login |

Curb Your Enthusiasm, kezdett a hetedik évad

2009. 09. 22. 03:39 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika,

A sorozatokra ritkán lehet leg-jelzőket aggatni, mert általában a normákon belül helyezkednek el, de hogy a Curb Your Enthusiasm (magyarul: Félig üres) simán, úgy értem két másodperc gondolkodás nélkül megkaphatja a legidegesebb — vigyázat, nem legidegesítőbb — címkét, az biztos.

curb-hetedik

Az a helyzet, hogy majdnem azóta, mióta tudatos junkie vagyok meg akartam nézni a Curb-öt, de valahogy nem jutottam el a tényleges play gombig. Na jó, az első részt megnéztem és konstatáltam, hogy ez bizony jó lesz. Ellenben a hetedik évad rávett, hogy sutba dobjam a kompletista hozzáállásomat és belevetődjek a premierbe, mégpedig a Seinfeld “reunion” miatt.

Úgy kell elképzelni a sorozatot, hogy a Seinfeld egyik atyja, Larry David itt most főszereplő, de Larry Davidként. Mármint magát alakítja elvileg — meg feltűnik még pár Los Angeles-i híresebb pofa, természetesen nem Entourage-szerű coolságot kell itt elképzelni –, de gondolom a hétköznapokban nem ennyire zsémbes idegbeteg, mint amit itt láthatunk. A valóságba szőtt történet mellé pedig természetesen dokumentarista megvalósítás való (minden éles a képen). Néhol meg olyan, mintha valami 10 éves sitcom lenne, díszletek között teljesen valóságszerűtlen megvilágítással.

Hogy a premierre is kitérjek: így, nulla ismerettel is teljesen nézhető. Van átívelő sztori, meg lesz ugye a Seinfeldes, de nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ki-kivel van, gyorsan bele lehet rázódni. Az már más kérdés, hogy az ember akar-e. Mert ahogy fenn is említettem, ez a sorozat borzasztó ideges. Mindenki veszekszik szinte mindenkivel, vagy épp kínos szünetek vannak, megszokott üres mondásokat forgatnak ki, mint a “ha bármiben segíthetek”, amire jön a “ebben és ebben kéne, s bár csak úgy mondtad, de megszívtad, mert komolyan veszem”.

Nem mondom, hogy jó komédia, inkább amolyan vicces terápia, szörnyülködés, aztán magunkon való szörnyülködés, mert például egy rákos nős poénon nevetünk. Az biztos, hogy egy pici feszültséget hagyott bennem maga után ez a 30 perc, de hogy nem rázott le Larry ennyivel, az tuti. Mondjuk az alakítások néhol neccesek, de illenek a képbe.

7 hozzászólás Ne habozz!

Boglyas - 2009. 09. 22. 11:16

Hmmmm…

Talán bennem van a hiba, de pont a nagy hype késztetett a kommentre.
Egy kicsit rendhagyó módon (betépve) szoktam szitkomokat nézni (sírvafetrengősen) és hát a nagy kedvencek – Scrubs, Earl, How I Meet, Family Guy és a “klasszikus” Friends és Married with C. stb. (még sorolhatnám) – után ebből is megnéztem az első három részt… mit mondjak, még csak el se mosolyodtam.
Biztos bennem van a hiba (így másodszor is leírva), de én nem találtam humorosnak ezt a szitkomot.
Van ezzel így más is? :)

winnie - 2009. 09. 22. 11:26

én korai junkie-ságom alatt megnéztem egy részt, de nulla hatása volt, bámultam magam elé,. most ezt is csekkolni fogom és kiderül, hogy én voltam-e akkor kezdő vagy tényleg nem a stílusom.

az biztos, hogy nem megszokott sorozat.

zdawg - 2009. 09. 22. 12:06

humannek abszolut igaza van, ez ideges, zaklatott, stb. :)

az biztos, hogy ehhez gyomor kell, en vegigneztem a hat evadot es lehet en vagyok elmebeteg, de konkretan rendszeresen fulladoztam sirva a rohogestol. egy haveromnak mutattam egyszer es azt mondta, hogy “neeee, ez nagyon kellemetlen, ezt nem akarom nezni”. aztan fel evvel utana raallt es ledaralta a hat evadot.

szerintem az egesznek a groteszk mivolta adja a szepseget, hogy egyreszt tenyleg lehetetlensegek netovabbja folyamatosan az osszes szitu, amibe larry david belekeveri magat, masreszt meg aki neha nem ismer magara larry david eszmefuttatasaiban, az hazudik :)

aztan ott van a kellemetlen faktor, amit human is emlitett, mindenki veszekszik, uvolt, felreert, stb. raadasul larry david a hat evad alatt nem kimelt senkit: feketek, azsiaiak, zsidok, suketnemak, vakok, homokosok, testileg es szellemileg visszamaradott emberek. ilyen szinten peldaul suttyosagaban koroket ver az amugy szinten nagy kedvence it’s always sunny-ra is…

human - 2009. 09. 22. 17:54

némá egy néző

barrystrepsil - 2009. 09. 23. 08:31

Végre, Human! Már vártam egy Curb-ös posztot a junkie-n. Annak idején egy angol zenei újság tévéajénló rovatában hallottam először erről a sorozatról, és már ott felkeltette az érdeklődésemet. Aztán, amikor megláttam magyarul DVD-n, navetségesen olcsón az első 3 évadot (valami 2000 Ft volt darabja azt hiszem), akkor gyorsan megvettem látatlanban.
Először winnie-hez hasonlóan nem nagyon tudtam mit kezdeni vele, de aztán nagyon ráéreztem az ízére.
Érdekes, hogy te sem, és eddig egy hozzászóló sem említette ezzel kapcsolatban az angol The Office-t, pedig ennek a sorozatnak a “folyománya”. Ricky Gervais nagyon nagy rajongója és tisztelője Larry Davidnek, és a Curb lebegett a szemük előtt Stephen Merchant-tel, amikor leültek kitalálni az Office-t.
Akinek az tetszett, ez is fog, mert ugyanúgy elsősorban pszichológia/szociológia szakos hallgatóknak ajánlott mindkettő. Másodsorban meg azoknak, akik nem félnek attól, hogy néha az emberi jellem legrosszabb oldalai/megnyilvánuléásai láttán magukra ismernek.
Nevetni biztos, hogy nem mindenki fog, mert a látottak a legtöbbször kínosak, érthetetlenek, vagy még inkább felháborítók.
A gazdag Los Angelesi tévések/filmesek/írók/rendezők/színészek semmittevő, piszlicsáré dolgokon problémázó/felháborodó/megsértődő hétköznapjaik a legtöbbünktől valószínűleg nagyon nagyon távol állnak. Szerencsére, hehehe.
Érdekes megfigyelni a folyamatot egyébként, ahogy az eleinte jelentkező “basszus, micsoda bunkó paraszt ez a Larry” hozzáállásunk lassan átvált a “jaj, szerencsétlen, már megint hogy megszívja, pedig csak segíteni akart”-ra. (Jelmondat: “I was only trying to be affable.”)
A pszicshológiai/szociológiai érdeklődésűek mellett ajánlom színész növendékeknek is, mivel az alapvető történetszálakon és fő konfliktusokon kívül semmi nincs benn megírva, mindenki rögtönzi a szövegeit. Néha ezért tűnik kissé döcsögősnek, máskor meg baromi életszerűnek.
Ezúton szeretném megköszönni egyébként annak a forgalmazónak, amelyiknek volt mersze kiadni Magyarországon ezt a sorozatot (ha jól tudom, a megjelenés idején még az HBO sem adta le itthon, de javíts ki, Human, ha tévedek). Enélkül én aligha ismertem volna meg, mert letöltögetni csak évekkel később (konkrétan idén tavasszal) kezdtem.
Azoknak, akik egy rész megnézésétől elborzadtak, azt ajánlom, hogy tegyenek a sorozattal még egy próbát, adjanak neki még egy esélyt. Főleg, ha szeretik az Office-t, de különösen az Extras-t (az már egyértelműen Curb ihlette sorozat, a sztár cameókkal együtt, plusz, hogy mindegyikről kiderül, mekkora douchebag).

danixc - 2010. 01. 30. 04:00

Larry David az isten, egy zseni! Csak gondoljunk a Seinfeldre. Nagyon sajátos a humora és aki megérti az rádöbbenhet hogy a legvalóságszerübb a legtöbb közül.

pytta - 2011. 05. 25. 16:33

Hmm… Most ahogy elolvastam a kommenteket, és írta valaki az Office-t és az Extras-t, két nagy kedvencemet, így elgondolkodtam, hogy vajon bepróbáljam-e ezt a sorozatot is… Bár az is hozzátartozik, hogy azokat főleg a brit akcentus, meg Ricky Gervais miatt néztem, nem tudom, ez amerikaiban hogy működne, a “téma” meg annyira nem keltette fel az érdeklődésem… Egy (évadnyi) próbát talán megér :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz