login |

Alapfogalmak: Hoax-reality

2009. 08. 27. 23:39 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: fogalmak, reality

Ha már a Reality Hell-nél előkerült a fogalom és én vagyok megdöbbenve, hogy a blogon eddig csak egyszer, valamikor 3,5 éve volt róla szó a Playing It Straight kapcsán. Sokféle valóságshow van: együttélős, versenyzős, egy foglalkozásban teljesítős, párválasztós, dokureality és persze hoax.

Hoax-, vagy átverős reality, ahol a lényeg az, hogy a versenyző(ke)t vagy a többi résztvevőt valamilyen módon átverik és ez jelenti a szórakozást a nézőnek – és persze az, amikor a végén lehull a lepel az átverésről. Olcsó, gonosz, de nagyon mulatságos lehet a végeredmény – afféle kandikamera, csak itt az átvert tud a kamerákról.

Ezekben a show-kban legtöbbször színészek alakítják a beépített embereket és gyakran maga a végtermék is egyféle reality-paródia.

  • Ilyen hoax-reality volt (talán az első) a The Joe Schmo Show, melyben az átvert játékos heteket töltött egy Big Brother-szerű bentlakásos reality-ben színészek és megírt forgatókönyvön alapuló események társaságában. (A 2. évad párválasztós reality volt hasonló alapon.)
  • My Big Fat Obnoxious Fiance: Ara-para címmel itthon is látható volt ez a reality, melyben egy lánynak meg kellett győznie a családját, hogy hozzámegy a nem túl kellemes vőlegényhez – itt tétje is volt a játéknak.
  • My Big Fat Obnoxious Boss: The Apprentice-paródia, üzletember reality, mindenféle megalázó és vicces feladatokkal.
  • The $25 Million Hoax: a “játékos” elhitette a környezetével, hogy megnyerte a lottó főnyereményt, 25 millió dollárt.
  • Space Cadets: itt a győzteseknek űrutazást ígértek.
  • Superstar USA: American Idol-paródia, ahol a legrosszabb énekeseket juttatták tovább, a legjobbakat meg kiejtették.
  • Invasion Iowa: William Shatner elhiteti egy kisváros lakóival, hogy ott valódi filmet forgatnak és abban statisztálhatnak.

A leírásból gondolom lerí, hogy elég ellentmondásos műfaj, sokan behánynának ilyesmi láttán, minden hoax-reality moralizálásos viták ezrét teremti meg – más viszont jól szórakozik. Az alapszitukból adódóan ezekből nem is nagyon lehet második évadot készíteni, bár egy-két kivételtől eltekintve a legtöbb nem aratott nagy sikert.

Egyébként még a hoax-ok közé tartozhatnak még a színészmentes, de egyéb módon átverős reality-k, mint a Joe Millionaire (a lányok egy milliomosért vesengenek, aki valójában szegény, mint a templom egere), az Avarage Joe, ahol a párválasztós reality-re készült modell 15 teljesen átlagos és/vagy csúnya pasival randizhat, vagy a There is something about Miriam, ahol a Nagy Ő-ről kiderült, hogy nem igazi nő,” csak” transznemű.

Sőt, valahol a fent említett Playing It Straight (nőért férfiak) vagy a Boy Meets Boy (férfiért férfiak), amelyek randizós reality-k, de a versenyzők között vannak melegek és heterók: az egyik műsornál az egyik csoport hajt a Nagy Ő-re szerelemből, a másik csoport pedig azért akar a döntőbe jutni, hogy pénzt nyerjen, a másiknál fordítva. Itt a főszereplő Nagy Ő nem tudja, hogy van, akinek nem tiszták a szándékai vele.

15 hozzászólás Ne habozz!

harrygabi - 2009. 08. 28. 00:36

# Superstar USA: Hát ez kibaszott jó lehet.

Bruzsy - 2009. 08. 28. 00:38

ezt az ara-parát néztem anno viasaton, és nagyon bejött. talán az egyetlen reality volt, amivel így jártam. meg még talán a survivor. :-)

kla - 2009. 08. 28. 01:34

Az Ara-parára emlékszem, több részt is láttam belőle, vicces volt. Amúgy ezekben a hoax-realitykben a “játékosok” simán áldozatok, vagy azért kapnak valami nyereményt a végén? (egy üveg pezsgőn kívül) Mert az Ara-parában a csaj például megnyerte a beígért nyeremény kétszeresét.

winnie - 2009. 08. 28. 02:00

lehet, hogy van valami fix költségtérítésük,, mintha az lenne reality-kben, talán utólag van fájdalomdíj is, de egyébként nem, nem hiszem. ahol nyeremény van (arapara, lottós), ott van, de egy joe schmo-ban szerintem nem volt, legalábbis nem mondták a műsorban.

Mentalita_Ultras - 2009. 08. 28. 04:42

engem például a lottós nagyon érdekelne, esetleg van rá esély, h megtaláljam neten mint egy “rendes” sorozatot?

Fishy - 2009. 08. 28. 08:28

A transzvesztitás show címe Nagy Ô, kis extrával (There is something about Miriam) volt. Asszem azt is a Viasaton láttam, az ara-para után volt.

Samott - 2009. 08. 28. 10:36

The Joe Schmo Show es a Invasion Iowa erdekesen hangzik, de a tobbi… moralizalni nem tudom mit lehet ezeken, hiszen szinhaz az egesz vilag… :)

juhaszvik - 2009. 08. 28. 10:58

van egy-két vicces, és ha nem velem történik meg (nem én vagyok az átvert), akkor jókat lehet nevetni, de amúgy be lehet perelni őket, nem? pl. a miriam-os (transzexuális) erősen “billeg” (jogilag), legalább is én úgy érzem. ha jól tudom még csók is elcsattant.
Mondjuk próbálok a törvényesség irányából belekötni, de nem tudok. ha ügyesen csinálják a műsorvezetők, akkor biztos nem is lehet. viszont (annak ellenére, hogy nem vagyok erőszak párti), de a műsorvezetőt (ha férfi), akkor gyomron vágnám ott helyben, meg akiket a stábból meglátok. :)

Feddo - 2009. 08. 28. 11:09

Még sztem a viasat3on vetített Ijesztegők, Scare Tactics is ide tartozik. Shannen Doherty vezette.

winnie - 2009. 08. 28. 11:29

most meg tracy jordan , még megy a Syfy-n, de az nem hoax, hanem simán kandikamera.

Biohazard - 2009. 08. 28. 15:40

“Toke van a menyasszonynak!” cimu jatekunkhoz keresunk a kovetelmenyeknek megfelelo adottsagu…embert :)

ernő - 2009. 08. 28. 15:57

The Joe Schmo Show <– csak egy részt láttam, de hatalmas volt, remélem majd belebotlok egyszer vmi p2p siteon.

winnie - 2009. 08. 28. 16:11

hmm, mintha a joe schmo egyébként lett volna valamelyik magyar adón, nem?

edit: meg is van. Joe Schmo Show címmel a cool adta.

Brutal - 2009. 08. 28. 22:47

Ara parában a lány gyönyörű volt! :)

Thomas - 2009. 09. 01. 16:26

“Superstar USA: American Idol-paródia, ahol a legrosszabb énekeseket juttatták tovább, a legjobbakat meg kiejtették.”

Ilyesmi most is megy, csak America’s Got Talentnek hívják:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz