login |

90210: vége az 1. évadnak – írta szucsitg

2009. 05. 25. 12:07 - Írta: vendegblogger

39 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, kritika,

90210 S1 finálé, avagy hogyan ne írjunk sorozatot alcímet is. Mindenki emlékszik még a tavaly nyári hype-ra, ami körüllengte. Én akkor óvatosan fogalmaztam, másokkal ellentétben nem éreztem akkora potenciált benne, hiába feszített Rob Thomas neve a stáblistán. A voksomat inkább a Privilegedre tettem, amit később nem is bántam meg. Viszont ellentétben a közhangulattal, kimondottan bejött a dupla évadnyitó, kellemesen könnyed és szerintem kellően szórakoztató, időnként még vicces is volt (RT csak a pilot első felét írta, később egy sort sem).

90210-02

De utána sajnos kezdtek előjönni a problémák, a karakterek és az írók elkezdtek drámázni, ami nem ment nekik, mert túl komolyan vették magukat, a Rob Thomas-féle sziporkázó dialógusok is elmaradtak, leült az egész. Azt hiszem itt kellett volna kiszállni. Nagy bánatomra nem tettem meg, ezért a tovább után folytatni tudom. Öröm az ürömben.

A „téli szünet” utáni első rész (1×12) maga volt a mélypont. Az első 35 percben, átlagosan 2 percenként elsütöttek egy klisét, amit feltehetőleg a „Hogyan írjunk tiniszappant kezdőknek” című könyvből leshettek ki. Megvolt minden, tini terhesség, drog, elszedem a pasid, aztán kiderül, hogy leszbikus vagyok, stb. történetszál. Itt már tényleg ki kellett volna szállni a hullámvasútból, főleg hogy igazából csak lefele tartott.

90210-01

De maradtam, és az évad vége felé egész kellemes részek jöttek, némelyik már egészen élvezhető volt, így bíztam a fináléban is, hogy alakítanak valami értékelhetőt a reboot előtt. Sajnos csúnya pofáraesés lett a vége, az évad legrosszabb részét produkálva.

Az a Rebecca Rand Kirshner (ő az új showrunner) írta az epizódot, aki korábban papírra vetett 10 Gilmore Girls-t, de mindet az utolsó évadban, ami általános vélemény szerint közel sem érhetett fel a korábbi évadok magas színvonalához. Ráadásul a 90210-ben ez volt a 3. általa írt rész, bár az ezt megelőző kettőt társíróként könyvelhette el. Ezt csak azért említem, mert egy dolog, hogy nem volt jó a rész, de lehetett volna jobb is. Csak…

A problémák ott kezdődtek, hogy az egész finálé a drámázásra épült, ami nem ment a sorozatnak, ezt megtámogatva az átlagos szint alatti színészi játékkal (Shenea Grimes által előadott kiborulás méltán vonulhat be a sorozattörténelem legrosszabb alakításai közé; maradnia kellett volna a Degrassi: TNG-ben, ott nem volt ennyire kirívóan hiteltelen) és a lehető leggagyibb cliffhangerökkel. Felsorolásra sem érdemes, ha valaki nagyon kíváncsi, kommentben szívesen leírom neki.

90210-03

Az évadra adok egy 5/10-et, bár Rob Thomas helyében sosem írnám be az önéletrajzomba, a finálé viszont semmiképpen sem ér többet 3/10-nél, és akkor még jóindulatú voltam. A rebootot még megnézem, de szerintem számomra ott ér véget ez a saga. Miért nem a Privileged került berendelésre?!

39 hozzászólás Ne habozz!

lex - 2009. 05. 25. 12:34

“Megvolt minden, tini terhesség, drog, elszedem a pasid, aztán kiderül, hogy leszbikus vagyok,”
:DDDD
haha… ez marhajó volt :D

No, akkor nem bánom, hogy ez a sorozat kimaradt.

winnie - 2009. 05. 25. 12:52

ellenben veled, én megvallom, hogy most már nagyon is kíváncsi vagyok a sorozatra, s várom a nyári darát. klsiék ide vagy oda, bár félek, hogy nem fog sokáig tartani.

(a felsorolásról egyébként, ne bántsatok, de rögtön a gossip girl ugrott be. nem tudom, ott melyik volt, de arra emlékszem, hogy anno épp azt tettem szóvá, hogy az olyan tipikus fordulatokat, melyeket josh schwartz csak a The OC 3-4. szezonjában sütött el, felhamozták a GG első 10-15 részében:)

pater - 2009. 05. 25. 12:53

Nem értek egyet. Szerintem az évad utolsó pár része egészen jó volt, és a fináléval sem volt különösebb gond. Shenae Grimes vulkán-jelenete tényleg minősíthetetlen, de a többi rendben.
Amikor kliséket emlegetnek itt, mindig nevetnem kell. Rengeteg dolgot ellőttek már itt-ott,íróként alig tudsz teljesen új dolgokat kitalálni, megírni, ha persze a realitás talaján akarsz maradni (már pedig egy tinisorozatnak azért ott a helye). Inkább azzal van probléma, ha ezeket a kliséket ugyanúgy fogod meg, mint az elődeid, és szerintem a 90210 mindig csavart rajta egyet-kettőt. Például számomra nem akkora közhely, hogy a nővérem belőlem él, közben meg bosszúból lefekszik a pasimmal, akinek mindezt el is mondja.
Nagyon tetszett Adriana terhessége is az évadban. Hogy kezdetben gondolkodott az abortuszon, aztán sorra vette a lehetőségeket, később Naviddel meg akarták tartani a babát, aztán mégis az örökbeadás mellett döntöttek. Fel volt építve. Vagy az, ahogy Rhonda kihasználta Ethan-t és mégsem lett belőle nagyjelenet meg “örökreharagszom”. Egyre hitelesebbek a karakterek és a szituációk.
Jó évad volt. De úgy látom, divat lett 90210-t szidni.:)

naughtyL - 2009. 05. 25. 12:55

Én már a hype-ot ami körülvette sem értettem, de persze én is csak egy vagyok a kíváncsiak közül..

Csak hihetetlen, hogy Reaper-t meg elkaszálták:(

winnie - 2009. 05. 25. 12:57

tökéletesen egyetértek a klisékről írt soraiddal. meg aztán a klisé azért klisé, mert egyszer bevált.

“Jó évad volt. De úgy látom, divat lett 90210-t szidni.:)”

hidd el, mi örülnénk a legjobban, ha lenne PRO kritika, nem csak kONTRA, ez igaz bármelyik sorozatra. ha más nem ír és bejön nekem, akkor nyáron számíthattok rá:)

naughtyL - 2009. 05. 25. 13:04

Sztem nem divat szidni:) csak én is valamivel többre számítottam..

Hát nekem AnnaLynne McCord düh kitörései se nagyon jöttek be.
Shenae Grimes jelenetét nem értem, hogy hagyhatták benne?!

de ettől függetlenül azért ott leszek a 2.évadnál:)

em8ma - 2009. 05. 25. 13:18

“Shenae Grimes jelenetét nem értem, hogy hagyhatták benne?!” én már azt sem értettem, hogy a sorozatba, hogy kerülhetett bele. Nagyon irrítáló minden amit csinál, viszont őt leszámítva én szerettem a sorozatot. Pont annyit hozott, amit egy tinisorozattól elvár az ember.
AnnaLynne McCord pedig visz mindent, a karaktere is és számomra Ő az eyecandy már kés/alatt óta.

gergely987 - 2009. 05. 25. 13:23

Én is maradok a II. évadnál, de sztem nem sok minden lesz ebből sorozatból. Igazából úgy látom, hogy nem is igen maradt olyan dolog, amivel fel lehetne turbózni. De majd meglátjuk. Majdnem száz százalékban tinisorozat, ha ilyen a második évad is, akkor hamar elbúcsúzunk tőle.

Gabe - 2009. 05. 25. 13:29

Annyira jól indult az egész. Könnyed kis szórakozás, hétvégenként 2-2 részt néztem, mindig összegyűjtöttem őket. De az évad vége felé már inkább csak halogattam a megnézésüket. Teljesen elment az egész egy sötét irányba sztem. Kezdve az illegális autóversenyzéssel stb. (ami még nem is lett volna rossz, sőt tetszett is de nem egy ilyen sorozatban ami elvileg a csillogó kaliforniai életről szól). Akkor lenne újra must-see az én line-up-omban ha visszatérnének kizárólagosan az iskolába és a kávézókba. Egy két igazi házibulival megspékelve, de nem az 5000 fős házibulira gondolok ami a fináléban volt.
Évad: 7/10
Finálé: 4/10

Feddo - 2009. 05. 25. 13:32

A legfőbb gond az volt a fináléval, hogy most, egyszerre akartak minden elcseszett szálat lezárni és emiatt egy nagy kavalkád lett belőle.
Én (naivan?) még hiszek, hogy a második évadra sikerül belerázódniuk. Habár, a nézettség nem hiszem, hogy növekedni fog.

/5 millióval indult az első évad, a közepére tartotta a 3 milliót és után a vége felé volt olyan, hogy 2 millió alá süllyedt…/

geo - 2009. 05. 25. 15:03

Azt hittem az első kép a Buffy-ból van, elég ijesztő, nőnek a szarvai. O.O

KTL - 2009. 05. 25. 15:18

Nekem az 1×23 nem tetszett, az 1×24 szerintem jó volt, bár a befejezése elég érdekesen sikeredett.
Ha megnézem az egész évadot akkor nekem teljesen bejött a 90210. Biztosan fogom nézni a 2. évadot.

jessy - 2009. 05. 25. 16:25

Azért a füves szülők miatt megérte megnézni.:D Remélem ezt a “Kelly belezúg az apukába” dolgot elfelejtik. Liam még mindig eyecandy de idegesítő a karakter, ahogy Dixon is kezd az lenni

Név - 2009. 05. 25. 18:04

Hát köszönöm ezt a bejegyzést mer úgy h csak pár részt láttam az évadból(elég is volt) megnéztem most a finálét és akkorát röhögtem a nagy “drámai” kiborulásán ennek a csajnak :D De am én se értem h ezt h gondolták, de azér jöt nevettem

ficka - 2009. 05. 25. 18:43

Szinte látni lehetett, hogy kitör a vulkán Annie fejéből, mint Liam rajzán. ;-)
Szerintetek kit gázolt el Annie és ki az, aki megállt azzal a régi Mercedes-szel? Erre kíváncsi leszek.
Ősszel folytatják amúgy?

pater - 2009. 05. 25. 19:07

az, aki megállt a mercedessel mr.matthews volt. és sztem olyat gázolt el annie, akit nem ismerünk.

naughtyL - 2009. 05. 25. 21:32

remélem Ethan-t ütötte el:D

jaja Liam nagyon ott van:D

ficka - 2009. 05. 25. 22:38

végülis Ethant kiírták a sorozatból, akár ő is lehet :o

anyesz - 2009. 05. 26. 16:05

én rögtön arra gondoltam, h Ethant ütötte el. már így is szar a sorozat, és ezzel a húzással még szarabbá tehetik, tehát logikus. és hogy a csaj milyen hihetetlen ronda volt a hiszti-jelenetnél, hát arra nincsenek is szavak:D:D azt hiszem csak a Liam gyerek miatt fogom jövőre is nézni néha:)

Katey - 2009. 05. 28. 22:36

Nekem tetszett így elsőre az évad. Végig néztem minden részt hétről hétre. Szeretem mert érthető a szövege és mindig meglep. Nyilván igazatok van, hogy tele van megszokott dolgokkal, de én mindig el tudok vonatkoztatni a már látott sorozatoktól. Az eredetit nyilván jobban szerettem amikor anno néztem.

De összességében szerintem jó kis sorozat.Bár 1 év alatt teljesen átfordul az életük.
A fináléban Nekem az Ethan/Silver száll tetszett a legjobban. (“Ha annyira szereted a pasid, akkor miért velem vagy itt kint, és nem vele ott bent.”)

Annie játékát én is utálom, e hát nem lehet minden tökéletes.

Most olvasom, hogy Ethant kiírták? Nemár. pedig kezdtem örülni, hogy összejönn végre Silverrel és nem a hülye Dixon-nal lesz a csaj. nem szeretem őket együtt…na mindegy. Belehalni nem fogok…

Katey - 2009. 05. 28. 22:40

De gyerekek most komolyan. olvasom itt a kommenteket, hogy tiszta Tinisorozat. Vazze mi más lenne könyörgöm???? 17 éves fiatal gimisekről szól. Még jó, hogy tinisorozat…

Amugy most jut eszembe hogy volt az éved eleje fele, hogy matthewsnak volt az a kis romantikája a diáknak kiadott zsaru csajjal.
Velük mi lett??? Az a szál nagyon tetszett, mer sztem a kellyvel nem illenek össze…

ficka - 2009. 05. 29. 18:15

Hogy mi lett velük? Szerintem semmi. A 10. részben volt utoljára Kimberly, de ugye kiderült, hogy ő nem is diák, hanem zsaru, amiből botrány lett, meg Ryan nem dolgozott egy ideig, gondolom szakítottak, de amúgy is csak randizgattak.
Vele tényleg jobban passzoltak egymáshoz, mint Kelly-vel, Kelly amúgy mindig olyan stresszes, feszült.

winnie - 2009. 05. 29. 19:29

“De gyerekek most komolyan. olvasom itt a kommenteket, hogy tiszta Tinisorozat.”

nem sokan írták aztm, hogy tinisorozat,de nyilván arra gondolnak, hogy tipikus. hogy recept szerint megírt, hogy klisés, hogy semipluszt nem ad.

“Vazze mi más lenne könyörgöm???? 17 éves fiatal gimisekről szól. Még jó, hogy tinisorozat…”

a tinisorozat inkább az, hogy tiniknek szól:)

danielherbst. - 2009. 06. 01. 15:30

őegyébként én egy részt sem láttam, meg nem is nagyon vagyok képen, csak elolvastam a kritikát és felmerült, hogy ennek tulajdonképpen mi köze is van az eredeti 90210-hez? lehet, hogy naiv kérdés de komolyan érdekel : D : D

danielherbst. - 2009. 06. 01. 15:31

*képben

fannilány - 2009. 06. 13. 19:35

danielherbst.: hát, ugye eredetileg ugyanabban a suliban játszódik. ott van kelly, aki már a régi sorozatban is szerepelt és egy-két rész erejéig feltűnt brenda is. egyébként az alapszitu hasonló, csak annie és dixon nem minnesotából, hanem kansasből pottyannak hirtelen LA-be, és az ő apjuk lesz a suli igazgatója is..

passatgt - 2009. 06. 14. 00:52

Ma fejeztem be egy kb 10 részes darát, szóval 1. évadnak vége.

Nem volt vészes, bízok a 2. évadban, hátha pozitív irányba változik, mert a mostani részekben elég gyakran előfordultak olyan párbeszédek és szituációk, amikor csak félszemmel és félfüllel figyeltem oda rá, mert már nekem volt égő

Lolita - 2009. 06. 14. 23:11

jah hogy annie elütött valakit…
előszörre nem esett le, de mostmár jó oké :D

egyébbként ha ez a 90210 annyira arról szól hogy milyen “valóságos” témákat dob fel, akkor miért nem azt teszi?

persze tudom hogyha csavarnak 1kicsit a dolgokon akkor már máris nagyon nézettség meg satöbbi…. de mégis…

meg ezekről ki hiszi el már hogy 16 évesek, könyörgöm akkkor szerezzenek 16-17 éveseket, talán ők jobban eltudnának játszani egy annie wilsont mint az a hülye picsa shenea grimes… már kb. a 4. résztől kezdve olyan utálatos a csaj, egyszerűen nézni is rossz… az utolsó részekben meg… inkább no comment (mint ahogy az “annie most kurvára mérges” jelenethez se fűznék sokmindent…)

személyes kedvencemnek én liamot jelölöm, ugyanis nemrossz pasi, és ezzel az ilyeneket mint engem simán meg lehet fogni… a szál naomival nem volt rossz… várom a 2. évadot, amiben viszont egyáltalán nem vagyok biztos hogy összejönnek. max majd az évadzáróban mint ethan meg silver.

egyébbként olvastam hogy lesz valami új állandó pasiszereplő (istenem ments meg valami nulla színésztudású fazontól)

végülis a sorozat összességében nem akkora nulla, ugyanis ha összeszedné magát meg kiírnák annie-t akkor simán kisülhetne belőle valami jó is…

lehet hogy én is naiv vagyok de még reménykedek a 2. évad sikerében és valami újat is elhúznak ezek a “tehetséges színészek”

bocsika azért hogy ennyit írtam…

Lillue - 2009. 07. 01. 11:39

Én azt hittem valami állatot ütött el :D

Egyébként én 2 nap alatt daráltam le a hét elején az évadot és nekem nagyon bejött.. Olyan nyári lazulós sorozat, de nekem személy szerint most pont ez kellett.
Hülyeségnek tartom, hogy most kezdték el a tv2-n péntekenként játszani, akkor már tennék inkább szombat délutánra vagy nem tudom.. Így nem hinném hogy sokan fogják nézni.
A szinkron borzasztó, angolul viszont nagyon jó.
És mindenki szidja Annie-t, akkor én már csakazértse, végülis ez a szerepe. Ilyennek kell lennie.. Egy hisztis csajnak, aki már szinte mindenkivel összejött, de senki nem bírta ki vele xD
A kedvencem Adrianna, fantasztikusan alakít és nagyon jó színésznő. :)

..... - 2009. 07. 04. 20:13

lécci mondjátok meg ti hol néztétek meg az 1. évadot!!! aki tudja az lécci mondjameg az e-mailem: javor.anna@citromail.hu lécci oda küldjétek el

Kowee - 2009. 07. 07. 15:57

Nem tom mi bajotok van Annievel..jól nyomja. Szerintem jól össze van rakva már ez az első évad télleg kicsit halványabb volt a többi megszokott sorozathoz képest de LA-t birom benne a legjobban.. kurva jó helyeken forgatnak és már csak ezért is birom..

Kedvencem : Silver.. nagyon ott van a csaj..Adrianna meg óriási szinész.. nagy tehetség :) És az öregassszonyt is birom :D :D

hozsii - 2009. 07. 12. 22:37

Én is most daráltam le a héten, sztem nem rossz, hát igen Liam tényleg ott van, és jók voltak együtt Naomival, hátha lesz még valami, de Jen, Naomi nővére, na őt kéne eltüntetni, de gyorsan, engem nagyon irritált.
Annie meg tényleg elég gáz volt a végén, én azt hittem valami medvét ütött el.:D

Fanni - 2009. 07. 14. 12:03

Ne már,kiirják Ethant a sorozatból?? Ajj…:( Pedig ő volt a kedvencem. Jaja a végén Annie elég durva feje volt…nem kellett volna belerakniuk..
De én imádom a 90210-et<33333
Ethan,Naomi,Silver a kedvencem<3333333333333
nektek?

Flóra - 2009. 07. 14. 15:45

Silver a kedvenc. Én először azt hittem, róla, hogy leszbikus. Nem tudom, miért.:D Annyira más, mint a többiek. Mondjuk nem ezt a Dixon gyereket tudnám hozzá elképzelni. Tényleg, egyébként kire vonatkozik az “elszedem a pasid, aztán kiderül, hogy leszbikus vagyok” ?

Hony - 2009. 07. 16. 21:30

Sziasztook!
Nekem Silver és Ethan a kedvencem!
Nemtudjátok, hogy Ethan-t miért írták ki?
Amúgy Annie nekem se annyira szimpi…találhattak volna szebb csajt..

Evelájn* - 2009. 10. 10. 16:37

Imádom ezt a sorozatot(L)
Adrianna<3
Ja és te meg bánhatod h kimaradt…

barbii - 2009. 10. 25. 20:36

én imadom ezt a sorozatot.tény h nagyon sok elozo sorozatokban elsutott dolgot vettek át,de sztem jo az egész.le7 izgulni,idegeskedni,vidamkodni és rajongani a helyes sracokért.szeretem az összes szineszt,sztem jol valazstottak az osszeset,kedvenc silver.egyedi és le7 h gaz,de par hasonlosagot felfedeztem a karaktere és koztem..:D le7 sokat néztem…
lényeg h akinek nm tetszik az nm nézni,akinek meg igen annak pedg ne vegye el azzal a kedvet h fikazza a szereploket avyg a torténetet;tartsa meg maganak a veleményét.
nm akartam snkit megbantani,snki ne vegye magara.
éééés remélem h meg rengeteg része lesz:)))))

Evelájn* - 2010. 01. 02. 16:08

Nee..vége:'(
mikor lesz második évad? oO
Imádom<3

Evelájn* - 2010. 01. 02. 17:13

és mikor írják ki a sorozatból Ethant?
mert a második részben benne van..?!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz