login |

The Simpsons: vége a 20. évadnak – írta JoHn

2009. 05. 28. 14:59 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, animáció, kritika,

Véget ért Amerika legöregebb (animációs) sorozatának idei évadja. Az év legfontosabb eseménye velük kapcsolatban mindenképp a HD-re való átállás volt, aminek bizonyítéka egy új, részről-részre változó poszter, mint viccforrás behozatala és a klasszikus couch gagek sokkal összetettebbé és változatosabbá tétele (most klasszikus szitkomokon gyalogoltak keresztül). S hogy milyen volt az évadzáró? Olyan, mint az egész évad. Hullámzó. Elemzésért és idézetekért klikk a kép alatti “tovább”-ra.

simpsons-01

– So you’re guaranteeing it’s safe to eat Ogdenville barley once more?
– Well, where’s barley, there’s rats, you know. Now when will you be starting the interview?
– That just went out live.
– Well, then we’re screwed.

A szezonfinálé történetét távolról indítják az alkotók. Mikor Krusty tudomására jut, hogy a Krusty Burger a legegészségtelenebb gyorskaja a világon, gyorsan meghirdet egy új természetes alapanyagokból készült, natúr burgert. Csakhogy az árpa, amiből készült, fertőzött volt, minek hatására az árpából élő szomszéd város Ogdenville csődbe megy.

simpsons-02

Ezután bevándorolnak Springfieldbe, ahol ezek a fura norvégok teljesen átveszik az irányítást. Norvég lesz az adminisztrációs formula a kórházban, Moe-nál a sör(!!), ráadásul az egész város annak ellenére, hogy ez egy Titans-vidék (ó, Maggie beszéde után újabb cápaveszély?), minden szőke norvég kissrác Minnesota Vikings pólóban járkál.

simpsons-03

Springfield feleszmél, hogy milyen rossz hatással van rájuk a sok bevándorló, ezért, miután a rész legüdítőbb részét szállító tanácskozás („Notes don’t fail me now.”) során megszavazott polgárőrség csúfosan elbukott, úgy döntenek, hogy egy fallal veszik körül a várost. Miután ezt az ogdenville-iek segítségével megépítették, rájönnek, hogy mennyire is szeretik egymást, majd összegyűlnek és csapnak egy fesztivált. És ennyi. Picit rosszul esik, hogy így összecsapták a végét. Ezért kap csak 7/10-et.

Ami Simpsonsék problémája volt az utóbbi két-három évben az pontosan levezethető ebből a részből. Az első fele a résznek tiszta fun és feelgood, majd hirtelen „vágás” és jön egy lassú unalmas kevésbé vicces második rész, amelynek a lezárása semmilyen elemében nem emlékeztet a megszokott, frappáns epizód lezárásokra.

Az évad ugyanilyen hullámzó volt; voltak dögunalmas részek (Lisa the Drama Queen, In the Name of the Grandfather, The Good, The Sad and The Drugly és a leggyengébb része az évadnak a Four Great Women and a Manicure) és voltak eszméletlen friss, ötletes epizódok úgyszintén (Lost Verizon – Denis Leary-vel, The Burns and the Bees, How the Test Was Won és a Father Knows Worst).

A legnagyobb gond nem is az, hogy vannak gyengébb részek, hiszen 20 év (+ 5 évnyi Futurama is) után ez több mint megbocsátható, hanem, hogy egy részen belül vannak részeken belül olyan furcsa váltások, amiket nehezen bocsát meg az ember az írói stábnak – főleg, hogy nem egyszer pazar ötleteket tesznek gajra így.

Az évad nekem 6/10, de szigorúan a többi Simpsons-évadhoz viszonyítva, mert általánosságban az egyik legüdítőbb húsz percet adják, amit sorozatokkal töltök.

„- Men, our negative energy has been harnessed to help keep Springfield’s borders secure from Ogdenvillians. But first, our group needs a name that evokes America’s proud history of citizens rising up to defend our way of life.
– The Klan?
– Well, there are no bad ideas, but let’s keep trying.
– The Nazis?
– Okay, you stop trying.”

22 hozzászólás Ne habozz!

bél - 2009. 05. 28. 15:23

Én nagyon régen láttam már Simpson családot. Az írás meghozta a kedvemet hozzá, vicces lehetett a záró rész.

A 20 évad pedig külön dicséretet érdemel.

.tnm - 2009. 05. 28. 15:32

“A szezonfinálé történetét távolról indítják az alkotók.”

talán ez az egyik legkevésbé feltűnő védjegye a sorozatnak, szinte minden részt teljesen máshonnan indítanak, mint amiről aztán szólni fog, olyan messziről, hogy a rész végére az embernek erősen gondolkodnia kell, hogy hogy is kezdődött ez az egész.

hd-s váltásnál talán a legnagyobb poén, hogy a lassan 20 éves nyitány alávetették az eddigi legnagyobb ráncfelvarráson: a megszokott jeleneteken még egy plusz csavar (pl. Lisa visszajön egy kis ráadásra a szaxijával) néhány régi szereplőt kidobtak (pl. Bleeding Gum Murphy),
Maggie ára megváltozott :D, és az egész egy kicsit erőszakosabb lett (Bart Barney-ra ugrat, Bus Driver lenyeli a sugárzó anyagot, Lenny lezuhan, Grandpa-ra a frászt hozzák, Maggie kap egy riválist, és 20 év után mostantól Marge bizony elüti Homer-t, és ha mindez nem lenne elég, még a -mostmár flat- TV is van, hogy leszakad)

a kritikával amúgy egyet lehet érteni, 10/7-et én ugyan nem adtam volna a fináléra, gyak. csak arra pár jó beszólásra. és az évadra is talán jó szívű a 10/6, de azt nem szabad elfelejteni, hogy aki látta az összes eddigi részt, annak valahol már-már rokonoknak számítanak a karakterek, nagyon nehéz objektívnek maradni.

de az is látszik, hogy mindenki mást szeret a simpsonsban, mert sztem az In the Name of the Grandfather, The Good, The Sad and The Drugly igenis jó részek voltak. (Előbbiben legalább 5ször néztem vissza a jakuzzis-halas poént, eszméletlen beteg lehet, aki kitalálta, utóbbiban pedig a bedrogozott Liza is vicces szerintem.)
A legjobb részekhez pedig ezeket írtam ki magamnak (vezetek egy listát, hogy 20 évadból miket kell/érdemes mutogatni a Simpsons-szűzeknek, mikbe vannak itthon is vehető utalások):

20×07 – Mypods and Boomsticks | (Apple oltás)
20×15 – Wedding for Disaster | (Fűrész-es poénok miatt)
20×19 – Waverly Hills, 9021-D’Oh | (Nem vénnek való vidék-es arc miatt)

des - 2009. 05. 28. 15:33

Az évad szerintem is elég hullámzó volt. De azért jöhet a következő.

.tnm - 2009. 05. 28. 15:35

‘alávetették’ helyett ‘átesett’, csak közben változtattam a mondaton

JoHn - 2009. 05. 28. 17:15

@.tnm:Mypodsand Boomsticks tényleg micsoda rész:) Az a jelenet amit a Grandfatherből emlegetsz tényleg elképesztő, de attól a jelenettől eltekintve nem találok benne semmi vicceset – Margék vakációzásában szerintem eszméletlen sok kimaradt lehetőség volt, az egyetlen ami megfogott az a Qbert es rész a szikláknál.

Tényleg vicces amúgy, hogy a HD leginkább az openingen látszik meg de nem akartam ennyire részletesen belemenni:) A 10/7 pedig lehet picit sok de a ‘xylophobiás’, ‘notes don’t fail me now’ os része a tanácskozásnak plusz 2 pont minimum:)))

jjtiller - 2009. 05. 28. 17:16

Tényleg jó írás, de a “A szezonfinálé történetét távolról indítják az alkotók…” mondaton én is mosolyogtam, nem hiszem el, hogy egy Simpsons fannak ez még nem tűnt fel :P Most nézem újra a részeket az első évadtól, és bizonyos már a kezdetek kezdetén is így volt :)

JoHn - 2009. 05. 28. 17:42

És ha valaki még nem látott simpsonst?:P Kevesekről tudok itthon akik nagy simsponsosok volnának, gondoltam valakinek hátha megjön a kedve:) Legközelebb majd úgy kezdem: “szokás szerint..”

balage - 2009. 05. 28. 18:18

Átlagos évad volt, bár most így hirtelen nem ugrottak be a részek, IMDB-t kellett néznem. :) Én most néztem meg minden olyan régebbi évadot, amit magyar TV-ben még nem láttam, azaz S1-től S12-ig. Szóval most kicsit sok recent Simpsons memory-m van. :P

De az évadra úgy egy 6/10-et adnék én is.

Egyébként én is már rég felfigyeltem az újabb részekben erre a történet messziről indítására és direkt figyeltem (1-12. évad nézésekor), hogy ez vajon mindig így volt-e. De szerintem az első pár évadra még ez nem annyira volt jellemző, inkább az 5-6. környékén kezdődött. Mindenesetre ezt eléggé szeretem a Simpsons-ban. Illetve azt is megfigyeltem nem csak a Simpsons-ban, hanem a South Park-ban is, hogy eszméletlen sok dolgot tudnak belezsúfolni ebbe a 20 percbe. Tényleg a történet is általában olyan, amivel akár 40 percet is ki lehetne tölteni, de 30-at tuti, plusz még rengeteg utalás van meg minden (az ilyen táblákon, stb.)

Kyp - 2009. 05. 28. 21:35

rég néztem már simpsonst, meg elvoltam a magyar szinkronnal( bár sokáig csak nématül néztem).
egy kérdés ami miatt leestem a székről: Maggie beszél???????

JoHn - 2009. 05. 28. 21:37

Hát volt egy rész, aminek a végén maggie levágott egy monológot. Ennyi. egyébként az a rész szerintem az évad leggyengébb része volt. a címe: four great women and a manicure

.tnm - 2009. 05. 28. 22:34

a pontosság kedvéért, Maggie-nek korábban is volt már egy-két szava. azt hiszem a legelső az volt, hogy Dada, talán egy olyan részben, ahol minden áron ráakarták venni, hogy mondjon már valamit, de persze nem sikerül. aztán miután lefektetik és kimennek a szobából utána mondja (most lehet rosszul emlékszem, csak egy halvány emlékfoszlány, de az tuti, hogy nem most hallottuk Maggie-t megszólalni először)

sőt:
http://www.imdb.com/character/ch0002997/
eszerint összesen hét alkalom volt a mostanival együtt

Vespi - 2009. 05. 29. 08:21

Merevítsétek ki a bevezetőt azután, hogy Marge és Maggie dudálnak, a kamera pedig átsiklik a tömegen :D
Petty és Selma pl csúcsos melltartóban napozik XD

avada - 2009. 05. 29. 12:40

“talán ez az egyik legkevésbé feltűnő védjegye a sorozatnak, szinte minden részt teljesen máshonnan indítanak, mint amiről aztán szólni fog, olyan messziről, hogy a rész végére az embernek erősen gondolkodnia kell, hogy hogy is kezdődött ez az egész.”
Jé, ez nekem feltűnt. Pedig nem sokat láttam, csak a viasaton amikor volt. De megvan az első tizenvalahány évad, majd bepótolom. :)

Sy - 2009. 05. 29. 12:43

Ezt már régóta le akartam írni:

Nekem az egyetlen, ami nem szimpatikus a Simpsons-ban (de ez az _összes_, általam ismert amerikai animációs sorozatra is igaz), hogy nem változnak a szereplők. Nem öregszenek. Maggie mindig csecsemő marad, Cartman is állandóan negyedikes, Butthead se nő fel – és még sorolhatnám.

Oké, pont azért, mert rajzoltak a karakterek, bármit meg lehet velük csinálni. De legalább egy olyan animációs sorozat lenne, ahol mondjuk tíz évvel későbbi évadot megnézve öregebbek lennének a karakterek.

Vagy valaki tud ilyenről?

winnie - 2009. 05. 29. 13:51

nem mennek olyan sokáig az animációk, hogy öregedhessenek:) a simpson kivétel és való igaz, ez a helyzet, de főleg a gyerekek miatt vehető észre.

újabb előnye az animációs műfajnak.

balage - 2009. 05. 29. 20:28

Sy: ez engem is zavar már sokszor, de félnek a készítők szerintem, hogy átugornák a cápát egy ilyen változtatással. Pedig szerintem sem lenne rossz, de azért egyértelműen kockázatos. A Simpsons-nak több olyan része is volt, ami a jövőben játszódott, de ennyi.

Ezeken kívül ritka, de volt egy-két végleges, de amúgy nem feltűnő, nem nagyon szignifikáns változtatás, pl. Maude halála, Lisa és Bart egy osztályba kerülése, vagy az SP-ben a 4.-be jutás.

De jó lenne egyébként évadonként egy-egy ilyen “előrelátás a jövőbe” rész a Simpsons-ban. :)

Sy - 2009. 05. 30. 17:06

balage: igen, Maud(e?) halálának én ezért is “örültem”, mert végre egy picit változtatni mertek.

girlwithhat - 2009. 09. 03. 00:04

Sziasztok!
Érdekes, én is örültem, Maud halálának, mert végre történt valami megváltozhatatlan, valami előrelépés. Szeretem azokat a részeket, mikor a jövőt, esetleg a múltat mutatják. (nemhiába, a változatosság gyönyörködtet) A készítők megpróbálkozhatnának esetleg azzal, hogy Lisa végre a 9. vagy Bart a 11. szülinapját ünnepli. Persze, ha belegondolunk, hogyha minden évben egy évet öregedtek volna a szereplők, akkor mostanra Homerék 60 évesek lennének…. :)

girlwithhat - 2009. 09. 03. 00:05

*megváltoztathatatlan

Thrasher - 2009. 10. 23. 20:58

jó volt az idei treehouse, főleg az első, Hitchcockos szakasz

Kay - 2009. 11. 16. 16:04

Helló!Szinkronosan mikor jelenik meg?Nem találok róla infót,pedig én már nagyon szeretném!

Hurrá - 2010. 01. 16. 19:35

A TV6-on már szinkronosan megy december vége óta!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz