login |

Brothers & Sisters: vége a 3. évadnak – írta zdawg

2009. 05. 15. 13:44 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, kritika,

Valamiért a Brothers & Sisters nálam ez az a sorozat, ami a guilty pleasure kategóriába esik bele, ráadásul magamtól soha sem kezdtem volna neki, ha párom nem nyaggat, hogy márpedig megéri. Hogy miért guilty pleasure? Mert nagyon cheesy, néha nagyon szappan és ilyen téren nekem nem feltétlenül esik bele sorozatradarom látókörébe.

115868_6219

Le kell szögeznem azonban, hogy ilyen szereplőgárdával a készítők nem nagyon tudtak volna kapufát lőni, csupa ismerős arc, akik korábban bizonyítottak jobbnál jobb sorozatokban, filmekben, plusz a relatíve ismeretlenebbek is megbízhatóan hozzák magukat.

Tehát maga a koncepció ezzel a gárdával telitalálat, azonban ezen a finálén úgy éreztem, hogy egy kicsit túlontúl is a biztosra mentek, így egy kulturált, jól megcsinált, békés részt kaptunk. Ebben nem is lenne semmi kivetnivaló, ha nem lehettünk volna tanúi három évadnyi jobbnál jobb „Walker family meltdown“-nak. Na, de lássuk spoilerekkel, hogy mi is történt. Klikk a továbbra.

A híradások szezon közepén jelezték, hogy Balthazar Getty (Tommy) és a szereplőgárda többi tagja finoman szólva sem eszik egymás tenyeréből, így a készítők kénytelenek voltak megoldást találni Tommy Walker karakterének kiírására, illetve a finálé alapján félig-meddig pihentetésére.

A 3×23 végén Nora megérkezik Mexikóba (a finálé címe is Mexico), így nem kellett agysebésznek lennünk, hogy előre tudjuk, a Walker-klán testületileg repülőre ül, némi konferenciabeszélgetés és moralizálás után, hogy eltűnt testvérük nyomára bukkanjanak.

115868_6494

Szerintem kissé out-of-character megoldás Tommy spirituális útra térése (vagy tévelygése?), sokmindent elhiszek, de a tradicionális republikánus apa kedvence épp egy hippi-kollektivában találná meg magát? Mindenesetre így egyrészt békésen nyitva hagyták a lehetőséget Balthazar Getty későbbi visszatérésére, illetve a hippi-kollektívával a finálé egyik legbrilliánsabb párbeszédét (mutogatását) biztosították számunkra, hiszen a néma, spirituális ebéd közben sem tudott a Walker brancs disztingválni, és mi ezt szeretjük, nagyon is!

Mindezek mellett megtudhattuk Uncle Saul és William Walker szerepét Ryan édesanyjának halálában és a Ron Rifkin általál játszott nagybácsi mea culpáját a meglehetősen gyenge idegrendszerű, háttérben sunyi módon a lapokat keverő srác jövőjével kapcsolatban. Bár Saul szintén a békésebb, higgadtabb karakterek közé tartozik, aki igyekszik a nagy döntésektől távol tartani magát, elképzelhető, hogy már másodszor okoz komoly károkat családjának, hogy keblén melengeti a bosszúszomjas, diszorientált tinit?

A finálé másik két fő szálában felvezették a következő évad két kulcskérdését, a Kitty-Robert és a Justin-Rebecca kapcsolatot. A republikánus mintaházaspár kapcsolatának egyik legnehezebb szakaszát éli meg és nyílván ezt a krízist át kellett vinni a következő évadra, de annyira a nagy könyvben megírt klisé volt, mikor Kitty késői megvilágosodásában lekéste az elkeseredett McCallister helikopterét, hogy feltettem a kérdést „ezt most tényleg így kellett megoldani?“.

115868_6371

A Walker klán legrenitensebb és legszerethetőbb sarja, Justin pedig életének nagy mérföldkövéhez érkezett, hiszen felvették orvosira, megkérte Rebecca kezét, kérdés, hogy utóbbi felettébb idegesítő anyja szimplán nem akar tovább keveredni Walkerékkel, illetve ténylegesen Rebecca előélete miatt aggályai vannak a házassággal kapcsolatban?

Mindezt megtudjuk az ősszel visszatérő negyedik évadból, én maradok, de ez egy 6/10 így ráadásul a fentebb említett „jelbeszédes“ jelenet zsenialitása az, ami miatt egy kicsit vastagabban fog a tollam. Ahogy a bevezetőben említettem, békés, kulturált finálé volt, kaptunk lezárásokat, de Walkerék ébresztő, tudtok Ti ennél jobbat!

14 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2009. 05. 15. 14:17

olykor el sem hiszem, hogy van olyan nem régi sorozat, amiből még egy részt sem láttam. isten tudja, mióta tartogatom már a B&S-t, de szerinem nyáron végre elkezdem.

bree-gee - 2009. 05. 15. 14:21

No igen, az évad vége kicsit sablonos lett, de akit egyszer megfertőzött ez a sorozat, az nem tud szabadulni tőle! :D Én mindenesetre nagyon várom a következő évadot!

Az ebédjelenet nagyon jó ötlet volt!Ezek a karakterek annyira szerethetően hülyék! :D

Los Alamuszi - 2009. 05. 15. 14:31

Van valami hír arról, hogy Viasat a leadott 1. évad után folytatja-e itthon?
Tudom, hogy le kell tölteni, de annyira nem érdekel ;-)

winnie - 2009. 05. 15. 14:35

infóim szerint nem fogják. legalábbis jó ideig. de rákérdezek.

zsemlye - 2009. 05. 15. 14:44

Első évad után aszittem cancell, lesz, de aztán ez lett a “vasárnapi esti vasalás sori”, 3 részes etapokban no látvány, sok duma, nem kell a monitorra tapadni, aláfestésnek remek.
(Life, Reaper és Supnat a fenti célfeladatra alkalmatlannak bizonyult rendszeresen szétégettem a kezem vagy a pamutot.)

Sanna - 2009. 05. 15. 15:01

mikor a Viasat itthon elkezdte adni, én tökre megkedveltem a sorit, de ha nem fogja folytatni, akkor valószínűleg megtalálom a másik módját, hogy pótoljam a 2. és a 3. évadot is :D

frocli - 2009. 05. 15. 15:26

Remek kritika, gratula hozzá!
Kb. én is így érzek, picit leült a végére, de nem annyira, hogy ne érdekelne. :o) Remélem a következő évadban megint jobban felpörög, bár pont egy ilyen típusú sorozatnál, hosszú távon, szerintem nehéz érdekesnek és izgalmasnak maradni anélkül, hogy picit átcsapjon a dolog “szappanoperába”.

sepsta - 2009. 05. 15. 15:37

a cheesy az mit akar jelenteni?
nincs rá magyar szó?
meg out-of-character?
meltdown?
néha már tényleg az az érzésem,h nem is Mo-n vagyok.

sepsta - 2009. 05. 15. 15:46

amúgy a kritika jó lett,meg nem kötekedni akarok,csak tényleg idegesítő már ez a mindent beborító angol.
egy párat elfogadok,meg találó is sztem,de lassan már minden 4.mondatban van valami hunglish.
:(

David191 - 2009. 05. 15. 16:42

Meltdown – az tipikus a Walkerekre… nem is tudom ha lenne megfeloleje mas nyelven…
Nekem nagyon de nagyon tetszett ez az evad is voltak azert nagyon kemeny epizodok (3×01 – 3×02 – 3×10 – 3×17-17 stb )
A finale pedig tipikus Walker finale volt, amit sajnalok az viszont az, h Rachel Griffiths nem kapott semmilyen Emmy-t megero storyt ebben az evadban, es mindig csodalom, h. szineszileg mennyit fejlodott a kis Ally McBeal….

P.S. Winnie mar ideje lenne nekifogni… Megeri !

Tomasina - 2009. 05. 15. 16:46

A cheesy-re talán a nyálas, csöpögős szó illik magyarul, de szerintem nem lehet pontosan lefordítani. Az out-of-character pedig annyi, hogy valami nem következik a karakter jelleméből, hiteltelen, ahogyan cselekedett. A meltdown meg összeomlást jelent, itt kvázi Walker-féle családi katasztrófa :)).
No, hogy az évadzáróról is írjak, szerintem is össze lehetett volna sokkal jobbat is hozni… Nekem nem sok bajom volt a Tommy karakterrel, de azért, hogy mindenki leruccanjon hozzá Mexikóba… túlzásnak éreztem. És a minimális veszedekés után sem értettem Kevin miért megy, hacsak azért nem, hogy a Robert-Kitty drámához asszisztáljon. Ez most a fő bajom a sorozattal, ami miatt kicsúszott a top hármamból, hogy egyre erőltetettebbek a történetek… Remélem a negyedik évadra összekapják magukat, és sikerül visszatérni az első két évad szintjére.

Thomas - 2009. 05. 23. 11:48

Szerintem meg épphogy nem csöpögős, meg nyálas, pont ezért szeretem:)
Pár hónapja kezdtem el nézni, ledaráltam a korábbi részeket és nekem kellemes meglepetés volt. Szerethető karakterek, jópofa, vicces helyzetek, pont olyan kis egyszerű, ártalmatlan családi sorozat, amire már rég vágytam:) Emily VanCamp beszállásával még érdekesebbé vált az egész, és egyre jobban élveztem a részeket:) Egy valamit nem szeretek, amikor értelmetlen dolgokon vitatkoznak… sok katakter (élükön Kitty és Justin), hihetetlen vehemenciával tudnak nekitámadni bárkinek, bármilyen semmiségért. Kitty karaktere pont ezért nem szimpatikus nekem, ha egy kis nyugtatót feliratott volna magának, nem itt tartana a házassága…
A Ryan gyerek belépése szerintem nem tett hozzá semmit a sorozathoz, tényleg egy buta kis nyálgépet játszik, aki azért gyűlöli az összes Walkert, mert szerinte a rég halott apuka tehet anyuci haláláért? Ez nekem baromi erőltetett volt.
Balthazar Getty kilépését én nagyon sajnálom, nekem szinte az összes ex-Aliasos nagy kedvencem:) Ron Rifkin szerepe sajnos elég súlytalan, Aliasban millószor jobb volt, de azért jó látni őt. És Tommy gyögyörű felesége, Julia (Sarah Jane Morris), nos őt még inkább sajnálom. Nem ismertem korábban, de hihetetlenül gyögyörű szinésznő, és egy kedves, sugárzó személyiséget játszik. Remélem, látom még valamiben.
A szezonzáróról: én nem éreztem, hogy gyengébb lett volna, mint a többi rész. A mutogatós jelenet zseniális (legalább 4x-5x visszatekertem, mert nem bírtam a nevetést abbahagyni:), Tommy karaktere egyelőre korrekt lezárást kapott, és a családi meltdown is megvolt a kocsmában:)
Szóval várom a folytatást, csak így tovább!:)

Julcsi - 2010. 03. 22. 21:25

Huh, hát én is imádom a sorozatot, tavaly nyáron néztem meg az első három évadot (sorozathiányom volt, valamit kezdeni kellett magammal), és ledaráltam őket olyan három hét alatt. :D
Én úgy vagyok vele, hogy a második évad volt egy kicsit lagymatag a másik kettőhöz képest, szóval a harmadikkal semmi bajom nem volt, bár a finálé tényleg nem volt egy megszokott finálé.
Mindegy, a 4. évadban már más a helyzet, és most ki vagyok akadva, hogy április közepéig nem lesz új rész. XD

Réta - 2011. 08. 02. 10:15

Megvártam, míg befejezik a sorozatot, úgyhogy a nyári darám részeként most folyamatosan nézem. Nekem kicsit sok benne a politika és nem is igazán értem, hogy egy családon belül hogy lehetnek ekkora feszültségek emiatt. Saul bácsi felmelegedése előtt teljesen érthetetlenül állok. Valahogy egyre súlytalanabb lett a karaktere az évadok során. Nem sikerült felrázni ezzel a váltással és valljuk be őszintén, Kevin és Scotty mellett ő már nem sok újat tud mondani a témáról.
Ryan teljesen úgy néz ki, mint Robert Pattinson kisöccse (Twilight vámpírsrác) és erre igyekszik minél jobban rájátszani a kusza hajzatával. Tipikus emós fiatal, akinek sok “problémája van” melyekből semmit se tudunk meg. Érdekes, hogy anyu halála és a sok gond ellenére is kitűnő tanuló. Mikor Norával először találkoztak azt hittem bipoláris a srác, mert jelenetenként totál máshogy viszonyult a dolgokhoz. Nekem nagyon hiteltelen az egész karakter, sajnálom, hogy ezt csinálták belőle. Szerintem nem a srác talentumával van gond (bár az sincs sok neki), egyszerűen rosszul van megírva.
Balthazar Getty viselkedésén a családi hátterét elnézve abszolút nem csodálkozom. A karakter meg apuci másolata kicsiben. A külvilág felé keményvonalas konzervatív, aki ugyanakkor csalja a nejét és sikkaszt a cégtől, aztán meg elfut a felelősségre vonás elől. Én jobban örültem volna, ha börtönbe kerül, érdekesebb lett volna a sztori.
Nekem egyébként az volt a kedvenc részem, mikor Sarah visszament a családi céghez dolgozni és mindenütt rajzottak a jobbnál jobb pasik. Remélem, a következő évadokban többet randizik majd, mert igazán üdítő, hogy olyan béna ezen a téren, miközben az élet más területein ő az ász a családban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz