login |

The Philanthropist – 3 rész után

2009. 07. 10. 22:56 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Esett már meg veletek olyan, hogy (nem, nem újabb hét kérdése! bár…, lehetne) egy sorozatot, annak epizódjait nem 10/10-ezitek le, talán még 7/10-et sem adtok rá, mégis nézős marad? És ezzel párhuzamosan egy másik sorozat hiába hoz 7/10-es részeket, mégis “kaszálódik”? Nálam a The Philanthropist ilyen. Működésbe lépett az “It”-faktor, az, hogy hibái ellenére is van benne valami.

the-philanthropist-01

Írtunk már mindketten a sorozat pilot-járól, human még a 2. részről is, s most itt egy újabb bejegyzés, holott tudom, hogy kevesen fognak rákapni a The Philantropist-ra. És meg is értem őket. Megértem annak ellenére, hogy a sorozat, ellentétben például a Royal Pains-szel, következetesen kitartott a pilot-ban lefektetettek mellett. És én is kitartok az egyszer már leírtak mellett.

Ergó, csak ismételni tudom magam: bármennyire is banális a sorozat alapsztorija (“milliomos playboy segít a bajbajutottakon a világ körül”), bármennyire nem tudok egyetlen olyan csalit bevetni nektek, amire tuti harapnátok, mégis, a The Philanthropist nagyon, nagyon más sorozat. Oké, a 2. rész jobban más volt, mint a harmadik, de akkor is. Hogy is mondtam a pilot-mustránál?

Más volt a zene, más volt a helyszín, más volt a fényképezés, más volt a vágás, más volt az elbeszélés módja.

Mindez továbbra is áll. A 2. részben Mianmar (alias Burma), a 3. részben Párizs és Moldávia volt a sorozatbéli helyszín, miközben a forgatás Afrikában, Franciaországban és Csehországban zajlott. Ez az on location móka már eleve különleges ízt kölcsönöz a sorozatnak, amit a többi plusz faktor csak megdob.

the-philanthropist-02

Például James Purefoy. Meg… Most azt akartam írni, hogy a komolyság/komorság, de rájöttem, hogy ez nézőpont kérdése, hiszen meglehetősen szokatlanul váltogatják a humort és a keményebb témákat, s szerintem sokaknál itt bukhat is a sorozat. Ugyanis a giccs, a túlzott hősiesség úgy van jelen a sztorikban, hogy nem biztos, hogy mindenki képes kellő átérzéssel, komolysággal átadni magát a történéseknek. És, ha valakinél nem érik el a megfelelő érzelmi hatást, akkor bizony borul az egész kártyavár…

De, ha mindez sikerül, akkor nincs gond. Jöhet a műélvezet, a rácsodálkozás a fent felsoroltakra: más sorozatban nincs ilyen szemszög, ilyen zene, ilyen stílus, ilyen vágás, ilyen képek. És ezt a másságot még akkor is tartom, ha nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindettől még a The Philanthropist nem forradalmi, sőt, lecsupaszítva banális. De emiatt szép a sorozatkészítés: a banalitást is gúnyába lehet öltöztetni.

Azonban essen szó a negatívumokról is. Először hiába áradoztam Lindy Booth-ról a pilot után, hiába állandó szereplő szegény, az 1×02-ben kapott egy jelenetet, az 1×03-ban már nem is szerepelt, miközben simán átvehetné Neve Campbell szerepét, szegény ugyanis csak van, az egész “főnök felesége” karakter funkciótlan, lehetne helyette bárki, aki elmondja, amit ő elmond, egy random titkárnőtől Lindy Booth-ig.

the-philanthropist-03

És bármennyire is megmaradt a stílus a pilot után (például továbbra is narráció van, de úgy, hogy a mesélés is a történetbe van illesztve, ott is folynak az események), valahogy érződik is a sorozaton, hogy valóban gondok voltak azzal, hogy merre induljanak el a sztorival. De miután kitaláltak mindent, elindultak és szálítják a good television részeket. Esküszöm, magam sem tudom mivel érték el a készítők, hogy úgy tartom jó, sőt kivételesen érdekes sorozatnak a The Philathropist-ot, hogy nem tudom indokolni.

28 hozzászólás Ne habozz!

Z - 2009. 07. 10. 23:39

Engem nagyon meg tudnak hatni az ilyen történetek. Főleg a 2. részben levő bányás jelenet. Amikor el akarta vinni a kis öregembert, de nem hagyták a katonák, és folyamatosan azt ismételgette, hogy “I’m sorry”

Amúgy meg főcím-sucker vagyok, és ez top3-as főcím!

Shawn - 2009. 07. 10. 23:42

Pontosan ugyan így vagyok ezzel a sorozattal… Nem a legjobb, de más, és valamiért szeretem nézni, valoszinuleg a mássága miatt.
Nekem is eléggé csalódás, hogy Lindyt “visszafogják.” Inkább o játszhatna Neve helyett, aval meg még spórolhatnának is a készitok.

symor - 2009. 07. 10. 23:49

Nekem is tetszik a sorozat, ráadásul annak ellenére, hogy James Purefoy elsőre szinte minden szerepében unszimpatikus, tulajdonképpen csak a Róma egyik főszereplőjeként felmutatott teljesítménye miatt kezdtem a The Philathropist-ba. A fickónak nagy tehetsége van ahhoz, hogy eljátssza azt is amihez nem tartom elég karizmatikusnak, azért mégsem egy McShane.

Nem tudom mi lehetett az eredeti koncepció, de így könnyedén egész jóra sikerül ez a segítségnyújtó és világjáró bohémről szóló produkció. Egy átvezető szálat, részeken átívelő problémamagot mégis kicsit hiányolok (nem számítom ide egyenlőre a gyermekgyászolást), képileg és hangzását tekintve viszont ekkora tehetséggel rég alkottak ennyire pusztán szórakoztató jellegű sorozatot.

Érdemes a figyelmetekre!

Wynonna - 2009. 07. 11. 00:04

A 3. részben kicsit a giccsből is visszafogtak szerencsére. Nekem nagyon bejön, örülök, hogy másnak is:)

Dohi - 2009. 07. 11. 00:05

sarkitva: szar, de nezos? hogyne :) csak nem ez. a pilotot se birtam vegignezni. ja, es ha mar szoba kerult: a focim is gagyi :)

Lyana - 2009. 07. 11. 00:23

Nekem a harmadik rész annyira nem tetszett, de csak a helyszín miatt. Ettől még továbbra is év legjobbja nálam.

kla - 2009. 07. 11. 00:56

Nagyon érdekel, James Purefoy a Rómában nagyon jó volt, úgyhogy valószínűleg belenéztem volna, de a kritikák alapján szinte biztos. Michael K. Williams-nek mennyi szerepe van?

Z - 2009. 07. 11. 01:24

Dohi: Most mit csináljak Veled?:)

santi - 2009. 07. 11. 07:48

Nekem kimondottan bejött eddig a sorozat. Talán az első rész volt a legeredetibb, de a többi is Ok nálam. Engem a helyszínekkel és a hangulattal fogtak meg leginkább. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Ja és már várom a következő részt.

Mammut - 2009. 07. 11. 07:58

nem nézem, csak a “hét kérdésére”:

hát, ha valami 7/10, az nálam tuti nézős, sőt, még az 5-6 is
ha alatta van, akkor nem véletlenül van alatta

winnie - 2009. 07. 11. 08:18

“Michael K. Williams-nek mennyi szerepe van?”

ő szerepel normális, mint james purefoy árnyéka, a húzós szitukban vele van.

riskah - 2009. 07. 11. 08:19

Azért hiányolom a sok jó zenét meg a kamerabeállítást a pilotból. Nem azt mondom, hogy ugyanazok kellenének mert nem illenének bele az új környezetbe, de a zene sokkal gagyibb lett.

winnie - 2009. 07. 11. 08:37

na ja. itt kétszer “erőltették” meg magukat és a 2. részhez képest is jóval kevesebb jó beállítás volt, de azárt olykor felfedezhető volt:) remélem, hogy a 4. részben, mikor visszatérnek afrikában, megint hozzák magukat.

Pocok - 2009. 07. 11. 09:11

No, este ledaláltam a három részt. Annyira nem jön be, viszont érdekes, úgy hogy nézem. Egy gyenge 4/10. Ráadásul azt nagyon utálom, amikor mutatnak egy jelenetet, és akkor meg mutatják, hogy jutottunk el oda. A történet mesélés sem jön be nagyon, főleg ahogyan csinálták a harmadik részben…

Ademaro - 2009. 07. 11. 09:16

Philanthropist írás, hurrá :) Nekem eddig tetszik a sorozat, nem a megszokottak közé tartozik.

De… ne idegesítsetek, Moldávia? Már megint rosszul írtam Moldovát az egész feliratban.

AbyssR - 2009. 07. 11. 09:33

Egyetértek. Teljesen más hangulatot árasz, s ezáltal valahogy máshogy viszonyulok ehhez a sorihoz. De miért, nem tudom… persze a vágások, a minőségi operatőri munka, a zene, ez min-mind hozzájárul. De belül fog meg, s indít el valamit, ami tényleg kedvelhetővé teszi a sorit az említett butaságok, esetlenségek mellett. Ademaro: A fordításaid remekek! Nagyon élvezem őket, köszi! Amúgy Moldova-Moldávia ua.
Moldavia. (Moldova, Moldavie, Moldau, Moldva, Молдавия, Moldavya)

winnie - 2009. 07. 11. 09:56

“De… ne idegesítsetek, Moldávia? Már megint rosszul írtam Moldovát az egész feliratban.”

nem. az is jó:) vagyis biztos, hogy nem rossz. hogy melyik a jobb, passz. nekem ez jön a nyelvemre.

Seeley Booth - 2009. 07. 11. 11:30

Én 10/10-et adtam..imádom, hájpolom mindenhol ahol lehet..James Purefoy lubickol a szerepben, eddig minden részt imádtam..várom hogy jöjjön a 4. Ez a nyár sorozata nekem….

gebriell - 2009. 07. 11. 11:31

egyetértek azzal amit írtatok, hogy valamiért nézős de nem tudom miért. ami tényleg zavaró: a főszereplő “titokzatos” nézése, az, hogy tele van közhelyekkel, és nagyon giccses. amúgy attól félek, hogy ez is olyan sorozat lesz, amire felhúztak egy vázat és az alapján fog menni végig. elmegy, megment, kiszabadít,megverik, börtönbe kerül, a végén az övé a nő, stbstbstb….

Seeley Booth - 2009. 07. 11. 11:35

amúgy James nem eyecandy még csak nem is korosztályom..de azért basszus néha úgy odateszi magát azzal a stílussal hogy lehet hanyatdöntene :DDD

Dark Wolf - 2009. 07. 11. 18:33

Nos, én még csak a pilotot láttam, de az levett a lábamról. Pedig azt gondoltam, rühellem a giccset. :)

Keats - 2009. 07. 11. 18:37

Én komolyan, komolyan nem értem, hogy miért lenne banális és giccs az alapsztori. Kezdjetek el rendszeresen TED.com videókat nézni – ha más nem okosodtok tőle – egy idő után meg fogjátok látni, az intelligens és hatalmi pozicíóban lévő emberek (legyen az akár színész, politikus vagy üzletember) között az megy ritkaságszámba, ha valamelyikük nem része valamilyen alapítványnak, vagy hasonló mozgalomnak. Valójában a filantrópia a legnagyobb luxus amit elérhetsz, semmi amit egy pénzes ember megvehet magának nem érhet fel azzal a tudattal, hogy segítettél valakiken, löktél előre a világon.

winnie - 2009. 07. 11. 19:10

a banálist arra értem, hogy rengeteg sorozat foglalkozik a “minden részben segítek valakin” témával. ez nem olyan, amivel be lehetne rántani egy junkie-olvasót. a giccs meg olykor a kivitelezés. szerintem. de engem nem zavar. sőt! ellenben muszáj odaírnom, mert más nem biztos, hogy oda lenne érte.

egyébként meg naná, abszolút egyetértek a leírtakkal, de valljuk meg, hogy sokakat sajnos teljesen hidegen hagy a téma. sajnos.

MerlinW - 2009. 07. 12. 15:00

Teljesen jó sorozat. Különleges történetek, kiváló zene, gyönyörű helyszínek, itt-ott szívbemarkoló pillanatok. Emberi, szép, szimpatikus és okos. Éljen sokáig:)

kisgans - 2009. 07. 13. 00:38

OFF
A vitát eldöntendő: a magyarországi Földrajzinév-bizottság szerint az ország neve Moldova. A Moldávia helytelen.

ON
A Philanthropist legnagyobb húzása a főszereplő, James Purefoy. Már Antoniusként is remekül hozott egy elég hasonló karaktert, de ezt a szerepet ráöntötték. Na, meg a változatos helyszínek is sokat dobnak a sorozaton. :)

kisgans - 2009. 07. 13. 00:51

Még egy kis OFF

Link az előző kommentemhez: http://www.fvm.hu/doc/upload/200905/orszagnevjegyzek_090525.pdf

Függetlenné válása óta hívják az országot Moldovának, előtte Moldava volt. A Moldávia változat elterjedt ugyan, de helytelen.
Link: http://www.fvm.hu/main.php?folderID=847&articleID=11638&ctag=articlelist&iid=1

Szakmai ártalom. :)

Hor1 - 2009. 07. 24. 03:11

Nézem én is, nem tudom mi tetszik benne, de valami bejön, és le tud kötni. :)

Trash - 2011. 01. 21. 09:12

Nekem tetszik

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz