login |

House – 5×19: Taub, a szkafander meg a pillangó

2009. 04. 05. 22:38 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Ó, még csak valahol az 5×11 környékén vagyok a House-ban, de csekkolnom kellett a Mos Def-féle részt, ha már ekkora hype-ot kapott. Részemről kíváncsi voltam, hogy mit hoznak ki a bezártság-szindrómából, amire tavaly már mozis rálátásunk nyílt a remek Szkafander és pillangóban. (És pont annak a főszereplőjét kellett elvinni James Bond-főgonosznak…)

house-mos-def

Szóval ismerős volt a szitu, a pislogással kommunikáló beteg és a belső nézet, én meg végig azzal voltam elfoglalva, hogy mekkora gáz ez a betegség, hihetetlenül tehetetlen így az ember… Drámában mindig erős volt a House, még akkor is, ha most a körülményeket nem sikerült úgy megteremteni, hogy nagyon-nagyon aggódjunk a betegért.

Ellenben vizuális megvalósításban nagyon ott volt a rész – az első felében a vágó agyondolgozhatta magát, kábé két részre elegendő snitt és vágási trükk volt, nem semmi meló lehetett. El is fáradt a második felére az epizódnak, de ott szerencsére zöld háttérrel dobtak fel egy-két jelenetet, ugyancsak elég látványosan.

Maga a gimmick nekem másodjára is bejött, éreztem némi kiaknázatlanságot, ezért maradok a jó érdemjegynél, egy erős 6/10-nél – még mindig jobban jártam, mint human, aki 5 perc után nyugovóra küldte a részt.

(Ja, apróság. Nem vagyunk sokan, de nekem az újak közül, ha választani kéne, Taub jön be leginkább, ő a legérdekesebb karakter (még, ha ki is hagytam az elmúlt részek történéseit, ahol…, de csitt!) – így öröm volt, hogy ő kapta most a kvázi reflektorfényt.

Viszont amin, illetve akin állandóan elámulok az Jennifer Morrison (Cameron), aki a részenként 1-2 jelenetével mindig jó kedvre derít. Nem tudom, hogy most kap jobb jeleneteket vagy a kevés meló miatt ő teszi-e oda jobban magát, de valahogy a House-szal szembeni állandó vigyorgása, pajkossága, abszolút pozitívan csapódik le bennem. Anno az első évadokban ilyesmit nem vettem észre rajta.)

35 hozzászólás Ne habozz!

BoBo - 2009. 04. 05. 22:43

Sajnálom szegény humant…

ace - 2009. 04. 05. 22:45

nekem baromira bejött az epizód, nálam simán az évad egyik (ha nem a) legjobbja. mondjuk tény, hogy nem tudtam előre, miről fog szólni ez a rész, és a szkafander és pillangóról is most hallok először, szóval nekem abszolút tudott újat mondani, és a várakozásaim sem voltak nagyok, amik rontották volna az élményt.

endel - 2009. 04. 05. 22:55

ace, valahogy én is így vagyok vele. nálam ez bőven megért 9/10-et, House-os pontozással :D
elég egyedi volt, nekem nagyon bejött.

drv - 2009. 04. 05. 22:57

Csak én gondoltam arra az utolsó liftes képkockákat látva House is “be lett zárva”? Külföldi fórumokon olvasgatva nem láttam senkit akinek feltűnt volna.. (vagy annak, hogy House-nál is használták a POV kameraállást nincs jelentősége?)

winnie - 2009. 04. 05. 22:57

ez is mutatja, hogy nem kell félteni a készítőket, tudnak ők újat mutatni, van bőven alapanyag a sorozatban. (én meg szeretem ezeket gimmickes részeket, ld. túsztárgyalás, északi sark, bezártság szindróma, roadtrip.)

winnie - 2009. 04. 05. 22:58

“Külföldi fórumokon olvasgatva nem láttam senkit akinek feltűnt volna.. (”

na, ja. az utlsó snittet nem tudtam hova tenni. túl este néztem, hogy felfogjam a szándékot:)

seven - 2009. 04. 05. 23:07

“Taub jön be leginkább, ő a legérdekesebb karakter”

o_O

winnie - 2009. 04. 05. 23:11

vakok között a félszemű is?:) kutner? 13? taub vívódik, olykor csúszómászó, olykor tenyérbemászó, igazi elcseszett lélek, aki képes volt egy eszelős jó állást elbaltázni. most pedig szánalmasan bizonyítani akar. rengeteg a lehetőség benne, annyival esélytelenebb house-szal szemben, hogy az unfair (szellemi) csata mindig érdekes kettejük között.

mondom úgy, hogy benne van a legtöbb potenciál.

Platschu - 2009. 04. 05. 23:12

A Vészhelyzetben volt egy picit hasonló rész (Alone in the crowd című epizódÖ, amelyben Cynthia Nixon (Szex és NY-ból Miranda) volt a vendégsztár. Az ő szemszögéből láttuk egy darabig az eseményeket, hogy beszél az őt kezelő teamhez, de azok nem válaszolnak. A nő ugyanis agyvérzést kapott és amit ő ép beszédnek hallott, az a többieknek zagyvaság volt. A magyar szinkron is nagyszerűen adta vissza azt a tehetetlenséget.

Dohi - 2009. 04. 05. 23:14

taubbal es cameronnal egyetertek, de a resz gyenge volt, belso nezet ide vagy oda (mos def nalam nem befolyasolo tenyezo).

poka pancsi - 2009. 04. 05. 23:19

elborult egy resz volt

Cirmoscica - 2009. 04. 05. 23:37

Nekem nem jött be a rész, az északi sarkos, meg a túszos se. De lehet, hogy csak azért, mert számomra túlhype-olódtak ezek az epizódok már előre, hogy megnéztem a promókat, meg tudtam előre a koncepciót.
A roadtrip viszont bejött, azt most fogják adni tv2-n, kíváncsi leszek, mennyit vágnak ki belőle. Valaki már rákérdezhetne náluk, hogy mire jó ez a kiollózósdi, mert, ha a 12-es karika miatt, akkor viszont a “p*csába”, meg ilyenek hogyhogy benne maradnak? He?

Egyébként, mivel a cím mindig utal egyúttal House-ra is, meg a betegre is, erre az utolsó képkockák ráerősítenek, és persze, van jelentősége, de csak metaforikusan természetesen.

kd - 2009. 04. 06. 00:23

Az utóbbi időben Cameron és Chase is mindig ilyen belibbenek vigyorogva stílusban szerepel.
Erősítik, hogy House nélkül milyen szép is az élet. :)

Az utolsó snitt nekem is feltűnt, visszatekertem párszor, de nem lettem okosabb, nem tudom hova tenni House fejét.

Menyet - 2009. 04. 06. 00:25

Eszaki sarkos, meg a tuszos jo resz volt, ennel nagyon idegesitett a kameramozgas, meg az allando homalyos kep. Ha a masodik felere nem csokkent volna a mennyisege, lehet vegig sem nezem.

kex - 2009. 04. 06. 00:29

“Csak én gondoltam arra az utolsó liftes képkockákat látva House is “be lett zárva”? Külföldi fórumokon olvasgatva nem láttam senkit akinek feltűnt volna.. (vagy annak, hogy House-nál is használták a POV kameraállást nincs jelentősége?)”

Gondolom ez azt jelentette a végén, hogy House is egyfajta bezártság-szindróma állapotában van, mert ő is el van szigetelve az emberektől. Csak az a különbség, hogy a beteg nem tehetett róla, House meg maga alakította ki ezt magának a viselkedésével.

kex - 2009. 04. 06. 00:32

Ja és persze tényleg csak metaforikusan értve, mert nyilván House nem beteg. Csak a nézőknek egy kis extra volt :)
(Mint pl. a Skins egyik második évados részének a legvégén (meg, ha jól emlékszem az utolsó második évados rész végén is) Effy belemosolygott a kamerába :). Az is csak nekünk szólt.)

Aurus - 2009. 04. 06. 07:26

Most az említett karakterekre gondolva az újak közül tényleg Taubbal lehetne a legtöbbet kezdeni, 13 úgymond már kilőve Foreman gyógyszercseréje miatt.

Amúgy Cameron nekem is határozottan hiányzik, Chase annyira nem (bár az ő karaterét nem bontották ki túlzottan).

freeone - 2009. 04. 06. 07:43

Állítólag egyre jobban vissza akarják csempészni a régieket(ez volt a cél a szezon elején) és valószínűleg Camreon is ezért kap ilyen jó jeleneteket.
A mostani részről: én úgy néztem meg, hogy fogalmam sem volt róla hogy Mos Def a fickó, viszont nagyon bejött. Az túlzás hogy “legjobb rész” stb., mert az nálam a 3 stories marad végleg azt hiszem, de jó volt.

zdawg - 2009. 04. 06. 10:50

nekem bejött nagyon a rész. sokszor már annyira önismétlő az egész sorozat, hogy inkább a karakterek miatt érdemes nézni, mint az esetek miatt, viszont nem láttam a fent említett filmet, így az újdonság erejével hatott az eset is. én bírom kutnert is amúgy, óriási arc, de tény, hogy az újak közül taub az a karakter, akiből a legtöbbet ki lehet hozni…

zsemlye - 2009. 04. 06. 13:09

a repülős rész óta nem élveztem House-t ennyire

winnie - 2009. 04. 06. 13:41

“a repülős rész óta nem élveztem House-t ennyire”

lám, az is gimmickes rész volt. az is jó volt. de egy sorozatnál nem jelent jót, ha csak a gimmick-részek jók:)

leonora - 2009. 04. 06. 14:01

Ez nagy rész volt, különösen üdítő ebben az évadban. Ha kedvenc nem is lesz, de legalább meg tudom újra nézni többször is, ami csak 3-4 epizódról mondható el a szezonban.

Önmagában egy gimmickes résszel engem nem lehet megvesztegetni. XDD Sőt, néha a House esetében úgy érzem, hogy a nagy durranásnak szánt részeket tudják a legjobban eltolni. Az északi sarkos, a repülős nagyon jó lett, de a túsztárgyalós és a road trip-epizód halálosan untatott, értelmetlennek és feleslegesenek gondoltam a történetek nagy részét. A road trip lehetett volna nagyon jó is, de már az indításal elszúrták. Közhelyes volt mindkettő, rosszul használták a sablonokat, emiatt elég görcsösek és izzadtságszagúak lettet. A House-nál gyakran érzem úgy, hogy akkor igazán jó egy rész, ha nem akarnak nagyot dobni. Szerintem ez a rész is alapvetően ilyen volt. XDD

bad feeling 1.6 - 2009. 04. 06. 15:04

Szerintem jó rész volt, egy 7,5/10 nálam. Az 5. évadban valóban kiemelkedő, nem tudom talán csak én vagyok így, de ez az évad számomra nagyon gyenge, most úgy áll a dolog h nem is fogom a 6.at nézni hetiben. Nekem hiányoznak a nyomozások, és az ‘érdkessebb’ esetek, de főleg House monológjai, amik mindig is nagyon jók voltak (perpill a Pilot jut eszembe, amikor a méltóság teljes halálról beszélt). És az évadban gyakorlatiéag nincs is főszál?! Egydül az, hogy Cuddy meg a House kevernek összevissza… már lassan szappanról beszélünk. Visszatérve ehhez a részhez nekem bejövős volt, nem néztem előre promot, de ez igy a helyén volt. És igen winnie-nek igaza van, ha az ilyen gimmickes részek csak a jók, az nem túl jo a sorozatra nézve :S

leonora - 2009. 04. 06. 15:11

bad feeling 1.6 – Ha átnézel a kibeszélőbe, ott látod, hogy soakn csalódtunk ebben az évadban. Többek között nekem is ezek a kis elgondolkoztató monológok hiányoznak.

bad feeling 1.6 - 2009. 04. 06. 15:25

Hát igen, csak a kibeszélőt azért nem olvasom, mert ott spoilereznek rendesen…legalábbis SupNat-ban igen, azóta inkább hanyagolom a SJ-s kibeszélőket.

Dark Wolf - 2009. 04. 06. 16:07

Na igen, más is említette már, de a Vészhelyzetben is volt ilyen rész, kurvajó volt, és erről említést se tenni…

sélli - 2009. 04. 06. 19:59

‘az északi sarkos, a repülős nagyon jó lett, de a túsztárgyalós és a road trip-epizód halálosan untatott’ dettó! Azért jó néha egy kicsit feltupírozott, más szemszögből megcsinált rész. Az ötödik évadhoz képest sztem jó rész volt.
Főleg tetszett, ahogy a srác időnként ‘beszólt’/reagált az infókra, ‘what, are you on drugs???!’ :)))

bz - 2009. 04. 06. 20:13

volt még jó rész ebben a szezonban pl mikor megborotválkozott :)

Desperate HOUSEwife - 2009. 04. 06. 22:43

Nekem új volt ez a téma/nézőpont, mert nem láttam a filmet, de az epizód zseniális volt, kapásból az egyik kedvenc House részem lett, pedig…elág nagy a tolongás a kategóriában. :)

Söndör - 2009. 04. 07. 00:08

winnie !
Te azért szereted Taub-ot, mert hasonlít Monk nyomozódra. Úgy látszik te buksz a Monk félékre :p

winnie - 2009. 04. 07. 00:57

nem “szeretés” van, hanem őt tartom legérdekesebb karakternek.

Rita - 2009. 04. 08. 11:50

aki szemfüles, és rákattintott a főoldalon a House a Fehér házban címkére, az már tudja, hogy melyik állandó szereplő távozik…. én spec. sajnálom, mert bírtam a humorát.

Necros - 2009. 04. 10. 01:45

Faune A. Chambers felbukkanásának nagyon örültem, jó volt újra látni. Az epizód meg nagyon tetszett.

Ha választani kell, én 13-ra szavazok, mint kedvenc újoncra.

Besu - 2009. 04. 18. 12:45

Hu gyerekek az évad végére nagyon belehuztak…már tul vagyok 20…és 21…en is…de egyre durvább dolgok jönnek..a 21 végén van valami ami előre felcsigázzott a 22.-re:D alig várom!!!

seven - 2009. 04. 22. 15:26

na megnéztem, 6/10 mondjuk

Sokat javult az évad egyébként az elejéhez képest, de még nem az igazi…. nekem a house az első 3 évadban 8 és 9 pont között volt, a 4. évad egy gyenge 7-es… szóval na. Eléggé lefele hajlik a cucc.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz