login |

Hard Knocks: kezdett az 5. évad

2009. 09. 09. 14:58 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: doku, kritika, ,

Uhh, ez kemény volt. El is felejtettem már, hogy milyen volt a tavaly, Dallas Cowboys-os kiadás. Bővebben itt írtam a Hard Knocks-ról, röviden legyen elég annyi, hogy egy amerikai focicsapat edzőtáboráról szóló dokumentumsorozat, ha úgy tetszik, dokureality. És bitang jó. A 4. évadbeli Dallas után ezúttal a Cincinnati vállalta a kamerákat. (Ja. Ne rettentsen el senkit, hogy ez már az 5. évad, hiszen minden évad új történetet jelent.)

Bengals Camp Football

Persze lehet, hogy elfogultság beszél belőlem, mert az insider cuccokért meg vagyok őrülve és az is lehet, hogy 4 évad után a színfalak mögötti dolgok már nem érdekelnek sok ember, de újoncoknak tökéletes lehet a Hard Knocks új szezonja, amely mai szemmel is meglehetősen modernnek tűnik, főleg a ma oly divatos szuperlassítások egyre gyakoribb alkalmazásával.

Kell-e mondanom, hogy milyen látványosak így egyes képek, de ezek mellett a kameraállások is megérnének egy misét. Persze a Hard Knocks lényege a történetmesélés, a klasszisok nyomon követése, az újoncok megismerése, megpróbáltatásaik közvetítése és a kegyetlen “kiszavazás”, hogy ki marad a táborban és ki nem.

Ez utóbbiból az 5×01 is tartalmazott egyet, kegyetlenebb volt, mint bármelyik Survivor-ben, ahogy egy Bengals-alkalmazott felkelti hajnalban a “kirúgott” játékost, hogy hogy van másfél órája, hogy összepakoljon, leadja a playbook-ot és beszálljon a mikrobuszba, ami viszi is a reptérre… Ezek nem mű reality-érzelmek, az biztos.

20080728_zaf_l61_033.jpg

Mint ahogy nem mű az sem, hogy a Bengals-re igencsak rájárt a rúd, az 5×01 elég nagy hangsúlyt fektet az egyik poszt hiányposzttá való válására. Aki követi a híreket, az tudja, hogy kik sérültek meg az edzőtáborban, de nem lövöm el a “poént”. Azért még így is sokkoló, hogy a játékos az egyik napon még arról beszél a kamerába, hogy mik a módszerei, hogy készül fel, a másik napon pedig közlik vele, hogy neki véget ért a szezon…

Kemény, a kamera meg csak szenvtelenül forgott tovább (az HBO-s producerek meg a levegőbe csapkodnak, hogy velük van az isten), s talán még keményebb a játékosok reakciója, akik tudják, hogy velük is bármikor megtörténhet, hogy hordágyon viszik le őket a pályáról, talán valahol még örülnek is, hogy nem az ő számaikat húzták ki a sérüléslottón.

Az 5×01 pár játékossal és egy csapatrésszel foglalkozott, a többi epizód rávilágít majd a többiekre is, hiszen nem lineáris szerkezetű a sorozat, de annak örültem, hogy Ocho Cinco már itt kapott egy saját sztorit, mint ahogy az az Andre Smith is, aki első körös draftoltként (akkor) még nem írt alá a Bengals-höz. Az ő készülését is rögzítette az HBO, bár a helyére hívtak is egy nem draftolt újoncot is, akiről kiderül, hogy él-e élete nagy lehetőségével.

hardknocks02q

Hihetetlen jól összerakták az 5×01-et, minimum 9/10 jár rá, mert megvalósításilag remek volt (kép, történetmesélés: pipa). Ráadásul amellett, hogy insider-rajongó vagyok, NFL-elvonási tüneteim is vannak, de mindig jó látni, ahogy megérkezik a csapat, ahogy szobákat kapnak (a tévéért átmérőtől függően felárat kérnek, net dettó) és persze ahogy készülnek az idényre.

(Bár megvallom, az számomra elképzelhetetlen, hogy valaki olyan súlyproblémákkal érkezzen egy training camp-be, mint az egyik játékos. Hát, basszus, NFL! Nehogy már idénykezdéskor túlsúlyban legyen valaki! Otthon nem lehet kocogni?)

14 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2009. 09. 09. 15:04

Ezt biztos, hogy végigkövetem, mert a kedvenc NFL-es csapatom a Bengals, még úgy is, hogy általában nem sok eséllyel indulnak, de valahogy megtetszett a beválalós, kreatív (úgy tűnik nem túl eredményes) játékuk még jó pár éve. Aztán ha bejön majd nézem jövőre is másik csapattal, de visszamenőleg már nem hiszem, hogy bepróbálom, hiszen az már “történelem” :O

hboy - 2009. 09. 09. 15:12

ez de jó lenne ha kb. annyira elérhető lenne mint az átlag sorozatok és magyar felirat is készülne hozzá…..
:(

tenorx - 2009. 09. 09. 15:17

Nagyon el találták ezt a Cincinattis Hard Knocksot, nagyon tetszik, és egyre jobb lesz:) Kár, hogy nem Steelers mondjuk :D

FeGa - 2009. 09. 09. 15:25

hát elég nagy kár hogy nem Steelers-ös mert abba bele nem néznék így meg megvan az esély rá…

winnie - 2009. 09. 09. 15:33

“ez de jó lenne ha kb. annyira elérhető lenne mint az átlag sorozatok és magyar felirat is készülne hozzá…..”

vagy akár csak az, hogy ezt is étvegye a magyar hbo…

tenorx - 2009. 09. 09. 15:39

“hát elég nagy kár hogy nem Steelers-ös mert abba bele nem néznék így meg megvan az esély rá…”
Miért nem néznéd a világbajnokot ?:P

FeGa - 2009. 09. 09. 15:41


vagy akár csak az, hogy ezt is étvegye a magyar hbo…”
attól hogy HBO-HBO attól még perkálni kell érte és itthon még nem tart ott az NFL hogy egy ilyen rentábilis legyen. szerintem.


Miért nem néznéd a világbajnokot ?:P”
nem kedvelem őket, szerintem ezt eddig is tudtad.

Ishi - 2009. 09. 09. 17:31

En nezem folyamatosan. Tetszik, szeretem, erdekes.

joka - 2009. 09. 09. 18:19

Child, please… :D Esteban for president! Nagyon jo doku-sorozat, ahogy emlitve volt a posztban, kivalo kepi vilag (nem eroltettek ra a rangatozo kameras megoldast) es a tortenet szalak is elvezetesek. A kemeny helyzetek mellett azert szolgalnak vicces dolgokkal is (pl. rookie szivatas). Kiss the baby!

Thrasher - 2009. 09. 09. 18:50

ajnye, bele kéne már kezdeni.pláne most, a díszmajom Ócsó, meg a viccesen gyerekes Andre Smith (bár ő nem tom, mennyit szerepel) miatt külön megérné

JoHn - 2009. 09. 09. 19:10

Kár, hogy nem szeretem a bengalst. Mondjuk mivel a két kedvenc csapatommal(St. Louis Rams & Detroit Lions) egy szinten van jelenleg (a béka s*gge alatt) így lehet érdemes volna ránézni. De inkább darálok, mert nekünk is kezdődik ám egy – másfajta – szezonunk :DDD

pier - 2009. 09. 09. 22:54

Sajnos még TYT-en se lehet megtalálni az 1-2 évadot. Pedig érdekelne, mivel akkor a pont a bajnok Ravens mutatták, ha jól tudom. Majd jövőre hátha lesz egy kis Packers vagy Rams knocks.

Go Packers , Go Rebels, Go Greens!!

nesze_neked - 2009. 10. 16. 09:56

Kedves hboy. Én is örülnék neki ha vetítenék mint sorozatot. Nekem már az sem lenne baj, ha nem lenne felirat hozzá, csak legyen

anima_trix - 2009. 10. 16. 16:50

Remélem majd az HBO tesz ennek az érdekében :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz