login |

Life on Mars: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2009. 04. 05. 13:41 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, kritika,

Röhejes vagy zseniális volt a finálé?

Ennyi volt. Ritka az ilyen. Az ABC szólt a készítőknek, hogy kasza lesz, ők meg leforgatták a saját verziójukat, hiszen nem az angol befejezését akarták másolni. Én meg néztem és azon filóztam, hogy talán nem véletlen, hogy az October Road-ot annyira köpködik és hirtelen elkezdtem aggódni, hiszen Scott Rosenberg és Josh Appelbaum készíti a Happy Town pilot-ját is…

life-on-mars-finale

Íme két interjú a készítőkkel (TvGuide, Ausiello), ahol elmondják, hogy már előre eltervezték, hogy mi lesz az évadzáró és a sorozatzáró rész, s épp ezért az 1×17-et két verzióban akarták leforgatni, amik az utolsó 3 percben különböztek volna – az egyik a 2. évad esetére cliffhanger-ökkel, a másik a kasza esetére a Nagy Megoldással. Ebből csak az utóbbi valósult meg, az ABC ugyanis jelezte, hogy ne vesződjenek cliffhanger-ökkel.

És, hogy mi a Nagy Megoldás? Azt majd a tovább mögött, de meg tudom érteni azokat a rajongókat, akik röhejesnek tartották az egészet (a David Bowie-s utalásokkal együtt), de azt a párat is, aki zseniálisnak. Az tény, hogy az évad során el-elszórtak a Vég-re utaló jeleket.

life-on-mars-finale-03

Egyébként maga a rész abszolút nem kötött le, de ez csak annak köszönhető, hogy nem volt “normális” ügy, inkább Sam kapcsolatait piszkálták meg, hogy lezárhassák a szálakat, bár némely lezárás furára és csalódást keltőre sikeredett, ld. Annie. Szóval inkább rajongói, szálelvarrós epizód volt.

Az érdektelenség ellenére elkezdem nézni nyáron a sorozatot, adok minimum 3 résznyi esélyt, mert maga az atmoszféra teljesen jó volt. Bár Jason O’Mara a pilot után rettentő furának tűnt a szerepben, de a jelmez, a díszlet és leginkább a zene hozta az autentikus miliőt. (Anekdota: az interjúkban elmondják a készítők, hogy egyedül Tom Waits nem járult hozzá, hogy az 1×06-ban elhangozzék a Tom Traubert’s Blues, mert mint írta a készítőknek emailben, “a sorozat béna”.) Ez alapján és a Swingtown-ban látottak szerint jó buli lehetett a 70-es évek.

Na, és a vége? St. Elsewhere, valaki? Valahogy olcsó és elcsépelt megoldásnak tűnt, gondolom az űrhajóban ébredésre (2035, Marsraszállás, Bobby csak álmodta) nem sokan számítottak, de a poén, hogy még utána is képesek voltak fokozni az abszurdba hajlót, pedig Harvey Keitel Óz-idézete éppen elég lett volna. (Most komolyan! Major Tom? Én vagyok az apád? És a többi.) De ennek elemzése már nem az én dolgom.

23 hozzászólás Ne habozz!

Raziel Anarki - 2009. 04. 05. 13:46

nekem tetszett, bár nemtom mihez hasonlítani (nem láttam az angolt, de tudom h sokkal borúsabb befejezée volt)

az tetszett ha befejezésben h szinte minden “álombeli” dolog így v úgy de kötődött a valósághoz.
(hyde, 125, windy, gene hunt)

ja és obama lánya az elnök :D

winnie - 2009. 04. 05. 13:53

na, igen:) ebből mi lesz magyarul?:) 2B, gene hunt, spaceman, stb.

zalika - 2009. 04. 05. 14:03

én maradok az angol verziónál, meg ashes to ashes-nél de én szakadtam a végén…szerintem belefért, de hogy többett nem fogom meg nézni az amcsi változatot az is biztos:)

JoHn - 2009. 04. 05. 14:36

nem fogod mert vége:)))
egyébként nem néztem de lehet nyáron ledarálom Keitelre való tekintettel

Tibi - 2009. 04. 05. 14:38

elmondaná valaki hogy mi volt a nagy befejezés? számomra a postból nem derült ki :)

winnie - 2009. 04. 05. 14:39

akkor részletezem.

Nick - 2009. 04. 05. 15:13

Nem neztem az amcsi verziot, mert mar a trailer betett, de kovettem a tortenteket, es kb fel oran at padlonfekve fulladozva rohogtem ezen az urhajos vegzodesen. Bocsanat, de az eredeti vegzodese ezerszer jobb volt.

kaito - 2009. 04. 05. 15:13

követtem végig élőben, elég gyengus volt az utolsó rész a záró öt percet leszámítva. a szkriptek kevésbé, de a karakterek és a hangulata tényleg jó volt (swingtown és mad men engem kevésbé fogott meg ilyen szempontból). voltak béna részek is, az évadra azért kap egy 6/10-et.

gene hunt, lol (i did not see that coming)

seven - 2009. 04. 05. 15:14

az neked miért lenne jobb ha ugyanolyan lett volna mint az eredeti?

geo - 2009. 04. 05. 15:41

Ha jól veszem ki, egy űrhajón álmodta a 70-es éveket? Lehetne átkötni a Virtuality-hez.

Wynonna - 2009. 04. 05. 15:51

A végével sikerült nagyon meglepniük, pont ez tetszett benne. Örülök, hogy lett egyáltalán lezárása, sok sorozatnak nincs…Nekem tetszett az évad, főleg a hangulata miatt, de az utóbbi néhány résznél már kezdtem unni kicsit, úgyhogy annyira nem fog hiányozni.

PancakeSpeedy - 2009. 04. 05. 15:54

Azért ez egy szolid omg a részemről.
Jelenleg parkolópályán van nálam pár rész után, de simán arra számítottam, hogy felkel a jelenben, a kómából. Habár ez túl kézenfekvő lett volna. :D

Donnie - 2009. 04. 05. 16:17

A pilot kifejezetten tetszett, de aztán a felénél beleuntam… A fináléra visszatértem és elég vegyese benyomásokkal álltam fel a monitor elől… a címben feltett kérdést sem tudnám így megválaszolni, talán valahol a kettő között :)
Mindenesetre a sorozat(számomra) két alappillére, a hangulat és a zene ezúttal is a helyén volt.

Thrasher - 2009. 04. 05. 16:44

mmkay, a cuccot le akarom darálni, ennek ellenére nem bírtam ki, hogy ne olvassam el a befejezést. nemtom, mennyire volt komoly a sorozat, ha az volt, akkor eléggé tönkrevághatta ez a dolog.
de hogy páran miért akarnak egy, a magyar nyelvben nem létező szóra magyar nyelvtani szabályokat ráerőltetni, azt nem is értem

payskin - 2009. 04. 05. 21:53

A “this will be one successful Gene Hunt” nálam a hét idézete. :-))) Itt kezdtem el sírni a röhögéstől. Bejött az elejétől a végéig nagyon, azt talán már írtam, hogy soundtrack CD-re azonnal vevő volnék. :)

Egyféleképpen lehetett volna nagyobb poén: ha először felébred a “jelenben”, azt hisszük, hogy oké ennyi volt (kóma stb.), és utána egyszer csak felébred az űrhajóban… Gondolom, nem akarták túlspilázni.

Wizardus - 2009. 04. 06. 13:48

szerintem nagyon gyorsan felejtsük el, hogy ez a sorozat létezett. Nem akarok “énmegmondtamkodni”, de minden európai film vagy sorozat amcsi feldolgozása arcpirítóan gagyi lesz…. mindig, nincs kivétel.

winnie - 2009. 04. 06. 14:01

gondolod te. a jelek azonban ennek ellenkezőjére utalnak. (a filmek egy dolgok, de sorozat esetében nem lehet remake-ről beszélni, hiszen a filmnél a szkriptet, de sorozatnál csak az alapötletet veszik át, a történetek már sajátok.)

én lehet, hogy nem láttam annyi európai film vagy sorozat amerikai remake-et, de az biztos, hogy több jó volt, mint rossz. (persze, veled ellentétben, én nem is nézem meg mindegyiket:)

Toto - 2009. 04. 07. 21:17

Ezt a sorit már 5 ep után elkaszáltam. Nagyon nem illett bele a főszereplő színész/karakter. Az epizódok mélypontja volt a csávó mindegy mit csinált. A misztikum/scifi pedig elhalt mindjárt a kezdő részben ami eléggé problematikus ha ez adja(adná) a fő sztorit.

Thrasher - 2009. 04. 12. 10:17

Harvey Keitel, mint bárminek is a mélypontja? O.o

winnie - 2009. 04. 12. 11:08

jason o’mara a főszereplő, nem keitel:)

Thrasher - 2009. 04. 12. 19:18

upsz, akkor benéztem, visszaszívva
persze jellemző, hogy ahol láttam, mindenhol az ő arcával nyomatták a cuccot :D

eszemix - 2010. 07. 06. 14:39

Nekem bejött a sorozat, a karakterek nagyon “kúl”-ak voltak, de a vége számomra abszolút kiábrándító volt. Ráadásul képi megjelenítés szempontjából 2035 annyira gagyira sikerült, hogy inkább kelti a 70-es évek hangulatát, mint a távoli jövőét. Jobban ki lennék békülve egy 2008-as kómából ébredéssel, mint ezzel a megoldással, akármilyen kiszámítható volna.

Réta - 2018. 07. 15. 20:46

Én először az angol verziót néztem meg, aztán az amerikait. Mindkettő tetszett, jó lehetett a hetvenes években élni, főleg odaát. A zenék mindkét sorozatban nagyon jók voltak, bár az angol verzióban kicsit több ismerős slágert hallottam. Jól bemutatták a kor szellemét és hogy mi foglalkoztatta az embereket. Nekem a befejezés is tetszett. Nyilván valami mást akartak létrehozni, mint az eredeti, bár elég sok sztorit átvettek, azért igyekeztek kicsit csavarni rajtuk. Szerintem érdemes mind a két sorozatot megnézni. Tudom, hogy mindenhol lehúzták az amerikai verziót és tény, hogy nem ez volt életem legjobb sorozata, de akinek bejön a hetvenes évek világa és szereti az időutazós sorozatokat, annak biztos szórakoztató ez Élet a Marson.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz