login |

Pilot: Kings

2009. 03. 18. 19:38 - Írta: human

22 hozzászólás | kategória: 2008/09, kritika,

Emberek, mit keres ez a sorozat országos tévén és miért fog villámgyorsan megbukni? Ezekre keressük a választ, hiszen a Kings egy furcsa sorozat, olyasmi, ami baromi ritkán fordul elő a nagy tévéken odakinn. Kockázatos vállalkozás ilyesmit berendelni, ez nem vitás, viszont ha bejön, akkor az Lost magasság is lehet.

A király beszédet tart

Igen, a Lost-hoz hasonlítottam, pedig hát annál minőségre is gyengébb a Kings, ezt egy pillanatra sem vitatnám, viszont az is tény, hogy kilóg az átlagos kínálatból. Vegyük például az alapot, ami röviden annyi, hogy Dávid király történetét mesélik el modern köntösben. Az egész egy mostani, modern Amerika-fejlettségű királyságban játszódik. De ezt úgy kell elképzelni, hogy a király dönt minden fontos ügyben, egyedül, nem kell semmiféle ellenzéknek meg a saját pártjának egyetérteni vele, mert maximum tanácsadói vannak, akik úgy ugranak ahogy ő sípol.

Én nem sokat tudtam a sorozatról, direkt, a trailerét megnéztem és unalmas volt kicsit, így nem is vártam túlzottan mostanában a bemutatóját, ehhez képest amikor Dávid legyőzte Góliátot akkor nem kicsit pislogtam. Ahogy fentebb említettem, a koncepció teljesen nyerő lehet, legalább egy pilotvizsgálatra.

Sajnos akárhogy igyekeznek, azért ezt a 82 perces kezdőrészt sem tudták rendesen teletölteni cselekménnyel. Mármint odáig rendben van, hogy a kis Dávidból hős lesz, megkerülhetetlen meg ilyesmik, ellenben a kvázi udvari intrikák hosszan nem fognak érdekelni. Mert hát egy királyságról szóló sorozatban mi mással menne el majd a játékidő, mint különféle intrikákkal?

A szereplőgárdáért viszont mindenképp jár valami piros pont. Na jó, mondjuk ki inkább elfogultan: a király szerepébe a Deadwoodból ismerős Iam McShane nagyon jó választás volt. Elhiszed neki, hogy c*cks*ckerezés nélkül is könnyedén rendet tart az alattvalói között, mert egyszerűen uralni tudja a helyzeteket. A többiek egyelőre so-so besorolást kapnak tőlem, de nagy negatívum nem akad közöttük.

Ez egy 6 pontos pilot lenne megvalósításilag, hiszen néhol nem dolgozták ki eléggé, ellenben a modern királyság miatt felkerekítem 7/10-re, még ha nem is érzem egyelőre azt, hogy folytatnám, bár ebbe már a kaszaveszély is közrejátszik nekem.

22 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2009. 03. 18. 19:42

Az ilyesmiknél különösen kényes vagyok a kaszára, szóval, ha lesz egy teljes évad legalább, akkor nálam 100%, hogy bepróbálós. Kifejezetten jónak tűnik a koncepció, a sztori meg úgy minden.

Deino - 2009. 03. 18. 19:53

Ez a 82. perc nagyon-nagyon hosszú volt ennyi cselekményre… Ha ugyanezt 60 percbe sűrítették volna, szerintem sokkal jobb lett volna a bemutatkozás. Plusz ami nekem szemet szúrt, hogy a katonák a háború kellős közepén némi szutykot kaptak az arcukra, bár azt sem Rájenközlegénymegmentése mértékben, de a foguk olyan durván fehér volt, mint akik most szabadultak 12 év Colgate reklámból. Tetszik, nem tetszik, egy kis sarat illet volna benyelniük, ha már háború van. Amikor a király három mondattal darabokra töri az elkényeztetett partiherceg fiának a lelkét, az a jelenet viszont szerintem telitalálat volt.

JoHn - 2009. 03. 18. 20:29

Én vártam és bár nekem is nagyon hosszú volt engem megvett kilóra az univerzuma. Egész egyszerűen imádom az ilyen alternatív világokat, ráadásul a modern korba öltöztetni az egész hierarchiát arisztokratákkal királlyal stb szerintem zseniális. Adok neki egy 8/10et csak könyörgöm hogy tényleg ne ilyen udvari intrikás fillerekkel húzzák az időt hanem hogy menjen a sztori még ha csak egy évad is lesz az egészből. Mert ha meg siker lesz(not!) onnantól kezdve egy ilyen univerzmmal lehet kezdeni akármit pl Európában bedurvulni stb

Jans - 2009. 03. 18. 20:38

Egyedül IaN McShane miatt lehet nézős. Mint ahogy írtam már hétfőn a reggeli hírhez, ahogy lement, ahol kicsit ki is tárgyalhattuk, szerintem gyengén volt összerakva a pilot, gyenge a forgatókönyv, ez kábelen se mutatott volna jobban, ott lehet, hogy többet megengedhettek volna maguknak az írók, de egy jobb történetből IaN kivételével nem tudnának többet kihozni a színészek sem. A második felénél nekem az jutott eszembe, hogy lógnak a jelenetek egymás után mindenféle kapcsolat nélkül.

Az alapsztori, és a főszál, hogy a kissrác homo és most majd a gonosz üzletemberrel majd intrikálnak nagyon fajsúlytalan. Pont az eddig “partiarc semmit-nem-csinálok, mert nehogy kiderüljön, hogy a hölgykoszorú után másra váltok” gyerek fog IaN McShane ellen bármit is kezdeni… Nekem ez hiteltelen. Ne legyen igazam, mert nagyon akarom szeretni a sorozatot, mert Deadwood óta hiányzik már kákszákó úr (jó lett volna hozni a kínait is ;) ), de ez így sajna gyenge volt számomra. Pörgősebb, vagy inkább úgy mondom feszültebb pilot kellett volna, mert így nem fog továbbélni, mint ez a félév.
Még próba a következő két rész, remélem ott sűrűbb lesz a cselekmény!

human - 2009. 03. 18. 20:40

főleg h a hírben írta is winnie h jön ez a kritika :P

winnie - 2009. 03. 18. 21:05

“ez kábelen se mutatott volna jobban, ott lehet, hogy többet megengedhettek volna maguknak az írók,”

nem is azért kéne a kábel, hanem mert ott van esély sikerre. a monk országoson bukta volt, míg kábelen a 2. legnépszerűbb. nem mainstream.

Jans - 2009. 03. 18. 21:19

Értem akkor, hogy miért írtátok a kábelt, azt hittem amiatt, hogy akkor többet is megengedhettek volna maguknak a készítők.
Érdekes lenne így ott is megnézni a nézettséget, csak nekem ugyanez ott se nyújtott volna többet. :(

De tegnapelőtt is csak fekete vagy fehér vélemények voltak, és inkább negatív, de ott csak ennyi ment Human mindenkinél, hogy tetszett vagy nem, a kitárgyalást mostanra tartogattuk! ;)

Kíváncsi vagyok egyébként, hogy tartani fogják-e a bibliai vonalat, és ha igen mennyire, mert akkor lesz itt még háború, megcsalás, intrika ezerrel. Remélem a következő rész 40 percben sokkal feszesebb lesz és akkor lehet, hogy még heti nézősnek is maradhat.

human - 2009. 03. 18. 21:21

meg kábelen ugye lemegy az első évad tutira, ha már belefektették a zsét, itt meg izgulhatunk, hogy egyáltalán a még jelenleg is menő forgatást befejezik-e, mert tippre valahol a 8. rész körül járhatnak mondjuk…

gus - 2009. 03. 18. 21:24

melyik országos tévén megy?

Mann - 2009. 03. 18. 21:28

Érdekes, mert én kb semmit se tudtam róla, “véletlenül” néztem meg… és nagyon bejött.
A hangulat, a szereplők (Shirley Schmidt unokája :) )az alter univerzum és nem éreztem, h húzták volna a dolgot. A karakterek nagyjából adottak egy ilyen típusú királydrámában, szóval nem veszem túl zokon a kliséket, de majd a 3ik rész sok mindent eldönt. :)

Gaines - 2009. 03. 18. 22:06

A koncepció kiváló, izgalmas, tetszik a Dávid-sztori adaptálása és a világ, a megvalósítás már hullámzóbb. Egyrészt valóban sok volt a másfél órás pilot, helyenként erősen vontatottá vált, és akadtak igen hatásvadász és cheesy irányba átlendülő jelenetek (leginkább SPOILER a főhős srác tesója halála utáni jelenet SPOILER END); másrészt egyelőre sok az egydimenziós, klisés szereplő és a halovány alakítás (főleg McShane gyerekei). Ez persze simán változhat idővel pozitív irányba, addig is pedig nagy öröm, hogy végre tévéképernyőn láthatom Wes Studit, illetve az Oz óta ismét testhezálló szerepben Eamonn Walkert. A látvány (látszik az erős költségvetés), az abszolút egyedi hangulat erősen felfelé kerekít.

Deino: a fehér fogsor engem is eléggé kizökkentett. Apróság, de elég szembeszökő.

Jans - 2009. 03. 18. 22:39

gus: NBC

Mann: tudtam, hogy ismerem valahonnan, de nem néztem utána, de így már egyből beugrott :)
Igen itt is előjön az, hogy egy pilotnak mivel kell megfognia, ha jól emlékszem nem is olyan régen volt is hét kérdése hasonló dolog. Én még hagyok két részt, és nagyon szeretném, hogy megfogjon, így elég nagy plusszal indul mindenképpen, meglátjuk mindenesetre mi lesz. :)

i'm_rick_james - 2009. 03. 19. 09:29

“Elhiszed neki, hogy c*cks*ckerezés nélkül is könnyedén rendet tart az alattvalói között…”

ian mcshane… roflol

Donnie - 2009. 03. 19. 10:47

Az egyik legjobban várt pilot volt nálam a 08/09-es idényben.

A duplarész megnézése után viszont elég vegyesek voltak a benyomásaim. Az alapötlet kiváló, a megvalósítás hasonlóképpen, látszik az erős költségvetés, és Francis Lawrence (Constantine, I’am Legend) vizualitása is visszaköszön néhány alkalommal. Ian McShane, ahogy vártuk remekel Silas szerepében, és Eamonn Walker és Allison Miller castingjáért is jár a pacsi. Jöjjenek most a negatívumok: elsőként a kliséktől hemzsegő forgatókönyv, amelynek köszönhetően nem sikerült megfelelően kihasználni a remek alapötletet. Az alter világ működött, de engem is kizökkentettek párszor. Az előbb a castingot dicsértem, de a hőst játszó srác finoman szólva is gyenge alakítást hozott, márpedig neki mondani sem kell, hogy elég nagy szerepe lesz a későbbiekben is. Egyébként az udvari intrikák engem érdekelnének, de sajnos a forgatókönyv gyengesége itt is visszaköszönt, már ezerszer látott fordulatokkal próbálnak minket megfogni…

Van még benne bőven lehetőség, de a pilot finoman szólva is felemásra sikerült 5.5/10.

evilous - 2009. 03. 19. 12:11

“sajnos a forgatókönyv gyengesége itt is visszaköszönt, már ezerszer látott fordulatokkal próbálnak minket megfogni…”

Valaki szolhatott volna Samuel profetanak, hogy probaljon valami eredetibbet alkotni.

Donnie - 2009. 03. 19. 12:35

“Valaki szolhatott volna Samuel profetanak, hogy probaljon valami eredetibbet alkotni.” – aha, szóval szerinted a pilot forgatókönyve megegyezik a bliblia történettel… Az csak a vázat adja, a többit pedig az íróknak kell hozzátenni és az nem igazán ment.

Elsősorban az udvari intrikákra gondoltam…de például a Gaines által is említett Spoiler a tesó halála jelenet, az a párbeszéd, valamint utána a hős monológja az ellenfél katonáihoz… Spoiler is hagy némi kívánnivalót maga után. A karakterek nagy része is tele van klisékkel és igen az is az író hibája, hogy ha alapul vesz egy bibliai karaktert azt nem tudja élettel megtölteni. Hiába mutatja be az útját, ha nem tudja megfelelően árnyalni a karaktert és papírmasé figurák születnek.

Dark Wolf - 2009. 03. 19. 17:49

Én is eléggé vártam ezt a bemutatkozást, aztán megláttam a nézettséget, és most ott tartok, hogy inkább bele se kezdek. Kábé a 4. rész után leveszik majd a műsorról, és egy ilyen rövidtávú kapcsolatba most nem akarok belemenni. Talán ha végigmegy az évad… de ez kizárt.

Nobee - 2009. 03. 20. 08:24

Ez tipikusan az a sorozat, amelynek létjogosultsága kábelen van, így szerintem bukni fog.Ráadásul kábeles sorozatként jobban meg is lenne valósítva, mert ott bevállalhatják a keményebb jeleneteket is.Így kaptunk egy jó koncepciót, hiányos megvalósítással.Kár érte:S

Donnie - 2009. 03. 20. 12:33

“Ráadásul kábeles sorozatként jobban meg is lenne valósítva, mert ott bevállalhatják a keményebb jeleneteket is” – ez utóbbi jogos, de azt is számítsuk bele, hogy egy kábelesen viszont kevesebb pénzből gazdálkodhattak volna. Az idei évad legdrágább pilotja volt, a Fringe kapott még nagyjából ennyi money-t. És azért ez látszott is a díszleteken és a harctéri jeleneteknél is.

De ezzel együtt én is inkább afelé hajlok, hogy kábelesen jobb lett volna, egyedül a költségvetést tudtam csak negatívumként felhozni, azt pedig megfelelő kreativitással is lehet adott esetben pótolni.

Gabe - 2009. 03. 22. 14:29

Nekem nagyon bejött a pilot. Kíváncsian várom a második részt.
A promók nem nagyon bilincseltek le, de a másfél óra után vártam a folytatást.
7.5/10

ditke - 2009. 03. 22. 21:23

szerintem nagyon jó kis sorozat lesz, nekem ritkán tetszik egy sorozat elsőre, általában a 8. rész körül kezdek függő lenni, de ez nagyon bejött elsőre is…

seven - 2009. 03. 23. 13:45

én nagyon untam. baszdki. pedig milyen jó az alapötlet. és az első 20 perc..

aztán viszont.

4/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz