login |

Harper’s Island – 1×07 – Thrack, Splack, Sizzle

2009. 06. 01. 22:32 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Wow! Címspoiler! Három hangutánzó szó! Ez azt jelenti, hogy…? De csitt! (Na, ki tudja folytatni? “… mi fény tör át az ablakon? Rómeó és Júlia, köszönöm Kardosné. ) Térjünk a tárgyra: az a helyzet, hogy sucker vagyok. Nem tudom indokolni, hogy miért, de továbbra is bejön a Harper’s Island, hozza a 7/10-es részeket. Nem, szó sincs róla, hogy nem kéne bejönnie, csak egész egyszerűen, ha valaki feltenné a kérdést, hogy miért jó, akkor nem tudnék rá könnyen felelni.

harper-7-03

Hangulat? Oké, az megvan, minden részben vannak remek képek, zongraszólamok. Gyilkosságok? Vannak, vannak, de ha az előző részek tempóját követik, akkor 20-an lesznek még ott a végső leszámolásnál.

(Megjegyzem, nem baj, hogy nincs kaszab-orgia. 10 gyilkosságra könnyebb indítékot találni, mint 30-ra. Még mindig bízom abban, hogy a halálesetek zöme nem a “mert ott volt” vagy “mert vérszagot éreztem”, hanem van indíték, mindegyik gyilok szükségszerű, hogy a gyilkosnak van célja és nem aratni akar. Ettől még a slasher-sucker énem lázong.)

A rész? Flashbaaaack! Jé. Erre nem számítottam, de adta magát. Vajon lesz még? Kicsit szkeptikus voltam az első visszaemlékezésnél, reméltem, hogy nem csak gimmick lesz, hogy lesz oka a flash-eknek és… végülis volt, nem? Fogjuk rá. Ráadásul láthattuk a hét évvel fiatalabb Abby-t is.

harper-7-02

Látszik, hogy próbálják koncentrálni a sztorikat az írók, de mintha azt is észrevenném, hogy egyes karakterekkel nem nagyon tudnak mit kezdeni, jegelik őket és látszattörténettel látják el őket. Cal-re és Chloe-ra gondolok, akik előbb nem szerepeltek, majd az előző részben hozták a komikumot, majd ismét nem szerepeltek. Nem zavar, szögezném le, de ez mégis csak egy kritika, ezért kitérek rá. (Nézés közben nem jutottak eszembe, de most felidézve igen.)

Hmm, gondolkozz, gondolkozz, még mi is volt? Megvan! A láncfűrészes gyilkos! Oké, vicces volt. A másik ijesztés sajnos túlzottan is előkészítette a zene (vagyis annak hiánya). Viszont a fűrészesről jut eszembe, hogy jót tesz a sztorinak, hogy más életveszéllyel kecsegtető konfliktusforrást is belevontak (a táska), megdobja az izgalmi fokot, még akkor is, ha nem mindig kezelik jól és kissé erőltetett a dolog. De még mindig lehet, hogy ez lesz a kulcs.

harper-7-04

Ja, utóirat: “Nem kéne neked most csinálnod valamit?” Ez most ilyen filmes
dolog. Nem tudom, hogy én vagyok-e erkölcsi piedesztálon, de nekem még sosem kellett így céloznom barátomnak, hogy kopjon le. Ellenben minden 5. amerikai filmben van hasonló.

35 hozzászólás Ne habozz!

JBG - 2009. 06. 01. 22:52

Nekem a vizuális flashback nem jött be (de tudom Winnie, hogy te odavagy értük )ellenben a rész jó volt, bár a címet ne tudom hova tenni.
Az ijesztős résznél megint megfogtak, pedig általában ezekre immunis vagyok.
A táskás szál viszont sokat dob az egészen, mint ahogy a Wakefieldről kapott háttérinfó is.

SunyiMad - 2009. 06. 01. 23:07

Flashbackeknek nagyon örülök, a karakterekkel meg okés, hogy nem tudnak foglalkozni minddel, mert túl sok van, még mindig, de azért jó, hogy 2 részenként előhozzák a legtöbbet, és nem felejtődnek el. Az ijesztős résznél meg tudtam, hogy mi lesz, de olyan hangos volt, hogy muszáj volt kicsit összerezzennem.
A rész cím szerintem jó poén, Qmy leírta múltkorihoz mik lehetnek a hangok (ezért köszönet, jöhet most is), és nekem rögtön leesett már amikor pakolta be a pénzt Malcolm, hogy mik lesznek. :)
A 7 évvel ezelőtti Abby meg kísértetiesen hasonlít a mostanira. De jól áll neki ez a fiatalos stílus :).

Desperate HOUSEwife - 2009. 06. 01. 23:13

A francba, nekem is bejön. :) Pont most fejeztem be ezt a részt, és már alig várom a következőt. Továbbra is azt mondom, hogy az a jó benne, hogy teljesen vállaltan használja a tipikus műfaji jegyeket, és ki is aknázza őket maradéktalanul. Szépen végigmegy azokon a fázisokon, amit egy ilyen sztoritól elvárok, és most még a flashbacket is bedobták, tetszik.
A hangutánzó szavakkal segíts ki, mert nem vágom, mire utalnak, három gyilkosságra? De nem volt három. Eddig úgy tűnt, hogy a címek az egyes halálesetekre utaló hangutánzó szavak, de itt?

JoHn - 2009. 06. 01. 23:13

A háttérinfo nagyon jót tett a sztorinak, örültem hogy megtudtuk ki az a rejélyes égett arcú és jó csavarokat adnak a wakefield sztorinak is – ami most kiderült az nem fordult meg a fejemben egy pillanatig sem (+1 pont) – és a flashbeckel sem lett volna gond, ha nem tettek volna rá ilyen hülye világosított blurös “hú-de-boldog-minden-és-mindenki” effektet.

A címmel nem tudok mit kezdeni, mert nem hinnm hogy a kislánynak annyi így marad egy.
(JÓ meg a flashbackben a lapát kkor kettő)

Ami viszont elnyerte a tetszésemet az a felvezetése ennek a mindenki el akarja hagyni a szigetet, de azért éreztetik, hogy ez nem fog menni:))

A szappant az apával picit asszem túl csöpögősre vették, picit kevesebb nyállal is megoldható lett volna és feldobni ezt a “eldöntöttem, nem megyek hozzá” dolgot már csak azért is hülyeség volt mert klisés.

Ami még eszembe jutott most a cikk nyomán hogy milyen durva lenne egy open-ending ahol mondjuk 6an túlélték és max utalás lenne gyilkosra nem tudnánk meg hogy ki/mi volt… Hogy nézne világ:DD
Mert amilyen lassan gyilkolnak még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy nem egy túlélő sz(pedig amikor kezdődött még abban reménykedtem, hogy mindenki meghal..)

Ui: Annyira gát ez a célzásos duma. Amit sosem értek, hogy a srác/csaj aki miatt le kell a barát(nőt) koptatni hogy tudja ezt fapofával végignézni – mintha ez volna a normális. Komolyan jobban örülnék ha egyszer valaki benyomná: “zavarsz légysz menj a p*csába!!”

JoHn - 2009. 06. 01. 23:15

ja simán 7/10 nálam is

@desperate: a thrack gondolom a láncfűrész a splack a flashbackes lapát a spizzle meg az égés gondolom én – most hogy végiggondoltam:PPP

Gaines - 2009. 06. 01. 23:16

Csak kíváncsiság: flashbackban volt Callum Keith Rennie?

Lalee - 2009. 06. 01. 23:19

Jó volt ez a rész is. Színvonalat tartják nagyjából, bár előző hidegrázósabb volt. De az új felvezetés az elején meg a flashbackes történetvezetés vitt bele új színt is és ez jó volt. Mondjuk azt hittem, hogy a félarcú csávóval a csavart még húzzák kicsit, de nem volt baj, hogy már most megtudtuk.

SunyiMad - 2009. 06. 01. 23:21

Thrack amikor leütik Malcolmot, Splack amikor belevágják a bálnadarabolót (vagy mást, nem mutatták), és a Sizzle, amikor ráteszi a kezét a kazánra és serceg.
Mindegyik ahhoz a jelenethez köthető, és ez volt a poén, mert mindenki azt hitte három gyilkosság lesz.

Desperate HOUSEwife - 2009. 06. 01. 23:29

Így már értem, és tetszik. ;) Ha valamiben újszerű a sorozat, akkor az a címadás, és ez nagy pluszpont.

winnie - 2009. 06. 01. 23:35

gaines: nem

Qmy - 2009. 06. 01. 23:53

SunyiMad: Egyetértünk, szerintem is ez a három hang.

1. Mikor a feka srác szájbavágja a dagit “thrack”.
2. A bálnadaraboló(?) de nem belevágta, hanem a lapjával csapott oda. Ezért “splack”.
3. A szalonnás “sizzle” egyértelmű :)

A “gurgle”-t már leírtam, egyelőre nincs info a többi rész címéről. (Bár egy ideig “fwhoopt” volt kiírva, de azt írják mégsem az.)

JoHn - 2009. 06. 02. 00:00

Miről maradtam le h ilyen egyételműen mindenki bálnadarabolót ír?

SunyiMad - 2009. 06. 02. 00:01

Seep és Snap jön Gurgle után

SunyiMad - 2009. 06. 02. 00:03

JoHn: már korábban is volt gyilkos szerszám, és nem tűnt lapátnak hang alapján, vagyis eléggé a húsába vágott, de mondom nem vagyok biztos benne.

gaben - 2009. 06. 02. 00:56

előző rész szerintem elég pörgős és feszes volt, nem számítottam rá hogy most belassítanak és pláne nem hogy jön a “blur-ös” vidámkodás, úgyhogy ez a rész annyira nekem nem jött be.

Amúgy azon gondolkodtam amerikaiaknak hogy adják be hogy lemészárol egy sorozatgyilkos egy kislányt? Mert szerintem sehogy, úgyhogy az egyik tippem hogy a kislány túléli.
A végén a kamaty az ábi meg a jimi gogolak között se volt túl bejövős nekem.

gaben - 2009. 06. 02. 01:35

meg ami furcsa, elvileg Wakefield papa épp “fókaszimulátorozott” amikor felbukkan a jimifiú. Tőle meg annyira futja hogy “Hey, you”, holott ott fekszik az úton vérbefagyva valaki, akit épp akkor vertek fejbe péklapáttal, fura…
És később elárulta magát jimi azzal, hogy bevallotta látta Abbyt sunyilni a bokorban. Talán felvenni ment Wakefieldet…

Gondolom Booth nem lesz a sírjában mikor értemennek a party animálok.

Pocok - 2009. 06. 02. 02:15

Alig várom hogy meglegyen mindegyik rész, azt végig daráljam egy nap, újra :P

LuPuS - 2009. 06. 02. 06:56

Malcomot már írta m,hogy ugrik ,de amikor pakolt akkor már mondtam ropogós lesz,mint amalacpecsenye…

Qmy - 2009. 06. 02. 08:46

oké, akkor a tippjeim:

Seep: (szivárgás) valaki elvérzik, esetleg gázrobbanás :)

Snap: (valami eltörik, elpattan) valószínűleg nyaktörés lesz

Glarion - 2009. 06. 02. 09:24

A flashback nekem nem jött be. Viszont eddig nem gondolkoztam úgy a sorozaton, de amikor az elején volt az előző részek összefoglalása, és JD beszaladt az égett pofájú hapihoz, nekem csak akkor esett le, hogy az biztos a jó oldalon áll, és csak védi a JD-t, mert ha valakinek az ártatlanságában biztos vagyok, akkor az JD. Jimmi nekem még mindig a leggyanúsabb, elhívja Abby-t otthonról, pont amikor a Wakefield megy hozzájuk, hogy megtalálja az anyját. Fura véletlen.

Lyana - 2009. 06. 02. 09:28

Ezzel az új háttértörténettel pedig szerintem már sok más érdekesség is előrevetíthető.

Például a korábbi részben talált 96,6%-os egyezési mintáról én arra következtetek, hogy még most sem a teljes igazságot mondta el a Seriff:

Szerintem Abby-ért jött vissza Wakefield, a saját lányáért.. mikor Seriff közölte, hogy jóban volt Wakefield az anyával nálam ez már borítékolható, mint jövőbeni nagy wtf csavar.

JBG - 2009. 06. 02. 09:43

Ja, nekem is az első gondolatom volt, hogy Abby-ben csörgedezik egy kis Wakefield-vér.

by.the.sea - 2009. 06. 02. 18:03

Pocok: pontosan! Én is ezt várom. Meg persze hétrôl hétre a részeket :-)

dexter - 2009. 06. 02. 18:30

tom, h. kicsit hülye a kérdés, csak nem volt tiszta egy két dolog, ezért gondoltam rákérdezek :) :

az jó, h. kiderült, h. wakefield abby muterjának az udvarlója volt, és vmiért berágott rá, és ezért később (amikor már a seriff elvette a csajt() kinyírta, de mért nyírta ki a pl trish anyját, meg még párat? ill.mért hibás a sheriff apja ? azért mert ráküldte azt az égett pofájút wakefieldre?

lécci válaszoljatok ha tuttok. köszi

JBG - 2009. 06. 02. 18:36

Trish anyját??? Nem tuttuttuttuttudom

balage - 2009. 06. 02. 20:24

Nem Trish, hanem Kelly anyját nyírta ki Wakefield. De ez tényleg jó kérdés… Hogy, ha Abbey anyja miatt ment Wakefield a szigetre, akkor minek ölt meg másokat is?

JBG - 2009. 06. 02. 20:50

Mert Charlie Mansonék miért koncoltak fel annyi embert? Gondolom nem feltétlenül a racionalitás vezette őket.

balage - 2009. 06. 02. 21:42

Jó, persze. Valószínű, hogy tényleg csak ez van. De azért akkor is kicsit furcsa, hogy elment a szigetre, hogy bosszút álljon egy nőn, de ha már ott volt, akkor megölt még pár embert, mert miért ne…
Először (amíg nem tudtunk Abbey-anyuka meg Wakefield historyjáról) még elfogadható volt az “őrült, psycho volt aki megölt pár embert for the lulz” magyarázat. De most, hogy adtak neki real motivációt már kicsit értelmetlenné vált a többi gyilkosság. Na mindegy, tudom, hogy ez olyan dolog amin nem kéne gondolkodni, mert biztos hogy úgy van, ahogy te mondod, de azért akkor is. :P

dexter - 2009. 06. 02. 22:49

akk még ki volt a harmadik felakasztott ember a fán (kelly, és abby anyján kívűl) ?

JBG - 2009. 06. 02. 23:47

Kelly meg Abby anyja a fán??? Te mit nézel öreg?

szala - 2009. 06. 03. 00:12

Nem olvastam végig
DE: sziget, flashback, rejtélyek: kísértetiesen hasonlít vmire :D
Na jó, viccet félretéve, én sem tudom mi fogott meg a sorozatban, egyszerűen csak jó :D tetszenek a háttérinfók, a válaszok, a sztori vezetése,az egész :D de remélem h a végére tényleg kapunk vmi jó kis indítékot (mint a Wakefield üggyel kapcsolatban)
És sztem a gyilkos Cal vagy Fisman :D

szala - 2009. 06. 03. 00:16

Még egy kérdés, kicsit off, de nem hagy nyugodni: Katie és Elanie Cassidy közt van vmi rokoni kapcsolat vagy csak a vezetéknevük azonos? :D

Wondorog - 2009. 06. 03. 13:31

NEM ABBY ANYJA VOLT AZ 1. ÁLDOZAT, Ő CSAK AZ 5. VOLT!

1. Harris Antonini
2. Joshua Aiken
3. Randall Martin
4. Chrisopher Cullen
5. Sarah Mills
6. Kate Seaver (Kelly anyja)

Megj: Cole Harkin lett volna a 3. de túlélte a robbanást

Kata - 2009. 06. 03. 15:53

Ha megfigyeltétek, mindig az hal meg, aki az előző részben a “leggyanusabb volt”. Ha bejön ez a tézisem akkor a következő halott vagy Jimmy vagy a Sheriff. Remélem ebben semmi “spoiler” nem volt, amiért már megkaptam a magamét.

DELTA - 2009. 06. 03. 22:17

istenem jim mérnem ütötte el wakefieldet :D megáll mellette mekkora hülyeség

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz