login |

Big Brother US: kezdett a 11 . évad

2009. 07. 11. 16:32 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika, merre tovább, pilot-mustra, reality,

(Disclaimer: Annak ellenére, hogy nem nagyon néztem/nézem, sosem értettem a nagy Big Brother-ellenességet. A játék alapja szinte tökéletes, játszani minden bizonnyal nagy élmény, hiszen játékokról és a puszta stratégiáról szól: el kell érni, hogy x emberből te maradj a végére, hogy kiejtsd vetélytársaidat, s tedd mindezt úgy, hogy azok a végén rád szavazzanak, amikor a győztesről döntenek. Szép kis feladat, mondhatom. Az ultimate stratégiai játék, nem? Ja, hogy mindezt a tévé is közvetíti?:)

BIG BROTHER US – 11×01 – 7,5/10

big-brother-s11-04

A kreatívok elborult fantáziája, avagy milyen lehet egy medencéban lakni?

Előrebocsátom, hogy sosem láttam még egy angol vagy ausztrál Big Brother-évadot, így azok ignorálásával, csakis az amerikai verzióról fogok írni. Ami azért is jó, mert amerikait sem láttam még. Illetve… az elmúlt 4-5-6 szezon első részét mindig megnéztem, de utána sosem volt időm a BB-re sem normálisan nézve, sem háttérben, sem pedig úgy, hogy mindig az előző részben történteket csekkoltam. Pedig a Big Brother akár a nyári betevő is lehetne Survivor-rajongóknak, hiszen ugyanaz az elv, bár ahány ország, annyi BB-szabály.

Nem volt időm a BB-re, mert soknak tűnik a heti 3 adás. Persze ilyet röhej a nyári pangásban kijelenteni, de így van. Bele sem tudok gondolni, hogy a fanatikusok, akik a neten követik a lakók napi életét és nézik a Showtime II-n élőben 0.00 és 3.00 között az adást, azok hogy bírják.

De vissza a Survivor-analógiára, hiszen a Big Brother is a klasszikus, “játszanak és kiszavaznak” metódust követi: először egy játék keretében eldőlt, hogy ki lesz a “Head of Household“, vagyis a Ház ura, majd ő jelöl két kiszavazandót, majd ismét jön egy játék a vétóért (valaki megmenthet egy jelöltet és másikat jelöltethet a HoH-val), majd jön a kiszavazás. (Tidbit: a vétót, vagyis a Power of Veto-t az első BB-évadomban valami misztikus olasz figura hatalmának értettem, afféle poénnak, mert úgy ejtik, hogy “pávör of vító”, mind Don Vito.)

Ami rettentő nehéz lehet: minden évben új csavart kitalálni, hogy friss maradjon a játék. Amerikában volt már All Star évad, ikrekes (titkos ikerpár), akadtak a játékosok között olyanok, akik ismerték egymást, egymásról nem tudó féltestvérek, volt Amerika játékosa, stb. A mostani csavar (is) érdekesnek tűnik: elő az amerikai tinifilmek tipikus toposzával, a klikkekkel.

Julie "Chen-Bot" Chen, a CBS nagyfőnök Les Moonves felesége

Julie "Chen-Bot" Chen, a CBS nagyfőnök Les Moonves felesége

Népszerűek, sportolók, stréberek, kívülállók – ilyen csoportba sorolták (tudtukon kívül) a mostaniakat, hogy azonnal kiderüljön, hogy az amerikai középiskolákban valóban léteznek ezek a klikkel, hiszen a BB-játékosok megnyilatkozásai is erre utaltak. (Plusz csavarként pedig egy régi ismerős állhatott be az egyik csapatba.)

big-brother-s11-01

Brandon (S10), Jessica (S8), Cowboy Michael (S5), Jesse (S10)

Nagyon nem is akarom ragozni a Big Brother mostani premierjét, beköltöztek, játszottak, ennyi: az első részek mindig érdekesek, újdonsággal telik, ezért is nézem őket. Mindig bejönnek, s ezért sem tudom, hogy miért nem megyek tovább a reality-vel.

Lehet, hogy azért, mert a játékok túl infantilisek és, ööö, nagyon rámennek a testiségre, a pikáns dolgokra? Nem tudom. (Most a játékosoknak, az iskolai tematikát követve, wedgie-t kellett elszenvedniük. Ki bírja legtovább?) Bár az is lehet, hogy a szappanopera túlsúlyát nem bírom, de azt el kell fogadni, hogy egy hét alatt rengeteg minden történik a házban, amit össze kell foglalni pár percben.

big-brother-s11-03

Évek óta próbálok magyar szót találni a wedgie-re. (Meg a bully-ra is, de az nem tartozik ide.)

Mindenesetre idén is megpróbálkozom a BB nézésével, a karakterek teljesen tipikusnak és jónak tűnnek, könnyen megjegyezhetőek (ez nagy szó!), már el is kezdtek taktikázni (nem mindenki árulja el, hogy ki ő valójában) és rögtön eszembe jut, hogy az elmúlt évadokban nem is egyszer olyan nyert végül, akit az első rész alapján az első távozónak tippeltem volna.

19 hozzászólás Ne habozz!

JoHn - 2009. 07. 11. 17:05

Pont ezt akartam tweetelni, hogy az amerikai BB – a magyarral ellentétben – nem olyan-e mint a survivor. hát megkaptam a választ :) paradox módon viszont azt hiszem hogy mégsem fogom nézni…

(ui: kíváncsi vagyok, hoogy hányan fognak olyanokat ideböffenteni, hogy: a magyar de szar, akkor ez is az, minek nézzem ezt a szart, hasonlók :)))

Cell - 2009. 07. 11. 17:31

Annyira más mint amilyen a magyar volt. Nagyon tetszik az alapötlet, mert lehet a klikkekkel azonosulni :)… Ettől függetlenül nem biztos, hogy végig nézni fogom.

minase - 2009. 07. 11. 17:53

én a BB UK-t terveztem a nyárra, de annyira siralmas volt, hogy kaszálni kellett. valószínűleg átváltok erre

Thomas - 2009. 07. 11. 18:37

Az amerikai tényleg hasonlít a Survivorra, nagyon jól megszerkesztett, pörgős 42 perces adások, akinek a magyar nem jött be, annak is érdemes megpróbálkozni vele. Az angol viszont közelebb van a magyarhoz, napi összefoglalók, sokszor 10 perces dögunalmas beszélgetések, és többnyire extrém karakterek, idén pl. a játékosok nagyrésze külföldi születésű angol volt. Az amerikait azért nézem, mert tényleg érdekes, leköt (tavaly majdnem elő is fizettem a stream-re:)), az angolt már csak Karly miatt (hihetetlen csaj:), a többiek már nem nagyon izgatnak. Háttérnek azért jó szerintem.
Hogy a játékok rámennének a testiségre? Ezt nem értem igazán, konkrétan mire gondolsz?:)

gizurr - 2009. 07. 11. 19:11

Jomagam a BB10 US-sal kezdtem es nagyon tetszett; ahogy elottem is mondtak sokban kulonbozik mind a magyar, mind a britt valtozattol.

Itt ki is emelnek nehany fo kulonbseget:
Eloszor is itt (USA) a nezok nem nagyon szolhatnak bele a jatekba (minden kiszavazast a jatekosok dontik el es a vegso gyoztest is ok maguk valasztjak ki) es ez az elonyere valik, a jatekosok nem jatszanak a kameranak es ezert is tunik oszintebnek a diary room-beli vallomasok, ahol nyiltan elmondjak a strategiajukat.

A masik erdekes dolog, hogy a brittel ellentetben itt lehet beszelni a szavazasokrol/jelolesekrol nyiltan. Szoval tudjak befolyasolni egymast a jatekosok. A 10 szezon nagyon jo pelda volt erre.

Szoval erdekes egy musor. :)

AdamXJ - 2009. 07. 11. 22:19

Az idei BB UK 10 nekem sem annyira jött be.. sem a karakterek, sem pedig a “hajléktalan házlakók” csavar.. pedig elméletben jobban hangzott. Ennek ellenére még valamennyire követem az eseményeket. Az USA verzió pedig nekem kicsit színpadias, és furcsa hogy általában szuper-modell külsejű emberek költöznek be… leszámítva a tavalyi papát. :))

Thomas - 2009. 07. 12. 00:15

Mit értesz “hajléktalan házlakók” alatt? Hogy az elején meg kellett szerezniük a házlakó státuszt? De az csak 2 vagy 3 napig tartott, szóval ez nem nyomhatta rá a bélyegét az egész évadra:)

Solmyr - 2009. 07. 12. 00:35

“sosem értettem a nagy Big Brother-ellenességet” – nekem van teóriám róla :D én pl becsületesen bepróbáltam survivort, amazing race-t, big brothert, so you think you can dance-t, de egyszerűen egy reality sem fogott meg, és kifejezetten unalmasnak találtam mindet. És ha ezek közül választanom kéne, akkor bizony a Big Brother volt számomra a legnézhetetlenebbül ÜRES, a szó legtöbb értelmében. Ha 40órás napok lennének, akkor is sajnálnám rá a heti 45 percet (nemhogy heti 3*45-öt). szóval a teória lényege, h vannak emberek, akik alkatilag nem bírják a realityket, és ez lecsapódhat kifejezetten big-brother-ellenességben, tekintve, h a BB a műfaj mondhatni archetípusa.

winnie - 2009. 07. 12. 01:23

de más a “nem fogott meg” és az itthon történő BB-lehordás. utóbbi főleg azoktól jött, akik nem is látták a játékot. pedig hiszem, hogy ha ők játszoták volna, akkor élvezték volna:) szóval a BB valami szitokszó lett.

MerlinW - 2009. 07. 12. 14:54

Az amerikai és brit BB-t szoktam nézni (kisebb nagyobb kihagyásokkal)

Az amcsi egy roppantul igényes és meglepő módon szórakoztató műsor. Fele program/játék, fele dráma elosztásban, jó vágástechnikával. Tehát nincsenek unalmas egymást marcangolós áldrámák.
Evil Dick-es (8-9?) évad eddig mindent vitt a kategóriában:)

A brit az inkább olyan mint a magyar volt, azaz minimális program/játék, naponta van összefoglaló, 16 emberrel, majd miután 7-et kiküldtek, bejön még 9(?) majd azokat bepakolják egy másik, szomszédos házba, aztán különböző feladatok során ide-oda vándorolnak. No kb itt szoktam befejezni a nézést, egyrészt innentől túl van variálva, illetve a 18 ember is sok. Viszont az első hónap, tehát az új csoport beküldéséig jópofa.

Amcsi milliószor jobb.

hbo - 2011. 01. 05. 16:31

Valaki segítsen, hogy melyik évaddal érdemes elkezdeni a nézést, vagy csak simán annyit, hogy melyik a legjobb évad.

Most kéne, mert a való világgal akarnám összehasonlítani. :D

winnie - 2011. 01. 05. 16:52

a haotdiktól bármelyiket választhatod – akkorra forrott ki igazán. az alapján érdemes, hogy melyik gimmick jön be, melyik kezdőtrükk tetszik. mindegyik ávadot szeretik valamivel megkavarni.

az s6-ban minden játékosnak volt egy titkos párja, akit korábban ismert. és céljuk az volt, hogy mindketten döntőbe jussanak.
az s7 all stars évad volt.
az s8-ban megint ismerősök voltak, csak éppen nem tudták egymásról, hogy játszani fognak. volt elidegenedett apa-lánya, egykori barétnők meg meleg ex pár. és itt volt egy “amerika játékosa” is, akit a nézők instruáltak.
az s9-et gyorsan dobták üssze az írósztrájkjra, pár szablybeli vltozás volt és visszamehettek később kiszavazott játékosok.
s10: semmi előzetes csavar
s11: itt luxusban élők kontra szegények verseny volt.
s12: itt meg volt egy szabotőr

ja az s5 vicces volt, mert volt benne egy (fél)testvérpár, akik nem tudtak egymásról, és voltak benne egy ikerpár, akik váltogatták egymást titokban, hogy ha kihúzzák az 5. hétig mindketten beköltözhessenek.

hbo - 2011. 01. 19. 21:37

Végignéztem a 12. évadot és iszonyatosan bejött. Még én magam is meglepődtem, hogy mennyire. Olyannyira, hogy írnék róla valamit.

Lehet?
Egy amolyan ajánlófélét.

winnie - 2011. 01. 19. 21:43

azt mindig lehet. bármiről.

hbo - 2011. 01. 27. 00:10

Végre volt rá egy kis időm, úgyhogy megírtam és be is küldtem, a vendégbloggerkedés pont alatt megadott címre.

Thomas - 2011. 07. 16. 19:03

Winnie, idén nem lesz valami írás? Vagy nem nézted meg a premiert sem? Eddig nekem nagyon bejövős ez az évad:)
Az S11-re miért írtad, hogy luxusban élők kontra szegények? Végülis ez minden évadra igaz, mindig van have/have not verseny. Itt a klikkek volt a lényeg, erről szól a cikked is:)

Thomas - 2011. 07. 16. 19:13

Amúgy van még országos csatornán a BB-n kívül olyan műsor, amit 4:3-ban adnak? Talán a délutáni szappanokat, vagy valami késő esti talk showt? Bár én azt sem hiszem. Nem értem, a BB-nél miért nem térnek már át 16:9-re…

Ma egész délután Showtime II-es élő adást néztem, bele lehet feledkezni:)) Hála az amerikai realityknek, már kb. 80%-ban megértem, mit beszélnek, ez pár éve jó ha 40% volt:)

hbo: kikerült az ajánlód végül? nem emlékszem rá, és nem is találom:(

winnie - 2011. 07. 16. 20:03

nem, basszus, pipa is vagyok, , mert alig voltam a héten itthon és az a másik gépemen van. holnap kiteszem.

Thomas - 2011. 07. 16. 20:50

Oké, köszi:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz