login |

Numb3rs: vége az 5. évadnak – írta Arthuro Adam

2009. 05. 29. 14:02 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, kritika,

Már ötödik éve követhetjük figyelemmel a Los Angeles-i FBI iroda mindennapjait és szerencsénkre minden évben akad legalább 20 olyan ügy, aminek felgöngyölítéséhez elengedhetetlen a legmagasabb szintű matektudás.

numb

A Numb3rs-t eleinte az ügyek újszerű, a matematikai megközelítése miatt kezdi el nézni az ember, de idővel inkább a karakterek tartják a sorozat mellett. A részek hétről-hétre ugyanarra a sémára épülnek, és eléggé egysíkúvá váltak, de a szereplők mindennapjai a képernyő előtt tartják a nézőt. A tovább mögött pár apró spoileres gondolat.

Ami számomra nagyon pozitív volt az évad során – és a sorozat egészét tekintve is – hogy a szereplők folyamatosan fejlődnek, és nem csinálnak hozzájuk nem illő, karakteridegen dolgokat és ez az, ami végig élvezhetővé teszi a sorozatot. Szerencsére az új karakter (Nikki – Sophina Brown) beilleszkedése zökkenőmentes volt, Diane Farr távozása szinte fel sem tűnt.

Negatívumként Fleinhardt prof. háttérbe szorulását említeném, neki azért járna a több idő, illetve Charlie önostorozása a Dont ért támadást követően sem volt kiemelkedően jó húzás, inkább csak mondvacsinált drámai effekt.

numb2

Meg kell emlékezni egy mérföldkőről is, hiszen elkészült a 100. rész is, ráadásul a sorozatgyilkos ügye az évad egyik legjobbja volt, valamint az is kiderült, hogy Don nélkül is működik az osztály. Ki hitte volna?

Az évadzárót nyilván fene izgalmasnak akarták elkészíteni, de nem tudom más hogy van vele, egy-egy főszereplő elrablása, megölésének lehetősége egyre kevésbé hoz lázba, főleg ha sejthető, hogy nem lesz semmi baja. Az utolsó jelenetben jutalmul megkaphattuk a rajongók azt, amire szerintem már vártak, jövőre jöhet Amita és Charlie esküvője. Vagy mégsem?

13 hozzászólás Ne habozz!

Turorudi - 2009. 05. 29. 14:37

Nekem is hasonló a véleményem: kicsit vegyes, de pozitív.

Itt van nekünk a kissé megfáradt FBI ügynök, Don, saját különítménnyel. Újabban a zsinagógában keresi elveszettnek hitt hitét és egyre többet idézget a Tórából. Minden munkatársnőjével viszonyt kezd, majd együtt dolgoznak csapatban, mint egy nagy család.
Apu mostanában kezdett kiesni a körből, unatkozik is, ezért nyugdíjas fejjel beiratkozott az egyetemre, így közel van a tűzhöz. Négyen először klubot alapítanak, majd az egyetem évtizedek óta leszállóágban lévő kosárlabdacsapatát edzik (!)
Döcögősen indult az egész, de a színvonal mégsem esett.

Az évad 16. része – “Cover Me” – kavarta meg az állóvizet. Rob Morrow (Don) rendezte. (Második.)
Le is vetkőztette Aya Sumika-t (Liz)…
Új szereplők bevonása helyett az állandó játékosok pozícióival játszottak. Mondjuk, olyan lépés ez, aminél a Numb3rs – úgy látszik – valahogy mindig visszakozik: vártunk valamit a 4. évad végén is (Charlie elveszíti az engedélyét), de nagyobb volt a finálé füstje, mint a lángja. Lebegtették, hogy ugyanő elmenne a DARPA-hoz kutatni, de ebből se lett semmi. Don-t se rúgták ki a biztonsági ellenőrzésnél és Sinclair is, bár kisfőnök lett, egy rész után már ugyanazt csinálta, mint eddig.
Legeslegjobban nekem mégis az a fordulat tetszett (volna…) – szintén az 5×16-ból -, mikor Charlie rájön, hogy amellett, hogy matekkal meg tud bűntényeket oldani, előre is tud jelezni, új lehetőségeket nyitva ezzel a csapat előtt.

A bűnesetek minden ellenére fordulatosak, elmések, nem kiszámíthatóak és jó követni a nyomozás zsákutcáit, fordulatait. A magánéleti szálak jópofák, fontosak és NEM FAIR ÍGY BEFEJEZNI EGY ÉVADOT! :) (Hozzám jössz feleségül? – snitt :)

winnie - 2009. 05. 29. 15:03

mégis csak túl vannak a 100. részen. valaki elmondaná az utóbbi részek egyik matekos problémáját? mármint, hogy miben segített a matek. anno ez az aspektusa veszettül érdekelt a sorozatnak, de sajnos nekem a családi szál annyira nem jött be és kaszáltam, viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire tudják még hasznosítani a matekot, mennyire önismétlőek.

megvallom, talán a 4. évad fináléja volt, ahol nagyon erőltetettnek éreztem charlie bevetését, nélküle is megoldható lett volna az ügy, ráadásul a matekja is nagyon gyenge lábakon állt.

Sunsetjoy - 2009. 05. 29. 15:21

A Cover me-s dologban Lizt tényleg milyen partiluvnyának öltöztették fel :D
Amúgy meg milyen már, hogy James Callis (aka Gaius Baltar) itt is egy prófétaszerű alakot játszott lelki dumával, meg háremmel (törzs, na persze…)
Igazából nekem a karakteres dolgok is bejönnek benne, Sinclair meg Colby jó arcok, szerintem pont megfelelő szinten vannak mellékszereplőként. Főként amikor pl. Sinclair vagy vmelyik másik régebbi arc már saját maga is képes elmagyarázni egy matekos dolgot a laikus módszerrel. Ők élvezik, és én is.
Mondjuk Charlie moralizálása egy picit túllőtt dolog itt-ott, de még elfogadható a téma keretein belül.
winnie: mint fentebb írtam, vannak ismétlések, mármint a megoldások terén. Korábban mondjuk 60-70% volt a matekos probléma, manapság már 40% körül mozog ez a rész, adtak hozzá kicsivel több akciót, és vagy 30-40%-al több magánéletet.

Sunsetjoy - 2009. 05. 29. 15:22

Ja igen, a nyomkereső fazon visszatérő, és ő is hozza a stílust: “One down.” :D

yaze - 2009. 05. 29. 15:42

“Szerencsére az új karakter (Nikki – Sophina Brown) beilleszkedése zökkenőmentes volt, Diane Farr távozása szinte fel sem tűnt.”

Így van pont olyan idegesítő, és tenyérbemászó. Farr-nak legalább volt egy jó, összetett karaktere, de ennél a Nikkinél néha azt nem tudom eldönteni, hogy ennyire rossz színész, vagy ennyire elrontott a szerep. Sehogy se áll össze nekem ez a “én vagyok a kemény arc jöttem a gettókörzetből a fbihoz”.

A kosárlabdás sztoritól is letettem a hajam, amikor azzal oldották meg az egyébként érdekes témát, hogy egyszercsak előkapták Gasolt – omg.

A szezon nagy pozitívuma, hogy már nem csak az irodaházzal szemben az utcán beszélgetnek az ügynökök, néha az erre kialakított szobákat is igénybe veszik. Mindenesetre amig idős Epps és Fleinhardt marad, addig tuti én is maradok, bár a sorozat továbbra is a “fogalmam sincs miért nézem” kategóriában van nálam.

passatgt - 2009. 05. 29. 16:05

Winnie:

http://numb3rs.wolfram.com/season5.html

Itt van az összes rész matekja

winnie - 2009. 05. 29. 16:10

köszi

berz - 2009. 05. 29. 16:16

Az első évad tetszett. Megnéztem a másodikat és a harmadikat is, még az is elment. De a negyedik nekem már igencsak nyögvenyelős volt, meg is kapta tőlem a kaszát. Pedig nem lennének rosszak a karakterek, de azért a tíz percért amit velük foglalkoznak részenként, nem fogok megnézni félóra dögunalom nyomozást.

JimmyL - 2009. 05. 29. 16:26

En kedvelem, foleg mert van maganeletuk. Matek szakon vegeztem, tobbnyire ertem is a matek alapokat, bar neha viccesnek is erzem. De ha most Amita a sokk utan, vagy pont a sokk miatt nemet mond, hogy nem tudna igy elni, akkor tolem is megkapja a kaszat…

joka - 2009. 05. 29. 16:49

yaze: Sophina Brown a Sharkban is borzalmas volt.

tulipán - 2009. 05. 29. 21:21

Sophina Brown az 1. v. 2. évadban radikális zöld volt, v. állatvédő. ironikus fordulat. :) tudjátok ki volt jó? Millie! ritka jó dumája volt!

Ademaro - 2009. 05. 29. 23:58

Köszi az írást!

Az idei 20 részben voltak nagyon gyenge történetek – pl. egy méregdrága sportcipő után kutattak Charlie segítségével, az állatvédős sztori is kifejezetten unalmas volt, a kosaras csapat edzése pedig kifejezetten értelmetlen.

Matematikai szempontból az évad felé egyre kevesebb volt a megnyilvánulás… de a jelenet, amikor az évadzáróban Sinclair kezdi el magyarázni az első évadból ismert esőcseppes dolgot, akkor hangosan felnevettem :) Az óceános-szörfös (talán hatodik?) részben volt utoljára, hogy teljesen a matekra hagyatkoztak – rendesen meg is magyarázták.

Az évadzáró részemről is csak a ‘fene izgalmasnak akarták, de nem jött össze’ kategóriába tartozik.
Gyenge évad, egy-két jó résszel, néhol agyamra ment az FBI szleng.
Pirospont, mert relative sokszor volt magyar utalás – gulyás, magyar matematikusok, stb.

Várjuk a folytatást (:

rozi - 2009. 11. 02. 22:21

Lemaradtam valamiről? Hol, mikor volt ez a lánykérés?

Én is főleg a családi betétek miatt nézem, meg aztán egy olyan iskolában tanítok, ahova matekzsenik járnak, jól ismerem ezt a típust.

Remélem, sem az öreg Epps, sem Fleinhart nem kerül parkolópályára, bár még talán akkor is nézni fogom, mert rá vagyok kattanva, nem tudom, miért.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz