login |

Shark Tank – 3 rész után

2009. 08. 26. 23:33 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, merre tovább, pilot-mustra, reality,

Az ember gyanútlan az első évadokkal. Nyugodtan belekezd egy friss sorozatba, maximum felír egy újabb címet a többi mellé. De a Shark Tank szívatós műsor, ugyanis hiába indult el csak nemrég Amerikában (Mark Burnett-alert!), Angliában már 7 évad óta jelen van, igaz más Dragons’ Den címmel. Sőt, már mi is láthattuk a sorozat, mint Ecopoly. (Naná, hogy megbukott.)

shark tank - the sharks

Az amerikai verzió sem akkora siker, de nekem nagyon bejött. Adja is magát a kérdés: akkor most le kell darálnom a hét angol évadot is? Nem feltétlenül, írtam is nemrég, hogy a Dragon’s Den annyira nem jött be, az amerikai 7,5/10-ével szemben, amit magam sem értek, hogy miért próbáltam be. Tudtam a műfajról, ismertem az alapokat, de sosem vonzott egy üzleti tárgyalós valóságshow.

Ugyebár arról van szó, hogy ha valakinek van egy jó találmánya, egy jó üzlete vagy ötlete, vagy ezt hiszi magáról, akkor szerepelhet a műsorban, ahol 5 cápa (az angoloknál: sárkány, a japán eredetiben: tigris) fogja vallatóra termékéről, majd pedig saját pénzével, saját millióival játszva eldönti, hogy hajlandó-e üzletrészt vásárolni. Ennyi, nem több. Annyira nem tűnik érdekesnek.

És mégis az. Érdekesek a kínált termékek, érdekesek a kérdések és a megoldások, az elutasítások és az üzletbe való beszállások, érdekes a cápák pénzéhsége, de legfőképp az emberek reakciója. Valaki félmillió dollárért sem hajlandó feladni a többségi tulajdonrészét az “ő gyermekében”, s ezért kapott tőke nélkül megy haza. Más teljesen el van szállva, amikor a termékéről van szó. Olykor pedig a néző döbben meg, hogy “ezért? ennyi pénzt?” ajánl valamelyik cápa. (Most komolyan: Shakespeare dalban? Mekkora marhaság. Ha a sztorija érdekel, akkor egy oldalban zanzásítom a művet, nem?)

Shark Tank

Egy a gond a Shark Tank-kel, meg magával a formátummal: hogy nem tudjuk meg, mi lesz a kötött bizniszek sorsa, hacsak nem világraszóló sikerről nincs szó. Előfordult már ilyen is, lett pár milliomos Angolhonban, de valahol furcsa, hogy a nézőnek tudnia kell lezárni magában a részt, amit megnézett: megvolt a 40 perc szórakozás, netovább! Nem jó lelőni a poént, neten utánanézni, hogy akárcsak itthon, odakint is van, hogy befuccsolt egy, a műsorban hepienddel, kézfogással végződő sztori.

(Ramsay-nél sem érdekel, mi lett a felpimpelt éttermekkel, Xzibit is felcicomázza a kocsikat, de nem szabad, hogy meghasson, ha a tulaj másnap darabonként eladja. Akkor oda az illúzió. És az illúzió szükséges.)

A lényeg: a Shark Tank nagyon bejött. Részenkénti 6-7 “játékos”, s bár 2-3 kap kisfilmet is, némelyik nyilatkozik utólag a kamerába, de egyébként pár hatásvadászabb elemtől és reklámszünettől eltekintve letisztult, puszta beszélgetés, kérdezz-felelek a műsor.

Shark Tank-02

És mégis működik. Mert dinamikus, mert jók a karakterek, mind a játékosok, mind a cápák (dotkom milliomostól a FUBU alapítójáig), mert repkednek a nagy összegek és, mert az ember kicsit kiléphet saját életéből és belegondolhat abba, hogy ha ő állna a cápák előtt, akkor vajon elfogadná-e azt, hogy teljes egészében lemond találmánya szabadalmáról 5%-os royalty-ért, vagyis jogdíjért cserébe, ami ugye élethosszig, s azon is túl tartó tuti jövedelem.

8 hozzászólás Ne habozz!

Bruzsy - 2009. 08. 26. 23:39

a pilotot én is megnéztem kíváncsiságból, és hát ordított róla a minőség és a remek caston való alapulás, a téma is iszonyatosan erős lenne, csak hát sajnos a reality nem az én műfajom. egyszerűen unom magam rajta. sajnos ez van.

Bruzsy - 2009. 08. 26. 23:40

de ettől eltekintve akit csak kicsit is érdekel a téma vagy a stílus, mindenképp próbálja be. az ecopolyból anno csak részleteket láttam, az se volt rossz, de ehhez képest rémamatőr.

CyClotroniC - 2009. 08. 27. 01:00

Én az Ecopolyt néztem, mert a koncepciós nagyon bejön, de ott azért voltak kemény dolgok. Mikor a közgázról frissen kijövő arcok előálltak az M2 felújítása előtt azzal, hogy RETRO METRO és hogy ők majd lent fognak bulit tartani, és kimatekozták, hogy 3 milla befektetéssel tudnak olyan 4 milla bevételt csinálni, majd ugye valaki visszakérdezett, hogy ki kockáztat 3 millát 1 milla profitért, amire összenézett a két szerencsétlen és kikullogtak a stúdióból. De talán pont ezért tetszik az egész, meg ugyanúgy lehet értékelni a jó, kreatív ötleteket, mint a szerencsétleneket. Olyan ez, mint a tehetségkutatók selejtező köre a félprofikkal, és a hamarosan néhány milliós nézettséget generáló YouTube sztárokkal :)

JoHn - 2009. 08. 27. 01:17

Na én ezt még most hajnalban bepróbálom. A (költői) kérdésre a válasz. 5% royalty? Hogyafrancbanem! És ötletem is van, de nem árulom el ;) Holnapra foglaltam jegyet, megyek a showba *háháhá*

Dohi - 2009. 08. 27. 01:57

nem teljesen off: a dragons dent a harry & paul (brit sketch show) 2. evadaban rendszeresen parodizaltak. ha mashogy nem, irany a youtube. nekem ezek mondjuk pont nem tetszettek, de volt mas.

Gabe - 2009. 08. 27. 12:39

Nem tudom mért, de ez nekem nagyon bejött, és simán a nyár legjobbjának tartom.

Roosevelt - 2009. 09. 14. 23:22

“Egy a gond a Shark Tank-kel, meg magával a formátummal: hogy nem tudjuk meg, mi lesz a kötött bizniszek sorsa”.

Pont most fejeztem be a 6. részt, és abban már bemutatják, hogy az 1. részben szereplő pitegyárosnak hogy megy a biznisz. Remélem később több ilyen is lesz :)

Dregnarr1 - 2014. 01. 25. 22:55

Elkezdtem nézni, és azt kell hogy mondjam, egyáltalán nem számítottam arra, hogy valóban szórakoztatónak fogom találni. Erre meg szinte állandóan nézném, nagyon jó!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz