login |

Pilot-mustra: Southland – 1×01

2009. 05. 04. 15:42 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Csakazértis. Filóztam, hogy ha már írt róla human én meg csak több hetes késéssel tudom blogra vetni gondolataimat, akkor érdemes-e egyáltalán, de úgy döntöttem, érdemes. Nemsokára megint szép lesz a világ és a legtöbb sorozat pilot-ját mindketten megírjuk. Hogy több véleményt is meg lehessen rágni.

SOUTHLAND – 1×01 – 6,5/10

southland

Nem tudom. Nehéz az osztályzás. Vannak esetek amikor jobb, ha nem is osztályoz az ember. Vegyük például a Southland-et. Nem azért kapja a pilot a magas osztályzatot, mert az ember leteszi a haját, nem azért, mert csavaros a sorozat, nem azért mert jót röhögünk vagy mert izgalommal teli az első rész és nem is azért, mert szenzációsak a karakterek.

Nem.

Azért kapja, mert tisztességes munka volt, visszafogott, nem akart nagyot durrantani, s minden visszafogottság ellenére is emberközeli és erős lett. Egy percig nem bántam, hogy nézem, pedig csak csordogáltak az események, ráadásul 3 különböző szálon, amik össze sem értek igazán, mintha 3 kisfilmet néztem volna. Mégis kellett a pilot, hogy felszeletelve, de együtt láthassuk a “kisfilmeket”, mert így sikerült ráerősíteni a hangulatra.

A Southland Los Angeles-i zsarusorozat, a főszerepben két járőr (a profi és a gazdag újonc), két másik járőr (a tapló és a kemény csak), két nyomozó (a nem felesleges néger nő és, ööö, Tom Everett Scott, de mintha ott sem lett volna…) és két másik nyomozó (megvannak, de jellemezni még nem egyszerű őket). Egyelőre semmi mindenkit lecsesző főnök (wow!), de várhatóan mellékesnek tűnő, röpke családi szálak és meg is vannak a háromdimenziós karakterek. Kukába a papírmasékkal!

A Southland, hiába jön a Harmadik műszak készítőjétől, teljesen más sorozat. Zsarukról nem csak zsaruknak mondhatni dokumentarista stílusban: kisípolt káromkodásokkal, kézi kamerával, olykor lehetetlen, de szenzációs beállításokkal (ritkán veszek észre ilyet, de a járőrautós felvételek eszméletlen jók voltak) és zene nélkül, leszámítva a prológot és a finálét. Ja, és (ami meglepett) folytonos háttérzajolással, atmoszférával – a hangmérnök melózhatott eleget, már most félek emiatt a szinkrontól.

Szóval tetszett a Southland-pilot. Rendőrök vannak benne, de nem krimi-, hanem zsarusorozat. Csendes volt, mégis súlyos. Olykor banális, mégis élvezhető. Durva, de nem The Shield. Lassú, de… lassú. És jól állt neki. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, mert ez még mindkét irányba elsülhet. Elbízni persze nem bízom el magam. Jövő évadban tuti folytatódni fog, pedig nem nézettségmágnes, nem az a stílus.

11 hozzászólás Ne habozz!

Lord Picard - 2009. 05. 04. 19:14

Teljesen jó kritika és megéri továbbra is nézni :) Ma néztem meg a 3. részt, nagyon jó lett! Tetszenek a karakterek, reálisak és a 3. részbeli egyik mellékszereplő akár saját neve alatt is futhatott volna, mert filmjeiből és botrányaiból pont ilyen jellemnek tűnik :D(azok akik látták, tudják kire gondolok). Nagyon tetszik az egész sorozat, a hangulat és az, hogy még tényleg, zenei aláfestés sincs. Remélem hosszú életű sorozat lesz :) A szinkronban pedig kiváncsi leszek, hogy sípolnak majd, vagy ilyeneket mondanak: francba, teringettét, üresfejű stb. :)) Kemény lenne, ha bevállalnák a szinkronos káromkodást :) Gondolom amúgy dvd-re nem fogják ezeket kisípolni eredetiben sem.

Dark Wolf - 2009. 05. 04. 22:38

“több hetes késéssel tudom blogra vetni gondolataimat, akkor érdemes-e egyáltalán, de úgy döntöttem, érdemes”

Naná, hogy érdemes.
Én bízom a sorozatban, nagyon örülök, hogy az NBC ad neki esélyt kibontakozni. És már nagyon szívesen nézném a 3-as és 4-es részt, csak ez a rohadt időhiány :(

M76 - 2009. 05. 05. 00:17

“csak csordogáltak az események, ráadásul 3 különböző szálon, amik össze sem értek igazán”

Ugyanezt írtam a 4. részre. De azon sokkal erősebb ez az érzés, mert az első rész ehhez képest sokkal pörgősebb volt. Remélem azért nem fogy el a lendület, és fullad bele a sorozat a csordogáló patakba.

zdawg - 2009. 05. 05. 01:20

a wire és a shield keltette űrt ugyan nem fogja betölteni, de derék egy pilot volt annyi szent, azt hiszem gyorsan lekapom a többi részt, mert tetszetős volt

The Man - 2009. 05. 05. 08:05

Egyetértek Picardal, a harmadik rész tényleg jó volt, de az első kettő… szerintem kicsit már túlzottan realista. Úgy értem, hogy az élet általában dögunalmas és csak néha történik valami (még a rendőröknél is)… de ebből minek sorozat?

Egyedül a két főszereplő (“a profi és a gazdag újonc”), akinek érdekesebbek a történetei, de a többi…

danger - 2009. 05. 06. 23:52

4ik reszben nem is volt a ket foszereplo es megis jo volt, kezd kibontakozni a tobbi szereplo is.

HRG - 2009. 05. 23. 10:33

Hú, a finálé ütött..mondom ezt úgy, hogy 1 perccel előtte már leesett, mi fog történni…végig izgalmas volt, kíváncsi vagyok, mit írtok kritikában róla.

FeGa - 2009. 06. 16. 15:01

Lesz róla egész évados írás? szerintem megérdemelné

winnie - 2009. 06. 16. 15:39

ígérhetem.

pickdam - 2009. 08. 01. 19:15

hol van róla az írás??

Sawyer - 2017. 03. 25. 17:35

Unalmas.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz