login |

Spin City

2009. 07. 30. 18:05 - Írta: human

29 hozzászólás | kategória: méltatlanul elfeledett,

Bár a méltatlanul elfeledett kategória nem teljesen illik rá, egyszerűen csak a blog születése előtt játszódott le odakinn, itthon meg nem is tudom adták-e valaha is a Spin City-t. Pedig hát, ha a készítőre ránézünk, akkor ez pár embert érdekelhet Bill “Scrubs” Lawrence miatt.

spincitybest

Bizony ám, jól látjátok, a sitcom, amiben 4 évig volt Michael J. Fox a főszereplő. Ő van a kép jobb oldalán, ha valaki nem ismerné fel. Baloldalt pedig az egyik vendégszereplő, akivel az időutazást is szóbahozták a sorozat 3 falán belül, kikacsintva a közös múltjukra. Hát ennyi, aki ez alapján nem rohan nézni, az… nos annak még pár információ.

A Spin City amolyan West Wing-szerű sorozat, csak nem dráma, hanem vígjáték, és nem az ország, hanem csak New York ügyeivel foglalkoznak benne, na meg a főszereplők magánéletével, ami az átívelő szál. Mindezt egy néha kicsit kirakatemberként, néha pedig tényleg Polgármesterként viselkedő főnökkel. De valójában nem ő a lényeg, hanem az emberek, akik úgymond aládolgoznak, akik miatt működik a város.

Ahogy néztem, iszonyat fejetlenséget figyeltem meg a sorozatban. Összevissza cserélt részek, nem működő szálak és szereplők nyom nélküli kiírása. De ezt tényleg úgy kell elképzelni, hogy mondjuk az egyik női főszereplő mindenféle említés nélkül tűnt el két évad között, mintha sosem létezett volna, mintha mindig nélküle dolgoztak volna. Konkretizálva: Connie Britton (mostanában a Coach neje FNL-ben), aki szerintem összeveszett a sorozat készítőivel. Ezt azért mondom, mert Bill Lawrence ugye a Scrubs-ot ütötte össze a Spin City után, és mindenkinek adott benne kisebb szerepet, kivéve Connie-nak.

Valójában a fejetlenség szerintem a csatorna beleszólása miatt volt. A vetítési sorrend variálása ugye egyértelműen, de az írásba is beleszólhattak. Ezt olyankor lehet kiszúrni, amikor JD-szerűen álmodoznak a szereplők a második vagy harmadik évad alatt, vicces jeleneteket képzelnek el a fejükben, aztán 3-4 rész után ez a réteg is nyomtalanul eltűnik a sorozatból. Biztos nem tetszett a fókuszcsoportnak, vagy hasonló, de látszik, hogy Lawrence próbálgatta a szárnyait úgymond.

Amiről még mindenképp akartam pár betűt ejteni, az Michael J. Fox. Bármikor szóba kerül a Spin City, mindig megjelenik pár kétes, flamelő alak, hogy a szemét kilépett meg magára hagyta a sorozatot. Egyszerűen nem tudom, hogy az előbbi kijelentéseket hangoztató emberek mit néztek. Merthogy a harmadik évad alatt (annak a végén lép ki) tisztán látszik, hogy Fox betegsége erősödik. Sokkal örökmozgóbb meg hasonló lesz. Az első évadban is tele van energiával, de a harmadikban az már másfajta sajnos. És hogy mennyire nem szívesen lépett ki, az abból is látszik, hogy Lawrence meghívta a Scrubs-ba, na meg a Spin City 4. évadában is vendégszerepelt picit.

spin-charlie

És ha már Fox kilépéséről szó volt, akkor említsük meg, hogy a helyére nagy nevet kellett szerezniük, ami valljuk be, sikerült. Hogy ki érkezett? Hát Charlie Sheen. Most már biztos vagyok benne, hogy a Two and Half Menben magát alakítja, mert itt is ugyanaz a nőcsábász figura, de centire, csak a Spin City-ben többet van öltönyben. És úgy tűnik Sheen csak a Charlie névre hallgat, mivel mind a Two and Half Menben, mind pedig itt ez a keresztneve a szereplőnek, akit alakít.

A sorozat amúgy nagyon kellemes sitcom, amolyan “nézed és vigyorogsz”. Tipikus karakterek, de olyan esetlenek, meg hülyék, hogy megkedveled őket pillanatok alatt. Egyedül a fentebb említett eltűnéseket és kidobott történet szálakon nehéz túltenni magunkat kicsit.

Részemről a sorozatnak 7/10-es átlagot adnék. Még a végére megemlíteném, hogy rengeteg kikacsintás van. Heather Locklear leszólja a valóságban volt pasiját, utalnak filmekre amikben szerepeltek, ilyesmik. Apróságok a popkultúrában kicsit több filmet látottaknak, 4. fal bontogatás.

utóutóirat: Heidi Klum a fénykorában, több rész, vendégszerepel. uff.

29 hozzászólás Ne habozz!

Nnd - 2009. 07. 30. 18:18

Hali elkezdték vetiteni, az M1-en, asszem Őrült város cimmel /a Spin City-t/. Azt hogy meddig jutottak már nem emlékszem de egy korrekt sorozat volt az biztos.

CS0ki - 2009. 07. 30. 18:22

Én kerge-város címre emlékszem! :) De lehet, hogy örült volt!

rev - 2009. 07. 30. 18:29

Nekem mintha a Hallmarkról vagy valami hasonló adóról lenne ismerős.

human - 2009. 07. 30. 18:29

tökmindegy, térjünk a sorozatra, legyetek szívesek. utálom amikor csak egy félmondaton ragadtok le.

chibi - 2009. 07. 30. 18:33

egyszer sin city az irás elején

néztem pár részt amig ment magyarul, de bár Michael J Fox-ot birtam a filmjeiben ez nem jött be

NocadLee - 2009. 07. 30. 18:37

Az M1-en ment először, valóban. :-)

Én Carla Guginóra emlékszem belőle, ő volt Fox karakterének a barátnője.
Az egész olyan West Wingesen “sokan beszélnek, gyorsan, egyszerre”-típusú volt, amit elég nehéz visszaadni szinkronügyileg, és ez néha meg is látszott. De azért tetszett.

Blaise - 2009. 07. 30. 18:59

De jó lenne ha most is adnák valahol. Nagyon jó kis sitcom!

Obi1 - 2009. 07. 30. 19:14

Ebből a Kerge-városból néztem anno pár részt, egy sima délutáni matinésorozat volt – de amúgy jó.

Riggs - 2009. 07. 30. 19:33

KERGE VÁROS – anno az Íriszen ment végig.
Bíró Anikó és Holl Nándor voltak Sheen és Locklear a végén. Fox-nak az első évadban még Rudolf Péter, mert annak még anno csinálták a szinkront (nekem tv2 rémlik), a másodiktól pedig új hang, és asszem csak Breyer Zoli csinálta végig az első résztől. De az biztos, hogy ő benne volt, mert pokolian erős Stuart volt. Az egyik legzseniálisabb sitcom a ’90-es évekből.

speedy20 - 2009. 07. 30. 19:45

Sztem alapmu, vegigneztem (utolag) az egesz evadot (Erdelyben elek – Romanszky – itt a “nemzeti ado” mind az egeszet adta, nem szikronosan – Hala Istennek -) vegigneztem. A csere Charlie-val eleg razos volt, a Michael J. Fox-os feeling (nem szeretem amikor maskepp “becezik”) eltunt, jott Charlie, hozta a formajat, de mindenki tudta, hogy Michael J. Fox miert szallt ki a sorozatbol.

Jo sorozat, ajanlom mindenkinek.

speedy20 - 2009. 07. 30. 19:48

Itt egy eleg izlestelen Michael J. Fox poen a Family guy-bol
http://www.youtube.com/watch?v=n6nApaP2_ak

tomiqa - 2009. 07. 30. 20:04

meg lehet ezt még rendelni valahonnan?

Ménöqr - 2009. 07. 30. 20:08

Ja, Íriszen ment végig, néztem is. Alan Ruck szexmániás karakterét bírtam a legjobban.

Bruzsy - 2009. 07. 30. 20:51

Amerikában már kijött az első két évad dvd-je, a második idén áprilisban, gondolom folytatják már. Nyári daralistám második helyezettje, szóval Seinfeld után nálam ő fog következni. :-)

MissLobyt - 2009. 07. 30. 22:40

Imádtam, imádom … Michael J. Fox az első igazán kedvenc színészem. A Vissza a jövőbe miatt lettem mozifanatikus és a Kerge város miatt lettem sorozatfüggő.

Conquistador - 2009. 07. 31. 00:26

hohohó. ez kell

Nick - 2009. 07. 31. 00:45

Ooo, egyik baratom nyomta a kezembe par eve a Spin City elso harom evadat, nagyon-nagyon tetszett, tovabb viszont nem neztem Fox nelkul. Emlekszem, hogy ertetlenkedtem idonkent, hogy valami nem stimmel, gondoltam, en vagyok a hulye mert biztos lemaradtam valamirol.

human - 2009. 07. 31. 01:38

jah, tök olyan érzés, én ezért utálom az ilyen összevissza történetmesélést “mivan, kimaradtam pár részből??” közben meg nem, csak kicsesztek velem, a nézővel.

zseb - 2009. 07. 31. 09:04

Nagyon szerethető végigvigyor/végigmosoly-sorozat volt. Kevés ilyen van, nem is gondolná az ember, mennyire.
Bár még kocanézőként is észre lehetett venni a hullámzó történetszálakat és az eltünedező karaktereket, az átlagminőség volt annyira jó, hogy ne lehessen komolyan “haragudni” a sorozatra.

Hatalmas megkönnyebbülés, hogy nem csak én gondolom úgy, hogy emlékeztet az Elnök embereire, bár az még nagyobb megkönnyebbülés, hogy Bartlet elnök nem olyan volt, mint a Polgármester.

Legalább öt év telt el azóta, hogy utoljára láttam belőle bármit is, de most nagy kedvem lenne újranézni az egészet. Szerintem alapmű.

SpockCooper - 2009. 07. 31. 21:45

Nem szoktam ilyet írni, de Human nagyon jól megírtad ezt a posztot. Az még csak hagyján, hogy kölcsönkérem a szomszédtól a sorozatot a cikk hatására, de a fogalmazás is nagyon tetszett.

human - 2009. 08. 01. 17:53

kösz

Conquistador - 2009. 08. 01. 20:34

hihetetlen..

Kalevala - 2009. 08. 03. 16:21

Már csak a képre nézve is szívmelengető ezt a két figurát együtt látni.
Tényleg jó írás…érdekes sorozat!

Blaise - 2009. 08. 05. 08:33

Amióta kikerült a cikk azóta emiatt fáj a szívem!:-)..
Szerintetek van rá esély hogy leadják mégegyszer vagy hogy meg lehessen venni magyar szinkronnal?

barrystrepsil - 2009. 08. 12. 10:00

Én is Human cikke hatására töltöttem le – egyelőre – az első két évadot, de még csak a pilotot néztem meg belőle, ami annyira nem tetszett, mint mondjuk a Scrubs pilotja (igaz, annak is csak pár rész után éreztem rá igazán az ízére, meg különben is hülyeség így összehasonlítani a kettőt).

The man who laughs - 2009. 08. 22. 22:44

Nagyon jól hangzik. Ha alkalmam lesz rá biztos beszerzem, valamilyen úton módon.

vgx - 2009. 09. 11. 10:49

Paul a nyerő!! :DD Főleg, amikor a 4. évad 8-ik részében (How to Bury a Millionaire) játszik a Legyen Őn is Milliomos-ban :DD Na azon kész voltam..

M. - 2009. 12. 28. 21:56

Jó poszt, de egy fontos megjegyzés:

Michael a negyedik széria végén lépett csak ki. Igaz, itt már behozták Heather Locklear-t is, hogy levegyenek némi terhet a válláról. De a negyedik szériában még akkor is szerepelt, végig.

Az ötödik-hatodik széria sem rossz egyébként, de már nem az igazi. Ha Charlie Sheen, akkor Two and a Half Men! :)

Yusuki - 2010. 11. 05. 16:30

A cikk hatására töltöttem le, pár nap alatt végig is néztem. Köszi a tippet, nagyon jó, ajánlom mindenkinek.

Ja, és egy kis helyesbítés. Bár csak részletkérdés, de Micheal J. Fox a 4-ik évad végén szállt ki a sorozatból.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz