login |

Pilot-mustra: Nurse Jackie – 1×01

2009. 06. 13. 18:02 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: promó, plakát, human pilot-kritika és, ami a legfontosabb, a címke, amit még mindig sokan nem használnak. Érdemes.)

A pilot-okba mindig kell csavar. Kell egy horog, amit a néző szájába akaszthatnak a készítők. Még egy ümme-ümme pilot után is fel lehet villanyozni egy nézőt, ha az utolsó jelenetben kinyúlunk a képernyőből, hogy elősegítsük a nézői áll leesését. Nem mindenható a csavar, de sokat jelenthet, viszont akadnak műfajok, ahol nem igazán lehet csavaros befejezést kreálni, főleg úgy, hogy az ember ne lássa már kilométerekre előre. A Nurse Jackie-nek összejött.

NURSE JACKIE – 1×01 – 6/10

nurse-jackie-02

Megnéztem és a “Jó ez, de…” szinten mozogtunk, majd jött a slusszpoén, mire én “WOOOOT????!!!” (nem kell nagy dologra gondolni, csak…). A csavar nem javít az osztályzaton, marad a hat-per-tíz, ellenben elősegíti a következő rész megtekintését. Abban ugyanis nem voltam biztos, hogy akarok-e heti rendszerességgel invesztálni egy olyan sorozatba, ami nem fogott meg annyira, hogy egy hét elteltével emlékezzek a karakterek zömére.

Biztos az egésznek az az oka, hogy a fekete komédia műfajával mindig is hadilábon álltam, valahogy sosem tudtam, hogy miképp kéne darkosabb poénokon röhögni, hogy kell-e egyáltalán, s épp ezért sosem éreztem, hogy most azért nem jön be a film/sorozat, mert rossz vagy csak azért, mert nekem nem esik le.

Nyuszikás köpeny FTW!

Nyuszikás köpeny FTW!

A Nurse Jackie-nél megértési problémákkal nem találkoztam, csak olyan fura hangulatban néztem végig az 1. részt: éreztem rajta, hogy ez az igényesebb sorozatok közé tartozik (vagy a magát igényesnek láttatni akarók közé), de nem váltott ki belőlem az “egynek elmegy”-nél erősebb érzelmeket.

A főszerepben Edie Falco (The Sopranos – Carmela), ő alakítja az odaadó, de hátfájása miatt gyógyszereket szedő szippantó nővért, aki egyébként elég mogorvának tűnik IRL, plusz lop-csal-hazudik) – nem is csoda, hogy nem feltétlenül kedveli meg őt a néző (ld. megint a dark comedy meg én), s lehet, hogy ez is hiányzott ahhoz, hogy több pontot érjen el nálam a “mindenkin segít, csak magán nem tud”, kedvelt klisére épülő főhős kalandjainak első felvonása.

NURSE JACKIE

Mindettől függetlenül voltak remek pillanatok a pilot-ban, amikre visszaemlékszik az ember, akadtak jónak tűnő mellékkarakterek, mindössze az orvosos sorozatokkal támasztott szkepticizmusomat nem győzte meg még teljesen. Megjegyzem, ritka, hogy felröhögök bármilyen sorozat nézése közben, de ez hibátlan volt:

– Be careful.
– Fuck you.

Szóval nem rossz a Jackie, van benne potenciál, s ha nem a kliséket fogják kidolgozni, akkor még nézős is lehet. Az, hogy Showtime-sorozat, sokaknak jelent pozitívumot.

24 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2009. 06. 13. 18:11

Az a helyzet, hogy eddig úgy voltam ezzel a sorozattal, hogy a cím és a plakát alapján bevágtam az orvosi dráma kategóriába és csak átgörgettem a híreken. De tényleg, Edie Falco ide vagy oda, egyszerűen minden fotón, plakáton, képen, ugyanazt a faarcú, érzelemmentes női arcot láttam, mint Charlie Harper psychológusa. Egyszerűen minden képről és promóanyagról az sütött, hogy UNALMAS VAGYOK, aztán most a szokásos görgetés közepette megakadt a szemem a “fekete komédia” kifejezésen, így elolvastam az aktuális bekezdést majd az egész cikket.

Én hiába rajongok a “dark comedy”-ért (csodálom, hogy winnie nem, pedig filmes szinten rengeteg kultmozit szült már ez a méltánytalanul hanyagolt műfaj), de itt a cikk sem tudott meggyőzni arról, hogy ez nem kelljen. Még mindig ijesztően untató az a vizuális benyomás, amit a soriról magamba szívtam, azért még megvárom, hogy mit szóltok a 2. részhez. Legalább annyit elért ez a cikk, hogy innentől olvasás nélkül nem megyek át rajta :D

Rainmagic - 2009. 06. 13. 18:12

Valahogy én is így éreztem vele csak nekem inkább 4/10.

Én úgy döntöttem kb. 3 részt még adok neki, hátha elkap benne valami.

Így elsőre azt mondanám, hogy hiányik belőle a lényeg. Talán több humor, mert én még el sem mosolyodtam…

Nem olyan egy kicsit mintha erősen meg lenne vágva?

CyClotroniC - 2009. 06. 13. 18:14

Tényle, hét kérdésének egyszer elférne egy “legfélrevezetőbb kampány” (ezzel nem azt mondom, hogy ez az), ahol valami teljesen mást sejtetnek a plakátok, esetleg még a trailer is, mint amilyen valójában a sorozat valójában.

winnie - 2009. 06. 13. 18:16

“(csodálom, hogy winnie nem, pedig filmes szinten rengeteg kultmozit szült már ez a méltánytalanul hanyagolt műfaj),”

én is csodálkozom magamon, de sokszor egyszerűen nehéz néznem egy olyan filmet, ahol tapló a főhős és taplóságokat csinál:)

Skate - 2009. 06. 13. 18:24

Én régebben szerettem a “dark comedy”-t, mostanában felemás az érzésem ezzel kapcsolatban, elégé rá kell gyúrniuk, ha valami hatásosabbat volna céljuk csinálni és orvosos sorozatról lévén szó, inkább az átlag tv-nézők hangolódnak rá inkább, de a House óta testvér sorozatokon kívül nem igazán tudtak más irányvonalat találni, Grace klinika vonal, pedig nem játszik, valami alaposabb kellene, mint a Kés/alat őrültebb esetei, de hétköznapi esetekbe átültetve, abban látnék lehetőségeket.

jemvatjem - 2009. 06. 13. 19:05

nekem ez tetszett a legjobban:
okay, quick question: shut up.

:))

CyClotroniC - 2009. 06. 13. 19:25

A Black Comedy számomra nem a taplóságon alapszik, hanem az elviccelt “krimin”. Például ilyen nálam a “Ha szeretsz, meghalsz” francia film, vagy a “Very Bad Things” vagy idesorolhatnám egy hatalmas nagy kedvencemet a “Dr Strangelove”-ot, meg még van egy pár, de nem akarom ebbe az irányba terelni a fórumozást :D

spamdog - 2009. 06. 13. 19:47

Most végeztem a második résszel. Megvan a nyári sorozatom. El kell vonatkoztatni a színészek előző szerepeitől.

@CyClotroniC ugyanazt a faarcú, érzelemmentes női arcot láttam, mint Charlie Harper psychológusa. szerintem az Jane Lynch (Party Down / Glee)

CyClotroniC - 2009. 06. 13. 19:52

spamdog: Tudom ki az, de ő ugrott be a promóanyagokról :O

winnie - 2009. 06. 13. 20:19

na, igen, a very bad things remek példa a dicsért, de nekem, ki tudja miért be nem jövő filmre.

Reneewaldorf - 2009. 06. 13. 21:15

Olyan hűdenagydurrbang nem volt a pilot; de adok neki még esélyt. Nurse Jackie jót zúzott a 30 rock-ban…

Neyodalka - 2009. 06. 13. 21:18

ó, rossz nézni hogy csak én lettem oda a sorozatért:(
szerintem eszméletlen jó volt, vicces volt, ugyanakkor megmozgatott dolgokat az emberben….és nagyon örvendek hogy berendelték a 2. évadot:)

meg tetszett a jól elkülönítettség, hogy a barátnője aki ugye főorvos, full gazdag, amit minden alkalommal érzékeltettek, gondolom a nővérek sanyarú sorsa érdekében:D

darkatti - 2009. 06. 13. 21:40

szerintem jó,
aki el a leirtak alapján nem tudd dönteni az nézze meg a 2ik rész felvezetőjét..

balaggiO - 2009. 06. 13. 21:50

Neyodalka! nem vagy egyedül.

darkatti! nem csak a felvezetőt lehet megnézni, az egész 2. részt is.

Nemirov - 2009. 06. 13. 22:00

Számomra olyan eseménytelen volt ez az első rész(pedig voltak történések)nem szipantott be elsőre és szerintem nem is fog,de legalább egy részig még maradok.Ami leginkább idegesített a cenzúra,minden fck,tit,damn… elhalkítva és ez sokat rontott az élményen.Valószínűleg én néztem rossz verziót.

pickdam - 2009. 06. 13. 22:02

egyelőre nekem is nézős
kicsit még lehetne “sötétebb”, komolyabb, kevésbé jópofizó

winnie - 2009. 06. 13. 22:13

nemirov: halkított volt? preairt néztem, de ez meglep. a showtime-on mehet a káromkodás elvileg. nélam mintha rendben ment volba,

krisdogg - 2009. 06. 13. 22:54

Hmm, Ti több sorozatot néztek számszerűleg, mint ahány epizódot én:O Pilot pilot hátán! Most(<–magyarázza az off a bizonyít) döbbentem rá hogy nem hatásvadász, figyelemfelkeltő a “Junkie” az oldal nevében. GG nektek, de nekem egy Junkie light bőven elég lenne :)

PancakeSpeedy - 2009. 06. 13. 23:30

Nos, pár perce néztem meg a 2.-at és ha nem is leszek hatalmas Nurse Jackie fanatic, attól még elég nézhető és több mint valószínű, hogy maradok. Ráadásul úgyis uborkaszezon van. 2 dara közé kell pár hagyományos, heti tempójú is. :)

Jah és lecserélték máris a 2. részre a kisbogyós, felszippantós módszerét?! Érdekes.
Vagy lehet minden részben máshogy csinálja majd. :D Showtime -tól kitelik ugye: mint a Weeds s01-03 “Little Boxes” ^^

cat - 2009. 06. 13. 23:31

Nekem valahogy olyan semleges volt. Pedig a dark comedy az egyik kedvenc műfajom, de annyira sem dark, sem comedy nem volt sztem. Pedig van benne potenciál, látom, meg voltak jó pillanatai (az tetszett a legjobban, mikor lehúzta a csávó fülét a klotyón), de összességében annyira nem volt meggyőző. Még 1 résznyi esélyt adok neki, hátha a második erősebb lesz, de asszem ahhoz nagyot kell durrantaniuk, hogy maradjak…

Nemirov - 2009. 06. 14. 00:52

Szintén preairt néztem de nálam minden egyes káromkodás halkítva volt,csodálkoztam is mert más showtime sorozatnál nem tapasztaltam.

winnie - 2009. 06. 14. 00:54

csekkoltam. repacket néztem. nfo: “Audio is now Uncensored.”

gondolom ez a difi. az idézet tökéletesen érthető volt, arra emlékszem, egy szép “fuck you”:)

remélem tévében sem volt cenzoros.

Neyodalka - 2009. 06. 14. 15:02

a canzúra a sorozatok főellensége:S…csak úgy mint a nem original hang

nodaba - 2009. 08. 20. 23:02

Valaki mongya mar meg hogy hogy lehet minden egyes ressz PREAIR?????
Amugy jo sori de attol felek hogy ez lessz a veszte remelem nem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz