login |

Pilot-mustra: 4th and Long – 1×01

2009. 06. 10. 15:46 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Ha tévé, akkor a nyár az amerikai foci szerelmeseié, hiszen nemsokára indul az HBO-n a Hard Knocks új szezonja (ezúttal a Bengals-szel), ugyancsak közeledik Terrell Owens dokureality-je, Keyshawn Jackson is lakberendezik nemsokára egyet, valamint elvileg valamelyik cheerleader-reality is folytatódik, plusz tart a Pros vs Joes S4 (amiből nem találok semmi anyagot…) és még a frissen indult Kendra című dokureality-nek is van amerikai focis vonatkozása, hiszen a címszereplő Kendra Wilkinson vőlegénye bizonyos Hank Baskett, az Eagles elkapója, aki a pilot-ban szerepel is. Ja, és itt a Spike csatorna 4th And Long-ja is, ahol a győztes a Dallas Cowboys training camp-jébe fog bejutni, ahol akár…

4TH AND LONG – 1×01 – 8/10

4th-and-long-03

Ahol akár…, ugyebár, de valljuk meg, hogy annyi, de annyi játékos akar az NFL-ben játszani, hogy vajmi kevés esélye van annak a 6 DB-nek és 6 WR-nek, aki a reality-ben versengeng az egy kiadó helyért. De történtek már csodák, volt, hogy nem draftolt szabadügynökök váltották meg a világot amerikai fociban, s a 4th And Long (beszédes cím) pilot-jában szerepel is egyikük, egy bizonyos Drew Pearson.

De az esélyekkel most nem foglalkozunk, engem hidegen hagy, hogy van-e esélyük vagy sem, a lényeg, hogy a 12 játékost felvillanyozza az utolsó sansz, bár Michael Irvin, aki a műsorvezető (meglepően jó, kisujjból hozza a reality-hostot, szakít a “jé, ez tud beszélni?” focista előítéletekkel), kissé túlzottan is isteníti a lehetőséget, akárcsak magát a sportágat, de nagyjából ez a legnagyobb hibája az első résznek, amit úgyis csak rajongók néznek meg, akiket meg nem fog zavarni az amerikai foci mindenhatóságának hangoztatása. (Irvin segítője a 3-szoros Super Bowl-győztes Nate Newton, aki ennek ellenére afféle kisinas itt.)

4th-and-long-02

A fociban, az NFL előtti utolsó lépcsőkön egyetem után különböző okokból elvérző 6 védő- és 6 támadójátékos alkotta csapatokból hetente egy játékos búcsúzik, ahogy az szokás az efféle reality-kben, a döntést pedig Irvin mellett a velük foglalkozó két Dallas-edző, Bill Bates és Joe Avezzano hozza meg az aznapi gyakorlások, feladatok alapján.

Persze ez utóbbi adja az egész műsor savát-borsát, én, aki kevésbé ismerem belülről a világot (csak az “előadást” nézem), a feladatokat találtam legérdekesebbnek, főleg azt, ahogy 12 fitt fiatalt mennyire padlóra lehet küldeni egy kemény edzéssel: az eddigi összes Amazing Race-ben nem hánytak ennyit, mint itt, ráadásul a Cotton Bowl gyepe bánta mindezt. (Persze, aki arra számít, hogy csak akció lesz a 42 percben, kiábándítom, a tempó miatt muszák gyorsítani, vagdosni, klipesíteni.)

Persze a hányás, illetve a megpróbáltatások bemutatása itt szükséges, abszolút nem öncélú, a reality-undorban szenvedőket azonnal azzal kezdeném biztatatni, hogy nagyon kevés a reality-elem a műsorban, itt valóban a focin, az elméleten és gyakorlaton van a hangsúly, nincs luxusvilla, hisz a stadion öltözőiben laknak a játékosok.

Bár való igaz, hogy a hozzám hasonló kocanézőnek időbe telhet, míg felfogja az első feladatot, mert nem rágják a szánkba, hogy most ezt és ezt fogják csinálni. (Special team-es játék volt, kickoff, 1 a 2 elleni rohanás a kickoff returner fele, akit le kell teperni, illetve a másik kettőnek megállítani a gunner-t.)

4th-and-long-01

Egy szóval, ha nem esik a színvonal és a játékosok számának csökkenésével is érdekes tud maradni a műsor, akkor részemről tuti nézős, hisz a téma érdekel, a megvalósítás pedig korrekt, érdekes. Főleg, ha valami pluszt is tudnak hozni: például Avezzano beszólásán Irvin-nek dőltem.

A 8/10-es osztályzat nem annak szól, hogy a 4th And Long ennyire kiemelkedő lenne, hanem, hogy hozza, amit vállalt, s negatívum nem nagyon jut eszembe róla. Remélem azért Jerry Jones is képernyőre fog kerülni. Meglep, hogy elvállalta, mint ahogy arra is kíváncsi lennék, hogy a két edző szívesen vágott-e bele a valóságshow-zásba (oké, azért ott volt a Hard Knocks, ismerik a világot) vagy húzták a szájukat?

13 hozzászólás Ne habozz!

berz - 2009. 06. 10. 15:57

Nem is hallottam még ezekről… De érdekelne. Hol lehet ezeket megnézni? A hivatalos oldalakon fenn vannak a részek?

JoHn - 2009. 06. 10. 16:51

be is próbalom mint nfl fan. kösz a tippet :))

jjtiller - 2009. 06. 10. 17:32

berz, nem akarok ide közvetlenül torrentet linkelni, de aki az nfl.hu-n keresztül megkeres, annak örömmel segítek (jelenleg a negyedik résznél tart a széria, ajánlom hogy senki ne keressen rá wikipedian, mert oda rögtön felkerül a kieső neve). A fórumunkban lehet beszélni erről a sorozatról is, aminek bár rövid, de olvasmányos és hasznos bemutatását természetesen köszönöm a junkienak :)

CyClotroniC - 2009. 06. 10. 17:42

Nem rossz tipp… Bár a Bengals-ös évadot tuti nézem, mert kedvenc csapatom, de lehet, hogy erre is szakítok időt, érdekességnek mindenképpen jó lesz.

berz - 2009. 06. 10. 17:54

@jjtiller
Köszi az infót. Keresni foglak.

Thrasher - 2009. 06. 10. 18:42

@jjtiller
én is, nem hittem el, mennyire nem találok róla semmit
majd ha megnéztem, érdemben is nyilatkozok itten

fecó - 2009. 06. 10. 20:04

én is letöltöttem de sztem leginkább az nézze meg aki tudd angolul elég jól mert nincs hozzá felirat
nekem pl Jesse Holey nagyon jó elkapó

dexter22 - 2009. 06. 11. 00:07

A szezon indulásáig tökéletes lesz, hogy csillapítsam az elvonási tüneteket. Meg hát Dallas fanként kötelező, csak sajnálom, hogy lesz amit nem értek.

s3r3s - 2009. 06. 11. 00:30

húú..engem felvillanyoztál winnie:P

Token - 2009. 06. 11. 21:28

Tony Romo se volt draftolva :))

JoHn - 2009. 06. 19. 14:29

Nem tudok minden részt beszerezni valamiért, de mindegy. Nagyon feelinges. A TO realitynek mi lesz a címe?

winnie - 2009. 06. 19. 15:32

asszem az még nincs. de júliusban indul.

FlasH - 2009. 07. 07. 10:02

bepróbáltam az első részt, aztán lement a többi eddigi is szépen sorban. meg kell mondjam, eléggé tetszik.

a játékosokról: szerintem ketten kiemelkednek, mégpedig Jesse Holey és Hawkins. úgy igazán egyik DB sem tetszett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz