login |

Legend of The Seeker: vége az 1. évadnak – írta darkspell és Deino

2009. 05. 25. 17:31 - Írta: vendegblogger

60 hozzászólás | kategória: kritika,

Háttérvilág – bevezető helyett

Aki pilotkritikát szeretne olvasni, ITT megteheti, ITT a félévados értékelőt találjátok, ITT meg egy rövidebb kritika olvasható.

seeker-3-kis

Kicsit középkori hangulatú fantasy birodalom – Középföld -, mágusokkal, szellemekkel, és egy gonosz zsarnok uralkodóval, meg az egyszeri favágó fiával, akiből némi forró kard hozzáöntése után instant hős / megváltó cseperedik.

Szó se róla, a háttér szépen kidolgozott (mondjuk ott áll mögöttük a könyvekben már kidolgozott világ, szóval…), a szereplőkben van élet, karakteresek. Az öreg varázsló (Zeddicus Zul’ Zorander) az egyik legjobb szereplő, csipkelődő humorral, rengeteg élettapasztalattal, ha kicsit zöldebb ráncosabb és alacsonyabb lenne, elmenne Yoda mesternek is. Darken Rahl hozza a gonoszt, bárkit és bármit képes feláldozni, akár még kismacskákat is.

A hős, Richard karaktere kicsit érdekes, kapva kap minden lehetőségen, hogy kinyírja Darken Rahl-t (azért persze a szokásos kereteken belül, ő jófiú, nem áldozhat be falvakat vagy embereket csak úgy a szent cél érdekében), ami elég érdekes, mivel az évad közepéig még csak nem is találkoztak. Rahl egyik embere megöli a nevelőapját, szóval azért valami motivációt csak adtak neki.

A háttérvilág és a szereplők nagyon-nagyon jók, a mindenféle szörnyek (a Calthrop a legjobb) mondjuk nem hemzsegnek, ami fura, a Herkules / Xena vonal egyik nagy jellemzője volt a kismilliárd gonosz állatka. Azért akadt az évadban pár: gárok, a már említett Calthrop, és a Chadrin.

A legjobban kidolgozott háttérvilágot a varázslók, és egyéb állatfajták kapták, erre a szálra nagyon rágyúrtak a készítők. Vannak mágusaink, boszorkányaink, de a pálmát az Inkvizítorok és a Mord-Sithek viszik. Az Inkvizítorok az igazság bajnokai, ráadásul női liga: csak nő lehet Inkvizítor és a jelek szerint minimum harmadik hely a Miss Középföld versenyen, mert olyan gyönyörű egyik-másik, hogy ihaj.

seeker-1-kis

A főszereplőt kísérő Kahlan Amnell meg aztán főleg, Bridget Regan a sorozat állandó- és ultimate eyecandy-je, hihetetlenül gyönyörű, eyecandy a négyzeten köbön. Az inkvizítorok képesek egy érintéssel bárkit a rabszolgájukká tenni, az adott személy onnantól azt teszi, amit ők parancsolnak neki, tisztára, mint egy zombi. Az ehhez társuló effekt mellesleg baromi látványos lett, csillagos ötös a stábnak.

A már említett Mord-Sithek éppenséggel egy elit-szado-mazo csoport benyomását kelti, szintén girls-only felállásban. Tetőtől talpig bőrszerkó, korbácsra hajazó fegyver (szintén csillagos ötös vizuális megvalósítással), és kikötözés nagyipari módon. Gyakorlatilag bárki akaratát megtörik, ha elég ideig kínozhatják őket. Ja, és mellesleg bármilyen ellenük irányzott varázslatot lazán képesek „visszafordítani” a tulajdonosára. Nem mellesleg Rahl Nagyúrral pajtáskodnak, szóval ők duplán a rosszfiú rosszlány kategóriába esnek.

A tovább mögött az értékelés, enyhén (és erősen) spoileres dolgokkal. Hogy legyen viszonyítási alap: Deino nem olvasta a könyveket, csak a sorozat alapján értékel, darkspell pedig a könyvek ismeretében osztja (főleg a jövőbe tekintés résznél erősen spoileresen – ott kéretik vigyázni!).

Évad – Deino

Lazán hozza a 7/10 pontszámot, helyenként bőven fölötte. Kicsit fura volt, hogy az elején epizodikus jellegben nyomultak, gondolom azért, hogy ne riassza el a nézőket/lehessen újakat szerezni. Hát, párszor kifejezetten filler részekkel találkozunk, és egyik-másik kicsit unalmas is volt. A vége felé már jönnek azért az összefüggőbb részek, Orden Szelencéi, Megszámlált Árnyékok Könyve, eltitkolt hugica, ilyesmi.

A fantasy rajongók és a vizuális drogok szerelemesei nyugodtan javítsák ki azt a hetes pontszámot nyolcasra, merészebbek akár kilencesre is: egyrészről a forgatás helyszínéül választott Új-Zéland fájdalmasan gyönyörű tájain mászkálnak hőseink keresztbe-kasul, hihetetlenül szép egyik-másik rész helyszíne.

Aztán ott vannak a varázslatok, harcok, meg a többi jóság effektjei. A harcoknál a divatos „lassított felvétel, aztán rágyorsítunk” dolgot talán sokszor is ellőtték, változó eredménnyel: van ahol brutálisan jól nézett ki, néhol inkább idegesítő volt. És Ricsinek szólhatna valaki, hogy nem kell minden támadást úgy kezdeni, hogy felugrok a levegőbe, és két kézzel vágok oda egy nagyot, mert előbb-utóbb valaki rájön, hogy a Keresőnek nem csak a fejét lehet levágni, de jobb híján egy szép oldalazással a comb artéria átvágása simán kivitelezhető.

A mágikus effektek nagyon szépek, a jelek szerint volt rá pénz bőven, vagy csak jó gárdát találtak. A Heroes digitális trükkjeit például bármelyik rész röhögve veri. Az évadzáróban pláne nagyon szép varázslatokat nyomtak az arcunkba, nem győztem pislogni.

Évad – darkspell

Erősen hullámzó, a fillerek néhol kifejezetten vontatottak, de mindig sikerült valami aprósággal feldobni. A pörgős részek viszont kifejezetten pörgősek, változatosak, néhol egész meglepőek. A grafika, a táj, a hangulat kiváló. Egy 7/10-et én is simán megszavazok neki, mert egyrészt nem vagyunk elkényeztetve fantasy sorozatokból, másrészt meg azért vannak ennél bőven rosszabbak is.

Bár a mitológiát sikerült eléggé elferdíteni, és gyakorlatilag gerinctelenítik (kiherélik, kinek hogy tetszik) az összes morális szabály eltávolításával, de ha ez kell a könnyed tévézéshez…, hát istenem. Ám legyen. Sajnos ennek egyenes ágú következménye, hogy mindenki nyakra-főre használja az erejét, ettől kicsit néhol komolytalanná, „súlytalanná” válnak a dolgok. Pozitívum viszont, hogy a könyvben nem szereplő dolgokat lazán be tudják integrálni (általában ezek a legszebben kinézőek), így aki nem olvasta, annak fel sem tűnik.

seeker-2-kis

Itt van ez a kép, a két főszereplő között az a “valami”. Pedig ő csak egy totál harmadrendű mellékszereplő szelleme. Hoppá, mi? Pont az ilyenek miatt kapja meg tőlem a 7 pontot. Mert igényes, még ha néhol nem is a legjobb. (És jó pár sorozatnak lenne mit tanulnia belőle effekt fronton.)

Évadzáró – Deino

Az évadzáró nálam 8/10, lehetett volna lazán jobb is, ha nem úgy csinálják meg a dolgot, hogy már a 15. percben tudja mindenki, hogy mi lesz a vége a finálé nagy összecsapásának.

De mondjuk volt itt minden, mi szem szájnak ingere: dráma, akció, varázslat orrba-szájba, brutálisan király effektek, időutazás, Mord-Sithek, Orden Szelencéi, világvége, sej-haj. Kiderült, hogy nem Lord Rahl a leggonoszabb e vidéken, nem is olyan távoli a jövőben a tíz éves fia nagyjából pár óra különbséggel apucit és anyucit is simán hidegre teszi, és közben még csak nem is pislog. (Mellesleg a srác két akkora egysoros keménycsávó dumát elnyomott, hogy azt hittem ott halok meg.)

Nem kaptunk cliffhangert, de azt már mindenki tudja, hogy lesz második évad, szóval folytatni azért folytatjuk majd. Az ending egész heppi volt, nekem semmi bajom nem volt vele, szóval hozta a szintet rendesen. Mondjuk a naplementében állós befejezés kicsit cheesy volt, ha még lovagoltak is volna, tiszta western befejezés lett volna. A részben domináló combos Mord-Sith vezér Cara pedig igencsak dögös volt, és persze a szerepét is jól hozta, nem bánnám, ha többször visszatérne.

Évadzáró – darkspell

Nálam ez is 7/10 most, sajnos ez a hátránya, ha előre látható a végkifejlet. Darken Rahl bukása pedig nem volt valami nagy meglepi, ezt már szerintem elég régen ki lehetett sakkozni. Mindenképpen pacsi jár a történetvezetésért – bár azt hittem a promó előtt mindent, ehhez képest totál nem azt kaptam amit vártam. Kicsit azért lehetett volna valami cliffhanger, akár csak egy aprócska is, de ezt valami okból nem merték meglépni.

A rész egyik legnagyobb pozitívuma viszont Cara megjelenése, róla nagyon remélem, hogy nagyon sokára nagyon sokat fogunk még hallani. Orden megint a szokásos gányság, ezt nem így kellett volna, lábbal tiporjuk a könyvet, viszont a férfi Inkvizítort nagyon eltalálták. A jövőbeni D’Haráról simán az Oroszlánkirály jutott eszembe: Zordon hatalomra jut, pár év alatt minden sivár pusztasággá változik. Külön pacsi még, hogy Nicholas Rahl kiírt mindenkit, akire nincs szüksége: igen, pont így képzeltem egy hatalommániás vadállatot.

Hova tovább? – Deino

Hát igen, ez a nagy kérdés: Nincs több Darken Rahl, Orden Szelencéinek kampec (persze aztán ki tudja, tényleg kampec-e). Darkspell ellőtte nekem az első könyv végét, meg pár spoilert úgy útközben, de amúgy egy oldalt nem olvastam a könyvből, szóval én elég tanácstalanul állok.

Zedd célozgatott olyasmire, hogy bár a kígyó fejét levágtuk, de a.) növeszt a helyébe kettőt b.) van ám még kígyó bőven, ne aggódjatok. Ergo nem kell félni, biztos lesz itt bőven még gonosz meg probléma, világvége és csúnya szellemek, főgonosznak meg vagy a könyvekből rángatnak elő valakit, vagy kitalálnak egy újat. Csak a Mord-Sitheket ki ne írják, mert ők – amellett hogy a nagy többség brutálisan jól néz ki – igen durván jó karakterek. Szóval merre tovább? Arccal Középföld felé.

Hova tovább? – darkspell

Egyelőre nincs semmi hír az új főgonoszról, de elég valószínűnek tartom, hogy vagy az Őriző, vagy Jagang lesz majd. Igazából mindkettőnek örülnék, de kezdetnek talán az Őriző lenne a jobb: jöhetnének a Fény és a Sötétség Nővérei, Annalina, Nicci (L)…

Bridget Regan a fináléval kapcsolatban nyilatkozott egy ilyet: „…There’s a new character introduced, which is really exciting for us…”, tehát elég szép esély van rá, hogy Cara főszereplővé (visszatérő mellékszereplővé) lép elő. A finálé előtt berzenkedtem a Cara képei láttán, de most már belátom: simán hozhatja majd azt a pajkos-szigorú-gyilkos “kislányt”, akit a könyvben is. Már csak Nicci hiányzik. Nagy kérdés, hogy a könyvben a szereplők gyakorlatilag ezután már soha nincsenek együtt – külön utakon járnak. Ezt meg merik vajon lépni itt is, vagy inkább teljesen elszakadnak a könyvek adta háttértől?

Lehet akár teljes rebootot is nyomni, de ez majd kiderül. Gondolkozzunk rajta, ahogy Zedd is teszi:

seeker-4-kis

60 hozzászólás Ne habozz!

Soma - 2009. 05. 25. 17:40

Nálam nyárra darálásra betárazva, de csak átfutva ezeket a jó kis évadkritikákat, csak még jobban felcsigázva várom, hogy elővehessem a sorozatot. Előtte még befejezek egy másik sorozatot, és akkor jön ez.

Már én is nagyon hiányoltam egy Xena/Hercules féle sorozatot.

Merlo - 2009. 05. 25. 17:55

Egész nap ezt az értékelőt vártam, hát már megint nem csalódtam. Az évad szerintem nagyon szórakoztató és szerethető volt, remélem ezt megtartja a folytatásban is. A karakterek tetszettek. A következő évadig a még nem olvasott könyveket ledarálom, van rá időm bőven, sajna.

annak5604 - 2009. 05. 25. 18:14

Fantasy sorozatot gyakorlatilag soha sem néztem. Xena-ból pár részt láttam néha, de nem követtem. Amit láttam belőle, az alapján “limonádé” kategória. (szórakoztató, de semmi komoly) Ehhez képest ettől a sorozattól mit lehet várni? Hasonló? Más? Könnyedebb? Komolyabb?

Lyana - 2009. 05. 25. 18:22

Körülbelül a Xéna utolsó két évadára hasonlít, legalábbis azokra a részekre, amiben az átívelő szálat vitték tovább.

Skate - 2009. 05. 25. 18:29

Már hozzászoktam, hogy az évadzárók felkavarnak. Idén a sorozatoknál érdekes lezárásokat látunk. Hiányoltam minden sorozatnál a merész és őrült finálékat, de is se csalódtam nagyot. Igaz egyes megelőző részek izgalmasabbak voltak, de ott is mindig kerek lezárásokat kaptunk, most se volt másképp. Úgy látszik most ez a divat (más sorozatoknál költséghiányból fakadó megfontolások). Visszatérve a fináléra:

pozitívumok:

-Richard jövőbe küldése jó ötlet volt, mert megtudhattuk, hogy milyen kegyetlen tud lenni egy férfi inkvizítor valójában és nem csak utalást kaptunk
-Kahlan önfeláldozó tette (ami persze rosszul sült el), hogy visszahozza a keresőt
-Mord-Sith vezér Cara rádöbben Darken Rahl uralma miatt sorsra juttatja társait (epizód végére elvarrják a szálat a jövőbeli Cara lenyilazásával)

negatívumok:

-Orden szelencéinek lébutítása a könyv ismerete nélkül se igazán volt jó döntés az alkotók részérő (hiteltelené tette az időutazást részemről)
-hiába hozta a szintet a rész Darken Rahl bukását még lett volna lehetőség váratlanra tervezni, de ahhoz meg kellett volna lépni egyes átívelő szálakat

Az írók eddig nem bonyolították túl az epizódokat, de lehet a következő évadnál merészebbek lesznek és több izgalmas részt kapunk és nem a második felére torlódnak

jozsi4 - 2009. 05. 25. 18:32

Nagyon jó évad volt, főleg az utolsó pár rész. De mivel volt pár filler epizód, amik eléggé unalmasra sikerültek, ezért nálam az évad csak 7-8/10.

winnie - 2009. 05. 25. 19:00

“De mivel volt pár filler epizód, amik eléggé unalmasra sikerültek,”

pedig a fillerek általában a legjobbak és egy-egy évadban nem is lehet túl sok. inkább töltelékrészre gondolsz, nem?

dexter - 2009. 05. 25. 19:11

ne haragudjatok, de szerintem nem írtok valami jól. a sorozat amúgy fasza lehet.

Skate - 2009. 05. 25. 19:21

normális ha elvárásokat szabunk, mert nincs egy állandó színvonal, ami hiányérzetet okoz a többségnek, közbe kidolgozottabbak lenének az epizódok, akkor is volna akinek nem tetszik az irányvonal, nem vagyunk egyformák és így van rendjén, mindenkinek más tetszik.

Bence004 - 2009. 05. 25. 19:42

nekem nagyon tetszett az 1.évad.

az 1-2.rész nagyon ott volt, főleg a vége.
a 3-4.rész csalódás volt. 3-4/10
az 5-6.rész jó filler részek voltak. 8/10
7-9. részig nagyon jó, 9/10 színtű részeket kaptunk.
10-11. kisebb visszesés, 7/10
12-14. jó átívelő részke. 9/10
15-16.rész az évad legjobb részei. 10/10
17-18.rész jó fillerek, szintet hozzák. 8/10
19-21.rész jó felvezető részek a finalera 9/10

A finale szerintem nagyon ott volt. Az időutazó rész külön tetszett, meg Kahlan is mint Rahl felesége.
Cliffhanger-t nem bántam hogy nem volt, így talán könnyebben fog telni a várakozás.

Az évadra megadnám 9/10 -t mert azért mindig jobb évad volt ez, mint mondjuk a sok agyonhypeolt sorozaté.

Harlequin - 2009. 05. 25. 20:11

“nem áldozhat be falvakat vagy embereket csak úgy a szent cél érdekében”:))))))))

Pont ma kezdtem el gondolkozni, hogy meg kellene nézni a héten.
Estére betáraztama a pilotot, erre itt az évadkritika. Elolvastam, de csak a spoilermentes részig:) Szerintem nem fogok csalódni.
köszi a kritikát! ha végeztem az évaddal, végigolvasom.

precise - 2009. 05. 25. 20:20

Jó kis összefoglalót rityentettetek ide :) Én ma kezdem a darálást melóba hehe.

FaNaTiC - 2009. 05. 25. 21:14

Amikor kijött a sorozat, csak gyűjtögettem, hogy majd egyszer megnézem, ha lesz felirat, aztán amikor az is lett, mindig volt más, nem akartam elkezdeni, mert így futtában beletekergetve nem vonzott annyira. Aztán amikor a 13 rész már útban volt a vinyón, gondoltam gyorsan elkezdem, hátha nézhető és egy hétvége alatt lement mind a 13 rész. Könnyen rá lehet kattanni, nagyon jó kis mese, ötletes, igényes. Azt hozzáteszem, hogy a könyvet semmiképpen nem érdemes párhuzamosan olvasni, mert úgy rengeteg csalódást fog okozni a sorozat. A könyvben megírtakhoz képest minden karakter egy “pussy”. Nyilván így volt könnyebb adaptálni és amíg nem olvastam a könyvet, addig faltam a tévés részeket, utána viszont már csak a Mord-Sith-ek nyújtottak némi megnyugvást :) Ettől függetlenül nálam így is must-see kategória marad.
Ha új állandó szereplő lesz, akkor leginkább én Denát szeretném viszontlátni.

any - 2009. 05. 25. 21:25

Most néztem meg a záró részt és… elég nagy hiányérzetem van. Nem olvastam ugyan a könyvet, de az látszik hogy nagyon sok mindent próbáltak összesűríteni egy részbe. Sokkal jobb lett volna egy dupla epizód, amiben a jövő részletesebben ki van dolgozva – már a 60 évvel későbbi rész – mert ez így eléggé összecsapottnak tűnik. Shota, a boszorkány 40 éven keresztül ott dekkol a palota romjainál.. aha. És aAz ifjabbik Rahl legyőzése kb 5 perc, ami azért elég vicces. Az meg a másik, hogy Carából állnak ki a nyílvesszők, de mikor visszakerül a multba azok valahogy eltünnek.. Mindegy, azért tetszett, de ebből többet ki lehetett vna hozni.

darkspell - 2009. 05. 25. 21:25

“Én ma kezdem a darálást melóba hehe.”

Én is szeretnék olyan melót… :D

Arky - 2009. 05. 25. 21:34

Skate:
mit értesz azon, hogy elvarrják a Cara-szálat?
Lehet hogy félreértettem amit írtál, de szerintem egyáltalán nincs elvarrva

HRG - 2009. 05. 25. 21:39

Tetszik a kritika, köszi, én is úgy érzem, hogy a cselekmény néhol limonádé/matiné jellegbe hajlott, főleg az elején, és az is zavaró (még a könyvek ismerete nélkül is) hogy zanzásított mitológiát kapunk, és nyilván nagyon sok részlet hiányzik a teljesebb élményhez, dehát 22×40 perc azért elég véges. Mindenesetre a tájak valóban gyönyörűek, lélegzetelállítók, Kahlan úgyszintén, Mord-sithek büntetnek ;), és Lord Rahl is kiváló volt a szerepben a gonosz angol (a színész valójában új-zélandi, tehát hazai pályán nyomja) akcentusával :)Engem egyedül Richard idegesít, a kritikában is említett ugrálós kardozás mellett valahogy nem érzem eltaláltnak a szerepre a színészt…
Ettől függetlenül tetszett az évad, folytatjuk :)

Tish - 2009. 05. 25. 21:39

Na igen a nyílvesszős téma azért kellemetlenül érintett… :)
Kahlan önfeláldozása nem volt hiába való (ezt tessék végig gondolni)
Nekem nagyon tetszett a befejező rész, jójó sántított néha a történet de azért élveztem. :)
Én alapból elfogult vagyok a sorozattal kapcsolatosan. :)
És szóval már nagyon várom a folytatást, de Darken Rahl azért hiányozni fog..

Skate - 2009. 05. 25. 22:15

“mit értesz azon, hogy elvarrják a Cara-szálat?
Lehet hogy félreértettem amit írtál, de szerintem egyáltalán nincs elvarrva”

az epizód vége felé a jövőbeli Cara megölésével a karakter fejlődését nyomtalanul eltörölték és kinézzem az írókból, végül Mord-sithek arra a sorsa jutnak, mint az évadzáróbeli alternatív jövőben, egy hasonló kegyetlen zsarnok által, ne legyen igazam, valami eredetibbet sorsot képzelnék el nekik, mivel nem ismerem a könyveket, ezért fogalmam sincs mi lesz a további sorsuk, de van egy olyan érzésem ez kapcsán is szembe fognak menni, legyen saját elképzelésük, de ne akarjanak teljesen elszakadni az eredeti műtől.

rhynn - 2009. 05. 25. 22:37

Nem tudom mire vélni, nekem kicsit nagy csalódás volt a könyvek után. Ennél jobb könyvzárást talán csak Robert Jordan ért el a legendás Asmodeanos jelenettel :)

SPOILER

Fura, hogy kimaradt a book of counted shadows felhasználása, Richard confessálása. (tényleg Inkvizítorok magyarul? Jéééézusom. WFR volt a második könyv, amit angolul olvastam), az,hogy kiderüljön, milyen kapcsolat van Darken Rahl és Richard között.

Hogy hova tovább? Remélem mennek Old World-be, a tornyokat a két világ között megnézném.

Egy évadot kibírnék Jagang országában is, de azt rajtam kívül senki nem nézné :D

Összesen 8/10, főleg, mert olvastam a könyveket… Fantasybe mindent visz.

Álmos - 2009. 05. 25. 22:57

rhznn: en nem olvastam a konyvet, de richardot confessaltak a sorozatban vegul, es iirc az utolso elotti epizodban mondtak, hogy testvere rahlnak. Erre gondolsz?

Arky - 2009. 05. 25. 23:13

Skate: ha megölték volna, akkor hogyhogy a sajátjai és Darken Rahl ellen támadt? Nekem úgí tünt, hogy az összes “jövőemléke” megmaradt

Tompet - 2009. 05. 25. 23:22

Álmos:
Inkább az a lényeges, hogy nincs már Rahl nagyúr és a kötés is megszünt az alattvalóival.
Amúgy a könyvek alapján sztem most Jagang-nak kell jönnie. Na meg Nicci :D
Egyébként a Book of Counted Shadows könyvnek az egész sorozat végén van igazi jelentősége, nem itt.

Skate - 2009. 05. 25. 23:28

a jövőbeli Cara-t lenyilazták, mielőtt visszatértek Richarddal a jövőből és meg is halt a jelenben, a jelenbeli Cara pont annyit tud, mint a rész elején, meg egy csomószor más filmekben és sorozatban felhasználtak már ilyen kliséket és ugyanúgy végezté(k), mint ahogy ebben a fináléban már előre látható volt, azért tartok ennyire, hogy a jövőben ezt lépik meg az írók és értelmét veszti az egész Cara szál, amit az évadzáróba látunk

darkspell - 2009. 05. 25. 23:36

Tompet

Előbb Őrizőnek kell(ene) jönnie, Könnyek Kövével. Kérdés akarják-e követni a könyv idővonalát.

Skate

Megmaradtak az emlékei, azért húzta vissza az Agielt, mikor visszakerültek.

dexter

Nyugodtan mondd mi nem tetszik, legközelebb igyekszünk nem elkövetni majd ;)

Tompet - 2009. 05. 26. 00:08

Most, hogy mondod tényleg előbb jönnek nővérek és csak utána Jagang. Carának meg tényleg megmaradtak az emlékei.
Viszont elvileg a Mord-Sith-eknek nem a Rahl nagyurat kellene életük árán is megvédeni? Nekem egy kicsit itt sántított a dolog.

Skate - 2009. 05. 26. 00:18

Agiel lesz úgyis a felelős a Mord-Sith-ek haláláért, hiába határozott és eltökélt, ostobasága miatt jutnak a többiek is a sorsára, úgy érzem hiába emlékszik a jövő eseményeire Cara, nem fognak hinni neki. Szerintem így fognak majd eltűnni végleg a jövőben.

wellman - 2009. 05. 26. 07:21

Nagyszerű kritika, gratula hozzá. Illetve köszönet az egész évados munkátokért itt is! :)
A sorozat pedig nagy király, még több ilyet a népnek!

zoey - 2009. 05. 26. 08:44

Nna, megy a daralistához. Egy oknál tobb, hogy ne kelljen a hulye napra mennem, remek. :)

Alice - 2009. 05. 26. 09:23

Tetszett az évadzáró, de meglepett, mennyi “ziccert” kihagytak és egy TELJESEN más irányt vettek, mint amire számítottam. Bőven hagytak puskaport a következő évadra :) A látvány valami óriási volt, a színek, effektek! Látszik, hogy még jobban kitettek magukért a fináléra.
Nagyon fog hiányozni a sorozat, lelkesen várom az őszt!
Az évadzáróra visszatérve, Nicholas abszolút kedvenc volt. Csak lestem, állammal a padlón :)

A kilúgozást én is sajnálom, mindig is fájó pont volt.

coyote - 2009. 05. 26. 12:48

Van már valami infó arról, mikor kezdődik a S02?
(de jó leírni: S02)
A rendezőnek nagyon jó szeme van, ez kiderült a női főszereplő kiválasztásánál, csak tudnám, miért ment el ebédelni, amikor a férfi főszereplő jelöltek kerültek sorra? Mert aki helyettesítette…
A fináléban az zavart, hogy ha egy varázsló tudja, hogy a varázslatát ellene fordítják, miért varázsol?
Reflexből? Na neee…

Kyra Emett - 2009. 05. 26. 13:38

Nincsenek nagy bajok ezzel a férfi főszereplővel sem! Megfelelő ehhez a sorihoz, jól is mutatnak együtt… :-))

ucnlm - 2009. 05. 26. 14:00

Ezt most nem olvastam végig, a nagy januári szünetnél leálltam a sorozattal, mostanában fogom ledarálni, ahogy időm engedi. Addig egyetértek, hogy a pilot után kissé visszaesett a szint, de aztán beindult. Mellesleg a Denna c. rész következik állítólag az nagyon ott van, kíváncsian várom! Aztán ha végeztem visszajövök finálé kritikát olvasni, de addigis utólag szeretném megköszönni Deino és Darkspell kollégáknak a mindig gyorsan elkészült és kiváló színvonalú feliratokat! :)

ApproX - 2009. 05. 26. 14:37

Skate
Carának megmaradtak az emlékei, legalábbis nekem nagyon úgy tűnt. Mi másért mentette volna meg a varázslót?

coyote
Szerintem azért varázsolt, hogy hátha tud annyi időt nyerni az önfeláldozásával, hogy kiteljesedjen Orden ereje és Richard beteljesíthesse a próféciát.

valaki, aki olvasta a könvet(könyveket)
Meg tudnátok mondani Denna szerepel-e még bennük? Mert tetszett a karaktere és szívesen látnám viszont a sorozatban. :)

Illetve ugye Richard és Darken Rahl valójában nem testvérek csak azért monda, hogy megnyerje magának Jennsent?

darkspell - 2009. 05. 26. 14:53

SPOILER

Denna még szerepel néhányszor, igen.
Richard és Darken Rahl valóban testvérek.

[/SPOILER]

Alice - 2009. 05. 26. 17:17

***SPOILER***

hmmm én a rokonságot másképp tudom.

Alice - 2009. 05. 26. 17:30

Kyrával pedig egyetértek :D A választást én sem nagyon értem (a “werkfilmek” szerint ráadásul Richardot előbb megtalálták, mint Kahlant), de semmi ellenvetésem a srác ellen. Nem azt mondom, h. színészóriás, főleg nem ilyen erős “mezőnyben”, meg orrhangja van (bocs), de abszolút kedvelhető, és eyecandy fronton sincs semmi gond :P

hajnicka - 2009. 05. 26. 18:20

A Richardot játszó színész igenis el van találva:))Kimondottan szeretem ahogy játssza a szerepét különösen a szemével.A Herculest és Xenat annak idején én is néztem és szerettem de a mostani sorozathoz képest nevetségesnek tűnnek.Különösen a Xena utolsó évadjai.
Visszatérve Craig Hornerre olvastam valahol, hogy néhány könyvrajongó Gerard Buttler-t szerette volna a szerepre.Fújj ki nem állhatom azt a drabális hideg szemű színészt.
Az első évadról annyit, hogy végig nagyon tetszett és türelmetlenül várom a folytatást:)))

Desmond Wallace - 2009. 05. 26. 19:32

Na végre meg tudtam nézni az évadzárót.
Elég jól összerakták a részt, de a könyv fináléjához képest sehol sincs.
Valami felvezetés a 2. évadra jó lett volna.

SPOILER

Kiderülhetett volna például, hogy Kahlan érintése hatástalan Richardra, meg az, hogy Darken Rahl Richard apja – legalábbis a könyv szerint.

SPOILER vége

Várom a 2. évadot (amire még sokat kell várni), mert a sok lebutítás mellett még így is nagyon jó sorozatot csináltak, ami hiánycikk. Az effektek meg nagyon szépek, sok országos sorozat elbújhat a Seeker mögött.

Crespley - 2009. 05. 26. 19:50

A könyvek után 1-2 dolog zavart a sorozatbann, ilyen például a kard szerepének kb teljesen nullába vétele, de igyekszem túl tenni magam rajtuk. Viszont nagyon jól el lehetet rajta szórakozni. Remélem a második évadban azért Richard karakterén kicsit dolgoznak, mert a könyvekben ennél sokkal “keményebb” karakter és remélem a karakter “másik” oldalát is megmutatják a sorozatban. =))

*SPOILER*

Darken Rahl Richard apja nem testvére, Jennsen-nek is az apja nem testvére és Zedd csak Richard nagyapja.

Denna szerepel a könyvekben igaz de nem úgy mint eddig kicsit másabb a “szerepköre”

Desmond Wallace - 2009. 05. 26. 20:09

KÖNYV SPOILER

Darken Rahl is szerepel még ezek után a könyvekben, kicsit másképpen.

LuPuS - 2009. 05. 26. 20:49

A kritika ötös.

Feladtam a 7.rész után,talán ezek után meggondolom magam ,de elég erős a késztetés.hogy ez kimarad az életből.

baxtiadam - 2009. 05. 26. 23:25

A könyveket nem olvastam eddig, lehet ezért is, na meg a sorozat minősége miatt is nagyon meg vagyok elégedve az évaddal. Egy-két gyengébb részt leszámítva pörgős, szórakoztató volt végig, a finálé pedig remekre sikeredett. Egy cliffhanger beficcenhetett volna, de nem vagyok telhetetlen.

Az 1. évad számomra 8-8,5/10, várom a folytatást…

baxtiadam - 2009. 05. 26. 23:26

jaa, és gratula a kritikáért, nagyon színvonalasra sikeredett, elismerésem!

SASI - 2009. 05. 27. 01:49

Nekem 9/10 az évadzáró, mivel nem tudtam hogy mi lesz a végkifejlet (a rész eleje miatt befejezésnek cliffhangerre számitottam), a könyveket sem olvastam, igy nekem eléggé ütős volt a rész:)

hohó - 2009. 05. 27. 10:56

Szerintem dexter arra gondolt, hogy nem valami változatos a szóhasználat (pl.a ‘nagyon’ szó előfordulása háromszor egy mondatban), másrészt szinte semmi nem derül ki a sorozatról (a környezet és az effektek minősítésén kívül).

darkspell - 2009. 05. 30. 21:13

hohó

Az a sok “nagyon” direkt volt ;)
Másrészt ez egy finálé kritika (főképp), a linkelt írásokból azért lehet tájékozódni. Nem kell mindig mindent leírni…

De legközelebb majd kicsit választékosabbak leszünk akkor ;)

Torisaru - 2009. 05. 31. 10:42

A könyveket nem olvastam(úgy látszik ez az egyetlen fantasy könyvsorozat amibe bele sem lapoztam), de a sorozat elég komolyan meg lett csinálva.
A Xéna, Hercules bohóckodást nem venném alapul, bár egyszer-kétszer találtam jellemző dolgokat(bugyuta zenécske a vicces helyzetekben, Ted Raimi!).
Néhány rész laposabb volt valóban, a “látó” és a kihagyhatatlan visszaemlékezéses rész nem igazán jött be.
A 2.évadban remélem Richard többet mutat a mágikus képességeiből vagy fejlődik a vívó technikája és remélem Kahlan is többet mutat majd(I love you Bridget):)

Panka - 2009. 06. 01. 17:08

Ha ennyire eltértek a könyvtől a készítők, miért kezdték el egyáltalán a forgatást?
Már csak az hiányzik, hogy az “Érzőszívű Mágus” könyvsorozatot is megfilmesítsék.

winnie - 2009. 06. 01. 18:07

remélem, hogy megfilmesítik.

milyen sorozat lett volna, ha nem térnek el a könyvtől? miért baj, hogy saját gondolataik vannak?

“miért kezdték el egyáltalán a forgatást?”

nyilván nem a fancsali fanyalgók miatt, hanem talán azért a pármillió nézőért, akik végigélvezték a sorozatot?

Sully - 2009. 06. 02. 11:17

Valaki irta,hogy a konyv szerint ezek utan mar csak kulon maszkalnak a szereplok.
Spoilerbe irja mar le valaki,hogy miert? :)
Darken Rahl legyozesevel megszunt Kahlan meg Richard kozott a szerelem,vagy mi tortent veluk hogy elvalnak egymastol?

Olman - 2009. 06. 03. 23:00

Most néztem meg. Remek volt a finálé, bár vártam volna még pár részt… Kíváncsi leszek, hova tovább…

A confessor magyar keresztségben tényleg inkvizítor? bruhaha… :)

Soma - 2009. 06. 04. 19:19

Hát öt nap alatt ledaráltam a sorozatot. Számomra nem volt olyan kirívóan gyenge rész. Na jó, én élek-halok a fantasy filmekért, játékokért. Nem tudom, hogy csak én lennék ezzel így, de ennyire nagyon kevés sorozat ragadott magával. Persze volt egy-két töltelék rész is, de különös gond nem volt azokkal sem.

Könyvet nem olvastam, de ahogy ezen a héten megnéztem a sorozatot, már gondoskodtam is a könyvek beszerzéséről. Kiváncsi leszek, hogy mennyire másabb lesz, mint a sorozat. Mindenki azt mondja, hogy a sorozat nem adja teljesen vissza a könyv egészét, ami jogos. De én 9/10-re értékelem magát a sorozatot, és ha ennél csak egy picivel is jobb a könyv, hát akkor jó kis nyaram lesz… Amúgy Bridget Regan valami hihetetlenül jól játszotta a szerepét, mintha rá írta volna a könyvben Goodkind az Mother Confessor szerepét. Imádtam!

Zsanna - 2009. 06. 05. 18:40

Alig várom a 2. évadot, remélem tényleg lesz. Mindenesetre kedvet kaptam hozzá, hogy megszerezzem a könyveket.

Bob - 2009. 06. 07. 13:00

Az évad 9/10.
Az utcsó rész sajna nekem csak 7/10, mert kicsit összecsapottnak éreztem. Miért nem tudták két részesre csinálni? Na mindegy!

Desmond Wallace - 2009. 06. 09. 15:19

2. évad tényleg lesz, már szivárognak is a spoilerek.

Sully:
KÖNVY (enyhe) SPOILER
A 2. könyv elején Richardot elviszik a Fény Nővérei az Óvilágba. Nem rossz szándékkal; valamit tanítani akarnak neki. Kahlan küldi végül el, amit Richard végül zokon is vesz, de ha maradna és nem menne a nővérekkel, akkor meghalna Richard.
A fontos az, hogy jön például Nicci, aki az egyik legfontosabb karakter, de remélem Vernát és Warrent se hagyják ki, illetve Cara is várható még idén és nem csak a 3. évadban.
Az én értékelésem egyébként itt olvasható: http://desmondwallace.freeblog.hu/archives/2009/05/26/Legend_of_the_Seeker_evadzaro/

csabby - 2009. 11. 01. 13:44

Arról nem lehet tudni hogy hazánkban megvette-e valamelyik csatorna az első évadot!
Én szerettem , de megnézném szinkronnal is ( még ha nem is számítok sokra a szinkrontól)

Binky - 2009. 11. 11. 03:56

Én nem hallottam róla, hogy bármely csatorna megvette volna a sorozatot. Pedig szerintem néznék az emberek nálunk is, csak jó időpontra kell tenni, és megfelelő reklámot alátenni.

winnie - 2009. 11. 11. 11:14

dehogy néznék, ugyan már…

Necros - 2009. 11. 15. 00:08

Többé-kevésbé egyetértek az értékelésekkel, azt leszámítva, hogy nálam 9/10 az első évad. :) A finálé is nagyon tetszett, bár az tény, hogy lehetett volna dupla rész is, de így is jó volt azért.

Először azért kezdtem el darálni múlt hét pénteken (azt hiszem), mert tudtam, hogy Jolene Blalock jön a második évadban és miatt mindenképp nézni akartam, de tudni szerettem volna, mi-merre-hány méter. Kicsit szkeptikusan álltam a dologhoz, de az első résszel engem levett a sorozat a lábamról és gyorsan le is ment az első évad. :) Amit kicsit sajnálok is, mert így már egy hetet kell várni minden új részre, de megéri, mert kiváló sorozatról van szó.

A könyvet én sem ismerem, ezért különösebben nem zavar, hogy leegyszerűsítettek dolgokat (ami azért nem meglepő, ahogy sok más változtatás sem, ha belegondol az ember). Az pedig biztos, hogy addig semmiképp nem fogom elkezdeni, amíg él a sorozat, így is sikerült egy viszonylag nagy spoilerbe belefutnom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz