login |

Pilot-mustra: Roommates – 1×01

2009. 05. 02. 23:25 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Oké, ez hivatalosan is az év cikije, azt hiszem ezeket a szavakat használtam Twitter-en is, amikor először véleményeztem az ABC Family új szitkomját. Új? Van/Volt másik szitkomja egyáltalán a csatornának? Passz. De a Roommates olyan alacsony szintű, olyannyira nem okoz semmi meglepetést, hogy ki kell jelentsem, abszolút bejött. Mi van?

ROOMMATES – 1×01 – 7/10

roommates-cast

Innentől kezdve tilos használom kritikában a “mérföldekről látható poénok”-ra való hivatkozást meg minden egyéb panelszerű negatívumra valót is – a Roommates mindenen túltesz. Van, hogy egy poént 3,5 percig is elhúznak, hogy mindenki megértse. És mégis, ha túlteszem magam a pilot béna kezdésén (Big Bang-effekt, avagy haladjunk felfele a lépcsőn, de minden emelet ugyanaz a díszlet legyen, kis változtatásokkal, más szögből filmezve.), akkor azt kell mondanom, hogy élveztem az első részt.

Rendhagyó a Rommamtes-kritika, mert az az igazság, hogy a sorozatra minden negatívum elmondható: a színészek feledhetők, a karakterek papírmasék (ettől még kedvelhető némelyik) és totál klisések, az írók pedig kábé olyan szinten végzik a munkájukat, mintha összeültettek volna két 15 évest. De tudjátok mi ebben a szép? Hogy két 15 éves is el tud poénkodni egymással (anno, középsuliban és koleszban én is elpoénkodtam Kőhalmival, s lám hova vitte fel isten a dolgát!), ők is tudnak jó szituációkat írni. Illetve a ‘jó’ szót felejtsük és használjuk a nevetésre és/vagy mosolyra ingerlőt.

roommates-1x02

Volt már olyan érzésetek (igen, ez kábé a guilty pleasure fogalmát fedi), hogy megy egy sorozat, amiről lerí, hogy még nézni is ciki és tudod, hogy mindenki gyűlölni fogja, de neked mégis bejön valamiért? És, hogy nem tudod, miképp fogod ezt beadni a többieknek (volt már ilyen hét kérdése is). Sőt, azt sem, hogy merjed-e dicsérni, mert körberöhögnek? Na, a Roommates ilyen volt. Néztem és bár minden idegszálammal tiltakoztam az ellen, hogy bejöjjön – bejött. Tetszett. Nézni fogom tovább. (Már néztem is. Nem bántam meg. A színvonal, utaljon is ez bármire, állandó.)

Ja, hogy miről szól a sorozat? Lúzer, színészgyerek találkozik középiskolás plátói szerelmével, aki épp lakótársat keres. Összeköltözés, képbe kerül még 2 lakótárs, plusz a srác régi lakótársa (sajnos) képben marad és mehet! Félreértések, helyzetkomikumok, hazugságok és lebukások – szerintem, ha valaki leírná az alaphelyzetből kihozható legtipikusabb szituációkat, akkor azokkal is szembesülne.

Ennyi, nem több. Mondom, semmi flikkflakk, semmi cicoma, rém egyszerű szitkom rém egyszerű embereknek (jelen!) – erről mindig a Loop jut eszembe (az nem egyszerű, hanem alap), abban is a 2-3. rész repülős-rázogatós jelenete (na, AZ egyszerű volt), amin szétröhögtem magam, pedig annyira evidens és annyira fantáziátlan, tipikus low poén volt. És mégis. Az a jelenet is bejött, ez a sorozat is bejön, annyi a difi, hogy a Loop valóban hozott egy “minőséget”, míg a Roommates csak egy limonádé, de kit izgat? Szórakoztat. 20 percre tökéletes. Én kérek elnézést.

(A Roommates egyébként rémisztően rossz nézettséget hozott, 4 rész után az ABC Family inkább kétszer 4 epizódos darálást szervezett a maradék részekből, majd be is jelentette a kaszát. Ez persze nem oszt, nem szoroz, hiszen a teljes évadot leforgatták előre, még pozitív is, hiszen nem kell egy hetet várni egy részre: most hétfőn az 1×05-1×08, a köv. hétfőn meg az 1×09-1×12 lesz elérhető.)

18 hozzászólás Ne habozz!

endel - 2009. 05. 02. 23:50

Na ezt bepróbáljuk.

Shawn - 2009. 05. 02. 23:51

“megy egy sorozat, amiről lerí, hogy még nézni is ciki és tudod, hogy mindenki gyűlölni fogja, de neked mégis bejön valamiért? És, hogy nem tudod, miképp fogod ezt beadni a többieknek. Sőt, azt sem, hogy merjed-e dicsérni, mert körberöhögnek?”

Hannah Montana! :D

Savas - 2009. 05. 02. 23:59

Ciki.

Dohi - 2009. 05. 02. 23:59

szerintem iszonyu pocsek. tom vagy kicsoda meg mar-mar sheldoni melysegekben tanyazik. dehat kinek mi okoz guilty pleasure-t :)

winnie - 2009. 05. 03. 00:10

ezt még én is kutatom, hogy mi a GP kiváltó oka, mert akkor rávetődnék az irányvonalra:)

itt nem tudom. kerestem, de nem tudom. még eyecandy sincs. mármint van, de kartonok, nem az eseteim.

winnie - 2009. 05. 03. 00:11

mielőtt valaki félreérti, nem a sorozat az év cikije, hanem az, hogy így bejött:)

dadoo - 2009. 05. 03. 00:53

Húúú winnie le a kalappal a cikk elött,látszott hogy bejött mert jó sok minden eszedbe is jutott róla:D
Hát hogy ciki a cikkből az is kiderül mert naon megakartad magyarázni hogy mi is van,de ez egy öszinte ajánló volt,asszem be is próbálom a dolgot!
THX

Soma - 2009. 05. 03. 02:47

Hát én gyorsan le is húztam a sorozatot. Mindjárt csekkolom az első részt én is, és ha bejön, akkor egy darára pont jó lesz. Imádom a GP sorozatot, lásd Gossip Girl, Privileged…

Soma - 2009. 05. 03. 03:18

Szerintem az első rész teljesen korrekt volt számomra. Nekem érzésre olyan volt, mint a Greek. Az is egy nagyon kellemes, vidám kis sorozat és hát ugye az is ABC Family-s sorozat.

annak5604 - 2009. 05. 03. 07:30

Feltehetek egy amatőr kérdést?

“…csak egy limonádé, de kit izgat? Szórakoztat. 20 percre tökéletes. Én kérek elnézést.”

Ilyen vélemények miért számítanak néha vércikinek egy komolyabb sorozat esetén? Miért lehet (kell?) lehúzni néhány esetben, kifejezetten szórakoztatásra szánt, csak témájában komolyabb sorozatot?

Én kérek elnézést, ha marhaságot kérdeztem. :)

ngia - 2009. 05. 03. 07:53

Én bepróbáltam, olyan volt mint valami szegényember Jóbarátokja, úgyhogy el is kaszáltam… amíg meg nem tudtam, hogy Felicia Day guest szereplő lesz. Azokat a részeket mindenképp megnézem, amelyekben szerepel.

Feddo - 2009. 05. 03. 08:22

Eddig az első 3 részt láttam, nekem bejön. Habár tényleg nagyon felejtős. A legjobb karakter a néger csajszika minden bizonnyal. A főszereplő csajt meg a három rész alatt komplett ‘IQ-bajnoknak’ mutatták be. :D

winnie - 2009. 05. 03. 09:26

“Ilyen vélemények miért számítanak néha vércikinek egy komolyabb sorozat esetén? Miért lehet (kell?) lehúzni néhány esetben, kifejezetten szórakoztatásra szánt, csak témájában komolyabb sorozatot?”

lehúzni csakis azért kell, mert nem jön be az embernek még akkor sem, ha a szórakoztatás a feladata. ízlések és pofonok, de van, ahol bosszantja az embert a bénázás vagy a semmilyenség, máskor meg bejön.

mevrim - 2009. 05. 03. 10:04

Winnie, nem nézted el véletlenül? Már 9 rész kinn van, vagy ha nem, akkor én valami mást láttam:)
Amúgy annyira “semmilyen” sorozat, hogy a szereplők neveire nem is nagyon emlékszem, csak James maradt meg, de ő is csak azért, mert illik rá a szerep.
Viszont megmosolyogtat és az a lényeg -még ha ciki is:)-

winnie - 2009. 05. 03. 10:07

jaja, 13-as rendelésű, az 5-höz jött a 4+4.

Bruzsy - 2009. 05. 03. 11:01

most én mondjak ítéletet feletted? én, akinek a Suburbia is totál bejött, már a pilot után is? :-D
Roommates már nekem is sok volt, de örülök, ha más ennek a kritikának hatására bepróbálja.

annak5604: akkor sokadjára. semmi probléma nincs azzal, ha egy komolyabb sorozatról így gondolkozol, ha annak tényleg az a célja, hogy szórakoztasson. de figyelem! valóban az a sorozat elsődleges célja, hogy szórakoztasson téged? nem az, hogy eladja magát high-conceptnek vagy nagyon filozofikus / komolyabb témákat boncolgató sorozatnak? mert az már nem ugyanaz. ha így próbálja eladni magát, akkor nem tudok szemet hunyni afelett, hogy “csak” szórakoztatásra érdemes szériáról van szó. akkor az nem elég. röviden: a showrunnerek és a többi készítők is fogadják el a sorozatukat, mint szórakoztatásra készült műt, és ne akarjanak mindenféle bullshitet belemagyarázni.

fm! - 2009. 05. 04. 10:24

Jé, először azt hittem, hogy human írta a cikket, ő a nagy sitcom sucker, így meg nagyobb meglepetés, hogy tetszett.
Nekem szintén bejött, abszolút egyetértek a cikkel. Nem értem miért, de tetszik. Nagyon.

lePunk - 2009. 05. 07. 16:30

na megneztem a 13 reszt ami kijott belole. eleg gagyi de valami miatt tenyleg nezos + hozzatennem hogy a minoseg reszrol-reszre javul (IMO)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz