login |

A negatív kritikákról és azok “hiányáról” a blogon

2009. 09. 01. 16:02 - Írta: winnie

41 hozzászólás | kategória: elmélkedés

Csak egy röpke szösszenet a negatív kritikákról, mert azok, mint olyan nem nagyon léteznek a blogon és kábé azt a képet festik a kevésbé profi junkie-nak, hogy minden sorozat jó. Pedig nem. De mire is gondolok. (Figyelem, csapongani fogok, de véleményezni lehet. Viszont nem akarom rabolni a teret, így csakis a tovább mögött folytatom.)

Az addig egyértelmű, hogy megnézzük az első részeket, a pilotokat, aztán vagy bejönnek vagy nem. Ilyenkor előfordulnak negatív kritikák, ezeket szerintem a többség elfogadja, bár az évekkel később a Google-ből érkezők mindig bővítik a kommentek számát, hogy nézzük meg az egész sorozatot vagy nem értünk hozzá, holott akkor mi persze csak egy részt véleményeztünk, ők viszont lehet, hogy 3 évaddal a hátuk mögött jönnek kommentelni.

A pilot után esetleg még írunk arról, ha kaszálunk egy sorozatot, mintegy helyzetjelentésként, de ennyi, nagyjából kifújt a negativitás, hiszen az ember csak olyasmiről ír, amit néz és olyasmit néz, amit jónak tart, ergó nem lesz negatív kritika, kivéve akkor, ha úgy ítéli meg, hogy kezd romlani a sorozat, (ld, human és a Weeds vagy a Heroes), de egyrészt ez nem gyakori, másrészt még így is jóval több lesz a pozitív vélemény a sorozatról, mint a negatív. (Ugyanez a helyzet a kommentekkel, hisz a sorozatot kedvelők szólnak hozzá, így az összkép pozitív lesz, kivéve, ha részekről szól a kritika, hisz ott a rajongó is elismeri, ha gyenge lett egy epizód.)

A pozitív írásainknál egyébként külön vicces, hogy bár rengeteg sorozatban egyezik human-nel az ízlésünk, azért akadnak ellentétes véleményeink, tehát előfordulhat, hogy egy írás alapján valaki azt szűrheti le következtetésképp, hogy “a junkie szereti” ezt vagy azt a sorozatot. Ld. legutóbb a Malcolm in The Middle. human írta az ajánlót, ő kedvelte, nézte a sorozatot, én maximum kommentben megjegyeztem, hogy nekem nem jött be – más kérdés, hogy nyilván, ha én írom az ajánlót, akkor is human kritikájára hagyatkoztam volna, nem feltétlenül reklámozom, hogy valami “hú, de rossz!”, inkább csak linkelem a véleményeket.

Ez csak azért jutott eszembe, mert sokan tudjátok, hogy mit szeretek, mit nézek, de mindig megkapom, hogy valamit utálok (valamiért mindig a Desperate Housewives-rajongók találnak meg, holott mind az 5 évadot megrendeltem DVD-n. Magamnak.), pedig nem is én utálom, vagy hogy milyen sz*rokat nézek, holott lehet, hogy nem is én nézem őket, hanem human.

Közbevetés: ha aktuális sorozatról van szó, épp ezért fura érzés látni, hogy egy általam nagyon nem kedvelt sorozat folyamatos istenítést kap a blogon, én meg, mivel nem nézem, nem tudok mit tenni “ellene”. Na, nem mintha tenni kéne ellene, félre ne értsetek, csak furcsa. Olykor eleresztek 1-2 kommentet, ennyi. Nem nézem, lehet, hogy azóta jobb lett.

Vagy nem. Ugyanis human-nel ellentétben én olyan vagyok, hogy nézek random részeket, hátha visszatárhetek a sorozathoz. Idén a Burn Notice és az Eureka visszarántott például. Ráadásul csakis a blog miatt megnézek egy rakat finálét, amikről írok, ha nincs vendégkritika. Próbálok nem elfogult lenni, hiszen a nem nézett sorozatok zöme elkaszáltatott nálam, ergó nem szeretem őket, mégis volt, hogy 8/10-es évadzárót produkált valamelyik a szememben, de persze a legtöbbnél nem csalódik pozitívan az ember, azt kapja, amire számít.

Naná, ilyenkor jön a negatív kritika, melyben inkább a kérdések feltevésére hegyezem ki a véleményt. Viszont a rajongók nem feltétlenül szeretik a negatív kritikát, s bár folyamatosan bízom benne, hogy érdekes lehet egy “nem-rajongó” nézőpont, hogy ha megmagyarázom, másnak (vagyis nekem) mi nem jön be, akkor az elfogadható, ilyenkor szinte mindig, kivétel nélkül megkapom, hogy azért nem tetszik, mert csak úgy beszálltam vagy, hogy elfogult vagyok vagy, hogy épp rossz rész volt. Nincs mit tenni, érthető ilyenkor a panasz, holott hiszem, hogy 1. nálam minden sorozat képes tiszta lappal indulni és 2. a legtöbb sorozatot ismerem annyira, hogy pár perc alatt képbe kerüljek. (Ez persze az írók érdeme is, hiszen mindig “tanítják” az új nézőt. A régi néző ezt nem veszi észre, de az új kap sok apró információt.)

Más. Megint egy közbevetés: nekünk ugyebár a sorozatok népszerűsítése a célunk és nem a térítés, még akkor is, ha néha úgy tűnik. Részemről inkább vallom azt, hogy valaki ismerjen meg minél több sorozatot, mintsem azt, hogy mindenki nézze azt, ami szerintem jó. Ilyen elvek mellett viszont gondoljatok bele, milyen negatív kritikát írni (olyankor a világon valahol meghal egy kiskutya…), hiszen azzal lehet, hogy “elrettentek” valakit a sorozattól, ami éppen ellentétes a krédómmal. Pedig nem megmondóemberkedni akarok, elhihetitek – kevés a sorozat, amit szívből gyűlölök és vallom, hogy egy pilot-ot mindig érdemes bepróbálni, hisz az ember élete sorozatáról maradhat le, ha nem teszi meg.

És egy bakugrást követően az ellentétes véleményekről még egy közbevetés: a vendégkritikák. Itt megint bejön a képbe az, hogy kapunk olyan sorozat fináléjáról 9/10-es írást, ami szörnyű szerintünk, mégis kint a helye, s reménykedünk benne, hogy a nézőnek leesik, hogy a kritikát rajongó írja. Mint ahogy a sorozat egészét ajánló vendégkritikákat is rajongó írja, s egy ideális világban el fogjuk érni, hogy x éven belül minden sorozatról lesz áttekintő rajongói kritika és persze, a rajongólétből fakadóan, mind pozitív lesz. És, ha valaki idetéved, csak azt fogja látni, hogy “ezek szerint minden sorozat isteni”.

41 hozzászólás Ne habozz!

JoHn - 2009. 09. 01. 16:19

Gyönyörű! :)

Amúgy nincs azzal baj, hogy minden kritika pozitív mert a kommentek mindig sokat árnyalnak egy kritika képén. Megeshet hogy egy kritika 8/10et ad egy sorozat fináléjára, majd a kommentekből a furcsa tekintettel a junkie.hu ra meredő egyszeri néző árnyaltabb tisztáb képet kap, mikor egy két 10/10 mellett millió 6-5-4/10 csúszik be.

És fordítva is megeshet. Nem véletlen, hogy ez a közösség kigyomlál mindent ami igazságtalan és objektív reális képet mutat egy sorozat értékéről. Én pl ha nem vagyok benne biztos hogy megéri-e megnézni egy sorozat pilótáját lehetőleg elolvasom a kritikáitokat (mindkettőtökét) majd szemezgetek akommentek között is, hogy tudjam mi is lakozik a rózsaszín lencséken túl.

Mammut - 2009. 09. 01. 16:21

én sosem szerettem negatív kritikát írni, sokkal jobb érzés a pozitívat amolyan élménybeszámolóként lekörmölni
amúgy is, ha valami nem tetszik, minek pazaroljak el rá még több időt azzal, hogy írok is róla, hogy miért nem tetszett? sztem értelmetlen dolog… persze tény, nem is vezetek blogot, hogy szinte kötelező érvénnyel kelljen írnom mindenről :)

amúgy lehúzást tényleg nem sokat láttam junkie-n Snake poénos oltásain kívül, hanyagolást, és a hype miatti háttérbe szorulást viszont annál inkább tapasztaltam, egy időre meg is untam az oldalt

dzsiaj - 2009. 09. 01. 16:28

winnie: Ezek után érdekelne, hogy mi az a sorozat, amit szívből gyűlölsz:P

Amúgy meg nincs itt probléma egyáltalán a kritikákkal, csak sajnos sokan nem érik itt el a 100-as IQ-t, sokan nem tudnak/akarnak olvasni, ami alapból értelmetlen fikázáshoz és vádaskodáshoz vezet.

AdamXJ - 2009. 09. 01. 16:35

Én annyira nem hiányolom a negatív kritikákat! Van elég sok besavanyodott (a magyar műsorokra különösen kiélezett) “fikablogger”, és “fikablog” a neten, mint pl. a comment blog. Költői eszközök és szófordulatok egész tárházát felhasználva döngölnek műsorokat a földbe, és azt hiszik hogy “frappáns írók”. Szerintem direkt jó hogy itt a junkie egy kis ellensúlynak, ahol viszonylag kulturált véleményeket olvasni.

GK - 2009. 09. 01. 16:52

Én csak egy valamit hiányolok. Hogy Snake oltson! :-)
A kritikái mindig hangosan röhögősek, és olyan stílusban tudja leoltani a kedvenc sorozataimat is, hogy élvezet olvasni. :-)

Tudom, hogy vannak rajongók, akik ezt nehezen viselik, de csak egy “Oltásveszély!” figyelmeztetés kellene a bejegyzések elejére.

Üdv,
GK

Kella - 2009. 09. 01. 17:17

Human a Lost-ról, nem csak pozitív kritikát, véleményeket ír(t), erre példa a mostani finálé is, pont ma olvastam el még pár régi és új kommentet hozzá. Na, de a Lost kommentekben kritikát nem nagyon találok, pedig több, mint 1000 hozzászólás ott figyel már.

Kella - 2009. 09. 01. 17:17

Teszem hozzá, megértem. :)

Dark Wolf - 2009. 09. 01. 17:35

Na, végre ezt is kiönthetem magamból: én nagyon hiányolom winnie-től az alkalmankénti odamondásokat, felszabadultabb fikázást, ha valami nem jött be neki. Ha már említették a comment:comot, ilyen szempontból felüdülés néha sixx sorozatkritikáit olvasni, mert ő aztán nem fél rendesen lehúzni valamit, ha az tényleg szar volt. Ellenben winnie mindig nagyon “pc”, kínosan ügyel, hogy korrektül fogalmazzon mindig, és ez kicsit unalmassá vált. Félreértés ne essék, nem arra vágyok, hogy fröcsögés legyen, csak hogy winnie kicsit elengedje magát időnként. A blog őskorában azért nem volt ilyen kimért, mint most.

Bruzsy - 2009. 09. 01. 17:39

túl nagy a felelőssége, elvégre csak egy tízezres blog egyik fő véleményformálója, és a véleménye elég sok emberre át szokott terjedni… :-D

marcias - 2009. 09. 01. 18:00

Dark Wolf: szerintem is így van. Persze ez tényleg elég kétélű dolog, de el kéne dönteni, hogy mindig az aktuális sorozat rajongóinak írsz, akiknek nem mered megmondani a frankót, vagy pedig egy saját, igaz véleményt, ami ha ismernek Téged, nem fog eltántorítani senkit a megnézésétől még. De ez a selyempapírba csomagolt finomkodás nekem nem mindig tetszik.

Stef - 2009. 09. 01. 18:04

Junkie-t épp azért szeretek olvasni, mert nem minden második poszt fikázás. A filmes blogok olvasását épp emiatt abba is hagytam.

human - 2009. 09. 01. 18:07

vagy csak kevés a kiemelkedően szar a sorozat, amit Nagyon Le Kell oltani? Bár érzésre winnie néha tényleg kíméli a lelketeket, de ebben az írásban is benne van, hogy miért: mert a sorozatok népszerűsítése a célja, lehet pont arra kattansz rá amit ő nem is nézne.

Viszont most is bejön, hogy ezt itt fenn nem én írtam, nem mindenben értek egyet.

winnie - 2009. 09. 01. 18:41

dark wolf: jó meglátás, de szerencsére nincs szó tudatosságról, de olykor valóban próbálok tompítani. ez van.

“Na, végre ezt is kiönthetem magamból: én nagyon hiányolom winnie-től az alkalmankénti odamondásokat, felszabadultabb fikázást, ha valami nem jött be neki. Ha már említették a comment:comot, ilyen szempontból felüdülés néha sixx sorozatkritikáit olvasni”

én nagyon szeretem sixxet olvasni, de valóban nem vagyok olyan. igazából, ha valami nagyon rossz, akkor nem szeretem tovább rúgdosni, s pár kivételtől eltekintve hagyom meghalni azt a sorozatot:)

egy biztos: csak azért, mert valamiben láttam a tömegpotenciált, nem pontozom fel, tehát az értékelés fedi a saját véleményemet. a csomagolás…, nos, az már más kérdés. bármilyen nagyképűen hangzik, azért minimális szinten van valami felelősségünk is, de szerencsére vannak kommentek, amik helyre raknak minket vagy a sorozatot, ha kell. meg van snake is:) már amikor.

Hunnenkoenig - 2009. 09. 01. 18:47

Winnie ez mind szep es jo, de az en tapasztalataim szerint itt a negativ velemenyt semmilyen formaban nem szeretik, ugyanis mikor veletlenül el mertem mondani a BSG-röl a velemenyemet a topikjaban, akkor elöször le lettem ugatva, aztan meg folyamatosan törölve.

Es meg csak nem is flameltem, csak elmondtam a velemenyem az alapjan a nehany resz alapjan, amit lattam belöle.

Szoval tök fölösleges magyarazkodni. En ertem a te erveidet, viszont a valosag nem ugy nez ki, hogy azert nincs negativ kritika, mert nincs aki irjon, hanem azert, mert cenzurazva van. Ennyi.

winnie - 2009. 09. 01. 19:04

nem emlékszem már a bsg törlésekre, de mi soha nem törlünk véleményt. flame-eket igen, személyeskedést főleg (ha valaki az olvasónkra olyasmit mond, ami nem szalonképes, azt azonnal. minket nyugodtan lehet anyázni), ha valaki törlést kér, azt is.

viszont negatív kritikákkal tele vannak a kommentek. negatív kritika bőven van a blogon is.

“Szoval tök fölösleges magyarazkodni. En ertem a te erveidet, viszont a valosag nem ugy nez ki, hogy azert nincs negativ kritika, mert nincs aki irjon, hanem azert, mert cenzurazva van. Ennyi.”

ezt viszont nem értem. ne magyarázkodásról van szó, hanem törvényszerű jelenségről. leírtam, hogy miért “nincs” negatív kritika. nem “nincs”, hanem ” “nincs” “. idézőjelben, mert van.

azért “nincs” negatív kritika, mert nem nézem az általam kaszált sorozatokat, az ncis-t, a bones-t, a csi: ny-t, a two and a half ment, a heroes-t, a ghost whisperer-t, a… hadd ne folytassam a sort. és, ha nem nézem, akkor nem tudok írni róla. negatívat.

én vagyok azon kevesek egyike, aki minden kedvencéről és utált sorozatáról/filmjéről elolvas minden véleményt, mert egy kedvencnél a legérdekesebb a negatív vélemény, míg egy utált műnél a pozitív. azzal viszont tisztában vagyok, hogy a többség nem így gondolkodik (ami nem is baj, ez természetes). sokan besértődnek azon, ha a kedvencükről valaki rosszat ír.

szerencsére itt, a blogon ez kevésbé jellemző, a legtöbben azért tudják, hogy mi a kritika lényege.

(halkan jegyzem meg, hogy “cenzúra” nincs. paranoiás user van, aki cenzúrát kiált. moderáció van nagy ritkán, csakis indokolt esetben. ha úgy gondoljuk. moderáció nélkül nincs élhető netes közösség, sajnos.)

de, hogy ne legyen flame. neked az a véleményed, nekem ez, bár azt sajnálom, hogy szerinted hazudok:)

cat - 2009. 09. 01. 19:10

winnie, pontosan azért szeretem ezt a blogot, amit az utolsó előtti bekezdésedben leírtál: hogy amennyire lehet, mindig igyekszik objektív maradni, és igen, tisztában van a véleményformáló szerepének felelősségével. Ugyanakkor teret enged az eltérő álláspontoknak, tolerálja azokat, mert hát van úgy, hogy neked (nektek) nem tetszik valami, amit mások szeretnek, és fordítva :)

Semmi bajom a negatív kritikával, ha objektív, hiszen lehet, hogy én túl elfogult vagyok és mindig érdekes egy másik nézőpontból is megvizsgálni a dolgot. Amit nem szeretek, az a szurkálódó megjegyzések és a “csakazértis” (rossz)indulatú negatív hozzáállás, ami esélyt sem ad – de itt ilyenre nem nagyon emlékszem, ezért olvasom ezt a blogot és ezért nem olvasom a másikat…

human - 2009. 09. 01. 19:27

biztos valami konkrét részről ment a duma és oda jött általános BSg véleménnyel, így tudom elképzelni, hogy tényleg moderáltam (a cenzúra az kurvára más, nézzetek már utána)

De ez is off, törölhető simán innen (főleg, hogy erre még hunnen is válaszol és máris elszállt a téma a poszttól) :)

sixx - 2009. 09. 01. 19:37

azért a defying gravityről nehéz lenne pozitív kritikát írni…

Straphe - 2009. 09. 01. 19:51

“[…] sokan besértődnek azon, ha a kedvencükről valaki rosszat ír.”

Hmm, részben igazad van. Magamról tudom, hogy ha olvasok egy, pl. “a LOST szar. mert szar.” kommentet, kinyílik a szívlapát a zsebemben. De nem (csak) azért, mert az all-time favorite-emről írnak rosszat, hanem inkább azért, mert nem indokolják.

Ha mindenki leírná, hogy szerinte miért is szar az a sorozat, amiről szó van, akkor szerintem egyáltalán nem lennének flame-elésbe átcsapó viták. Vagy ha lennének, jelentősen csökkenne a számuk.

Hunnenkoenig - 2009. 09. 01. 19:56

@Winnie: Nem allitottam sehol, hogy hazudsz… nem is allt szandekomban. Sajnalom, ha igy ertetted.

Csak azt akartam mondani, hogy nekem ez ugy jön itt le, hogy te itt naivan megprobalod a TE erveiddel megmagyarazni, miert nincs negativ kritika (es en nem a TI irasaitokra gondoltam elsösorban, hanem a hozzaszolaskra! mert az irasokban logikus, hogy nincs, az erveid alapjan amiket meg is ertek es teljes mertekben elfogadok es semmi bajom velük) közben meg megy a “moderacio”, amiröl te esetleg nem is tudsz.

@Human: Pont ez az, hogy evad-/sorozatzaro kibeszelö topik volt, ha jol emlekszem (de mindenkeppen kibeszelö). Nem x resz topikjaba irtam a sorozat közepen.

Annyira vagyok intelligens, hogy tudom, mit hova lehet irni, jelzem ha nem odaillö, illetve mindig ervekkel tamasztom ala a mondanivalomat, akkor is, ha sokan csak ezt olvassak ki minden hozzaszolasombol:

blahblahbla…hunnenkoenig a köcsög….blahblahblah….aszisziöakiraly…blahblahbla

De hat vegülis az egesz mindegy.

Waldi - 2009. 09. 01. 20:00

Sixx, meg kell, hogy mondjam, hogy mostanaban a Defying Gravity-t nezem elosszor. (Eureka es Warehouse 13 (pff) elott.) En, aki a BSG-t se tudta sci-fi sorozatkent nezni. Meg nem tudnam mondani, hogy miert, de valahogy jobban erdekel, hogy mi tortenhet az uj reszben, mint az egyre celtalanabb Eurekaban.
A teljesen sotlan Warehouse 13-rol nem is beszelve, mondjuk abbol mar jol le is maradtam. Konyorgom legalabb a SG Universe-t ne csesszek el. A Caprica-t a pilot alapja sikerul, bar attol eleve nem vartam sokat.

Hunnenkoenig - 2009. 09. 01. 20:04

Waldi, szerintem meg tök jo az Eureka meg a Warehouse.

Szimpi szereplök, kellemes hangulat, jo szorakozas…

(most igazaban mar azt sem tudom, ebben a topikban miröl szabad beszelni… a kritika, cenzura, moderacio az off topik, vagy a sorozatok velemenyezese… na majd human felvilagosit az altal, hogy amit töröl, azt nem szabad)

Dark Wolf - 2009. 09. 01. 20:15

“Amit nem szeretek, az a szurkálódó megjegyzések és a “csakazértis” (rossz)indulatú negatív hozzáállás, ami esélyt sem ad – de itt ilyenre nem nagyon emlékszem, ezért olvasom ezt a blogot és ezért nem olvasom a másikat…”

Szerintem azért sixx egyáltalán nem ilyen “csakazértis” típus. Pl. a Defying Gravityről tényleg nem nagyon lehetett mást írni, de abból kihozta a legjobbat, mert baromi jókat nevettem :)

Emily - 2009. 09. 01. 20:22

Winnie, mondjuk azért az elég érdekes, hogy többször írtad már, hogy a DH az olyan sorozat, amit gyakorlatilag vakon megrendelsz, szeretsz, mégis még csak valahol a 2. évadban tartasz, mikor heteken belül indul a 6. évad. Miért mellőzöd ennyire, mikor elvileg szereted?

Dark Wolf - 2009. 09. 01. 20:25

Emily: mert semmit nem néz, csak a trash-realityket :D

Dark Wolf - 2009. 09. 01. 20:27

Csak viccelek persze.
Sima realityket is néz mellettük. :)

CyClotroniC - 2009. 09. 01. 20:32

A pozitív kritikák röviden szerintem azért jók, mert ez ad kedvet egy-egy sorozat bepróbálásához. Ha nem engeded, hogy a kritika túl magasra rakja neked a lécet, akkor elég nagy esélyt adsz arra, hogy élvezzél egy-egy addig ismeretlen sorozatot. Az elfogult pozitív kritika tehát ezen a szinten tágíthatja a blogot olvasók látókörét. Példának okáért számomra mindendig negatív éle volt a “tinisorozat” kifejezésnek, és a junkie pozitív kritikáinak a hatására nyitottam például a Skins vagy a Veronica Mars felé, amik azóta is a kedvenc 40 perces sorozataim, pedig ha véletlenül elkapnék például a Veronica Mars-ról egy viasatos promót, akkor lehet, hogy a közelébe se mennék. Ezen kívül a túlzóan pozitív kritikák egy szinten vitaindítóak is, hiszen biztos lesznek olyanok, akik ellent mondanak majd a kommentekben a bejegyezésben leírtaknak, ha pedig valaki rendszeresen olvas hozzászólásokat is, akkor hamar kialakul benne, hogy kik azok, akikkel úgy nagy %-ban egyezik a véleménye, vagy legalábbis képesek olyan véleményt formálni, amire lehet adni, és ezekkel a hozzászólásokkal együtt már azért egy kerekebb képet kaphatunk egy-egy sorozatról.

M76 - 2009. 09. 01. 20:40

Én tudok negatív kritikát írni arról is amit csak nézek. Sőt inkább azt mondanám, hogy csak negatív kritikát tudok írni. Így mindig csak konfliktusba kerülök ha bármiről is bármit írok, vagy akár csak kommentelek.

winnie - 2009. 09. 01. 20:46

emily: tartogatom, érlelem és már a 3. évadban vagyok. nem csak a dhw ilyen sorozat, más nagy kedvenc is van parkolópályán, hogy bármikor elő tudjam venni: 24, prison break, pushing daisies

CyClotroniC - 2009. 09. 01. 20:52

M76: valahol szerintem is ez a normális, főleg ha valaki valamelyik sorozatért igazán rajong. A legjobban egy “fannek” kell felfigyelni arra, hogy mikor van a sorozatban minőségromlás, hol vannak a hibák, mennyire jöttek be a váltások, és hogy mit lehetne kezdeni, hogy újra nézhető legyen. Sokkal többet ér, minthogy “ez a kedvenc sorozatom, nekem minden epizód 10/10”.

lynx - 2009. 09. 01. 21:35

Hát erre a bejegyzésre nekem a True Blood ugrik be, amit egyikőtök sem néz igazán, és nem is kapott nagy lelkesítő kritikákat, és mégis pörög a topic, jók a kritikai fogadtatások és a HBo nézettsége is pazar

Dark Wolf - 2009. 09. 01. 21:46

lynx: humant totál berántotta a sorozat, és írt is lelkesítő kritikát.

sixx - 2009. 09. 01. 22:00

Lynx: engem is megvett kilora, bar a pilotrol tovabbra is tartom, hogy szetesett volt.

juhaszvik - 2009. 09. 02. 08:59

winnie: kicsit úgy érzem, hogy magyarázkodsz, pedig semmi szükség nincs rá. teljesen korrektül csináljátok ezt a blogot, ha valaki a saját hibájából (félreinformált, nem tájékozódott, szűklátókörű vagy csak egyszerűen nem normális) fogalmaz meg magában valamit, ami nem helytálló, azt érdemes (megfelelő tájékoztatás után) figyelmen kívül hagyni.
nem tudom, hogy mi váltotta ki belőled ezt a topikot (gondolom több minden). a véleményem a témával kapcsolatban az, hogy ha valaki leírja, hogy kaszáltam a sorozatot, az számomra elégséges kritika, hiszen elmondta a véleményét.
egy sorozat nem olyan, mint egy átlagos mozifilm, amit annak ellenére, hogy nem tetszik, azért még végig ül az ember. a sorozatok esetében ezt nehezebb kivitelezni, egy sorozatokkal foglalkozó blog írójaként pedig feltételezem, hogy szinte lehetetlen (és melesleg értelmetlen is).
esetleg megoldás lehet, ha felvesztek magatok mellé még valakit, több szem több sorit lát (néz). de a pénzügyi dolgaitokkal te vagy tisztában, úgyhogy ez még csak nem is tanács, csak egy… (ötlet?).
ja és még annyit, hogy én jobban kedvelem – nevezzük úgy, hogy – a winnie stílust, bár hívhatjuk úgyis, hogy kultúrált (bocs human:), és többi blogger), mert ha valaki leírja egy mondatban a szofisztikált, a dekadens és a “hányni tudnék tőle” szavakat, az ugyanúgy kultúrálatlan, hiába is csillogtatja bőnek tartott szókincsét.

TibChee - 2009. 09. 02. 10:04

“az ember [általában] csak olyasmiről ír, amit néz és [általában] olyasmit néz, amit jónak tart”
Ez itt a lényeg.
Ez egy blog, nem pedig egy kritikai szaklap, hogy az itt “publikálóknak” teljes terjedelmében, tüzetesen kéne ismrenie az adott művet.

juhaszvik - 2009. 09. 02. 10:12

TibChee: és feltehetőleg egy “kritikai szaklap”-ot nem ketten (plusz a segítség) írnak.

TibChee - 2009. 09. 02. 11:28

Az meg a másik.

darkspell - 2009. 09. 02. 12:47

Lásd T:TSCC évadkritikám. Kicsit nem azt írtam, hogy a legkirályabb évad volt ever, és már jött is a sok habzó szájú fanbogár, hogy “há meg hú meg hö hogy lehet ilyet írni”…

Szerintem két okból kifolyólag van nagyrészt pozitív krika (főleg évad- és sorozatzáróknál):
1) vagy winnie/human írja, és akkor azért mert ők nézik -> ergo szeretik
2) vagy valaki vendégblogger írja, aki pedig alapból azért vállalja el, mert szereti a sorozatot, akkor pedig elég nehéz negatívat írni.

De ez így van jól, ez nem egy menő kritikusi blog (no offense, o.c. :) ), hanem ahogy winnie is írta: népszerűsítő inkább.

human - 2009. 09. 02. 13:12

de jön a pilotszezon, most bőven lesz negativitás is majd :)

Biohazard - 2009. 09. 02. 13:42

Azert en emlekszem boven olyan negativ kritikara, amivel nem ertettem egyet es ossze is morrantunk :)

De a lenyeg (szerintem) az objektivitas. (kritikanal)
Ha meg kedvcsinalot ir az ember, akkor ugyis inkabb a pozitiv dolgokat fogja kiemelni.
A negativ kritika is kritika, csak emberien kell megfogalmazni. Nem szegyen, ha valakinek nem tetszik valami.
Negativ velemeny nemegyenlo ‘fikazas’.

Ez a bejegyzes kicsit Hofi-s volt :)
Winnie! Ezen nyaron sikeresen felgyorsult a leepulesed! :D

djdanif - 2009. 09. 02. 18:35

Lehet, hogy a kritikák maguk nem túl negatívak, de elég gyakori a “nem volt túl rossz, 4/10” stílus, ami megmarad objektívnek, nem fröcsög, de azért nem is kímél túlságosan. És hogy egy kicsit OFF is legyek;)
Szerintem itt nem túl szigorú a moderálás, és igazából ezt is szeretem a junkie-ban, hogy lehet nem feltétlenül témába vágó, de érdekes, értékes kommenteket is olvasni. (De azért nem olyan szinten, mint egy bizonyos iphone-os oldalon, ahol minden második komment egy kérdés a FAQ első pontjára:D)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz