login |

Being Erica 1. évad – írta Bruzsy

2009. 08. 20. 23:47 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Van egy ország, amiről egyáltalán nem, vagy csak alig esik szó a blogon, pedig. Ez az ország Kanada, s most már bátran kijelenthetjük: tudnak sorozatot gyártani. Deino már kivesézte nekünk a Sanctuary-t, én pedig most sort kerítek az év másik nagy dobására, a Being Ericára, amiről winnie 8/10-es pilotkritikáján kívül nem készült írás, de róla tudjuk, hogy elfogult, mert időutazás-sucker.

erica1

Én is nagyon sokáig elmaradtam az évad közepén, mert úgy voltam vele, hogy kell egy bizonyos hangulat hozzá. Aztán amikor végre rászántam magam a folytatásra, kiderült, hogy nem is tévedtem akkorát: tényleg kell a hangulat a nézéséhez, de a sorozat 3 perc alatt képes ezt megteremteni, és onnantól kezdve lehetetlen leállni.

Oké, elismerem, hogy volt két gyengébb rész az évadban, de én bevallom: számomra az évad újonca a Being Erica lett, az év felfedezettje pedig a hősnőnket alakító Erin Karpluk, aki nem tudom, hol rejtőzött eddig, de egy igazi gyöngyszem, vitte magával az egész sorozatot.

Összesítve elmondhatjuk, hogy a Being Erica a mintapéldája annak, hogy hogyan kell sorozatot csinálni. Az alapötlet minden, csak nem eredeti, lényegében két főbb koncepciót vegyítenek benne. Adott a főszereplő, Erica Strange, aki hozott pár rossz döntést az életében, és a harmincat betöltve ott áll állás és komoly kapcsolat nélkül, egy zűrös családdal a háta mögött, ráadásul még egy allergiás roham következtében kórházban köt ki.

Itt találkozik egy rejtélyes pszichiáterrel, Dr. Tommal, aki egy rendkívül különleges és újfajta terápiát választ neki: felíratja Ericával az összes, általa rossznak tartott döntését, hogy azokat szépen, egyesével jóvátegye. De nem ám holmi Earl Hickey módjára! Erica életében néhány ajtó portállá alakul, amelyek Dr. Tom irodájába nyílnak, onnan pedig az időben visszautazva próbálhatja meg helyrehozni a megbánt tetteket.

erica2

Ez eddig nem rossz, de még kevés ahhoz, hogy sikersorozat legyen belőle. Itt azonban a megvalósítás az, ami elképesztő. Ahogy telnek az epizódok, nem csak a döntésekkel ismerkedünk meg, hanem hősnőnk közeli barátaival, családjával, munkatársaival is, akik egytől egyig remekül eltalált és megjelenített karakterek. És ne feledkezzünk meg Dr. Tomról, aki a maga idézeteivel, félmondataival és bölcsességeivel rejtélyesebb, mint Arvin Sloane és Ben Linus összegyúrva.

Erica tehát próbálja a „bűneit” jóvá tenni, de viszonylag hamar rá kell jönnie az igazságra: hiába tesz meg mindent a múltban, a jelenen csak akkor tud változtatni, ha tanul is múltbéli hibáiból. Az egyes részek végén pedig picikét szájbarágósan, de azért remekül megírt módon vár minket a tanulság egy-egy monológ formájában.

So it’s not that you couldn’t change fate. It’s that you can’t make other people’s decisions for them.

Mi pedig szépen lassan végignézhetjük, ahogy Erica élete helyrezökken. Először a családjában kezd visszaállni az egyensúly, majd kisebb-nagyobb küszködések árán beindul végre a karrierje, sőt, összejön élete szerelmével is. Úgy jutunk el az évad fináléjához, hogy innen már tényleg nem alakulhatnak jobban a dolgok, ekkor azonban találkozunk Erica életének legnagyobb és legjobban megbánt hibájával. A tovább mögött folytatom. Kisebb-nagyobb spoilerekkel.

erica3

Az évad során megtudjuk, hogy Strange-ék hárman voltak testvérek, Ericán és nővérén kívül még volt egy Leo nevű öccsük is, aki egy szörnyű balesetben halt meg évekkel ezelőtt. És amikor eljön Leo halálának évfordulója, kiderül, hogy a család csak látszólag tette túl magát a tragédián, legbelül még mindig magukat hibáztatják, amiért nem tudtak segíteni a fiún, amikor az egy vita után véletlenül felgyújtotta a pajtát. Erica az év során felkészült rá, hogy megbocsásson magának, Dr. Tom pedig engedélyezi, hogy elbúcsúzhasson öccsétől. Egyetlen feltétele van csupán: Erica nem dönthet életről és halálról, Leonak halottnak kell maradnia.

És innentől beindult a finálé gépezete, ami annyi WTF pillanatot tartogatott a néző számára, hogy a Lost is csak nehezen volt képes felülmúlni, már ha sikerült neki egyáltalán. Mert Erica persze, hogy megmenti az öccsét, és a jelenbe visszatérve úgy látszik, hogy a pilotban még kigúnyolt pillangó-effektus működésbe lépett. Hiába sulykolták a fejünkbe egy évadon keresztül, hogy a múlton nem lehet változtatni, most minden a feje tetejére állt. Ám a helyzet nem tart sokáig, Erica gyorsan rájön, hogy nem játszhat Istent, és kikönyörög az amúgy teljesen összetört Dr. Tomtól egy második esélyt, ami után minden visszaáll a régi kerékvágásba.

erica4

Erica Strange végre boldog. Van munkája, élete szerelmével jár, a családja is túltette magát Leo halálán, innen már tényleg csak egy lépés a happy end. És ekkor beüt a ménkű egy cliffhanger formájában: egy ajtón benyitva Dr. Tom régimódi irodája helyett egy futurisztikus épületben találja magát, ahol egy nő közli vele, hogy ő lesz innentől az új terapeutája Dr. Tom helyett. Mi pedig keressük az állunkat, no meg a válaszokat, hogy most mégis mi a fene folyik itt?

Én bevallom őszintén iszonyatosan spekuláltam a finálé nézése közben, felmerült bennem a Dr. Tom = Leo elmélettől kezdve a skizofréniáig minden, de erre nem számítottam. Hát ki gondolta volna, hogy egy csajos feelgood sorozatba egyetlen rész alatt high concept környezetet varázsolnak? És vajon mi vár itt ránk? Erica elkötelezte magát, hogy addig tart a terápia, amíg a problémái meg nem oldódnak. De mégis kik ezek a terapeuták, és mit akarnak tőle?

Zárásul mit mondhatnék még? A második évad be van rendelve, és már a forgatásai is zajlanak, a sorozat valamikor télen tér vissza a CBC műsorára, kicsit megkurtított költségvetéssel, amit nem a megszorításokkal, hanem eggyel kevesebb epizóddal fognak kompenzálni.

Egy dolgot féltek nagyon csak, a sorozat másik erősségét: a zenét. Én ugyanis ilyen erős soundtracket a Scrubs kezdeti évadjai óta nem hallottam. A szezon során ugyanis felvonult az elmúlt 20 év teljes zenei palettája, persze mindig korhű környezetben. Egy kivétellel, amikor is Erica egy főiskolai angol előadásra tér vissza. Egy dolog biztos: akárhányszor meg fogom hallani Britney Spearst, mindig a sorozatra fogok gondolni. És ez szerintem megfelelő zárás is a kritika végére.

32 hozzászólás Ne habozz!

arathon - 2009. 08. 21. 00:06

jó írás lett.
viszont növelted még eggyel a darálnivaló listámat :)

BigBone - 2009. 08. 21. 00:31

Bruzsy látom végre sikerült befenyítened winniet :D Grat hozzá, jó írás a videó meg a végére egyszerűen priceless! Ment a listámra =)

Dohi - 2009. 08. 21. 00:32

az evad, sot, az utobbi evek egyik legeslegjobbja, koszonhetoen nem kicsit erin karpluknak. (utolag kiderult, hogy lattam mar a supnatban is, gyorsan ujra is neztem azt a par jelenetet, de masoknak a dark angel vegebol is ismeros lehet, etc.)

es ha kanada, akkor a little mosque on the praire is nagyon ajanlott.

szucsitg - 2009. 08. 21. 00:36

kiváló kritika, respect bruzsy. megérte a hónapokig tartó könyörgésem.

és ajánlom mindenkinek. lost s5 finálé ericas s1 finálé után alig ütött. egyszerűen az évad legjobb lezáró része. no brainer.

nodaba - 2009. 08. 21. 00:37

Jo kritika csak tul sok a spoiler varok par honapot mig elfelejtem hogy mit is olvastam a kritikaba.
De nemtudom hogy foge sikerulni mert nagyon bejott a tortenet.

Horny Reaper - 2009. 08. 21. 00:47

Nem olvastam végig a spoilerek miatt, de a spoilermetnes rész az kiváló, grat bruzsy! :-)
A sorozat tényleg nagyon jó, engem meggyőzőtt, csak az utolsó 4 részhez nem találok feliratot sehol, még angolt se :-(

winnie - 2009. 08. 21. 00:54

biztos, hogy nem lesz mindenki kedvence a sorozat, humannek például tuti nem ajánlanám, de én is csak csatlakozni tudok a hozsannázókhoz: az évad legkellemesebb meglepetés, a hebrencs erica karpluk pedig 1 rész alatt nagy kedvenc lett.

így kell közhelyesnek tűnő alapsztorit megvalósítani. és itt nem arról van szó, hogy hihetetlen penge a megvalósítás, hanem inkább arról, hogy mennyire szerethető.

Athor - 2009. 08. 21. 01:33

Nagyon ott van ez a kis részlet… Még egy darálnivaló sori!
THX!

Tris - 2009. 08. 21. 08:31

GraT Bruzsy! Jó cikk lett!

Meg is hozta a kedvemet a sorozatba való belenézésre. Így, hogy egy kicsit részletesebben van írva a sorozatról, jobban is tetszik, mivel anno, az előzetese nem fogott meg.

Egy apró ajánlani való még, ha már Kanada, akkor a 4 évadot megélt ReGenesis is kiváló sorozat volt :)

Shawn - 2009. 08. 21. 09:32

Szeptembertol a HALLMARKon!

Busmen - 2009. 08. 21. 09:47

Tris csatlakozom! Imádtam a ReGenesis-t.

Desmond Wallace - 2009. 08. 21. 10:18

Meghoztad a kedvem hozzá.:) A spoileres részt már nem olvastam, de még egy sorozattal nőtt, az így sem rövid, daralistám.

nzs - 2009. 08. 21. 10:19

Pontosabban szept. 27., 21:00.

Freevo - 2009. 08. 21. 11:16

Hát ez remek írás lett, az én érdeklődésem is fölkeltette (a twitteren a WTF-counter már gyanús volt persze :)), biztos, hogy hamarosan ledarálom.

lynx - 2009. 08. 21. 11:41

hú ez nagyon jónak tűnik.

Binky - 2009. 08. 21. 12:04

Nagyon jó kis sorozat! Én végigdaráltam, mikor lement a teljes évad. Várom a 2. évadot! :)

Bruzsy - 2009. 08. 21. 12:42

Köszi, próbáltam nem nagyon ömlengősre megírni, hát küzdeni kellett vele, mert tényleg annyira jó. ;-)

A szólást a Hallmarkról meg köszi, kíváncsi vagyok mit hoznak ki a szinkronból. Ha lehet, újranézem, messze van még a január.

Dohi - 2009. 08. 21. 13:48

ja, kotelezoen ajanlott olvasni-neznivalo a temaban:
http://www.beingerica.ca/

nem-csak-videoblog :) elozmeny, de en csak a sorozat vegen csekkoltam, levezeteskepp. csucs!

SpockCooper - 2009. 08. 21. 13:48

Jó írás Bruzsy. Nem most hallok először a sorozatról , de most sikerült meggyőznie valakinek. A spoilerek meg érdekesek logikailag ugyanis, ha nem olvasnám el őket, akkor a sorozatot sem próbálnám ki. Lesz mit néznem a hétvégén.

Frank Luck - 2009. 08. 21. 14:34

Nagyon jó lett a kritika, grat!
Még annyit fűznék hozzá, hogy ld. winnie kommentjét, ez tényleg nem mindenki sorozata. Kb. a negyedik részig jutottam, azóta nem sikerült folytatni. Az alap nagyon jó, de az időutazások nekem unalmasak – bár tény, hogy a tinifilmeket nem nekem találták ki (az időutazós részek pedig olyan hatást keltenek). Sajnálom, mert a jelenben játszódó szál nagyon tetszett.

Egyszarvu - 2009. 08. 22. 08:11

Tényleg lesz szeptembertől Hallmarkon??? Szuper.
Amúgy én Tyron Leitso miatt kezdtem nézni a sorozatot, és nem bántam meg :) Úgy tudom lesz 2. évad.. remélem is…

kd - 2009. 08. 22. 09:43

Jó írás lett, Bruzsy, megragadtad a sorozat lényegét.

Irány nézni mindenkinek Dohi linkjét, és a sorozatot is! :)

betmen - 2009. 08. 22. 17:44

nekem tetszett, a sorozat és a kritika is :)

bree-gee - 2009. 08. 22. 21:37

:) Jó kis sorozat ez, bár még van hátra pár részem, így én se tudtam végigolvasni a kritikát.
A videó anno a rész megnézése után ment is a youtube-os kedvenceim közé…:D

sesztei - 2009. 08. 23. 01:26

grat a cikkhez! engem is sikerült rávennie h ledaráljam és megérte:]
a pasi miatt meg felhívnám a figyelmet a wonderfalls c sorira, szintén jó kis kanadai végtermék

Biohazard - 2009. 08. 24. 17:50

A cikk meghozta a kedvemet es azon nyomban meg is neztem az egeszet :)
Kellemes kis szosszenet volt, de azert en ennyire nem dicsernem tul. Aranyos volt es jopofa, de nem _annyira_ vilagmegvalto.

SPOILER

A beharangozott idoutazos resz erdekelt volna, de sajna ezek inkabb visszaemlekezesek, mint tenyleges utazasok. Az utolso 2-3 reszben kezdett alakot olteni az egesz, es akkor is kicsit alibi jellege volt. Valami hatalmas fordulatot vartam a vegere…hogy Dr Tom vegulis a halott bratyo, vagy valami utos dolgot. Kicsit csalodott voltam, hogy egyszer megmutattak, hogy nem lehet buntetlenul megvaltoztatni a multat es kesz.
Ha tenyleges idoutazos sorozatot akarok, akkor ott a Journeyman. Ott is csak az evad feletol kezdenek igazan felgyorsulni az esemenyek, de legalabb akkor tenyleg megteszik. Felreertes ne essek, kellemes kikapcsolodas volt ez is, de egy kicsit ‘langyos viz’ nekem. Szerintem nem lesz nagy kedvenc idehaza, tul lassu es vontatott ahhoz. Erica Lindsey Lohan(?)-ra emlekeztetett, Ethan meg a New Amsterdam foszereplojere.
ON

Mindettol fuggetlenul koszonet a cikkert, megerte megnezni :)

TibChee - 2009. 08. 25. 20:41

Most fejeztem be én is az évadot, nem volt rossz, sőt, kifehezetten tetszett, de nem egy világmegváltó.

Osztom Biohazard véleményét, ez nem időutazás, maximum csak visszaemlékezés volt. A pilot után még azt hittem, hogy ez tényleg valami időutazós cucc, de hamar egyértelművé vált, hogy ez inkább egy lightos dráma egy nőről, aki lassan vénlány lesz és marhára nem úgy alakult az élete, ahogy azt elképzelte. A részek végére persze kiderült, hogy az akkor meghozott döntések “jóknak” bizonyultak, nem ezek “tették tönkre” az életét, hanem pont ezek formálták azzá, ami lett. Szerencsére az évad végére a részeknek más tanulsága is akadt, így nem lett (túlságosan) monoton és önismétlő a sorozat.
Az kifejezetten tetszett, ahogy a szerelmi szálhoz nyúltak. Nem volt nagy egymásra találás, teljesen hihwtően és valószerűen tálalták, ahogy két barát egymásra talál. Persze voltak kisebb hullámvölgyek, de hát kinek nincsenek?
No meg feszegették egy picit a leszbi témát is, de azt is teljesen hihetően.
A fináléra is odatették magukat, én is egész végig azon filóztam, hogy Dr. T = Leo, de úgy néz ki mégsem. Közben ez a terapeuta dolog is fejlődött, a pilot után megint előjött bennem a kérdés, hogy ki ez a fazon? Mit akar? Miért csinálja, amit csinál? Aztán a telefonhívás, majd az új terapeuta… WTF? Erica összes problémája “megoldódott” (legalábbis amit a papírra írt), minek ez az új arc? Egyáltalán kik ezek? Milyen kapcsolat van a terapeuták között? Kollégák? Miért kellett lecserélni Dr. T-t? Egyáltalán le lett cserélve, vagy Erica “szintet lépett”? Akármi is a helyzet, miért?
Minden esetre nem örülnék, ha a dokit lecserélnék, a legjobb arc volt a sorozatban.

A legnagyobb bajom a sorozattal, hogy a legcsekélyebb mértékben sem változtatták meg a jelent az események. Még csak nem is kaptak új emlékeket a szereplők (vagy csak elsiklottam felette?), minden maradt a régiben. Pedig egyszer-kétszer apróbb (de talán még lényeges) változások voltak a múltban (mint pl. a Bat Mitzvah, vagy a szüzesség elvesztése).

bglrka - 2009. 08. 26. 21:38

nekem is tetszett, teljesen feelgood sorozat, tényleg nem váltja meg a világot, de engem pár napra elszórakoztatott. és persze várom a következő évadot.

spoiler

egyébként, TibChee, én úgy emlékszem, h említették az új emlékeket, pl. a kirándulós/szüzesség elvesztősre is utal később vmelyik barátnő. Illetve volt mégegy, ami feltűnt: amikor Erica húga szakít Josh-sal az áramszünet éjszakáján, és utána buliznak a szomszéd lakásban. Amikor mennek hazafelé, megfogadják egymásnak, h mindig őszinték lesznek egymáshoz stb.. Erica később a “jelenben” megkérdezi Sam-től, h emlékszik-e arra amikor ezt megfogadták egymásnak, és Sam persze nem emlékszik (hiszen régen volt, egy buliból tartottak hazafelé, fáradtan stb.) Erica pedig igen, hiszen nemrég élte át az egészet. sztem vicces :)

JimmyL - 2009. 08. 29. 07:57

ez egy nagyon fontos sorozat. csomo emberi ertekrol es problemarol mesel, s mindehez egy remek foszereplot talaltak.

nem tudom, milyen sorozat valtja meg a vilagot, szerintem semmilyen, de sokkal jobban lekot engem, mint a Lost peldaul…

bglrka - 2009. 08. 29. 23:47

sztem pl. a Six Feet Under azért közel van ahhoz h megváltsa. az én kicsi világomat mindenképp :)még ha csak egy kis időre is. de ez már majdnem off :)

HorribileHQ - 2009. 09. 06. 20:45

A cikk hatására daráltam én is.

Röviden: szerintem hibátlan, aranyos, szerethető sorozat.

A második évad város.

Daneee - 2009. 09. 27. 23:28

Megnéztem az első évadot…

SPOILER

Remélem, hogy Dr. Tom marad….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz