login |

Virtuality (Backdoor pilot)

2009. 06. 27. 22:15 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mit kapunk, ha fogjuk a 2001-et, hozzákeverjük azokat a Sunshine-ból amikben az más volt, hozzákeverjük a Big Brothert (jól olvastátok) és még az Alice in Wonderlandet is. Igazából még sok mindenből merített, és ez nem lenne baj, ha nem egy katyvasz lenne a vége, amiben csak azt látjuk, hogy a mixer nem boldogult. Hogy esetleg tovább olvassatok annyit még elárulok, ha esetleg nem ismernétek az említett filmeket, hogy a Virtuality az űrben játszódik, de mégis akadnak benne ilyen jelenetek.

lovagolnak

Valójában a sorozat alapfelállása annyi lenne, hogy Big Brother az űrben. Na nem átlagemberekkel, hanem színészekkel. Várjatok, elölről kezdem. A Föld 100 éven belül lakhatatlan lesz, ezért egy speciális meghajtóval rendelkező űrhajót küldünk a legközelebbi lakhatónak feltételezett bolygóra. Ez több fényév lenne, de valami speciális meghajtóval csak 10 év lesz a küldetés. Nem is ez a lényeg, hanem hogy a tévé azon korszakában járunk, amikor a hosszú küldetésre induló hajót bekamárázzák valóságshow-nak. Mindenki tudja miről van szó, mindennapi konflikutusok a csapaton belül, közönségnek dumálás a vallató szobában, ilyenek.

Mivel a 10 év alatt megőrülnének ha a pár négyzetméteres személyi szállás lenne az egyetlen menedékük, ezért pihenésnek egy virtuális világokat létrehozó rendszert kapnak. Olyan világokat, ahol az történik amit ők akarnak, lehetnek szupersztárok, élhet a halott fiuk, ilyesmi. És akkor a probléma: a mesterséges világban feltűnik valaki, akire nem vonatkoznak a szabályok.

Igazából kár, hogy nem tudjuk meg a végét (a végszóban írom miért), mert ha idővel változtattak volna a Big Brother/Scifi arányán, akkor sorozat szinten elég érdekes dolgok születhettek volna itt. Konkrétan a virtuális valóság szál elment, de a pilot mégis halál unalmas, mert a “jaj, gyereket akarok”, “jaj xy-nal van súrládásom”, “jaj akármi” picsogás nem érdekel, ilyenek miatt nem nézek valóságshow-kat sem. Ellenben a virtuális szabályokat felrúgó figura érdekes, ahogy a valóság-képzelet felvetés is.

urhaju

A technikai megvalósításra amúgy nincs panaszom. Elég korrekt díszleteket építettek hozzá, plusz a nagyon odavetítések direkt voltak annyira kilógók, hiszen így lehetett jobban érezni mi a virtuális valóság.

Pontszámilag egy 5/10-et tudok csak adni, maximum. Mondtam, az arány. Itt említeném meg, hogy zenében egy nagy választásuk volt, az Alive Alone a ChemBrostól, mint a visszatérési pont elhagyásának soundtrack-je az nagyon betalált. Onnantól magukra voltak utalva, összezárva egy központi computerrel, egy Parkinson-kórossal, meg egy valóságshow producerrel, ami talán a legrosszabb mind közül.

A címben látható backdoor pilot kifejezés pedig azt jelenti, hogy amolyan “bepróbáljuk hátha nézik” módon adták le a pilotot, és a berendelés a nézettségtől függ, mert több részt egyelőre nem is forgattak. Ilyen pilotos volt amúgy a BSG (kvázi) és a Knight Rider, csak mindkettő kapott folytatást, ellenben a Virtuality nézettségét látva nem valószínű, hogy ez fog. Tehát egy filmnyi idő, kérdésekkel a végén, amikre sosem lesz válasz.

21 hozzászólás Ne habozz!

Moso - 2009. 06. 27. 22:29

A stúdió hogy engedhette leforgatni ezt az izét?
a BSG finálé után láthatták hogy kontroll nélkül mi születik Moore ötleteiből.
A virtuality a mélypont.
picsogás a köbön.

winnie - 2009. 06. 27. 22:36

épp a stúdió akarta megszabni moore-nek, hogy mi hogy legyen:)

a difi annyi a knight riderékkel szemben, hogy ez afféle kegyelemkettesként a tévébe kerülő pilot volt, hátha. de nem.

viszont megnézzük éjszaka, mert jókat (is) olvastam róla.

winnie - 2009. 06. 27. 22:40

ja, válasz azért akad, mert ron moore mesélt (majd megírom), valamint a big brother az űrben akkor helyes, ha vannak kiszavazások. anélkül csak sima doku, dokureality a dolog, amiből fedezik a költségeket:)

Mammut - 2009. 06. 27. 23:00

a kiszavazás milyen? ha vkinek mennie kell, kivágják az űrbe, mint macskát…? :D

Tod - 2009. 06. 27. 23:25

“Hagyd el a hajót, most!” Durva show lenne.

Dráma mellé kellett volna valami történetszerű dolog is, nem egy ilyen erőltetett valami tele “fordulatokkal”. Az összes jó dolgot sikerült előre lelőniük. Viszont a képi megvalósítás és az alapötlet nagyon tetszett.
Kíváncsi vagyok, milyen lett volna a pilot, ha nem vágatják újra az egészet. Valahogy úgy érzem, jobban szenvedtem volna, de mégis kíváncsi vagyok rá.

Biohazard - 2009. 06. 27. 23:44

Egy kis extraval nagyon jo lehetett volna, igy csak eros kozepes (nalam). Tul sok a BB felhang es tul keves a sci-fi. A dupla-csavar tetszik, csak nagyon semmitmondo a vege :(

human - 2009. 06. 28. 00:02

van kiszavazás

Thrasher - 2009. 06. 28. 10:01

nem olyan rossz ez
az alapokat korrektül letette
technikailag szerintem is jó. vagy megjegyezhetőbbbb, vagy mondjuk életszagúbb karakterek kellenének, a konfliktusokhoz nem lenne szabad úgy nyúlni, hogy üres bitchfight legyen belőlük, meg kéne egy épkézláb soundtrack, mert az úgy, ahogy volt, borzalmas volt, leszámítva az akusztikus pengetést.

ucnlm - 2009. 06. 28. 12:38

Itt van ez a mondat: “a mesterséges világban feltűnik valaki, akire nem vonatkoznak a szabályok.”
Kicsit olyannak tűnik nekem mint a ST sorozatok fellázadó holoszereplős epizódjai. Van valami hasonlat?

Pocok - 2009. 06. 28. 14:16

Szerintem nem volt rossz a pilot, de gondolom nem lesz folytatása :S pedig most indult volna be.

ucnim: Nem egészen, úgyanis SPOILER amíg az STben ők kreálták a szereplőket… addig itt nem lehet tudni, hogy hogyan került oda, illetve hogy mit akar(ténylegesen) SPOILER VÉGE

kaito - 2009. 06. 28. 17:49

nekem nagyon bejött a pilot, a traveler (unaired) pilot óta ez tetszett a legjobban. zavaró max. az volt, hogy pár bsg karaktert átvettek (pl. pilóta=starbuck), de el tudom képzelni, hogy a stúdió kérése volt. 8/10

Dattila - 2009. 06. 28. 18:52

Szerintem meg valami ilyesmi lehet a csavar a sztoriban, hogy maga az űrhajó is virtuális, tehát aki marad az megy a küldetésre, 10 évig húzódó BB űrhajó díszlettel….Most nézem egyenlőre nem sok, kicsit sablonosak a karakterek..

Dattila - 2009. 06. 28. 20:34

Na azért nem volt annyira rossz, talán egy kicsit mér gyúrhatnak rajta, és egészen jó lehet.

Komplikato - 2009. 06. 28. 20:51

Csak szerintem hajaz a film ötletének nagyobbik fele Philip K. Dick – Halál útvesztője c. 1968/1970-es remekművére? Kár ha elszúrták, annyi jól induló vagy jó ötletből készül manapság bukta sorozat. :(

Thrasher - 2009. 06. 28. 21:36

Komplikato:

ugyanaz az alapszitu, részben ezért is vártam, de azért komoly kapcsolat nincs a kettő közt
akkor lenne mondjuk, ha a menyétképű Szabályokfeletti egyszercsak megjelenne a valóságban is :)

dadan - 2009. 06. 29. 12:12

Sajna nagy katyvasz volt az egész, unalmas és ismert sablonokkal te. 3/10, nem kell belőle több.

diccs - 2009. 06. 29. 17:33

A film első harmada után nekem is beugrott Dick. A halál útvesztője volt az első könyv, amit tőle olvastam. És hát bizony, nagyon hasonló a történet, sőt szinte csúnya lopás! Annyi a különbség, hogy a könyvben a végén derül ki, hogy csak egy “szórakoztató virtualitás”-ban vannak, itt meg tudjuk, hogy mi a szitu.
A vége egyébként nekem sem jött be. Persze ez betudható annak, hogy folytathatónak kell lennie, ha berendelnék sorozatnak.

Sorozat Függő - 2009. 06. 30. 10:19

Szerintem nagyon jó a sztori és a megvalósítás is jól sikerült. Nekem tetszett és sokakkal ellentétben nekem a BB cucc miatt is tetszett mert ezzel jobban meg lehet ismerni a karaktereket. Kár, h nem lesz folytatás. Ja és nektek a commander meg a szeretője csaj nem emlékeztet egy kicsit a LOST Jack és Kate-jére????

geo - 2009. 07. 03. 22:04

Csalódtam, mert ennél még jobbat vártam, meg hát ugye nem is lesz folytatva. Képregényben vagy könyvben jó lenne, ha továbbélne.

herczeg - 2009. 08. 04. 12:54

most néztem meg és az a helyzet hogy nekem bejött. pont.

az arány amit human emleget szerintem teljesen rendben van, meg mindegy is igazából
plusz az hogy az összes megfejtésre váró rejtély a körül forog hogy mi valós és mi nem, szerintem fantasztikus, bárki akinek a fejében megfordult már legalább egy összeesküvés elmélet, tényleg tudná élvezni ahogy a szereplők kigubancolják a szálakat.

remélem azért berendelik (vagy már 100% halott a dolog?)

@geo: könyvben halott lenne az egész reality rész, de egy képregényt el tudnék viselni. csak találjanak hozzá rendes írót. a farscape képregényt is elcseszték egy gagyi íróval

Granty - 2009. 08. 12. 19:50

Itt az egész arról szól hogy csináltak egy virtuális világot bezártak 10 embert tv-n közvetítik. Az egész űrhajó meg a Föld story is a virtuális világ része. Beleszőtték a virtuális világot is, amolyan virtuális világ a virtuális világba szerűen. Ezzel a húzással belevittek egy x faktort a show-ba, amit tudnak ugye kedvük szerint változtatni a showrunner-ek és ezzel irányítani a karaktereket. A kiszavazás pedig úgy valósul meg hogy meghal az illető az úgymond első virtuális világban. Azért is dobték be a végére a Kapitányt, hogy ne szenvedjenek maradandó sérüléseket lelkileg, de viszont ne is tudják, hogy mi van és elhiggyék hogy a mission igazi.
Szerintem röviden tömören ennyi lett volna a sorozat lényege.

Még annyi hogy a győztes az lett volna aki hazajut, vagy a bolygóra, ez függött volna az évad berendelések számától.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz