login |

CSI: vége a 9. évadnak – írta dzsiaj

2009. 06. 18. 00:19 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, kritika,

Újabb évad futott le kedvenc (naná!) helyszínelőink történeteiből, s azt kell, hogy mondjam, a sorozat még 9 év után is képes tartani a megszokott színvonalat, és ez nem kis szó. Más kérdés, hogy ha a fiatalok közti népszerűsége továbbra is ugrásszerűen csökken, meglehet, hogy jövőre láthatjuk utoljára Dr. Raymond Langstont és “csapatát”.

csi-s9-01

Hogy ki is az a Dr. Raymond Langston (alias Laurence Fishburne)? Hát, az az egyetemi professzor, aki felváltja a távozó Gil Grissomot, legalábbis a főszereplői státuszban, hiszen a csapat vezetője Catherine Willows lesz. Hogy milyen hatással volt ez a váltás a sorozat életére, azt a tovább mögött, spoilerekkel együtt kifejtem.

Az évadról

A 7-8.-dik évadnál is jobb szezont láttunk, erre mérget mernék venni. A nyitány szokás szerint jól sikerült, a továbbiakban pedig tényleg látszott a készítők azon erőfeszítése, hogy minden részt egyedivé tegyenek. Ennek egyik első lépéseként behozták Lauren Lee Smith-t a sorozatba, akit az X-csapat óta kedvelek, de szerencsére az általa megformált Riley karaktere is érdekesre sikeredett, ami mindenképpen elismerés, figyelembe véve, hogy mondjuk Nick-nek nem sikerült igazi egyéniséget alkotni az elmúlt kilenc év során.

Sajnos William Petersen megunta a “piszokban turkálást”, pedig heti 600.000 dolcsijával a jelenlegi legjobban kereső tévés színész volt. Jöttek is a pletykák ezerrel, hogy ki lehet a méltó utód, és azt kell mondjam, a készítők Laurence Fishburne személyében belenyúltak a tutiba. Raymond Langston ugyanis szerethető, esendő karakter, aki megváltást akar hozni az embereknek, de rá kell döbbennie, hogy nem mindenkin lehet segíteni.

csi-s9-03

A bemutatkozó részeit viszont ütősre írták, de a 200. epizódot egy az egyben neki adni szerintem nagy hiba volt; annak ugyanis a csapatról kellett volna szólnia, ehelyett megkaptuk az évad egyik legrosszabb részét (William Friedkin ide-oda).

Mindenképp kiemelendő még a 9×16, vagyis a Taylor Swift vendégszereplésével készült epizód, amely viszont a 9×09-10 után az évad legjobb eresztése volt. Sajnos a hangulat és az izgalom pont a zárásra ült le; a 9×21, az If I had a hammer… még nagyot durrant, a 9×22-es The gone dead train se volt rossz, de a záró kettős sajnos már nem ütötte meg a megszokott színvonalat. Sőt, a finálé…

All-in

Ez minden, csak nem all-in. Maximum egy gyenge blöff. Nem is értem, hogy egy ilyen uborkaszezonos, teljesen random sztoriról hogyan is képzelhették, hogy megállja a helyét zárásként. Hiába van itt a fél Lost (na jó, csak ketten), ez még így is gyenge.

Két fickó véletlenül egy nagy halom használatból kivont zsetont talál, amit anno lusták voltak megsemmisíteni a kaszinótulajok, és most megy értük a gyilkolászás keményen. Tulajdonképpen ennyi, tök mindegy, hogy szerepel Mark Pellegrino meg Cynthia Watros, sőt Jericho-apuka Gerald McRaney is.

csi-s9-02

Első üzenetem az írók felé: Igen. Ha a gyilkos a háttérben gonoszul néz, tényleg sejteni fogom, hogy ő keveri az emberi bélsarat.

A második: Tessék normális cliffhangert írni. Már az is elég gusztustalan, hogy a beharangozott dr. Langston “nem tud választani a jó és rossz oldal között” felcsigázásból semmi nem valósult meg (talán jövőre?), de az, hogy lepuffantja a főgenyót, és emiatt szomorú, az minden, csak nem cliffhanger. Pedig nem kellett Nostradamus-nak lenni ahhoz, hogy megjósolják: ha nincs Grissom, esik a nézettség, tehát akkor produkálni kéne egy áll-leesést az évad végére, ha még jövőre is szeretnénk nézőket. Ehhez képest egy bazi nagy semmit kaptunk az arcunkba.

Az pedig mindent elmond, hogy három hete nézhettem a finálét, és mire ezeket a sorokat írom, tényleg csak ennyi ragadt meg belőle, ráadásul le is húzza a pontértékelésemet. Nyilván nem ettől dől Carol Mendelsohn a tőrébe, de akkor is…

Tehát: a finálé 4/10, évad 7/10, ami simán lehetett volna 8 is egy ütős zárással. Jövőre azért mindenképp találkozunk.

18 hozzászólás Ne habozz!

johndoe4 - 2009. 06. 18. 00:29

Méghogy hozza a megszokott színvonalat!! A 7-8.-dik évadnál is jobb szezont láttunk!! Jó vicc! Ez volt az egyik leggyengébb, ha nem a legrosszabb évad eddig! A 7.-ik szezon pedig zseniális volt! Ha így folytatják tovább, akkor nem lesz 11.-ik évad az tuti, főleg, hogy egy időben fog futni a Fringe-el.

em8ma - 2009. 06. 18. 01:28

Talán a Tarantino-s dupla rész óta nem nézek annyira Helyszínelőket, azt valahogy nehezen lehet felülmúlni. Viszont nagyon jó volt olvasni egy ilyen pozitív kedvcsináló kritikát, mégha az első komment épp az ellenkezőjét is állítja. A nyári dara esélyes!

passatgt - 2009. 06. 18. 01:28

Melyik évad volt, amikor elhagyták a feketebőrű szereplőt?

Ott hagytam abba, de most ledarálnám

Paleee - 2009. 06. 18. 01:30

Én nem tudom, ez az egész CSI kezd valami nagyon rossz irányt venni. Először is Grissom távozása, nagyon sok ismerősömtől hallom (akik még nem tartanak itt), hogy Grissom nélkül őket nem is érdekli az egész. Laurence Fishbourne ide vagy oda, nem az igazi már.

Nos, az évadzáró katasztrófa volt, tényleg egy random nulla sztori, pár mázsa zseton, és a végső picsogás, hogy jajj, lelőttem, nem kellett volna? Én komolyan megnéztem utána IMDB-n, hogy nincs-é egy 25. rész, mert nem hittem el, hogy ez volt az évadzáró, no komment, nálam 3/10.

Na, és ami a másik tipikus sorozatbetegség, amibe a CSI is beleesett: (stílusában) nem a sorozathoz illő részek. A 200. rész kritikán aluli volt (Friedkin-t ezek után is utálni fogom), a Nick egy éves nyomozását leíró rész (9×16) érdekesen hatott, de nézhető volt (utoljára ilyen jól karakterre kihegyezett rész talán a Weeping WIllows volt – 5×22). Tetszett még a Langston-Robbins doki-féle road movie vs. ’30-as évek, meg az egész veszettség és tetkószalon köré épített történet, igaz néhol kicsit Dr House szaga volt (9×22).

És amit a végére hagytam, az a Wendy-Hodges-“álsztártrek” különkiadás. Őszintén szólva aranyos volt, érdekes kikacsintás, és hosszú idő után (Grissomék szerintem gusztustalan szerelmi vergődését leszámítva) a legjobb romantikus szál volt a sztoriban (amit persze nem folyatattak… oké, ott van még a 10. évad). Viszont ezzel is az a bajom, hogy ez már nem az a CSI, amit megszokhattunk, a tipikus “jaj nincs ötlet, tarsuk meg a nézőket, hívjunk valami elborult agyú rendezőt, csináljunk különkiadásokat” papírforma itt is beindult.

Végezetül az évad legjobb poénját Riley produkálta, kár hogy annak idején nem jelöltem a hét idézetének: “I am from the lime crab-uh, crab lime. No, I am from the crime lab.” :)

lpropp - 2009. 06. 18. 04:10

no hát egyrészt örülök h végre van kritika, épp kezdtem vna hőbörögni h mivan már, másrészt sok dologgal nem tudok egyet érteni e ebben a kommentek is benne vannak. az tuti , hogy a 10. részig tehát Gris távozásáig az eddigi igenis LEGJOBB évad volt, aztán kicsit esett a színvonal, de még mindig ottvannak szerintem azért. Az évadzáró gyengeségében egyetértünk mindenkivel, ez kevés volt ide, hiába harangozták be jó előre hogy nem lesz cliffhanger, ez kevés volt egy CSI-fináléba, ez már tuti. Abban is egyetértek, hogy egy erős 7/10-es szezont hagytunk magunk mögött, ami tényleg lehetett volna sokkal jobb, ebbe beleértendő Riley karakterének jobb kihasználása is, nekem nagy hiányérzetem volt miatta,(a lime crab-en jót nevettem én is mondjuk) de persze érthető, ha a következő évadokra hagyták a kiteljesedését. Az viszont továbbra is több mint zavaró, hogy Greget nem bírják kihasználni rendesen, és a többi régi szereplő is túlzóan kevés szerepet kapott. A Hodges-Wendy szál nálam is a no1 eddig, de sztem jó hogy húzzák még, ebből sokmindent ki lehet hozni, a legaranyosabb rész volt a sci-fi különkiadás az idén, az egy 8as simán volt. A többi is elment azért szódával, énis 7/10et adtam rá úgy emlékszem a saját oldalamon, erős kezdés után enyhe visszaesés, de ennél azért több kell hosszútávon.

ksmkovacs - 2009. 06. 18. 06:30

Melyik rész a star trekkes? Azt megnézném, darára most nincs időm.

Adäm - 2009. 06. 18. 09:02

“Ha így folytatják tovább, akkor nem lesz 11.-ik évad az tuti, főleg, hogy egy időben fog futni a Fringe-el.”

Ezt akkor most komolyan?! :O Az egyik legnézettebb sorozatnak gondot okozna a Fringe, egy 4.0-5.0 között sorozat? :)

dzsiaj - 2009. 06. 18. 09:03

“Jó vicc! Ez volt az egyik leggyengébb, ha nem a legrosszabb évad eddig! A 7.-ik szezon pedig zseniális volt!”

Ez a te véleményed, az meg az enyém. Ezeken kár megütközni.

“főleg, hogy egy időben fog futni a Fringe-el.”

Én inkább a GA-tól félnék, attól tartok- ne adja az ég-, hogy a Fringe nagyot fog hasalni, de ezt még előre nem tudhatjuk.

“Melyik évad volt, amikor elhagyták a feketebőrű szereplőt?”

8. évad utolsó rész, illetve 9×01, szóval nem vagy nagyon lemaradva.

“Melyik rész a star trekkes? Azt megnézném, darára most nincs időm.”

9×20- ki is felejtettem, valóban egy aranyos rész volt.

atis - 2009. 06. 18. 09:40

A kritika 10/10, kb. ugyanez az én véleményem is. A 200. rész után bután néztünk a feleségemmel, hogy ‘ez mi volt ?’…az előző és a következő is jobb volt szerintem.

‘Ez volt az egyik leggyengébb, ha nem a legrosszabb évad eddig!’

Izlések és pofonok, én a 8. évadot 1-2 rész kivételével simán kihagynám, a 7. évad meg csak a metaplot miatt volt jó szvsz.

lpropp - 2009. 06. 18. 12:19

egyébként a jövő évi időpontról annyit, hogy ősztől Mentalist felvezetéssel fog jönni, talán megtartani a nézőket könnyebb lesz, mint összekaparni, mert a Mentalist azért hozza őket bőven, szóval én bízom egy kis nézettségnövekedésben, de legalább abban, hogy nem csökken tovább.

Orionk - 2009. 06. 18. 12:23

Hy!

Annyi a bajom, hogy a cikk írója nem írta meg, hogy az első epizódban búcsúztunk Warrick-tól.

Aki esetleg tudja, hogy miért lépett ki a sorozatból ,az légyszives pár szót írjon róla, mert én nem olvastam semmit.

köszi

winnie - 2009. 06. 18. 12:25

azon már nagyjából tavaly a fináléban túl voltunk. mármint, hogy elmegy.

Orionk - 2009. 06. 18. 12:30

Okés, csak én most néztem meg az első epizódját, a 9-edik évadnak, és ezért kérdeztem.

De azért köszi, hogy válaszoltál.

Esetleg tudnál segíteni, hogy hol találom meg akkor az előző évad zárónak a kritikáját, írását, amit itt az oldalon írtatok?

köszi

winnie - 2009. 06. 18. 12:46
dzsiaj - 2009. 06. 18. 17:49

“egyébként a jövő évi időpontról annyit, hogy ősztől Mentalist felvezetéssel fog jönni, talán megtartani a nézőket könnyebb lesz”

Ez valami nagyon új infó, mert én úgy tudom, hogy a CSI továbbra is marad a helyén, és a Mentalista lesz este 10-től. tehát pont fordítva.

kd - 2009. 06. 18. 17:55

Az ilyeneket
“A 7-8.-dik évadnál is jobb szezont láttunk…”
felejtsük már el!
7. 8. (hetedik, nyolcadik)! Nem 7.-dik.

Dikk!

lpropp - 2009. 06. 18. 19:07

dzsiaj, igazad van bocs, rosszul emlékeztem, most hogy így mondod eszembe jutott, tényleg a Mentalist lesz hátul. Hát hátha sokan nem bírják kivárni Jane-t és már egy órával előbb odakapcsolnak:D

Freack - 2009. 06. 19. 16:22

A képen mekkora laza arc már ez a Fishburne. XD

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz