés azé a 30 emberé, aki naprakészen követi a BBC sorozatát. Aki még szűz a témában, ajánlom human kedvcsinálóját, bepróbálásra mindenképp érdemes sorozatról van szó, a pótlás se nehéz, végül is csak 30 részről van szó. Spoilerekkel a tovább mögött.

Mit is mondjak, nekem az évad sajnos enyhén csalódást okozott, így visszatekintve olyan semmilyenre sikerült. Ez főleg azután rossz hír, hogy volt egy zseniális premierünk, amiben eléggé felforgatták az eddig jól megszokott felállást. Ugyan voltak hírek már korábban is, hogy Danny és Stacie idén nem tér vissza, de mégis szomorúan kellett szembesülnünk vele, hogy a hatalmas vegasi score után inkább maradtak az USA-ban.

Helyette visszakaptuk Mickey-t, aki majdnem eladta a sydney-i operaházat, és akinek a hiánya nekem kevésbé fájt tavaly, hiába erős nagyon a karakter, a többi négy kárpótolt minket. Aztán ha nem lett volna elég a meglepetésekből, puff, itt az újabb, Albert a sitten tölti szabadságát, Eddie bárja bezárva, kaptunk két új szereplőt, egyedül Ash az, aki ugyanolyan sunyin néz mint eddig, legalább ennyi konstans legyen ebben a nagy összevisszaságban.

Szó mi szó, a két új arc bevezetése rendben meg lett csinálva az első részben, szokásos csattanókkal, kár, hogy a karakterük már nem lett olyan erős. Egyszerűen nekem nem illenek be a régi csapatba, nem úgy és nem annyira adták meg azt az új színezetet a sorozatnak, amire egy ilyen csere után számítunk. A Sean gyerek személyében megérkezett az ügyeletes kezdő, akiről semmit nem tudtunk meg azon kívül, hogy lassan tanul, és halálosan idegesítő tud lenni, részenként többször is. Emmában már több potenciált látok, és ha ehhez még azt a minimális eyecandy faktort is hozzávesszük (könyörgöm, hol vannak Jaime „Pardon my tits” Murray extra kivágású ruhái?!), még így is sikeresen le tudták őt nullázni a Mickey-féle románccal.

Előtte három éven keresztül hallgattuk, hogy milyen igényes Bricks mester, ha párválasztásról van szó, erre nesze nekünk ingerküszöb, amit a fináléban is előadtak a megcsókoljalak-e vagy sem jelenetnél, nevetséges. És ugye ehhez jön még rá az öcsike „én csakazért is megvédem a nővéremet” bullshitje, éljen. Egy ilyen sorozat nem bír el egy szerelmi szálat, pláne olyan előzményekkel, hogy gyakorlatilag az első évad óta semmi magánélet nem került elő, max. egy-egy rész szintjén. Danny is hiába próbálkozott Stacie-nél, nem lett belőle semmi, mint ahogy Mulder se dugta meg Scullyt 9 év alatt. El kell fogadni.

Albert kihozásával aztán szépen visszaállt minden a régi kerékvágásba, azonban az évad végére olyan szinten megemelkedett az önismétlés és a bárgyúság, hogy egyáltalán nem tudtam arcomra erőltetni azt a vigyort, ami korában mindig ott figyelt a csattanók után, pedig nagyon akartam. A finálé például szerintem egyértelműen a leggyengébb volt a sorozat történetében, mert ugyan visszahozták a remek Carlton – Henry párost (ARSE!), de amikor 50 percnél azt láttuk, hogy simán beetették hőseinket egy rendkívül primitív trükkel, szerintem az összes néző rögtön levágta a „mindenki beépített” megoldást.

De a legnagyobb szívfájdalmam mégis az volt, hogy a fő poénforrás, Danny távozásával a röhögésfaktor is eltűnt a sorozatból. Eddie ugyan még mindig csalt egy-két mosolyt az ember arcára, de néha már ő is sok, főleg amikor rezzenéstelen arccal tűri, hogy egy háromszoros megveretés után a banda azzal jutalmazza, hogy kifizetik a számlájukat. Korábban legalább próbálkozott.

De hogy jót is mondjak: mind a zene, mint a vágás, mind az egyéb apróságok terén folyamatosan látom a fejlődést a sorozatban. Főleg, hogy lecserélték a „cheers tune-t”, amit szerintem nem csak human, hanem már mindenki unhatott minden rész végén, a főcím feltuningolásával se lett semmi gond, bár tény, hogy a képsorok tekintetében kicsit alulmaradt az előzőtől. Az ugye szinte biztosan Emmy-t nyert volna 2007-ben, ha nincs az a fránya Dexter. Az időmegállítást is lassításra cserélték, jóval szórakoztatóbb megoldás lett így. Színészekkel továbbra se volt semmi gond, most már tényleg csak az íráson kéne dolgozni egy kicsit, tuti vannak még jó gondolatok a fejekben. Hol van a Bollywood elborultsága vagy az anyakirályné zabigyerekének ötletessége a mostaniaktól?

És mit hoz a jövő? Egyrészt, nézettségileg kimondottan jól teljesítettek, az átlag nézőszám felkúszott 6 millió körülre, ami gyakorlatilag az első évad óta a legjobb eredmény. Így a BBC nem cicózott, s mint említettem, berendelte a hatodik szezont, szóval jövőre újra itt lesznek az átverés mesterei, egyelőre nem kizárva azt, hogy Marc Warren és Jamie Murray is visszatérjen, előbbi új sorozata az Egyesült Királyságban, utóbbié pedig az USA-ban zakózott hatalmasat.

Lassan eléri a késznek nevezhető állapotot a mozifilm szkriptje is, amit nem nagyon tud az ember hová tenni, ami működik 55 percben, nem biztos, hogy másfél-két órában is ugyanolyan hatásos lenne, de sose lehet tudni. A stúdiók már ácsingóznak érte, biztos megtetszettek nekik a sok százmilliós összegek, amiket anno az Ocean’s trilógia hordott haza. Egy biztos, bizakodva várjuk a folytatást, íme az epizodikus sorozatok előnye: akármekkora is a hullámvölgy, bármikor jöhet 6 zseniális rész egymás után, ami elmos minden negatív kritikát. 2010 messze van, van bőven idejük, addig pedig ne feledjük:

Don’t want something for nothing, or you can end up with nothing for something.

12 hozzászólás Ne habozz!

satya666 - 2009. 02. 21. 21:19

A 4. résznél járok, és az első és harmadik rész kifejezetten jól sikerült. Az évad vége még hátravan, ezért talán nem kellett volna elolvasnom a cikket mert lelőtted az utolsó csattanóját…

Azt hittem Danny és Stacie jobban fog hiányozni, szerintem a körülményekhez képest elég jól megoldották hiányukat. A két új tag nem ér fel velük, de nem is lettek elrontva.

Amúgy szerintem az összes évad elég hullámzó. Mindegyikben van néhány zseniális rész és néhánynak előre tudom a csattanóját. Ettől persze még ez az egyik kedvenc sorozatom. A Leverage nem tudott felnőni erre a szintre.

Dohi - 2009. 02. 21. 21:51

nem kenyerem a tema, de a leverage annyira nagyon-nagyon remek, hogy ebbe is bele fogok nezni valamikor.

Pelevin - 2009. 02. 21. 22:59

Valóban nem a legjobb évad, de nekem például sem Stacey sem Danny nem hiányzik. Addig nincs különösebb probléma amíg Ash ott van, főleg így, hogy Mickey is visszatért. (És persze ne feledkezzünk meg Eddie-ről sem). Azért a nagy Mickey Bricks nélkül nem volt olyan ütős a negyedik évad. (Nekem például kicsit hihetetlen volt, hogy Mickey hiányában Danny lett a főnök.) Azt mondjuk meg kell hagyni, hogy a vegasi rész rendben volt. Ezt az szerelmi szálat én sem tudom hová tenni, és Sean csak-azért-is-megvédem-a-nővéremet keménykedése sem kellene.
A következő évadban csináljanak furfangos long con-okat és néhány elmés short con-t is (az ötödik évadban nem is emlékszem, hogy lett volna).
Szóval ez az évad azért nem olyan rossz, én annak is örülök, hogy egyáltalán van Hustle. Mondjuk a harmadik évadot aligha lehet túlszárnyalni. (Messze a legjobb rész: 3×02: The Henderson Challenge, igaz kicsit sablonos a vége, de a maradék 54 perc briliáns.)

KTamas - 2009. 02. 22. 00:28

En a Leveraged masfel reszig birtam, nem volna rossz ha nem lenne a Hustle ami egyszeruen klasszisokkal jobb…

Visszaterve a Hustlehoz: bar onmagaban nem volt rossz (foleg az utso resz, bar az elso is jo volt), de a tobbihez kepest tenyleg gyengebb volt valamivel, a legfajobb Danny hianya, ha o visszajon a 6. evadban, akkor sztem jo lesz.

CyClotroniC - 2009. 02. 22. 01:55

Egyiket se láttam még, de mindig is voltak olyan fentartásaim a sorozatformátumú átbaszarintós filmekkel, hogy kicsit elmennek Mission: Impossible és Szupercsapat irányba. Ha valaki megnyugtatna, hogy ez nem, akkor viszem is a nyári darára :D

Quashie - 2009. 02. 22. 02:10

Nyugodtan viheted. A Hustle-t mindenképp…

Dohi - 2009. 02. 22. 03:07

mi lenne az az irany? (a szupercsapat kimaradt, az m:i meg regen volt, de tervezem ujranezni.) egyebkent szerintem egy probat mindenkepp megernek, biztos rosszabban is el lehet tolteni 40-50 percet :) engem pl. par perc alatt megvettek a leverage karakterei, es remelhetoleg a hustle eseteben is ez lesz.

kisqqcs - 2009. 02. 22. 08:45

Nekem tetszett az 5. évad. A negyedikben pont Mickey-t hiányoltam és az akkori új fiú sem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket (bár lehet, hogy újra kellene néznem, mert régen volt :)).
Az évadnyitó erős volt, a többi rész is egészen korrekt volt és nekem az évadzáró is tetszett. Amikor elkezdtem nézni, akkor teljesen kiment a fejemből, hogy ez a finálé és megállítottam pár perc után, hogy: “Jé, ez olyan mintha egy évadzáró lenne!” Aztán persze az is volt :). Nekem bejött a fordított helyzet, már a második részben tetszett a két “mark”, úgyhogy nagyon vártam, hogy mi jön ki belőle. Az is bejött, hogy elmagyarázták a kifejezéseket, bár a rendszeres Hustle-néző úgyis tudja, hogy ki az “inside man”, “roper”, stb. Azt meg úgy is tudtuk, hogy nyernek, hiszen olyan ez, mint a 24, hogy ott se halhat meg Jack Bauer sose, itt meg mindig nekik kell nyerniük, maximum azon izgulhatunk, hogy hogyan :). Bár az, hogy ilyen primitív dologgal buktak el a “gonoszok” (ráadásul pont a zsenigyerek hülyesége volt) az elég gáz volt, de belefért, én mondjuk
SPOILER

Alfie-ra tippeltem, mint beépített ember :).

winnie - 2009. 02. 22. 08:46

“kicsit elmennek Mission: Impossible és Szupercsapat irányba. ”

tényleg, mi az az irány? én láttam, de a sztori egyszerű. terv, kivitelezés, majd a poén, a trükk, a leleplezés. annyival jobb, mint az oceans, hogy nem csak egy heist van, hanem évadonként sok és nem nyújtják el 2 órára, hanem feszesen 40 perc.

CyClotroniC - 2009. 02. 22. 10:44

Konkrétan arra gondoltam, hogy teljesen banális módszerekkel (jó ez mondjuk a kor technikai szintjének tudható be) oldottak meg minden epizódban valami kis apró-cseprő dolgot. Leginkább az zavart, hogy úgy mindenbe belenyúltak. Kis nyomozás, kis akció, kis vicceskedés. Hozhattam volna a példának a Charlie angyalait is.

Nem azt mondom, hogy ezek nem jók, sőt akkoriban biztos nagyon jók voltak, csak egyszerűen ilyesmire most nincs szükségem, ezért mertem remélni, hogy a klasszikus bankrablós, mastermindos vonalat hozza majd inkább a sorozat. Nem lehet persze folyamatosan bankokat rabolni, nem is várom el, csak előnyben részesíteném a komolyabb hangvételt a könnyedebb, bájolgósabbal szemben. Inkább a krimi felé nyúljon, mint akcióba. Tehát inkább egy HEAT, mint egy JAMES BOND (direkt nem heist példákat írtam).

Nem tudom mennyire sikerült körülírnom, de remélem, azért valamennyire mégis. Nekem pl HEIST kategória Kubrick The Killing-je vagy Tarantino Reservoir Dogs-ja is. De mondhattam volna még a Kelly Hőseit is, ami a háborús környezetet leszámítva bőven HEIST.

Dohi - 2009. 02. 22. 14:23

ja, akkor a leverage valszeg nem neked valo.

Quashie - 2009. 02. 22. 19:29

“ami a háborús környezetet leszámítva bőven HEIST.” LOL, ez nem egészen így működik.:-) A műfajnak megvannak a maga stílusjegyei, ha háborús terrénum is befigyel, akkor az semmiylen kontextusban nem lehet ‘bőven heist’.

Az Általad leírtak után Leverage felejtős, Hustle-t viszont érdemes bepróbálnod, legalább 3-4 rész erejéig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz