login |

Apparitions – írta Critica007

2009. 08. 26. 15:42 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Amióta az eszemet tudom, rajongok a horrorfilmekért. Itt hangsúlyoznám a horror szót. Nem a trash vagy slasher fog meg, hanem az igazi, csontig hatoló, látom-a-leheletem-a-fűtött-szobában horror.

A tévécsatornák ritkán vállalják fel a korhatáros horrort (itt nem gondolnék az amúgy kiváló Dead Set-re, mert az vérbeli trash). Buffy vagy Angel? Azt mondom, hogy azok inkább jól megírt drámák, mintsem horrorok. De amit nemrégiben lerakott az asztalra a BBC, attól eláll a lélegzetem (nemhogy látom). Rettegés, vér, még több rettegés és vér. No meg egy jól kigondolt történet. Ez az Apparitions, magyarul Jelenések.

Jelenések001

A történetet összefoglalni szinte lehetetlen anélkül, hogy valaki ne legyintene, hogy ez így übergagyi (az angol közönségnek is megfeküdte a gyomrát, mert a kiváló kezdés után drasztikusan csökkent a nézettség, pedig van még pár évad a sorozatban). Főhős papunk felveszi a küzdelmet a sátáni sereggel, amely katonái pont az ő lelkét kívánják megszerezni ügyük érdekében, s közben boldog-boldogtalan meghal. Fertelmesen hangzik, nem?

Akkor folytatom. A pap megmenti az egyik megszállott embert, s magához veszi a neveldébe. Egy kislány apja lelki üdvét akarja megmenti. Szegény Jacob atyának, a főhősünknek, még saját egyháza is keresztbe tesz (ez nem akar szóvicc lenni) ott, ahol tud. Ez borzalmasan sablonosan hangzik, ugye? S bevallom: ez tényleg középszerű így. De akkor mitől lesz az Apparitions az egyik legkiválóbb horrorsorozat?

Mert nem akar olcsó eszközökkel ijesztgetni. A történet és a karakterek fejlődése a legfontosabb. Ahogy a szereplők elvesztik vagy megtalálják hitüket, vagy éppen tudatosan vállalják az elbukást a Sátánnal szemben. Mert szereplőink esendő emberek: vannak hithű katolikusak, ateisták, hitüket vesztettek, zsidók, muszlimok, nők és férfiak. Olyan döntéseket hoznak, amiket te vagy én hoznánk meg abban a helyzetben, amibe ők kerülnek a sors vagy Isten kifürkészhetetlen akarata folytán. S mikor egy kereszteződéshez érnek, akkor kérdéseket tesznek fel. Isten valóban ezt akarja és így? Isten jó? Miért engedi Isten ezt?

Jelenések004

S ezeket a kérdéseket mi is feltesszük, miközben nézzük az egyre durvuló és véresebb részeket. Jacob atya pedig igyekszik válaszolni. Csakhogy nem mindig tud. De akkor ott van a hite, ami annyi borzalmon keresztül átsegíti. A tovább után folytatom spoilermentesen.

Merthogy a borzalmakkal nem spórolt az író-rendező Joe Ahearne. Még a legelvetemültebb horrorfilmek sem mernek olyat megmutatni, amit ő igen (emberbőrből készült lámpaernyő vagy kesztyű, spontán vérző homlokok és torkok, kinyíló sebek a vágás nyomán és még sorolhatnám). Ezzel figyelmeztetném az érzékenyebbeket, hogy erre számítani kell (a „legjobbakat” sajnos nem írhatom le, mert csúnya spoiler lenne).

Gondolom, most mindenki azt kiabálja: hogy ez így csak trash és nem horror. Csakhogy Ahearne eléri, hogy ne ezektől a jelenetektől undorodjunk, hanem azoktól, amikben „semmi véres” nem történik. A sorozat akkor működik csak igazán, amikor a szereplők igazi énje kerül a felszínre, vagy éppen belső vívódásukat vetítik ki. Ekkor félünk csak igazán. Mert tudjuk, hogy mi fog következni, ha nem lépi meg az általunk megkedvelt karakter az általunk helyesnek vélt lépést. S gyakran szereplőink nem az általunk szeretett utat választják. Mert „a hit nem ér semmit, ha nem teszik próbára”. Ebből fakad a néző belső rettegése. Elkezd gondolkodni.

Jelenések002

Aki katolikus, s bár nem bigottan gyakorolja vallást bizony gyakran kaphatja fel a fejét, hogy „mit képzelnek ezek”. Hogyan mernek ilyen képeket bemutatni vagy mondatokat kimondani? (Ld. fekete ostya, pap leköpése, megszentségtelenített kápolna, a feszület megbecstelenítésének rendszeres emlegetése.)

Természetesen tudom, hogy ezeket nem káromlásnak szánták az alkotók, hiszen a sorozat minden másodpercében érezhető, hogy ő maguk is a „jó oldalon állnak”. Azért kénytelenek ezekhez a meglehetősen durva eszközökhöz fordulni, mert a mai ingergazdag környezetben egy kis fejkoppintást már észre sem veszünk. (Ezzel nem azt mondom, hogy elérik az Ördögűző ama sokkoló jelenetének a szintjét.)

A szereplők pedig jutalomjátékként fogják fel az egészet. Martin Shaw (Deed bíróból lehet ismerős) brillírozik Jacob atya szerepében. Játékában semmi hamis sincs, nincs egy mondata, amit ne hinnénk el neki. S természetesen ezen bukna el a sorozat is, hiszen a főszereplő hite tétetik próbára. Michael szerepében Rick Wardent (Róma, Elit alakulat) csodálhatjuk meg. Ez az ember nem teljesen normális. Olyan mélységeket és magasságokat mutat meg, hogy kedvem lenne már most odaítélni neki minden díjat, amit csak színész kaphat. A többi (főbb)szereplőről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Jelenések003

Természetesen azt sem hallgatom el, hogy egy-két porszem sem maradhatott ki a gépezetből (de ezekről nem írhatok, mert az spoiler lenne, ismét). Van néhány színész, akik teljesítménye ebben a mezőnyben nem elég. S a legnagyobb hiba, amit a sorozat elkövet, hogy helyenként túl sok borzalmat adagol egyszerre, s így már nem is reagálunk egy-egy fontosabb eseményre.

Mindenkit megnyugtatok. A sorozat olyan, mint a jó pap. Mindenkit feloldoz bűnei alól, de szavai még sokáig ott fognak visszhangozni a füleinkben.

23 hozzászólás Ne habozz!

las - 2009. 08. 26. 15:57

nagyon jó kritika, kedvet hozott a sorozathoz, alapjában nem szeretem annyira horrorokat de ez a keresztényes, papos, templomos cucc nagyon bejön

Falatka - 2009. 08. 26. 16:07

És az a poén, hogy tényleg jó sori (az amúgy kiváló Dead Set-hez képest, ami szvsz egy nobrainer hulladék)!
Kb. minden részben elég keményen beszól a kaotikus egyháznak, de nem rosszindulattal.

SPOILER!

Pl. a halott-csecsemő démonok. Bár ugye valamikor tavaly v. tavalyelőtt tavasz óta nem létezik a pokol tornáca, mert az okosok most azt találták ki, h a Jézus előtt születettek és a keresztelés nélkül elhunyt csecsemők közkívánatra mégse égjenek örökkön a pokol kénköves mélyén (vagy elején).

stargatelost - 2009. 08. 26. 16:57

az első bekezdésre felkaptam a fejem, mert kedvencem a horror.
Azonban hamar lelankadt az érdeklődésem, engem az ilyen istenes cuccok abszolút hidegen hagynak, sőt inkább idegesítenek… szal nem bepróbálós az biztos :)

skizzzz - 2009. 08. 26. 16:58

Második évadra van esély? Tényleg nagyon jó sorozat volt, csak rövid. :/

hellboy321 - 2009. 08. 26. 17:17

Ez valami eszméletlen jó sorozat. Nagyon tetszett:)

nodaba - 2009. 08. 26. 17:22

Igen ezt nem szeretem az angol sorozatokba mindenik nagyon rovid.De beprobalom.”És kossz hogy toroltetek az elozo commentemet”

Critica007 - 2009. 08. 26. 17:30

stargatelost: nyugodtan próbálkozz meg vele!

Én is kételkedve kezdtem neki, de nagyon hamar rájöttem,hogy nem átlagos “istenes cucc”.

Nem olyan, mint a “Bill Pullman-es” Jelenések (Revelations) c. sorozat. Messze nem.

skizzzz: Sehol semmi info róla. A limepictures (a gyártó cég) honlapján sincs semmi biztató.

Dohi - 2009. 08. 26. 18:18

a papos tema miatt nem neztem bele anno, es most sem fogok.

Solmyr - 2009. 08. 26. 18:36

Nekem abszolút meghozta a kedvem a sorozathoz, noha eddig nem is hallottam róla. Van egy olyan érzésem, hogy az esetem lesz, úgyhogy előre is köszi :)

JoHn - 2009. 08. 26. 19:09

Nagyon kíváncsi lettem. Köszi a figyelemfelkeltő spoilermentes kritikát :)

korovjov - 2009. 08. 26. 20:43

Anno elkezdtem. Egyike volt azon kevés sorozatoknak, amik szinte azonnal cancelt is kaptak tőlem pár perc után. Bár ahogy olvasom a korábbi kommenteket eléggé ellentmondásos love-it-or-hate-it cucc lett ez.

monti - 2009. 08. 26. 20:59

Egész tűrhető sorozat, már majdnem hitelesre sikerült, bár protestáns vagyok és nem katolikus mint a sztori alapja.
– Mondjuk kis híján dobtam egy szaltót amikor jómagam láttam démont távozni először egy emberből füst formájában, tényleg olyan kénes szag kiséretében….brrrr…-
Amúgy a youtube teli van a valós életből ilyennel:
http://www.youtube.com/watch?v=Ms2Tu-4AHL8&feature=channel

kisgans - 2009. 08. 26. 21:09

Óriási sorozat, talán a legjobb horror, amit valaha láttam. Véletlenül futottam bele, és az angolokban most sem kellett csalódnom. :)

Fishy - 2009. 08. 26. 22:10

Dermesztő-fagyos hangulata van az egésznek. De érdemes megnézni

Belial - 2009. 08. 27. 01:10

Vagy féléve láttam, nagyon tetszett. Shaw tényleg lenyűgöző volt, s a történetszál is jó. Remélem, lesz folytatás.

speedle - 2009. 08. 27. 01:53

sajnos az egyházas horror nem igen jött be eddig, de megpróbálom, nagyon jó a kritika.

viszont havernak tuti kell, de csak szinkronnal. szval vetítették már itthon? nem hiszem, ha 2008-as…:D

Hunnenkoenig - 2009. 08. 27. 12:23

SPOILER!

Pl. a halott-csecsemő démonok. Bár ugye valamikor tavaly v. tavalyelőtt tavasz óta nem létezik a pokol tornáca, mert az okosok most azt találták ki, h a Jézus előtt születettek és a keresztelés nélkül elhunyt csecsemők közkívánatra mégse égjenek örökkön a pokol kénköves mélyén (vagy elején).

Ah ezt a ketszinüseget imadtam mindig a katolikus egyhazban. “Hajlitsuk ugy a sajat szavainkat, ahogy eppen nekünk jo”…

A sorozathoz megjött a kedvem. Alapbol spiritualis ember vagyok es imadok mindenfele termeszetfeletti temat. Beprobalom mindenkepp.

Thx az ismertetöt.

Hunnenkoenig - 2009. 08. 27. 12:33

Amúgy a youtube teli van a valós életből ilyennel:

Megneztem a youtube videot.
Inkabb nem kommentelnem. Nagyon szar. Nem is ertem, mennyire kell hülyenek lenni, hogy az ember ilyesmiben higgyen es mennyire gerinctelennek, hogy ezeket a hülyeket kihasznalja.

Felreertes ne essek, en hiszek a termeszetfelettiben es tapasztaltam en is jopar dolgot, de ez a pokol, meg demon meg “jaj en nem is akartam elvagni a szüleim torkat, csak megszallt az ördög” a vilag legnagyobb baromsaga es filmekbe tök jo, en is elvezem, de azert alljunk mar meg egy pillanatra.

Mindennek van hatara (meg afganisztannak is – ahogy egy kedves ismerösöm szokta volt mondogatni).

Na mindegy… megis kommenteltem… de a reszletes kifejtestöl megis inkabb tartozkodom, mert meg a szememre vetik, hogy vallasi topicot csinalok egy sorozatos blogon.

horka - 2009. 08. 27. 12:43

Ja, monti, a démonok tényleg komoly veszélyt jelentenek. Különösen bizonyos típusú emberekre.
…Mondjuk én személy szerint leginkább a Télapóért aggódom – biztos nagyon fázhat ott fenn északon. És azok a szegény repülő rénszarvasok is…

(Bocs az offért!)

monti - 2009. 08. 27. 15:28

OFF
konkrétan tőllem egy méterre levő emberből -falumbeli, tehát ismertem gyerekkora óta – láttam füstszerűen/undorító szagúan távozni démont.
Tehát láttam akkor minek tagadjam e dolgok létezését? Nem vita alapnak szántam meg holmi vallásos maszlagnak, csak jelzem hoghy van ilyen amit a sorozat megpróbál, persze látványosabban, bemutatni.
ON

Amúgy meglehetősen tájékozottak a forgatókönyv írók, Teréz anya halála után a katolikus egyház tiltakozása ellenére nyilvánosságr hozták a levelezését: melyben elárulta hogy elvesztette a hitét jézusban, csak felettesei kérésére játszotta a hitét tovább(((..szal jó kis média/reklámfogás/átverés volt a kat.egyháztól futtatása(((
Szintúgy a fordításban megtévesztő az “ördögüzés” szó használata, hisz az ördög testi valós lény – a kat.egyház tanítása szerint – így belebújni senkibe nem tud, ellenben a démonok igen, így inkkább démonűzésről van szó.
Azért a démonizált embereket sem kell habzószájú-vicsorgó goblinszerű lényeknek gondolni, többségük nem lóg ki az átlagemberek köréből, de ha olyan családtagunk van aki függőségben szenved amitől saját akaratából nem tud szabadulni – alkohol/dohányzás, szexuális abberáció, kényszeres önkielégítés,stb – akkor azért gyanakodhatunk)))
Bocs a hosszabb eszmefuttatásért, pusztán érthetőbbé akartam tenni a sorozatbeli karakterek gondolatvilágát és és néha érthetetlen motivációját, a cselekvésüknek…..
Ja és purgatórium nincs, az csak kitaláció, ha megölted a végrehajtót és elástad a kertben, akkor aggódhatsz a lelkedért…..

Hunnenkoenig - 2009. 08. 27. 15:58

@monti:

Szoval szerinted engem megszallt egy demon, mert dohanyzom is, vannak sexualis fantaziaim is amik a katolikus egyhaz elvarasaitol (misszionarius poz kizarolag gyermeknemzes celjabol) különböznek es nemelyiket ki is elem, illetve, hogy naponta vegzek önkielegitest, ha nincs eppen partnerem.

Gratulalok.

Amellett, hogy az emberek altalaban pont az ellenkezöjekent latnak (persze nem itt, mert itt az ügyeletes köcsögnek vagyok elkönyvelve) es majdnem naponta kapok olyan megjegyzeseket, hogy en tul jo vagyok erre a vilagra, vagy hogy gyönyörü az auram (hozzateszem, ezt nem dicsekveskeppen mondom, mert igazabol nem tudok vele mit kezdeni… no meg a szerenysegem is tiltana), csak halkan jegyeznem meg, hogy az ördög, a pokol es a demonok a katolikus egyhaz talalmanya es konkretan nyomonkövethetö, hogy mikor es miert talaltak ki. Törtenelmi dolog es pusztan politikai jelentösege volt, csak ez mara mar feledesbe merült.

Az en velemenyem szerint (mert mint mondtam, spiritualis alkat vagyok alapjabol) a pokol mar csak azert sem letezhet, mivel egyszerüen nem fer a kepbe.

En hiszek egy felsöbb hatalomban, a let egy olyan ertelemben, amit mi meg nem tudunk felfogni es hiszek abban is, hogy a földi elet vegevel nincs vege a dolgoknak, de ha el is tudom fogadni ezt, mert a szegenyes tudasommal es ertelmemmel valamilyen absztrakt modon ra tudok huzni egy termeszettudomanyos magyarazatot, barmennyire logikazom is, abba nem fer bele egy olyan intezmeny, ami a puszta gonosz es ahol masrol sincs szo, csak a büntetesröl. Teljesen logikatlan es felesleges dolog lenne.

korovjov - 2009. 08. 27. 20:55

“konkrétan tőllem egy méterre levő emberből -falumbeli, tehát ismertem gyerekkora óta – láttam füstszerűen/undorító szagúan távozni démont.”

rotflmao. ti mit szívtok ott falun? jó cucc lehet, még ha büdös füstöt is eregettek tőle.

Neocon - 2009. 09. 16. 00:45

@korovjov: hehe, ez jo volt.

A sorozat nagyon jo, minden reszet elveztem. Shaw eszmeletlen jo szinesz, mint ahogy a Michaelt jatszo ficko is. Nekem a zene is tetszett, meg a kepi megvalositas is, jo, hogy nem volt kismillio penzuk az effektekre, valamiert igy valosagosabbnak hatnak. Amugy is szeretem a vallasos, Istenes, demonos temaju szosszeneteket, de ez tenyleg 9 pont a 10-bol. Halas koszonet a kritikaert, ami nelkul talan sosem talaltam volna ra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz